446-й день війни Росії в Україні. Хроніка

23:18 Національне антикорупційне бюро і Спеціалізована антикорупційна прокуратура заявили про викриття корупції у керівництві Верховного Суду. "НАБУ і САП викрили масштабну корупцію у Верховному Суді, а саме схему щодо одержання неправомірної вигоди керівництвом та суддями ВСУ. Наразі проводяться невідкладні слідчі дії", – повідомила пресслужба НАБУ, пообіцявши надати подробиці згодом. Як повідомляє УНІАН, покликаючись на джерела у правоохоронних органах, на отриманні хабаря спіймали, зокрема, голову Верховного Суду Всеволода Князєва. І йдеться про 2,7 млн доларів. 

 

 

21:41 Кількість жертв серед цивільного населення в Україні зросла до 23 600 вбитими і пораненими, заявив на засіданні Ради Безпеки ООН заступник генерального секретаря Організації з гуманітарних питань Мартін Гріффітс. Він додав: "Фактичні втрати, ймовірно, набагато вищі". Гріффітс нагадав про ракетні обстріли російською армією складів гуманітарної допомоги в Одесі, мобільного шпиталю Товариства Червоного Хреста в Миколаєві, внаслідок яких було знищено гуманітарні вантажі та життєво важливе медичне обладнання. Заступник генсека констатував, що Росія жодного разу не дала можливості доставити гуманітарну допомогу громадам уздовж лінії фронту в окупованих районах. "Найбільшою проблемою залишаються перешкоди для доступу до всіх районів у Донецькій, Луганській, Херсонській та Запорізькій областях, які на цей момент перебувають під військовим контролем Російської Федерації", – сказав він.

 

 

20:48 Експертна мовна комісія Латвії рекомендувала не використовувати назву Калінінград. Натомість для міста радять вживати історичну балтійську або ж німецьку назви – Караляучі або Кьоніґсберґ.

 

 

20:22 За минулі дві доби українські військовики просунулися від 50 метрів до 2 кілометрів на різних ділянках на Бахмутському напрямку, заявив речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий в етері національного телемаратону. 

 

 

19:39 Президент України Володимир Зеленський підбив підсумки свого кількаденного візиту до країн Європи – Італії, Німеччини, Франції, Великої Британії: “Три довгих дні – і наші воїни, наша держава стають сильнішими. Значно сильнішими. Повертаємось додому з новими оборонними пакетами. Більше нової, більше потужної зброї для фронту. Більше захисту для наших людей. Більше політичної підтримки”, – сказав Зеленський у вечірньому зверненні. "На всіх зустрічах обговорювали нашу формулу миру, і тепер є більше готовності партнерів іти за українською формулою. Є більше підтримки для нашого вступу в ЄС, більше розуміння, що вступ України в НАТО буде, він неминучий", – сказав Президент.

 

 

19:15 Міністр фінансів України Сергій Марченко висловив застереження до законопроєкту про доплати військовослужбовцям. "Те, що запропоновано правкою до закону, не влаштовує абсолютно нікого, тому що це прибирає мотивацію. Деякі керівники силових відомств казали, що після того, як вони внормували систему оплати, у їхніх підрозділах зʼявилось більше мотивації реально воювати, а не сидіти в тилу. Мотивацію потрібно шукати саме в цьому, адже не кожен з мільйонної армії перебуває на передовій, як багато хто думає", – сказав Марченко в інтерв'ю Forbes. Міністр виступає за те, щоб рішення було максимально корисним для ЗСУ і підйомним для фіскальної частини. "Підкреслюю, що бюджет на сектор оборони не зменшується, а навпаки зростає. Бойове розпорядження і визначення випадків схеми виплат – це рішення головнокомандувача. В межах бюджету ми кажемо: визначайтеся, робіть правильні системи мотивації", – заявив міністр.

 

 

18:47 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Протягом доби противник завдав 2 ракетні удари по Костянтинівці Донецької області, застосувавши ЗРК С-300. Крім того, завдав 38 авіаційних ударів та здійснив більш як 25 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Ймовірність подальших ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках – відбулось 37 бойових зіткнень. В епіцентрі бойових дій і надалі залишаються Бахмут та Мар’їнка.

