435-й день війни Росії в Україні. Хроніка

23:06 Командування Повітряних сил ЗСУ повідомило: у четвер увечері у небі над Києвом збили Bayraktar TB2. Ударний дрон здійснював плановий політ, проте втратив керування. "Оскільки неконтрольоване перебування БпЛА у небі столиці могло привести до небажаних наслідків, було прийнято рішення про застосування розрахунків мобільних вогневих груп. Ціль – знищено! Шкода, але це техніка, і такі випадки трапляються. Імовірно, йдеться про технічну несправність; причини встановлюються", – поінформували у Повітряних силах.

 

 

 

21:49 Росіяни атакували Київ дронами. На відео із соціальних мереж, знятому з майдану Незалежності, видно збиття одного з безпілотників приблизно у південно-східному напрямку, орієнтовно понад Дніпром. Як повідомив міський голова Києва Віталій Кличко, у Печерському районі (це якраз ареал збиття об'єкта) внаслідок падіння уламків БПЛА виникла пожежа без жертв і без збитків інфраструктурі. У Солом'янському районі під ударом опинилася 4-поверхова будівля торговельного центру. "Унаслідок ураження уламків літального апарата вибуховою хвилею зруйновані декоративні зовнішні елементи будівлі та скло на площі до 150 м.кв. Несучі конструкції не пошкоджені. Потерпілих не виявили", – поінформував Кличко.

 

 

20:40 Речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий висловив сподівання, що спроби росіян взяти Бахмут до 9 травня будуть нівельовані героїчною боротьбою українських захисників. "Бахмут на сьогодні – це головна ціль ворога, зосередження всіх його атакуючих зусиль", – констатував Череватий в етері національного телемаратону. Відповідаючи на запитання, чи вдається загарбникам поповнювати свої запаси, речник зазначив, що, на жаль, ворог має запаси, проте з кожним днем українські захисники роблять усе, щоб цей запас зменшити. А використання застарілої техніки типу БМП-1 чи БТР-60, танків Т-62 свідчить про те, що потенціал ворога під Бахмутом виснажується.

 

 

20:01 Президент України Володимир Зеленський відвідав у Нідерландах базу військово-повітряних сил разом із прем’єр-міністром Марком Рютте та міністеркою оборони Кайсою Оллонгрен. Під час візиту Верховному головнокомандувачеві продемонстрували зразки військової техніки, яку голландці передали Україні. Зеленському також відрекомендували нідерландську команду, яка готувала обладнання для України. “Все це наближає нас до перемоги, нашої спільної перемоги, дорогі друзі. Пам'ятайте, ми знищимо російське зло, так, ми захистимо нашу свободу, наш спільний європейський спосіб життя”, – сказав Зеленський.

 

 

19:37 Українська та російська делегації вступили у сутички на саміті парламентської асамблеї Чорноморського економічного співробітництва (ПАЧЕС) в Анкарі. Конфлікт почався під час виступу депутатки ґосдуми Ольґи Тімофєєвої, яка надягала для виступу "георгіївську стрічку", яка символізує російську агресію та імперську історичну пам'ять РФ. Депутати від України спробували розгорнути прапори за спиною Тімофєєвої, та їм намагалися завадити члени російської делегації. Згодом у кулуарах росіянин намагався вихопити український прапор у представника нашої делегації, але народний депутат Олександр Маріковський відбив стяг, завдавши опонентові кілька ударів.

 

 

 

 

19:16 Державний секретар Святого Престолу кардинал П’єтро Паролін підтвердив, що Папа Римський мав зустріч із митрополитом Російської православної церкви Антонієм. Паролін висловив здивування заявами представників української і російської влади про те, що вони не знають про ватиканську ініціативу для досягнення миру. Водночас кардинал визнав, що наразі робота над цією місією є непублічною. "Папа сказав, що буде місія, про яку буде оголошено, коли вона стане публічною, і я повторюю слова, які він вжив", – заявив представник Ватикану. Він додав, що прибуття до Риму митрополита Антонія, відповідального за зовнішні зв’язки РПЦ, не має нічого спільного з місією, і росіянин брав участь у загальній аудієнції з Папою.

