408-й день війни Росії в Україні. Хроніка

23:45 Ватикан другий рік поспіль вирішив поєднати під час передвеликодньої Хресної дороги українця і росіянина – на 10-й стації два хлопчики мають виголосити свої історії, пов'язані з війною, і звернутися до Господа з проханням миру. Один буде з країни, яка потерпає від війни, а інший буде з країни, яка ту війну почала. Українець розповідатиме про те, як вночі втікав із родиною з Маріуполя, і як йому довелося попрощатися на кордоні з батьком, повідомляє "Радіо Ватикану". Росіянин же розповість про свого старшого брата, який 18-літнім загинув в Україні. "Нам всі казали, що ми мали б пишатися, але вдома були лише великі смуток і страждання. Подібне сталося з татом і дідом, які виїхали, і не маємо про них жодної звістки", – говоритиме брат, син, онук окупанта. Посол України при Ватикані Андрій Юраш розкритикував задум Хресної дороги. "Російський хлопець, зокрема, розповість про свого вбитого брата та тата й дідуся, які зникли безвісти на війні. Але він точно забуде згадати, що його родичі приїхали в Україну, щоб убити не лише батька українського хлопчика, а всю родину… а не навпаки!" – наголосив Юраш.

 

 

21:18 Президент Володимир Зеленський ініціював в Україні традицію офіційного відзначення Іфтару – вечері, яка проводиться під час Рамадану. У п'ятницю Зеленський узяв участь у святковому прийнятті разом із українськими воїнами-мусульманами, лідерами Меджлісу кримськотатарського народу та представниками мусульманського духовенства. На іфтарі також були представниця Президента в АР Крим Таміла Ташева, голова Меджлісу Рефат Чубаров, голова ФДМУ Рустем Умєров, перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова, співачка Джамала, дипломати тощо. "Різноманіття, закріплене повагою, є частиною характеру незалежної України", – сказав Зеленський.

 

 

 

20:34 У польському місті Ґлівіце на бронетанковому заводі Bumar-Łabędy відкрили технологічний пункт для ремонту танків Т-64. Відповідний контракт уклали між собою Polska Grupa Zbrojeniowa та український концерн "Укробронпром". “Ми готові створити хаб для ремонту бронетехніки, яка є на озброєнні української армії“, – сказала Едита Шиманська, президентка правління заводу "Бумар-Лабенди". У довгостроковій перспективі планується співпраця в обслуговуванні танків Т-72 і PT-91, переданих Польщею українцям, поінфрмували в PGZ.

 

 

19:50 Митрополит УПЦ МП Онуфрій (у миру Орест Березовський) має російське громадянство, а з ним – іще понад двадцять священнослужителів УПЦ МП. Про це йдеться у розслідуванні "Української правди". Згідно з витягом з системи "Роспаспорт", Онуфрій отримав у Москві російський паспорт 20 березня 2002 року. За рік, 23 червня 2003 року, він одержав іще й закордонний паспорт громадянина РФ. І він у нього не перший: у 1998 році Онуфрію вже видавали закордонний паспорт – а це означає, що російське громадянство було в нього значно раніше.

 

 

 

19:25 Головне управління розвідки поширило повідомлення про диверсійну роботу "Російського добровольчого корпусу" на території Брянської області. Нагадаємо, напередодні росіяни-легіонери похвалилися виходом у село Случовськ у Погарському районі. То був їхній другий вихід на територію РФ зі зброєю, про який публічно розповідалося в медіях. Збройні Сили України спростували свою причетність до першої спецоперації і не взяли на себе відповідальність за другу. Проте у повідомленні ГУР ідеться: "Попри заяви керівництва Кремля, протест росіян проти діючого режиму цілком можливий. Яскраве підтвердження цьому – останні події у Брянській області. Зокрема, в Погарському районі відбулись заворушення. Російські повстанці знищили двох бойовиків окупаційної армії. Відзначається значна кількість поранених, точна цифра наразі уточнюється. Також виведено з ладу ворожий БТР. Пошкоджено іншу техніку, обладнання та майно окупантів. Російський добровольчий корпус не вперше проводить подібні заходи, масштаб яких лише зростає. Бійці завдали удару по військовому об’єкту та поспілкувалися з місцевим населенням". Розвідка оприлюднила перехоплення телефонної розмови росіян, котрі обговорювали свої втрати. Як випливає з їхніх слів, атаки зазнали російські позиції у Запісоччі (приблизно за 5 км від Случовська).