На Волинському та Поліському напрямках без особливих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Єліне, Мурав’ї Чернігівської області; Вовківка, Іскрисківщина, Волфине, Шпиль, Степок Сумської області, а також Козача Лопань, Гоптівка, Лук’янці, Гатище, Бударки, Нестерне, Кругле, Землянки, Стариця на Харківщині.

На Куп’янському напрямку противник не припиняє спроб покращити тактичне положення. Цієї доби вів безуспішні наступальні дії в районі Масютівки. Завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Кислівка. Артилерійських та мінометних обстрілів противника зазнали Дворічанське, Кам'янка, Красне Перше, Митрофанівка, Фиголівка, Новомлинськ, Дворічна, Западне, Кіндрашівка, Куп’янськ, Кислівка, Табаївка, Берестове Харківської області та Стельмахівка Луганської області.

На Лиманському напрямку протягом доби ворог наступальних дій не проводив. Завдав авіаційного удару в районі Спірного. Артилерійських обстрілів зазнали Макіївка та Білогорівка Луганської області і Верхньокам’янське та Спірне Донецької області.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує вести наступальні дії. Тривають важкі бої за Бахмут. До того ж протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії у напрямку населеного пункту Іванівське. Від ворожих обстрілів постраждали Григорівка, Богданівка, Бахмут, Іванівське, Дружба, Північне, Петрівка, Торецьк Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник продовжує знищувати інфраструктуру населених пунктів, завдав авіаційних ударів по Авдіївці, обстріляв Степове, Ласточкине, Авдіївку, Первомайське та Карлівку Донецької області.

На Мар’їнському напрямку підрозділи сил оборони відбили численні атаки противника в районі міста Мар’їнка. В той же час ворожих обстрілів зазнали Красногорівка, Гостре, Георгіївка, Мар’їнка та Новомихайлівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку протягом доби ворог здійснив обстріли населених пунктів Вугледар, Пречистівка, Новоукраїнка та Шахтарське.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Завдав авіаційних ударів по населених пунктах Вільне Поле Донецької області, Мала Токмачка Запорізької області та Станіслав Херсонської області. Поміж тим, здійснив обстріли населених пунктів Бурлацьке, Вільне Поле, Новопіль Донецької області; Ольгівське, Малинівка, Гуляйполе, Залізничне, Гуляйпільське, Білогір'я, Мала Токмачка, Оріхів та Кам’янське Запорізької області, а також місто Херсон.

Віднедавна на тимчасово захопленій території Запорізької області особам, які погодились співпрацювати з російськими окупантами, запропоновано зафіксувати у письмовому вигляді відмову від громадянства України та прийняти російське. Тим, хто відмовляється, загарбники погрожують звільненням із робочих місць з подальшим переслідуванням.

З метою посилення контролю за населенням у тимчасово окупованому Криму оперативними групами МВС та ФСБ рф проводяться рейди по залізничних станціях та автовокзалах. У першу чергу перевірці підлягають кримські татари.

Авіація Сил оборони за добу завдала 7 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки противника, а також 7 – по зенітно-ракетних комплексах противника.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили пункт управління, 2 райони зосередження живої сили, 3 артилерійських підрозділи на вогневій позиції, 2 станції радіоелектронної боротьби, а також склад боєприпасів окупантів.

 

 

18:20 Голова Тернопільської обласної військово-цивільної адміністрації Володимир Труш спростував чутки про те, начебто у Тернополі вибухали боєприпаси зі збідненим ураном. "Зараз ЗМІ поширюється інформація, що в Тернополі склад зі збагаченим, збідненим ураном. Це фейк", – сказав Труш на брифінґу. З його слів, таку інформацію запускають росіяни, а також ті, хто працює на росіян. "Я вам заявляю офіційно: жодних боєприпасів під час ракетної небезпеки не вибухало. Збагаченого, збідненого урану в Тернополі немає", – запевнив очільник області.

 

 

17:51 Президент Польщі Анджей Дуда обговорить із генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенберґом падіння, попередньо, російської ракети X-55 під містом Бидгощ. “Безумовно, здійснюватимуться дипломатичні кроки", – заявив голова бюро міжнародної політики при президентові Польщі Марцін Пшидач.

