436-й день війни Росії в Україні. Хроніка

22:29 Сили спеціальних операцій ЗСУ опублікували відео палаючого Бахмута, атакованого боєприпасами із запальною сумішшю. Такі снаряди, нагадаємо, використовує російська армія. "Стоїмо! Воїни ССО разом з побратимами продовжують боронити Бахмут!" - прокоментували у спецсилах. У пресовій службі ССО "Українській правді" заявили, що росіяни використали проти українських захисників у Бахмуті фосфорні боєприпаси. "Ворог використав фосфорні і запалювальні боєприпаси у Бахмуті, намагаючись стерти місто з лиця землі. Проте воїни ССО та інших підрозділів Сил оборони продовжують мужньо боронити місто. І  в цих умовах ми продовжуємо нищити ворога", - поінформували захисники.

 

 

 

21:40 Президент України Володимир Зеленський зустрівся із делеґацією Палати представників Конгресу США - головою Гельсінської комісії США Джо Вілсоном, конгресменами Стівеном Коеном та Вікторією Спартц. Нагадаємо, Спартц припускалася контроверсійних висловлювань щодо надання американської допомоги Україні; у зустрічі на Банковій брав участь керівник ОП Андрій Єрмак, котрого конгресменка критикувала. Зеленський подякував представникам Конгресу за потужну двопалатну й двопартійну підтримку Україну й комплексну допомогу, яку надають США. "Ми вдячні за вашу допомогу, лідерство не лише на полі бою, а й за фінансову підтримку", – сказав Зеленський.

 

 

 

21:11 Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба нагородив спеціальною подякою МЗС 13-річну українку Софію Самолюк, яка відмовилась виступати на фестивалі у Сан-Ремо через присутність конкурсанта із РФ. "Не заспівавши жодного слова, але сказавши важливі слова, вона здобула перемогу для України в Сан-Ремо", - прокоментував Кулеба.

 

 

19:59 Міський голова Одеси Геннадій Труханов вийшов із СІЗО – за нього внесли ₴13 млн застави. Труханов муситиме носити електронний браслет, прибувати до суду за кожною вимогою та здати на зберігання закордонні паспорти. Заставу вніс соратник мера із партії "Довіряй ділам".

 

 

18:58 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Російський агресор не відмовляється від планів щодо окупації нашої держави, продовжує вести загарбницьку війну. Завдає ударів, здійснює обстріли як по військових, так і по цивільних об’єктах.

Російська федерація і надалі застосовує тактику терору. Сьогодні противник завдав 2 ракетних, 26 авіаційних ударів та здійснив близько 20 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Постраждали мирні мешканці, зруйновано та пошкоджено приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Ворог продовжує зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій на Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Підрозділами сил оборони України протягом доби було відбито більш як 30 атак противника на зазначених ділянках фронту. Найзапекліші бої тривають за Бахмут та Мар’їнку, наші воїни стійко тримають оборону.

На Волинському та Поліському напрямках ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено. На території республіки білорусь і надалі перебувають визначені підрозділи збройних сил російської федерації.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних з Україною районах Брянської, Курської та Бєлгородської областей. Протягом доби здійснив артилерійські та мінометні обстріли населених пунктів Бучки Чернігівської області; Зноб-Трубчевська, Стара Гута, Баранівка, Товстодубове, Бачівськ, Волфине Сумської області, а також Червона Зоря, Уди, Ветеринарне, Гранів, Козача Лопань, Гоптівка, Глибоке, Лук'янці, Нескучне, Стариця на Харківщині.

На Куп’янському напрямку артилерійських та мінометних обстрілів противника зазнали населені пункти Бологівка, Красне Перше, Фиголівка, Новомлинськ, Дворічна, Лиман Перший, Піщане, Стельмахівка Харківської області.