 

 

18:59 Президент України Володимир Зеленський збирав Ставку Верховного головнокомандувача. Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний поінформував учасників про оперативну обстановку на основних напрямках фронту, командувачі оперативно-стратегічних угрупувань доповіли про перебіг бойових дій на ділянках фронту у межах зон їхньої відповідальності, начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов розповів про ймовірні дії ворога в найближчий період. Члени Ставки розглянули перебіг формування та укомплектування озброєнням нових бригад, а також підготовки особового складу. "Окремо учасники засідання зупинилися на заходах із запобігання витоку інформації стосовно планів сил оборони України", – повідомляє ОП.  

 

 

18:41 На Волині біля села Пулемець унаслідок вогнепального поранення загинув начальник прикордонної застави. Трагедія трапилася на місці, де інший військовослужбовець проводив інженерні роботи з укріплення кордону на екскаваторі і підірвався на міні. Сам водій не постраждав. Пізніше на місце прибув командир, і невдовзі його знайшли застреленим, повідомляє "Конкурент TV". "Після огляду території начальник відійшов нібито зателефонувати і через деякий час пролунав звук, схожий на постріл. Начальника застави знайшли неподалік від місця події з вогнепальним пораненням у голову", – розповіла речниця теруправління Державного бюро розслідувань Тетяна Муравель. Слідчі відкрили кримінальне провадження за статтями 115 та 425 Кримінального кодексу України – вмисне вбивство з позначкою "самогубство" та "недбале ставлення до військової служби".

 

 

18:28 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Протягом доби противник завдав 2 ракетних та 14 авіаційних ударів, здійснив більш як 10 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та цивільній інфраструктурі населених пунктів.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів і надалі залишається високою по всій території України.

Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках – протягом доби було відбито понад 40 атак противника.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін, ознак формувань наступальних угруповань противника не виявлено. У прикордонних районах Курської області противник продовжує інженерне обладнання місцевості. Протягом доби ворог здійснив обстріли населених пунктів Леонівка, Грем’яч Чернігівської області; Нововасилівка, Заруцьке Сумської області, а також населених пунктів Гур’їв Козачок, Верхня Писарівка, Графське, Караїчне, Амбарне, Бологівка на Харківщині.

На Куп’янському напрямку ворожих обстрілів зазнали населені пункти Тополі, Фиголівка, Дворічна, Западне, Крохмальне, Гусинка, Кіндрашівка Харківської області та Новоселівське на Луганщині.

На Лиманському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районі Серебрянського лісництва та Верхньокам’янського. Артилерійських обстрілів вже вкотре зазнали Макіївка, Невське, Діброва, Кузьмине, Білогорівка Луганської області та Спірне і Берестове на Донеччині.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує вести наступальні дії, намагається взяти під повний контроль місто Бахмут, тривають бойові дії. Протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії в районах Богданівки та Іванівського. Підрозділи сил оборони відбили близько 14 атак противника на зазначеній ділянці. Від ворожих обстрілів постраждали Васюківка, Міньківка, Бахмут, Богданівка, Іванівське, Курдюмівка, Біла Гора, Новодмитрівка, Дружба та Диліївка Донецької області.

