437-й день війни Росії в Україні. Хроніка

22:49 На Херсонщині внаслідок вибуху загинуло шестеро рятувальників Державної служби з надзвичайних ситуацій. Як повідомили в Офісі генпрокурора, росіяни скинули на групу піротехніків ДСНС вибуховий предмет із безпілотника.

 

 

20:24 Слідчий комітет Росії стверджує, що українець, затриманий у Нижньому Новгороді за підозрою у замаху на терориста-пропаґандиста Захара Прілєпіна, визнав свою провину. Чоловік сказав на допиті, начебто він діяв за вказівками українських спецслужб, на територію РФ прибув заздалегідь, встановив на дорозі вибуховий пристрій і підірвав його дистанційно.

 

 

18:16 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Протягом цієї доби противник завдав 6 ракетних ударів, зокрема по містах Часів Яр, Костянтинівка та Херсон. Крім того, російська федерація завдала 25 авіаційних ударів та здійснила більш як 20 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Зруйновано та пошкоджено приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій на Бахмутському та Мар’їнському напрямках. Ведуться важкі бої за міста Бахмут та Мар’їнка. Загалом, протягом доби ворог здійснив понад 30 атак.

На Волинському та Поліському напрямках ознак формування наступальних угруповань не виявлено. На полігонах республіки білорусь триває підготовка підрозділів територіальної оборони противника.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних з Україною районах. Протягом доби ворог завдав авіаударів по районах населених пунктів Заріччя, Леонівка та Красний Хутір Чернігівської області. Здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Залізний Міст, Леонівка, Чернігівської області; Рівне, Бояро-Лежачі, Волфине Сумської області, а також Леміщене, Гранів, Козача Лопань, Стрілеча, Лук'янці, Нескучне, Стариця, Вовчанські Хутори, Охримівка, Чорне та Хатнє на Харківщині.

На Куп’янському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії неподалік населеного пункту Синьківка. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали Красне Перше, Дворічна, Западне, Синьківка, Піщане, Вишневе та Стельмахівка Харківської області.

На Лиманському напрямку противник здійснює пошук слабких місць у нашій обороні. Вів наступальні дії у напрямку Білогорівки та Спірного, успіху не мав. Артилерійських обстрілів зазнали Макіївка і Невське Луганської області та Білогорівка і Спірне Донецької області.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує наступальні дії. Тривають бої у місті Бахмут. Протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії у напрямках Богданівки, Іванівського, Предтечиного та Нью-Йорка. Від ворожих обстрілів постраждали Веселе, Оріхово-Василівка, Маркове, Григорівка, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Костянтинівка, Олександро-Шультине, Південне, Торецьк, Північне та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник протягом доби наступальних дій не проводив. Здійснив обстріли населених пунктів Бердичі, Авдіївка, Сєверне, Карлівка, Нетайлове та Первомайське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку підрозділи сил оборони відбили численні атаки противника в районі міста Мар’їнка. В той же час, ворожих обстрілів зазнали населені пункти Георгіївка та Побєда Донецької області.

На Шахтарському напрямку, протягом доби, ворог наступальних дій не проводив. Обстріляв Водяне, Вугледар, Пречистівку та Золоту Ниву Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує оборонні дії. Здійснив обстріли населених пунктів, що неподалік з лінією бойового зіткнення. Зокрема це Бурлацьке, Вільне Поле, Новопіль Донецької області; Ольгівське, Малинівка, Гуляйполе, Чарівне, Білогір'я, Мала Токмачка, Новоданилівка, Малі Щербаки, Кам’янське Запорізької області; Золота Балка, Антонівка Херсонської області та місто Херсон.

Російські окупанти не перестають грабувати громадян України та підприємства на тимчасово захоплених територіях. У Енергодарі, станом на 5 травня, на території підприємства "Електропівденмонтаж-10" не лишилось жодного легкового автомобіля. Розграбовано склад, а також вивезено станкове обладнання.