На Лиманському напрямку противник наступальних дій не проводив. Артилерійських обстрілів зазнали населені пункти Макіївка Луганської області та Невське, Ямполівка, Білогорівка, Верхньокам’янське, Спірне Донецької області.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує вести наступальні дії. Тривають важкі бої за місто Бахмут. До того ж, протягом доби, противник вів безуспішні наступальні дії у напрямку населених пунктів Григорівка, Іванівське та Нью-Йорк. Від ворожих обстрілів постраждали Васюківка, Міньківка, Оріхово-Василівка, Маркове, Григорівка, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Костянтинівка, Олександро-Шультине, Південне, Торецьк, Північне та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник вів наступальні дії в районі Авдіївки, успіху не мав. Здійснив обстріли населених пунктів Орлівка, Ласточкине, Авдіївка, Тоненьке, Карлівка, Нетайлове та Первомайське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку протягом доби нашими захисниками були відбиті численні атаки противника в районі Мар’їнка. Ворожих обстрілів зазнали Курахове, Георгіївка, Мар’їнка, Побєда, Єлизаветівка, Катеринівка та Новомихайлівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку протягом поточної доби ворог наступальних дій не проводив. Здійснив обстріли населених пунктів Шахтарське, Пречистівка та Вугледар Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. В той же час, протягом доби, здійснив обстріли понад 40 населених пунктів. Серед них – Бурлацьке, Времівка, Новосілка, Зелене Поле, Новопіль Донецької області; Ольгівське, Малинівка, Гуляйполе, Залізничне, Гуляйпільське, Білогір'я, Мала Токмачка, Малі Щербаки, Кам’янське та Степногірськ Запорізької області; Нікополь Дніпропетровської області; Золота Балка, Дудчани, Веселе, Дніпровське, Кізомис Херсонської області та місто Херсон.

Російські окупанти продовжують примусову паспортизацію населення тимчасово зайнятої території Херсонської області. Для цього загарбники використовують виїзні групи паспортного контролю. Погрожуючи депортацією та конфіскацією майна, представники мобільних груп здійснюють прийом документів та видачу російських паспортів за місцем проживання громадян України.

Авіація Сил оборони за добу завдала 6 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки противника. Також, сьогодні вночі, було збито два ворожих БпЛА типу “Shahed-136/131”.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 5 районів зосередження озброєння та військової техніки, 3 склади боєприпасів та пально-мастильних матеріалів, 1 засіб протиповітряної оборони та ще 5 важливих цілей противника.

 

 

18:20 Базова станція оператора Vodafone зупинила російську ракету, котра летіла на Запоріжжя, у селищі Комишуваха, повідомив віцепрем'єр Михайло Федоров. Попри пошкодження, вже наступного дня зв’язок у районі відновили завдяки Starlink.

 

 

 

17:19 Американський філософ Френсіс Фукуяма і лауреат Нобелівської премії біохімік Пол Нерс стали новими амбасадорами фандрайзингової програми UNITED24. Про це повідомив Президент України Володимир Зеленський на саміті ініціативи. Фукуяму долучили до програми гуманітарного розмінування, а Нерса – до напрямку "Наука і освіта". Зі слів Зеленського, за рік діяльності платформи на рахунки НБУ надійшло понад 325 млн доларів внесків від міжнародних компаній, українського бізнесу, благодійних організацій, світових знаменитостей та донорів зі 110 країн. За кошти, акумульовані за допомогою United24, профільні міністерства придбали 176 автомобілів швидкої допомоги, сотні одиниць медичного обладнання, амуніцію для українських захисників, першу в Україні машину для розмінування, законтрактували понад 3839 БПЛА/комплексів БПЛА, відбудували 11 мостів на деокупованих територіях Миколаївщини та Херсонщини й започаткували перший у світі флот морських дронів. 

 

 

16:55 Окупанти ініціювали евакуацію населення із міст Пологи, Токмак, Енергодар і Молочанськ. Про це повідомив міський голова Мелітополя Іван Федоров, покликаючись на інформацію із місцевих джерел. З його слів, росіяни пояснюють свої дії "обострєнієм на лініі боєстолкновєній".

