426-й день війни Росії в Україні. Хроніка

22:22 У Херсонській області заборонили вихід і перебування на воді цивільних човнів. Як повідомили у військовій адміністрації області, таке рішення ухвалили, щоб зменшити ризик диверсій і терористичних загроз. Заборона поширюється на всі види плавучих засобів – спортивні судна, рибацькі, розважальні тощо. Виняток зробили лише для суден Сил оборони України та фахівців, які охороняють українські води.

 

 

21:49 Колишнього в.о командира однієї із частин ССО Романа Червінського суд посадив під арешт у справі про ракетний обстріл РФ аеродрому "Канатове". Термін тримання під вартою – два місяці без права внесення застави, повідомляє "Суспільне". За даними слідства, Червінський належав до групи людей, які вирішили заволодіти літаком повітряно-космічних сил РФ і завербували російського пілота. Відтак російська армія отримала дані про розміщення на аеродромі "Канатове" особового складу Повітряних сил ЗСУ та українських літаків і обстріляла летовище.

 

 

 

21:33 Вищий антикорупційний суд змінив запобіжний захід міському голові Одеси Геннадію Труханову. Його підозрюють у махінаціях із нерухомістю з метою визискування 92 млн грн. Як повідомляє Центр протидії корупції, замість особистого зобов’язання Труханову призначили заставу розміром у 30,8 млн гривень. Слідство вважає, що у 2016 році Одеська міськрада придбала будівлю збанкрутілого заводу "Краян" за завищеною ціною, а різницю намагалися вивести через фіктивне підприємство.

 

 

20:51 Господарський суд Києва задовольнив клопотання Міністерства культури про усунення перешкод в роботі комісії з приймання-передачі держмайна Києво-Печерської лаври до винесення судового рішення по суті. Про це повідомив міністр Олександр Ткаченко в етері національного телемаратону. "Тож думаю, що від сьогодні ексцесів під час роботи комісії не буде", – сказав Ткаченко. З його слів, наразі "триває діалог" між комісією та представниками УПЦ МП.

 

 

20:29 Від початку повномасштабної війни і до кінця 2022 року 96,4 тис. чоловіків призовного віку отримали дозвіл на виїзд за кордон, ідеться у попередньому звіті Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради. Зафіксовано, що 9,4 тис. військовозобов'язаних – 11% – не повернулися після того, як вичерпався термін для їхнього перебування за кордоном. Найчастіше такі трафунки фіксуються з дозволами, виданими у Харківській, Тернопільській та Волинській областях. 

 

 

20:09 Південно-Африканська Респубіка вийде із Міжнародного кримінального суду. Про це повідомив президент ПАР Сиріл Рамафоса. З його слів, рішення країни пов'язане з "упередженістю суду щодо певних ситуацій". У серпні ПАР прийматиме саміт БРІКС, і там очікується присутність Владіміра Путіна, якого суд в Гаазі постановив заарештувати.

 

 

18:36 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Протягом доби російські окупанти завдали 2 ракетних ударів із ЗРК С-300 по центру мирного міста Куп’янськ Харківської області. Внаслідок цього є загиблі та поранені серед цивільного населення, зруйновано будівлю краєзнавчого музею, поруч якого немає жодного військового об’єкту та пошкоджено іншу цивільну інфраструктуру. Окрім того ворог завдав 6 авіаційних ударів та здійснив понад 10 обстрілів з реактивних систем залпового вогню в інших локаціях.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається досить високою.

Основні зусилля противник зосереджує на веденні наступальних дій на Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Підрозділами сил оборони України протягом доби було відбито 36 атак противника на зазначених ділянках фронту. Найзапекліші бої тривають за Бахмут та Мар’їнку.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування ворожих наступальних угруповань не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник протягом доби здійснив артилерійські та мінометні обстріли населених пунктів Леонівка Чернігівської області; Кореньок, Іскрисківщина та Волфине Сумської області, а також Ветеринарне, Зелене, Нескучне, Стрілеча, Огірцеве, Гатище, Амбарне на Харківщині.

На Куп’янському напрямку артилерійських та мінометних обстрілів противника зазнали населені пункти Тополі, Кам’янка, Красне Перше, Фиголівка, Новомлинськ, Дворічна та Куп’янськ Харківської області.

