432-й день війни Росії в Україні. Хроніка

22:57 Китай вперше проголосував за резолюцію Генеральної асамблеї ООН, де Росію названо "агресором". У документі А/77/L.65 "Співпраця між ООН і Радою Європи" йдеться про "безпрецедентні виклики", що стоять перед Європою "після агресії Російської Федерації проти України, а до цього проти Грузії", а також закликається "відшкодувати збитки", завдані жертвам російської військової агресії, і "притягати до відповідальності всіх тих, хто винен у порушенні норм міжнародного права".

Крім Китаю, за документ проголосували також Індія, Бразилія і Туреччина, Казахстан та всі інші пострадянські республіки, крім Таджикистану та Узбекистану, що утрималися.

Проти були Росія, Білорусь, Конго, Нікарагуа і Сирія.

 

 

 

21:55 Втрати Росії у Бахмуті перевищили 100 тисяч убитими і пораненими лише із грудня, заявив Джон Кірбі, представник Ради з нацбезпеки США. З його слів, понад 20 тисяч – вбиті в бою (майже половина із них належали до ПВК "Вагнер"), а 80 тисяч – поранені. Зі слів Кірбі, Бахмут не має стратегічного значення для росіян, однак спроби його захопити коштували їм величезних втрат. "Росія вичерпала свої військові запаси та свої збройні сили", – прокоментував він, нагадавши, що бої за місто точаться з минулої весни.

 

 

21:12 Президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкти про продовження дії воєнного стану та мобілізації в Україні на 90 діб із 20 травня.

 

 

20:45 Ужанський національний природний парк звинуватив прикордонників у причетності до вбивства ведмедиці під час полювання на заповідних землях. Як повідомила адміністрація парку, раніше цю самицю спостерігали з двома ведмежатами. Одне з дитинчат усередині квітня приблукало до села Домашин на Закарпатті. "Отримано інформацію, яка дає підстави вважати, що ведмедиця була знищена в результаті незаконного полювання, організованого та здійсненого посадовими особами ДПС України. Також отримано інформацію щодо можливої причетності посадових осіб ДПСУ до організації та проведення незаконного полювання за лінією інженерно-технічних споруд на землях природно-заповідного фонду", – йдеться у повідомленні. Представники парку також оприлюднили фото прикордонників поряд із мертвою тушею ведмедя. У Західному регіональному управлінні ДПСУ спростували інформацію про можливу причетність співробітників до браконьєрства: "На початку квітня цього року на ділянці прикордонного підрозділу «Кам’яниця» Чопського загону прикордонний наряд виявив труп самця ведмедя, а не ведмедиці, що підтверджується відповідним актом за підписом представників відповідних структур... Лісівники закопали труп тварини у землю, що підтверджується відповідним актом, у якому також зазначено про відсутність ознак вогнепальних поранень". Наразі ДПСУ проводить додаткову перевірку. Слідчі планували провести ексгумацію для проведення експертизи.

 

 

 

20:03 Фронтмен гурту U2 Боно намалював обкладинку для журналу The Atlantic — для передовиці він зобразив українського Президента Володимира Зеленського. На сторінці є цитата: "Вибір стоїть - між свободою і страхом".

 

 

 

19:48 Унаслідок нічного обстрілу Павлоградського району на Дніпропетровщині пошкоджено 24 багатоповерхівки, 80 приватних житлових будинків, 9 закладів шкільної та дошкільної освіти, 5 магазинів. У Вербківській територіальній громаді пошкоджено 40 приватних житлових будинків, ідеться у повідомленні ДСНС. Зафіксовано влучання у промислове підприємство. Попередньо, у Павлоградському районі травмовано 34 особи, з них 5 дітей.

 

 

19:12 Заступник міністра закордонних справ Андрій Мельник заявив, що Китай міг би допомогти досягненню миру в Україні, якби погодився надати ЗСУ зброю. Про це Мельник сказав в інтерв'ю Morgenpost. "Це не є не реальним. Китайці, звичайно, сповідують свої інтереси. Але я вважаю, що справедливе, мирне рішення і припинення бойових дій більше в інтересах Пекіна, ніж цей масштабний "землетрус" для всього світового порядку", - сказав Мельник. Водночас він зазначив, що позиція Китаю потребує уточнення: "Погляд Китаю на це може відрізнятися від нашого. Для Києва обов'язковою умовою є виведення всіх російських військ з окупованих територій. "Диявол" криється в деталях, тому ми з нетерпінням чекаємо, що запропонує спеціальний представник Китаю Лі Хуей", - заявив заступник міністра.