 

 

16:20 Міністр закордонних справ Бахрейну Абдуллатіф бін Рашид Аз-Заян відвідав Бучу та Гостомель під час свого візиту, котрий тривав 3-5 травня. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, підсумовуючи свою зустріч із колегою, заявив: “Ми мали дуже глибоку, ґрунтовну та відверту розмову вперше в історії наших відносин. Ми домовилися не лише інтенсифікувати двосторонні відносини, а й відносини між Україною та країнами Затоки, зокрема у форматі Ради співробітництва арабських держав Затоки”, – заявив Кулеба. Голови МЗС обговорили питання продовольчої безпеки та участь Бахрейну у відновленні України. Кулеба поінформував колегу про ситуацію на фронті та детально ознайомив його із "формулою миру".

 

 

 

15:44 Під час удару по Павлограду 1 травня було пошкоджено близько 300 будинків і 24 навчальні заклади – 13 шкіл і 11 дитячих садочків, повідомив голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук. З його слів, по допомогу на "гарячу лінію" міста звернулися понад 1800 жителів міста; обласна рада виділила постраждалим субвенцію загальною сумою 3 млн грн, міська влада – 6 млн грн.

 

 

15:21 У місті Глубчице в Опольському воєводстві Польщі демонтували “пам’ятник вдячності Червоній армії”, встановлений 1945 року. Перед знесенням монумента голова Інституту національної пам’яті Польщі Кароль Навроцький заявив, що 1945 рік для Польщі був роком зіткнення не між добром і злом, а між злом і злом, і з 1939 року гітлерівська Німеччина і СРСР хотіли знищити Польщу і Центральну Європу. “Такі пропагандистські об’єкти не можуть стояти на просторі вільної, незалежної та демократичної Польщі. Бо це не пам’ятник”, – наголосив Навроцький.

 

 

 

14:54 У Повітряних силах спростували інформацію про збиття балістичної ракети над Києвом вночі 4 травня. "Я вже спростував тисячу разів, ви мали б це бачити вчора. Була ймовірність застосування, але балістичних ракет не зафіксовано. Те, що там розповідають деякі голови військових адміністрацій, вони вже отримали за це", – заявив речник Повітряних сил Юрій Ігнат. Згодом командування Повітряних сил опублікувало у соцмережах повідомлення про те, що відмовляється роздавати коментарі у п'ятницю, порадивши звертатися "за додатковою актуальною, оперативною та достовірною інформацією, яку використає ворог у війні проти України", до порталу Defense Express (цей інтернет-ресурс оприлюднив фотографії ракети "Кінжал", нібито збитої над Києвом) та Київської міської військово-цивільної адміністрації.

 

 

14:27 Міський голова Києва Віталій Кличко намагався взяти на поруки мера Одеси Геннадія Труханова на судовому засіданні у четвер. Кличко заявив у коментарі "Українській правді", що йому йшлося "не про прізвища, а про принципи", і ходив він у суд як голова Асоціації міст України. "Це вже третій мер, якого фактично прибрали через суд. І це схоже на чергову спробу утисків місцевого самоврядування. І, на жаль, вже стає тривожною тенденцією − прибирати обраних громадою мерів", – сказав Кличко "Українській правді".

 

 

14:09 Росіяни з усіх сил намагаються взяти Бахмут під контроль до 9 травня, заявила заступниця міністра оборони Ганна Маляр. "Задля виконання цієї задачі вони стягують "вагнерівців" з інших напрямків і замінюють ними штурмові загони десантників, які зараз воюють на Бахмутському напрямку. Наші бійці не дають ворогу прорвати оборону", – прокоментувала Маляр. Нагадаємо, Євґєній Пріґожин заявляв, що "вагнерівці" воюватимуть у Бахмуті до 9 травня, а наступного дня планують передати позиції регулярній армії.

 

 

13:46 Посол України у Німеччині Олексій Макеєв назвав "дуже прикрим" витік інформації про планований візит Президента Володимира Зеленського у ФРН. Амбасадор наголосив, що безпека голови держави – вкрай серйозне питання, і подібні ситуації неприпустимі. "Я дуже сподіваюся, що ми знайдемо вихід", – сказав Макеєв, відмовившись від додаткових коментарів. Напередодні одне з німецьких видань написало, що Зеленський приїде до Берліна 13 травня. У матеріалі повідомляли  конфіденційні деталі, навіть називався готель, у якому зупиниться Президент. Після цього в медіах писали, що Офіс президента України "настільки роздратований", що може скасувати візит.

