403-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:09 У Санкт-Петербурзі прямо під час "творчого вечора" підірвали російського пропагандиста Владлена Татарського. У кафе, де виступав Татарський, поруч зі сценою пролунав вибух – пропаґандист загинув на місці. За однією з версій, вибухівку було закладено у статуетку, котру росіянину подарували на початку імпрези. Владлен Татарський (справжнє ім'я – Максім Фомін) – уродженець міста Макіївки на Донеччині. У своїх заявах він закликав винищувати українців і нещадно руйнувати критичну інфраструктуру України. Згідно з даними російських медій, кафе, де пролунав вибух, належить (або належало) власнику "ПВК Ваґнера" Євґєнію Пріґожину.

 

 

 

19:25 У Хмельницькому під час зібрання біля собору більшістю голосів проголосували за перехід Свято-Покровського кафедрального собору УПЦ МП до ПЦУ. Ключі від храму передали ревізійній комісії, яку обрали містяни під час зібрання, повідомляє "Суспільне". Зі слів голови комісії Юрія Смаля, після опису майна церкву закриють. У понеділок представники комісії нестимуть документи про перереєстрацію релігійної громади в ОВА. Вранці у цьому храмі відбувся інцидент за участю військовослужбовця – до нього застосували силу, коли він висловив протест під час літургії.

 

 

 

18:44 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Протягом доби противник завдав 5 ракетних та 22 авіаційних ударів, здійснив 42 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та цивільній інфраструктурі населених пунктів.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою, адже ворог і надалі ігнорує закони та звичаї війни, продовжує застосовувати тактику терору проти мирного населення. Сьогодні російські загарбники здійснили 2 ракетних удари та провели масований обстріл з реактивних систем залпового вогню по центральній частині міста Костянтинівка Донецької області. Унаслідок злочинних дій окупантів загинули та отримали поранені мирні жителі, пошкоджень зазнали дитячий дошкільний заклад, багатоповерхівки та приватні житлові будинки.

Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. В епіцентрі бойових дій залишаються населені пункти Бахмут, Авдіївка та Мар’їнка. Завдяки героїзму та професійності наших воїнів, вмілим та злагодженим діям, ефективному використанню маневру, протягом цієї доби підрозділи Сил оборони України відбили більш як 50 атак противника.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін.

Протягом доби противник здійснив обстріли населених пунктів Волфине, Басівка, Рясне і Мезенівка Сумської області, а також Ветеринарне, Гатище, Великий Бурлук та Колодязне на Харківщині.

На Куп’янському напрямку ворожих обстрілів зазнали Кам'янка, Дворічна, Западне, Масютівка, Крохмальне Харківської області та Новоселівське – Луганської.

На Лиманському напрямку протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії в районах Білогорівки та Верхньокам’янського. Артилерійських обстрілів зазнали Невське, Білогорівка Луганської області та Торське, Спірне і Роздолівка на Донеччині.

На Бахмутському напрямку ворог не припиняє штурмувати Бахмут. Проте, наші захисники мужньо тримають місто, відбивають численні атаки противника. Протягом доби загарбники вели безуспішні наступальні дії в Іванівському Донецької області. Обстріляли Васюківку, Оріхово-Василівку, Григорівку, Богданівку, Бахмут, Іванівське, Часів Яр та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському та Мар’їнському напрямках противник вів наступальні дії в районах Авдіївки, Первомайського та Мар’їнки, успіху не мав. Здійснив обстріли населених пунктів Авдіївка, Орлівка, Тоненьке, Нетайлове, Красногорівка та Мар’їнка Донецької області.

На Шахтарському напрямку протягом доби ворог обстріляв Побєду, Новомихайлівку, Вугледар, Пречистівку та Велику Новосілку Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник активних дій не проводив, удосконалює оборонні рубежі та позиції. Обстріляв, зокрема, Новопіль на Донеччині; Ольгівське, Червоне, Гуляйполе, Білогір’я, Новоандріївку Запорізької області, а також Дудчани, Зміївку, Берислав, Веселе, Миколаївку, Бургунку, Антонівку Херсонської області та місто Херсон.

