402-й день війни Росії в Україні. Хроніка

21:39 Шевченківський суд Києва обрав запобіжний захід наміснику УПЦ МП у Києво-Печерській лаврі Павлу – цілодобовий домашній арешт на 60 діб. Як повідомляє "Укрінформ", суд також заборонив митрополиту звертатися до вірян.

 

 

 

19:25 У Соборі Святої Софії в Києві відбувся перший випуск військових капеланів, які закінчили курси підвищення кваліфікації з питань військового капеланства Збройних сил України. Глава УГКЦ Святослав разом із Предстоятелем ПЦУ Епіфанієм звершили обряд благословення військового прапора Служби військового капеланства ЗСУ; у заході також взяли участь представники інших релігійних організацій України. Підготовка перших 30 військових капеланів стартувала 20 лютого 2023 року. На курс зголосилися представники п'яти релігійних організацій; навчання проходили на базі Військового інституту Шевченкового університету. "Військовий капелан, перш за все, це – Боже обличчя в українському війську. Це – знак видимої присутності Бога серед свого народу", – привітав Блаженніший.

 

 

 

 

18:57 Біля Києво-Печерської лаври кількасот проводять акцію протесту проти УПЦ МП. Вони тримають у руках українські прапори, а також плакати: "Пашу в рашу", "Московський патріархат – за російським кораблем", "Геть московських попів". При цьому вони скандують: "Мерседес на ЗСУ". Вірні УПЦ МП встановили колонки при вході й намагаються перекричати опонентів. Священнослужителі звикло кропили присутніх зимною водою; у відповідь з натовпу хтось поливав попів напоєм із пластикової пляшки.

 

 

 

18:21 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Протягом доби противник завдав 2 ракетних, 25 авіаційних ударів та здійснив 6 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Не маючи бажаних результатів на полі бою, ворог продовжує цинічно вести війну проти мирних громадян. Сьогодні російська федерація знову завдала ракетних ударів по цивільних об’єктах міста Дружківка Донецької області та інших населених пунктах України, застосувавши балістичні ракети. Є поранені серед цивільного населення.

Ймовірність подальших ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Противник зосереджує основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Протягом цієї доби підрозділами Сил оборони України було відбито понад 50 атак противника. Найзапеклішими залишаються бої за райони населених пунктів Бахмут, Авдіївка та Мар’їнка.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін.

Вище політичне керівництво республіки білорусь продовжує підтримувати російську агресію, надає противнику повітряний простір та територію.

На білоруських полігонах триває підготовка підрозділів територіальних військ збройних сил російської федерації. Разом з тим, ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено. Протягом доби ворог здійснив обстріли населених пунктів Олександрівка Чернігівської області; Баранівка, Волфине, Катеринівка, Кіндратівка, Новомиколаївка, Попівка Сумської області, а також населених пунктів Ветеринарне, Зибине, Охрімівка і Красне Перше на Харківщині.

На Куп’янському напрямку ворожих обстрілів зазнали Дворічна, Кутьківка, Западне, Масютівка, Куп’янськ, Піщане, Крохмальне та Новоселівське Харківської області.

На Лиманському напрямку протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії в районах південніше Кремінної та Верхньокам’янського. Артилерійських обстрілів зазнали Невське, Колодязі, Діброва, Білогорівка та Роздолівка Луганської області.

На Бахмутському напрямку ворог не припиняє штурму міста Бахмут. Проте наші захисники мужньо тримають населений пункт. В той же час, противник вів безуспішні наступальні дії в Богданівці Донецької області. Протягом доби противник здійснив обстріли населених пунктів Васюківка, Оріхово-Василівка, Новомаркове, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Курдюмівка, Диліївка, Нью-Йорк та Дружківка.

На Авдіївському та Мар’їнському напрямках противник безуспішно вів наступальні дії в районах Авдіївки, Сєверного, Первомайського та Мар’їнки. Обстріляв Авдіївку, Орлівку, Нетайлове, Красногорівку, Георгіївку і Мар’їнку.