 

 

18:33 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Цієї доби російська федерація завдала чергового масованого ракетного удару по цивільних об’єктах нашої держави. Російський агресор цинічно продовжує застосовувати тактику терору.

Загалом протягом доби противник завдав 19 ракетних ударів (нашими захисниками успішно знищено 15 ворожих крилатих ракет типу Х-101 та Х-555), завдав 13 авіаційних ударів та здійснив 13 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. На жаль, є загиблі та поранені з числа цивільного населення, серед них і діти. Зруйновано та пошкоджено житлові багатоповерхівки, приватні житлові будинки, школи, лікарні, дитячі садочки та інша цивільна інфраструктура.

Ймовірність подальших ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Ворог продовжує зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках – протягом доби було відбито понад 30 атак противника. В епіцентрі бойових дій залишаються Бахмут та Мар’їнка, наші воїни мужньо тримають оборону.

На Волинському та Поліському напрямках ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник продовжує утримувати певну кількість військ у прикордонних з Україною районах російської федерації. Протягом доби ворог завдав авіаційного удару керованими авіаційними бомбами по населеному пункту Лизунівка Чернігівської області, загинула дитина. Окрім того, здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Леонівка, Красний Хутір, Грем’яч, Новгород-Сіверський Чернігівської області; Середина-Буда, Шостка, Ходине, Іскрисківщина, Волфине, та Садки Сумської області, а також Уди, Гоптівка, Стрілеча і Хатнє на Харківщині.

На Куп’янському напрямку ворог наступальних дій не проводив. Артилерійських та мінометних обстрілів противника зазнали населені пункти Фиголівка, Западне, Лиман Перший, Кислівка, Куп’янськ, Крохмальне, Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку противник намагався покращити тактичне положення, вів безуспішні наступальні дії в районах Новоселівського та Білогорівки. Завдав авіаційного удару по населених пунктах Білогорівка, Григорівка і Спірне. Артилерійських обстрілів противника зазнали Макіївка, Діброва, Білогорівка Луганської області та Верхньокам’янське та Cпірне на Донеччині.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує вести наступальні дії. Тривають бої у місті Бахмут. Також противник вів безуспішні наступальні дії у напрямку населеного пункту Предтечине. Завдав авіаудару по Бахмуту та Білій Горі. Від ворожих обстрілів постраждали Васюківка, Оріхово-Василівка, Новомаркове, Григорівка, Бахмут, Часів Яр, Іванівське, Костянтинівка, Диліївка та Південне Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник вів наступальні дії в районі Первомайського Донецької області, успіху не мав. Завдав авіаційного удару по Авдіївці. Здійснив обстріли населених пунктів Авдіївка, Ласточкине, Первомайське та Карлівка Донецької області.

На Мар’їнському напрямку противник продовжує атакувати позиції сил оборони. Тривають бої за Мар’їнку. Ворожих обстрілів зазнала також Георгіївка Донецької області.

На Шахтарському напрямку протягом доби ворог наступальних дій не проводив. Здійснив обстріли населених пунктів Вугледар, Богоявленка, Новоукраїнка на Донеччині.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Протягом доби ворог обстріляв Времівку, Новосілку, Новопіль Донецької області; Малинівку, Гуляйполе, Білогір'я, Малу Токмачку, Новоданилівку та Зелений Гай Запорізької області, а також Іванівське, Козацьке, Осокорівку, Золоту Балку, Качкарівку, Берислав, Веселе, Одрадокам'янку, Тягинку, Білозерку, Кізомис та місто Херсон.

Авіація Сил оборони за добу завдала 4 ударів по районах зосередження особового складу противника, а підрозділи ракетних військ і артилерії уразили пункт управління, 2 райони зосередження озброєння та військової техніки, 2 склади боєприпасів та 1 склад пально-мастильних матеріалів ворога.

