445-й день війни Росії в Україні. Хроніка

23:57 Президент України Володимир Зеленський прибув із візитом до Франції. У неділю ввечері він проводить зустріч із президентом Еммануелем Макроном. Зеленський прокоментував у Телеграмі: "Україна та Франція разом захищають свободу й безпеку Європи! Щодня ми наближаємо мир для всіх українців та європейців".

 

 

22:08 Станом на вечір 14 травня рейси "Укрзалізниці", що традиційно прямували подільським регіоном через Вінницю, Хмельницький та Тернопіль, продовжують курсувати в об'їзд внаслідок робіт із ліквідації наслідків суботніх обстрілів у регіоні. Наразі затримуються чотири рейси: Чоп – Київ, Ворохта – Київ, Київ – Яремче, Львів – Запоріжжя.

 

 

19:43 Президенту України Володимиру Зеленському вручили в Аахені Міжнародну премію імені Карла Великого, котру вручають за внесок в об'єднання Європи. Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив у вітальній промові, що вручення премії – "не кінець, а новий початок подальшої інтеграції в Європу". "З часу розпаду Радянського Союзу незалежна Україна наполягала на своїй свободі визначати власний шлях. І Україна дійсно ухвалила своє рішення – на користь Європи", – заявив голова німецького уряду. Шольц підкреслив: "Росіяни та українці не є "одним народом", як стверджує президент Путін у своїй імперіалістичній та колонізаторській сліпоті. Український народ має свою давню історію, свою – напрочуд різноманітну – культуру, свої традиції, свою ідентичність", – цитує "Німецька хвиля".

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн зазначила, що народ України, як ніхто інший, заслуговує отримати премію Карла Великого. "Саме через їхню мужність і стійкість, їхню жертовність і цінності я не можу придумати більш відповідного лауреата цієї премії Карла Великого, ніж Президент Зеленський і народ України", – наголосила вона. Також фон дер Ляєн висловила переконання у перемозі України, яка "здобуде мир і зробить свою європейську долю реальністю". "Ми ніколи не зможемо зрівнятися з жертовністю та хоробрістю українського народу. Але ми можемо твердо стояти на його боці. Я маю на увазі не лише десятки мільярдів євро підтримки України, масштабні санкції проти Росії чи сучасну зброю та боєприпаси, які ми обіцяли та доставили. Я також говорю про те, щоб супроводжувати Україну на її шляху до нашого Союзу", – заявила фон дер Ляєн.

 

 

 

19:01 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Російська федерація не відмовляється від планів щодо окупації нашої території, продовжує вести загарбницьку війну.

Противник не припиняє завдавати ударів, здійснювати обстріли не лише військових, а й цивільних об’єктів.

Протягом доби противник завдав 6 ракетних ударів, зокрема по місту Харків та селищу Золочів. Крім того, завдав 27 авіаційних ударів та здійснив близько 20 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Постраждали мирні мешканці, зруйновано та пошкоджено приватні житлові будинки, інша цивільна та адміністративна інфраструктура.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Загалом, протягом доби, відбулось близько 30 бойових зіткнень на зазначених ділянках фронту, в епіцентрі бойових дій залишаються Бахмут та Мар’їнка.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник продовжує зберігати військову присутність у прикордонних з Україною районах. Здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Гірськ, Леонівка, Попівка Чернігівської області та Волфине, Садки Сумської області, а також Олександрівка, Стариця на Харківщині.

На Куп’янському напрямку ворог вів безуспішні наступальні дії в районах Масютівки та Синьківки. Завдав авіаційних ударів поблизу Вільшаної та Кислівки. Артилерійських та мінометних обстрілів противника зазнали населені пункти Кам'янка, Тополі, Красне Перше, Фиголівка, Новомлинськ, Дворічна, Западне, Кіндрашівка, Табаївка Харківської області та Стельмахівка Луганської області.