На Авдіївському та Мар’їнському напрямках противник вів безуспішні наступальні дії в районах Новокалинового, Сєверного, Первомайського, Мар’їнки та Побєди. Найзапекліші бої на зазначеній ділянці фронту тривають за Мар’їнку, де було відбито понад 10 ворожих атак. В той же час, ворожих обстрілів зазнали Новобахмутівка, Авдіївка, Водяне, Первомайське, Карлівка, Георгіївка, Мар’їнка та Побєда Донецької області.

На Шахтарському напрямку протягом доби ворог наступальних дій не проводив. Обстріляв Вугледар, Керменчик, Новомайорське, Золоту Ниву, Шахтарське, Велику Новосілку Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує нарощувати у фортифікаційному відношенні оборонні рубежі та позиції. Здійснив обстріли населених пунктів. Серед них – Времівка Донецької області; Затишшя, Гуляйполе, Гуляйпільське, Білогір'я та Кам'янське Запорізької області; Гаврилівка, Берислав, Веселе, Антонівка, Берегове, Велетенське Херсонської області, а також Херсон.

Російські окупанти активно продовжують примусову паспортизацію населення тимчасово зайнятої території Запорізької та Херсонської областей, здійснюючи на людей психологічний та фізичний тиск. Зокрема, на блокпостах ворог обмежує пересування громадян України, які не отримали паспорти російської федерації. Окупанти цілеспрямовано та навмисно обшукують транспортні засоби, фіксують усі особисті дані громадян, які не мають російських документів, погрожують забороною в’їзду в місто. Також ворог примушує листонош роздавати місцевому населенню бланки, в яких потрібно вказати відомості про наявність російського паспорта. Громадяни, які не мають ворожого паспорта піддаються постійним обшукам, залякуванням та примусу до отримання цього документа. Окупанти активно погрожують примусовим виселенням з власних помешкань та конфіскацією приватної власності у разі відмови отримувати російський паспорт.

Водночас, з тієї ж причини, батькам школярів-випускників ворог погрожує відмовою в отримані дітьми свідоцтва про базову середню освіту.

Також загарбники примушують змінювати з українського на російські зразки свідоцтво про шлюб та свідоцтво про реєстрацію технічних засобів.

Авіація Сил оборони за добу завдала 9 ударів по районах зосередження окупантів.

Крім того, поблизу Мар'їнки, було знищено російський штурмовик Су-25.

Підрозділи ракетних військ і артилерії, в свою чергу, знищили склад боєприпасів ворога.

 

 

17:54 Кабінет Міністрів призначив Руслана Кравченка головою Київської обласної державної адміністрації. Дотепер Кравченко був керівником Бучанської окружної прокуратури. 

 

 

17:21 Івано-Франківська міська рада закликала Президента України та Верховну Раду заборонити діяльність УПЦ МП. На переконання депутатів, Московський патріархат так і не розірвав зв'язок із російською Церквою, а відмова виконувати українське законодавство дозволяє росіянам здійснювати підривну діяльність в Україні. "Численні колаборанти в рясах не лише благословляли «визволителів» та активно з ними співпрацювали, а й здійснювали розвідувальну діяльність та сприяли терору проти українських націоналістів", – ідеться у зверненні. Депутати вимагають притягнути до відповідальності представників УПЦ МП, які принижували честь та гідність громадян України, поширювали промосковські наративи, розпалювали ворожнечу.

 

 

17:05 В Офісі президента назвали "блефом" і "пилом" оприлюднення документів про українські втрати на війні та підготовку до контрнаступу. "Росія шукає будь-які способи перехопити інформаційну ініціативу, спробувати вплинути на сценарні плани контрнаступу України. Внести сумніви, скомпрометувати попередні ідеї, налякати своєю «обізнаністю». Але це лише стандартні елементи оперативної гри російської розвідки – і нічого більше... Що ж стосується реальних планів контрнаступу – безумовно, російські війська ознайомляться з ними першими. Я б припустив, що це станеться дуже скоро", – прокоментував радник керівника ОП Михайло Подоляк.

