424-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:16 Сполучені Штати Америки не видали віз працівникам російських медіа, які планували їхати висвітлювати візит глави МЗС РФ Сєрґєя Лаврова на Генеральну асамблею ООН. Вкурвлений Лавров заявив у відовідь, що Росія "не забуде, не простить". Російська державна аґенція "РІА Новості" переказує слова анонімного російського дипломата, що "ставлення до американських журналістів у Росії буде таким самим". І це незважаючи на те, що Москва заарештувала американського журналіста Евана Гершковича – і крок США із візами, очевидно, пов'язаний саме із цим арештом.

 

 

19:33 Спікер Військово-повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в етері національного телемаратону продемонстрував фотографію системи Patriot, повідомивши, що перший дивізіон уже працює на позиціях. "Один з дивізіонів уже заступив кілька днів тому, працює. Інші, що нам обіцяли, вже в дорозі до своїх позицій. Будемо сподіватися, що вже невдовзі будуть якісь результати проти рашистських літаків зокрема", – заявив Ігнат.

 

 

 

18:44 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Російська федерація не відмовляється від своїх планів щодо окупації нашої території. Продовжує ігнорувати міжнародне гуманітарне право, завдає ударів, здійснює обстріли не лише по позиціях наших військ, а й по цивільній інфраструктурі населених пунктів, тероризуючи мирних жителів.

Протягом доби противник завдав 28 авіаційних ударів та здійснив близько 10 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Є поранені серед цивільного населення, зруйновано та пошкоджено приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Основні зусилля противник зосереджує на веденні наступальних дій на Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Підрозділами сил оборони України протягом доби було відбито понад 45 атак противника на зазначених ділянках фронту. Найзапекліші бої тривають за Бахмут та Мар’їнку.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається сталою. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил республіки білорусь продовжують виконувати завдання у прикордонних з Україною районах. На території республіки білорусь продовжують перебувати деякі підрозділи територіальних військ збройних сил російської федерації.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник продовжує утримувати у прикордонних з Україною районах Брянської, Курської та Бєлгородської областей певну кількість своїх військ. Протягом доби здійснив обстріли населених пунктів Червона Зоря Сумської області, а також Гоптівка, Зелене, Нескучне, Бударки, Мілове та Красне Перше на Харківщині.

На Куп’янському напрямку артилерійських обстрілів противника зазнали населені пункти Дворічна, Гряниківка, Масютівка, Лиман Перший, Кислівка, Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку цієї доби противник наступальних дій не проводив. Артилерійських обстрілів зазнали населені пункти, що поряд з лінією бойового зіткнення, а саме: Макіївка, Невське, Білогорівка Луганської області та Діброва, Верхньокам’янське, Спірне Донецької області.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує вести наступальні дії.

Тривають важкі бої за місто Бахмут. Також, протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії на околицях населених пунктів Григорівка та Богданівка. Від ворожих обстрілів постраждали Васюківка, Оріхово-Василівка, Маркове, Григорівка, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Новодмитрівка, Костянтинівка та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник вів наступальні дії в районах Новокалинового та Первомайського Донецької області, успіху не мав, зазнав великих втрат. Здійснив обстріли населених пунктів, що знаходяться неподалік лінії зіткнення, зокрема: Новокалинове, Авдіївка, Ласточкине, Первомайське, Карлівка, та Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку протягом доби нашими захисниками були відбиті численні атаки противника у північній і центральній частинах населеного пункту Мар’їнка, а також в районі Новомихайлівки Донецької області. В той же час, ворожих обстрілів зазнали населені пункти Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка, Новомихайлівка та Парасковіївка Донецької області.

На Шахтарському напрямку протягом поточної доби ворог наступальних дій не проводив. Здійснив обстріли населених пунктів Богоявленка, Новоукраїнка, Вугледар, Золота Нива, Велика Новосілка Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. В той же час, протягом доби здійснив обстріли понад 35 населених пунктів. Серед них – Времівка Донецької області; Малинівка, Гуляйполе, Залізничне, Гуляйпільське, Білогір'я, Мала Токмачка, Новоданилівка, Новоандріївка та Кам’янське Запорізької області; Золота Балка, Берислав, Веселе, Іванівка, Інженерне, Антонівка, Дніпровське, Велетенське, Кізомис Херсонської області та місто Херсон.