Дедалі частіше надходить інформація про низький рівень морально-психологічного стану особового складу противника. Так, у одному з підрозділів російських окупаційних військ, що знаходиться у селищі Муліно Нижньогородської області, командири відкрито називають підлеглих «гарматним м’ясом». Крім того, військовослужбовці скаржаться на незадовільне медичне забезпечення, а також забезпеченість засобами індивідуального захисту та екіпіруванням. Близько 50% відсотків особового складу не мають можливості оформити платіжні картки, мають побоювання, що у разі їхньої загибелі, їхні кошти не дістануться сім’ям.

Авіація Сил оборони за добу завдала 5 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки противника, а також удару по ворожому зенітно-ракетному комплексу.

Протягом цієї доби нашими захисниками було знищено 4 ударних БпЛА “Shahed-136/131” та 2 розвідувальних дрони.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили пункт управління, 3 райони зосередження озброєння та військової техніки противника, а також артилерійський підрозділ на вогневій позиції.

 

 

17:25 МВС Росії заявило про затримання чоловіка, підозрюваного у замаху на пропаґандиста терориста Захара Прілєпіна. Підозрюваний народився 1993 року; раніше мав судимість. Російські медії стверджують, що затриманий походить із Ізюма; він потрапив під підозру силовиків через те, що на добу винайняв квартиру у Нижньому Новгороді, телефон тримав вимкненим.

 

 

16:43 Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль обговорив із президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн проблеми з продовольчою безпекою, зокрема блокування українських вантажівок на пункті перетину Дорогуськ–Ягодин. "Зокрема, [йшлося про] складну ситуацію, що виникла на пункті пропуску з Польщею. Маємо знайти спільні рішення для подолання цього виклику та забезпечення продовольчої безпеки у світі, гарантом якої є Україна", – поінформував голова уряду. Напередодні Міністерство закордонних справ України направило польським колегам ноту у зв'язку з акцією протесту польських перевізників, які з 4 травня блокують рух вантажних автомобілів через Дорогуськ–Ягодин. Згідно з даними "Укртрансбезпеки", станом на 5 травня у загальній черзі в пункті пропуску перебувало 2782 машини, у черзі на ветеринарний контроль – 454. Із загальної черги за минулу добу до Польщі змогла виїхати 661 машина, натомість із ветеринарної – жодної. Система видає очікуваний час стояння в загальній черзі понад 5,5 доби, у ветеринарній – понад 12 діб.

 

 

16:11 Державні служби готують проєктну документацію для демонтажу радянської символіки зі щита пам'ятникові "Батьківщина-Мати" на схилі Дніпра в Києві. Міністр культури Олександр Ткаченко заявив, що це перша стадія процесу зміни символіки на державний герб – тризуб.

 

 

15:50 Із російського полону звільнили 45 захисників "Азовсталі" – 42 чоловіків і трьох захисниць «Азовсталі». Серед них є пара, яка одружилася під час оборони Маріуполя, повідомили в ОП.

 

 

15:25 Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний відбув телефонну розмову із головою Об’єднаного комітету начальників штабів США Марком Міллі. "Поінформував про обстановку на фронті та підготовку до майбутніх кроків нашої армії задля деокупації української території. Подякував американським партнерам за черговий пакет військової допомоги Україні, про який напередодні оголосили у Пентагоні... Наша мета – Перемога України!" – заявив Залужний.

 

 

14:20 Пані президентова Олена Зеленський перед церемонією коронації зустрілася з Чарльзом III. Зеленська мала зустріч із Кейт Міддлтон, принцесою Вельською, а також із першою леді США Джилл Байден на офіційному прийнятті з нагоди коронації Його Величності Чарльза ІІІ. На церемонії також був прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

 

 

 

13:19 Біля міста Нижній Новгород підірвали автомобіль російського пропагандиста, письменника, бойовика банд "Л/ДНР" Захара Прілєпіна. Як повідомляють російські видання, Прілєпін поранений, а водій загинув. За даними Mash, вибуховий пристрій детонували дистанційно. "За Прілєпіним стежили і дочекалися, коли він висадить з машини доньку. Після детонації авто перекинулося", – пише тг-канал.

