443-й день війни Росії в Україні. Хроніка

21:37 Україна вийшла із двох міждержавних документів, укладених із Москвою та Білоруссю – Меморандуму про співробітництво в охороні державних кордонів Республіки Білорусь, Російської Федерації та України, вчиненого 15 квітня 1994 року у Москві, та Угоди між Україною і Російською Федерацією про співробітництво і взаємодію з прикордонних питань, вчиненої 3 серпня 1994 року в Одесі. Відповідний указ підписав Президент України.

 

 

20:21 Міністерство оборони Росії визнало відступ військ під Бахмутом – у заяві, озвученій прес-генералом Іґорем Конашенковим ідеться про те, що росіяни зайняли новий рубіж "з урахуванням вигідних умов Берхівського водосховища" (північній фланг) задля "підвищення стійкості оборони". Ватажок ПВК "Вагнер" Євґєній Пріґожин заперечив Конашенкову, сказавши, що то була "втеча, а не перегрупування". 

 

 

19:12 В окупованому росіянами Луганську завдали удару по так званому 100-му заводу. Палають склади і нафтобаза; над містом гігантські хмари диму.

 

 

18:49 Речник Повітряних сил Збройних Сил України Юрій Ігнат закликав не впадати в ейфорію через те, що українська ППО нібито ефективна на 90–100%. Він уточнив, що Україна успішно протидіє лише тим цілям, які досяжні для ППО, – але не всім. "Якщо ми говоримо про крилаті ракети "Калібр", Х-101, Х-555, "Шахеди" – так, тут досягається відсоток ураження близько 75–80%. Може бути 90%, а за якоїсь атаки і 100%. Але це далеко не з усіма ворожими засобами ураження", – сказав Ігнат в етері національного телемаратону. Він наголосив, що у РФ є ракети, які українські сили ще не можуть збивати, – Х-22, Х-31п, "Онікс", С-300, а також керовані авіабомби. "Складається враження, що нібито ППО України вже на 90% ефективна... Ні, це не так, на жаль. Нам потрібно посилюватися. Основу ППО все ще складають старі радянські системи", – уточнив речник.

 

 

18:26 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Протягом доби противник завдав 4 ракетних та 26 авіаційних ударів, здійснив більш як 20 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Пошкоджено приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Для завдання ракетних ударів по Краматорську та Запоріжжю противник знову використав ЗРК С-300.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою, адже ворог і надалі застосовує тактику терору.

Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Загалом, протягом доби ворог здійснив 36 атак на зазначених ділянках фронту, в епіцентрі бойових дій залишаються Бахмут та Мар’їнка.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник продовжує зберігати військову присутність у прикордонних з Україною районах. Здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Волфине Сумської області, а також Червона Зоря, Ветеринарне, Глибоке, Липці, Стариця, Огірцеве, Гатище, Вовчанськ, Нестерне, Великий Бурлук на Харківщині.

На Куп’янському напрямку протягом доби артилерійських та мінометних обстрілів противника зазнали населені пункти Кам'янка, Красне Перше, Митрофанівка, Фиголівка, Новомлинськ, Дворічна, Западне, Кислівка, Табаївка Харківської області та Стельмахівка Луганської області.

На Лиманському напрямку протягом доби ворог здійснив обстріли населених пунктів, що поряд з лінією бойового зіткнення, а саме: Макіївка, Білогорівка, Луганської області та Верхньокам'янське, Спірне Донецької області.

На Бахмутському напрямку противник продовжує вести наступ. Тривають безперервні бої у місті Бахмут. Окрім того, протягом доби, ворог вів безуспішні наступальні дії у напрямку населених пунктів Оріхово-Василівка, Григорівка та Ступочки. Завдав авіаударів по районах населених пунктів Богданівка, Бахмут та Нью-Йорк. Від ворожих обстрілів постраждали Федорівка Друга, Оріхово-Василівка, Богданівка, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Ступочки, Південне, Торецьк, Дружба, Північне та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник завдав авіаційних ударів в районах Авдіївки та Водяного, здійснив обстріли населених пунктів Степове, Авдіївка, Нетайлове та Первомайське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку підрозділи сил оборони відбили численні атаки противника в районі міста Мар’їнка. В той же час, ворожих обстрілів зазнали Гостре, Георгіївка, Максимільянівка, Мар’їнка та Побєда Донецької області.