Російські загарбники продовжують зазнавати величезних втрат. Для їх поповнення, у військових частинах збройних сил російської федерації, які дислокуються на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим, активно проводять заходи роз’яснювальної роботи серед військовослужбовців строкової служби. Розповідають молоді про необхідність підписання строковиками контрактів з мо рф та участі у бойових діях на території України.

Авіація Сил оборони за добу завдала 8 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів, а підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 1 район зосередження живої сили, 1 пункт управління та 2 інші важливі об’єкти ворога.

 

 

18:05 Унаслідок російського обстрілу 2 квітня постраждала одна з теплоелектростанцій. Як повідомила компанія ДТЕК, обладнання станції пошкоджено і ТЕС припинила виробництво електроенергії.

 

 

17:36 Закарпатську область відвідав із візитом заступник міністра зовнішньої економіки та закордонних справ Угорщини Левенте Модьор. Як повідомив голова Закарпатської обласної адміністрації Віктор Микита, під час зустрічей ішлося про підтримку України та єдність Європи. "Окремо порушили питання національних спільнот, на якому постійно спекулює держава-терорист та «треті проросійські сили». Жодних утисків немає, держава дбає про представників усіх нацспільнот, які проживають на Закарпатті, вони представлені на всіх рівнях та мають повну підтримку від влади на місцях. На цьому публічно наголосили представники угорської громади... Багато представників угорської спільноти загинули, захищаючи незалежність України від посягань держави-терориста Росії. Ось це справжні патріоти нашої країни, а не провокатори, які в перші дні війни залишили свою громаду і втекли за кордон. Усе інше – маніпуляції та провокації, спрямовані на дестабілізацію суспільної ситуації в краї і спроби блокування євроінтеграції України", – прокоментував Микита.

 

 

17:19 Державний секретар США Ентоні Блінкен та міністр закордонних справ Росії Сєрґєй Лавров уперше з липня відбули телефонну розмову. Як повідомила пресова служба Державного департаменту США, Блінкен висловив глибоке обурення через арешт журналіста WSJ Евана Гершковича, котрого росіяни запідозрили у шпигунстві. Голова американської дипломатії наполягає на негайному звільненні репортера. В розмові також ішлося про потребу випустити на волю колишнього морського піхотинця Пола Вілана.

 

 

16:43 Міський голова Хмельницького Олександр Симчишин висловив обурення інцидентом у храмі УПЦ МП і закликав покарати осіб, які побили військовослужбовця під час його протесту проти Московського патріархату. Симчишин також вимагає звільнити поліціянтів, які склали протокол про хуліганство на ветерана. "Після таких подій ті священники, які мають хоч частинку українського, зобов'язані негайно вийти з феесбешної структури", – закликав міський голова. Симчишин пообіцяв, що міська рада розгляне питання про припинення в місті користуванням земельними ділянками УПЦ МП.

 

 

15:50 Оновлена інформація із Костянтинівки: внаслідок російського обстрілу загинуло шестеро осіб, а восьмеро зазнали поранень. Як повідомила Донецька ОВА, росіяни випустили по місту дві ракети С-300 і здійснили чотири залпи з "Ураганів". Пошкоджено 15 багатоповерхівок і 11 приватних будинків, дитсадок та адмінбудівлю.

 

 

15:26 Предстоятель УПЦ МП Онуфрій у неділю очолив літургію у Хрестовоздвиженському храмі Києво-Печерської Лаври. Нагадаємо, 29 березня припинився термін оренди музейної території для УПЦ МП; суперечка через договір розглядається у суді. Онуфрій сказав у проповіді, що над Лаврою "нависла небезпека", а вірні проходять через випробування. "Це велике випробування, яке потребує від нас покаяння. Якщо ми будемо каятися, будемо молити Бога, то Бог перемінить думки тих людей, від кого це залежить, які хочуть нас видворити з цього місця", – сказав Онуфрій.