 

 

12:05 Командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський привітав військовослужбовців із Днем піхоти. З його слів, вдалі контрнаступальні операції Сил оборони стали можливими завдяки чіткій дисципліні та професіоналізму піхотинців. "За останні роки війни ви продемонстрували, що навіть у найскладніших ситуаціях можливо переламати хід подій на власну користь. І навіть там, де ворог переважає чисельно, можливо відвоювати українську землю", – зазначив Сирський. "Впевнений, що в найближчий час українська піхота підійматиме український прапор над деокупованим Донецьком, Луганськом та в Криму ", – додав командувач.

 

 

11:32 Енергетична система України працює без обмежень, із резервом потужності, повідомили в Міненерго, але через обстріли росіян залишається знеструмленою частина споживачів у Запорізькій, Сумській, Чернігівській, Харківській, Херсонській областях та на Донеччині, де було аварійне відключення енергоблоку ТЕСі, знеструмлено вугільну шахту. В Ірпінському районі через технологічні порушення без світла понад 18 тисяч абонентів.

 

 

11:18 Російська авіація пізно ввечері завдала авіаудару керованими бомбами по Глухову. Внаслідок обстрілу пошкоджено 44 приватні домоволодіння та заклад освіти. Згідно з попередньою інформацією, постраждало п'ятеро осіб, повідомило Оперативне командування "Північ".

 

 

10:57 Адміністративний суд Берліна скасував запроваджену поліцією заборону на використання українських прапорів 8 та 9 травня біля радянських меморіалів у Трептов-парку, Тіргартені та Шенхольцер-Гайде. В ухвалі йдеться, що рішення берлінської поліції є "очевидно незаконним", адже правоохоронці не надали "жодних доказів, що дозволяють припустити загрозу громадській безпеці". Адвокат організації українців "Віче" Патрік Гайнеманн зазначив: "Той, хто користується своїм основним правом публічно заявити про підтримку українського народу та його історичних жертв у розгромі націонал-соціалізму, не становить загрози громадській безпеці". У той же час будь-які дії, які сприймаються як схвалення війни Росії проти України, будуть припинятися.

 

 

10:43 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 147 населених пунктів на території 8 областей України, підтверджено ураження 92 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, загинуло 2 особи та 9 поранено, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:22 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Шість російських регіонів, окупований Крим і 21 місто скасували паради до "дня перемоги" 9 травня з міркувань безпеки. "День перемоги" вшановує перемогу Радянського Союзу над нацистською Німеччиною. Святкування в Москві, найімовірніше, відбудеться, але в меншому масштабі. Прийому в президента Росії Путіна після параду не буде (востаннє він проходив у 2019 році).

Також скасовано традиційний марш "безсмертного полку", де рідні несуть фотографії загиблих ветеранів Другої світової війни, приурочений до "дня перемоги". Це сталося після нещодавнього скасування армійських міжнародних ігор, які приймала Росія.

Вибір часу завдання удару БПЛА по Кремлю за кілька днів до "дня перемоги" показує зростання вразливості Росії до таких атак і майже напевно підвищив сприйняття загрози російським керівництвом щодо подій на "день перемоги". На плани російського керівництва також, ймовірно, вплинула можливість протестів і невдоволення війною в Україні.

 

 

10:01 Командувач Повітряних сил ЗСУ генерал-лейтенант Микола Олещук підтвердив вчорашній аналіз порталу Defense Express, що українські військові збили випущену з МіГ-31К російську гіперзвукову ракету Х-47 "Кинджал". "Вітаю український народ з історичною подією! Так, ми збили "не имеющий аналогов" "Кинджал"! Сталось це під час нічної атаки 4 травня у небі Київщини", – визнав Олещук, додавши, що "не потрібно бігти, як кажуть в Україні, поперед батька в пекло, завчасно оприлюднювати інформацію, якою може скористатися ворог". Вчора речник Повітряних сил ЗСУ заперечував цю версію, заявивши, що протиповітряна оборона не збивала в небі над Києвом 4 травня балістичну ракету росіян.