 

 

16:39 Міністри аграрної політики України та Польщі Микола Сольський і Роберт Телус зустрінуться на кордоні й обговорять проблемні питання щодо подальшого транзиту українського збіжжя через польську територію до третіх країн. Переговори відбудуться на тлі протестів польських аграріїв, які обурювалися, що частина українського збіжжя осідає в Польщі і приносить збиток місцевим виробникам; ці акції змусили демісувати міністра Генрика Ковальчика.

 

 

16:10 У Міністерстві закордонних справ Китаю заявили, що Пекін підтримує контакти з усіма сторонами "конфлікту в Україні". "Китай підтримує діалог з усіма залученими сторонами, включно з Україною", – сказала речниця МЗС Мао Нін, коментуючи зустріч президента Франції Емманюеля Макрона з головою КНР Сі Цзіньпіном. "Китай завжди виступає за мирне врегулювання і готовий співпрацювати з міжнародним співтовариством, щоб зробити свій внесок для досягнення миру", – цитує "Укрінформ".

 

 

15:44 Президент України Володимир Зеленський підписав указ про утворення 19 військових адміністрацій у Запорізькій області. Більшість із ВА сформовано на окупованих росіянами територіях.

 

 

15:22 Росіяни перестали отримувати насолоду від Криму, заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. “Росіяни втратили інтерес до Криму, свідчать дані російського пошуковика Яндекс. У березні 2023 року було вдвічі менше запитів "відпочинок у Криму" (129 тисяч), ніж у березні 2022 року (261 тисяча). Навіть звичайні росіяни розуміють, що час насолоди вкраденою українською землею добігає кінця", – написав Кулеба у твіттері.

 

 

14:51 Державний податковий університет відсторонив від виконання службових обов'язків викладачку, котра відмовилася вести лекцію державною мовою; адміністрація розпочала службове розслідування. "Університет, який зазнав руйнувань, але вистояв під час окупації (ДПУ базується в Ірпені, – ред.) та відбудовується, не допустить використання мови агресора в освітньому процесі. Це громадянська позиція, це позиція держави!" – заявили в Податковому університеті. Скандал спалахнув під час лекції з філософії для першокурсників. Студентка попросила викладачку перейти на українську мову, нагадавши про те, що Україна потерпає від російської війни – але лектор, Любов Воробйова, відмовилась: "Є дуже багато можливостей опановувати філософію мовою, якою вам зручно. Якщо вам це дуже ріже слух, дозволяю не бути присутнім".

 

 

14:29 Міністерство закордонних справ України відкинуло спекуляції про можливі поступки Кримом. "Маємо чітко зазначити: Україна не торгує своїми територіями. Немає жодної юридичної, політичної чи моральної причини, чому ми маємо поступатися хоча би сантиметром української землі. Українська позиція залишається незмінною: будь-які посередницькі зусилля задля відновлення миру в Україні мають базуватися на повазі до суверенітету та повного відновлення територіальної цілісності України відповідно до принципів статуту ООН", – заявив речник МЗС Олег Ніколенко, коментуючи заяву президента Бразилії Луїса Інасіу Лули да Сілва. 

 

 

14:10 Православна церква України на Благовіщення провела Божественну літургію в Успенському соборі Києво-Печерської лаври. Богослужіння очолював архімандрит Авраамій, виконувач обов’язків намісника Лаври. "Оновитися самим і оновити нашу обитель. Для багатьох з братії важко ще прийняти цей заклик. Але в цьому немає нічого дивного чи незрозумілого. Бо навіть сама Діва Марія слова Архангела сприйняла зі здивуванням і певною пересторогою... Як Діва Марія обіцяла служити Богу все життя і не знала від початку, що стане Матір’ю, але прийняла волю Господню, так і ми, простриженики лаврські, склавши обітниці Богові нести послух в цьому святому місці, біля Преподобних Отців – повинні прийняти нову канонічну реальність і за визначеним порядком продовжити своє служіння у лоні Помісної Церкви", – звернувся Авраамій. 

