444-й день війни Росії в Україні. Хроніка

00:41 Росіяни завдали повітряного удару по Тернополю вночі на неділю. "Є влучання у складські приміщення, які належать комерційним підприємствам та релігійній організації", – поінформували в обласній військово-цивільній адміністрації. Травмовано двоє людей; попередньо – осколкові поранення та опіки. Потерпілих шпиталізували. Станом на 00:30 пожежу ще не ліквідували, повідомив міський голова Тернополя Сергій Надал. 

 

 

20:19 Президент України Володимир Зеленський зустрівся з Папою Франциском під час свого офіційного візиту до Італії та Ватикану. Під час зустрічі основну увагу голова держави приділив припиненню російської військової агресії та відновленню миру. "Оскільки війна триває на території України, мирний план може бути тільки українським", – наголосив Зеленський. Президент попросив Його Святість всебічно сприяти реалізації формули миру, зокрема в питаннях продовольчої безпеки, звільнення полонених і депортованих осіб та відновлення справедливості. Окремою темою зустрічі стали злочини Росії, пов’язані з викраденням і депортацією українських дітей. Володимир Зеленський закликав Папу Франциска до чіткого засудження військової агресії Росії проти України й наголосив, що не може бути рівності між жертвою та агресором. Президент запросив Понтифіка відвідати Україну, щоб підтримати молитвою всіх українців, які потерпають від російського терору й борються проти зла, яке прийшло на українську землю.

 

 

 

 

19:58 Українські сили поступово просуваються вперед по двох напрямках у передмісті Бахмута, поінформувала заступниця міністра оборони Ганна Маляр. "Коректних цифр зараз не буде, бо ідуть активні бойові дії. Наші знищують ворога та вже чимало взяли у полон", – прокоментувала Маляр. Водночас вона визнала, що в самому Бахмуті становище є складнішим, додавши: "Завдяки грамотному плануванню командування та мужності наших бійців ворогу не вдається взяти місто під контроль".

 

 

19:34 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Цієї доби, вночі, російська федерація завдала чергового масованого удару по території України, застосувавши іранські ударні БпЛА “Shahed-136/131”. За уточненою інформацією 18 із 22 дронів було знищено нашими захисниками.

Загалом протягом цієї доби противник завдав ракетного удару ракетою С-300 по цивільній інфраструктурі міста Миколаєва, внаслідок чого є поранені серед цивільних громадян, пошкоджено багатоповерховий будинок та інша цивільна інфраструктура. Крім того ворог завдав 66 авіаційних ударів та здійснив близько 70 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Постраждали і населені пункти. Зокрема, внаслідок обстрілу Костянтинівки Донецької області є 2 загиблих та 11 поранених цивільних осіб. Серед них є діти. Зруйновано приватний будинок, пошкоджено 4 багатоповерхівки та інша цивільна інфраструктура.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою, адже ворог і надалі застосовує тактику терору.

Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Загалом, протягом доби відбулось близько 40 бойових зіткнень на зазначених ділянках фронту, в епіцентрі бойових дій залишаються Бахмут та Мар’їнка.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник продовжує зберігати військову присутність у прикордонних з Україною районах.

Завдав авіаударів по районах населених пунктів Мхи, Прогрес, Семенівка Чернігівської області та Бударки Харківської області. Здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Клюси, Єліне, Заріччя, Мхи, Медведівка Чернігівської області та Стара Гута, Дем’янівка, Бачівськ, Вільна Слобода, Бобилівка Сумської області, а також Козача Лопань, Огірцеве, Гатище, Бочкове, Нестерне, Бударки на Харківщині.

На Куп’янському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районі Новоселівського та східної околиці Стельмахівки. Завдав авіаційних ударів по районах населених пунктів Вільшана та Котлярівка. Артилерійських та мінометних обстрілів противника зазнали Новомлинськ, Дворічна, Табаївка Харківської області та Стельмахівка Луганської області.

На Лиманському напрямку протягом доби ворог наступальних дій не проводив. Завдав авіаційного удару по районах населених пунктів Білогорівка Луганської області та Верхньокам’янське і Спірне - Донецької. Артилерійських обстрілів зазнали населені пункти, що поряд з лінією бойового зіткнення, а саме: Макіївка Луганської області, Білогорівка, Верхньокам’янське Спірне та Берестове Донецької області.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує вести наступальні дії. Тривають важкі бої за місто Бахмут. До того ж, протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії у напрямку населених пунктів Богданівка, Бахмут та Біла Гора.

