418-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:23 62-річний українець, який 13 квітня підпалив себе біля генконсульства України у Кракові, помер у лікарні. Стан чоловіка був критичним від моменту шпиталізації.

 

 

20:05 Українській розвідці відоме ім'я російського військового, який відрізав голову українському полоненому, заявив начальник ГУР Міноборони Кирило Буданов, зазначив, що випадки подібних злочинів є "поодинокими", і додав: "Якось так склалося, що майже вже всі з тих, хто робив подібні речі, де це було нам чітко відомо, вони більше не існують. Тому не думаю, що ця людина стане винятком".

 

 

19:41 Коаліція G7 збирається зберегти ліміт ціни на російську нафту, що постачається морським шляхом, на рівні 60 доларів за барель, попри, з одного боку, зростання світових цін на нафту та, з іншого, заклики деяких країн знизити ціну, щоб обмежити доходи Москви, пише Reuters.

 

 

19:04 Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими ГУР МОУ у співпраці з Офісом президента від початку повномасштабного вторгнення повернули в Україну 2235 осіб, повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

 

 

18:45 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

Протягом доби противник завдав 34 авіаційних удари, здійснив 31 обстріл з реактивних систем залпового вогню. Є поранені серед цивільного населення.

Російський агресор і надалі використовує тактику терору, ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Противник зазнає чималих втрат та зосереджує основні зусилля на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Протягом доби, на зазначених ділянках фронту, нашими захисниками відбито понад 50 атак противника. В епіцентрі бойових дій залишаються Бахмут та Мар’їнка.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено. Триває комплексна перевірка бойової готовності збройних сил республіки білорусь.

Протягом доби противник здійснив обстріли населених пунктів Соснівка, Попівка та Іскрисківщина Сумської області, а також населених пунктів Окіп, Байрак, Вовчанськ, Охрімівка та Нестерне на Харківщині.

На Куп’янському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії поблизу населеного пункту Синьківка. Ворожих обстрілів зазнали Тополі, Красне Перше, Новомлинськ, Дворічна та Западне Харківської області.

На Лиманському напрямку противник вів наступальні дії поблизу населеного пункту Спірне, успіху не мав. Артилерійських обстрілів зазнали Стельмахівка, Невське, Білогорівка Луганської області та Іванівка і Спірне Донецької області.

На Бахмутському напрямку не припиняються бої за місто Бахмут. В районі населених пунктів Іванівське та Предтечине противник вів безуспішні наступальні дії. Від ворожих обстрілів постраждали Васюківка, Міньківка, Оріхово-Василівка, Новомаркове, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Новодмитрівка та Торецьк Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник вів наступальні дії в районах Новокалинового, Сєверного та Первомайського Донецької області, успіху не мав. Обстріляв Керамік, Новокалинове, Бердичі, Авдіївку, Тоненьке, Нетайлове, Первомайське та Карлівку.

На Мар’їнському напрямку наші захисники відбили численні ворожі атаки в районі населеного пункту Мар’їнка Донецької області. В той же час, ворожих обстрілів зазнали населені пункти Красногорівка, Мар’їнка, Побєда, Новомихайлівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку поточної доби ворог наступальних дій не проводив. Здійснив обстріли населених пунктів Шахтарське, Новоукраїнка, Велика Новосілка, Нескучне, Золота Нива, Пречистівка та Вугледар Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Протягом доби здійснив обстріли населених пунктів. Серед них – Времівка, Новопіль Донецької області; Малинівка, Червоне, Гуляйполе, Чарівне, Мала Токмачка, Оріхів Запорізької області; Нікополь Дніпропетровської області; Золота Балка, Берислав, Львове, Іванівка, Микільське, Антонівка Херсонської області та місто Херсон.