Не маючи значущих досягнень на полі бою, військовослужбовці зс рф та представники ПВК “вагнер” все частіше намагаються відшукати винних у цьому. Відповідальність за власні тактичні прорахунки та допущені втрати перекладають один на одного. В результаті, нещодавно, у населеному пункті Станиця Луганська Луганської області відбулася бійка між військовослужбовцями зс рф та найманцями ПВК “вагнер”, яка переросла у перестрілку. Внаслідок конфлікту є загиблі з обох сторін.

Російські окупаційні війська продовжують зазнавати великих втрат на полі бою. Всі медичні заклади на тимчасово окупованій території переповнені пораненими окупантами. Внаслідок чого противник вимушений використовувати навчальні заклади тимчасово окупованих територій у власних цілях. Так, в населеному пункті Містки Луганської області, загарбники облаштували місцеву школу під військовий шпиталь. Там перебуває велика кількість поранених росіян. Крім того, у всіх медичних закладах окупантів існує великий дефіцит медикаментів та перев’язувальних матеріалів.

Авіація Сил оборони за добу завдала 11 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів. Також було збито 2 ворожих розвідувальних БпЛА типу “Мерлін” та 1 - “Орлан-10”.

 

 

18:21 Верховний представник Європейського Союзу з закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель виступає за відправлення європейський кораблів у води Тайваню. Боррель наголосив у коментарі французькій газеті Journal du Dimanche, що Тайвань важливий для Європи в економічному, комерційному та технологічному аспектах. "Тому я закликаю європейські військово-морські сили до патрулювання Тайванської протоки, щоби продемонструвати прихильність Європи свободі судноплавства в цьому вкрай важливому регіоні", – заявив Боррель.

 

 

17:39 Поліція припускає, що причиною суботнього вибуху на автозаправній станції у Харкові була диверсія. "В результаті події ніхто з громадян не постраждав. 22 квітня близько 22:20 до відділу поліції №1 Харківського РУП № 3 ГУНП в Харківській області надійшло повідомлення про пожежу на одній з АЗС, розташованій в Новобаварському районі міста Харкова", – ідеться у повідомленні. Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за ч. 2 ст. 113 – диверсія.

 

 

17:10 Міністр оборони Італії Гвідо Крозетто закликає посадити Україну та Росію за стіл переговорів, щоби якщо не завершити війну, то припинити бої, – і бачить посередником Китай. "Наразі єдине, що ми можемо спробувати зробити, – це не закінчити війну, а зупинити конфронтацію і спробувати посадити за один стіл двох співрозмовників, які не розмовляють один з одним і не мають точок доторку", – сказав Крозетто в інтерв'ю виданню La Stampa. З його слів, Італія рухається двома напрямками: перший – допомога Україні в самозахисті, другий – "намагатися звести переговорний стіл". Італійський міністр бачить, що "дуже добре розливається бензин, але нікому стати пожежником". На його думку, потрібні інші посередники – наприклад, Китай.

 

 

16:39 Журналістка Hromadske Мар'яна П'єцух зробила репортаж із Почаївської лаври, записавши на камеру слова місцевих вірян про те, начебто правителем для парафіян є Путін, а ракети, спрямовані проти України, є полум'ям гніву Божого. "Це наш правитель... А як же? Святійший патріарх – і Путін. А на Київській Русі – Зєлєнковський. А Михаїл Архангел сказав: підкоряйтеся владі. Якщо не будуть підкорятися владі... Янукович був. "Ми не хочемо його", – діти такі маленькі на Майдані йдуть... Не хочу навіть говорити! Ти ж дитина, а ти проти влади ідеш", – заявила одна з вірянок про Путіна. "Це Бог. Він знаєш які стріли може посилати за беззаконня? Янголи як пошлють стріли такі, що увесь світ може злетіти. За беззаконня, за непідкорення, за непідкорення владі", – сказала інша жінка, описуючи своє ставлення до обстрілів.

 

 

 

15:52 Чистий відтік з України на тижні з 15 до 21 квітня становив 34 тис. осіб порівняно з припливом 56 тис. тижнем раніше, що пояснюється завершенням Великодніх свят, інформує Держприкордонслужби.