На Лиманському напрямку противник наступальних дій не проводив. Артилерійських обстрілів зазнали Новоселівське, Невське, Діброва, Білогорівка Луганської області та Торське, Ямпіль, Верхньокам’янське і Переїзне Донецької області.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує вести наступальні дії. Тривають важкі бої за місто Бахмут. До того ж, протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії у напрямку населених пунктів Богданівка, Хромове та Кліщіївка. Від ворожих обстрілів постраждали Васюківка, Оріхово-Василівка, Маркове, Григорівка, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Біла Гора, Північне та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник вів наступальні дії неподалік Сєверного та Первомайського Донецької області, успіху не мав. Здійснив обстріли населених пунктів Новобахмутівка, Новокалинове, Авдіївка, Ласточкине, Водяне, Первомайське, Карлівка та Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку протягом доби нашими захисниками були відбиті численні атаки противника в районі населеного пункту Мар’їнка. Ворожих обстрілів зазнали Георгіївка, Мар’їнка, Побєда, Новомихайлівка та Парасковіївка Донецької області.

На Шахтарському напрямку протягом поточної доби ворог наступальних дій не проводив. Здійснив обстріли населених пунктів Вугледар, Єгорівка, Пречистівка, Золота Нива, Шахтарське та Велика Новосілка Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Обстріляв понад 30 населених пунктів. Серед них – Затишшя, Гуляйполе, Залізничне, Гірке, Білогір’я Запорізької області та Дудчани, Берислав, Веселе, Висунці, Інженерне, Кізомис, а також місто Херсон. Внаслідок влучання двох керованих авіаційних бомб по населеному пункту Кізомис пошкоджено понад 10 житлових будинків мирних громадян, 2 з них повністю зруйновані. Також руйнувань зазнала місцева церква та інша цивільна інфраструктура.

Противник продовжує використовувати дитячі освітні заклади тимчасово окупованих та захоплених територій у власних цілях. Облаштовує в них свої військові об’єкти, прикриваючись “живим щитом” із дітей та викладацького складу.

Так, в населеному пункті Урзуф Маріупольського району Донецької області, на території одного з дитячих таборів відзначено розміщення до 200 військовослужбовців російських окупаційних військ з числа мобілізованих.

Російські загарбники продовжують чинити мародерство на території України. Зокрема, в населеному пункті Кардашинка Скадовського району Херсонської області, військовослужбовці російських окупаційних військ вночі обшукують будинки, викрадають побутову техніку та легкові автомобілі у мирних громадян.

Авіація Сил оборони за добу завдала 5 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів, а також 1 удару по зенітно-ракетному комплексу.

Підрозділи ракетних військ і артилерії, у свою чергу, уразили зенітно-ракетний комплекс, район зосередження особового складу та військової техніки та радіолокаційну станцію російських агресорів.

 

 

18:12 Ставка Верховного Головнокомандувача ЗСУ заслухала інформацію про становище на полі бою, зокрема на найскладніших напрямках. Командувачі оперативно-стратегічних угруповань військ доповіли про перебіг бойових дій на ділянках фронту в межах їхньої відповідальності; керівник розвідки поінформував про ймовірні дії ворога на найближчий період. Члени Ставки розглянули питання щодо забезпечення підрозділів сил оборони України озброєнням і боєприпасами, а також обговорили перебіг комплектування особовим складом і технікою новостворених бригад.  

 

 

17:50 Заступниця міністра оборони Ганна Маляр покепкувала із планів українського контрнаступу, котрі оприлюднюють у масових медіа. "Численні сценарії контрнаступу, які зараз оприлюднюються, можна буде покласти в основу сюжетів кіно. Але то все не про нашу історію. Нашу ми напишемо самі", – прокоментувала вона.

 

 

17:21 Кабінет Міністрів України продовжив пільгову ціну для побутових споживачів на електричну енергію в умовах воєнного стану в Україні до 31 травня 2023 року. Ціна становитиме 1,44 грн/кВт-год і 1,68 грн/кВт-год залежно від споживання (до 250 кВт-год. та понад 250 кВт-год. відповідно).