 

 

18:10 Головування у Раді Безпеки ООН з 1 травня перейшло від Росії до Швейцарії. У швейцарському МЗС заявили, що це "шанс дати поштовх роботі Ради". Раніше зовнішньополітичне відомство заявляло, що головування в Радбезі дозволить їй "висунути на перший план свої тематичні пріоритети, пов’язані з розбудовою сталого миру та захистом цивільного населення". Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця заявив, що головування стане для Швейцарії викликом, враховуючи позицію нейтралітету. "Мабуть, цікаво буде, як Швейцарія проходитиме «між крапельками» токсичного дощу сучасного світу, який розмиває її нейтралітет", – сказав Кислиця в інтерв'ю "Укрінформу". Дипломат звернув увагу на те, що Швейцарія – це європейська країна, де століття нейтралітету, тож політики дуже чутливі до позиції громадян. "Водночас ставлення швейцарців до того, що кажуть їхні дипломати, не таке вже й однозначне", – зауважив Кислиця.

 

 

17:41 Віцепрем'єр-міністр Ірина Верещук закликала українців, які перебувають на окупованих територіях, не піддаватися на російський тиск і не брати російського громадянства. У такий спосіб вона відреагувала на новації у російському законодавстві, котрі змушують мешканців окупації або стати росіянами, або виїхати. "По-перше, перетворити українців на росіян неможливо. Примусова паспортизація або репресії не допоможуть. По-друге, хто сказав, що росіяни будуть довго жити на тимчасово окупованих територіях? Але якщо вони хочуть депортувати з ТОТ українців, які не хочуть брати російські паспорти, то немає проблем. Бо росіяни самі не випускають українців з ТОТ на підконтрольну територію, в порушення міжнародного права та всупереч елементарним гуманітарним міркуванням. Тому сьогодні Мінреінтеграції вкотре звернулось до російської сторони та Міжнародного комітету Червоного Хреста з вимогою відкрити гуманітарні коридори. Для того, щоб українці з ТОТ могли виїхати на підконтрольну уряду територію", – поінформувала Верещук. Віцепрем'єрка також нагадала про свої рекомендації: російські паспорти не брати; з окупантами не співпрацювати; виїхати; чекати ЗСУ.

Перед тим уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець дав українцям на окупованих територіях протилежні поради – брати російські паспорти, щоб вижити, або будь-яким способом покинути окуповану територію. "Насправді я думаю, що всі громадяни України, які відмовляться від російського паспорта, – їх просто заарештують. І це буде окрема категорія цивільних заручників, яких РФ буде тримати в полоні, в ув'язненні на своїй території або на тимчасово окупованій території України… Я б порадив брати російський паспорт, все ж таки для себе прийняти рішення вижити. Це найголовніше. Ми розуміємо, що це відбувається під тиском, фізичним тиском. Тому – взяти паспорт, вижити, дочекатись, коли ми звільнимо цю територію. Після цього, зараз напрацьовується відповідний закон, офіційно відмовитись від цього паспорта і повернутись до нормального життя", – сказав Лубінець в етері національного телемаратону.

 

 

17:18 На Миколаївщині заборонять доступ до пляжів Чорного моря та лісів через мінну загрозу. Натомість внутрішні водойми будуть доступні для відпочинку, розповів голова обласної військової адміністрації Віталій Кім.

 

 

16:50 Росіяни завдали удару по селу Лизунівка у Новгород-Сіверському районі на Чернігівщині двома керованими авіаційними бомбами із літаків Су-35. Внаслідок обстрілу загинула одна дитина; наразі відомо про двох поранених. Бомби зруйнували школу та пошкодили приватні будинки.

 

 

 

16:22 Посол України в Ірландії Лариса Герасько закликала бойкотувати віскі Jameson через рішення компанії відновити торгівлю в Росії. Виробник алкогольних напоїв, який належить французькій компанії Pernod Ricard, заявив, що вирішив розблокувати роботу в РФ з метою фінансового захисту своїх місцевих працівників, а також уникнення репресій на території Росії. Jameson виправдовується, що "реальність виходу з Росії є водночас складною і тяжкою", повідомляє RTE. Українська амбасадорка Лариса Герасько обурилася, що компанія "хоче захистити кількох співробітників, але кожного божого дня Росія вбиває десятки тисяч українців". "Ми дуже занепокоєні тим, що, торгуючи з Росією, компанії фінансують російську військову машину", – наголосила пані посол.

