413-й день війни Росії в Україні. Хроніка

22:39 Сполучені Штати Америки запровадили санкції щодо понад сотні фізичних та юридичних осіб, які пов'язані з агресією Росії в Україні. Зокрема, під санкції потрапили російські мільярдери та їхні соратники, деякі міжнародні компанії, освітні організації, які працюють з дітьми в Росії та Криму. Міністерство фінансів США, зокрема, сфокусувалося проти мережі Алішера Усманова, який "володіє значними частками в металургії та гірничодобувній галузі, телекомунікаціях та секторах інформаційних технологій". "Сьогоднішні дії також передбачають наміри посилити існуючі заходи та надалі перешкоджати імпорту до Росії критично важливих технологій, які використовуються у її війні проти України", – повідомили в Мінфіні. Під санкції потрапив Міжнародний інвестиційний банк, його дочірня компанія, його колишні та нинішні керівники. До санкційного списку додали Марата Хуснулліна, віцепрем’єра Росії, компанії, пов’язані з російським "Росатомом", мережу Алєксєя Башкірова, члена ради директорів "Норильського нікеля", приватну військову компанію "Патріот".

 

 

21:18 Міністр закордонних справ Білорусі Сергій Алейник відвідав Угорщину і зустрівся з головою угорської дипломатії Петером Сійярто, який щойно повернувся із Москви. Алейник заявив у Будапешті, що "Білорусь, як і Угорщина, на боці миру". "Позиція Мінська щодо України однозначна: треба зупинити загибель людей, негайно оголосити перемир'я і розпочинати переговори – що раніше, то краще", – сказав очільник білоруського МЗС.

 

 

20:35 Міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що опубліковані в медіях нібито секретні документи є сумішшю правдивої та неправдивої інформації. Як повідомляє Sky News, про це Резніков заявив під час свого візиту до Мадрида. Міністр також заявив: якщо на публіку і вилилась якась правдива інформація, то вона більше не є актуальною.

 

 

20:20 Голова Європейської ради Шарль Мішель приголомшений убивством росіянами українського військовополоненого. "Підзвітність і справедливість мають переважати над терором і безкарністю. ЄС зробить усе можливе для цього. ЄС продовжуватиме підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно", – прокоментував Мішель.

 

 

19:46 Президент України Володимир Зеленський отримав від уряду Чеченської Республіки Ічкерія у вигнанні найвищі державні нагороди – орден "Честь Нації" (Qoman Sij) та орден імені Джохара Дудаєва.

 

 

19:19 Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль зустрівся з міністром оборони США Ллойдом Остіном. Голова уряду подякував Америці за лідерство в оборонній підтримці, а також закликав надати Україні більше зброї, в тому числі винищувачів. Шмигаль наголосив, що Україна має досягти перемоги в цій війні. "Але для того, щоби досягти цієї мети скоріше та з меншими втратами, Україна потребуватиме більшої військової підтримки", – наголосив голова уряду.

 

 

 

18:40 Лідер Китаю Сі Цзіньпін наказав своїм збройним силам "посилити підготовку, орієнтовану на реальні бойові дії". Він виступив із такою заявою відразу після китайських навчань, у ході яких ЗС КНР імітували удари по Тайваню.

 

 

18:18 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Протягом доби противник завдав 19 авіаційних ударів, здійснив понад 10 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та інфраструктурі населених пунктів. Є поранені серед цивільного населення.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів і надалі залишається високою по всій території України.

Не зважаючи на численні втрати в техніці та живій силі, противник продовжує зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках – протягом доби було відбито 34 атаки ворога.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Визначені підрозділи територіальних військ збройних сил російської федерації продовжують перебувати на території республіки білорусь. Триває комплексна перевірка бойової готовності збройних сил республіки білорусь. Окремі з’єднання та частини приведені у вищі ступені бойової готовності. Доукомплектування підрозділів, які залучаються до перевірки здійснено за рахунок призову військовослужбовців запасу.

Противник і надалі утримує визначені підрозділи у прикордонних з Україною районах Курської та Бєлгородської областей, продовжує здійснювати інженерне обладнання місцевості. Протягом доби ворог обстріляв населені пунктів Галаганівка, Залізний Міст, Архипівка Чернігівської області; Мефодіївка, Білопілля, Волфине, Кіндратівка, Варачине, Басівка, Запсілля Сумської області,

а також Ветеринарне, Вовчанськ, Варварівка, Землянки, Комісарове та Колодязне на Харківщині.