Поряд із веденням позиційної оборони наші захисники ведуть і активні дії, зокрема, наступальні. Від ворожих обстрілів постраждали Васюківка, Оріхово-Василівка, Богданівка, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Біла Гора, Дружба, Північне, Південне, Торецьк, Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник завдав авіаційного удару по району населеного пункту Авдіївка. Обстріляв з артилерії також Первомайське та Карлівку Донецької області.

На Мар’їнському напрямку підрозділи сил оборони відбили численні атаки противника в районі міста Мар’їнка. В той же час, ворожих обстрілів зазнали і населені пункти Георгіївка та Побєда Донецької області.

На Шахтарському напрямку протягом доби ворог наступальних дій не проводив. Завдав авіаційного удару по району населеного пункту Пречистівка. Здійснив обстріли населених пунктів Вугледар, Новоукраїнка, Пречистівка та Шахтарське.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Завдав авіаційних ударів по районах населених пунктів Времівка Донецької області, Бурлацьке, Затишшя, Гуляйполе, Малі Щербаки Запорізької області, а також Берислав і Козацьке Херсонської області. Поміж тим, здійснив обстріли населених пунктів, що поряд з лінією бойового зіткнення. Серед них - Малинівка, Гуляйполе, Білогір'я, Новоданилівка, Новоандріївка, Новопавлівка, Малі Щербаки та Кам’янське Запорізької області; Золота Балка, Михайлівка, Антонівка, Чорнобаївка Херсонської області та місто Херсон.

Російські окупаційні війська продовжують чинити тиск на громадян України та порушувати права людини на тимчасово захоплених територіях. Зокрема, в Маріуполі, на території відділу поліції для допитів місцевого населення залучено близько 50 представників слідчого комітету російської федерації. Вони беруть участь в принизливих допитах, що супроводжуються знущанням над цивільним населенням.

У той же час, російські окупанти продовжують використовувати інфраструктуру тимчасово захоплених населених пунктів для надання медичної допомоги своїм пораненим військовослужбовцям. Нещодавно, в населеному пункті Таврійське Херсонської області, на території дитячого садочку загарбники облаштували польовий шпиталь. Напередодні відзначено прибуття

3 військових вантажних автомобілів з пораненими окупантами.

Авіація Сил оборони за добу завдала 8 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки противника, а також удару по ворожому зенітно-ракетному комплексу. Також нашими захисниками збито два ворожих розвідувальних БпЛА типу “Орлан-10”.

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 4 райони зосередження живої сили, 2 склади боєприпасів, а також 2 станції радіоелектронної боротьби противника.

 

 

18:41 Німеччина офіційно оголосила про надання рекордної військової допомоги Україні розміром у 2,7 мільярда євро. Як поінформували у міністерстві оборони ФРН, пакет включатиме 30 танків Leopard-1, 15 зенітних танків Gepard, чотири зенітні системи Iris-T, 20 БМП Marder, 100 броньованих машин, 100 автомобілів тилового забезпечення, 200 розвідувальних БПЛА, боєприпаси. "Ми всі бажаємо якнайшвидшого завершення цієї жахливої та незаконної війни... На жаль, це ще не передбачається. Тому Німеччина надасть будь-яку допомогу, скільки буде потрібно", – прокоментував міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус.

 

 