 

 

18:49 Міністерство оборони України підготувало зміни до законодавства щодо зменшення граничного віку перебування громадян на військовому обліку призовників із 27 до 25 років. "Ці зміни продиктовані тим, що під час дії правового режиму воєнного стану відсутня потреба в перебуванні громадян на військовому обліку призовників до 27 років. По-перше, необхідність їхнього щорічного прибуття до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, у тому числі для проходження медичних оглядів, призводить до додаткових фінансових витрат, навантаження на медичних працівників та збільшення черг для проходження ВЛК. Тоді як призов на строкову військову службу під час воєнного стану не здійснюється. По-друге, тривале перебування на військовому обліку призовників під час дії воєнного стану призводить до того, що значна кількість придатних до військової служби громадян, які не мають статусу військовозобов’язаних, не може бути залучена до військової служби за призовом під час мобілізації", – прокоментували у Міноборони.

 

 

18:21 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Російська федерація продовжує вести загарбницьку війну. Не зважаючи на значні втрати, не відмовляється від планів щодо окупації нашої території. Ворог продовжує нехтувати законами та звичаями війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як по військових, так і по цивільних об’єктах.

Цієї доби вночі російська федерація завдала чергового масованого удару по території України, застосувавши іранські ударні БпЛА “Shahed-136/131”, 18 із 24 було знищено нашими захисниками.

Сьогодні противник завдав 6 ракетних ударів по містах Краматорськ та Запоріжжя, завдав 66 авіаційних ударів та здійснив 33 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ і населених пунктах. На жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення, зруйновано та пошкоджено приватні житлові будинки, навчальні заклади та інша цивільна інфраструктура.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Противник і надалі зосереджує основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському та Мар’їнському напрямках – відбито близько 50 атак ворога. Найзапекліші бої тривають за Бахмут та Мар’їнку.

На Волинському та Поліському напрямках ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник здійснив артилерійські та мінометні обстріли населених пунктів Єліне, Миколаївка, Іванівка, Бучки, Грем'яч Чернігівської області; Уралове, Порохонь, Студенок, Шалигине, Рівне та Бояро-Лежачі, Стукалівка, Білопілля, Олексіївка, Юнаківка та Славгород Сумської області, а також Глибоке, Веселе, Вовчанські Хутори, Караїчне, Бочкове та Бударки на Харківщині. Знищено та пошкоджено приватні будинки. Є поранені серед цивільного населення.

На Куп’янському напрямку ворог наступальних дій не проводив. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали населені пункти Кам’янка, Дворічна, Западне, Лиман Перший, Кислівка, Крохмальне, Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районі південно-західної околиці Спірного. Артилерійських обстрілів зазнали Макіївка, Андріївка, Греківка, Діброва, Білогорівка Луганської області; Торське, Верхньокам’янське, Спірне Донецької області.

На Бахмутському напрямку тривають бої у місті Бахмут. До того ж, протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії у напрямку населених пунктів Богданівка та Маркове. Від ворожих обстрілів постраждали Никифорівка, Васюківка, Новомаркове, Маркове, Григорівка, Богданівка, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Диліївка, Залізне а також Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник наступальних дій не проводив. Обстріляв Авдіївку, Первомайське, Нетайлове та Карлівку Донецької області.

На Мар’їнському напрямку противник намагається покращити тактичне положення. Відбито численні ворожі атаки в районі Мар’їнки. В той же час, ворожих обстрілів зазнали Красногорівка, Побєда та Новомихайлівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог обстріляв Вугледар, Новоукраїнку, Пречистівку та Шахтарське Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Обстріляв понад 50 населених пунктів.Серед них – Времівка, Новосілка та Новопіль Донецької області; Гуляйполе, Мала Токмачка, Новоданилівка та Оріхів, Запорізької області; Нікополь Дніпропетровської області; Дудчани, Зміївка, Іванівка, Дніпровське, Кізомис Херсонської області та місто Херсон.

Російські окупаційні війська продовжують зазнавати великих втрат на полі бою, всі медичні заклади на тимчасово захопленій території переповнені пораненими окупантами. Внаслідок чого противник продовжує обладнувати цивільні навчальні заклади під медичні установи. Так, в населеному пункті Мирне Запорізької області, спортивний зал місцевої школи окупанти облаштовують під військовий шпиталь. При цьому, російські загарбники примушують викладацький склад продовжувати освітній процес з обов’язковим відвідуванням школи дітьми.