Для поповнення власних втрат у живій силі, зі складу резерву російських окупаційних військ, до Зайцевого Донецької області, прибули близько 200 нещодавно мобілізованих російських військовослужбовців. Встановлено, що, через відсутність чітких вказівок щодо їх подальшого застосування, малий термін індивідуальної і колективної підготовки та незадовільний рівень укомплектованості речовим майном, дані військовослужбовці мають низький рівень морально-психологічного стану. Тому новоявлені окупанти всіляко шукають приводу уникнути участі у бойових діях.

Авіація Сил оборони за добу завдала 12 ударів по районах зосередження окупантів. Також, збито ворожий розвідувальний БпЛА типу “Мерлін”.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 2 райони зосередження живої сили противника, а також 1 ворожу станцію радіоелектронної боротьби.

 

 

17:49 Президент України Володимир Зеленський провів Ставку Верховного головнокомандувача ЗСУ. Учасники розглянули питання щодо забезпечення сил оборони України озброєнням та боєприпасами, зокрема власного виробництва; проаналізували стан виконання контрактів з українськими виробниками та перспективи нарощування власного виробництва всіх типів ракет і боєприпасів. Крім того, продовжили розгляд питання про комплектування особовим складом і технікою новостворених бригад.

 

 

17:21 Міжнародна фінансова допомога Україні у вигляді кредитів і грантів від початку вторгнення становить 45,8 мільярда доларів, повідомив депутат Верховної Ради України Ярослав Железняк.

 

 

16:12 Управлінню Тернопільської єпархії Української православної церкви Московського патріархату заборонили користуватися земельною ділянкою на вулиці Коновальця, 1 в Тернополі. Йдеться про землю, на якій розміщений кафедральний собор Віри, Надії, Любові і матері їх Софії та приміщення Тернопільської єпархії УПЦ МП. Площа цієї земельної ділянки – понад пів гектара.

 

 

15:20 Словаччина тимчасово зупиняє імпорт зернових та іншої сільськогосподарської продукції з України, повідомив прем'єр-міністр Едуард Геґер.

 

 

14:46 Росія знову заблокувала інспекції суден в Босфорі. Міністерство інфраструктури України заявило, що "зерновий коридор" під загрозою: "Вдруге за 9 місяців роботи «зернової ініціативи» не складено інспекційного плану і не проінспектовано жодного судна. Це ставить під загрозу функціонування «зернової ініціативи»".

 

 

13:50 Український ілюстратор Сергій Майдуков відмовився від Премії миру імені Еріха Марії Ремарка через те, що організатори присудили її також і росіянці – письменниці Людмілі Уліцкой. За задумом організаторів, премія мала стати знаком "надії на примирення", бо війна "не може заглушити мову літератури та мистецтва".

 

 

13:11 СБУ затримала "начальника херсонського залізничного вокзалу". Правоохоронці встановили, що під час окупації чоловік добровільно погодився працювати з ворогами, вступив до лав місцевої окупаційної адміністрації й "очолив" залізничний вокзал. Зокрема, він забезпечував транспортування військової техніки, озброєння та боєприпасів з території РФ до захопленого Херсона.

 

 

12:06 Словаччина передала Україні всі 13 запланованих МіГ-29. "Нам вдалося безпечно перевезти винищувачі, які захищатимуть життя невинних людей в Україні від російської агресії", – поінформував міністр оборони Словаччини Ярослав Надь, зазначивши, що літаки передали наземним транспортом з урахуванням максимально можливої безпеки.

 

 

12:00 Сьогодні в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 7 російських кораблів, серед яких три носії крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить до 16 ракет, попередили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

11:21 Оскільки в Росії зрозуміли, що не зможуть нас побороти воєнним шляхом, в пріоритеті зараз внутрішня дестабілізація України, заявив секретар РНБО Олексій Данілов. За наявною інформацією наші аналітики прогнозують саме такий сценарій розвитку подій найближчим часом – росіяни можуть у травні активізувати спроби запустити якісь проєкти, щоб у нашому суспільстві почався розбрат:

"За якими проєктами вони будуть це робити, як вони все це будуть розглядати, як будуть пробувати роздмухувати на території нашої країни – я думаю, що наші спецслужби та відповідні органи мають всі ці питання відпрацьовувати. Ми з вами добре пам'ятаємо ситуацію, пов’язану з 2004 роком, коли вони фактично намагалися втілити в життя керівництво РФ. Були намагання в 2014 році вплинути на ситуацію. Вони не полишають цих спроб і на сьогодні. Питання внутрішньої дестабілізації – це єдине, що може їх виводити з того глухого кута, в якому вони опинилися".