На Лиманському напрямку протягом доби ворог наступальних дій не проводив. Завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Ямпіль, Білогорівка, Верхньокам'янське, Спірне. Артилерійських обстрілів зазнали населені пункти Макіївка Луганської області, Білогорівка, Верхньокам’янське, Спірне та Берестове Донецької області.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує вести наступальні дії. Тривають важкі бої за місто Бахмут. До того ж, протягом доби, противник вів безуспішні наступальні дії у напрямку населених пунктів Григорівка, Богданівка та Предтечине. Завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Іванівське та Ступочки. Від ворожих обстрілів постраждали Григорівка, Богданівка, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Червоне, Костянтинівка, Дружба, Північне, Торецьк, Шуми Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник завдав авіаційних ударів в районах Новокалинового та Авдіївки, здійснив обстріли населених пунктів Степове, Ласточкине, Авдіївка, Тоненьке, Нетайлове, Первомайське та Карлівка Донецької області.

На Мар’їнському напрямку підрозділи сил оборони відбили численні атаки противника в районі міста Мар’їнка. В той же час, ворожих обстрілів зазнали населені пункти Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка, Побєда та Новомихайлівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку протягом доби ворог наступальних дій не проводив. Здійснив обстріли населених пунктів Вугледар, Новоукраїнка та Пречистівка.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Кізомис, Станіслав Херсонської області. Поміж тим, здійснив обстріли близько 30 населених пунктів. Серед них - Времівка, Новопіль Донецької області; Гуляйполе, Залізничне, Білогір'я, Мала Токмачка та Кам’янське Запорізької області; Нікополь Дніпропетровської області; Золота Балка, Веселе, Львове, Антонівка, Дніпровське, Кізомис Херсонської області та місто Херсон.

Міністерство оборони російської федерації продовжує вживати заходів щодо інтеграції незаконних збройних формувань так званої “днр” до власних збройних сил. Так, до всього особового складу однієї з бригад 1 армійського корпусу зс рф доведено розпорядження, в якому колишнім військовослужбовцям так званої “днр” поставлено обов’язкову умову щодо заміни їх військових квитків на військові квитки зс рф, а також щодо перепідписання контрактів з мо рф мінімальним терміном військової служби два роки. У випадку відмови цих осіб відправлятимуть на найнебезпечніші ділянки фронту для участі у штурмових діях у складі передових підрозділів.

Авіація Сил оборони за добу завдала 12 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки противника.

Крім того, протягом цієї доби, нашими захисниками було знищено 3 розвідувальних БпЛА, 2 з них - типу “Орлан-10” та 1 - “Supercam”.

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 1 пункт управління, 6 районів зосередження живої сили, 2 артилерійських підрозділи на вогневих позиціях та ще 1 важливу ціль противника.

 

 

18:10 Збройні Сили України продовжують рухатись уперед у передмістях Бахмута, заявила заступниця міністра оборони Ганна Маляр. "Наші підрозділи за сьогоднішній день захопили більше десяти ворожих позицій на півночі та півдні околиць Бахмута та зачистили значну площу лісового масиву в районі Іванівського. Взято в полон ворожих солдатів з різних частин. Всупереч всім обставинам... Наші діють на межі надлюдських можливостей", – поінформувала Маляр. Заступниця міністра додала, що в самому Бахмуті ворог зібрав усі сили і намагається просуватись, "знищуючи все на своєму шляху".

 

 

17:31 МЗС України ототожнило варварські дії нацистського режиму під час Другої світової війни зі звірствами російських загарбників. Про це йдеться у коментарі міністерства до Дня пам'яті українців, які рятували євреїв під час WWII. "За кількістю удостоєних Державою Ізраїль звання Праведника народів світу за порятунок євреїв від Голокосту Україна посідає четверте місце після Польщі, Нідерландів та Франції. Віддаючи шану жертовності та людяності Праведників і тих українців, які врятували від рук нацистських катів сотні єврейських життів, але досі не були удостоєні цього почесного звання, наголошуємо на тому, що варварські методи, які застосовував нацистський режим, є тотожними тим звірствам, що сьогодні вчиняють російські окупанти на українській землі з неприхованою метою знищення українців", – заявили у МЗС.