Авіація Сил оборони за добу завдала 6 ударів по районах зосередження особового складу противника.

Крім того, протягом цієї доби, знищено 4 баражуючі боєприпаси “Ланцет”.

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 5 районів зосередження живої сили, 2 склади боєприпасів противника та 1 його станцію радіоелектронної боротьби.

 

 

17:59 Президент України Володимир Зеленський, прем'єр-міністр Бельгії Александер де Кроо і прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте підписали в Гаазі спільну декларацію. "До того часу, як Україна стане членом НАТО, Бельгія та Нідерланди залишаються відданими підтримці України на її шляху до подальшої євроатлантичної інтеграції та зміцнення спроможності України захистити себе від поточної російської військової агресії та від будь-якої майбутньої загрози. Безпека України має велике значення для Альянсу", – йдеться у заяві. У рамках партнерства Україна-НАТО Бельгія та Нідерланди сприятимуть довгостроковій сумісності з НАТО, реформуванню та реконструкції оборонної промисловості України, розбудові інституцій та потенціалу. Пріоритетом буде чітка дорожня карта сталого переходу ЗСУ до стандартів, доктрини та інституцій НАТО, а також достатня фінансова підтримка. 

 

 

17:39 Секретаріат мовного омбудсмана пропонує запровадити на рівні закону кримінальну відповідальність за злочин лінгвоциду. "Аби притягнути до міжнародної відповідальності, ми маємо для початку впровадити зміни до чинного українського законодавства. У Кримінальному кодексі України питання геноциду в різних сферах прописані, але власне лінгвоцид поки що не зафіксований", – прокоментував уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

 

 

17:21 Міського голову Одеси Геннадія Труханова взяли під варту. Як зазначили у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі, обвинувачений у справі "Краяну" не вніс 30,9 млн грн застави, визначеної судом. Відтак колегія суддів Вищого антикорупційного суду вирішила змінити запобіжний захід на більш суворий. Труханов усе ще має змогу вийти на волю – тепер уже йдеться про грошову поруку розміром у 13,4 млн грн.

 

 

16:55 Національна аґенція з питань запобігання корупції внесла угорський OTP Bank до переліку міжнародних спонсорів війни. Таке рішення НАЗК ухвалила через позицію керівництва банку продовжувати діяльність в Росії та леґітимізацію екстремістських рухів "ДНР" і "ЛНР". "Як стало відомо зі ЗМІ, банк також надає пільгові умови кредитування російським військовим. Так, зазначається, що росіяни, призвані на військову службу за мобілізацією або за контрактом, а також їхні сім’ї можуть подати заяву на надання відстрочки платежів за кредитами та позиками. При цьому банки посилаються на закон рф від 7 жовтня 2022 року №377-ФЗ, фактично визнаючи так звані донецьку та луганську «народні республіки». Таким чином, продовжуючи фінансові операції російського підрозділу, OTP Group чітко демонструє підтримку та спонсорування тероризму", – пояснили в аґенції.

 

 

16:30 Для Нідерландів надання Україні бойової авіації не є табу, заявив прем'єр-міністр Марк Рютте на спільній пресовій конференції із Володимиром Зеленським у Гаазі. "Ми інтенсивно працюємо з нашими партнерами, Бельгією, Великою Британією, Данією та іншими, щоб якось довести цю дискусію до завершення. Ми ще не досягли цього. Це чутливе питання. Насправді, я бачив таке ж раніше із танками Leopard 2, я бачив це раніше із французькими гаубицями. Нам потрібен час, щоб дійти до спільного висновку. Але зараз гаубиці перебувають в Україні, і танки Leopard 2 доставляються в Україну", – зазначив Рютте. Власне про збройне "табу" говорив у виступі перед парламентом Нідерландів Володимир Зеленський. "Що довше зберігаються табу щодо зброї, то більше наших воїнів віддають життя, щоб витягнути оборону, коли зброя недостатньо потужна чи далекобійна й коли винищувачі Росії ефективніші, ніж літаки захисників Європи. Зараз усе це, на жаль, зберігається. Табу щодо зброї. Чи надовго? Залежить від усіх нас", – нарікав Зеленський. При тім голова держави подякував Нідерландам за те, що вони висловили згоду на постачання винищувачів Україні. "Ось це – наша Європа. Жодному агресору тепер не спаде на думку, що він нібито може спалити у вогні агресії цінності нашої з вами Європи", – похвалив Зеленський.