На Куп’янському напрямку ворожих обстрілів зазнали Тополі, Красне Перше, Дворічна, Западне та Кіндрашівка Харківської області.

На Лиманському напрямку протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії в районі Білогорівки. Артилерійських обстрілів зазнали Новоселівське, Невське, Піщане, Кузьмине та Білогорівка Луганської області.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує вести наступальні дії, намагається взяти під повний контроль місто Бахмут, тривають жорстокі бої. Протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії в районі північніше Хромового та біля Богданівки. Підрозділи сил оборони відбили близько 18 атак противника на зазначеній ділянці фронту. Від ворожих обстрілів постраждали, зокрема, Васюківка, Григорівка, Богданівка, Бахмут, Іванівське, Курдюмівка, Дружба та Залізне Донецької області.

На Авдіївському та Мар’їнському напрямках противник вів наступальні дії в районах Мар’їнки, Побєди та Новомихайлівки Донецької області, успіху не мав. Найзапекліші бої на зазначеній ділянці фронту тривають за Мар’їнку, де було відбито 14 ворожих атак. В той же час, ворожих обстрілів зазнали населені пункти Керамік, Новокалинове, Красногорівка, Авдіївка, Водяне, Нетайлове, Невельське, Карлівка, Георгіївка, Мар’їнка Донецької області.

На Шахтарському напрямку протягом доби ворог наступальних дій не проводив. Здійснив обстріли населених пунктів Новомихайлівка, Шахтарське, Новоукраїнка, Велика Новосілка, Вугледар, Пречистівка Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник обороняється. Обстріляв, зокрема, Времівку і Новопіль Донецької області; Гуляйполе, Залізничне, Білогір’я, Малу Токмачку, Кам’янське Запорізької області; Качкарівку, Веселе, Антонівку, Інженерне, Зеленівку Херсонської області та місто Херсон.

Російські окупанти продовжують використовувати навчальні заклади тимчасово захоплених територій у власних цілях, облаштовують в них свої військові об’єкти, прикриваючись “живим щитом” – школярами та викладацьким складом.

Так, в місто Скадовськ Херсонської області, впродовж останніх днів, прибули підрозділи російських окупаційних військ з числа мобілізованих. Особовий склад розміщують у будівлях освітніх закладів. При цьому окупанти примушують викладацький склад продовжувати освітній процес з обов’язковим відвідуванням занять дітьми.

Водночас, у тимчасово захопленому росією Скадовську назріває гуманітарна криза через збільшення дефіциту ліків. Російська окупаційна так звана “влада” значно обмежила постачання усіх видів ліків в аптеки.

Авіація Сил оборони за добу завдала 6 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів. Також збито 1 ворожий БпЛА типу “Орлан-10”.

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 4 райони зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, склад боєприпасів противника, а також 1 радіолокаційну станцію противника.

 

 

17:47 В Управлінні верховного комісара ООН з прав людини "вражені особливо жахливими відео, опублікованими у соціальних мережах" із обезголовленням військовополоненого. В Організації Об'єднаних Націй зазначили, що випадки страт є непоодинокими. "Останні інциденти треба ретельно розслідувати, а винуватців притягти до відповідальності", – заявили в управлінні.

 

 

17:21 У Єврокомісії заявили, що відтинання голови військовополоненому – черговий доказ нелюдської агресії Росії. "Якщо це підтвердиться, то це буде ще одним брутальним нагадуванням нелюдського характеру російської агресії. Вбивство військовополонених – це дуже серйозне порушення Женевської конвенції, і ще раз демонструє, що Росія абсолютно не поважає міжнародне право, зокрема міжнародне гуманітарне право", – заявила речниця високого представника ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Набіла Массралі.

 

 

16:50 До суду скерували обвинувальний акт щодо російського генерала Андрєя Мордвічева, який командував захопленням Маріуполя. "За його вказівками руйнувалися цивільна та критична інфраструктура захоплених територій, гинули мирні мешканці... Перебуваючи на території окупованої частини Маріуполя, Мордвічев провів нараду з Кадировим щодо затвердження плану остаточного захоплення міста, блокування та подальшого штурму заводу «Азовсталь», безжалісного й безкомпромісного вбивства всього керівного складу українських військових підрозділів, які залишилися всередині. За його безпосереднього керівництва та контролю російсько-гібридні війська здійснювали звірства проти військовослужбовців ЗСУ та цивільного населення", – повідомили в СБУ.