На Шахтарському напрямку протягом доби ворог наступальних дій не проводив. Завдав авіаційних ударів по районах Пречистівки та Великої Новосілки. Здійснив обстріли населених пунктів Парасковіївка, Костянтинівка, Новомихайлівка, Вугледар, Новоукраїнка та Пречистівка.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Завдав авіаударів по районах населених пунктів Новопіль Донецької області; Малинівка та Червоне Запорізької області, а також Кізомис Херсонської області. Поміж тим, здійснив обстріли населених пунктів, що неподалік лінії бойового зіткнення. Зокрема, це Времівка, Новопіль Донецької області; Малинівка, Гуляйполе, Білогір'я, Новоандріївка, Новопавлівка, Малі Щербаки та Кам’янське Запорізької області; Козацьке, Садове, Антонівка Херсонської області та місто Херсон.

Окрім доукомплектування підрозділів, що зазнали втрат у живій силі, противник також формує нові частини. У Ставропольському краї, на фондах Південного військового округу, розпочато формування окремої мотострілецької бригади, яка має посилити окупаційні війська, що діють на території України. Переважна більшість осіб, що підписали контракт, не мають мотивації до участі у бойових діях, водночас загарбники прагнуть заробити грошей.

Авіація Сил оборони за добу завдала 4 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки противника. А підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 3 райони зосередження живої сили, 3 артилерійських підрозділи на вогневих позиціях, а також станцію радіоелектронної боротьби окупантів.

 

 

18:15 Рада національної безпеки і оборони України запровадила новий пакет санкцій, зокрема щодо структур, через які Росія контролювала "Запоріжсталь". Відповідні укази підписав Президент України Володимир Зеленський. Зокрема застосовано санкції до 13 фізичних та 28 юридичних осіб, за допомогою яких РФ зберігала контроль над підприємством. "Запускаємо процедуру конфіскації російської частки – вона працюватиме для України й українців", – прокоментував Зеленський.

 

 

17:49 Президент України Володимир Зеленський відбув телефонну розмову з прем'єр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком. Голова держави подякував колезі "за суттєве посилення наших спроможностей" далекобійними ракетами Storm Shadow, а також за іншу незамінну військову допомогу. Співрозмовники обговорили подальшу оборонну співпрацю та скоординували позиції перед майбутніми міжнародними заходами. "Зокрема потребуємо чітких сигналів щодо українського майбутнього з НАТО", – зазначив Президент.

 

 

17:39 У Криму в Джанкойському районі розбився російський військовий гелікоптер Мі-28; обидва пілоти загинули. Міноборони РФ заявило, що причина аварії – відмова техніки.

 

 

17:11 Німецький концерн Rheinmetall і "Укроборонпромом" заснували спільне підприємство з ремонту, обслуговування та виробництва бронетехніки, зокрема танків. У Rheinmetall буде 51% акцій, концерн також візьме на себе функції управління, повідомив гендиректор компанії Армін Паппергер в інтерв'ю Handelsblatt.

 

 

16:53 У Мелітополі підірвали "заступника міністра" будівництва російської окупаційної адміністрації Запорізької області. Як повідомляють російські силовики, вибуховий пристрій заклали в урні для сміття, розташованій біля під'їзду – його детонували дистанційно, коли колаборант виходив із будинку. Чоловіка шпиталізували з мінно-вибуховими травмами.

 

 

16:37 Під час візиту до Гватемали міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба взяв участь у саміті Асоціації Карибських держав. Голова МЗС наголосив на нових можливостях відносин України з країнами басейну, згадавши про потенціал розвитку економічної співпраці, бізнес-контактів, технологічних партнерств. "Між нашими країнами тисячі миль, але у нас багато спільного... Ваші горді країни постали у боротьбі за свободу. Воля до свободи – як у вашому, так і в нашому ДНК. Водночас свобода має бути підкріплена безпекою, урядуванням та економічним зростанням. Люди мають почуватися в безпеці та мати можливості. Міжнародна співпраця здатна цьому сприяти, навіть якщо країни розділяє океан і тисячі миль. Саме тому сьогодні я тут", – заявив міністр.