 

 

17:04 Президент Володимир Зеленський заперечив, що Україна намагається "проникати" на територію РФ. "Що стосується атак російської території, то ми не атакуємо російську територію. Ми звільняємо нашу законну землю. Ми в цьому не зацікавлені, у нас немає на це часу, у нас немає на це сил і немає на це зброї", – сказав Зеленський на пресконференції з канцлером Німеччини Олафом Шольцом у Берліні. Відповідаючи на запитання щодо "можливого проникнення", Президент наголосив: "Що стосується проникнення. Я як Президент України, коли хочу кудись приїхати, приїжджаю офіційно й нікуди не "проникаю", – відповів голова держави. Напередодні видання Washington Post писало, що Зеленський під час планування воєнних операцій обговорював ідею захоплення кількох російських сіл для отримання важелів впливу на Москву і підриву трубопроводу "Дружба".

 

 

16:29 Росіяни обстріляли село Стариця у Чугуївському районі на Харківщині. Загинули 59-річна жінка та 65-річний чоловік.

 

 

15:35 П'ятеро людей загинули у селі Миролюбівка на Херсонщині внаслідок підриву на вибухівці, яка залишилася після росіян на території сільськогосподарського підприємства.

 

 

14:26 Президент Володимир Зеленський під час візиту до Німеччини закликав посилити зусилля для перемоги України над Росією. "Ми усі хочемо, щоб ця війна нарешті закінчилася, але закінчилася справедливим і чесним миром", – сказав він. Зеленський наголосив, що Україна та вся Європа мають бути вільними, а територіальна цілісність та безпека – гарантовані. "Саме зараз час, щоб вже цього року ми відзначали завершення цієї війни. Вже цього року можемо зробити поразку агресора незворотньою", – підкреслив голова держави. Відповідаючи на питання, чи достатньо вже Україна має зброї для здійснення контрнаступальних дій, Зеленський сказав: "Ще кілька візитів, і все",сказав він. Президент нагадав, що Німеччини стала другою після США країною за обсягами наданої Україні підтримки. Він наголосив, що Україна робитиме усе, щоб Німеччина стала першою. Водночас, канцлер Олаф Шольц зазначив: "Ми сподіваємося, що війна швидко закінчиться… завдяки сучасній зброї, наданій Україні... Але ми і наші партнери готуються до того, що ця підтримка може бути довготривалою – так довго, скільки це буде потрібно", – сказав він.

 

 

 

13:55 Міністерство оборони Росії заявило про загибель двох командирів у районі Бахмута – командира 4 мотострілецької бригади полковника Вячєслава Макарова та заступника командира армійського корпусу з військово-політичної роботи полковника Євґєнія Бровка. В армійському відомстві РФ скаржаться на масові атаки ЗСУ.

 

 

12:49 У Повітряних силах ЗСУ заявили, що до збиття чотирьох (або навіть п'яти) суден у Брянській області причетна російська ППО. "Задіювались вертольоти, ударна група авіаційна здійснювала атаку України з півночі Брянської області. Вони це роблять щодня. Здійснювали удари керованими авіабомбами. Там вже мова про третій гелікоптер іде, тому п'ять загалом, мабуть. Власне, нарвалися на якісь неприємності. Хотіли бомбити наших мирних людей, наші мирні регіони... Чорний день авіації. Вони це визнали, вже навіть є аналіз, хто винуватий, кого вони збираються за це звільняти, карати за цей бардак, який відбувається. Приємно читати такі новини від ворога", – розповів речник ПС ЗСУ Юрій Ігнат.