 

 

16:35 У Міністерстві оборони України роблять усе можливе для ідентифікації страченого росіянами українського військовополоненого, заявила заступниця міністра Ганна Маляр. "Будь ласка, майте повагу до близьких загиблого, не робіть жодних публічних припущень щодо особи загиблого, навіть якщо ви абсолютно впевнені, що впізнали його. Ми закликаємо зупинити поширення цього відео, а також будь-яких подібних відеокадрів. Пам’ятайте, ворог хоче нас залякати. Хоче зробити нас слабшими. Але все, що він отримає у відповідь, – нашу лють і повний розгром окупантів, вироки вбивцям і трибунал державі-агресору", – закликала Маляр.

 

 

16:09 Російська армія вдарила по житлових будинках у Нікополі – постраждало четверо людей. З-під завалів рятувальники дістали 72-річних чоловіка та жінку – їх госпіталізували. Ще двоє нікопольців, 87-річний чоловік і 74-річна жінка, лікуватимуться вдома. Артилерійські снаряди понівечили у місті 13 приватних будинків, дві господарські споруди та авто, повідомили у Дніпропетровській обласній адміністрації.

 

 

15:38 Комісія Міністерства культури нарешті розпочала перевірку Києво-Печерської лаври – "хоч і не без перешкод". Про це повідомила пресова служба Мінкульту. Відомство опублікувало фотографії занедбаних і потрощених приміщень. Повідомляється, що комісія склала заяву про злочин щодо знищення, руйнування або пошкодження об'єктів культурної спадщини.

 

 

 

15:11 Президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт про припинення дії угоди з Білоруссю про взаємний захист державних секретів.

 

 

14:50 У Тайвані певні, що Китай готує війну. "Подивіться на військові навчання, а також на їхню риторику – схоже, що вони намагаються підготуватися і розпочати війну проти Тайваню", – заявив міністр закордонних справ Джозеф У в інтерв'ю CNN. Коментуючи оцінки американської розвідки про те, що Китай може вдатися до нападу до 2027 року, Джозеф У сказав: "Не важливо, чи це 2025 рік, чи 2027 рік, чи навіть пізніше. Тайвань просто мусить бути готовим".

 

 

14:37 Уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець розіслав відео зі стратою українського військовополоненого омбудсменам інших країн. "Що це тоді, як не черговий доказ геноциду українського народу? Вони публікують відео, розповсюджують, пишуть жахливі коментарі, в яких відчувається глибока ненависть до України й українців", – обурився Лубінець. Уповноважений звернувся з листами до верховного комісара ООН з прав людини, Моніторингової місії ООН в Україні, генерального секретаря ООН, Міжнародного комітету Червоного Хреста із закликом покарати винуватців за кожен воєнний злочин. Також Лубінець вимагає, щоб питання негідної поведінки щодо військовополоненого окремо розглянули на майданчику Комітету ООН з прав людини.

 

 

14:24 Поправка, проголосована у Верховній Раді щодо повернення надбавок військовослужбовцям, не гарантує проведення виплати, заявив голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев. "Він передбачив видатки бюджету на 154 мільярди, а компенсатори за рахунок скорочення заробітних плат держслужбовцям до 67 тисяч гривень він нараховує лише 2 з половиною мільярда. 154 і 2,5. Ви розумієте, що це шалена різниця між цими коштами. 98% від того, що він запропонував, необхідно десь взяти", – сказав голова комітету в інтерв'ю "Радіо Свобода". Гетманцев сказав, що перед запровадженням поправки треба провести ретельні розрахунки. "Якщо відповідні джерела є, якщо вони знайдуться, – безперечно, обов’язково ми підтримаємо", – прокоментував нардеп.

 

 

13:56 Лимансько-Куп’янський напрямок залишається лідером за кількістю артилерійських обстрілів, заявив речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий в етері національного телемаратону. "Ця доба не стала винятком: 414 разів з різних калібрів різних систем ворог обстріляв наші позиції. 9 боєзіткнень відбулося, 8 авіаударів. 50 окупантів знищено, 108 зазнали поранень. Знищено танк Т-72, безпілотник "Орлан-10" і станцію РЕБ", – повідомив Череватий. Іншим гарячим напрямком залишається бахмутський – там ворог здійснив 225 обстрілів, відбулося 22 боєзіткнення, 5 авіаударів.