 

 

 

16:17 Експертна місія ОБСЄ заявила, що примусове переміщення та депортація українських дітей на тимчасово окуповані території і на територію Росії можна трактувати як воєнні злочини. У доповіді, підготовленій у межах “московського механізму” ОБСЄ, під назвою "Про порушення та зловживання міжнародним гуманітарним правом та правом прав людини, воєнні злочини та злочини проти людяності, пов'язані з насильницьким переміщенням та/або депортацією українських дітей до російської федерації", зазначається, що РФ "заперечувала їхнє право на ідентичність, право на сім'ю, право на об'єднання зі своєю сім'єю, а також порушувала їхні права на освіту, доступ до інформації, право на відпочинок, дозвілля, ігри, рекреацію та участь у культурному житті та мистецтві, а також право на свободу думки, совісті та релігії, право на здоров'я та право на свободу і безпеку". "Місія дійшла висновку, що практика примусового переміщення та/або депортації українських дітей на тимчасово окуповані території та на територію російської федерації може бути злочином проти людяності у вигляді "депортації або насильницького переміщення населення", – йдеться у висновках.

 

 

15:56 Європейський Союз стривожений можливою ескалацією збройного конфлікту після вибухів на куполі Кремля. "Я чув новини та бачив зображення. Я також слухав Президента Зеленського, який дуже чітко заявив про те, що українці не залучені до цих атак, що вони захищають свою країну, але ведуть бойові дії на своїй землі й не атакують російську територію", – заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель перед початком Ради міністрів ЄС із зовнішніх справ. "Ми закликали Росію не використовувати цю ймовірну атаку як привід для ескалації війни. Нас непокоїть, що це може бути використано для призову більшої кількості людей у солдати та для більшої кількості атак проти України”, – цитує "Укрінформ". Боррель підкреслив, що найкращим та єдиним рішенням буде припинення російських атак і виведення військ із України.

 

 

15:35 Президент Володимир Зеленський у Нідерландах обговорив із президентом Міжнародного кримінального суду Пьотром Хофманскі та секретарем суду Освальдо Завалою Агілером питання притягнення російських злочинців до відповідальності за злочини проти українців. Для нас результат – це виключно конкретні вироки всім російським воєнним злочинцям, включно з найвищим керівництвом країни-агресора", – сказав Зеленський. А під час пресової конференції Зеленський наголосив, що Україна не хоче погоджуватися на жодні гібридні трибунали для Росії і працюватиме над створенням окремого міжнародного трибуналу. "Незважаючи на ту чи іншу роботу, яка ведеться зараз з партнерами, ми все-таки будемо працювати над створенням окремого спеціального міжнародного трибуналу для Росії, бо ми повинні засудити злочин агресії... Ми знаємо, звідки пішов гібридний мир у 2014 році – це "мінські угоди", і ми знаємо, до чого це призвело. Тому на будь-який гібридний мир і гібридний трибунал Україна погоджуватися не хоче", – наголосив Зеленський.

 

 

 

14:50 Колишньому командирові батальйону міліції особливого призначення "Беркут" у Львівській області Ростиславу Пацеляку оголосили нову підозру – перевищення службових повноважень та організація привласнення вогнепальної зброї у лютому 2014 року під час Майдану. За версію слідства, підозрюваний, перевищуючи службові повноваження, 20 лютого 2014 року організував привласнення вогнепальної зброї – 10 помпових рушниць "Форт-500 М-1". За версією слідства, він пішов на це для приховування факту використання 18 лютого 2014 року підлеглими працівниками підрозділу "Беркут" спільно з іншими підрозділами органів внутрішніх справ цієї вогнепальної зброї проти учасників акцій протесту. Силовики обстрілювали мітингувальників набоями ударно-травматичної дії та набоями, спорядженими свинцевою картеччю. Раніше Пацеляку повідомили про підозру через організацію незаконного перешкоджання акціям протесту 18 лютого 2014 року.