 

 

11:16 Іранський суд оголосив вирок 10 військовикам, причетним до збиття українського літака поблизу Тегерана у січні 2020 року, який летів маршрутом Тегеран–Київ. На облавку було 176 людей, зокрема 11 українців – 9 членів екіпажу та двоє пасажирів. Усі загинули. Суд призначив причетним до катастрофи покарання від 1 до 13 років позбавлення волі. Іран тривалий час відмовлявся визнати причетність до збиття літака і саботує виплату компенсацій.

 

 

11:10 Станом на нині виробництва електроенергії достатньо для покриття потреби споживачів, повідомили в "Укренерго". Триває водопілля, рівень води значно вищий, ніж у попередні роки, гідроелектростанції «Укргідроенерго» працюють упродовж всієї доби і для мінімізації наслідків повені проводять контрольовані скиди води, що дозволяє зменшити рівень Київського та Канівського водосховищ.

В енергосистемі зберігається достатній резерв потужності. Від сьогодні розпочався експорт електроенергії у Словаччину (200 МВт щогодини), триває експорт у Польщу (75 МВт щогодини) та Молдову (99–134 МВт у різні години). Також зі Словаччини триває незначний імпорт (2–4 МВт у різні години).

 

 

11:02 Міністр оборони Олексій Резніков попросив вибачення за свої слова про те, що втрати України у війні менші за кількість загиблих від землетрусу в Туреччині:

"Щиро вибачаюся перед усіма в Україні чи Туреччині, кого образили мої коментарі в інтерв'ю іспанській газеті La Razon. Українці співчувають турецькому народу. Ми розуміємо, що таке ховати тисячі невинних людей – друзів і сусідів. Я вдячний нашим турецьким друзям за їхню незмінну підтримку і тверду позицію щодо Криму від початку російського вторгнення".

 

 

10:34 Вночі безпілотні літальні апарати атакували Бєлгородську область. Як пише російський телеґрам-канал Baza, вибухи пролунали на двох електропідстанціях в Іґуменці і Дрпагунському. Натомість український проєкт DeepState повідомляє про ураження автономного мобільного комплексу спостереження "Муром-П" на території області.

 

 

10:33 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 95 населених пунктів на території 7 областей України, підтверджено ураження 63 об’єктів інфраструктури. Є загиблі та поранені, кількість жертв уточнюється. Попередньо 4 особи поранено.

 

 

 

10:27 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Щодня в Україні продовжують надходити повідомлення про жертви серед цивільного населення внаслідок підриву на мінах. Найбільше постраждали Херсонська та Харківська області, раніше окуповані Росією.

З приходом весни та збільшенням кількості людей, залучених до сільськогосподарської діяльності, ризик цивільних жертв мінування осіб зросте.

З початку вторгнення було зареєстровано понад 750 постраждалих від мін серед мирних жителів – кожна восьма з них була дитиною. Щоб розмінувати Україну, ймовірно, знадобиться щонайменше десятиліття.

 

 

10:14 Коментуючи можливий злив дат українського контрнаступу, секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що станом на зараз точні терміни операції не визначені: "Рішення буде ухвалено тоді, коли воно має бути ухвалено. Сьогодні ніхто не може сказати, чи буде контрнаступ завтра, післязавтра, через тиждень. Це рішення буде державницьке, виважене і буде ухвалене відповідно до законів нашої держави. Коли будуть відбуватися ті чи інші воєнні дії на фронті – про це знає наша сторона, наша сторона ухвалює рішення, наші військові на чолі з Головнокомандувачем ухвалюють остаточне рішення й остаточний варіант наших дій в тій чи іншій ситуації. Зараз дуже багато експертів з’явилося, які починають тлумачити те, до чого вони не мають жодного відношення. Те, що стосується стратегічних питань – це дуже обмежене коло осіб, рішення буде ухвалюватися з урахуванням всіх обставин, які будуть на той час".