 

 

14:51 В одному з храмів УПЦ МП у Хмельницькому священнослужитель і віряни побили військовослужбовця під час літургії. Чоловік у формі запитував: "Скільки ще людей має загинути, щоб люди перестали ходити в Московський патріархат?" В УПЦ МП назвали цього чоловіка – ветерана з контузією та черепно-мозковою травмою – "провокатором", звинувачуючи його в тому, що він зривав літургію і чинив наругу над атрибутами літургії. Поліція розглядає інцидент як хуліганство. "Чоловік під час проведення молитовної літургії скинув зі столу на підлогу книгу "Євангелія", влаштував словесний конфлікт зі священником, який читав молитовну літургію. Свідки цієї події викликали співробітників поліції. Зараз вирішується питання про притягнення громадянина до адміністративної відповідальності за ст.173 КУпАП", – заявила представниця поліції Хмельницької області Вікторія Тимощук в коментарі виданню vsim.ua.

 

 

 

12:14 Секретар РНБО Олексій Данілов оприлюднив план із дванадцятьма кроками деокупації Криму. Пропозиції, опубліковані секретарем Радбезу, передбачають покарання воєнних злочинців, колаборантів та пропагандистів, упорядкування майнових відносин, боротьбу з наслідками пропагандистських впливів тощо. Зі слів Данілова, цей план ретельно пропрацьовується в апараті РНБО. Серед пропозицій Данілова – встановити у Севастополі пам'ятник "русский военный корабль идёт на@й", розібрати Керченський міст, перейменувати Севастополь (Данілов жартує, що спочатку треба "Об‘єкт №6", а потім – Ахтіар).

 

 

11:42 Віцеспікер парламенту Вірменії Акоп Аршакян заявив, що офіційний Єреван дослухався до стурбованостей Росії з приводу рішення місцевого конституційного суду щодо ратифікації Римського статуту. З його слів, Вірменія "не має бажання і намірів" заарештовувати Владіміра Путіна. Аршакян стверджує, що поява рішення КС просто збіглася з новинами із Гааги, а вірменам ідеться передовсім про те, щоб притягнути до відповідальності за воєнні злочини солдатів Азербайджану.

 

 

11:09 Щонайменше троє людей загинуло унаслідок обстрілу у Костянтинівці. Шестеро людей поранені. Як повідомляє Донецька обласна адміністрація, росіяни обстріляли центральну частину міста; численних пошкоджень зазнали багатоповерхівки та приватні житлові будинки.

 

 

 

10:40 Ремонтні бригади завершили аварійно-відновлювальні роботи на енергооб’єктах центрального регіону, повідомили в "Укренерго". Всі обмеження споживання, які були введені на Київщині, Житомирщині та Харківщині, знято.

 

 

10:00 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Із початку повномасштабного вторгнення в Україну Росія втратила до 200 тисяч людей, і відчутна частина їх загинула з небойових причин.

27 березня 2023 року російський канал новин у Telegram повідомив про "надзвичайно високу" кількість інцидентів, злочинів і смертей, пов'язаних із вживанням алкоголю серед розгорнутих російських військ.

Серед інших основних причин небойових втрат, ймовірно, є погані тренування з поводження зі зброєю, дорожньо-транспортні пригоди та кліматичні травми, такі як переохолодження. Російське командування, ймовірно, вважає поширене зловживання алкоголем особливо шкідливим для боєздатності. Однак оскільки зловживання алкоголем поширене серед більшої частини російського суспільства, воно вже давно вважається негласно прийнятною частиною військового життя, навіть під час бойових дій.

