433-й день війни Росії в Україні. Хроніка

22:25 Сполучені Штати Америки вважають успіх України на полі бою найкращим способом посадити Росію за стіл переговорів, заявив держсекретар США Ентоні Блінкен. Він додав, що контрнаступ очікується "у наступні тижні". "Росія вже зазнала поразки в тому плані, що їхні початкові наміри стерти Україну з мапи, підкорити її Росії, знищити її як незалежну державу. Це провалилось і не матиме успіху... Нам відомо, що українці планують контрнаступ у наступні тижні. Давайте подивимось, що буде. Зрештою, їхній успіх на полі бою – найкращий і, можливо, найшвидший шлях до перемовин, які принесуть справедливий та стійкий мир", – сказав Блінкен у інтерв'ю.

 

 

21:39 На навчально-тренувальній базі російських прикордонників неподалік від Сімферополя пролунав вибух, повідомляє російська служба "Радіо Свобода"

 

 

21:09 Європейська комісія оголосила про запровадження "виключних та тимчасових" запобіжних заходів проти імпорту з України, котрі обмежують надходження сільськогосподарських товарів українського виробництва до п'яти країн ЄС – зерна, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшника. "Такі заходи були необхідними з урахуванням виключних обставин, що пов’язані із серйозними логістичними «вузькими місцями», що відчувалися у п’яти країнах-членах", – йдеться у повідомленні. Обмеження діятимуть до 5 червня. Водночас, згадані товари продовжуватимуть проходити транзитом за звичайними митими транзитними процедурами у треті країни. Водночас, Болгарія, Угорщина, Польща і Словаччина погодилися скасувати свої односторонні обмежувальені заходи.

 

 

20:48 У Брянській області Росії підірвали залізничне полотно; перекинулося 20 вантажних вагонів. На місці чули три вибухи. То вже другий підрив потяга за останні дві доби.

 

 

20:25 Верховна Рада проголосувала за припинення дії угоди між Кабінетом Міністрів України та урядом Сирії про торговельне, економічне і технічне співробітництво.

 

 

19:35 Супутник Planet Labs зафіксував наслідки вибуху, який стався вночі проти 29 квітня на нафтобазі у Севастополі. На фото можна побачити кілька згорілих резервуарів.

 

 

 

18:58 Верховна Рада визначила політичний режим у Росії як рашизм. Парламент засуджує рашизм як ідеологію і практики, що лежать в основі державної політики Російської Федерації. ВР звертається до Організації Об’єднаних Націй, Європейського парламенту, Парламентської асамблеї Ради Європи, Парламентської асамблеї ОБСЄ, Парламентської асамблеї НАТО, урядів та парламентів іноземних держав із закликом підтримати засудження ідеології, політики та практик рашизму. ВР також засудила російський нацистський тоталітарний режим Путіна, який використовує ідеологію рашизму, як злочинний, а також закликала міжнародну спільноту приєднатися до визнання чинного політичного режиму Росії – злочинним, Російської Федерації – державою-терористом, а дії, вчинені її органами та політичним і військовим керівництвом під час повномасштабної збройної агресії проти України, – геноцидом українського народу.

 

 

18:31 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Сьогодні противник завдав 3 ракетні, 30 авіаційних ударів та здійснив близько 8 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ і населених пунктах. Є поранені серед цивільного населення, зруйновано та пошкоджено приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Ворог продовжує зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Підрозділами сил оборони України протягом доби було відбито більш як 20 атак противника на зазначених ділянках фронту. Найзапекліші бої тривають за Бахмут та Мар’їнку, наші воїни стійко тримають оборону.

На Волинському та Поліському напрямках ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено. На території республіки білорусь і надалі перебувають визначені підрозділи збройних сил російської федерації.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних з Україною районах Брянської, Курської та Бєлгородської областей. Протягом доби здійснив артилерійські та мінометні обстріли населених пунктів Гасичівка, Єліне, Блешня, Карповичі, Тимоновичі, Леонівка, Мурав'ї Чернігівської області; Зноб-Новгородське, Уралове, Середина-Буда, Кучерівка, Рівне, Ворожба, Волфине, Миколаївка, Миропілля Сумської області, а також Ветеринарне, Вільхівка, Гатище, Вовчанськ, Потихонове на Харківщині.