17:58 Президент України Володимир Зеленський повідомив про досягнення домовленостей на користь повітряної безпеки у ході свого візиту до Риму. "Сьогодні ми обговорили нашу співпрацю, зокрема безпекову, військову. Є дуже важливі рішення щодо захисту нашого неба", – сказав голова держави після переговорів із прем'єр-міністром Джорджею Мелоні. Президент від імені українців подякував італійцям за підтримку, наголосивши на тому, що Україна прагне миру. "Можливо, хтось, хто не бачив, що таке агресія росії, думає, нібито може бути все одно, чим усе це закінчиться, хто переможе. Але це питання про те, коли нарешті російські бомби припинять знищувати українські села і кожна українська родина буде впевненою, що її дім або квартиру не розіб’є та чи інша ракета, не розіб’є далекобійна артилерія", – зауважив Зеленський. Джорджа Мелоні запевнила: "Ми не будемо називати миром будь-яку річ, яка буде нагадувати нам агресію. Жоден несправедливий мир не може нав’язуватися країні, і кожна мирна угода повинна підтримуватися цим народом... До миру не можна прийти з поразкою, зі здачею України. Це було б дуже небезпечно для миру в Європі і було би прецедентом для всіх народів світу. До миру ми дійдемо лише тоді, коли Росія припинить вести воєнні дії, нападати на цивільні цілі", – сказала очільниця уряду, повідомивши, що Італія підтримує "формулу миру" Зеленського та бажання України вступити в Євросоюз і НАТО.

 

 

 

17:19 Кількість постраждалих унаслідок російської атаки на Хмельниччину наближається до трьох десятків, заявив хмельницький міський голова Олександр Симчишин в етері національного телемаратону. "Переважно – різані рани від уламків скла та ударні від падіння дверей, стель та іншого. Життю людей нічого не загрожує. 21 людина звернулася до травматологічного центру Хмельницької міської лікарні, з них двоє ушпиталили. Інші люди зверталися до інших медичних закладів", – повідомив Симчишин.

 

 

16:43 Росіяни обстріляли місто Констянтинівка на Донеччині. Внаслідок атаки загинуло двоє мешканців, у тому числі 15-річна дівчина. Десятеро людей отримали поранення, серед них двоє підлітків віком 15 та 16 років. Зруйновано багатоповерхові та приватні будинки, АЗС, аптеку й магазини. За попередніми даними, росіяни використали для обстрілів системи залпового вогню "Смерч".

 

 

 

16:01 Речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат не виключив, що система Patriot збила російську ракету "Кінжал" у ході атаки, спрямованої проти самого "Патріота". Коментуючи інформацію від CNN про те, начебто росіянам вдалося вловити сигнал американської системи, а згодом націлити на неї свою аеробалістику, Ігнат заявив: "Якщо він ("Кінжал", – ред.) збитий високо в небі над Київщиною, не так просто дізнатися, куди він цілив. Тут хіба дані розвідки можуть підтвердити, що ворог мав на меті уразити". Водночас він додав: навіть якщо Patriot захистив сам себе, то це теж непоганий результат. "Будемо сподіватися, що таких систем у нас буде більше", – резюмував Ігнат.

 

 

15:27 Російська служба BBC пише, що в суботу у Брянській області, крім винищувача, розбився не один, а два гелікоптери

 

 

15:05 Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан виступив із критикою Європейської Унії під час візиту до міста Веспрем. "Сучасна форма європейської співпраці керувалася двома місіями – мир і добробут. Якщо вона не може виконати ці дві місії, то в чому сенс ЄС?" – сказав Орбан.

 

 

14:58 Командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський заявив, що українське військо з успіхом продовжує оборонну операцію на бахмутському напрямку. "Наші воїни рухаються вперед на деяких ділянках фронту, а ворог втрачає техніку та живу силу", – поінформував генерал. 

 

 

14:39 У Брянській області розбилися гелікоптер Мі-8 і винищувач Су-34. Вертоліт упав у районі міста Клинці. На відео, котре поширюють місцеві пабліки, видно, що гвинтокрил вибухнув у повітрі. Згідно з даними tass.ru, унаслідок аварії загинуло два члени екіпажу. Що ж до винищувача, то він упав неподалік від українського кордону. Обставини падіння з'ясовують; доля пілотів невідома. Телеграм-канал Mash пише, що на території Клинцівського району проводять спецоперацію – начебто шукають диверсантів, які знешкодили повітряні цілі.

 

 

 

14:06 Речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат прокоментував політ російських ударних дронів аж до Хмельницької області: "Вони запускають дрони з будь-яких напрямків. Ми не виключаємо будь-яких варіантів. Раніше навіть із території Білорусі запускались, і по руслу Дніпра вони заходили і таким чином атакували Україну... Вони будуть вибирати маршрути, вони будуть робити все для того, щоб подолати систему протиповітряної оборони нашу. Вони атакують і баражуючими боєприпасами, і крилатими ракетами, які створені, щоб долати наше ППО... Вони летять низько, вони використовують рельєф русла річок. Ворог намагається якомога більше пройти дистанцій, якомога прихованіше долетіти до об’єктів, які вони обрали собі за цілі", – сказав Ігнат. Речник Повітряних сил додав, що Україні не вистачає наявних систем ППО для того, щоб захистити усю територію країни.