 

 

09:46 Прем'єр-міністр Денис Шмигаль у відповідь на петицію із закликом не забороняти Українську православну церкву (Московського патріархату) доручив Державній службі з етнополітики та свободи совісті опрацювати порушені в ній питання. Згідно з платформою на сайті уряду, ця петиція 15 березня набрала необхідні для розгляду 25 тисяч голосів.

 

 

09:33 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 174 550 (+560) осіб,

танків – 3618 (+2) од.,

бойових броньованих машин – 6986 (+4) од.,

артилерійських систем – 2687 (+4) од.,

РСЗВ – 527 (+0) од.,

засобів ППО – 279 (+0) од.,

літаків – 306 (+0) од.,

гелікоптерів – 291 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2249 (+1) од.,

крилатих ракет – 911 (+0) од.

кораблів /катерів – 18 (+0) од.,

автомобільної техніки – 5537 (+9) од.,

спеціальної техніки – 296 (+0) од.

Дані уточнюються.

 

 

Зі всієї наявної на початок 2022 року в РФ техніки за час війни знищено:

105,9% танків (з них 0,7% за минулий тиждень),

  40,3% бойових броньованих машин (з них 0,2% за минулий тиждень),

  92,3% автомобільної техніки (з них 0,7% за минулий тиждень),

  87,2% артилерійських систем (з них 1,6% за минулий тиждень),

  47,3% РСЗВ (з них 0,4% за минулий тиждень),

  24,5% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

  32,7% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень),

  19,8% засобів ППО (з них 0,1% за минулий тиждень).

 

 

 

09:15 З ночі в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 12 російських кораблів, серед яких три носії крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить 20 ракет, повідомив речник Одеської ОВА Сергій Братчук.

 

 

09:00 Інтенсивність російських атак за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Протягом минулої доби противник завдав 2 ракетних та 30 авіаційних ударів, здійснив більш як 40 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та цивільній інфраструктурі населених пунктів.

Не маючи бажаних результатів на полі бою, ворог продовжує цинічно вести війну проти мирних громадян. Російська федерація завдала чергових ракетних ударів по цивільних об’єктах міста Дружківка та Авдіївка Донецької області, застосувавши балістичні ракети. Є загиблі та поранені серед цивільного населення.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Протягом минулої доби, завдяки організованим та злагодженим діям підрозділів Сил оборони України, а також особистій мужності кожного захисника, було відбито понад 70 атак противника на зазначених напрямках. Найгарячішими залишаються бої за райони населених пунктів Бахмут, Авдіївка та Мар’їнка.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Протягом доби противник здійснив обстріли населених пунктів Карповичі та Брониви Чернігівської області; Середина-Буда, Есмань, Сидорівка, Старикове, Стукалівка, Білопілля та Соснівка Сумської області, а також Уди, Ветеринарне, Зибине, Охрімівка, Красне Перше на Харківщині.

На Куп’янському напрямку ворожих обстрілів зазнали населені пункти Дворічна, Кутьківка, Западне, Масютівка, Синьківка, Куп’янськ, Піщане, Крохмальне та Новоселівське Харківської області.

На Лиманському напрямку протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії в районах південніше Кремінної та Верхньокам’янського. Артилерійських обстрілів зазнали Новоселівське, Невське, Діброва, Білогорівка Луганської області, а також Колодязі, Торське, Спірне, Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку ворог не припиняє штурмувати місто Бахмут, намагається взяти його під повний контроль, військовослужбовці Сил оборони відбили понад 25 ворожих атак. Також, протягом минулої доби, наші захисники відбили атаки противника в районі населених пунктів Богданівка та Предтечине. Від ворожих обстрілів постраждали Васюківка, Оріхово-Василівка, Новомаркове, Бахмут, Богданівка, Григорівка, Іванівське, Часів Яр, Курдюмівка, Залізне, Диліївка, Нью-Йорк та Дружківка Донецької області.