На Куп’янському напрямку ворог наступальних дій не проводив. Артилерійських та мінометних обстрілів противника зазнали Красне Перше, Фиголівка, Новомлинськ, Лиман Перший, Куп'янськ, Кислівка, Крохмальне, Берестове Харківської області. 

На Лиманському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії у напрямку південніше Діброви. Артилерійських обстрілів зазнали Макіївка Луганської області, Білогорівка, Верхньокам’янське, Спірне Донецької області.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує вести наступальні дії. Тривають важкі бої за місто Бахмут. До того ж, протягом доби, противник вів безуспішні наступальні дії у напрямку населених пунктів Іванівське та Предтечине. Від ворожих обстрілів постраждали Васюківка, Оріхово-Василівка, Новомаркове, Григорівка, Хромове, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Костянтинівка, Предтечине, Диліївка та Південне Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районі  Первомайського. Здійснив обстріли населених пунктів Новокалинове, Авдіївка, Сєверне, Тоненьке, Карлівка, Нетайлове та Первомайське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку протягом доби нашими захисниками були відбиті численні атаки противника в районі Мар’їнки. Ворожих обстрілів зазнали Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка, Побєда та Новомихайлівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку протягом поточної доби ворог наступальних дій не проводив. Здійснив обстріли населених пунктів Новоукраїнка та Пречистівка Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести  оборонні дії. В той же час протягом доби здійснив обстріли понад 30 населених пунктів, що межують з лінією бойового зіткнення. Серед них – Времівка, Новосілка Донецької області; Гуляйполе, Білогір'я, Мала Токмачка, Новоданилівка, Новоандріївка та Кам’янське Запорізької області; Нікополь Дніпропетровської області; Золота Балка, Дудчани, Качкарівка, Веселе, Львове, Іванівка, Микільське, Антонівка, Дніпровське, Кізомис Херсонської області та місто Херсон. 

На тимчасово зайнятих територіях України і далі є випадки насильницького викрадення проукраїнського цивільного населення, а також облаштування нових катівень для його утримання. Зокрема, одну з таких катівень російські терористи облаштували у відділі поліції тимчасово захопленої Чаплинки Херсонської області. Там на цей час незаконно утримують до десяти цивільних осіб, серед яких є неповнолітні. Людей російські окупанти тримають у жорстких, нелюдське умовах, застосовують до них тортури. Є випадки, коли викрадених російські терористи закатовували до смерті.

Авіація Сил оборони за добу завдала 5 ударів по районах зосередження особового складу противника. Також нашими захисниками було збито три ворожих БпЛА різних типів.

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили один пункт управління, дванадцять районів зосередження живої сили, чотири склади боєприпасів, один засіб протиповітряної оборони та ще одну важливу ціль противника.

 

 

17:50 Слідчий комітет РФ підтвердив інформацію про замах на так званого "заступника начальника МВС Запорізької області" у Мелітополі. Раніше про замах повідомляв міський голова Іван Федоров. "Сьогоднішній ранковий вибух «постукав у будинок» заступника начальника так званого управління внутрішніх справ тимчасово окупованої частини Запорізької області, коли той відкривав ворота. Завтрашній ранок зрадник зустрічатиме вже у лікарні", – писав Федоров.

 

 

17:17 Верховна Рада проголосувала за законопроєкт про створення Національного військового меморіального кладовища у Дніпровському районі Києва біля селища Биківня. На цвинтарі буде місце під 50 тисяч поховань, колумбарій, ритуальна будівля та інші споруди для організації почесних поховань, а також музейний комплекс. Загальна площа Національного військового меморіального кладовища сягне майже 100 гектарів. 

 

 

16:52 Речник командування Сил територіальної оборони ЗСУ Денис Зелінський спростував заяву Євґєнія Пріґожина про те, начебто під Бахмутом у броньованому автомобілі вбили командувача Силами ТрО України Ігоря Танцюру. "Ми офіційно спростовуємо це твердження. Ми не коментуємо будь-яких вкидів ворожої пропаганди. Всі живі та здорові", – сказав Зелінський у коментарі "Суспільному".