 

 

13:10 Збройні Сили України вперше успішно перехопили російську "гіперзвукову" ракету Х-47 "Кінжал". Про збиття російського "кинджала" свідчать фотографії уламків, зокрема характерного носового обтічника зі слідами ураження, котрими диспонує портал Defense Express. Росіяни намагалися запустити Х-47 уночі 4 травня біля 02:40. Вірогідно, зі збиттям гіперзвукової ракети і пов'язаний гучний вибух, що його кияни чули вночі. "Україна вже офіційно отримала засоби, які можуть боротися з балістичними цілями – Patriot, і вочевидь успішно їх використала", – коментує Defense Express.

 

 

 

12:38 Владімір Путін іще у 2011 році казав, що йому чхати на Будапештський меморандум про гарантії безпеки Україні, заявив колишній президент США Білл Клінтон. "У 2011 році – за три роки до захоплення Криму – Владімір Путін сказав мені, що він не згоден з угодою, яку я уклав з Єльциним. Він сказав: "Я не згоден з цим. Я не підтримую. І я не пов'язаний цим", – заявив Клінтон, згідно з повідомленням Financial Times. Відтоді Клінтон підозрював, що Росія нападе на Україну.

 

 

12:05 На вільну від окупації територію вдалося повернути тіла 80 загиблих оборонців, повідомило Мінреінтеґрації.

 

 

11:49 Євґєній Пріґожин заявив, що 10 травня ПВК "Ваґнера" вийде з Бахмута і передасть позиції регулярним підрозділам російської армії. Вночі ватажок "ваґнерівців" записав відео біля купи мертвих російських солдатів і поскаржився на те, що його бійці зазнають великих втрат через відсутність боєприпасів. Пріґожин поклав за це відповідальність на міністра оборони Шойґу і начальника генштабу Ґєрасімова, обматюкавши їх.

 

 

11:37 Енергетична система України працює без обмежень, із резервом потужності, але через ворожі обстріли залишається знеструмленою частина споживачів у Запорізькій, Сумській, Чернігівській, Харківській, Херсонській областях, повідомили в Міненерго.

 

 

11:31 У Польщі створять центр виробництва та обслуговування систем HIMARS. Будівельні роботи планують завершити наприкінці 2023 року.

 

 

11:20 Нині вранці безпілотник знову атакував російський Ільський нафтопереробний завод у Краснодарському краї, спалахнула пожежа, повідомили в екстрених службах Краснодарського краю, спростувавши повідомлення РИА Новости про самозаймання попереднього осередку пожежі після вчорашньої атаки дрона.

 

 

11:02 Китай буде наполегливо сприяти мирним переговорам і готовий підтримувати зв'язок і координацію з Росією, щоби зробити відчутний внесок у політичне врегулювання кризи, заявив глава МЗС Китаю Цінь Ґан на зустрічі з главою МЗС ЗФ Лавровим, повідомили в МЗС КНР. Лавров у відповідь сказав про значення для Росії документа про позицію Пекіна щодо політичного врегулювання української кризи і погоджується з її принципами та готова підтримувати тісне спілкування з Китаєм у відвертій формі.

 

 

10:42 Росія на тимчасово захоплених територіях видає паспорти, щоб легалізувати репресії проти українців, пояснила заступниця міністра оборони Ганна Маляр:

"РФ воює не лише ракетами, артилерією, пропагандою, інформаційно-психологічними операціями, а й своїми паспортами.

Це спрямована, добре розроблена, масштабна кампанія, яку вони реалізовували ще до 2014 року як один з елементів готування до війни.

Зараз вони використовують паспортизацію для зміцнення свого злочинного режиму на тимчасово окупованих територіях України.

Діють вороги у два способи:

1) заохочують, спонукаючи наших громадян на тимчасово окупованих територіях самостійно виявити ініціативу та отримати паспорт;

2️) залякують, погрожують розправою та фізично змушують оформити російський паспорт.

