434-й день війни Росії в Україні. Хроніка

22:50 Росіяни розмістили у приміщенні турбінного відділення 4-го енергоблоку Запорізької атомної електростанції військову техніку та вибухівку. Про це повідомила Державна інспекція ядерного регулювання України, покликаючись на підсумки наради з представниками Міжнародної аґенції з атомної енергії. “Представники МАГАТЕ повідомили про факт розміщення російськими окупантами військової техніки, зброї та вибухівки у приміщенні турбінного відділення енергоблоку №4 ВП “Запорізька АЕС”... Неадекватні рішення та дії російських військових наражають на небезпеку як персонал атомної станції, так і жителів прилеглих населених пунктів", – ідеться у повідомленні.

 

 

21:29 Президент України повідомив: 21 людина загинула, 48 зазнали поранень унаслідок обстрілів Херсонщини у середу. "Ми ніколи не пробачимо винних. Переможемо країну-зло і змусимо всіх винних відповісти!", – прокоментував Володимир Зеленський.

 

 

20:47 Міністр закордонних справ Італії Антоніо Таяні запропонував провести перший етап велогонки Giro d'Italia наступного року в Україні. Про це повідомив голова МЗС України Дмитро Кулеба. "Чудовий приклад спорту, який дійсно об'єднує людей і народи. Grazie mille, Антоніо та всім нашим італійським друзям за віру в перемогу України", – прокоментував Кулеба у твіттері.

 

 

20:13 "Так із першого погляду сказати, що це було... Мабуть, НЛО", – сказав речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат, відповідаючи на питання про удар безпілотників по Кремлю. Ігнат не має пояснень про те, "що це взагалі відбувалося" і вагається, "наскільки це ефективно". "Там прапор видно на цьому відео – навіть не похитнувся, фактично. І жодних якихось наслідків від цього немає", – підкреслив офіцер. Юрій Ігнат припустив, що такими інцидентами Росія намагається "показати якусь ескалацію з боку України". "Над самим центром, серцем столиці, над будівлею, де президент у них сидить, диктатор, відбуваються такі дивні речі... Для мене це виглядає як мінімум дивним", – сказав речник Повітряних сил ЗСУ у коментарі "Радіо Свобода".

 

 

19:51 Президенти Фінляндії та України, а також прем'єр-міністри Данії, Ісландії, Норвегії та Швеції підписали спільну декларацію у рамках Саміту Північних країн та України в Гельсінкі. Лідери країн, зокрема, заявили про підтримку вступу України до НАТО: "На Бухарестському саміті 2008 року союзники домовилися, що Україна стане членом НАТО. Політика відкритих дверей НАТО твердо закріплена у Вашингтонському договорі. Україна офіційно запросила прискорену процедуру вступу до НАТО у вересні 2022 року. Північні країни – члени НАТО продовжуватимуть підтримувати Україну на її шляху до майбутнього членства". До самого вступу безпека України має велике значення для Альянсу, у зв'язку з чим Україна та Північні країни з нетерпінням чекають рішень на саміті НАТО у Вільнюсі в липні 2023 року. Країни Північної Європи продовжать надавати рішучу підтримку у зміцненні української обороноздатності, а також політично, фінансово, гуманітарно – доти, доки цього потребуватимуть, і в індивідуальному форматі, й у форматах міжнародного співробітництва в ЄС, НАТО, ООН. Північні країни підтримали українську "формулу миру", а також виступили за покарання осіб, винних у воєнних злочинах.

