Російський план держперевороту в Молдові курує ексочільник тамтешньої поліції.

Це випливає зі звіту групи британських і молдовських правників.

 

 

Російський план щодо повалення прозахідного уряду Молдови курує колишній заступник голови генерального комісаріату молдовської поліції Георгій Кавкалюк. Про це пише газета The Times із покликом на звіт, який група британських і молдовських правників підготувала для МЗС Об’єднаного Королівства. Кавкалюк наразі мешкає у Великій Британії.

 

Згідно з документом, Кавкалюк входить до «складної мережі» довірених осіб Кремля, якою керують агенти ФСБ і представники ПВК «Ваґнера». Автори звіту зазначають, що ексначальник молдовської поліції керує воєнізованою організацією «Щит народу», яка дає вказівки учасникам проросійських протестів у Молдові й охороняє їх. У звіті також ідеться, що «Щит народу» Кавкалюка нагадує кримські сили самооборони, які у 2014 році організувала і використовувала ФСБ під час анексії півострова. За оцінками авторів доповіді, організація налічує близько 130 учасників.

 

У звіті юристи також просять екстрадувати Кавкалюка в Молдову і запровадити проти нього санкції, зокрема заморозити його британські активи.

 

Депутат від правлячої партії Молдови «Дія і солідарність» (PAS) Раду Маріан (Radu Marian) вважає, що Георгій Кавкалюк – ключовий гравець у планах щодо повалення влади в Молдові. Він стверджує, що той «використовував свої зв'язки з минулого», щоб завербувати колишніх молдовських поліціянтів у «воєнізовану групу», яка займається «захистом» проросійських мітингів у Молдові. «Ці демонстрації координуються з Москвою. Ми знаємо це зі звітів нашої розвідки, розвідки США і з того, як російська пропаганда зображує їх як популярну опозиційну партію», – сказав Маріан.

 

Сам Георгій Кавкалюк усі звинувачення відкидає і називає їх неправдивими. Він також заявив, що став жертвою політичного переслідування з боку уряду Маї Санду, який «ввів в оману своїх міжнародних партнерів». Зв'язки з Кремлем Кавкалюк також заперечує, наголошуючи на тому, що ще 2021 року його затримали в Росії та заборонили в'їзд до країни.

 

Нагадаємо, що 9 лютого 2023 року Президент України Володимир Зеленський заявив, що українська розвідка перехопила детальний план Кремля щодо здійснення держперевороту в Молдові та взяття країни під контроль. Санду 13 лютого підтвердила слова Зеленського. Вона заявила, що Росія планує залучити диверсантів з військовою підготовкою, які атакуватимуть державні будівлі та захоплюватимуть заручників під виглядом акцій протесту опозиційних сил.

12.05.2023