 

 

 

13:55 Збройні Сили України збили російський винищувач Су-25 у районі Мар'їнки. Командування Десантно-штурмових військ оприлюднило відео падіння "грача".

 

 

13:36 Співзасновник monobank'у, учасник команди з розробки безпілотника "Довбуш Т10" Володимир Яценко оголосив конкурс для розробників БПЛА, запропонувавши 20 мільйонів гривень винагороди тому, хто долетить до центру Москви на "День перемоги": "Отже, я офіційно встановлюю премію українському виробнику БПЛА, чий літак, звісно за допомогою військових, долетить і приземлиться на Червоній площі у Москві 9 травня", – заінтригував банкір. Яценко повідомив, що "Довбуш" теж здійснить спробу польоту, але буде поза конкурсом.

 

 

13:01 У Києво-Печерській лаврі пограбували келію архімандрита Авраамія (Лотиша), який вийшов із УПЦ МП і приєднався до Української православної церкви та є виконувачем обов'язків намісника ПЦУ в Лаврі. Як повідомляє видання "Главком", покликаючись на джерела у правоохоронних органах, злочинці викрали персональний комп'ютер, а частину речей розтрощили. Авраамій підтвердив "Українській правді", що його келію сплюндрували.

 

 

12:43 У Ліверпулі скульптурну четвірку The Beatles одягли в українські вишиванки для фільму BBC, який транслюватимуть на "Євробаченні".

 

 

 

12:23 У Словаччині підозрюють, що російські технічні фахівці, які працювали у країні до війни в Україні, могли навмисне пошкодити словацькі винищувачі МіГ-29, які тепер Братислава має передати Україні. "У двигунах літака були частини, до яких мали доступ словацькі фахівці, а були частини, до яких мали доступ лише російські фахівці. Дефекти з’явилися лише в тих частинах, до яких мали доступ росіяни", – розповів міністр оборони Ярослав Надь.

 

 

12:01 Сьогодні в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 8 російських кораблів, серед яких один носій крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить 8 ракет, повідомили в Оперативному командуванні "Південь".

 

 

11:44 ДБР повідомило про підозру начальникові матеріального забезпечення військової частини на Одещині, який вимагав у підлеглих військовослужбовців віддавати йому частину коштів зі щомісячних надбавок. За відмови ділитися він погрожував підлеглим проблемами з проходженням служби та навіть фізичною розправою. Наразі працівники ДБР задокументували понад 30 фактів вимагання на суму понад 600 тисяч гривень.

 

 

11:31 Путін мусить "переосмислити" свої плани захопити Україну, заявив президент Бразилії Луїс Інасіу Лула да Сілва – хоча, на його думку, щодо Криму можливі переговори, бо "Зеленський теж не може хотіти всього".

 

 

11:12 Росіяни зранку обстріляли з артилерії Станіслав у Херсонській області. Снаряд влучив у житловий будинок, проломив дах та здетонував. Поранення отримали троє людей – 30-річна жінка, 10-річна дівчинка та 3-річний хлопчик.

 

 

11:00 Російська армія за добу обстрілювала, застосовуючи авіацію, безпілотники, артилерію, населені пункти дев'яти українських областей України: Чернігівської, Сумської, Запорізької, Дніпропетровської, Харківської, Луганської, Донецької, Миколаївської та Херсонської.

 

 

10:45 Російські війська за добу 46 разів обстріляли Херсонську область, випустивши 258 снарядів, сімох людей поранено, повідомив голова ОВА Олександр Прокудін. Херсон ворог обстріляв із важкої артилерії й авіації 7 разів.