 

 

14:21 Міністерство закордонних справ Франції засудило слова китайського посла Лу Шає, який напередодні поставив під сумнів суверенність держав на території, котру колись займав СРСР.  У МЗС Франції "з жахом сприйняли" заяву посла, пише Le Figaro. Париж закликав Китай пояснити, чи відображають такі слова загальну позицію країни або ж це власна думка Лу Шає.

 

 

13:40 До Інтернаціонального легіону Збройних Сил України вступила колишня депутатка парламенту Швеції Керолайн Норденгріп. В Instagram вона поскаржилася на українську бюрократію, бо на збір усіх підписів та печаток вона витратила пів тижня. "Після трьох днів бюрократії стало ясно, що мене схвалили в регулярну армію, купа штампів", –написала Норденгріп.

 

 

13:08 Кіпр заморозив рахунки осіб, які допомагали російським олігархам обходити санкції. Bank of Cyprus попередив про блокування рахунків 4 тисяч клієнтів, які мають російські паспорти і не є резидентами ЄС.

 

 

12:50 Росія може найближчим часом почати штурмові дії в районі Вугледара, вважає керівник об’єднаного пресцентру сил оборони Таврійського напряму Олексій Дмитрашківський. Вчора росіяни шість разів авіаційно атакували Вугледар.

 

 

11:42 Коментуючи повідомлення про те, що українські військові зайняли позиції на лівобережжі Дніпра, речниця Об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони Півдня України Наталія Гуменюк закликала в ефірі телемарафону до терпіння і дотримання інформаційної тиші.

 

 

11:03 Міністерство закордонних справ Естонії викликає посла Китаю, щоб отримати роз'яснення щодо коментарів китайського посла у Франції про суверенітет Естонії та інших країн колишнього СРСР на території, зайнятій колись Радянським Союзом. "Така позиція незрозуміла", – заявив естонський міністр Маргус Тсахкна.

Латвія вимагає спростування від Пекіна. "Зауваження посла Китаю у Франції щодо міжнародного права та суверенітету держав є абсолютно неприйнятними. Очікуємо пояснень від китайської сторони та повного спростування цієї заяви", – наголосив міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевичс.

Литва саме тому й не довіряє так званому "мирному плану" Китаю, бо китайський посол "стверджує, що Крим є російським, а кордони між нашими країнами не мають жодних правових підстав", – обурився литовський міністр Ґабріеліус Ландсбергіс.

 

 

10:21 Російські пропаґандисти пошилися в дурні, намагаючись уславити сина президентського речника Дмітрія Пєскова – кремлівський політолог Сєрґєй Марков опублікував замість знимки Ніколая Пєскова-Чоулза фотографію з військової присяги Олексія Порошенка, сина попереднього Президента України. Пізніше він видалив пост і пообіцяв, що розбереться з постачальником фейку. Першим хвалити Чоулза почав Євґєній Пріґожин – він сказав, що Пєсков-молодший був у ПВК "Ваґнера".

 

 

 

 

 

10:00 Сьогодні в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 10 російських кораблів, серед яких два підводні носії крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить 8 ракет, повідомили в Оперативному командуванні "Південь".

 

 

09:30 З початку широкомасштабного вторгнення Росії в Україну від мін загинуло 124 особи, 286 отримали поранення, повідомив начальник управління екологічної безпеки та протимінної діяльності Міністерства оборони, керівник секретаріату Національного органу з питань протимінної діяльності Руслан Берегуля. Потенційно "забруднені" території – на яких велися або ведуться активні бойові дії, які перебувають під окупацією чи по яких були завдані ракетні й авіаційні удари – становлять 174 тис. кв. км, включаючи морські акваторії; площа деокупованих територій, на яких проводяться сьогодні обстеження, становить 45 тис. кв. км, з яких 17 тис. кв. км – це землі сільськогосподарського призначення.

 

 

09:00 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Міністерство оборони Росії запустило нову велику акцію для призову добровольців. В російських соціальних мережах, на білбордах і на телебаченні в  рамках широкомасштабної кампанії з’явилася реклама.

Ця нова реклама звертається до чоловічої гордості потенційних новобранців як до "справжніх чоловіків", а також підкреслюючи фінансові переваги від вступу на службу.