 

 

13:21 МЗС України закликало Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду невідкладно звернути увагу на обезголовлення українського воїна. "Всі особи, причетні до злочинів в Україні, – як найвище керівництво РФ, так і безпосередні виконавці – будуть неодмінно покарані. Ми також закликаємо міжнародну спільноту вжити рішучих термінових заходів задля посилення допомоги Україні, аби захистити українців від російського геноциду та звільнити всі наші території", – заявили у МЗС. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба назвав "жахливим" відео зі стратою. Він закликав світову спільноту вигнати Росію з Ради Безпеки ООН. "Це абсурд, що Росія, яка є гіршою за ІДІЛ, головує в РБ ООН. Російських терористів треба вигнати з України й із ООН", – наголосив Кулеба.

 

 

13:09 Служба безпеки України затримала проросійського пропагандиста, який займався піаром державного зрадника Віктора Медведчука. "Встановлено, що фігурант займався "розкруткою" медійного образу поплічника кремля як "миротворця", якого "чують" у Москві. Для цього регулярно публікував свої дописи на пропагандистських інтернет-платформах. Крім того, на початку 2020 року він добровільно почав працювати на російське інформагентство "News-front", зареєстроване у тимчасово окупованому Криму", – йдеться у повідомленні СБУ. За інформацією "УП", ідеться про Олексія Куракіна.

 

 

12:35 Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба відбув переговори із державним секретарем США Ентоні Блінкеном. "Під час телефонної розмови секретар Блінкен підтвердив залізну підтримку США та рішуче відкинув будь-які спроби поставити під сумнів здатність України перемагати на полі бою. США залишаються надійним партнером України, зосередженим на просуванні нашої перемоги та забезпеченні справедливого миру", – прокоментував Кулеба у твіттері. Як поінформував Блінкен, дипломати обговорювали посилення української ППО і можливостей для майбутнього контрнаступу.

 

 

12:12 Прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт щодо архідиякона Києво-Печерської лаври – його судитимуть за перешкоджання журналістській діяльності.  30 березня журналісти "Суспільного" знімали репортаж на території Лаври –священнослужитель схопив мікрофон в оператора, зламав кріплення і кинув на землю. Йому загрожує штраф розміром до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або арешт до шести місяців, або обмеження волі до 3 років.

 

 

11:51 СБУ повідомила про підозру колишньому беркутівцю Валєрію Астахову за створення агентурної мережі РФ у фронтових областях України. Раніше у медіях писали, що Астахов знущався над депортованими до Криму українськими дітьми. Після окупації півострова він вступив до лав сепаратистської "Євпаторійської роти народного ополчення". Уже після 24 лютого він формував агентурну мережу, куди залучив десятки мешканців південних і східних регіонів, у тому числі з Бахмута.

 

 

11:38 Президент України Володимир Зеленський закликав світових лідерів відреагувати на появу відео, на якому російські окупанти відрізають голову українському полоненому:

"Є те, що нікому у світі неможливо ігнорувати: як легко ці звірі вбивають. Це відео страти українського полоненого... Світ повинен бачити. 

Це відео Росії, якою вона є. Що це за істоти. Для них немає людей. Син, брат, чоловік... Чиясь дитина...

Це відео Росії, яка намагається зробити саме це новою нормою – таку звичку знищувати життя.

Це не випадковість. Це не епізод. Так було раніше. Так було в Бучі. Тисячі разів.

Кожен повинен реагувати. Кожен лідер. Не чекати, що це забудеться. Що мине час.

Ми нічого не збираємося забувати й прощати вбивцям.

Законна відповідальність буде за все. Потрібен програш терору.

Ніхто не зрозуміє, якщо лідери не зреагують. Зараз треба діяти!

І нам в Україні – максимально зосередитися на фронті. Максимально допомагати. Гнати окупанта з нашої землі!

Головна мета – перемогти. Головна мета – міцність Україні, щоб перемогти.

Розгром окупанту, вироки вбивцям, трибунал державі-злу.

Вічна памʼять кожній людині, чиє життя забрав цей російський терор!

Слава всім, хто б’ється проти цього зла!

Слава Україні!"

 

 

11:22 Західні країни можуть до літа ухвалити рішення про передачу Україні сучасних бойових літаків, заявив виконувач обов'язків міністра оборони Данії Троельс Лунд Поульсен. Узгодження стане можливим після завершення постачання Києву радянських винищувачів МіГ-29 з боку Польщі та Словаччини, але консенсус вимагає об'єднання зусиль з іншими членами НАТО: «Данія не робитиме це поодинці. Ми маємо зробити це разом, і тому обговоримо ситуацію із США. Але я вважаю, що ми можемо ухвалити рішення у короткостроковій перспективі ще до літа».