 

 

13:34 Українські воїни другу добу просуваються вглиб зайнятих ворогом позицій, заявив речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий. "За вчора українським військам вдалося просунутися вглиб ворога від 250 метрів до півтора кілометра. За сьогодні нашим підрозділам на деяких ділянках вдалося пройти на глибину до трьохсот метрів і також постійно завдавати ударів по ворогу, щоб знищувати живу силу та техніку", – сказав Череватий в етері національного телемаратону. Натомість начальник пресслужби 10-ї гірсько-штурмової бригади "Едельвейс" Микита Шандиба розповів, що за останні дні його бригада на бахмутському напрямку провела штурмові дії, звільнивши немалий відрізок територій. "Звільнили декілька кілометрів і наразі там закріпились. Ворог не здійснює ніяких дій у відповідь, окрім артилерійських і танкових обстрілів. Намагається пручатись, але наразі в нього все виходить безуспішно", – повідомив Шкандиба, згідно з повідомленням УНІАН

 

 

13:00 Сьогодні в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 6 російських кораблів, серед яких два носії крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить до 12 ракет, попередили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

12:32 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Протягом останніх чотирьох днів підрозділи 72-ї окремої мотострілецької бригади (72 ОМСБр) ЗС РФ, ймовірно, безладно відійшли зі своїх позицій на південному фланзі Бахмутської операції. Українські сили повернули щонайменше кілометр території.

Цей район має певне тактичне значення, оскільки він був російським плацдармом на західній стороні каналу Донецьк-Донбас, який позначає лінію фронту в деяких частинах цього сектора.

72 ОМСБр входить до складу створеного восени 2023 року 3-го армійського корпусу Росії – формування, яке переслідують звинувачення у низькому моральному дусі та обмеженій боєздатності. Його розгортання в такому складному й оперативно важливому секторі підкреслює гостру нестачу надійних бойових підрозділів у Росії.

 

 

12:18 Президент України Володимир Зеленський прибув із візитом до Італії. Програмою передбачено зустрічі з президентом Серджо Маттареллою, премʼєр-міністром Джорджею Мелоні, а також Папою Римським Франциском. "Важливий візит для перемоги України", – прокоментував Зеленський.

 

 

11:55 Німеччина готує найбільший пакет військової допомоги Україні. Як повідомляє Der Spiegel, Збройним Силам мають передати 20 БТР Marder та 30 танків Leopard 1, 18 колісних самохідних гаубиць, 4 системи протиповітряної оборони IRIS-T-SLM, 12 пускових установок IRIS -T-SLS із керованими ракетами, 200 розвідувальних дронів, 100 бронетранспортерів для транспортування військовослужбовців і 100 транспортних засобів логістичної підтримки.

 

 

11:31 У Луганську пролунав вибух у старій будівлі Луганської академії внутрішніх справ. У тому приміщенні окупанти були облаштували свою базу.

 

 

11:07 Одинадцятеро людей постраждало внаслідок російського удару по Хмельниччині, повідомив міський голова Олександр Симчишин. "Одна людина госпіталізована, але її життю нічого не загрожує. Ступені поранень інших – це порізи склом, пошкодження від ударів, коли, наприклад, падала стеля, двері тощо", – розповів Симчишин в етері національного телемаратону.

 

 

10:24 У Миколаєві російські дрони впали на територіях хлібозаводу та дитячого садка, повідомив міський голова Олександр Сєнкевич.

 

Служби хлібзаводу розвозять Миколаєвом хліб, який встигли випекти до обстрілів

 

 

10:09 Очільник МАГАТЕ Рафаель Гроссі планує до кінця місяця презентувати проєкт угоди із Україною та Росією щодо Запорізької АЕС, повідомляє Reuters. Гроссі намагається знизити ризик аварії внаслідок воєнних дій поблизу об'єкта, зокрема обстрілу електростанції. На АЕС уже понад рік сидять росіяни.