 

 

17:36 Розпорядник адміністрації президента Білорусі Олександр Лукашенко вперше після 9 травня з'явився на публіці. Фотографію Лукашенка під час заходу з військовиками опублікував телеґрам-канал "Пул первого". На зап'ясті Лукашенка зауважили пов'язку – така ж була під час параду в Москві.

 

 

 

17:09 Служба безпеки України викрила на Черкащині тіктокера, який опублікував в інтернеті відео з колоною української військової колони. Блогер пояснив свій вчинок бажанням наростити аудиторію. За статтею 114-2 Кримінального кодексу України (поширення інформації про переміщення, рух або розташування ЗСУ чи інших військових формувань) йому загрожує вісім років ув'язнення.

 

 

16:50 Президент України Володимир Зеленський обговорив із премʼєр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком питання створення авіаційної коаліції. "Ми хочемо створити цю коаліцію літаків, і я дуже впевнений у цьому. Ми говорили про це і... Незабаром ви побачите деякі, на мою думку, важливі рішення. Але я думаю, нам треба над цим ще трішки попрацювати", – сказав Зеленський на брифінґу в Лондоні. Ріші Сунак поінформував: "Ми будемо ключовою частиною коаліції партнерів, яка надає таку підтримку Володимирові та Україні. Непроста справа – розбудувати спроможності Повітряних сил. Сюди входить не лише передача літаків, а й навчання пілотів і супровідна логістика, у чому Велика Британія може відігравати велику роль", – прокоментував британський прем'єр. Сунак розповів, що він обговорив із Зеленським тренування українських пілотів, яке "почнеться відносно скоро". "Ми дуже зацікавлені в розбудові коаліції країн, які надають Володимиру і його народу авіаційну підтримку, якої вони потребують", – наголосив Сунак.

 

 

 

16:18 У центрі окупованого росіянами Луганська пролунав вибух у перукарні, коли там перебував в.о. "міністра" внутрішніх справ у структурі окупаційної адміністрації Ігор Корнет. Поранено трьох осіб, зокрема самого Корнета.

 

 

15:46 У Гаазі створять реєстр руйнувань, спричинених Росією Україні, повідомила президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн. "Це буде перший, але дуже хороший крок у напрямку російської компенсації", – прокоментувала вона.
 

 

15:33 Головне управління розвідки відмовляється коментувати інформацію про контакти із керівником ПВК "Ваґнера" Євґєнієм Пріґожином. "Кому зараз на користь обговорювати взагалі подібні ініціативи? Я думаю, що Україна повинна і, звичайно, спецслужби будуть і повинні обговорювати подібні речі тоді, коли це буде потрібно і відповідатиме національним інтересам України", – заявив представник ГУР Міноборони Андрій Юсов в етері національного телемаратону. З його слів, Україна робить усе можливе, щоб захищати власні національні інтереси і деокупувати території. "Що стосується окремих вкидів, щодо яких ідуть офіційні розслідування у Міністерстві юстиції США, то я не думаю, що ми повинні з вами це коментувати", – сказав представник ГУР.

 

 

15:02 Чеський фандрайзинговий проєкт Dárek pro Putina ("Подарунок для Путіна") повідомив про завершення збору понад 2 мільйонів доларів на закупівлю для України реактивної системи залпового вогню. "Нам вдалося зібрати 2 300 000 доларів США на закупівлю для України чеської реактивної системи залпового вогню RM-70 і 364 ракет до неї. Лише за два з половиною місяці внески склало 19 165 осіб та компаній", – йдеться у дописі.

 

 

14:41 Державне бюро розслідувань склало підозру 23 колишнім правоохоронцям із Маріуполя, які пішли на колаборацію з російськими загарбниками. Встановлено, що після захоплення міста зрадники переодягнулися в російську уніформу, виконували вказівки росіян, здійснювали фільтраційні заходи на території Іллічівського, Приморського та Жовтневого районів Маріуполя. "Міліціонери" брали участь у масових заходах окупантів, надавали коментарі російським пропагандистам, критикуючи владу України й агітуючи підтримувати російський режим.