 

 

12:01 Сьогодні в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 11 російських кораблів, серед яких три носії крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить до 18 ракет, попередили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

11:19 Президент України Володимир Зеленський прибув із візитом до Німеччини. У Берліні він зустрівся з президентом ФРН Франком-Вальтером Штайнмаєром. Прийом відбувся у резиденції президента ФРН у палаці Бельвю. Під час зустрічі Зеленський висловив вдячність Німеччині за підтримку України, яка протистоїть російській агресії: "У найскладніші часи новітньої історії України Німеччина засвідчила себе нашим справжнім другом і надійним союзником, що рішуче стоїть на боці українського народу у боротьбі за захист свободи та демократичних цінностей".

 

 

10:55 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 123 населені пункти на території 11 областей України, підтверджено ураження 231 об’єкта інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

10:17 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

На папері російська Об’єднана група військ в Україні організована так само, як сили вторгнення 446 днів тому. Ймовірно, вона все ще складається з понад 200 тисяч військовослужбовців, організованих у близько 70 бойових полків і бригад, розділених на п’ять груп військ. Вона все ще бореться з обмеженою свободою проведення повітряних операцій.

Однак у лютому 2022 року вона складалася з професійних військових, значною мірою була оснащена досить сучасною технікою і проходила регулярні тренування, прагнучи до складних спільних операцій. Зараз сили переважно складаються з погано навчених мобілізованих резервістів і все більше покладаються на застарілу техніку, причому багатьом їхнім підрозділам значно бракує чисельності. Вона регулярно проводить лише дуже прості операції на основі піхоти.

Важливо те, що малоймовірно, щоби російська Об’єднана група військ в Україні змогла створити великий дієздатний мобільний резерв для реагування на нові операційні виклики. Навряд чи це буде організація, яка зможе ефективно координувати широкомасштабні воєнні дії вздовж 1200-кілометрової лінії фронту в умовах стресу.

 

 

10:00 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Українські сили станом на 13 травня продовжують контратаку в районі Бахмута на тлі не підтверджених заяв про подальші незначні українські здобутки на південний захід від міста.

• Російські війська в ніч з 12 на 13 травня завдали удару по Україні з БПЛА Шахед-131/136.

• Російські ЗМІ повідомляли, що 13 травня в Брянській області впали два російські вертольоти Мі-8, бомбардувальник Су-34 і винищувач Су-35, які, за твердженням деяких російських джерел, було спричинено українськими засобами протиповітряної оборони.

• Російські джерела стверджували, що українські сили завдали ударів по тилових районах Росії в Луганській області британськими крилатими ракетами Storm Shadow 12 і 13 травня, що викликало загострення занепокоєння росіян щодо потенційних можливостей України вразити російську логістику.

• Наполягання президента Росії Владіміра Путіна на веденні війни в Україні у стилі "великої вітчизняної спеціальної військової операції" відкрило двері для кількох жорстко налаштованих діячів, які виступають за інституціоналізацію дедалі більш сталінської внутрішньої політики.

• Повідомляється, що колишній командувач Тихоокеанського флоту адмірал Сєрґєй Авакянц отримав призначення очолити нову російську організацію формування збройних сил під назвою "Воін", яка нібито замінила російське ДОСААФ.

• Як повідомлялося, 13 травня президента Білорусі Лукашенка госпіталізували до президентської лікарні в Мінську.

• Російські війська продовжували обмежені наземні атаки на північний схід від Куп’янська та на північний захід від Сватового.

• Російські війська досягли незначних успіхів у Бахмуті та продовжували обмежені наступальні операції на фронті Авдіївка–Донецьк.

• Російські війська обстріляли українські позиції на півдні України на захід від Гуляйполя.

• Повідомляється, що російські війська поповнюють підрозділи мобілізованими.

• Російська влада продовжує намагатися депортувати українських дітей до Росії під виглядом схем "відпочинку".