 

 

 

19:33 Президент Володимир Зеленський заперечує причетність України до атаки на Кремль. "Ми не атакуємо ані Путіна, ані Москву. Ми боремося на власній території, захищаємо свої села і міста. Нам зброї не вистачає навіть для цього. Саме тому ми не використовуємо її деінде… У нас дефіцит. Ми не можемо використовувати будь-що будь-де. Тому ми не атакували Путіна, ми це трибуналу залишимо", – сказав Зеленський під час візиту до Фінляндії. Президент припустив, що Путіну вигідно зображати із Росії загрожену жертву. "Він більше не може мотивувати своє суспільство і він більше не може відправляти просто так на смерть своїх військових. Він не може мотивувати більше свою державу. У нього немає перемог. На полі бою "друга армія світу" програла. Вони не спроможні окупувати Україну... Вони програли цю війну. Програли як держава. Програли історично, програли повагу, яка у них була чи не була. Це не мені судити сьогодні… І тепер йому потрібно щось робити різке: то замахи, то дрони, то у нас були якісь гуси, які бомбили їх", – цитує УНІАН.

 

 

19:15 Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що Сполучені Штати Америки не знають реальних фактів щодо атаки безпілотними літальними апаратами на Кремль, хоча Вашинґтон і сумнівається, що метою був замах на Путіна. "Що стосується України, яка зазнає щоденних нападів, то вона сама має право вирішувати, як їй захищатися", – заявив Блінкен. 

 

 

18:58 Унаслідок російських обстрілів у середу на Херсонщині загинуло 17 людей; 45 зазнали поранень. 

 

 

18:35 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Цієї доби вночі противник завдав чергового масованого удару по території нашої кпаїни, застосувавши ударні БпЛА “Shahed-136/131”. 21 із 26 цих дронів знищено нашими захисниками.  

Загалом ворог завдав 2 ракетних та 41 авіаційного удару, здійснив близько 25 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Постраждали мирні жителі, зруйновано та пошкоджено приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Противник і надалі зосереджує основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках, де, протягом доби, підрозділи сил оборони України відбили близько 30 атак. Найзапекліші бої ведуться за Бахмут та Мар’їнку.

На Волинському та Поліському напрямках ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено. На полігонах республіки білорусь триває підготовка особового складу російських територіальних військ.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних з Україною районах російської федерації. Протягом доби здійснив артилерійські та мінометні обстріли населених пунктів Бучки Чернігівської області; Басівка, Юнаківка, Запсілля Сумської області, а також Сотницький Козачок, Гур’їв Козачок, Баранівка, Червона Зоря, Стрілеча, Гатище, Вовчанські Хутори та Миколаївка на Харківщині.

На Куп’янському напрямку ворог наступальних дій не проводив. Артилерійських та мінометних обстрілів противника зазнали Тополі, Кам’янка, Фиголівка, Дворічна, Западне, Лиман Перший, Кислівка, Крохмальне, Берестове Харківської області. 

На Лиманському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районі Білогорівки, з метою пошуку слабких місць в нашій обороні. Артилерійських обстрілів зазнали Макіївка, Білогорівка Луганської області та Торське, Верхньокам’янське і Спірне на Донеччині.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує вести наступальні дії. Тривають бої у місті Бахмут. Безуспішними були атаки окупантів у напрямку населеного пункту Нью-Йорк. Від ворожих обстрілів постраждали Оріхово-Василівка, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Біла Гора, Північне та Південне, а також Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник вів наступальні дії в районі Сєверного Донецької області, успіху не мав. Обстріляв також Новокалинове, Бердичі, Авдіївку, Тоненьке, Карлівку, Нетайлове та Первомайське.

На Мар’їнському напрямку противник намагається покращити тактичне положення. Протягом доби нашими захисниками були відбиті численні атаки в районах Мар’їнки та Новомихайлівки. Окрім того, ворожих обстрілів зазнала Красногорівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог здійснив обстріли населених пунктів Вугледар, Богоявленка,  Новоукраїнка, Пречистівка, Золота Нива та Шахтарське Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках окупанти обороняються. Обстріляли Времівку, Новосілку та Новопіль Донецької області; Гуляйполе, Малу Токмачку, Новоданилівку, Оріхів, Новоандріївку та Кам’янське Запорізької області; Капулівку на Дніпропетровщині; Антонівку та місто Херсон. 