 

 

14:09 Росіяни примусово вивозять цивільне населення з окупованих територій Херсонської та Запорізької областей – у той же час військовий контингент залишається, заявив представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Черняк у коментарі РБК-Україна. З його слів, на окупованих територіях двох областей зосереджено орієнтовно 152 тисячі особового складу, і їхні дії вказують на те, що вони готуються до оборони. Коментуючи саму евакуацію, Черняк сказав: "Вони, по-перше, не хочуть, щоб населення могло спостерігати за їхньою підготовкою до боїв – тобто це певні контррозвідувальні заходи. Це також і фільтраційні заходи, оскільки насамперед відбувається примусовий вивіз проукраїнського населення. І по-третє, росіяни бояться проведення на цих територіях якогось партизанського руху і внутрішнього спротиву".

 

 

13:50 Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак заявив, що перемога України і недопущення варварства Путіна є інтересом усього цивілізованого світу. "Це вирішальний момент у протистоянні України жахливій агресивній війні, яку вони (Україна, – ред.) не обирали і не провокували. Вони потребують сталої підтримки міжнародного співтовариства, щоб захиститися від шквалу невпинних і невибіркових атак, які вже понад рік є їхньою щоденною реальністю", – заявив Сунак у день візиту Володимира Зеленського. Він підкреслив, що лінія фронту пролягає в Україні – "проте лінія розлому простягається по всьому світу". "У наших спільних інтересах забезпечити успіх України і не допустити, щоб варварство Путіна досягло успіху", – наголосив британський прем’єр.

 

 

13:28 За минулий тиждень ЗСУ знищили 119 російських артилерійських систем – це рекордний показник за час російського вторгнення, підрахував блогер Роман Шрайк.

 

 

13:13 Олігархові Дмитрові Фірташу і топменеджменту підконтрольних компаній оголосили підозру в крадіжці державних коштів. "Посадовці «облгазів Фірташа» розкрадали понад 70% коштів, які передбачалися на закупівлю блакитного палива. Фактично йдеться про привласнення грошей звичайних українців, які оплачували комунальні платежі. Схема полягала у тому, що облгази, підконтрольні Фірташу, «купували» паливо у підконтрольної йому ж компанії. Але в реальності отримували не більше 30% від проплаченого обсягу газу. Дефіцит, який утворювався через цю махінацію, покривали за рахунок блакитного палива, що знаходилось у державній власності – облгази просто відбирали «недоотримане» паливо із газотранспортної системи України", – ідеться у повідомленні СБУ. Лише протягом 2021 року схема завдала державі збитків на понад 4,2 млрд грн. А загальна сума шкоди за 2016–2022 роки може становити понад 18 млрд грн. Серед підозрюваних – керівники "Регіональної газової компанії", котра фактично управляє 20 міськ- та облгазами, які охоплюють 70% всіх газорозподільних мереж України.

 

 

12:48 Росіяни завдали удару по Авдіївці – загинуло четверо людей. Як повідомили в Донецькій обласній військово-цивільній адміністрації, ракети влучили у лікарню. Голова адміністрації Павло Кириленко закликав мешканців евакуюватися.

 

 

 

12:24 Президент України Володимир Зеленський почав зустріч із прем'єр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком.

 

 

 

12:12 Велика Британія передасть Україні сотні ударних безпілотників із дальністю польоту понад 200 кілометрів, заявили у британському уряді в день візиту Володимира Зеленського. "Сьогодні прем'єр-міністр підтвердить подальше надання Великою Британією сотень ракет протиповітряної оборони та нових безпілотних авіаційних систем, включаючи сотні нових ударних безпілотників дальнього радіусу дії з дальністю польоту понад 200 км", – повідомили в уряді.

 

 

12:00 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

3 травня 2023 року кілька безпілотних літальних апаратів (БПЛА) завдали ударів по російській авіабазі Сєща, що за 150 км на північ від українського кордону. Ймовірно, пошкоджено один важкий транспортний літак Ан-124 військово-транспортної авіації Росії.