 

 

09:45 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 198 880 (+620) осіб,

танків – 3756 (+5) од.,

бойових броньованих машин – 7325 (+18) од.,

артилерійських систем – 3116 (+21) од.,

РСЗВ – 562 (+1) од.,

засобів ППО – 312 (+0) од.,

літаків – 308 (+0) од.,

гелікоптерів – 293 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2696 (+31) од.,

крилатих ракет – 970 (+0) од.

кораблів /катерів – 18 (+0) од.,

автомобільної техніки – 6018 (+7) од.,

спеціальної техніки – 404 (+2) од.

Дані уточнюються.

 

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

109,9% танків (з них 0,8% за минулий тиждень),

  42,3% бойових броньованих машин (з них 0,4% за минулий тиждень),

100,3% автомобільної техніки (з них 1,0% за минулий тиждень),

101,1% артилерійських систем (з них 3,2% за минулий тиждень),

  50,4% РСЗВ (з них 0,7% за минулий тиждень),

  24,7% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

  33,0% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень),

  22,3% засобів ППО (з них 0,6% за минулий тиждень).

 

 

 

09:22 Росіяни вдруге атакували Тернопільську область, біля 5-ї зранку знову зафіксовано приліт крилатих ракетповідомив  голова ОВА Володимир Труш. Зруйновано два і пошкоджено 12 дачних будинків, уламками ракет пошкоджено цивільні торговельні та господарські об'єкти і 9 вантажних автомобілів, жертв немає.

Попередня атака біля 12-ї години ночі пошкодила складські приміщення, які належать комерційним підприємствам та релігійній організації.

 

 

 

09:11 У ніч на 14 травня 2023 року російські окупанти атакували Україну з різних напрямків ударними дронами «Shahed-136/131» та ракетами «Калібр» з кораблів у Чорному морі та крилатими ракетами Х-101/Х-555/Х-55 з літаків стратегічної авіації Ту-95мс, знищено три крилаті ракети та 18 ударних дронів типу «Shahed-136/131», повідомили в Командуванні Повітряних сил ЗСУ.

 

 

09:01 Інтенсивність російських атак та ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Сьогодні вночі російські терористи завдали чергового ракетного удару по Україні. Інформація щодо наслідків цієї терористичної атаки наразі уточнюється.

Минулої доби, російська федерація завдала чергового масованого удару по території України, застосувавши іранські ударні БпЛА “Shahed-136/131”.

За уточненою інформацією 18 із 23 було знищено нашими захисниками. Внаслідок влучань, вибуховими хвилями пошкоджено близько 50 багатоповерхівок, приватних будинків, культурних та медичних закладів.

Є більш як 30 поранених серед цивільних осіб.

Загалом протягом минулої доби противник завдав 4 ракетні удари, зокрема по містах Тернопіль та Миколаїв, внаслідок чого є поранені серед цивільних громадян, пошкоджено багатоповерховий будинок та інша цивільна інфраструктура. Крім того, ворог завдав 79 авіаційних ударів та здійснив 99 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Зокрема, внаслідок обстрілу Костянтинівки Донецької області є загиблі та поранені цивільні особи. Серед них є діти. Зруйновано приватний будинок, пошкоджено 4 багатоповерхівки та інша цивільна інфраструктура.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Загалом, протягом минулої доби відбулось 57 бойових зіткнень на зазначених ділянках фронту, в епіцентрі бойових дій залишаються Бахмут та Мар’їнка.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник завдав авіаційних ударів по районах населених пунктів Прогрес, Мхи, Семенівка, Новгород-Сіверський Чернігівської області та Бударки Харківської області. Здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Клюси, Єліне, Заріччя, Мхи, Медведівка, Янжулівка, Грем’яч Чернігівської області та Стара Гута, Дем’янівка, Бачівськ, Вільна Слобода, Бобилівка, Волфине,Степок, Рясне, Попівка Сумської області, а також Уди, Козача Лопань, Стариця, Огірцеве, Хатнє, Гатище, Плетенівка, Бочкове, Нестерне, Бударки на Харківщині.