На Шахтарському напрямку протягом доби ворог активно застосовував БпЛА для коригування вогню артилерії, здійснив обстріли населених пунктів Побєда, Новомихайлівка, Вугледар, Велика Новосілка Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник активних дій не проводив, удосконалював оборонні рубежі та позиції. Здійснив обстріли населених пунктів, що поряд з лінією бойового зіткнення. Серед них – Времівка Донецької області; Бурлацьке, Затишшя, Гуляйполе, Залізничне, Білогір’я, Мала Токмачка, Малі Щербаки, Кам’янське Запорізької області, а також Дудчани, Качкарівка, Зміївка, Берислав, Веселе, Миколаївка, Бургунка, Кізомис Херсонської області та місто Херсон.

Російські окупанти продовжують примусову паспортизацію населення тимчасово зайнятої території Запорізької області. Зокрема, в місті Токмак, на блокпостах російські загарбники обмежують пересування громадян України, які не отримали паспорти російської федерації. Окупанти цілеспрямовано та навмисно обшукують транспортні засоби без подальшої можливості заїхати в місто. За відсутність російського паспорта погрожують громадянам України забороною в’їзду в місто. В свою чергу, представники фсб, під час обшуків помешкань погрожують місцевим громадянам України втратою роботи та проблемами з працевлаштуванням без російського паспорта.

Авіація Сил оборони за добу завдала 8 ударів по районах зосередження окупантів, a підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 3 райони зосередження живої сили, озброєння та військової техніки та 2 склади боєприпасів противника.

 

 

16:39 Президент України Володимир Зеленський та президент Франції Емманюель Макрон відбули телефонну розмову. Як повідомив голова держави у твіттері, переговори тривали годину: "Предметно й результативно обговорили оборонну взаємодію між Україною та Францією. Детально поінформував про ситуацію на фронті. Зупинилися на подальших кроках із реалізації "формули миру". Скоординували дії в контексті найближчих міжнародних заходів", – прокоментував Зеленський.

 

 

15:54 Шевченківський суд Києва не зміг обрати запобіжний захід намісникові УПЦ МП у Києво-Печерській лаврі Павлу – судове засідання перенесли на понеділок, 09:00, через погане самопочуття архієрея Московського патріархату. Під час засідання Павло відкинув закиди Служби безпеки України у виправдовуванні злочину агресії: "Я ніколи не був на стороні агресії. Я проти агресії. І зараз я перебуваю в Україні. Це моя земля". 

 

 

15:09 Президент України Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки та оборони України з новими санкціями. У санкційному переліку є 240 фізичних осіб та 155 юридичних осіб, зокрема з Ірану. Серед підсанкційних осіб – колишній президент "Мотор Січі" В’ячеслав Богуслаєв, заарештований за звинуваченням у державній зраді. В іншому указі фіґурує 33 фізичні особи, які є громадянами Російської Федерації, а також 225 юридичних осіб, зокрема акціонерні товариства "Інформаційні супутникові системи імені Решетньова", "Завод «Пластмас»", "Казанське моторобудівне виробниче об'єднання", "Армавірський електротехнічний завод", "Дубненський завод комутаційної техніки".

 

 

14:15 Служба безпеки України оприлюднила фрагменти телефонних розмов намісника УПЦ МП у Києво-Печерській лаврі Павла, котрі, на думку слідства, підтверджують підозру про виправдовування митрополитом російської агресії проти українців. Архієрей Московського патріархату говорив, що люди "довольні" після появи російських прапорів в окупованому Херсоні; переказував спекуляції, "що буде війна США та Росії до останнього українця"; про росіян казав, що вони "б'ють по повній", а про українців – "але ці ж провоцирують"; стверджував, що на заході України на все впливають Польща та Угорщина; згадав про певних "благочестивих людей" із Москви; ретранслював тезу російської пропаґанди про те, начебто в Україні знайшли і знищили "американські біолабораторії".

 


 

13:49 Україна замовила у Польщі 100 панцеромобілів Rosomak. Про це повідомив польський прем’єр-міністр Матеуш Моравецький під час відвідин заводу Rosomak S.A. у місті Семяновиці-Шльонські. З його слів, закупівлю цих бронемашин оплатять Європейський Союз і Сполучені Штати Америки.