 

 

16:31 Росіяни скинули дві керовані авіабомби на острів поблизу села Велетенське. Внаслідок атаки постраждало восьмеро осіб: три людини загинули, п‘ятеро поранені.

 

 

16:06 Верховна Рада підтримала президентські законопроєкти про продовження в Україні терміну дії воєнного стану та загальної мобілізації із 20 травня на 90 діб.

 

 

15:38 Служба безпеки України і Державне бюро розслідувань викрили злочинну схему фінансування бойовиків екстремістського руху “ДНР”. Група, яку організували три підприємці на Житомирщині, закуповувала гірниче обладнання з окупованої території Донеччини, сплачувала "податки" та "збори" на окуповані території. Оборудка діяла до початку повномасштабної війни і поповнила “бюджет” бойовиків на понад 50 млн грн.

 

 

15:10 Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав не звертати уваги на публікації західних медіа про можливий "провал контрнаступу". "Це ті ж експерти і медіа, які напередодні 24 лютого говорили, що Україна не встоїть під ударами Росії. Скептики говорили "ні", оптимісти давали тиждень. Треба менше говорити про контрнаступ і більше працювати над тим, щоб він відбувся. Війною потрібно займатися – це щоденна робота", – сказав голова МЗС в інтерв'ю телеканалу "1+1". Також Кулеба прокоментував своє недавнє висловлювання про те, що контрнаступ ЗСУ не слід сприймати як вирішальну битву. "Є люди у деяких дружніх нам країнах, які кажуть: "Ось це вирішальний і останній бій. Якщо військовим шляхом перемогти неможливо, то потрібно йти на поступки". Тому я всім кажу, вбиваю в голову, що вирішальною битвою буде та, яка призведе до повного звільнення українських територій. Війна складається з декількох битв... Можливо, цей контрнаступ не буде вирішальним, і буде потрібно ще один", – заявив Кулеба.

 

 

14:42 Україна – єдина держава у світі, яка успішно виконує завдання НАТО, заявив міністр оборони Олексій Резніков. "Північноатлантичний альянс був створений американцями як відповідь на загрозу російської імперії, але тоді називалася вона Радянський Союз. Головне завдання НАТО – протистояти російській імперії, успішно протистояти і в разі агресії дати відсіч. На сьогодні єдина країна у світі, яка успішно виконує завдання НАТО, – це Україна. Важко, ціною нашої крові, наших життів, будинків ми на сьогодні виконуємо місію НАТО", – сказав Резніков в інтерв'ю аґенції "Інтерфакс-Україна".

  

 

14:23 Росіяни обстріляли Херсон і села у Білозерській громаді на Херсонщині. Троє людей загинуло, ще п’ятеро отримали поранення. Пошкоджено об’єкти цивільної інфраструктури – житлові будинки, господарські приміщення та автотранспорт.

 

 

13:55 Український гурт TVORCHI вирушив у Ліверпуль для участі у пісенному конкурсі "Євробачення". Як повідомила "Укрзалізниця", дует перетнув кордон на потягу Київ–Холм. Півфінали конкурсу відбудуться 9 та 11 травня, фінал – 13 травня.

 

 

13:39 З міста Оріхів Запорізької області евакуювали всіх дітей. У самому Оріхові залишилося близько 1400 мешканців, заявила заступниця міського голови Світлана Мандрич у коментарі проєкту "Новини Приазовʼя".

 

 

13:04 Успіх українського контрнаступу матиме велике значення для продовження збройної підтримки з боку партнерів, заявив міністр оборони України Олексій Резніков. "Мої партнери на всіх зустрічах, у телефонних бесідах і на "Рамштайні" завжди говорять одну й ту саму річ: "Ми з вами до кінця, скільки б це не зайняло часу. І кінцем ми бачимо вашу перемогу". Це важливо. Безумовно, вони всі політики, за ними стоять парламенти, які погоджують або не погоджують якісь речі. А за парламентами стоять виборці. Тому, звісно ж, їм буде легше адвокатувати нові пакети допомоги Україні за наявності успішних кейсів", – сказав Резніков в інтерв'ю аґенції "Інтерфакс-Україна".