Сєща є центром базування військово-транспортної авіації на заході Росії та відіграє важливу роль у забезпеченні російського вторгнення в Україну. Росія також використовує це місце для запуску БПЛА-камікадзе іранського виробництва в напрямку Києва.

Військово-транспортна авіація є добре забезпеченим елементом російських військово-повітряних сил, необхідним для транспортування через величезну країну. Російське керівництво буде занепокоєне тим, що російська протиповітряна оборона продовжує бути вразливою, що ставить під загрозу ключові стратегічні об'єкти, такі як бази ВТА.

 

 

11:36 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 130 населених пунктів на території 9 областей України, підтверджено ураження 104 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

11:24 Сьогодні в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 6 російських кораблів, носіїв крилатих ракет "Калібр" серед них нема, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

11:12 Молдова планує вихід із Міжпарламентської асамблеї СНД, заявив спікер парламенту Ігор Гросу. "Після того, як засновниця СНД Росія по-варварськи напала на Україну, ця організація більше не може називатися "співдружністю". Це (вихід із асамблеї, – ред.) стане першим кроком для виходу нашої країни з СНД... Ми готові від'єднатися від джерела зла, війни і бідності. За тридцять років ми довели, що прагнемо до процвітання і демократії, і до кращого майбутнього. СНД – це організація, створена Росією на руїнах СРСР, щоб тримати під контролем колишні радянські республіки. Ми більше не можемо залишатися за одним столом переговорів із краною-агресором", – заявив Гросу.

 

 

10:56 В окупованому Луганську пролунав вибух у районі колишнього авіаційного училища. Там розташована одна з окупантських баз.

 

 

10:34 Євґєній Пріґожин пропонував українській розвідці розкрити позиції Росії, якщо ЗСУ підуть із Бахмута, пише The Washington Post, посилаючись на документи розвідки США, що витекли на Discord. Пропозицію він передав через знайомих в ГУР Міноборони України, з якими підтримував секретний зв'язок під час війни. Два українські посадовці підтвердили, що Пріґожин кілька разів спілкувався з представниками української розвідки, але ті сумніваються у щирості його намірів.

 

 

10:30 Росіяни просунулися в Бахмуті по вулиці Леваневського, зазначає DeepState. Російські війська втратили позиції у районі висоти 199.5, що біля Богданівки. Є повідомлення, що окупанти покинули позиції в урочищі Ступки – ця інформація перевіряється. "Ворогу досі вдається мати частковий успіх в Бахмуті. Незважаючи на проблеми на околицях, бойовики незаконного ПВК "Ваґнер" продовжують бої в Бахмуті", – зазначають у DeepState.

 

 

10:22 Енергетична система України працює стабільно, генерація повністю забезпечує споживання, повідомили в Міненерго. Внаслідок обстрілів  без електропостачання залишається частина споживачів у Донецькій, Запорізькій, Сумській, Харківській, Херсонській та Чернігівській областях. Вчора було зафіксовано позаштатну ситуацію в Києві: сталося вимкнення лінії електропередачі на Троєщині; ремонтні бригади виявили на лінії ураженого струмом потерпілого, який ловив рибу в забороненій зоні.

 

 

10:15 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 199 460 (+580) осіб,

танків – 3759 (+3) од.,

бойових броньованих машин – 7336 (+11) од.,

артилерійських систем – 3137 (+21) од.,

РСЗВ – 562 (+0) од.,

засобів ППО – 314 (+2) од.,

літаків – 308 (+0) од.,

гелікоптерів – 293 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2720 (+24) од.,

крилатих ракет – 970 (+0) од.

кораблів /катерів – 18 (+0) од.,

автомобільної техніки – 6034 (+16) од.,

спеціальної техніки – 407 (+3) од.

Дані уточнюються.

 

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

110,0% танків (з них 0,7% за минулий тиждень),

  42,3% бойових броньованих машин (з них 0,5% за минулий тиждень),

100,6% автомобільної техніки (з них 1,1% за минулий тиждень),

101,8% артилерійських систем (з них 3,4% за минулий тиждень),

  50,4% РСЗВ (з них 0,7% за минулий тиждень),

  24,7% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

  33,0% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень),

  22,5% засобів ППО (з них 0,6% за минулий тиждень).