 

 

10:30 Виробництво електроенергії повністю забезпечує потреби споживачів, повідомили в "Укренерго". Через несприятливу погоду є пошкодження у розподільчих мережах у Чернівецькій області. Хоча ситуація в енергосистемі загалом стабілізувалася, однак через пошкодження ключових високовольтних підстанцій, які були завдані агресором протягом минулих шести місяців, надійність живлення споживачів більшості регіонів України значно знижена.

 

 

10:15 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Останніми днями російські війська відновили певну активність у боях за Бахмут. З кінця березня 2023 року їх просування значною мірою зупинилося.

Росія досягла подальших успіхів і зараз, дуже ймовірно, просунулася в центр міста і захопила західний берег річки Бахмутка. Ключовий шлях постачання України – дорога О0506 [Бахмут – Часів Яр – Калинівка] на захід від міста, ймовірно, опинився під серйозною загрозою. Російські регулярні сили – у тім числі й повітряно-десантні війська – ймовірно, посилили цей район, і Росія в цьому секторі знову ефективніше використовує артилерію.

Існує реальна ймовірність того, що на місцевому рівні "Ваґнер" і командири російського міноборони призупинили свою взаємну ворожнечу та покращили співпрацю.

 

 

10:00 Генерація електроенергії із запасом має необхідні обсяги потужності для повного забезпечення потреб споживачів по всій країні, запевнив міністр енергетики Герман Галущенко. Триває відновлення пошкодженої внаслідок ворожих обстрілів мережевої інфраструктури. Зокрема, протягом останньої доби заживлено 6,8 тис. споживачів у Донецькій області, близько 2 тис. – у Сумській, Харківській та Херсонській областях.

 

 

09:50 Контрнаступ ЗСУ розпочнеться найближчими тижнями, припустив державний секретар США Ентоні Блінкен, вчергове зазначивши, США готові допомогти Україні захистити свою територіальну цілісність, суверенітет і незалежність та повернути окуповані частини країни. 

 

 

09:40 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 177 110 (+480) осіб,

танків – 3633 (+2) од.,

бойових броньованих машин – 7016 (+3) од.,

артилерійських систем – 2722 (+8) од.,

РСЗВ – 533 (+1) од.,

засобів ППО – 281 (+0) од.,

літаків – 306 (+0) од.,

гелікоптерів – 292 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2291 (+4) од.,

крилатих ракет – 911 (+0) од.

кораблів /катерів – 18 (+0) од.,

автомобільної техніки – 5587 (+13) од.,

спеціальної техніки – 304 (+2) од.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

106,3% танків (з них 0,5% за минулий тиждень),

  40,5% бойових броньованих машин (з них 0,2% за минулий тиждень),

  93,1% автомобільної техніки (з них 1,0% за минулий тиждень),

  88,3% артилерійських систем (з них 1,3% за минулий тиждень),

  47,8% РСЗВ (з них 0,5% за минулий тиждень),

  24,5% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

  32,8% гелікоптерів (з них 0,1% за минулий тиждень),

  20,0% засобів ППО (з них 0,1% за минулий тиждень).

 

 

 

09:30 У Мелітополі та в селищі Веселе вчора пролунали вибухи у тих місцях, куди ворог чотири дні напередодні звозив свою військову техніку та особовий склад, повідомив міський голова Мелітополя Іван Федоров в ефірі телемарафону, додавши: "А за день до цього була зовсім пекельна ніч у ворога, тому що протягом 3 чи 4 днів вони гвинтокрилами звозили на наш Мелітопольский аеродром чергову партію свого надважливого вантажу, і в одну ніч цей вантаж через те, що не змогли подбати вороги про правила безпеки, весь цей вантаж вибухнув і більше його нема. І така ситуація вже другий тиждень поспіль. І це сіє паніку серед окупантів".