 

 

17:07 Командувач Східного угруповання ЗСУ Олександр Сирський в інтерв'ю аґенції "Інтерфакс-Україна" перелічив причини, чому Збройні Сили України продовжують бої в Бахмуті

 

#цитата

 

"Бої за Бахмут мають важливе значення не лише для ворога, а й для нас. Адже протягом декількох місяців на цьому напрямку ми стримуємо наступ ворога і не даємо йому збільшувати фронт. Окрім того, ми завдаємо ворогу значних втрат – знищуємо їхні найпрофесійніші підрозділи, озброєння та військову техніку... Подальше утримання Бахмута має важливе значення для нашої оборони з декількох причин:

місто є важливим вузлом оборони, утримання якого забезпечує стійкість оборони угруповання військ в цілому;

Бахмут є вдало розміщеною природною фортецею, яка оточена річками та розміщена на пагорбах, що сприяє веденню оборони;

також захисту міста сприяє наявність багатоповерхової забудови та розвинена інфраструктура на лівому березі річки Бахмутовка, де ведуть оборону наші війська;

бій щодо оволодіння містом є специфічним видом бойових дій, який потребує особливих навичок та створює труднощі для військ, які вели наступ в умовах лісостепу;

Бахмут є частиною Костянтинівсько-Краматорської агломерації, утримання якої виключає вихід противника у фланг та тил угруповань наших військ на Лисичанському та Донецькому напрямках".

 

16:25 Кабінет Міністрів України визначив перелік із шести поселень, котрі відновлюватимуть у межах експериментального проєкту за принципом build back better ("відбудувати краще, ніж було"). Пілотну відбудову проведуть у Бородянці та Мощуні у Київській області, у Тростянці у Сумській області, у Посад-Покровському у Херсонській області, у Циркунах у Харківській області та в Ягідному у Чернігівській області.

 

 

16:04 Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба у статті для видання Foreign Affairs наголосив, що на липневому саміті НАТО у Вільнюсі Альянс мусить ухвалити політичне рішення – оголосити графік вступу України або зобовʼязатися зробити це до кінця року. "Члени НАТО мають надіслати сигнал Росії у письмовій формі, що гру закінчено – Україна є частиною Заходу, вона стоїть на порозі НАТО та незабаром пройде крізь ці двері", – заявив Кулеба. Міністр підкреслив, що Україна вимагає не негайного членства, але чіткого сигналу вже найближчим часом.

 

 

15:47 Кабінет Міністрів України через COVID-19 продовжив карантин на всій території України до 30 червня 2023 року. "Повномасштабна війна відвернула нашу увагу від пандемії, водночас COVID-19 нікуди не зник. Люди продовжують хворіти, а дехто – помирати. Через коронавірус ми щотижня втрачаємо близько ста людей", – прокоментував Ігор Кузін, головний державний санітарний лікар України. Рівень вакцинації в Україні є недостатнім для формування колективного імунітету до COVID-19. 

 

 

15:13 Швеція висилає із країни п'ятьох російських дипломатів. "Їхня діяльність на території нашої країни була несумісною з їхнім статусом дипломатів", – пояснив міністр закордонних справ Тобіас Біллстрьом у інтерв'ю SVT Nyheter.

 

 

14:49 Під руїнами краєзнавчого музею у Куп'янську, котрий обстріляла Росія, виявили тіло другої загиблої, повідомляє "Суспільне". Як інформував раніше в.о. начальника Куп'янської РВА Андрій Канашевич, у будівлі музею розташовувалося міське управління культури, молоді та спорту; обидві жінки були працівницями міської військової адміністрації.

 

 

 

14:22 У Чернігівській області на протоці Дніпра перекинувся човен із прикордонним нарядом, який складався із п’яти військовослужбовців – загинуло двоє військовослужбовців. ДБР провадить розслідування за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 417 КК – порушення правил кораблеводіння.

 

 

13:56 Міністерство закордонних справ Росії оголосило персоною non grata одного зі співробітників посольства Молдови, а також заборонило вʼїзд до РФ деяким молдовським посадовцям. Демарш пов'язаний із "недружніми щодо Росії кроками офіційного Кишинева". Росію вкурвило, що Молдова видворила російського дипломата з країни після того, як РФ спробувала втрутитись у молдовські внутрішні справи й відправила очільника Татарстану в Гагаузію для підтримки одного з кандидатів на місцевих виборах.

 

 

13:39 Київський апеляційний суд постановив узяти під варту колишнього командира львівського "Беркуту" Ростислава Пацеляка. За даними слідства, у лютому 2014 році під час Майдану він дозволив своїм підлеглим невибіркове застосування спецзасобів та вогнепальної зброї. Тоді вбили трьох людей, а 125 майданівців травмували.