Водночас російська влада приховує наступну інформацію:

Отриманий російський паспорт легалізовує насильницькі дії РФ по відношенню до громадянина, оскільки почасти в РФ таке насильство дозволено законом. Так, це порушенням норм міжнародного права, але наявність в особи російського паспорта de facto позбавляє Україну та міжнародну спільноту можливості ефективної допомоги.

Російська влада роздає паспорти не для того, аби захистити людей чи врятувати життя.

Російська влада прагне захистити себе й зробити репресії проти українців — законними.

Крім того, російський паспорт ворог використовує для:

примусової мобілізації наших людей до лав ворожої армії

використання паспортних даних у фальшуванні результатів так званих виборів на тимчасово окупованих територіях".

 

 

10:23 Дуже малоймовірно, що Росія застосує ядерну зброю під час війни проти України, заявила в четвер директор Національної розвідки США Авріл Гейнс у комітеті Сенату з питань збройних сил.

 

 

10:05 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Нещодавнє зростання кількості пов’язаних зі здійсненими невідомими особами диверсіями аварій на російській залізниці в прикордонних з Україною районах майже напевно призвело до короткочасних локальних перебоїв у русі російської військової залізниці.

Хоча бригади залізничних військ здатні швидко відновити  сполучення, ці інциденти посилять тиск на сили внутрішньої безпеки Росії, які, найімовірніше, так і не зможуть повністю захистити величезну і вразливу залізничну мережу країни від нападів.

 

 

09:55 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 147 населених пунктів на території 8 областей України, підтверджено ураження 92 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, серед цивільного населення 2 особи загинули та 9 поранено, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

09:25 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 193 210 (+620) осіб,

танків – 3710 (+3) од.,

бойових броньованих машин – 7224 (+8) од.,

артилерійських систем – 2978 (+16) од.,

РСЗВ – 550 (+3) од.,

засобів ППО – 304 (+0) од.,

літаків – 308 (+0) од.,

гелікоптерів – 293 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2540 (+17) од.,

крилатих ракет – 947 (+0) од.

кораблів /катерів – 18 (+0) од.,

автомобільної техніки – 5916 (+30) од.,

спеціальної техніки – 373 (+3) од.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

108,5% танків (з них 0,4% за минулий тиждень),

  41,7% бойових броньованих машин (з них 0,2% за минулий тиждень),

  98,6% автомобільної техніки (з них 1,3% за минулий тиждень),

  96,7% артилерійських систем (з них 2,3% за минулий тиждень),

  49,4% РСЗВ (з них 0,6% за минулий тиждень),

  24,7% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

  33,0% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень),

  21,6% засобів ППО (з них 0,7% за минулий тиждень).

 

 

 

08:50 Вночі росіяни застосували два ударні БпЛА "Shahed" з південно-східного напрямку. Обидва безпілотники знищено у зоні відповідальності Повітряного командування "Схід".

 

 

07:30 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• 4 травня Росія завдала чергового удару по Україні ракетами "Шахед-131/136".

• Російські чиновники, ймовірно, використовують удар безпілотника по Кремлю 3 травня, щоби збільшити кількість скасованих парадів до "дня перемоги" 9 травня.

• Повідомляється, що Кремль продовжує реформу внутрішніх органів безпеки.

• Директорка національної розвідки США Авріл Гейнс заявила, що російські війська, ймовірно, не зможуть провести "значний наступ" у 2023 році через брак боєприпасів і живої сили незалежно від успіху українського контрнаступу.

• Повідомляється, що Росія та Індія призупинили спроби торгівлі рупіями.

• Російські джерела стверджували, що російські війська захопили територію на південь від Кремінної.

• Українські сили, ймовірно, провели обмежену контратаку на південний захід від Бахмута.

• Російські війська продовжували наземні атаки в районі Бахмута та вздовж лінії Авдіївка–Донецьк.

• Російські джерела стверджують, що їхні війська відкинули українські сили в Запорізькій області.

• Кремль намагається збільшити виробничі квоти на військові постачання, незважаючи на те, що, як повідомляється, не вистачає необхідної робочої сили.

• Російська окупаційна влада продовжує оголошувати про нові заходи безпеки, намагаючись запобігти партизанським атакам на окупованих територіях.