 

 

14:26 На хуторі Ташла у Ставропольському краї Росії спалахнула пожежа на складі, де зберігалися цистерни з паливом, мазут і ґумова вторсировина

 

 

13:41 Потяг із Херсона, котрий напередодні потрапив під обстріл росіян, вчасно прибув до Львова у четвер уранці – "хвилина в хвилину за графіком". "У Херсоні поїзна бригада діяла швидко та чітко, за кілька хвилин до влучання перевела до укриття двох маломобільних пасажирів з евакуаційного вагона, а потім оперативно відчепила палаючий вагон від поїзда, здійснила посадку пасажирів та відправилась зі станції із затримкою всього в 14 хвилин, незважаючи на хаос та повітряну тривогу. Всіх пасажирів залізниця довезла до безпеки, а на вокзалі Львова героїчну поїзну бригаду оплесками зустрічали їх колеги та місцеві жителі", – повідомили в "Укрзалізниці".

 

 

 

13:09 Президент України Володимир Зеленський запропонував врахувати досвід Нюрнберга для створення міжнародного трибуналу проти Росії. "Злочин агресії призвів до інших. Це початки зла. Домогтися відповідальності за нього можна тільки за допомогою трибуналу. Ініціювання агресивної війни – це міжнародний злочин, який відрізняється тим, що містить у собі зло всіх інших злочинів", – сказав Зеленський, виступаючи із промовою "Немає миру без справедливості в Україні" у Гаазі. Зеленський закликав "трансформувати досвід Нюрнберзького трибуналу в нові операційні правила". "Якщо ми хочемо справедливості, ми не маємо шукати виправдань, не маємо посилатися на недоліки наявного міжнародного права. Натомість ми повинні ухвалювати сміливі рішення, які виправлять ці недоліки. Саме це мали на увазі ініціатори Нюрнберга", – підкреслив він. Зеленський закликав світ "не боятися", бо агресор має відчути "всю глибину справедливості". Коментуючи свій приїзд у Гаагу, Президент сказав: "Ми всі хочемо тут бачити іншого Володимира".

 

 

 

12:48 Контррозвідка Служби безпеки України затримала ворожого інформатора, який мобілізувався до Збройних Сил, аби шпигувати на користь Росії. Чоловік мешкав у Криму. У 2014 році він підтримав російських окупантів, отримав паспорт громадянина РФ і добровільно став на військовий облік країни-агресора. Перед початком повномасштабного вторгнення зловмисник прибув до Миколаївської області, де проживають його родичі. Там мав збирати розвіддані про місця дислокації та переміщення українських військ. А потім мобілізувався до ЗСУ. "Перебуваючи у лавах однієї з українських військових частин, зловмисник шпигував за переміщенням бойових літаків та позиціями системи протиповітряної оборони нашої держави. Також його цікавила інформація про склади з боєприпасами та паливно-мастильними матеріалами сил оборони", – повідомили в СБУ.

 

 

12:13 У Бахмуті росіяни продовжують атакувати західну частину для повного захоплення міста, зазначає ресурс DeepState. Проте основних сил у них залишилося небагато, за останні дні просування ворога незначне. "Воно буде поновлене, якщо бойовики перекинуть дорогоцінні для них резерви із навколишніх сіл", – оцінили у DeepState.

 

 

11:57 Суд заарештував чергову порцію активів проросійського олігарха Вадима Новинського, який причетний до пособництва країні-агресору, загальною вартістю понад 10,5 млрд грн. До списку заблокованих активів входить 230 об’єктів нерухомості, якими Новинський володіє через офшорний трастовий фонд. Зокрема елітний готельний комплекс у центрі Києва, морський торговий порт "Очаків", приміщення агрохолдингу і торговельні центри у різних регіонах України.

 

 

11:34 Президент України Володимир Зеленський прибув до Нідерландів. Програма візиту передбачає зустрічі з прем’єр-міністрами Нідерландів та Бельгії Марком Рютте і Александером Де Кроо, міністром закордонних справ Вопке Гукстра та міністром оборони Кайсою Оллонгрен. Зеленський виступить із промовою "Немає миру без справедливості" та відвідає Міжнародний кримінальний суд. 