 

 

09:20 Пентагон розслідує витік секретних документів у соцмережі, які стосуються планів США й НАТО щодо запланованого контрнаступу ЗСУ, пише The New York Times. У твіттері й телеграмі оногди були розміщені фотографії схем очікуваного постачання зброї, чисельності військ та інших планів. Документ із грифом «цілком таємно» містить інформацію про ситуацію станом на 1 березня. Інший документ подає перелік українських військових підрозділів, техніки та навчань із розкладом на січень-квітень. Документи не містять конкретних бойових планів – наприклад, як, коли й де Україна розпочне наступ, – а відображають лише потреби ЗСУ станом на 1 березня. Оприлюднені російськими джерелами документи частково змінені, щоби приховати реальну ситуацію із втратами російських військ і перебільшити втрати ЗСУ. Однак частина документів виглядає автентично і може надати РФ цінну інформацію про графіки доставки зброї і військ, чисельність сформованих українських підрозділів та інші військові подробиці. Документ містить коротку інформацію про 12 бойових бригад, які зараз формуються, 9 із них, очевидно, тренують і постачають США й інші союзники НАТО. Із цих 9 бригад, згідно з документами, 6 будуть готові до 31 березня, а решта – до 30 квітня. За оцінками аналітиків, українська бригада налічує від 4 тис. до 5 тис. солдатів.

 

 

09:10 В автомобільній аварії загинув депутат другого, четвертого, п'ятого та шостого скликань Верховної Ради України Володимир Стретович, повідомив Олександр Доній.

 

09:00 Інтенсивність російських атак за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

08:50 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Протягом минулої доби противник завдав 5 ракетних та 18 авіаційних ударів, здійснив 53 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та цивільній інфраструктурі населених пунктів.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів і надалі залишається високою по всій території України.

Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках – за минулу добу відбито понад 40 атак противника.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Російська федерація продовжує використовувати повітряний простір та територію республіки білорусь. Разом з тим, ознак формувань наступальних угруповань противника не виявлено.

Противник і надалі зберігає військову присутність у прикордонних з Україною районах Курської та Бєлгородської областей.

Протягом минулої доби противник здійснив обстріли населених пунктів Леонівка, Грем’яч, Нововасилівка Чернігівської області; Прогрес, Заруцьке, Рівне, Волфине, а також населених пунктів Ветеринарне, Нескучне, Огірцеве, Тихе, Зибине, Бочкове, Бударки, Вільхуватка, Чугунівка, Зарубинка, Бологівка, Стариця, Колодязне на Харківщині.

На Куп’янському напрямку ворожих обстрілів зазнали Тополі, Фиголівка, Новомлинськ, Дворічна, Западне, Лиман Перший, Крохмальне, Берестове Харківської області та Новоселівське на Луганщині.

На Лиманському напрямку минулої доби противник вів безуспішні наступальні дії в районах населених пунктів Кремінна та Спірне. Артилерійських обстрілів зазнали Невське, Діброва, Білогорівка Луганської області та Терни, Спірне і Роздолівка – Донецької.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує вести наступальні дії, намагається взяти під повний контроль місто Бахмут, тривають жорстокі бої. Протягом минулої доби противник вів безуспішні наступальні дії в районі населених пунктів Оріхово-Василівка, Богданівка та Біла Гора. Підрозділи сил оборони відбили 16 атак противника на цій ділянці фронту. Від ворожих обстрілів постраждали, зокрема, Васюківка, Оріхово-Василівка, Новомаркове, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Новодмитрівка, Олександро-Шультине, Диліївка та Шуми Донецької області.

На Авдіївському та Мар’їнському напрямках противник вів наступальні дії в районах Новокалинове, Сєверне, Первомайське та Мар’їнка Донецької області, успіху не мав. Найзапекліші бої на зазначеній ділянці фронту тривають за Мар’їнку, де було відбито 19 ворожих атак. В той же час, ворожих обстрілів зазнали Новокалинове, Авдіївка, Нетайлове, Первомайське, Мар’їнка та Побєда.