Щоб хоч якось убезпечити свій особовий склад від вогневого ураження сил оборони України, на тимчасово захоплених територіях противник і надалі цинічно використовує місцеве населення. У населених пунктах Каховського району російські загарбники поміж приватних будинків місцевих жителів розміщують  свої підрозділи.

Авіація Сил оборони за добу завдала 3 ударів по районах зосередження особового складу противника. 

Крім того, протягом цієї доби, наші захисники знищили 5 розвідувальних БпЛА різних типів та один баражуючий боєприпас “Ланцет”.

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили район зосередження живої сили та склад боєприпасів противника.

 

 

18:16 Росіяни продовжують обстрілювати Херсон. Голова обласної адміністрації Олександр Прокудін опублікував повідомлення про те, що під обстрілами загинула одна людина, а четверо зазнали поранень. "Росіяни продовжують нещадно бити по місту! Залишайтеся в укриттях. Якщо ви вдома, то не виходьте мінімум до ранку, не наражайте себе на небезпеку!" – прокоментував Прокудін.

 

 

17:51 Україна та Європейський Союз досягли домовленостей про продовження "економічного безвізу" ще на рік, заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль. Голова уряду також запевнив, що українцям вигідні умови компромісу, запропонованого Європейською комісією для п'яти країн, невдоволених безмитним ввезенням української агропродукції. "Відновлено доступ нашої аграрної продукції на європейський ринок. Спільно з Єврокомісією вдалося домовитися про припинення блокування транзиту понад 500 позицій українських аграрних товарів. Робота «шляхів солідарності» продовжиться... На рівні Єврокомісії вибудувано компромісний механізм, який передбачає обмеження щодо експорту 4 позицій української аграрної продукції до сусідніх країн. Але це виключно тимчасове обмеження, яке діє до 5 червня", – прокоментував Шмигаль. З його слів, український бізнес зможе і надалі продавати свої товари в Євросоюз без жодних квот, мит чи тарифів, що є важливим для відновлення української економіки.

 

 

17:20 Президент України Володимир Зеленський визнав, що Україна не зможе вступити до НАТО, допоки триває війна. "Поки йде війна, ми не будемо в НАТО. Ми це чітко усвідомлюємо. Але ми хотіли би, щоб окрім відкритих дверей, партнери робили нам назустріч також якісь потужні кроки, які б мотивували українське суспільство, що це не тільки відкриті двері, не тільки щось таке в майбутньому – ми хотіли би підтримку сьогодні. І сьогодні політичну підтримку в цьому напрямку ми хочемо, щоб було запрошення для України", – сказав Зеленський на пресовій конференції у Фінляндії.

 

 

16:49 Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль зустрівся у Києві із делегацією португальського парламенту на чолі зі спікером Аугушту Сантушем Сілвою. "У фокусі нашої розмови: підтримка України та допомога у відновленні", – прокоментував Шмигаль.

 

 

16:13 Офіс президента не має інформації про так звані нічні атаки на Кремль, сказав ВВС Україна речник президента Сергій Никифоров. За його словами, Володимир Зеленський неодноразово заявляв, що Україна спрямовує всі наявні сили та засоби на "звільнення власних територій, а не на атаку чужих". "Те, що відбулося у Москві, вочевидь нагнітання ситуації перед 9 травня. Очікуваний прийом від наших супротивників", – сказав речник Зеленського.