 

 

 

11:18 В Індії третю добу обговорюють карикатуру українського художника Максима Паленка, який перемалював в образі богині Калі хмару, котра виникла після атаки на нафтову базу в Криму, з алюзіями на Мерилін Монро. Скандал виник після того, як цю карикатуру перепостив у твіттері офіційний акаунт Міністерства оборони України Defense Ukraine, який адмініструє управління стратегічних комунікацій Міноборони. Паленкові почали масово писати коментарі з Індії, і, як каже художник, там купа індійських коментів на кшталт: "Путін все робить правильно з вашою факін Україною". Голова товариства "Україна-Індія" Олег Торгало каже, що мав кілька розмов із впливовими людьми з Індії, і постійно мусить давати коментарі тамтешній пресі з приводу карикатури. "Це одна із найбільш шанованих богинь індуїзму. В Індії її називають – Мати Калі... Малювати матір усього насущного із задертою сукнею в образі упалої феї Мерилін Монро – м'яко кажучи, непристойно", – прокоментував Торгало. Заступниця міністра закордонних справ Еміне Джеппар висловила жаль з приводу твіту Міноборони зі спотвореним образом Калі. "Україна та її народ поважають унікальну індійську культуру та високо цінують підтримку Індії. Зображення вже видалено. Україна сповнена рішучості розвивати співпрацю в дусі взаємної поваги та дружби", – прокоментувала Джеппар.

 

 

 

11:01 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 142 населені пункти на території 8 областей України, підтверджено ураження 173 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:57 Пентагон оголосив новий пакет військової допомоги для України. До чергового пакета входять ракети для систем HIMARS; 155-міліметрові гаубиці та артилерійські снаряди для них; мінометні снаряди калібру 120 мм, 81 мм і 60 мм. Крім того, в Україну відправлять ракети для протитанкових систем TOW; системи протитанкової зброї AT-4 і Carl Gustaf; авіаційні ракети Hydra-70. Додатково українські військові отримають стрілецьку зброю та набої; боєприпаси для усунення перешкод; вантажівки та причепи для перевезення важкої техніки, а також обладнання та запчастини для техобслуговування і ремонту транспорту.

 

 

10:48 Росіяни завдали удар по об’єкту генерації у Донецькій області, а також пошкодили повітряні лінії електропередачі, через що енергетики були змушені частково призупинити його роботу, повідомили в Міненерго. Станом на ранок побутових споживачів заживлено, без електроенергії залишаються дві шахти у місті Торецьк. Однак через бойові дії залишається відключеною частина абонентів у Сумській, Харківській, Запорізькій, Херсонській областях.

 

 

10:22 Немає інформації про застосування РФ ракет під час нічної атаки на Київ, про що повідомили в КВМА, уточнив речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат: "Вночі також була активність ворожої авіації – злітав літак МіГ-31. Була загроза застосування балістичного озброєння. Наразі ми не можемо підтвердити, що воно було застосоване. Немає фактів прильоту".

 

 

10:14 На тижні в Києві запрацювала ізраїльська система цивільного оповіщення про ракетні удариповідомив  посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук. Система ідентифікує ракети і снаряди всіх видів, а також підраховує, скільки часу люди у цьому районі мають, щоб убезпечитися в сховищах.

 

 

10:00 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

3 травня 2023 року спалахнула пожежа на російському паливному складі у Волні на материковій стороні Керченської протоки неподалік від Кримського мосту. Пожежу викликав ймовірний удар безпілотника.

Це повторює схему пошкодження російських сховищ палива з початку року, причому особливо вразливими до атак залишаються склади пального на окупованій території України та в прикордонних з нею регіонах.

Порушення мережі зберігання та розподілу пального, ймовірно, змусить внести корективи в російські операції заправок військових із метою зменшення кількості об'єктів для обстрілів.

Російські корективи можуть включати розгортання додаткових заходів захисту на об'єктах зберігання палива, як це видно в Туапсе в Росії, або використання інфраструктури в менш загрожених регіонах.