 

 

12:31 Росію треба відрізати від Криму, заявив представник Головного управління розвідки Міністерства оборони Андрій Черняк. "Безумовно, ворога потрібно відрізати від Криму – зробити так, аби Росія не змогла використовувати тимчасово окупований півострів у воєнних цілях і зрештою здійснила так званий «кримський жест доброї волі»", – сказав Черняк.

 

 

12:09 Міністр оборони Олексій Резніков та головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний звернулися до парламенту з проханням відкласти розгляд законопроєкту №8312, який декларує повернення військовослужбовцям доплати у 30 тисяч гривень. Про це повідомив голова фракції "Слуги народу" Давид Арахамія. З його слів, підписанти зазначають, що "система оплати праці має бути справедливою і забезпеченою бюджетним фінансуванням, а не просто існувати на папері", а "популізм у цьому питанні може мати вкрай негативні наслідки й викликати розчарування". Лист також підписали міністр внутрішніх справ Ігор Клименко, начальник Генерального штабу ЗСУ Сергій Шаптала, голова Держприкордонслужби Сергій Дейнеко, командувач Нацгвардії Юрій Лебідь, голова СБУ Василь Малюк.

 

 

11:41 Сьогодні в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 10 російських кораблів, серед яких один носій крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить 4 ракети, повідомила керівник об’єднаного пресцентру Сил оборони півдня Наталія Гуменюк в ефірі телемарафону.

 

 

11:26 Командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський відвідав бійців на Бахмутському напрямку. "Разом з командирами ми ухвалили низку необхідних рішень, спрямованих на забезпечення ефективної оборони та завдання максимальних втрат противнику... В центрі уваги постійно мають бути люди, від солдата до комбрига. Ніхто не має залишитись осторонь, оскільки саме завдяки їх самовідданості та професіоналізму Бахмут тримається. Наші командири і воїни – це герої сучасності, які щодня вщент розбивають плани ворога", – прокоментував Сирський.

 

 

11:11 Посилення російських обстрілів на півдні України пов’язане з відсутністю перемог у російських окупантів, пояснила в ефірі телемарафону керівниця Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня Наталія Гуменюк: «Це більше пов’язано з тим, що ворог не має певних перемог – не має переконливих просувань на сході України, не має вздовж лінії фронту ніяких успіхів на південному напрямку. Вони не стільки б’ють у відповідь, скільки отримують задачу максимально переключити увагу українського населення на біду, яка приходить безпосередньо в кожен дім».

 

 

10:51 В Україні запрацював Єдиний реєстр зниклих безвісти осіб. Як повідомило Міністерство з питань реінтеграції, в реєстрі збиратимуть та централізуватимуть дані щодо зниклих безвісти – ПІБ особи, місце та дата народження, сімейний стан, місце проживання, територія, на якій відбулося зникнення, обставини та час зникнення, прикмети особи. Також державна база міститиме інформацію про наявність чи відсутність рішення суду про визнання осіб безвісно відсутніми або оголошення померлими, а також інші дані, які сприятимуть розшуку особи. Через місяць після внесення інформації до реєстру рідні зможуть отримати витяг, який підтверджуватиме статус зниклого, і з ним звернутися до Пенсійного фонду для отримання пенсії по втраті годувальника непрацездатним членам сімʼї.

 

 

10:33 Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що Україна може з серпня розраховувати на потік боєприпасів для самохідних артилерійських установок Gepard із Німеччини. Наразі у ФРН налагоджують виробництво, але це займе певний час, сказав Шольц. Зброю, яку постачає Німеччина, Україна не може використовувати для обстрілів російської території, наголосив при цьому канцлер.

 

 

10:28 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 108 населених пунктів на території 9 областей України, підтверджено ураження 85 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, загинула одна особа та 14 поранено, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:09 Служба безпеки України склала підозру колишньому керівнику охорони горе-президента Віктора Януковича В’ячеславу Заневському у пособництві Росії – він допомагав росіянам у встановленні окупації та придушенні руху опору на Миколаївщині та Херсонщині. "За даними слідства, у липні минулого року на Заневського вийшов його син, який входив до складу окупаційних угруповань РФ на тимчасово захопленій частині півдня України. Тоді він звернувся до свого батька з проханням посприяти російським каральним органам у виявленні місцевих українських патріотів, у тому числі учасників АТО і ветеранів ЗСУ. У відповідь на це Заневський сконтактував сина з двома своїми знайомими – очільниками створених агресором "МВС" і "Державної служби безпеки" у тимчасово окупованій Херсонщині. Вони передавали російським загарбникам персональні дані про місцевих жителів та сприяли викраденню людей", – повідомили в СБУ.