Після того, як доступ до вербування ув'язнених було припинено, приватна військова компанія "група Ваґнера" також конкурує за обмежений контингент російських чоловіків призовного віку. Залишається дуже малоймовірним, що кампанія залучить заявлену міноборони ціль у 400 тисяч добровольців. Влада майже напевно прагне відкласти будь-яку нову відкриту обов'язкову мобілізацію на якомога довший термін, щоб мінімізувати внутрішні конфлікти.

 

 

08:45 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 186 420 (+690) осіб,

танків – 3675 (+3) од.,

бойових броньованих машин – 7131 (+1) од.,

артилерійських систем – 2837 (+5) од.,

РСЗВ – 539 (+0) од.,

засобів ППО – 289 (+0) од.,

літаків – 308 (+0) од.,

гелікоптерів – 293 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2402 (+4) од.,

крилатих ракет – 911 (+0) од.

кораблів /катерів – 18 (+0) од.,

автомобільної техніки – 5730 (+12) од.,

спеціальної техніки – 339 (+2) од.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

107,6% танків (з них 0,4% за минулий тиждень),

  41,1% бойових броньованих машин (з них 0,3% за минулий тиждень),

  95,5% автомобільної техніки (з них 1,0% за минулий тиждень),

  92,1% артилерійських систем (з них 1,1% за минулий тиждень),

  48,4% РСЗВ (з них 0,1% за минулий тиждень),

  24,7% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

  33,0% гелікоптерів (з них 0,1% за минулий тиждень),

  20,6% засобів ППО (з них 0,3% за минулий тиждень).

 

 

 

08:30 Інтенсивність російських атак та ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:15 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Російська федерація протягом минулої доби завдала 8 ракетних, 37 авіаційних ударів та здійснила близько 45 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціям наших військ та населених пунктах. Є загиблі та поранені серед цивільного населення, зруйновано та пошкоджено приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Ймовірність подальших ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Основні зусилля противник зосереджує на веденні наступальних дій на Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках – відбито 58 атак противника. Найзапекліші бої тривають за Бахмут та Мар’їнку.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник протягом доби завдав авіаційного удару по Орликівці та здійснив обстріли населених пунктів Карповичі і Хотіївка Чернігівської області; Уланове, Бруски, Стукалівка, Волфине, Коренівка і Юнаківка Сумської області, а також Тимофіївка на Харківщині.

На Куп’янському напрямку артилерійських обстрілів противника зазнали Новомлинськ, Западне, Масютівка, Синьківка, Кислівка та Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку противник наступальних дій не проводив. Артилерійських обстрілів зазнали Макіївка, Невське і Білогорівка Луганської області та Діброва, Верхньокам’янське і Спірне Донецької області.

На Бахмутському напрямку продовжуються запеклі бої за місто Бахмут. Поблизу населених пунктів Григорівка, Хромове та Іванівське противник вів безуспішні наступальні дії. Від ворожих обстрілів постраждали Роздолівка, Васюківка, Оріхово-Василівка, Новомаркове, Григорівка, Богданівка, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Олександро-Шультине, Біла Гора, Диліївка, Залізне, Північне, Південне та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник вів наступальні дії в районах Новокалинового Донецької області, успіху не мав. Обстріляв, зокрема, Новокалинове, Степове, Авдіївку, Тоненьке, Первомайське та Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку протягом минулої доби наші захисники відбили атаки противника в районі Мар’їнки. Окрім цього, ворожих обстрілів зазнали Красногорівка, Георгіївка та Новомихайлівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку минулої доби ворог обстріляв Вугледар, Пречистівку, Новоукраїнку, Золоту Ниву та Велику Новосілку на Донеччині.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Протягом минулої доби здійснив мінометні та артилерійські обстріли понад 30 населених пунктів. Серед них – Времівка, Зелене Поле Донецької області; Гуляйполе, Залізничне, Гуляйпільське, Білогір'я, Мала Токмачка, Новоандріївка та Кам’янське Запорізької області; Саблуківка, Берислав, Козацьке, Токарівка, Інгулець, Інженерне, Антонівка, Білозерка, Берегове, Кізомис на Херсонщині та місто Херсон.

Авіація Сил оборони за добу завдала 8 ударів по районах зосередження окупантів.

Також було збито ворожий гелікоптер Мі-24 та 4 БпЛА противника (2 розвідувальних - “Орлан-10” та “Zala”, а також 2 дрони-камікадзе типу “Ланцет”).