 

 

11:00 Сьогодні в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 4 російські кораблі, серед яких два носії крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить до 12 ракет, попередили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

10:42 Вчора в мережі з’явилося відео, як російські окупанти проявляють свою звірину сутність – жорстко катують українського полоненого та відрізають йому голову. Служба безпеки України розпочала досудове розслідування цього воєнного злочину за ч.2 ст.438 Кримінального кодексу України. «Ми знайдемо цих нелюдів. Якщо треба буде – дістанемо всюди, де б вони не були: з-під землі чи з того світу. Але за скоєне вони точно понесуть покарання», – запевнив голова СБУ Василь Малюк.

 

 

10:27 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Протягом останніх тижнів Росія продовжувала розбудовувати лінійну оборону в Запорізькій області на півдні України. Цілком ймовірно, що за цей район відповідає південна група військ Росії.

На даний час Росія завершила будівництво трьох рівнів оборонних зон приблизно на 120 км цього сектора. Вони складаються з передньої лінії передових бойових позицій, а потім двох зон майже безперервних складніших оборонних ліній. Кожна зона розташована приблизно на 10–20 км позаду передньої.

Росія, ймовірно, доклала значних зусиль до цих оборонних робіт, оскільки вона переконана, що Україна розглядає можливість наступу на місто Мелітополь. Оборонні споруди можуть стати серйозною перешкодою для наступу, але їхня корисність майже повністю залежить, чи буде наступ підтриманий достатньою кількістю артилерії й особового складу. Наразі залишається незрозумілим, чи здатні ЗСУ зібрати ці ресурси.

 

 

10:10 Енергосистема України працює з профіцитом генеруючої потужності, із запасом забезпечує потреби споживачів по всій країні, запевнив міністр енергетики Герман Галущенко. У невеликих обсягах здійснюється постачання електроенергії до Молдови та Польщі; триває відновлення пошкодженої внаслідок ворожих обстрілів мережевої інфраструктури: протягом останньої доби відновлено електропостачання 14 тисяч абонентів у Донецькій області.

 

 

10:00 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 134 населені пункти на території 9 областей України, підтверджено ураження 38 об’єктів інфраструктури. Є загиблі та поранені, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

09:49 Директор ЦРУ Білл Бернс очікує від Росії ще більшого бряжчання ядерною зброєю, але його розвідка "не бачить доказів підготовки до будь-якого потенційного використання ядерної зброї".

 

 

09:38 Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що ЗСУ можуть почати новий контрнаступ не навесні, а влітку, зазначивши, що стосовно термінів нема тиску з боку союзників – найсильніший тиск для початку контрнаступу йде зсередини України.

 

 

09:20 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 180 050 (+730) осіб,

танків – 3646 (+2) од.,

бойових броньованих машин – 7043 (+5) од.,

артилерійських систем – 2770 (+5) од.,

РСЗВ – 535 (+0) од.,

засобів ППО – 282 (+0) од.,

літаків – 307 (+0) од.,

гелікоптерів – 293 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2334 (+2) од.,

крилатих ракет – 911 (+0) од.

кораблів /катерів – 18 (+0) од.,

автомобільної техніки – 5630 (+10) од.,

спеціальної техніки – 319 (+3) од.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

106,7% танків (з них 0,4% за минулий тиждень),

  40,6% бойових броньованих машин (з них 0,2% за минулий тиждень),

  93,9% автомобільної техніки (з них 1,0% за минулий тиждень),

  89,9% артилерійських систем (з них 1,8% за минулий тиждень),

  48,0% РСЗВ (з них 0,3% за минулий тиждень),

  24,6% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

  32,9% гелікоптерів (з них 0,1% за минулий тиждень),

  20,1% засобів ППО (з них 0,1% за минулий тиждень).

 

 

 

09:00 Інтенсивність російських атак та ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Протягом минулої доби противник завдав 1 ракетного та 21 авіаційного удару, здійснив 33 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та цивільній інфраструктурі населених пунктів.

Російська федерація продовжує нехтувати законами та звичаями війни, тому ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів і надалі залишається високою по всій території України.

Незважаючи на численні втрати в техніці та живій силі, противник не відмовляється від ведення загарбницької війни. Продовжує зосереджувати основні зусилля на ведені наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Минулої доби, нашими захисниками було відбито 72 атаки противника на зазначених напрямках.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Визначені підрозділи територіальних військ збройних сил російської федерації продовжують перебувати на території республіки білорусь.