 

 

15:45 Президент Фінляндії Саулі Нііністьо на пресовій конференції із Володимиром Зеленським заявив, що фіни надалі підтримуватимуть Україну і готують уже п'ятнадцятий пакет військової допомоги. “Ми підтримуємо і надалі будемо підтримувати вашу країну", – запевнив Нііністьо. Відповідаючи на питання журналістів про передачу винищувачів, фінський президент сказав, що Україна зацікавлена у F16, а фіни не мають їх на озброєнні. "У нас є винищувачі Hornet, вони досить старі”, – додав Нііністьо. Президент сказав, що Гельсінкі намагається осучаснити свою авіацію. "Ми не можемо віддати Hornet, доки не отримаємо нові літаки. І, на жаль, до того часу Hornet фактично будуть вже непридатні”, – визнав він. Натомість Володимир Зеленський сказав під час спілкування з журналістами, що Україна таки отримає західну бойову авіацію, але після контрнаступу. "Чому я впевнений, що у нас будуть літаки? Тому що скоро у нас будуть наступальні дії. І після них, я впевнений, нам дадуть літаки. Хотілося б, аби все було навпаки – нам було б легше. Але є як є, і ми за все вдячні... Спочатку ми йдемо вперед, показуємо, що за три дні нас не можна захопити, – потім нам дають якусь зброю. Після цього ми знову ідемо вперед", – зауважив Зеленський.

 

 

 

15:19 Минулої ночі будівля московського Кремля зазнала атаки безпілотників. Пресова служба Владіміра Путіна заявила, що на президентську адміністрацію летіло два дрони, але вибухи не завдали шкоди ані працівникам, ані споруді. Москва трактує політ БПЛА як теракт. На відео, котре поширюють російські пабліки, видно, що один із дронів вибухнув прямо над куполом Кремля із флагштоком. При тім пресслужба Путіна стверджує, що всі безпілотники були виведені з ладу системами радіолокаційної боротьби.

 

 

 

15:03 У середу Херсон опинився під масованим російським обстрілом. Росіяни завдали удару по залізничному вокзалу. Як повідомила "Укрзалізниця", снаряд влучив у пасажирський вагон. Провідник отримав поранення; пасажири під час обстрілу перебували в укритті. Потяг, який мав їхати до Львова, таки вирушить у дорогу, але із запізненням. Як уточнив голова обласної адміністрації Олександр Прокудін, одна людина загинула, ще троє поранені. Вибухами пошкоджено карету швидкої допомоги – медики не постраждали.

 

 

14:40 Європейська комісія ухвалила Акт із підтримки виробництва боєприпасів на виконання рішення Європейської ради щодо нарощування спроможностей оборонної промисловості, зокрема для термінового постачання Україні боєприпасів. На першому етапі Єврокомісія пропонує для реалізації програми виділити 500 мільйонів євро за рахунок перерозподілу бюджетного фінансування інших програм, зокрема в межах Європейського фонду миру та EDIRPA – програми посилення оборонної індустрії шляхом спільного замовлення. "Європа нарощує свою підтримку за трьома напрямками. По-перше, країни-члени надають додаткові боєприпаси зі своїх запасів за підтримки з Європейського фонду миру в 1 мільярд євро. По-друге, разом з країнами-членами ми замовимо більше боєприпасів для України і вже виділили ще один мільярд євро для цього. Сьогодні ми виконуємо третій напрям – нарощуємо та прискорюємо нашу оборонну промисловість для виробництва боєприпасів у Європі", – зауважила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

 

 

14:14 Російська армія обстріляла село Степанівка у передмісті Херсона. Загинуло троє людей – двоє на місці обстрілу, ще одна жертва – у кареті швидкої допомоги. Загиблі – працівники обленерго, повідомили в Херсонській обласній адміністрації.

 

 

13:51 Верховна Рада проголосувала за зміни до закону "Про військовий обов'язок і військову службу", які розширюють підстави звільнення з військової служби для військовослужбовців, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час дії воєнного стану.

 

 

13:39 Президент України Володимир Зеленський почав зустріч із президентом Фінляндії Саулі Нііністьо.

 

 

 

13:11 Росіяни обстріляли гіпермаркет "Епіцентр" у Херсоні. Троє людей загинуло, п’ятеро зазнало поранень.