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 4 райони зосередження живої сили, 2 склади боєприпасів та ще два важливих військових об’єкти противника.

 

 

08:00 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Російські мілблогери надали достатньо географічно прив'язаних відеоматеріалів і текстових повідомлень, щоб підтвердити, що українські війська станом на 22 квітня зайняли позиції на східному (лівому) березі Херсонської області, хоча й не вказали, в якому масштабі і з якими намірами.

• Фінансист "групи Ваґнера" Євґєній Пріґожин, ймовірно, намагається переконати президента Росії Путіна перейти до оборони перед можливим українським контрнаступом. Пріґожин у своїй риториці стає дедалі панічнішим і робить заяви про невизначене майбутнє російських наступальних операцій на Донбасі, що свідчить про його намагання посилити дискусію у російському внутрішньому інформаційному просторі. Пріґожин не стверджує, що Росія має припинити війну та вести переговори з Україною та Заходом – навпаки, він засуджує фракцію всередині Кремля, яка сподівається завершити війну шляхом переговорів. Він стверджує, що Росії необхідно зустріти майбутній український контрнаступ і спробувати утримати нинішні лінії фронту, не припиняючи війну і не вступаючи в мирні переговори. Пауза після виснаження української атаки, на його думку, дозволить Росії відновити бойову міць і створити підтримку націоналістів у російському суспільстві для відновлення боротьби навіть у разі поразки. 

• Російське військове командування, ймовірно, також намагається переконати Путіна перейти до оборонних операцій, але не може прямо передати це йому. Можливо, російське військове командування частково налагодило напружені відносини з Пріґожиним, щоб через російський інформаційний простір переконати Путіна припинити наступальні операції.

• Путін продовжує наполягати на російських наступальних операціях на сході України – це свідчить про те, що група, яка хоче заморозити війну вздовж нинішньої лінії фронту, не повністю переконала його у своїх поглядах. Російські війська продовжують виснажливі наступальні дії для захоплення Бахмута, Авдіївки та Мар’їнки в Донецькій області, а також обмежені наступальні операції в Луганській та західній частині Донецької області, незважаючи на зростання побоювань Росії щодо загрози потенційного неминучого українського контрнаступу. Російські війська зазнали значних втрат у живій силі та техніці під час зимової наступальної кампанії, що наразі обмежує їхню здатність вести наступальні операції більш ніж на одному напрямку – і це, ймовірно, обмежить здатність російських військ реагувати на можливі українські контрнаступальні операції.

• Путін може вагатися щодо припинення вогню через вплив окремих невідомих провоєнних діячів або через занепокоєння щодо наслідків для стабільності його режиму.  Наполягання на тактичних перевагах свідчить про те, що провоєнний табір, який виступає за продовження наступу будь-якою ціною, ймовірно, все ще впливає на прийняття Путіним рішень щодо війни. Можливий перехід до підготовки до оборонних операцій напередодні потенційного українського контрнаступу, найімовірніше, означатиме, що Путін остаточно відкинув погляди провоєнного табору на користь більш прагматичної групи. Можливий успіх майбутнього українського контрнаступу може визначити результат цієї боротьби за вплив на рішення Путіна.

• Російська окупаційна влада продовжує утиски римо-католиків в окупованій Україні, очевидно, намагаючись придушити українські непідконтрольні Кремлю релігійні інституції.

• Російський винищувач-бомбардувальник 21 квітня випадково бомбардував Бєлгород двома бомбами ФАБ-500, одна з яких, ймовірно, не вибухнула.

• Російські війська завдали обмежених наземних ударів на лінії Куп’янськ–Сватове–Кремінна та поблизу Сіверська.

• 22 квітня російські війська продовжували наступ навколо Бахмута, хоча не завершили оточення міста.

• Російські війська продовжували вести наступальні дії на ділянці фронту Авдіївка–Донецьк і здійснили обмежений наземний удар на заході Донецької області.

• Російська влада досягла успіху у своїх спробах домогтися міжнародного визнання права власності Росії на Запорізьку атомну електростанцію.

• Тривалі спроби Росії заблокувати евакуацію поранених, щоб, ймовірно, не дати їм покинути зону бойових дій, призвели до смерті деяких російських солдатів.

• Російські окупаційні чиновники розширюють мережу патронажу на окупованих територіях.

23.04.2023