 

 

16:23 Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов заявив, що українське командування прагне деокупувати захоплені території до зими. "У нас є загальний план – звільнити всі наші території від терористів, які напали на нас. Єдине питання – час. Чи буде одна операція, чи кілька – залежить від багатьох обставин. Ми не будемо обмежуватися часом і будемо битися, скільки буде потрібно", – сказав Данілов в інтерв'ю виданню Report.

 

 

15:19 На полі бою спостерігаються ознаки виснаження російських військ, заявив речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий, коментуючи бої під Бахмутом. "Першим маркером цього виснаження є майже щоденні істеричні заяви злочинця Пріґожина... Можна казати, що наша оборонна операція продовжує бути успішною і досягає одної з головних своїх цілей – це сточування бойових можливостей противника, знекровлення ворога", – сказав Череватий в етері національного телемаратону. Із його слів, у ворога, окрім бойових втрат, падає морально-психологічний стан і з'являються елементи паніки. Російські полонені демонструють, що є деморалізованими, не мають мотивації і не розуміють, за що воюють. 

 

 

14:43 Президент Володимир Зеленський вніс зміни до статуту звання Герой України – відтепер питання присвоєння найвищої державної відзнаки розглядатиме спеціальна експертна група при комісії державних нагород і геральдики, до котрої входитимуть військове керівництво, командувачі угруповань військ, правоохоронці. Зеленський сказав, що потреба в такій комісії зумовлена великою кількістю звернень і петицій, якими пропонується вшанувати українських воїнів. "Кожен і кожна з наших героїв, хто самовіддано боронив Україну від російських загарбників, хто звільняв нашу землю від окупанта та пожертвував заради нашої свободи своїм здоров’ям чи життям, має бути гідно відзначений", – прокоментував голова держави.

 

 

14:10 Суд у Кропивницькому виніс вирок колишньому керівнику місцевої єпархії УПЦ МП митрополиту Іосафу за звинуваченням у порушенні рівноправності громадян. Іосаф та секретар єпархії повністю визнали провину. Суд врахував співпрацю зі слідством і призначив їм умовний термін – по 3 роки позбавлення волі з іспитовим терміном 2 роки, а також заборонив на рік займати посади керівників релігійних управлінь та єпархій. Слідство встановило, що Іосаф працював на інтереси Москви і був на контакті з очільниками РПЦ. Керівництво єпархії поширювало серед вірян пропагандистську літературу, у котрій ставилася під сумнів українська державність.

 

 

13:35 24-й окремий штурмовий батальйон "Айдар" підтвердив інформацію про витіснення російських окупантів із їхніх позицій біля села Іванівське під Бахмутом. Раніше зміни на полі бою через OSINT-інструменти зафіксував онлайн-ресурс DeepState.

 

 

13:07 Президент України Володимир Зеленський за підсумками Ставки Верховного головнокомандувача оголосив, що українські підрозділи "надзусиллями зупинили ворога та навіть відкинули його назад на деяких напрямках". Про це на зустрічі доповідав командувач Сухопутних військ Олександр Сирський. "Були важливі доповіді главкома Залужного, міністра Резнікова, генштабу та міністра стратегпрому Камишіна. Звірили всі наші довготривалі контракти на постачання боєприпасів і ракет", – також поінформував Зеленський.

 

 

12:50 Колишньому міністрові освіти та науки Дмитрові Табачнику повідомили про ще дві підозри – пособництво державі-агресору та порушення законів і звичаїв війни. За даними СБУ, Табачник перебуває на "зв’язку" з кадровим співробітником ФСБ Олєґом Козловим, а також співпрацює з Мурадом Саідовим – так званим "сматрящім" від Кадирова. "Табачник безпосередньо виконував завдання Москви щодо «переформатування» освітньої та медичної галузей під потреби країни-агресора. Саме за його координації більшість навчальних закладів і лікарень регіону були переобладнані під казарми окупаційних угруповань РФ. Для надання Табачнику «статусу» восени минулого року його призначили «радником» керівника окупаційної адміністрації в тимчасово захопленій частині Запорізької області", – поінформували у спецслужбі.