Ворог і надалі зберігає військову присутність у прикордонних з Україною районах Курської та Бєлгородської областей, продовжує здійснювати інженерне обладнання місцевості.

Протягом минулої доби противник здійснив обстріли населених пунктів Блешня, Кам'янська Слобода, Грем’яч Чернігівської області; Волфине, Катеринівка Сумської області, а також Ветеринарне, Глибоке, Гатище, Вовчанськ, Зибине, Волохівка, Охрімівка, Черняків, Комісарове, Бударки та Довжанка на Харківщині.

На Куп’янському напрямку ворожих обстрілів зазнали населені пункти Колодязне, Кам'янка, Тополі, Красне Перше, Рідкодуб, Новомлинськ, Дворічна, Кіндрашівка, Піщане і Берестове Харківської області та Новоселівське Луганської області.

На Лиманському напрямку протягом минулої доби противник вів безуспішні наступальні дії поблизу населених пунктів Білогорівка та Спірне. Артилерійських обстрілів зазнали Макіївка, Невське, Білогорівка Луганської області та Ямполівка, Торське, Спірне Донецької області.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує вести наступальні дії, намагається взяти під повний контроль місто Бахмут, бої тривають. Протягом минулої доби противник вів безуспішні наступальні дії неподалік населеного пункту Богданівка. Від ворожих обстрілів постраждали Никифорівка, Васюківка, Міньківка, Оріхово-Василівка, Новомаркове, Маркове, Бахмут, Хромове, Часів Яр, Іванівське, Ступочки, Предтечине, Олександро-Шультине, Курдюмівка, Озарянівка, Дружба, Торецьк та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському та Мар’їнському напрямках противник вів наступальні дії в районах населених пунктів Авдіївка, Первомайське, Невельське та Мар’їнка Донецької області, успіху не мав. Найзапекліші бої тривають за Мар’їнку. В той же час ворожих обстрілів зазнали населені пункти Новокалинове, Орлівка, Авдіївка, Тоненьке, Сєверне, Первомайське, Нетайлове, Карлівка, Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка та Побєда Донецької області.

На Шахтарському напрямку протягом доби, що минула, ворог наступальних дій не проводив. Здійснив обстріли населених пунктів Новомихайлівка, Шахтарське, Новоукраїнка, Велика Новосілка, Вугледар, Пречистівка на Донеччині.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Протягом минулої доби здійснив обстріли понад 30 населених пунктів. Серед них – Времівка, Новопіль Донецької області; Новосілка, Ольгівське, Малинівка, Червоне, Гуляйполе, Чарівне, Мала Токмачка, Оріхів Запорізької області; Золота Балка, Качкарівка, Берислав, Козацьке, Бургунка, Іванівка, Микільське, Антонівка, Білозерка, Дніпровське, Велетенське Херсонської області та місто Херсон.

Авіація Сил оборони за добу завдала 13 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів. Також наші захисники збили 2 ворожих БпЛА типу “Орлан-10”.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 5 районів зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, а також 2 станції радіоелектронної боротьби противника.

 

 

08:30 З ночі в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 11 російських кораблів, серед яких один підводний носій крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить 4 ракети, повідомили в Оперативному командуванні "Південь".

 

 

08:00 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Кремль прийняв закон про використання інструментів цифрового авторитаризму для диґіталізації та підвищення ефективності видачі повісток і боротьби з ухилянтами від призову в РФ.

• Міністерство оборони Росії і фінансист "групи Ваґнера" Євґєній Пріґожин визнали роль одне одного в боях за Бахмут.

• Невелика марґінальна група провоєнних російських мілблогерів закликала російський уряд скасувати закони про цензуру проти "дискредитації російської армії".

• Російські війська, схоже, утримують позиції на північний схід від Куп'янська і досягли успіхів у лісовому масиві на південь від Кремінної.

• Російські війська здійснили наземні атаки в районі Бахмута та на лінії Авдіївка–Донецьк.

• Російські війська вели оборонні операції на півдні України.

• Міністр оборони Росії Сєрґєй Шойґу в рамках поточної роботи з відображення стійкості російського ВПК відвідав підприємства ВПК Тульської області.

• Уповноважена з прав дитини в Росії Марія Львова-Бєлова продовжує підтверджувати, що російська влада вживає низку заходів щодо українських дітей, намагаючись виправдатися перед Міжнародним кримінальним судом, який видав ордер на її арешт.

12.04.2023