 

 

13:10 Джо Байден оголосив, що балотуватиметься на виборах президента США у 2024 році. "У кожного покоління є моменти, коли доводиться відстоювати демократію. Відстоювати свої основні свободи. Я вірю, що то наше. Ось чому я висуваюсь на переобрання на пост президента Сполучених Штатів", – написав Байден у Twitter.  

 

 

12:41 Російські медіа пишуть, що Червона площа в Москві буде закрита для відвідувачів з 27 квітня до 10 травня. Формальна причина – підготовка до параду.

 

 

12:17 Європейський Союз виділив Україні черговий транш розміром у 1,5 мільярда євро у межах програми макрофінансової допомоги на 18 мільярдів євро. "Ми продовжуватимемо допомагати Україні протистояти агресії Росії, підтримувати роботу її інституцій та інфраструктури, а також проводити важливі реформи", – прокоментувала президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.

 

 

12:03 Бразильський футбольний клуб "Бател" із міста Гуарапуава у штаті Парана (де компактно мешкають українці) прийняв кольори і назву українського ФК "Маріуполь". Гравці заявили, що акція солідарності триватиме до того часу, поки маріупольська команда повернеться додому. "Ми потурбуємося про цю команду, захищатимемо їхні кольори і збережемо їхню історію", – йдеться у повідомленні "Батела".

 

 

 

11:42 Суд відправив під нічний домашній арешт офіцера військової частини Нацгвардії в Івано-Франківську, який лаяв та бив підлеглого. Представники обвинувачення вимагали посадити чоловіка під арешт із можливістю внесення застави розміром у 800 тисяч гривень.

 

 

11:31 Сьогодні в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 7 російських кораблів, серед яких два носії крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить до 8 ракет, попередили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

11:16 Зі столиці Судану Хартума евакуювали 87 громадян України, здебільшого авіаційних фахівців – пілотів, техніків і членів їхніх родин. Про це повідомило Головне управління розвідки Міноборони. Загалом із зони конфлікту вивезли 138 громадян (серед них 35 жінок і 12 дітей) – на облавок також узяли громадян Грузії та Перу. Наразі всі евакуйовані перебувають у безпеці на території Єгипту.

 

 

10:58 Американські танки М1 Abrams, які США незабаром перекинуть до Німеччини, використовуватимуться лише для навчань українських підрозділів у Графенвері. "Це не ті оновлені танки, які згодом поїдуть в Україну", – повідомив на брифінґу речник Пентагону Патрік Райдер. З його слів, бойові "Абрамси" передадуть Україні до кінця року. Вони будуть призначені для застосування безпосередньо в бойових умовах, і їх оснащуватимуться згідно зі специфікою бойових дій в Україні.

 

 

10:47 Російські війська завдали удару ракетою С-300 по будівлі Краєзнавчого музею у Куп’янську на Харківщині – одна людина загинула, 10 осіб поранені, під завалами є люди.

 

 

10:29 Суд заарештував корпоративні права Оксани Марченко у Запорізькому заводі феросплавів – ідеться про 13,7% акцій підприємства, якими дружина Віктора Медведчука володіє через чотири офшорні компанії. Загальна вартість заблокованих активів становить понад 1 млрд грн.

 

 

10:15 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 126 населених пунктів на території 9 областей України, підтверджено ураження 70 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією загинуло 3 особи та 17 поранено.

 

 

 

10:00 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

У квітні 2023 року середньодобовий показник втрат у Росії, найімовірніше, знизився приблизно на 30 відсотків. Це сталося після надзвичайно великих російських втрат у січні-березні 2023 року.

Дані, оприлюднені українським Генеральним штабом, свідчать про скорочення середньодобових втрат з 776 російських військових у березні до 568 у квітні. Головне управління розвідки не може перевірити точну методологію України, але загальна тенденція, ймовірно, правильна.

Втрати Росії, найімовірніше, зменшилися, оскільки її спроба зимового наступу не досягла поставлених цілей, і російські сили зараз зосереджені на підготовці до очікуваних українських наступальних операцій.