 

 

09:50 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Росія звинуватила Україну в завданні безпілотного удару по Кремлю.

• Росія, ймовірно, влаштувала цей напад, намагаючись внести війну в російську внутрішню аудиторію та створити умови для ширшої мобілізації суспільства.

• Швидка та послідовна презентація офіційного російського наративу навколо удару свідчить про те, що Росія влаштувала цей напад безпосередньо перед святкуванням "дня перемоги" 9 травня, щоб представити війну як екзистенціальну для внутрішньої аудиторії.

• Деякі російські націоналістичні мілблогери схопилися за удар безпілотника Кремля, щоб закликати до ескалації Росії у війні, незважаючи на те, що наразі бракує військового потенціалу для цього.

• Можливо, Кремль планує провести інші операції під фальшивим прапором і посилити дезінформацію перед українським контрнаступом, щоби зросла внутрішня підтримка війни.

• Фінансист "групи Ваґнера" Євґєній Пріґожин 3 травня безпідставно заявив, що український контрнаступ уже почався, ймовірно, для того, щоб використати занепокоєння в інформаційному просторі та закликати посилити військову підтримку Росії для наступу "Ваґнера" на Бахмут.

• Російські війська в ніч з 2 на 3 травня завдали удару з безпілотників Шахед-131/136.

• Російські війська продовжували обмежені наземні атаки поблизу Кремінної.

• Російські війська продовжували досягати успіхів у Бахмуті та його околицях і продовжували вести наземні атаки на лінії Авдіївка–Донецьк.

• Російські війська завдали потужних авіаційних та артилерійських ударів по західному (правому) березі Херсонської області.

• Російські чиновники продовжують стимулювати військову службу шляхом надання соціальних виплат сім'ям учасників війни.

• Федеральна служба безпеки Росії заявила, що запобігла «терористичному» нападу на трьох кримських чиновників.

 

 

09:42 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 192 590 (+650) осіб,

танків – 3707 (+5) од.,

бойових броньованих машин – 7216 (+17) од.,

артилерійських систем – 2962 (+16) од.,

РСЗВ – 547 (+3) од.,

засобів ППО – 304 (+4) од.,

літаків – 308 (+0) од.,

гелікоптерів – 293 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2523 (+18) од.,

крилатих ракет – 947 (+0) од.

кораблів /катерів – 18 (+0) од.,

автомобільної техніки – 5886 (+21) од.,

спеціальної техніки – 370 (+7) од.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

108,5% танків (з них 0,4% за минулий тиждень),

  41,6% бойових броньованих машин (з них 0,2% за минулий тиждень),

  98,1% автомобільної техніки (з них 1,1% за минулий тиждень),

  96,1% артилерійських систем (з них 1,9% за минулий тиждень),

  49,1% РСЗВ (з них 0,4% за минулий тиждень),

  24,7% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

  33,0% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень),

  21,6% засобів ППО (з них 0,7% за минулий тиждень).

 

 

 

09:27 За минулу добу росіяни 98 разів обстріляли населені пункти Херс​онщини, випустивши 539 снарядів з артилерії, РСЗВ, мінометів, танків, безпілотників та авіації, зокрема Херсон обстріляли 16 разів, випустивши 82 снаряди, влучили у Привокзальну площу, територію та споруди залізничного вокзалу, АЗС, два заклади торгівлі, завод й автогосподарство, територію залізничного переїзду. Загинули 23 особи, 46 людей отримали поранення, повідомили в Херсонській ОВА

 

 

09:22 Вночі внаслідок атаки безпілотників спалахнули пожежі на російських нафтопереробних заводах у Краснодарському краї та Ростовській області: Ільському та Новошахтинському.

 

 

09:14 Сьогодні в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 11 російських кораблів, серед яких 4 носії крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить 32 ракети, повідомили в Оперативному командуванні "Південь".

 

 

09:05 Вночі росіяни знову атакували шахедами з північного напрямку (Брянська область) та з півдня – східне узбережжя Азовського моря 24 ударними дронами «Shahed-136/131», 18 з них знищено силами та засобами Повітряних сил, у взаємодії протиповітряною обороною інших складових Сил оборони України у північних, центральних та південних областях України.