На Авдіївському та Мар’їнському напрямках противник вів наступальні дії в районах Новокалинове, Авдіївка, Сєверне, Водяне, Первомайське та Мар’їнка Донецької області, успіху не мав. Минулої доби, лише поблизу Мар’їнки та Авдіївки військовослужбовцями Сил оборони було відбито понад 20 ворожих атак. Водночас, ворог обстріляв Степове, Авдіївку, Орлівку, Тоненьке, Сєверне, Первомайське, Нетайлове, Красногорівку, Мар’їнку, Георгіївку та Пречистівку.

На Шахтарському напрямку ворог активно застосовував БпЛА для коригування вогню артилерії, здійснив обстріли населених пунктів Побєда, Новомихайлівка, Вугледар, Велика Новосілка Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник активних дій не проводив, удосконалював оборонні рубежі та позиції. Здійснив обстріли понад 40 населених пунктів, що поряд з лінією бойового зіткнення. Серед них – Ольгівське, Полтавка, Святопетрівка, Новоданилівка, Новоандріївка, Новояковлівка Запорізької області, а також Хрещенівка, Новоолександрівка, Томарине, Тягинка, Токарівка, Придніпровське Херсонської області та місто Херсон.

Російські окупанти продовжують чинити мародерство на тимчасово зайнятій території України. Зокрема, в населеному пункті Мелітополь Запорізької області окупанти вивозять незаконно вирубаний ліс кругляк у південному напрямку.

В населеному пункті Козачі Лагері Херсонської області, після успішного вогневого ураження об’єкта російських окупаційних військ, противник активно проводить перевірки мобільних телефонів місцевих жителів та несанкціоновано обшукує помешкання громадян України.

Російські окупанти продовжують примусову паспортизацію населення тимчасово зайнятої території Херсонської області. Зокрема, в населених пунктах Генічеськ та Стрілкове на блокпостах російські окупанти обмежують пересування громадян України, які не отримали паспорти громадян російської федерації. Під час обшуків повідомляють, що громадяни України, які не отримали російські паспорти, після четвертого перетину блокпосту отримають заборону на в’їзд та виїзд. Також російська окупаційна так звана “влада”, з метою привласнення нерухомості громадян України, активно підробляє документи на право власності на житлові приміщення та бази відпочинку, шляхом фальсифікації договорів купівлі-продажу та дарування.

Авіація Сил оборони за минулу добу завдала 8 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів.

Також наші захисники збили ворожий безпілотний літальний апарат типу “Орлан-10 ”.

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 3 райони зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, 2 склади боєприпасів противника та одну реактивну систему залпового вогню.

 

 

08:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Російські, українські та західні джерела відзначали, що російський зимовий наступ не зміг досягти мети Кремля захопити всю Донецьку та Луганську області до 31 березня. Російські мілблогери стурбовані тим, що російські війська повинні завершити свої наступальні операції в Бахмуті та Авдіївці, щоб підготуватися до українських контрнаступів, які вони очікують між східнообрядним Великоднем 16 квітня та 9 травня.

• Зростаючі російські припущення про зміни російського військового командування, ймовірно, вказують на те, що Росія незабаром може змінити своє вище військове командування через невдалий зимовий наступ.

• Російські війська вели обмежені наземні атаки на лінії Сватове–Кремінна.

• Російські війська не здобули жодних підтверджених успіхів у Бахмуті та навколо нього і продовжували наступальні операції вздовж лінії фронту Авдіївка–Донецьк.

• Російські війська продовжували розбудовувати оборону на окупованому півдні України.

• 1 квітня в Росії розпочався піврічний призов, найбільший з 2016 року.

• Російські окупаційні чиновники продовжують депортувати українських дітей до Росії за схемами відпочинку й оздоровлення.

• Російські націоналістичні діячі критикують президента Білорусі Лукашенка за те, що він не продовжує зусилля з середини 1990-х років зі створення союзної держави між Росією та Білоруссю.

02.04.2023