 

 

15:40 Кіберфахівці Служби безпеки спільно з Бюро економічної безпеки заблокували у Полтаві потужний проксі-центр, який Росія використовувала для підривної діяльності проти України. "Ділки налагодили підпільний проксі-центр, який працював як VPN-сервіс. Він дозволяв абонентам з будь-якої країни видавати себе за користувачів українського мобільного інтернету... Серед «постійних» клієнтів були громадяни рф, які через послуги проксі-центру намагалися приховати власні ІР-адреси для доступу до популярних соцмереж. При цьому сервери ворожого «осередку» знаходились на території країни-агресора. Це дозволяло російським спецслужбам отримувати віддалений доступ до українського інтернет-простору, а також поширювати кремлівські наративи та фейкову інформацію про ситуацію на фронті нібито від імені українських громадян", – поінформували в СБУ. Вартість "підписки" становила майже 2,5 тис. грн на місяць. Розпорядники щодня отримували сотні "замовлень", а гроші одержували через заборонені платіжні системи.

 

 

15:13 Постійний представник Міжнародного валютного фонду в Україні Ваграм Степанян заявив, що законопроєкт про повернення військових 30-тисячних виплат може призвести до зростання бюджетного дефіциту в 2023 році. "Пошук ресурсів такого масштабу, ймовірно, передбачатиме різкі короткострокові податкові заходи або істотні запозичення на внутрішньому фінансовому ринку, однак такі заходи практично неможливі без дуже негативного впливу на економіку та фінансовий ринок", – сказав Степанян в інтерв'ю аґенції "Інтерфакс-Україна". Він додав, що позики для фінансування таких видатків можуть поставити під іще більшу загрозу стійкість боргу України, який уже перебуває під тиском.

 

 

14:56 Українська бойова авіація почала застосовувати проти росіян американські ракети “повітря-земля” Zuni. Фотографії штурмовика Су-25, озброєного ракетами, показав командувач Повітряних сил ЗСУ Микола Олещук. Ці авіаційні ракети призначені для ураження наземних цілей, фортифікаційних споруд, інших об’єктів та колон ворожої техніки на марші.

 

 

 

14:22 Підготовка до контрнаступу перебуває на фінішній прямій, заявив міністр оборони України Олексій Резніков в етері національного телемаратону. "Я не просто сподіваюсь, я вірю в нього. Я переконаний, що багато що зроблено для того, щоб він був вдалий. Бо якщо не буде впевненості у наших генералів, у нашого Генштабу: від головкома до командувачів АТО ОСУ, відповідних командувачів видів родів, звісно, нема сенсу йти. Все має бути сплановано, продумано", – заявив Резніков. Голова Міноборони назвав три ключові фактори для вдалого контрнаступу – наявність озброєння, підготовлені й навчені захисники, які знають свій план, і забезпечення наступу всіма необхідними речами. "На сьогодні ми виходимо на оту "фінішну пряму", коли можна сказати "так, все готово", а далі вже за рішенням і розумінням ситуації на полі бою Генеральному штабу, головкому і його команді буде зрозуміло, як, де і коли", – сказав Резніков.

 

 

13:45 Рівень бідності в Україні через війну виріс із 5,5% до 24,2%, ідеться у звіті Світового банку. За межею бідності опинилося понад 7 мільйонів осіб через здорожчання продуктів, палива та послуг. Наслідки зубожіння є найбільш відчутними у сільській місцевості.

 

 

13:10 Служба безпеки України скерувала до суду обвинувальний акт щодо колишнього народного депутата від "ОПЗЖ" Олега Волошина. СБУ встановила, що впродовж 2020–2021 років він активно сприяв вищому військово-політичному керівництву РФ у проведенні масштабної підривної діяльності проти України. Волошин маніпулював суспільною думкою на користь Росії, поширював кремлівські наративи щодо суспільно-політичної ситуації в Україні, виправдовував створення та діяльність терористичних організацій "Л/ДНР" тощо. Колишнього нардепа звинувачують у державній зраді та завданні тілесних ушкоджень людині. Волошин утік до Росії перед війною.