 

 

 

10:00 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• У ніч з 13 на 14 травня російські війська здійснили чергову серію ударів безпілотниками та ракетами по Україні.

• Все більш регулярні серії таких ударів, ймовірно, є частиною нової російської повітряної кампанії в Україні, спрямованої на послаблення здатності України проводити контрнаступальні операції в найближчій перспективі. Передбачувані цілі й обмежений характер цієї кампанії вказує на те, що російські війська стурбовані поточними українськими можливостями для початку контрнаступальних операцій.

• Українські війська 14 травня продовжували контратаки навколо Бахмута.

• Міністерство оборони Росії намагається відволікти увагу від нещодавніх українських успіхів під Бахмутом, вихваляючи російські оборонні зусилля проти українських контратак.

• Новостворений "Клуб розлючених патріотів" колишнього російського офіцера і затятого націоналіста Іґоря Ґіркіна продовжує розширювати свою присутність і впливати на суспільний дискурс.

• Російські війська провели наземні атаки на північний схід від Куп'янська та вздовж лінії Куп'янськнеСватове.

• Російські війська не здобули нових підтверджених успіхів у Бахмуті та навколо нього і продовжили обмежені наступальні операції на лінії АвдіївкаДонецьк.

• Російські війська продовжували обстрілювати райони на захід від Гуляйполя на півдні України.

• Російські війська продовжують поповнювати втрати особового складу за рахунок ув'язнених.

• Російські чиновники й окупаційна влада продовжують підготовку до виборів на окупованих територіях у вересні 2023 року.

 

 

09:47 Нині Президент України Володимир Зеленський відвідає з візитом Велику Британію, де зустрінеться з прем'єр-міністром Ріші Сунаком, у центрі уваги будуть питання зміцнення оборони України та підтримка руху України в НАТО.

У суботу-неділю Володимир Зеленський відвідав Італію та Ватикан, Німеччину та Францію. 

 

 

09:39 Ситуація в районі Бахмута дуже складна, російські окупанти підтягують до околиць міста свої десантно-штурмові загонизаявила заступник міністра оборони України Ганна Маляр.

 

 

09:27 Під час зустрічі у Парижі Президент України Володимир Зеленський і президент Франції Емманюель Макрон обговорили "формулу миру", подальшу військову допомогу Україні та питання підтримки Францією європейської та євроатлантичної інтеграції України, членство в ЄС та НАТО, повідомили  в Офісі президента України. За результатами обговорення президенти виступили зі спільною декларацією, у якій, серед іншого, зазанчено, що "у межах НАТО Франція продовжує зосереджуватися на безпосередній підтримці України. Франція повністю підтримує Комісію Україна–НАТО як платформу для подальшого посилення та розширення поточної співпраці, щоб допомогти Україні пройти шлях до євроатлантичної сім’ї відповідно до Бухарестської декларації". У декларації зазначено, що найближчими тижнями Франція забезпечить кілька батальйонів десятками броньованих машин і легких танків, включно з AMX-10RC, і проведе підготовку. Крім того, Франція зосереджує свої зусилля на підтриманні можливостей протиповітряної оборони України, щоб захистити її населення від ударів Росії.

 

 

09:12 Просування наших військ на Бахмутському напрямку  це перший успіх наступальних дій у ході проведення операції з оборони Бахмута,  заявив командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський:

"Останні кілька днів показали, що ми можемо рухатися вперед та нищити ворога навіть у таких надскладних умовах.
Ми воюємо меншим ресурсом, ніж ворог. Разом з тим, нам вдається руйнувати його плани. Все завдяки нашим бійцям, які б’ються з агресором, долаючи найвищу межу людських можливостей.
Втім, це лише частковий успіх. І саме так його треба сприймати. Операція з оборони Бахмута триває.
Всі необхідні для оборони рішення прийняті.
Всі можливі сценарії розвитку подій ми з командирами відпрацювали безпосередньо на місці бойових дій".

 

 

09:01 Інтенсивність бойових зіткнень та російських ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Сьогодні вночі вчерговe російські терористи атакували Україну ударними дронами-камікадзе «Shahed». Інформація щодо наслідків цієї атаки наразі уточнюється.