 

 

 

 

13:01 Служба безпеки України офіційно підтвердила, що наміснику УПЦ МП у Києво-Печерській лаврі Павлу (Петру Лебідю) оголосили підозру за статтями Кримінального кодексу про розпалювання релігійної ворожнечі, а також виправдовування й заперечення збройної агресії РФ. "Встановлено, що Лебідь у своїх публічних виступах неодноразово ображав релігійні почуття українців, принижував погляди вірян інших конфесій і намагався сформувати ворожі настрої до них, а також робив заяви, котрі виправдовували чи заперечували дії країни-агресора", – йдеться у повідомленні. Голова СБУ Василь Малюк заявив, що "закон і відповідальність за його порушення однакові для всіх, а ряса не завжди є запорукою чистих намірів". "Ворог намагається використати церковне середовище для просування своєї пропаганди та розколу українського суспільства... СБУ системно блокує усі спроби російських спецслужб, котрі прагнуть використовувати своїх агентів для нанесення шкоди інтересам та безпеці України", – прокоментував Малюк.

 

 

 

12:47 Декілька оцінок на тему відносин із Китаєм, які Президент України Володимир Зеленський висловив під час пресової конференції у рамках Бучанського саміту: "Що у нас з лідером Китаю? Мені здається, саме це той час, саме це один із тих лідерів, які вагаються, скажімо так. І мені здається, для нас дуже важливо робити все, щоб задіяти у перемозі над війною максимум держав, як би далеко вони не були... Тому і ми відправляємо сигнали таких державам і говоримо, що готові зустрічатися, обговорювати, говорити і разом перемагати агресію РФ". "Сигнал, що Росія буде розташовувати ядерну зброю на території Білорусі, говорить про невдалу зустріч із Китаєм. Перше – що [Путіну] потрібно було показати якусь суб’єктність. Яку Росія під керуванням президента Путіна повністю втратила. Друге – що треба показувати якісь політичні кроки або перемоги президенту Росії. Але він на полі бою не зміг це зробити", – сказав Зеленський.

 

 

12:33 Впровадження електронного рецепта є лише новим цифровим сервісом для зручності громадян, рецептурна група препаратів не змінилася, заявив міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко в ефірі інформаційного телемарафону: "Ми не змінили правила відпуску препаратів. Ми говоримо про те, що ми ввели додатковий сервіс, який сьогодні з’явився, – електронний рецепт. Всі інші правила відпуску, контроль, який був у довоєнний період, він залишається сьогодні такий, як і був до 24 лютого 2022 року, до рецептурної групи не потрапили жодні нові препарати. Не змінилася ніяка ситуація щодо посилення контролю відпуску. Є питання довоєнного періоду, коли в нас була група рецептурних препаратів, яка повинна відпускатися за рецептом лікаря. Ця рецептурна група препаратів не змінювалася МОЗ ні до війни, ні зараз. На 1 квітня 2022 року ми планували зайти з електронним рецептом по антибіотиках. Через повномасштабне вторгнення РФ ми відтермінували впровадження електронного рецепта як додаткового сервісу для пацієнта. При цьому електронний рецепт на програму "Доступні ліки" працює в нашій країні більше 3 років".

У травні 2022 року МОЗ повністю прибрало рецептурний відпуск на всі ліки для того, щоби спростити тодішню хаотичну ситуацію. Уже в серпні системна логістика в аптечній мережі стабілізувалася, і дія постанови на безрецептурний відпуск антибіотиків була скасована, тоді ж також був запущений додатковий сервіс – електронний рецепт. Тобто електронний рецепт разом із паперовим на антибіотики та програму "Доступні ліки" працює вже більш ніж пів року. В листопаді планується  скасувати дію постанови на безрецептурний відпуск на наркотичні лікарські засоби. А віднині, 1 квітня 2023 року, за електронним рецептом запущено всю групу рецептурних препаратів – як додатковий, а не обов'язковий сервіс.

 

 

12:19 Головування у Раді Безпеки ООН на найближчий місяць перейшло до Росії. За кілька годин до ротації міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба написав у твіттері: "Головування Росії в Радбезі ООН 1 квітня – злий жарт. Росія узурпувала своє місце [у Радбезі]; вона веде колоніальну війну; її лідер є воєнним злочинцем, який розшукується Міжнародним кримінальним судом за викрадення дітей. Світ не може бути безпечним місцем із Росією в Радбезі ООН".