 

 

12:31 Сили спротиву в Маріуполі розбили бюст Леніна. Це погруддя росіяни встановили після захоплення міста.

 

 

 

12:13 Спеціальний представник Китаю Лі Хуей відвідає Україну з місією наступного тижня, орієнтовно 15 травня, повідомив речник зовнішньополітичного відомства КНР на брифінґу. Мета візиту – "політичне врегулювання" війни. У ході поїздки Лі Хуей також побуває у Росії, Польщі, Франції та Німеччині.

 

 

11:55 Сполучені Штати Америки нададуть Україні танки Abrams восени, заявив міністр оборони США Ллойд Остін. "Ми робимо все можливе, щоб пришвидшити постачання цих танків. За нашими прогнозами, це відбудеться на початку осені. Тим часом ми перемістили кілька танків на тренувальний полігон, щоб українці почали навчання. До того часу, коли навчання завершаться, танки будуть доступні для використання", – заявив Остін на слуханнях у Сенаті. Відповідаючи на запитання про те, чи можна пришвидшити постачання, очільник Пентагону уточнив, що справа вимагає не лише трансферу танків і тренувань екіпажів, а й створення інфраструктури, яка буде підтримувати роботу машин.

 

 

11:32 На бахмутському напрямку росіяни втратили позиції біля сіл Ступочки та Іванівське (на південний захід від Бахмута), фіксує медіаресурс DeepState. Зафіксовано також втрату позицій біля Білогорівки (північна ділянка верхньої "клешні" російського угрупування). "Продовжуємо фіксувати втрату позицій ворогом на бахмутській ділянці... Але не потрібно створювати завищених очікувань. Ці дії носять більше тактичний характер, ніж оперативно-стратегічний", – прокоментували у DeepState.

 

 

 

11:14 У Міністерстві оборони України підтвердили інформацію про просування українських сил на два кілометри на бахмутському напрямку. Як повідомила заступниця міністра Ганна Маляр, цього тижня наші воїни не втратили у Бахмуті жодної позиції, а ворог зазнав великих втрат у живій силі. Водночас на тлі чуток про початок контрнаступу саме в Донецькій області Маляр заявила: "Оборонні заходи включають не лише в прямому сенсі оборону, а й контрштурми та активні дії. Попри те, що ворог сильний, наші оборонці не дають йому просуватись та подекуди відкидають ворога назад і потужно знищують. Власне, така ситуація на сході триває вже декілька місяців. Все! Більше нічого не відбувається", – прокоментувала заступниця міністра.

 

 

11:06 Офіс президента України не звертався до організаторів пісенного конкурсу "Євробачення" з пропозицією онлайн-виступу Володимира Зеленського під час фіналу або на будь-якому іншому етапі конкурсу, спростував його прессекретар Сергій Никифоров повідомлення The Times про відмову у такому виступі. Про заяву Європейської мовної спілки Сергій Никифоров не згадував.

 

 

10:58 Європейська мовна спілка відмовила Президентові України Володимиру Зеленському у виступі на пісенному конкурсі "Євробачення". В асоціації заявили, що однією із засад конкурсу є "неполітичний характер заходу". "Прохання пана Зеленського звернутися до глядачів на пісенному конкурсі «Євробачення», попри те, що воно виходить із похвальними намірами, на жаль, не може бути схвалене керівництвом Європейської мовної спілки, бо це суперечило б правилам", – зазначили в EBU. Спілка окремо наголосила на тому, що Україна, її музика, культура і творчість яскраво представлені на всіх заходах цьогорічного конкурсу.

 

 

10:47 Без світла залишається частина споживачів у Донецькій, Запорізькій, Сумській, Харківській, Херсонській, Чернігівській областях, повідомили в Міненерго.

 

 

10:31 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 161 населений пункт на території 9 областей України, підтверджено ураження 179 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:03 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

У ніч з 8 на 9 травня 2023 року кораблі Чорноморського флоту Росії здійснили вісім атак ударними крилатими ракетами ЗМ 14-М "Калібр" по Україні. З 9 березня 2023 року це було лише друге використання цих крилатих ракет ВМС Росії.