На Куп’янському напрямку ворог вів безуспішні наступальні дії в районі Масютівки, Новоселівського та східної околиці Стельмахівки. Завдав авіаційних ударів по районах населених пунктів Вільшана та Котлярівка. Артилерійських та мінометних обстрілів противника зазнали Новомлинськ, Дворічна, Табаївка, Нікополь Харківської області та Стельмахівка – Луганської.

На Лиманському напрямку протягом доби ворог наступальних дій не проводив. Завдав авіаударів по районах населених пунктів Білогорівка Луганської області та Терни, Верхньокам’янське і Спірне на Донеччині. Артилерійських обстрілів зазнали Макіївка Луганської області та Білогорівка, Верхньокам’янське, Спірне і Берестове – Донецької.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує вести наступальні дії. Тривають важкі бої за місто Бахмут. До того ж, протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії у напрямку населених пунктів Григорівка, Богданівка, Хромове, Бахмут та Біла Гора. Ворог завдав авіаударів по районах населених пунктів Васютинське, Новомаркове, Григорівка, Бахмут, Іванівське, Курдюмівка та Північне. Від ворожих обстрілів постраждали Васюківка, Федорівка Друга, Оріхово-Василівка, Богданівка, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Біла Гора, Дружба, Північне, Південне, Торецьк, Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник завдав авіаудару по району Авдіївки та обстріляв Первомайське і Карлівку Донецької області.

На Мар’їнському напрямку підрозділи сил оборони відбили численні атаки противника в районі міста Мар’їнка. В той же час ворожих обстрілів зазнали Георгіївка та Побєда Донецької області.

На Шахтарському напрямку протягом доби ворог наступальних дій не проводив. Завдав авіаудару поблизу Пречистівки. Здійснив обстріли населених пунктів Вугледар, Новоукраїнка, Пречистівка та Шахтарське.

На Запорізькому та Херсонському напрямках окупанти обороняються. Завдали авіаударів по районах населених пунктів Времівка Донецької області, Бурлацьке, Малинівка, Затишшя, Гуляйполе, Мала Токмачка, Малі Щербаки Запорізької області, а також Берислав і Козацьке Херсонської області.

Обстріляли населені пункти Малинівка, Гуляйполе, Білогір’я, Новоданилівка, Новоандріївка, Новопавлівка, Малі Щербаки та Кам’янське Запорізької області; Золота Балка, Михайлівка, Дмитрівка, Антонівка, Чорнобаївка Херсонської області та місто Херсон.

Противник і надалі намагається поповнювати свої втрати в живій силі за рахунок ув’язнених осіб з російської федерації. Нещодавно відзначено прибуття близько 200 таких осіб до одного із польових таборів противника у тимчасово окупованому Роговому Луганської області для проходження 4-тижневого курсу загальновійськової підготовки. До кінця місяця очікується прибуття ще до 250 засуджених осіб .

Також у районі населеного пункту Можняківка Луганської області, окупанти організували підготовку до 800 новоприбулих російських в’язнів.

Разом з тим, в районі населеного пункту Новопетрівка Запорізької області, на територію полігону для військової підготовки нещодавно прибуло близько 400 найманців із складу російських в’язнів, завербованих ПВК «вагнер». Підготовка триватиме декілька тижнів. Найближчим часом для військової підготовки очікується прибуття ще 400 найманців із складу російських засуджених.

Авіація Сил оборони за добу завдала 10 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки противника та 4 ударів по ворожих зенітно-ракетних комплексах. Також нашими захисниками збито 3 ворожих розвідувальних БпЛА типу “Орлан-10”, знищено 2 розвідувальних дрони типу “Zala”, 4 баражуючих боєприпаси “Ланцет” та ще 5 – невстановленого типу.

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 4 райони зосередження живої сили, реактивну систему залпового вогню на вогневій позиції, 2 засоби протиповітряної оборони, 2 склади боєприпасів, а також 2 станції радіоелектронної боротьби противника.

 

13.05.2023