Протягом минулої доби противник завдав 11 ракетних ударів, зокрема по містах Харків, Костянтинівка та селищу Золочів. Крім того, завдав 41 авіаційного удару та здійснив 74 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Постраждали мирні люди, зруйновано та пошкоджено приватні житлові будинки та іншу цивільну інфраструктуру.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках – відбулось 46 бойових зіткнень. В епіцентрі бойових дій залишаються Бахмут та Мар’їнка.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін, ознак формування ворожих наступальних угруповань не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник продовжує зберігати військову присутність у прикордонних з Україною районах.

Здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Гірськ, Леонівка, Попівка Чернігівської області; Волфине, Садки, Могриця Сумської області, а також Олександрівка і Стариця на Харківщині.

На Куп’янському напрямку окупанти вели безуспішні наступальні дії в районах Масютівки та Синьківки. Завдали авіаційних ударів в районах населених пунктів Вільшана та Кислівка. Артилерійських та мінометних обстрілів противника зазнали Кам'янка, Тополі, Красне Перше, Фиголівка, Новомлинськ, Дворічна, Западне, Кіндрашівка, Табаївка Харківської області та Стельмахівка Луганської області.

На Лиманському напрямку ворог наступальних дій не проводив. Завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Ямпіль, Діброва, Білогорівка, Верхньокам'янське, Спірне. Артилерійських обстрілів зазнали Макіївка Луганської області, Білогорівка, Верхньокам’янське Спірне та Берестове Донецької області.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує вести наступальні дії. Тривають важкі бої за місто Бахмут. До того ж, протягом доби, противник вів безуспішні наступальні дії у напрямку населених пунктів Григорівка, Богданівка та Предтечине. Завдав авіаційних ударів біля Іванівського та Ступочок. Від ворожих обстрілів постраждали Григорівка, Богданівка, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Червоне, Костянтинівка, Дружба, Північне, Торецьк, Шуми Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник завдав авіаційних ударів у районах Новокалинового та Авдіївки, здійснив обстріли населених пунктів Степове, Ласточкине, Авдіївка, Тоненьке, Нетайлове, Первомайське та Карлівка Донецької області.

На Мар’їнському напрямку підрозділи сил оборони відбили численні атаки противника в районі міста Мар’їнка. В той же час, ворожих обстрілів зазнали Красногорівка, Георгіївка, Побєда та Новомихайлівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку протягом минулої доби ворог наступальних дій не проводив. Здійснив обстріли населених пунктів Вугледар, Новоукраїнка та Пречистівка.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Кізомис та Станіслав Херсонської області. Поміж тим, здійснив обстріли близько 40 населених пунктів. Це, зокрема, Времівка, Новопіль Донецької області; Гуляйполе, Залізничне, Білогір'я, Мала Токмачка та Кам’янське Запорізької області; Нікополь Дніпропетровської області; Золота Балка, Веселе, Львове, Антонівка, Дніпровське, Кізомис Херсонської області та місто Херсон.

Противник і надалі намагається поповнювати втрати в живій силі за рахунок примусової мобілізації на тимчасово захоплених територіях України. Так, у низці населених пунктів Херсонської області відзначаються факти насильницького затримання чоловіків, які раніше відмовились від українського громадянства на користь російського. Після затримання, в ході першої установчої бесіди, окупанти вимагають від таких громадян неправомірну грошову винагороду за відстрочку від мобілізації. Осіб, які відмовляються від сплати хабаря або не мають необхідної суми коштів, окупанти відправляють до польових таборів для проходження прискореного курсу загальновійськової підготовки. Після цього вказані особи потрапляють до населених пунктів, що межують з лінією бойового зіткнення.

Авіація Сил оборони за добу завдала 17 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки противника. Також нашими захисниками збито 2 ворожих розвідувальних БпЛА типу “Орлан-10” та знищено БпЛА “Supercam”.

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 1 пункт управління, 6 районів зосередження живої сили, 4 артилерійських підрозділи на вогневих позиціях, 1 засіб протиповітряної оборони та ще 7 важливих цілей противника.

15.05.2023