До березня 2023 року ВМФ Росії неодноразово запускав "Калібр". Росія, ймовірно, тимчасово призупинила використання цієї зброї, оскільки хотіла відновити свої резервні запаси. У короткостроковій перспективі Росія, ймовірно, розглядає ці крилаті ракети як ключову здатність завдати удару вглиб України, щоб зірвати очікувані українські контрнаступи.

Однак у більш стратегічному плані Росія також вважає, що конвенційні  "Калібри" та інші крилаті ракети відіграють важливу роль у будь-якому гіпотетичному конфлікті з НАТО. Як використовувати цю дефіцитну та дорогу зброю – одна з численних дилем, з якою стикаються російські командири, оскільки війна в Україні триває значно довше, ніж вони спочатку планували.

 

 

09:36 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 197 670 (+750) осіб,

танків – 3745 (+5) од.,

бойових броньованих машин – 7295 (+8) од.,

артилерійських систем – 3068 (+15) од.,

РСЗВ – 559 (+2) од.,

засобів ППО – 312 (+2) од.,

літаків – 308 (+0) од.,

гелікоптерів – 293 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2636 (+9) од.,

крилатих ракет – 970 (+0) од.

кораблів /катерів – 18 (+0) од.,

автомобільної техніки – 5996 (+12) од.,

спеціальної техніки – 393 (+2) од.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

109,6% танків (з них 0,8% за минулий тиждень),

  42,1% бойових броньованих машин (з них 0,3% за минулий тиждень),

100,0% автомобільної техніки (з них 1,0% за минулий тиждень),

  99,6% артилерійських систем (з них 2,5% за минулий тиждень),

  50,2% РСЗВ (з них 0,6% за минулий тиждень),

  24,7% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

  33,0% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень),

  22,2% засобів ППО (з них 0,4% за минулий тиждень).

 

 

 

09:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Українські сили, ймовірно, прорвали деякі російські лінії під час локалізованих контратак поблизу Бахмута, що викликало відповідь фінансиста "групи Ваґнера" Євґєнія Пріґожина та міністерства оборони Росії.

• Розгортання низькоякісних російських сил на флангах навколо Бахмута свідчить про те, що міноборони Росії значною мірою відмовилося від планів оточити там значну кількість українських сил.

• Президент України Володимир Зеленський заявив, що Україні потрібно більше часу для початку контрнаступу, оскільки вона чекає на поставку обіцяної військової допомоги.

• Речник Кремля Дмітрій Пєсков спростував довоєнні кремлівські виправдання війни, заявивши, що російська "спеціальна військова операція" почалася як "конфлікт між Росією та Україною".

• Неназвані джерела в Кремлі стверджували, що нещодавня риторика Євґєнія Пріґожина «серйозно турбує вище керівництво» Росії.

• Міністерство оборони Росії спростувало інформацію України та США про те, що в ніч на 4 травня зенітний комплекс "Patriot" збив ракету "Кінжал".

• Російська окупаційна влада захопила кафедральний собор Православної церкви України в Сімферополі.

• Російські війська здійснили обмежені наземні атаки на північний схід від Куп’янська та вздовж лінії Сватове–Кремінна.

• Повідомляється, що українські сили продовжували проводити локалізовані контратаки в районі Бахмута.

• Російські війська обстріляли українські позиції на захід від Гуляйполя та в Херсонській області.

• Росія повинна виробляти понад 29 мільйонів снарядів на рік, щоб задовольнити вимоги фінансиста "групи Ваґнера" Євґєнія Пріґожина щодо використання 80 тисяч снарядів на день – у 13 разів більше, ніж річний рівень виробництва Росії до вторгнення.

• Російські офіційні особи продовжують погрожувати та намагатися маніпулювати міжнародними гуманітарними зусиллями, погрожуючи завершити Чорноморську зернову ініціативу, термін дії якої закінчується 18 травня.

 

 

09:01 Інтенсивність російських атак та ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Протягом минулої доби противник завдав 6 ракетних ударів, зокрема по містах Слов'янськ, Костянтинівка та Запоріжжя. Крім того зафіксовано 59 ворожих авіаційних ударів та 95 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Постраждали мирні люди, зруйновано та пошкоджено приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Ймовірність подальших ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою, адже російська федерація не припиняє тактики терору.

Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках – відбито 44 атаки ворога. Найзапекліші бої тривають за міста Бахмут та Мар’їнка.

На Волинському та Поліському напрямках ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено. Російська федерація продовжує використовувати територію та матеріально-технічну базу республіки білорусь для проведення підготовки та бойового злагодження підрозділів Збройних Сил російської федерації, сформованих за мобілізацією. Потім ці підрозділи залучають до ведення бойових дій на території України.

На Сіверському та Слобожанському напрямках протягом минулої доби ворог завдав авіаційних ударів по районах населених пунктів Красний Хутір Чернігівської області та Кренидівка, Зноб-Новгородське і Уралове Сумської області. Здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Галаганівка, Леонівка Чернігівської області, Нововасилівка, Українське, Зноб-Новгородське, Мурав'ї, Червоне, Іскрисківщина, Білопілля, Яструбине, Кіндратівка та Басівка Сумської області, а також Гур'їв, Глибоке, Стариця, Бугруватка, Огірцеве, Гатище, Вовчанськ, Тихе, Синельникове, Зибине, Бочкове, Бударки та Великий Бурлук на Харківщині.

На Куп’янському напрямку протягом минулої доби ворог наступальних дій не проводив. Завдав авіаційного удару в районі Піщаного. Артилерійських та мінометних обстрілів противника зазнали Одрадне, Дворічанське, Кам'янка, Тополі, Красне Перше, Фиголівка, Новомлинськ, Дворічна, Табаївка Харківської області та Стельмахівка – Луганської.

На Лиманському напрямку окупанти вели безуспішні наступальні дії в районі Серебрянського лісництва. Завдали авіаударів поблизу Греківки, Верхньокам'янського, Спірного та Білогорівки. Артилерійських обстрілів зазнали Макіївка і Невське Луганської області та Білогорівка, Торське, Серебрянка, Верхньокам'янське, Спірне, Берестове і Веселе на Донеччині.

На Бахмутському напрямку противник продовжує наступ. Тривають бої у місті Бахмут. Протягом минулої доби ворог вів безуспішні наступальні дії у напрямку Ступочок. Завдав авіаударів по районах населених пунктів Бахмут, Біла Гора, Курдюмівка та Нью-Йорк. Від ворожих обстрілів постраждали Васюківка, Оріхово-Василівка, Новомаркове, Маркове, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Костянтинівка, Олександро-Шультине, Південне, Торецьк, Північне та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районі Авдіївки. Здійснив обстріли населених пунктів Новокалинове, Бердичі, Степове, Сєверне та Первомайське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку підрозділи сил оборони відбили численні атаки в районі Мар’їнки. Також ворожих обстрілів зазнали Гостре, Георгіївка та Побєда Донецької області.

На Шахтарському напрямку протягом доби ворог вів наступальні дії в районі Новомихайлівки, успіху не мав. Завдав авіаційних ударів біля Вугледара та Пречистівки. Здійснив обстріли населених пунктів Парасковіївка, Костянтинівка, Новомихайлівка, Вугледар, Новоукраїнка та Пречистівка.

На Запорізькому та Херсонському напрямках окупанти обороняються. Завдали авіаударів по районах Малої Токмачки, Омельника та Кізомиса. Обстріляли населені пункти Времівка і Новопіль Донецької області; Ольгівське, Гуляйполе, Залізничне, Гуляйпільське, Білогір'я, Мала Токмачка та Кам’янське Запорізької області; Нікополь – Дніпропетровської; Золота Балка, Веселе, Львове, Іванівка, Антонівка, Дніпровське, Кізомис Херсонської області та місто Херсон.

Авіація Сил оборони за добу завдала 14 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки противника. Крім того, знищено 9 ворожих БпЛА різних типів. А підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 11 пунктів управління, 19 районів зосередження живої сили, 1 склад боєприпасів, 1 склад пально-мастильних матеріалів, 9 артилерійських підрозділів на вогневій позиції, 1 засіб протиповітряної оборони та ще 2 важливих цілі противника.

 

 

12.05.2023