 

 

 

09:45 Українські захисники продовжують зачищати лівий берег Дніпра у Херсонській області від російських загарбників, б'ючи по їхній техніці, розповіла в ефірі телемарафону представниця ОК "Південь" Наталя Гуменюк, уточнивши, що йдеться про контрбатарейну боротьбу: "Протягом останніх трьох діб у нас досить потужні результати бойової роботи: від 12 до 23 одиниць техніки. Нам вдається влучати і нищити артилерійські установки, танки, авто- і бронетехніку, засоби ППО. Тобто наша робота з зачищення тієї самої передової смуги лівобережжя досить потужна, але працюємо поки що в контрбатарейному режимі".

 

 

09:30 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 187 770 (+690) осіб,

танків – 3688 (+5) од.,

бойових броньованих машин – 7151 (+12) од.,

артилерійських систем – 2863 (+14) од.,

РСЗВ – 539 (+0) од.,

засобів ППО – 291 (+2) од.,

літаків – 308 (+0) од.,

гелікоптерів – 293 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2437 (+24) од.,

крилатих ракет – 911 (+0) од.

кораблів /катерів – 18 (+0) од.,

автомобільної техніки – 5784 (+31) од.,

спеціальної техніки – 345 (+6) од.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

107,9% танків (з них 0,7% за минулий тиждень),

  41,3% бойових броньованих машин (з них 0,2% за минулий тиждень),

  96,4% автомобільної техніки (з них 1,5% за минулий тиждень),

  92,9% артилерійських систем (з них 1,4% за минулий тиждень),

  48,4% РСЗВ (з них 0,1% за минулий тиждень),

  24,7% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

  33,0% гелікоптерів (з них 0,1% за минулий тиждень),

  20,7% засобів ППО (з них 0,4% за минулий тиждень).

 

 

 

09:15 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Російські мілблогери припустили, що президент Росії Путін 20 квітня віддав наказ про низку змін у військовому командуванні: звільнено генерал-полковника Рустама Мурадова (ймовірно, за катастрофічний наступ на Вугледар, який призвів до багатьох втрат серед російського особового складу та втрати значної частини військової техніки), генерала армії Алєксандра Дворнікова (який командував російськими військами в Україні в квітні 2022 року),  генерал-полковника Алєксандра Журавльова (колишнього командувача Західного військового округу).

• Фінансист "групи Ваґнера" Євґєній Пріґожин розпочав інформаційну операцію з підриву довіри до пов'язаних із державою російських приватних військових груп.

• Кремлівська влада запропонувала вирівняти оплату праці мобілізованих і добровольців, ймовірно, намагаючись стимулювати військову службу.

• Слідчий комітет Саратовської області затримав колишнього командира ПВК "Ваґнера", який розповів російській правозахисній організації Gulagu.net про вбивства "Ваґнером" дітей та інших мирних жителів у Бахмуті.

• Ймовірно, рано-вранці 24 квітня українські війська атакували базу Чорноморського флоту Росії у Севастополі.

• Міністр закордонних справ Росії Сєрґєй Лавров 24 квітня прибув до Нью-Йорка для головування на засіданні Ради Безпеки ООН.

• За повідомленням The Wall Street Journal 24 квітня, що російські кораблі переправляють іранські боєприпаси через Каспійське море для поповнення запасів російських військ, які воюють в Україні: за останні шість місяців вантажні кораблі перевезли понад 300 тисяч артилерійських снарядів і мільйон патронів; останній відомий вантаж відправився з Ірану в Астрахань на початку березня і перевозив 1000 контейнерів із 2000 артилерійськими снарядами. Відомий російський мілблогер відповів на повідомлення, що незважаючи на продовження російсько-іранської оборонної співпраці, він ще не бачив надходження цих боєприпасів на фронт.

• Депутат Красноярського краю Костянтин Сєнченко подав у відставку 24 квітня після того, як 20 квітня пішов у відставку губернатор Красноярського краю Алєксандр Усс. Сєнченко виїхав з Росії більше року тому й активно критикував війну, отримавши штраф у січні за «дискредитацію армії». Відставки Сєнченка й Усса можуть свідчити про невдоволення керівництвом Кремля на регіональних рівнях російської адміністрації.

• Станом на 24 квітня українські війська досягли незначних успіхів на південь від Кремінної та продовжують обстрілювати російські логістичні вузли в тилових районах Луганської області.

• Російські війська продовжували наземні атаки в районі Бахмута та вздовж лінії фронту Авдіївка−Донецьк.