На Шахтарському напрямку протягом доби ворог наступальних дій не проводив. Здійснив обстріли населених пунктів Вугледар, Пречистівка і Велика Новосілка Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує нарощувати у фортифікаційному відношенні оборонні рубежі та позиції. Здійснив обстріли понад 20 населених пунктів. Серед них – Времівка Донецької області; Гуляйполе, Залізничне, Гуляйпільське, Мала Токмачка, Новоданилівка, Новоандріївка та Кам'янське Запорізької області, а також Антонівка та Херсон.

У населених пунктах Джанкойського району тимчасово окупованого Криму, російські загарбники залучають до будівництва фортифікаційних споруд місцеве населення. Відомо, що до інженерних робіт переважно залучаються чоловіки, більшість з яких наркомани та особи із алкогольною залежністю. Робітникам окупанти обіцяють грошову винагороду, проте люди її не отримують, або отримують не в повному розмірі. Зафіксовано випадки, коли обдурені люди відмовляються йти на подальшу співпрацю, після чого, озброєні окупанти силою примушують їх копати траншеї.

Авіація Сил оборони за минулу добу завдала 6 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів. Окрім того, наші захисники знищили 3 БпЛА різних типів (“Орлан-10”, “Supercam” та "Ланцет-3"), а також 3 коригованих авіаційних бомби.

Підрозділи ракетних військ і артилерії, в той же час, уразили 2 райони зосередження живої сили противника, 2 склади пально-мастильних матеріалів та ворожу станцію радіоелектронної боротьби.

 

 

08:40 З ночі в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 9 російських кораблів, які маневрують поблизу південно-східного узбережжя Криму: через потужний шторм усі ракетоносії заведено в пункти базування, повідомили в Оперативному командуванні "Південь".

 

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Президент Білорусі Лукашенко і президент Росії Путін зустрілися в Москві 5 і 6 квітня, щоб обговорити подальшу інтеграцію в союзну державу, причому Путін, ймовірно, зосередився на зміцненні російського економічного контролю над Білоруссю.

• Лукашенко виступив із шаблонною риторикою, яка продовжує вказувати на те, що він не має наміру далі втягувати Білорусь у військові дії Росії.

• Повідомляється, що російське командування формує спеціалізовані ротні підрозділи у складі ключових фронтових з'єднань, які ведуть бойові дії в містах, щоб посилити знижену боєздатність більшості російських підрозділів.

• Російські війська, ймовірно, розгорнуть ці підрозділи "Штурм Z" вздовж лінії фронту Авдіївка–Донецьк.

• Китай продовжує риторично применшувати свою підтримку Росії та демонструвати, що існують межі оголошеного російсько-китайського партнерства «без обмежень», але він не буде справжнім нейтральним арбітром у війні. Збереження нейтрального статусу Китаю та триваючі переговори із західними лідерами, відмова від явного засудження Заходу, мінімізація відносин із Росією та припинення конкретної підтримки, ймовірно, є джерелом постійного розчарування Путіна, однак двозначні коментарі Сі не свідчать про серйозні наміри Пекіна відкрито тиснути на Росію, щоб вона припинила вторгнення в Україну, як це було б необхідно для серйозних мирних переговорів.

• Російські війська вели обмежені наземні удари на лінії Куп’янськ–Сватове–Кремінна.

• Російські війська продовжували наземні атаки в районі Бахмута та вздовж лінії Авдіївка–Донецьк.

• Українські офіційні особи зазначили, що російські сили здатні підтримувати належний темп артилерійського вогню на пріоритетних ділянках фронту за рахунок інших ділянок.

• Можливо, російські війська вивели техніку з окупованого Криму для передислокації в інше місце на півдні України через страх перед українським контрнаступом.

• Міністр оборони РФ Шойґу відвідав підприємства російського ВПК у Нижегородській області для контролю за виконанням державного оборонного замовлення.

• Президент Росії Путін провів індивідуальні зустрічі з російською окупаційною владою.

07.04.2023