 

 

09:40 Вночі ворог атакував Україну з північного та південного напрямків ударними БпЛА іранського виробництва «Shahed-136/131», усього зафіксовано 21 пуск, на різних напрямках знищено 17 баражуючих боєприпасів із застосуванням зенітного ракетного озброєння, винищувачів, мобільних вогневих груп, повідомили в командуванні Повітряних сил ЗСУ. На жаль, є влучання ворожих безпілотників по об’єктах інфраструктури на Хмельниччині.

 

 

09:35 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Станом на 12 травня українські війська в результаті локальних контратак здобули успіхи на північний захід від Бахмута.

• Російські мілблогери й інші відомі особи в провоєнному інформаційному просторі продовжують реагувати на останні українські контратаки з різним ступенем обережності та тривоги.

• Українські й американські офіційні особи заявили, що українські сили ще не почали запланованого контрнаступу.

• 11 травня під час Петербурзького міжнародного юридичного форуму високопосадовці Росії запропонували низку внутрішніх репресій і заходів цензури.

• Новостворений «Клуб розлючених патріотів» колишнього російського офіцера та затятого націоналіста Ігоря Гіркіна 12 травня провів пресконференцію, на якій обговорив своє невдоволення нинішнім веденням війни Росією в Україні.

• Посол США в ПАР Рубен Бріджіті звинуватив ПАР у завантаженні боєприпасами та зброєю російського корабля у грудні 2022 року, що суперечить проголошеній нейтральній позиції ПАР щодо війни в Україні.

• Міністерство оборони Росії спробувало відволікти та вгамувати параною інформаційного простору щодо можливого контрнаступу України на Харківсько-Луганському фронті.

• Російські війська продовжують обмежені наземні атаки в Бахмуті та навколо нього.

• Російські джерела продовжують спекулювати про можливу підготовку українського контрнаступу на півдні України.

• Російські війська продовжують вербувати засуджених і створювати добровольчі батальйони в рамках криптомобілізаційних заходів.

• Високопосадовці Росії заявляють, що вживають активних заходів для повернення на окуповану Україну переміщених і незаконно депортованих українських цивільних осіб, зокрема українських дітей.

 

 

09:24 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 198 260 (+590) осіб,

танків – 3751 (+6) од.,

бойових броньованих машин – 7307 (+12) од.,

артилерійських систем – 3095 (+27) од.,

РСЗВ – 561 (+2) од.,

засобів ППО – 312 (+2) од.,

літаків – 308 (+0) од.,

гелікоптерів – 293 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2665 (+29) од.,

крилатих ракет – 970 (+0) од.

кораблів /катерів – 18 (+0) од.,

автомобільної техніки – 6011 (+15) од.,

спеціальної техніки – 402 (+9) од.

Дані уточнюються.

 

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

109,7% танків (з них 0,8% за минулий тиждень),

  42,2% бойових броньованих машин (з них 0,3% за минулий тиждень),

100,2% автомобільної техніки (з них 1,0% за минулий тиждень),

100,5% артилерійських систем (з них 2,8% за минулий тиждень),

  50,4% РСЗВ (з них 0,6% за минулий тиждень),

  24,7% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

  33,0% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень),

  22,3% засобів ППО (з них 0,6% за минулий тиждень).

 

 

 

09:16 Під час нічної повітряної тривоги, яка в Києві тривала 2,5 години, в повітряному просторі в напрямку столиці були виявлені, попередньо, іранські баражуючі боєприпаси "Shahed", всі вони успішно знищені, повідомили в Київській міській військовій адміністрації.

 

 

09:11 Внаслідок ворожого обстрілу вночі є влучання по критичній інфраструктурі у Хмельницькій області, повідомляє Хмельницька ОВА. Об'єкт розташований поза населеними пунктами. Окремі поїзди сьогодні йдуть за зміненим графіком.

 

 

09:01 Інтенсивність російських атак та ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Російська федерація не відмовляється від планів щодо окупації нашої території, продовжує вести загарбницьку війну.

Противник не припиняє завдавати ударів, здійснювати обстріли не лише військових, а й цивільних об’єктів.