 

 

07:20 Інтенсивність російських атак та ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

07:10 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Протягом минулої доби російська федерація завдала масованого удару по території нашої країни, застосувавши іранські ударні БпЛА “Shahed”, 18 із 24 було знищено нашими захисниками.

Російська федерація і надалі застосовує тактику терору. Минулої доби противник завдав 10 ракетних ударів по містах Краматорськ та Запоріжжя, завдав 75 авіаційних ударів та здійснив 65 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ і населених пунктах. Є загиблі та поранені серед цивільного населення, зруйновано та пошкоджено приватні житлові будинки, навчальні заклади, дитячі садочки та інша цивільна інфраструктура.

Ймовірність подальших ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Противник зосереджує основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському та Мар’їнському напрямках, де, протягом доби, підрозділи сил оборони відбили близько 60 атак. Найзапекліші бої ведуться за Бахмут та Мар’їнку.

На Волинському та Поліському напрямках ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Без особливих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник продовжує обстріли населених пунктів України з території російської федерації, вдосконалює інженерне обладнання місцевості. Протягом минулої доби обстріляв населені пункти Єліне, Миколаївка, Іванівка, Бучки і Грем'яч Чернігівської області; Уралове, Порохонь, Студенок, Шалигине, Рівне, Бояро-Лежачі, Стукалівка, Білопілля, Тимофіївка, Кіндратівка, Олексіївка, Юнаківка та Славгород Сумської області, а також Червона Зоря, Глибоке, Липці, Веселе, Огірцеве, Вовчанські Хутори, Караїчне, Бочкове, Бударки, Комісарове, Колодязне та Красне Перше на Харківщині. Знищено та пошкоджено приватні будинки. Є поранені серед цивільного населення.

На Куп’янському напрямку ворог наступальних дій не проводив. Артилерійських та мінометних обстрілів противника зазнали Фиголівка, Новомлинськ, Кам’янка, Дворічна, Западне, Лиман Перший, Кислівка, Котлярівка, Крохмальне та Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районах Білогорівки та південно-західної околиці Спірного. Артилерійських обстрілів зазнали Стельмахівка, Андріївка, Греківка, Макіївка, Невське, Піщане, Діброва, Білогорівка Луганської області та Торське, Сіверськ, Верхньокам’янське, Спірне і Роздолівка на Донеччині.

На Бахмутському напрямку тривають бої у місті Бахмут. Також, безуспішні наступальні дії ворог вів у напрямку населених пунктів Богданівка та Маркове. Від ворожих обстрілів постраждали Никифорівка, Васюківка, Новомаркове, Маркове, Григорівка, Богданівка, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Олександро-Шультине, Диліївка, Залізне та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник наступальних дій не проводив. Обстріляв Авдіївку, Первомайське, Нетайлове та Карлівку Донецької області.

На Мар’їнському напрямку противник намагається покращити тактичне положення. Протягом доби відбито численні атаки противника в Мар’їнки. В той же час, ворожих обстрілів зазнали населені пункти Красногорівка, Побєда та Новомихайлівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог обстріляв Вугледар, Новоукраїнку, Пречистівку та Шахтарське Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках окупанти обороняються. Обстріляли понад 55 населених пунктів. Серед них – Времівка, Новосілка та Новопіль Донецької області; Малинівка, Новоандріївка, Малі Щербаки, Степове і Кам’янське Запорізької області; Нікополь – Дніпропетровської; Михайлівка, Козацьке, Львове, Новотягинка, Софіївка Херсонської області та місто Херсон.

Триває примусова паспортизація громадян України у Станично-Луганському районі Луганської області. Так, згідно з розпорядженням російської окупаційної так званої “адміністрації”, керівникам місцевих організацій та підприємств дано вказівки щодо надання інформації про проведені заходи з паспортизації місцевого населення.

Авіація Сил оборони за добу завдала 6 ударів по районах зосередження особового складу противника.

Крім того, знищено 4 баражуючих боєприпаси “Ланцет”.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 1 пункт управління, 8 районів зосередження живої сили, 2 склади боєприпасів та 1 станцію радіоелектронної боротьби.

05.05.2023