Сили ППО збили всі безпілотники і ракети, які цієї ночі атакували Київ, повідомив начальник Київської МВА Сергій Попко, не зазначивши їхню кількість.

Сили ППО збили 12 із 15 ударних дронів "Шахед", які вночі атакували Одесу, повідомили в оперативному командуванні "Південь". Три дрони вдарили по гуртожитках одного з навчальних закладів Одеси, люди не постраждали.

 

 

09:00 Інтенсивність російських атак та ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Російська федерація продовжує нехтувати законами та звичаями війни, використовує тактику терору.

Протягом минулої доби противник завдав 2 ракетних та 68 авіаційних ударів, здійснив 67 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Постраждали мирні мешканці, зруйновано та пошкоджено приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Ймовірність подальших ворожих ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Противник і надалі зосереджує основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках – відбито 40 ворожих атак. Найзапекліші бої ведуться за Бахмут та Мар’їнку.

На Волинському та Поліському напрямках ознак формування наступальних угруповань не виявлено. На полігонах республіки білорусь триває підготовка особового складу російських територіальних військ.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних з Україною районах російської федерації. Протягом минулої доби з артилерії та мінометів обстріляв населені пункти Бучки Чернігівської області; Нововасилівка, Рожковичі, Ворожба, Басівка, Юнаківка, Миропілля і Запсілля Сумської області, а також Сотницький Козачок, Гур’їв Козачок, Баранівка, Червона Зоря, Стрілеча, Гатище, Вовчанські Хутори та Миколаївка на Харківщині.

На Куп’янському напрямку ворог наступальних дій не проводив. Обстрілів противника зазнали Тополі, Кам’янка, Фиголівка, Новомлинськ, Дворічна, Западне, Лиман Перший, Кислівка, Крохмальне та Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районі Білогорівки, з метою пошуку слабких місць в нашій обороні. Артилерійських обстрілів зазнали Макіївка і Білогорівка Луганської області та Торське, Верхньокам’янське і Спірне - Донецької.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує вести наступальні дії. Тривають бої у місті Бахмут. До того ж, протягом минулої доби противник вів безуспішні наступальні дії у напрямку населеного пункту Нью-Йорк. Від ворожих обстрілів постраждали Васюківка, Оріхово-Василівка, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Біла Гора, Північне та Південне, а також Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник вів наступальні дії в районі Сєверного Донецької області, успіху не мав. Здійснив обстріли населених пунктів Новокалинове, Бердичі, Авдіївка, Ласточкине, Сєверне, Тоненьке, Карлівка, Нетайлове та Первомайське.

На Мар’їнському напрямку противник намагається покращити тактичне положення. Відбиті численні ворожі атаки в районах Мар’їнки та Новомихайлівки. Обстрілів також зазнала Красногорівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог обстріляв населені пункти Вугледар, Богоявленка, Новоукраїнка, Пречистівка, Золота Нива та Шахтарське Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Завдав ракетного удару по місту Запоріжжя та авіаудару по Кізомису Херсонської області. З артилерії обстріляв населені пункти Времівка, Новосілка та Новопіль Донецької області; Гуляйполе, Мала Токмачка, Новоданилівка, Оріхів, Новоандріївка та Кам’янське Запорізької області; Капулівка на Дніпропетровщині; Червоний Маяк, Токарівка, Антонівка, Кізомис та місто Херсон. Загинули цивільні люди.

Триває примусова паспортизація громадян України у Генічеському районі тимчасово захопленої Херсонської області. Російські окупанти постійно тиснуть на місцевих, погрожують депортацією та конфіскацією майна, обмежують у переміщені між населеними пунктами. До людей із українськими паспортами показове упереджене ставлення з боку загарбників.

Авіація Сил оборони за минулу добу завдала 13 ударів по районах зосередження особового складу, а також 4 удари по зенітно-ракетних комплексах противника.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом минулої доби уразили район зосередження окупантів, станцію радіоелектронної боротьби, 3 артилерійських підрозділи на вогневих позиціях, 3 склади боєприпасів та пально-мастильних матеріалів, а також зенітно-ракетний комплекс ворога.

 

04.05.2023