• Деякі російські джерела спростували заяви інших російських мілблогерів про те, що українські сили зайняли міцні позиції на східному (лівому) березі Херсонської області.

• Кремль продовжує зусилля з криптомобілізації, ймовірно, намагаючись уникнути другої хвилі офіційної мобілізації.

• "Група Ваґнера", можливо, намагається виконувати роль правоохоронних органів на окупованих територіях.

 

 

09:00 Інтенсивність російських атак та ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Минулої доби противник завдав 6 ракетних та 62 авіаційні удари, здійснив 70 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Основні зусилля ворог і далі зосереджує на веденні наступальних дій на Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Підрозділами сил оборони України протягом минулої доби було відбито 43 атаки противника на зазначених ділянках фронту. Найзапекліші бої тривають за Бахмут та Мар’їнку.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних з Україною районах Брянської, Курської та Бєлгородської областей. Протягом минулої доби здійснив обстріли населених пунктів Клюси, Грем’яч Чернігівської області; Нововасилівка, Кучерівка, Шалигіне, Стукалівка, Іскрисківщина, Волфине, Могриця, Попівка Сумської області, а також Окіп, Малі Проходи, Стрілеча, Нескучне, Гатище, Бударки та Чугунівка на Харківщині.

На Куп’янському напрямку ворог продовжує заходи з фортифікаційного обладнання позицій на окремих ділянках. Артилерійських та мінометних обстрілів противника зазнали населені пункти Тополі, Кам’янка, Красне Перше, Фиголівка, Новомлинськ, Дворічна, Западне, Кіндрашівка, Масютівка, Кислівка Харківської області та Новоселівське − Луганської.

На Лиманському напрямку противник наступальних дій не проводив. Артилерійських обстрілів зазнали Макіївка, Невське, Діброва, Білогорівка Луганської області та Торське, Верхньокам’янське, Спірне і Переїзне Донецької області.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує вести наступальні дії. Тривають важкі бої за місто Бахмут. До того ж, протягом минулої доби противник вів безуспішні наступальні дії у напрямку населених пунктів Новомаркове та Хромове. Від ворожих обстрілів постраждали Васюківка, Оріхово-Василівка, Маркове, Григорівка, Хромове, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Ступочки, Північне та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник вів наступальні дії неподалік населених пунктів Новокалинове, Степове, Сєверне та Первомайське Донецької області, успіху не мав. Здійснив обстріли населених пунктів. Це, зокрема, Новокалинове, Авдіївка, Сєверне, Тоненьке, Ласточкине, Первомайське, Карлівка та Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку протягом минулої доби нашими захисниками були відбиті атаки противника в районі населеного пункту Мар’їнка, а також поблизу Новомихайлівки. Ворожих обстрілів зазнали Красногорівка, Гостре, Георгіївка, Мар’їнка, Побєда, Новомихайлівка та Парасковіївка Донецької області.

На Шахтарському напрямку минулої доби ворог наступальних дій не проводив. Обстріляв Вугледар, Пречистівку, Велику Новосілку та Комар Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник обороняється. В той же час, здійснив обстріли населених пунктів, що поряд з лінією бойового зіткнення. Серед них – Новосілка, Новопіль Донецької області; Ольгівське, Малинівка, Червоне, Гуляйпільське, Чарівне, Оріхів Запорізької області; Іванівка, Антонівка Херсонської області та місто Херсон.

Для надання медичної допомоги своїм пораненим, російські загарбники продовжують активно використовувати медичні заклади населених пунктів тимчасово окупованої Луганської області. Зокрема, у місті Хрустальний, окупанти розгорнули військовий шпиталь на території міської лікарні.

Авіація Сил оборони за минулу добу завдала 9 ударів по районах зосередження особового складу і військової техніки окупантів, а також 3 ударів по зенітно-ракетних комплексах. Окрім того наші захисники збили 10 ворожих БпЛА різних типів.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом минулої доби уразили зенітно-ракетний комплекс та 2 станції радіоелектронної боротьби противника.

 

 

08:30 Повітряні сили ЗСУ за ніч ліквідували 9 ворожих БПЛА, 6 із них  "Shahed", якими росіяни продовжують атакувати Дніпропетровську областьповідомив голова облради Микола Лукашук.

 

 

25.04.2023