 

 

09:41 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 193 770 (+560) осіб,

танків – 3717 (+7) од.,

бойових броньованих машин – 7238 (+14) од.,

артилерійських систем – 2992 (+14) од.,

РСЗВ – 552 (+2) од.,

засобів ППО – 306 (+2) од.,

літаків – 308 (+0) од.,

гелікоптерів – 293 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2554 (+14) од.,

крилатих ракет – 947 (+0) од.

кораблів /катерів – 18 (+0) од.,

автомобільної техніки – 5936 (+20) од.,

спеціальної техніки – 375 (+2) од.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

108,8% танків (з них 0,5% за минулий тиждень),

  41,8% бойових броньованих машин (з них 0,3% за минулий тиждень),

  99,0% автомобільної техніки (з них 1,6% за минулий тиждень),

  97,1% артилерійських систем (з них 2,5% за минулий тиждень),

  49,6% РСЗВ (з них 0,7% за минулий тиждень),

  24,7% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

  33,0% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень),

  21,8% засобів ППО (з них 0,8% за минулий тиждень).

 

 

 

09:32 Вночі росіяни атакували Дніпропетровщину ударними дронами, силами ППО збито всі 4 "шахеди", від їхніх уламків постраждали приватні споруди та ЛЕП, повідомив голова ОВА Сергій Лисак.

 

 

09:20 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Міністерство оборони Росії, схоже, змінило пріоритети наступу на Бахмут на користь підготовки до оборони від очікуваного українського контрнаступу, що ставить групу "Ваґнера" і фінансиста Євґєнія Пріґожина у потенційно складне становище.

• Тривала впертість "Ваґнера" в Бахмуті не відповідає загальному уповільненню темпів російських операцій в інших місцях України, оскільки регулярні російські сили, схоже, здебільшого зміщують фокус, щоб підготуватися до довгоочікуваного українського контрнаступу. Втрати, яких зазнав "Ваґнер" у Бахмуті, поряд зі згаданою ймовірною депріоретизацією зусиль міноборони Росії тут можуть поставити Пріґожина та "Ваґнер" в особливо погане становище.

• Нещодавно звільнений колишній заступник міністра оборони з логістики генерал-полковник Міхаіл Мізінцев, як повідомляється, обіймає посаду заступника командувача "групи Ваґнера", ймовірно, в рамках кампанії Ваґнера зберегти доступ до російських військових ресурсів.

• Міністр оборони РФ Сєрґєй Шойґу доручив новопризначеному заступникові міністра з матеріально-технічного забезпечення Алєксєю Кузьменкову контролювати постачання озброєнь і техніки російським військам в Україні.

• Російська окупаційна влада оголосила про примусове вивезення 70 тисяч мирних жителів окупованої Запорізької області в глибші райони російсько-окупаційного тилу під виглядом евакуації.

• Міністерство внутрішніх справ Росії запропонувало законопроєкт, покликаний апелювати до зростаючих антимігрантських настроїв у Росії та підтримати зусилля російських військових із вербування мігрантів: він дозволить роботодавцям позбавляти працівників-мігрантів дозволів на роботу та запровадить розширений адміністративний нагляд за перебуванням іноземних громадян у Росії.

• Голова російської ради з прав людини Валерій Фадєєв заявив, що російська влада повинна регулювати Telegram-канали так само, як Росія цензурує контрольовані державою ЗМІ.

• Російські війська здійснили наземні атаки поблизу Кремінної й Авдіївки та досягли незначних успіхів у Бахмуті.

• Російські мілблогери заявили, що українські сили провели обмежені контратаки під Бахмутом.

• ФСБ 5 травня заявила, що розкрила спробу атентата на не названого члена окупаційного керівництва Запорізької атомної електростанції. ФСБ, ймовірно, зробила ці заяви, щоб приховати повідомлення Державної інспекції ядерного регулювання України від 3 травня про те, що співробітники Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) на ЗАЕС виявили, що російські війська розмістили військову зброю, обладнання та вибухівку в машинному залі реактора №4 ЗАЕС.