 

 

10:00 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

27 квітня 2023 року пов’язані з російськими військовими соціальні мережі заявили, що заступника міністра оборони Росії генерал-полковника Міхаіла Мізінцева звільнили. Мізінцев відповідав за військову логістику та перебував на посаді лише вісім місяців.

Звільнення Мізінцева не відразу було підтверджено, але припущення щодо його майбутнього підкреслюють, що проблеми логістики залишаються в центрі непростої кампанії Росії в Україні. Росія не має достатньо боєприпасів для досягнення успіху в наступі. Брак боєприпасів викликає внутрішні розбіжності, особливо між міністерством оборони Росії та "групою Ваґнера".

Росія продовжує надавати найвищий пріоритет мобілізації своєї оборонної промисловості, але вона все ще не в змозі виконати вимоги військового часу. У той час, як російські політичні лідери наполегливо вимагають успіху на полі бою, російські фахівці з логістики застрягли посередині.

 

 

09:40 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 191 420 (+460) осіб,

танків – 3701 (+1) од.,

бойових броньованих машин – 7193 (+1) од.,

артилерійських систем – 2930 (+9) од.,

РСЗВ – 544 (+0) од.,

засобів ППО – 298 (+3) од.,

літаків – 308 (+0) од.,

гелікоптерів – 293 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2477 (+1) од.,

крилатих ракет – 947 (+15) од.

кораблів /катерів – 18 (+0) од.,

автомобільної техніки – 5851 (+6) од.,

спеціальної техніки – 360 (+1) од.

Дані уточнюються.

 

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

108,3% танків (з них 0,2% за минулий тиждень),

  41,5% бойових броньованих машин (з них 0,2% за минулий тиждень),

  97,6% автомобільної техніки (з них 1,0% за минулий тиждень),

  95,1% артилерійських систем (з них 1,7% за минулий тиждень),

  48,8% РСЗВ (з них 0,4% за минулий тиждень),

  24,7% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

  33,0% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень),

  21,2% засобів ППО (з них 0,4% за минулий тиждень).

 

 

 

09:20 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• У ніч з 30 квітня на 1 травня російські війська завдали чергового масштабного ракетного удару по Україні.

• 1 травня Білий дім оцінив, що російський наступ на Бахмут провалився.

• Українські офіційні особи продовжують сигналізувати про готовність України до потенційних контрнаступальних операцій.

• Фінансист "групи Ваґнера" Євґєній Пріґожин, ймовірно, використовує свій реабілітований авторитет у російському керівництві, щоб посилити зусилля з самореклами та розв'язати свої давні проблеми з міністерством оборони Росії.

• У міноборони Росії підтвердили заміну заступника міністра оборони Росії з тилового забезпечення генерал-полковника Міхаіла Мізінцева на генерал-полковника Алєксєя Кузьмєнкова.

• Опозиційна фракція міноборони Росії, ймовірно, намагається усунути окремих посадовців міноборони, публічно критикуючи їхні воєнні операції.

• Російські війська вели наземні атаки на лінії Сватове–Кремінна.

• Російські війська продовжували наземні атаки в районі Бахмута та на лінії Авдіївка–Донецьк.

• Українські офіційні особи зазначили, що "група Ваґнера" та інші російські війська намагаються зберегти темпи наступальних операцій у Бахмуті.

• Російські джерела продовжують стверджувати, що українські війська здійснюють рейди через Дніпро.

• Нещодавнє збільшення кількості російських приватних військових компаній, що діють в Україні, може призвести до певних змін у загальній командній структурі.

• Російські офіційні особи й окупаційна влада продовжують зусилля щодо інтеграції окупованих територій у російську соціально-економічну систему.