 

 

12:50 Суд у Білорусі засудив до восьми років колонії посиленого режиму колишнього редактора Nexta Романа Протасевіча у справі про замах на захоплення влади. В останньому слові Протасевіч заявив, що хоче зробити "все можливе, щоб відшкодувати збитки". "Я відкрито визнаю політичну поразку. Я радий, що в якийсь момент зміг знайти в собі сили, щоб зізнатися у всьому тому, що робив", – сказав підсудний. Протасевіча, а також засновника телеграм-каналу Nexta Степана Путіла та колишнього редактора Яна Рудика звинуватили у скоєнні 1,5 тис. злочинів – їм інкримінують змову з метою захоплення влади, публікацію матеріалів, які "мають деструктивні цілі", заклики протестно налаштованих громадян до актів тероризму. Загалом у звинуваченні було 13 статей кримінального кодексу у Путіла, 12 – у Рудика і 9 – у Протасевіча. Двоє підсудних перебувають за кордоном; їх судять заочно.

 

 

12:33 У Херсоні від 20:00 5 травня почнеться комендантська година, яка триватиме до 06:00 8 травня. У цей період пересуватися та перебувати на вулицях міста заборонено. "Тимчасові обмеження необхідні, аби правоохоронці могли виконати свою роботу і не наразити вас на небезпеку", – прокоментував голова обласної адміністрації Олександр Прокудін.

 

 

12:01 Президент України Володимир Зеленський прибув з офіційним візитом до Фінляндіїповідомляє канцелярія президента Фінляндії. У ході візиту відбудуться офіційні переговори між Зеленським та президентом Фінляндії Саулі Нііністьо. Вони стосуватимуться боротьби України проти Росії та підтримки нашої держави з боку Фінляндії, а також двосторонніх відносин між країнами та глобальної геополітичної ситуації.

 

 

11:37 Сьогодні в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 5 російських кораблів, серед яких носіїв крилатих ракет "Калібр" немає, заспокоїли у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

11:28 Комісія міністерства культури та інформаційної політики з приймання-передачі державного майна передала в користування Національного заповідника "Києво-Печерська лавра" вже третину всього майна, яке перебувало в користуванні Української православної церкви Московського патріархату, повідомив міністр культури Олександр Ткаченко.

 

 

11:14 Внаслідок удару авіабомбами пошкоджено електропідстанцію на Сумщині, повідомили в Міненерго. Вночі росіяни скинули дві керовані авіабомби на один із населених пунктів у Сумській області, внаслідок чого суттєво пошкоджено електропідстанцію – є руйнування будівлі пункту управління. Внаслідок бойових дій залишається знеструмленою частина споживачів у Донецькій, Запорізькій, Харківській, Херсонській, Чернігівській областях.

 

 

10:41 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 146 населених пунктів на території 10 областей України, підтверджено ураження 117 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:28 У селищі Тавричанка на окупованій території Каховського району окупанти перевстановили пам'ятник Леніну.

 

 

 

10:22 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• 28 квітня та 1 травня 2023 року Росія завдала ударів по Україні крилатими ракетами повітряного базування. Це були перші такі удари за останні 50 днів, перед тим такі удари були 9 березня 2023 року.

• Останні удари завдали російські стратегічні бомбардувальники дальньої авіації, літаки Ту-95 і Ту-160, ймовірно, з використанням крилатих ракет Х-101 і Х-555.

• В обох ударах була використана менша кількість ракет, ніж у попередніх атаках, що, ймовірно, пов’язано зі спробами Росії відновити свої запаси крилатих ракет. Типи об'єктів, пошкоджених російськими ударами, вказують на можливий відхід від націленості на українську електроенергетичну мережу. Обидва нещодавні удари, ймовірно, були спрямовані на військову, промислову та логістичну інфраструктуру України.

 

 

10:09 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Міністр оборони Росії Сєрґєй Шойгу заявив, що російський ВПК нарощує виробництво високоточних ракет для використання проти України.

• Ймовірно, Шойґу намагається уникнути посилення звинувачень у тому, що міністерство оборони Росії не може забезпечити достатню кількість боєприпасів для російських військ.