• Глава Чеченської республіки Рамзан Кадиров продовжує зусилля з формування силових структур, щоб забезпечення прихильність президента Росії Путіна.

• Російська окупаційна влада продовжує заходи щодо посилення соціального контролю над окупованими територіями.

 

 

09:00 Інтенсивність російських атак за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Минулої доби противник завдав 8 ракетних, 49 авіаційних ударів та здійснив 82 обстріли з реактивних систем залпового вогню. Постраждали мирні люди, зруйновано та пошкоджено приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Ймовірність подальших ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій на Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках – відбито близько 50 атак окупантів. В епіцентрі бойових дій залишаються Бахмут та Мар’їнка, наші захисники тримають оборону.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка суттєвих змін не зазнала.

На Сіверському та Слобожанському напрямках ворог завдав авіаударів по Іванівці, Леонівці, Бучках Чернігівської області та Зноб-Трубчевській на Сумщині. Здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Стара Гута, Баранівка, Товстодубове, Бачівськ, Ходине, Волфине Сумської області, а також Червона Зоря, Уди, Ветеринарне, Гранів, Козача Лопань, Гоптівка, Глибоке, Лук'янці, Нескучне, Стариця на Харківщині.

На Куп’янському напрямку артилерійських та мінометних обстрілів противника зазнали Бологівка, Красне Перше, Фиголівка, Новомлинськ, Дворічна, Лиман Перший, Піщане та Стельмахівка Харківської області.

На Лиманському напрямку противник наступальних дій не проводив. Артилерійських обстрілів зазнали Макіївка Луганської області та Невське, Ямполівка, Білогорівка, Верхньокам’янське і Спірне на Донеччині.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує вести наступальні дії. Тривають бої у місті Бахмут. Безуспішно окупанти атакували у напрямку Григорівки, Іванівського та Нью-Йорка. Від ворожих обстрілів постраждали Васюківка, Міньківка, Оріхово-Василівка, Маркове, Григорівка, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Костянтинівка, Краматорськ, Слов'янськ, Олександро-Шультине, Південне, Торецьк, Північне та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник вів наступальні дії в районі Авдіївки, успіху не мав. Обстріляв Орлівку, Ласточкине, Авдіївку, Тоненьке, Карлівку, Нетайлове та Первомайське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку протягом минулої доби наші воїни відбили атаки в районі Мар’їнки. Ворожих обстрілів зазнали також Курахове, Георгіївка, Побєда, Єлизаветівка, Катеринівка та Новомихайлівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку минулої доби ворог наступальних дій не проводив. Обстріляв Шахтарське, Пречистівку та Вугледар на Донеччині.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник обороняється. Обстріляв понад 40 населених пунктів. Серед них – Бурлацьке, Времівка, Новосілка, Зелене Поле, Новопіль Донецької області; Ольгівське, Малинівка, Гуляйполе, Залізничне, Гуляйпільське, Білогір'я, Мала Токмачка, Малі Щербаки, Кам’янське та Степногірськ Запорізької області; Нікополь – Дніпропетровської; Золота Балка, Дудчани, Веселе, Дніпровське, Кізомис Херсонської області та місто Херсон.

Українських громадян, які відмовились від отримання російського паспорта, окупанти у місті Старобільськ примусово виселяють із власних осель. Зазвичай, в помешкання приходять не більше двох разів. На третій раз людей і їх речі силоміць викидають на вулицю. Окупантів не зупиняє навіть той факт, що у помешканні можуть проживати неповнолітні діти. Після виселення такі громадяни потрапляють до фільтраційних пунктів, а їх житло віддають військовослужбовцям російської окупаційної армії під заселення.

Авіація Сил оборони за добу завдала 10 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки противника. Також збито 5 ворожих БПлА типу «Shahed-136/131», 2 БПлА типу «Zala», 1 «Орлан-10», 1 «Куб» та 1 БПлА типу «Ланцет».

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 5 районів зосередження озброєння та військової техніки, 3 склади боєприпасів та пально-мастильних матеріалів, 1 засіб протиповітряної оборони та ще 5 важливих цілей противника.

 

06.05.2023