 

 

12:39 У Росії в Бєлгородській області на перегоні Рассуха-Унеча підірвали залізничні колії. Вантажний потяг із 60 вагонами, наповненими паливом і будматеріалами, зійшов із рейок; почалася пожежа. Російський ресурс Mash стверджує, що атака планувалася власне проти цього ешелону. Неподалік від місця аварії розташована станція розливання нафтопродуктів; на цій дільниці потяги курсують лише двічі на день.

 

 

 

12:08 У Ленінградській області Російської Федерації вночі на понеділок підірвали опору лінії електропередач. Губернатор Алєксандр Дрозденко стверджує, що було заміновано також іншу опору.

 

 

 

11:51 Унаслідок обстрілу Павлограда й околиць постраждали 34 особи, повідомив керівник військової адміністрації Дніпропетровської області Сергій Лисак. "У людей забої, переломи, різані та рвані рани, контузії, отруєння продуктами горіння. Дві жінки, 45 та 55 років, у реанімації. Решта лікуються амбулаторно", – повідомив Лисак. Серед постраждалих є п’ятеро дітей.

 

 

11:37 Сьогодні в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 8 російських кораблів, серед яких два носії крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить до 8 ракет, попередили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

11:20 Американський Інститут вивчення війни (ISW) публікує спеціальну доповідь про кадрові зміни в керівництві російських сил в Україні. Її головний висновок – постійне призначення нових командирів і суперечки між різними фракціями в російському міністерстві оборони підривають здатність армії РФ ефективно діяти на полі бою:

"Рішення президента Владіміра Путіна вторгнутися в Україну без чіткої і доктринальної командної структури, а також його небажання призначити командувача театру воєнних дій мали довготривалі наслідки для структури російського командування в Україні. Регулярні рішення Путіна про зміну командного складу роблять російську армію все більш фрагментованою і дезорганізують командні структури, що руйнує її здатність вести в Україні організовану кампанію. Фрагментарність – явище, що стосується не тільки російської армії, проте її розвиток серед військових РФ чинить незвично великий вплив на процес ухвалення рішень".

 

 

 

11:00 Через обстріли окупантів є значні пошкодження інфраструктури розподільних мереж у Дніпропетровській та Херсонській областях, хоча пошкоджень об’єктів, що генерують електроенергію, не зафіксовано, повідомив міністр енергетики України Герман Галущенко. Знеструмлено частину споживачів м.Дніпра й області, ускладнилася ситуація з електропостачанням на Херсонщині. Повне усунення пошкоджень триватиме кілька діб.

 

 

10:42 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

З літа 2022 року Росія побудувала одні з наймасштабніших систем військово-оборонних споруд, які бачили в світі за багато десятиліть. Ці захисні споруди розташовані не лише поблизу нинішньої лінії фронту, а й глибоко вкопані в районах, які зараз контролює Росія.

Знимки показують, що Росія докладає особливих зусиль для укріплення північного кордону окупованого Криму, в тому числі з багатошаровою оборонною смугою біля села Медведівка. Росія також вирила сотні миль траншей у межах міжнародно визнаної російської території, зокрема в Білгородській та Курській областях.

Ці оборонні споруди підкреслюють глибоке занепокоєння російського керівництва тим, що Україна може здійснити серйозний прорив. Однак деякі роботи, ймовірно, були замовлені місцевими командирами і цивільними лідерами в спробах просувати офіційний наратив про те, що Росії "загрожують" Україна і НАТО.

 

 

10:25 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 119 населених пунктів на території 9 областей України, підтверджено ураження 179 об’єктів інфраструктури. Є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:10 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Український Генштаб повідомив, що 30 квітня російські війська не проводили наступальних дій на лінії Куп’янськ–Сватове–Кремінна. Речник Нацгвардії України Рулан Музичук заявив, що на куп’янському та лиманському напрямках російські війська використовують більше артилерії, але проводять менше штурмів, ніж у Бахмуті та Мар’їнці.

• 30 квітня російські війська здійснили наземні атаки в районі Бахмута та вздовж лінії Авдіївка–Донецьк. Речник Східного угруповання військ України полковник Сергій Череватий повідомив, що українські війська продовжують мати доступ до логістичних шляхів до Бахмута.