• Реакція Росії після заявленого удару по командувачеві Сил територіальної оборони України генерал-майору Ігорю Танцюрі свідчить про те, що російські ультранаціоналісти намагаються представити будь-які російські операції як такі, що затримують потенційні контрнаступальні дії з боку України.

• Повідомляється, що Кремль розповсюдив новий циркуляр з інструкціями російським державним ЗМІ стосовно висвітлення майбутнього потенційного українського контрнаступу, який (якщо він є реальним), свідчить про те, що Кремль створює інформаційні умови як для ефективного російського захисту, так і для пом’якшення потрясінь у російському інформаційному просторі від успіхів України.

• Держави – члени ООН, у тому числі ключові російські партнери, такі як Китай, Індія та Бразилія, 26 квітня проголосували за ухвалення резолюції, яка визнає Росію агресором у війні в Україні.

• Російські війська провели обмежені наземні атаки на лінії Куп'янськ–Сватове–Кремінна.

• Російські війська досягли незначних успіхів поблизу Бахмута, але не просунулися в самому місті.

• Російські війська продовжували обмежені наступальні операції вздовж фронту Авдіївка–Донецьк, а російські джерела стверджували, що українські сили проводили обмежені та локальні контратаки в районі Авдіївки.

• Українські війська продовжують діяти на островах у дельті Дніпра в Херсонській області та навколо них.

• Російські урядовці продовжують запроваджувати нові соціальні пільги для ветеранів та їхніх сімей, щоб стимулювати подальший призов до армії в Росії.

• Ймовірно, українські партизани здійснили атентат на заступника голови окупаційного відомства внутрішніх справ Запорізької області в Мелітополі.

 

 

09:55 Біля російського порту Тамань у Краснодарському краю загорівся резервуар із нафтопродуктами, причиною пожежі називають атаку безпілотника.

 

 

 

09:45 Вночі безпілотниками був атакований російський військовий аеродром у Брянській області.

 

 

09:35 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 191 940 (+520) осіб,

танків – 3702 (+1) од.,

бойових броньованих машин – 7199 (+6) од.,

артилерійських систем – 2946 (+16) од.,

РСЗВ – 544 (+0) од.,

засобів ППО – 300 (+2) од.,

літаків – 308 (+0) од.,

гелікоптерів – 293 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2505 (+28) од.,

крилатих ракет – 947 (+0) од.

кораблів /катерів – 18 (+0) од.,

автомобільної техніки – 5865 (+14) од.,

спеціальної техніки – 363 (+3) од.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

108,3% танків (з них 0,2% за минулий тиждень),

  41,5% бойових броньованих машин (з них 0,1% за минулий тиждень),

  97,8% автомобільної техніки (з них 1,0% за минулий тиждень),

  95,6% артилерійських систем (з них 1,9% за минулий тиждень),

  48,8% РСЗВ (з них 0,2% за минулий тиждень),

  24,7% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

  33,0% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень),

  21,3% засобів ППО (з них 0,5% за минулий тиждень).

 

 

 

09:20 У Дніпрі через атаку дронів пошкоджено адмінбудівлю, загалом над областю знищили 7 "шахедів", повідомив голова Дніпропетровської області Сергій Лисак.

У Кіровоградській області три "шахеди" атакували нафтобазу, повідомив голова ОВА Андрій Райкович.

У Куцурубській громаді Миколаївської області від влучення "шахеда" у приватному домоволодінні виникла пожежа, повідомив голова Миколаївської ОДА Віталій Кім.

Протиповітряна оборона ліквідувала всі "шахеди", якими РФ намагалася атакувати Київповідомили в Київській міській військовій адміністрації.

 

 

09:10 У ніч на 3 травня 2023 року російські окупанти здійснили атаку України дронами-камікадзе іранського виробництва з північного напрямку (Брянська область) та з півдня – східне узбережжя Азовського моря. Всього до 26 ударних дронів «Shahed-136/131», 21 з них був знищений силами та засобами Повітряних сил у взаємодії протиповітряною обороною інших складових Сил оборони України, повідомили у Генеральному штабі ЗСУ:.