 

 

10:03 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 182 660 (+590) осіб,

танків – 3660 (+3) од.,

бойових броньованих машин – 7087 (+4) од.,

артилерійських систем – 2804 (+9) од.,

РСЗВ – 538 (+0) од.,

засобів ППО – 285 (+1) од.,

літаків – 308 (+0) од.,

гелікоптерів – 293 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2347 (+8) од.,

крилатих ракет – 911 (+0) од.

кораблів /катерів – 18 (+0) од.,

автомобільної техніки – 5672 (+14) од.,

спеціальної техніки – 328 (+2) од.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

107,1% танків (з них 0,5% за минулий тиждень),

  40,9% бойових броньованих машин (з них 0,3% за минулий тиждень),

  94,6% автомобільної техніки (з них 0,9% за минулий тиждень),

  91,0% артилерійських систем (з них 1,3% за минулий тиждень),

  48,3% РСЗВ (з них 0,3% за минулий тиждень),

  24,7% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

  32,9% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень),

  20,3% засобів ППО (з них 0,2% за минулий тиждень).

 

 

 

09:49 Країни G7 мають довести президенту РФ Путіну, що він не зможе втілити своїх агресивних планів щодо повномасштабної війни в Україні, заявила міністр закордонних справ ФРН Анналена Бербок під час зустрічі голів МЗС "Великої сімки": "Як кризова команда в тривалій місії, G7 минулого року протиставляла російській агресії один бар'єр за іншим: зимовою допомогою для людей в Україні, антиросійськими санкціями та обмеженням цін на нафту. За нашої підтримки Україна вистояла проти російської енергетичної війни та зимового наступу. Країни – члени G7 мають показати Путіну рішучість щодо того, що він не досягне своїх цілей через втому від війни. Як G7 ми сильні разом, тому що точно знаємо, за що ми стоїмо: за міжнародний порядок, в якому верховенство права та міжнародне право мають пріоритет перед правом сильнішого. За економічні відносини, які базують не на залежностях, а на справедливості та загальних правилах конкуренції".

 

 

09:24 Адміністратором телеграм-каналу Donbass Devushka, через який поширювали підправлені злиті секретні документи Пентагону і розвідки, була 37-річна Сара Білс – колишня, до кінця минулого року, військовослужбовиця ВМС США, пише The Wall Street Journal. Однак Білс запевняє, що це не вона розмістила секретні документи.

 

 

09:00 Інтенсивність російських атак і ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Протягом минулої доби російські окупанти завдали 25 ракетних ударів із ЗРК С-300 по мирних містах Запоріжжя, Комишуваха Запорізької області та Снігурівка на Миколаївщині; а також 42 авіаційних удари. Ворог здійснив 46 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та інфраструктурі населених пунктів. Є загиблі та поранені серед мирного населення, зруйновано і пошкоджено багатоповерхові та приватні житлові будинки, цивільні навчальні заклади, лікарні, церкви та інша цивільна інфраструктура.

Російський агресор і надалі використовує тактику терору, ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Противник зазнає чималих втрат, проте продовжує зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Активно застосовує оперативно-тактичну та армійську авіацію на зазначених напрямках. В епіцентрі бойових дій залишаються Бахмут та Мар’їнка. Протягом доби, на зазначених ділянках фронту, наші воїни відбили понад 60 атак противника.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено.

Триває комплексна перевірка бойової готовності збройних сил республіки білорусь.

Протягом минулої доби російські загарбники обстріляли населені пункти Свеса, Шалигине, Бунякине, Білопілля, Іскрисківщина, Шпиль, Волфине, Юнаківка, Басівка і Велика Писарівка Сумської області, а також Ветеринарне, Нескучне, Огірцеве, Вовчанськ, Бочкове, Мала Вовча, Землянки та Тополі на Харківщині.