• 30 квітня російське джерело припустило, що російські війська, ймовірно, проведуть власний наступ на півдні України, якщо потенційний український контрнаступ зазнає невдачі. Російське джерело навело той факт, що російські високопосадовці та правоохоронні органи обговорюють можливих кандидатів на посади керівників різних районів Запорізької області, які наразі перебувають під контролем України, як ще один доказ планів Росії просуватися в південному напрямку.

• Начальник Головного управління військової розвідки (ГУР) України Кирило Буданов повідомив, що Росія прагне взяти під контроль численні російські воєнізовані формування та намагається створити нову структуру, яка б підпорядкувала приватні військові компанії російському Генштабу.

• Російський мілблогер заявив, що Росія формує нові бригади повітряно-десантних військ, елітні підрозділи, які проводили спільні операції з "Ваґнером" у Бахмуті.

 

 

09:55 Російська армія вночі випустила ракети по Дніпропетровській області, 7 з них військові повітряного командування «Схід» збили, але є і влучання в Павлоградському районі, постраждали 25 людей, у тому числі троє дітей, повідомляє голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак, передає Укрінформ. У Павлограді пошкоджене промислове підприємство, в житловому районі понівечено 19 багатоповерхівок, 25 приватних будинків, 6 закладів шкільної та дошкільної освіти, 5 магазинів.

 

 

09:45 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 190 960 (+450) осіб,

танків – 3700 (+1) од.,

бойових броньованих машин – 7192 (+3) од.,

артилерійських систем – 2921 (+7) од.,

РСЗВ – 544 (+0) од.,

засобів ППО – 295 (+0) од.,

літаків – 308 (+0) од.,

гелікоптерів – 293 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2476 (+1) од.,

крилатих ракет – 932 (+0) од.

кораблів /катерів – 18 (+0) од.,

автомобільної техніки – 5845 (+3) од.,

спеціальної техніки – 359 (+2) од.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

108,3% танків (з них 0,3% за минулий тиждень),

  41,5% бойових броньованих машин (з них 0,2% за минулий тиждень),

  97,5% автомобільної техніки (з них 1,0% за минулий тиждень),

  94,8% артилерійських систем (з них 1,9% за минулий тиждень),

  48,8% РСЗВ (з них 0,4% за минулий тиждень),

  24,7% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

  33,0% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень),

  21,0% засобів ППО (з них 0,3% за минулий тиждень).

 

 

 

09:30 На Бахмутському напрямку тривають інтенсивні бойові дії, ворог провів численні атаки, намагаючись прорвати оборону наших позицій на декількох напрямках, однак вони зазнали невдачі, а на окремих ділянках міста ворог був контратакований нашими підрозділами та залишив деякі позиції, повідомив командувач Східного угруповання військ генерал-полковник Олександр Сирський. Попри значні втрати, росіяни постійно кидають у бій нові штурмові "групи Ваґнера", інших приватних компаній, десантників. Але взяти місто під контроль противникові не вдається.

На Лиманському напрямку наші оборонці протягом кількох останніх днів також відбили численні штурми. Спроби ворога захопити наші позиції не вдалися.

 

 

09:20 У Києві протиповітряна оборона ліквідувала всі ворожі цілі, жертв серед цивільного населення та руйнувань житлових об'єктів чи інфраструктури не зафіксовано, – повідомив начальник КМВА Сергій Попко. Тривога тривала близько трьох годин.

 

 

09:10 Близько 02:30 ночі росіяни атакували Україну із літаків стратегічної авіації – дев’яти Ту-95 з району Олєнєгорськ (Мурманська обл.) та двох Ту-160 із району Каспійського моря. Загалом випустили 18 крилатих ракет повітряного базування Х-101/Х-555, з яких 15 було знищено.

 

 

09:00 Інтенсивність російських атак та ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Російська федерація і надалі застосовує тактику терору. Минулої доби противник завдав 5 ракетних ударів по містах Краматорськ, Костянтинівка та Павлоград. Крім того, завдав 27 авіаційних ударів та здійснив 45 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ і населених пунктах, є загиблі та поранені серед цивільного населення.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Ворог продовжує зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій на Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Підрозділами сил оборони України протягом минулої доби відбито понад 36 атак противника на зазначених ділянках фронту. В епіцентрі бойових дій залишаються Бахмут та Мар’їнка, наші захисники стійко тримають оборону.