 

 

09:00 Інтенсивність російських атак та ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Російська федерація і надалі застосовує тактику терору. Минулої доби противник завдав 19 ракетних ударів (нашими захисниками успішно знищено 15 ворожих крилатих ракет типу Х-101 та Х-555), завдав 17 авіаційних ударів, здійснив 25 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. На жаль, є загиблі та поранені з числа мирного населення, серед них є діти. Зруйновано та пошкоджено житлові багатоповерхівки, приватні житлові будинки, школи, лікарні, дитячі садочки та інша цивільна інфраструктура.

Ймовірність завдання ворогом ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Окупанти продовжують зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках – відбито 41 атаку противника. В епіцентрі бойових дій залишаються Бахмут та Мар’їнка, наші воїни тримають оборону.

На Волинському та Поліському напрямках ознак формування ворогом наступальних угруповань не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках протягом доби ворог завдав авіаудару керованими авіабомбами по населеному пункту Лизунівка Чернігівської області, загинула дитина. Обстріляв населені пункти Леонівка, Красний Хутір, Карповичі, Грем’яч і Новгород-Сіверський Чернігівської області; Середина-Буда, Шостка, Ходине, Іскрисківщина, Волфине, та Садки Сумської області, а також Уди, Гоптівка, Стрілеча і Хатнє на Харківщині.

На Куп’янському напрямку ворог наступальних дій не проводив. Артилерійських та мінометних обстрілів противника зазнали Фиголівка, Западне, Лиман Перший, Кислівка, Куп’янськ, Крохмальне та Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку противник намагався покращити тактичне положення, вів безуспішні наступальні дії в районах Новоселівського та Білогорівки. Завдав авіаудару по Білогорівці, Григорівці та Спірному. Артилерійських обстрілів противника зазнали Макіївка, Діброва, Білогорівка Луганської області та Верхньокам’янське і Cпірне на Донеччині.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує вести наступальні дії. Тривають бої у місті Бахмут. До того ж, протягом доби, противник вів безуспішні наступальні дії у напрямку населеного пункту Предтечине. Завдав авіаційного удару по Бахмуту та Білій Горі. Від ворожих обстрілів постраждали Васюківка, Оріхово-Василівка, Новомаркове, Григорівка, Бахмут, Хромове, Часів Яр, Іванівське, Костянтинівка, Диліївка та Південне Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник вів наступальні дії в районах населених пунктів Сєверне та Первомайське, успіху не мав. Завдав авіаудару по Авдіївці. Обстріляв Ласточкине, Сєверне, Первомайське та Карлівку Донецької області.

На Мар’їнському напрямку противник продовжує атакувати позиції сил оборони. Тривають бої за Мар’їнку. Ворожих обстрілів зазнала також Георгіївка на Донеччині.

На Шахтарському напрямку протягом доби ворог наступальних дій не проводив. Обстріляв Вугледар, Богоявленку та Новоукраїнку Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках окупанти обороняються. Обстрілюють населені пункти. Серед них – Времівка, Новосілка, Новопіль Донецької області; Малинівка, Червоне, Гуляйполе, Чарівне, Білогір'я, Мала Токмачка, Новоданилівка, Щербаки та Зелений Гай на Запоріжжі; Нікополь Дніпропетровської області, а також Іванівське, Козацьке, Осокорівка, Золота Балка, Качкарівка, Республіканець, Берислав, Веселе, Одрадокам'янка, Тягинка, Білозерка, Кізомис та місто Херсон.

Російські окупанти посилюють контррозвідувальний та поліцейський режими на тимчасово зайнятій території Запорізької області. Зокрема, в населених пунктах Дорожнянка, Решетилівка, Костянтинівка та Чумацьке, загарбники заборонили в’їзд цивільним особам без місцевої реєстрації.

У Горностаївці Херсонської області відзначаються значні проблеми зі стільниковим зв’язком російських операторів, на відміну від стійкого зв’язку національних операторів України. Місцеве командування російських окупаційних військ даний факт пояснює результатами ураження, яке завдають Збройні Сили України.

Авіація Сил оборони за добу знищила 3 російських зенітно-ракетних комплекси та завдала 7 ударів по районах зосередження особового складу противника. Також збито ворожий розвідувальний БпЛА типу “Орлан-10”.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили пункт управління, 6 районів зосередження озброєння та військової техніки, 2 склади боєприпасів та 1 склад пально-мастильних матеріалів ворога

 

02.05.2023