 

 

09:00 Інтенсивність російських атак та ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Сьогодні вночі російські терористи в чергове атакували нас ударними дронами-камікадзе «Shahed-136/131». Інформація щодо наслідків цієї атаки наразі уточнюється.

Минулої доби противник завдав 3 ракетні, 39 авіаційних ударів та здійснив 63 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Постраждали мирні мешканці, зруйновано та пошкоджено приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Ймовірність завдання ворогом ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Противник і далі зосереджує основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках – здійснив понад 30 атак. В епіцентрі бойових дій залишаються Бахмут та Мар’їнка, наші захисники тримають оборону.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка суттєвих змін не зазнала. Ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках ворог обстріляв з артилерії населені пункти Гасичівка, Єліне, Блешня, Карповичі, Тимоновичі, Леонівка і Мурав'ї Чернігівської області; Зноб-Новгородське, Уралове, Середина-Буда, Кучерівка, Рівне, Ворожба, Волфине, Миколаївка, Миропілля Сумської області, а також Ветеринарне, Вільхівка, Гатище, Вовчанськ та Потихонове на Харківщині.

На Куп’янському напрямку ворог наступальних дій не проводив, активно задіював БпЛА для коригування вогню артилерії. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали Красне Перше, Фиголівка, Новомлинськ, Лиман Перший, Куп'янськ, Кислівка, Крохмальне та Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районі південніше Діброви. Артилерійських обстрілів зазнали Макіївка Луганської області та Білогорівка, Верхньокам’янське та Спірне на Донеччині.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує вести наступальні дії. Тривають бої у місті Бахмут. Окрім того, окупанти безуспішно атакували у напрямку Іванівського та Предтечиного. Від ворожих обстрілів постраждали Васюківка, Оріхово-Василівка, Новомаркове, Григорівка, Хромове, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Костянтинівка, Предтечине, Диліївка та Південне Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник вів наступальні дії в районі Первомайського Донецької області, успіху не мав. Обстріляв також Новокалинове, Авдіївку, Сєверне, Тоненьке, Карлівку та Нетайлове.

На Мар’їнському напрямку відбито атаки противника в районі Мар’їнки. Ворожих обстрілів зазнали Красногорівка, Георгіївка, Побєда та Новомихайлівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку минулої доби ворог наступальних дій не проводив. Обстріляв Новоукраїнку та Пречистівку на Донеччині.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Здійснив обстріли понад 30 населених пунктів. Серед них – Времівка і Новосілка Донецької області; Гуляйполе, Білогір'я, Мала Токмачка, Новоданилівка, Новоандріївка та Кам’янське Запорізької області; Нікополь на Дніпропетровщині; Золота Балка, Дудчани, Качкарівка, Веселе, Львове, Іванівка, Микільське, Антонівка, Дніпровське, Кізомис Херсонської області та місто Херсон.

Російські окупанти продовжують примусову паспортизацію населення тимчасово зайнятої території Херсонської області. Щоб пришвидшити цей процес загарбники проводять демонстративні рейдові заходи, які мають на меті залякати місцеве населення можливою депортацією та відчуженням майна. Зміст заходів полягає у тому, що до населеного пункту прибуває колона порожніх автобусів у супроводі представників фсб, які, посилаючись на нещодавно підписаний президентом рф указ про депортацію з окупованих територій осіб без російського громадянства, ставлять людям радикальну умову: або відмова від українського паспорта на користь російського, або негайне виселення з конфіскацією майна.

Авіація Сил оборони за минулу добу завдала 8 ударів по районах зосередження особового складу противника, а підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 1 пункт управління, 12 районів зосередження озброєння та військової техніки, 4 склади боєприпасів, 1 засіб протиповітряної оборони та ще одну важливу ціль противника.

 

03.05.2023