На Волинському та Поліському напрямках ознак формування наступальних угруповань не виявлено. На території республіки білорусь і надалі перебувають визначені підрозділи збройних сил російської федерації.

На Сіверському та Слобожанському напрямках протягом минулої доби ворог завдав авіаударів по населених пунктах Красний Хутір Чернігівської області та Середина-Буда на Сумщині. Здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Миколаївка, Галаганівка, Архипівка, Леонівка та Олександрівка Чернігівської області; Середина-Буда, Прогрес, Дружба, Бачівськ, Сопич Сумської області, а також Червона Зоря, Ветеринарне, Стрілеча, Глибоке, Красне, Вовчанськ, Чернякове та Лошакове на Харківщині.

На Куп’янському напрямку ворог наступальних дій не проводив. Артилерійських та мінометних обстрілів противника зазнали Кам’янка, Красне Перше, Новомлинськ, Дворічна, Лиман Перший, Кислівка, Берестове Харківської області та Новоселівське на Луганщині.

На Лиманському напрямку артилерійських обстрілів зазнали Невське, Діброва і Білогорівка Луганської області та Колодязі, Торське, Верхньокам’янське, Cпірне і Роздолівка – Донецької.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує вести наступальні дії. Тривають бої у місті Бахмут. До того ж, протягом минулої доби противник вів безуспішні наступальні дії у напрямку населених пунктів Богданівка, Іванівське та Олександро-Шультине. Від ворожих обстрілів постраждали Васюківка, Оріхово-Василівка, Новомаркове, Григорівка, Бахмут, Часів Яр, Іванівське, Костянтинівка, Біла Гора, Олександро-Шультине, Диліївка, Північне, Залізне, Південне та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник вів наступальні дії в районі населених пунктів Авдіївка та Первомайське, успіху не мав. Обстріляв Новокалинове, Авдіївку, Тоненьке, Сєверне, Нетайлове, Карлівку, Водяне та Первомайське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку противник продовжує атакувати позиції сил оборони. Тривають бої за Мар’їнку. Ворожих обстрілів також зазнали Красногорівка, Побєда та Новомихайлівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку протягом минулої доби ворог наступальних дій не проводив. Здійснив обстріли населених пунктів Вугледар, Пречистівка, Новоукраїнка та Золота Нива.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник обороняється. Обстріляв, зокрема, Времівку, Бурлацьке, Новосілку, Новопіль Донецької області; Ольгівське, Гуляйполе, Білогір'я, Малу Токмачку, Новоданилівку, Новоандріївку, Новояковлівку та Кам’янське Запорізької області; а також Херсон, Одрадокам’янку та Білозерку Херсонської області. Завдав авіаційного удару по населеному пункту Кізомис на Херсонщині.

Противник і надалі намагається поповняти свої втрати в живій силі за рахунок ув’язнених осіб. Нещодавно відзначено прибуття близько 400 таких осіб, завербованих ПВК «вагнер», до одного із польових таборів окупантів у Бердянському районі Запорізької області.

Подібне поповнення очікується і в районі Луганська. Відомо про заплановану підготовку на одному із полігонів поблизу міста до 200 осіб із числа засуджених. Підготовка триватиме декілька тижнів. Особовому складу комендантської роти, яка буде забезпечувати охорону цього контингенту, віддано наказ про відкриття вогню на ураження при будь-яких спробах до втечі чи непокорі.

Так званим керівництвом Луганської області опрацьовується питання щодо відчуження нерухомого майна громадян України, які залишили тимчасово захоплені території області. Відібрану нерухомість планують передати у розпорядження силових структур.

Авіація Сил оборони за минулу добу завдала 4 ударів по районах зосередження особового складу противника.

Також збито ворожий розвідувальний БпЛА типу “Орлан-10”, а підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 5 районів зосередження живої сили, склад боєприпасів, 2 райони зосередження ворожої артилерії та логістичний центр російських окупантів.

 

01.05.2023