На Куп’янському напрямку ворог здійснив обстріли населених пунктів Новомлинськ, Дворічна, Западне та Кіндрашівка Харківської області.

На Лиманському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районі північніше населеного пункту Григорівка та неподалік Спірного. Артилерійських обстрілів зазнали Стельмахівка, Невське і Білогорівка Луганської області та Іванівка, Спірне і Торське на Донеччині.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує вести наступальні дії.

Не припиняються бої за місто Бахмут. Противник провів безуспішні атаки в районах Хромового та Іванівського. Від ворожих обстрілів постраждали Васюківка, Міньківка, Оріхово-Василівка, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Новодмитрівка, Північне, Плещіївка та Щербинівка Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник вів наступальні дії в районах Новокалинового, Сєверного, Водяного, Первомайського та Невельського, успіху не мав. Здійснив обстріли більш як 15 населених пунктів. Серед них – Новокалинове, Авдіївка, Тоненьке, Водяне, Первомайське та Нетайлове.

На Мар’їнському напрямку наші захисники відбили численні ворожі атаки в районі населеного пункту Мар’їнка Донецької області. В той же час, ворожих обстрілів зазнали Красногорівка, Мар’їнка, Георгіївка, Максимільянівка, Побєда та Новомихайлівка.

На Шахтарському напрямку поточної доби ворог наступальних дій не проводив. Здійснив обстріли населених пунктів Вугледар, Пречистівка, Новоукраїнка, Велика Новосілка та Времівка на Донеччині.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник обороняється. Протягом доби обстріляв понад 40 населених пунктів. Серед них – Времівка і Новопіль Донецької області; Червоне, Чарівне, Оріхів, Новопавлівка та Степове Запорізької області; Золота Балка, Козацьке, Львове і Микільське Херсонської області, а також місто Херсон.

Авіація Сил оборони України за минулу добу завдала 5 ударів по районах зосередження особового складу та зенітно-ракетному комплексу окупантів.

Також збито 4 ворожих БпЛА (2 – типу “Орлан-10”, 1 розвідувальний “Елерон” та 1 дрон-камікадзе “Ланцет”).

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили пункт управління, зенітно-ракетний комплекс, район зосередження живої сили, склад пально-мастильних матеріалів та 2 склади боєприпасів окупантів.

 

 

08:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Російське військове командування все більше покладає відповідальність за наступальні дії в Україні на повітряно-десантні війська (ВДВ) РФ.

• Новини про перепризначення Теплінського свідчать про те, що міноборони Росії прагне тісніше співпрацювати з "групою Ваґнера", щоби завершити захоплення Бахмута, незважаючи на очевидну напругу між Пріґожиним і традиційним керівництвом міноборони.

• Російські мілблогери скористалися нагодою, щоб очорнити мера Санкт-Петербурга Олександра Бєґлова, показавши, що антибєґловська кампанія фінансиста "групи Ваґнера" Євґєнія Пріґожина проникла в російський ультранаціоналістичний інформаційний простір.

• "Група Ваґнера" повернула 130 українських військовополонених 16 квітня – можна припустити, що "Ваґнер" займався обміном незалежно від міністерства оборони Росії.

• "Група Ваґнера" може намагатися змусити мобілізований російський персонал підписати контракти з "Ваґнером", можливо, намагаючись компенсувати свої втрати в Україні.

• Російські війська здійснили обмежені наземні атаки на південь від Кремінної.

• Російські війська продовжували наземні атаки в районі Бахмута та на лінії Авдіївка–Донецьк.

• Повідомляється, що російські війська посилили артилерійські удари на півдні України.

• Російські мобілізовані продовжують публічно публікувати скарги на російське командування щодо жорстокого поводження.

• Російське джерело заявило, що до вивезення українських дітей із Бахмута причетна "група Ваґнера".

 

17.04.2023