Протягом минулої доби противник завдав 7 ракетних та 49 авіаційних ударів, здійснив 81 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Для завдання ракетних ударів по Краматорську, Дружківці та Запоріжжю противник вчергове використав ЗРК С-300.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою, адже ворог і надалі застосовує тактику терору.

Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Загалом, протягом минулої доби відбулось 47 бойових зіткнень на зазначених ділянках фронту, в епіцентрі бойових дій залишаються Бахмут та Мар’їнка.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник продовжує зберігати військову присутність у прикордонних з Україною районах. Здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Карповичі, Медведівка Чернігівської області; Сохани, Волфине, Славгород, Попівка Сумської області, а також Червона Зоря, Ветеринарне, Глибоке, Липці, Стариця, Огірцеве, Гатище, Вовчанськ, Нестерне, Великий Бурлук на Харківщині.

На Куп’янському напрямку протягом доби противник здійснив спробу покращити тактичне положення, вів наступальні дії у напрямку Масютівки, успіху не мав. Артилерійських та мінометних обстрілів противника зазнали населені пункти Кам'янка, Красне Перше, Митрофанівка, Фиголівка, Новомлинськ, Дворічна, Западне, Кислівка, Табаївка Харківської області та Стельмахівка Луганської області.

На Лиманському напрямку минулої доби ворог здійснив обстріли населених пунктів, що поряд з лінією бойового зіткнення, а саме: Макіївка, Білогорівка, Луганської області, Серебрянка, Верхньокам'янське, Спірне Донецької області.

На Бахмутському напрямку противник продовжує вести наступ. Тривають безперервні бої у місті Бахмут. Окрім того, протягом минулої доби вів безуспішні наступальні дії у напрямку населених пунктів Оріхово-Василівка, Григорівка та Ступочки. Завдав авіаударів по районах населених пунктів Богданівка, Бахмут та Нью-Йорк. Від ворожих обстрілів постраждали Васюківка, Федорівка Друга, Оріхово-Василівка, Богданівка, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Ступочки, Південне, Торецьк, Дружба, Північне та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Авдіївка та Водяне, здійснив обстріли населених пунктів Степове, Авдіївка, Нетайлове та Первомайське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку підрозділи сил оборони відбили численні атаки противника в районі міста Мар’їнка. В той же час, ворожих обстрілів зазнали населені пункти Гостре, Георгіївка, Максимільянівка, Мар’їнка та Побєда Донецької області.

На Шахтарському напрямку протягом минулої доби ворог наступальних дій не проводив. Завдав авіаційних ударів по районах населених пунктів Пречистівка та Велика Новосілка. Здійснив обстріли населених пунктів Парасковіївка, Костянтинівка, Новомихайлівка, Вугледар, Новоукраїнка та Пречистівка.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Завдав авіаційного удару по районах населених пунктів Новопіль Донецької області; Малинівка та Червоне Запорізької області, а також Кізомис Херсонської області. Поміж тим, здійснив обстріли населених пунктів, що поряд з лінією бойового зіткнення. Зокрема: Времівка, Новопіль Донецької області; Малинівка, Гуляйполе, Білогір'я, Новоданилівка, Новоандріївка, Новопавлівка, Малі Щербаки та Кам’янське Запорізької області; Козацьке, Іванівка, Садове, Антонівка Херсонської області та місто Херсон.

З метою поповнення втрат в живій силі, до одного із підрозділів противника, що діє у Сватівському районі Луганської області, прибуло поповнення із числа відмобілізованих осіб. Відомо, що серед новоприбулого особового складу, є військовослужбовці, які проходили лікування та реабілітацію через психічні розлади.

Останнім часом, на тлі значних втрат, російські окупанти посилюють контррозвідувальні заходи у тимчасово захоплених населених пунктах. Зокрема, збільшилась кількість постів та патрулів у Ялті Донецької області. Представниками російської комендатури здійснюється пошук так званих «інформаторів», проводяться обшуки.

Авіація Сил оборони за минулу добу завдала 12 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки, а також 5 ударів по зенітно-ракетних комплексах противника.

Протягом минулої доби нашими захисниками було збито 22 ворожих БпЛА різних типів.

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 2 пункти управління, 3 райони зосередження живої сили, 7 артилерійських підрозділів на вогневих позиціях, склад боєприпасів, а також 2 станції радіоелектронної боротьби ворога.

 

13.05.2023