 

 

 

11:58 Увечері 31 березня росіяни здійснили артилерійський обстріл Авдіївки – снаряд влучив у приватний будинок; у полум'ї, що охопило оселю, загинули 69-річна жінка та її 5-місячний онук. Батько і матір під час обстрілу перебували на подвір'ї – вони зазнали поранень. Прокуратура розпочала досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством.

 

 

11:31 Внаслідок вибуху ручної наступальної гранати у львівській багатоповерхівці на вулиці Замарстинівській вчора ввечері загинув 44-річний мешканець Чернігова, а господар помешкання, 52-річний львів’янин, госпіталізований із важкими травмами. Триває досудове розслідування, поліцейські встановлюють обставини події та походження боєприпасу.

 

 

11:16 Виконавча рада Міжнародного валютного фонду схвалила нову програму розширеного фінансування EFF для України в розмірі $15,6 мільярда. Нова програма "спрямована на закріплення політики, яка підтримує фіскальну, зовнішню, цінову та фінансову стабільність і підтримує економічне відновлення". Вона має поліпшити державне управління, а також зміцнити інституції України з метою сприяння довгостроковому зростанню в період післявоєнної реконструкції, а також на шляху України до ЄС. "Програма буде складатися з двох частин. Перша – це термінове фінансування до нашої перемоги у війні. Друга частина – це післявоєнна відбудова та трансформація України. Перший транш у розмірі понад 2,7 млрд доларів очікуємо вже найближчим часом", – прокоментував прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

 

 

11:00 Ситуація з постачанням електроенергії нині без змін: генерація повністю забезпечує потреби споживачів, на Житомирщині можливі обмеження електропостачання для деяких категорій споживачів через ремонти мережевої інфраструктури, повідомив міністр енергетики Герман Галущенко.

 

 

10:30 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

11 січня 2023 року начальник генерального штабу Росії генерал Валєрій Ґєрасімов перейняв особисте командування "спеціальною військовою операцією" в Україні.

Час перебування Ґєрасімова характеризується спробами розпочати загальний зимовий наступ з метою поширення російського контролю на весь Донбас. Вісімдесят днів по тому стає все більш очевидним, що цей проєкт провалився.

На кількох напрямках фронту на Донбасі російські війська досягли лише незначних успіхів ціною десятків тисяч втрат, значною мірою змарнувавши свою тимчасову перевагу в особовому складі, отриману в результаті осінньої "часткової мобілізації".

Після десяти років перебування на посаді начальника генштабу існує реалістична можливість, що Ґєрасімов розширює межі того, наскільки далеко політичне керівництво Росії толеруватиме невдачі.

 

 

10:24 Ситуація на сході у районах ведення оборонної операції залишається досить складною, пише заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

Агресор проводить основні наступальні дії одночасно на чотирьох напрямках, а саме: Лиманському, Бахмутському, Мар’їнському та Авдіївському.
Переважно не має успіху.
Найбільші зусилля зосереджує на встановленні контролю над Бахмутом, намагається просуватись до центральної частини міста, на окремих ділянках має незначні перемінні успіхи. Але захопити місто не може. Довкола і в самому місті тривають жорсткі бої.
Також ворог веде наступальні дії в районі Авдіївки з метою оточити місто та блокувати шляхи постачання.
Крім того, бої тривають у Білогорівці та у Мар'їнці.

 

 

10:17 Сьогодні зранку в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 3 носії крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить 20 ракет, повідомила керівник об’єднаного пресцентру Сил оборони півдня Наталія Гуменюк в ефірі телемарафону.

 

 

10:12 Влада США в понеділок може оголосити про виділення чергового пакета військової допомоги Україні на суму в $2,6 млрд, повідомляє Reuters. До пакета, серед іншого, увійдуть різні типи боєприпасів, протитанкове озброєння, РЛС повітряного спостереження, спорядження для форсування водних перешкод, ремонтно-евакуаційні машини, ракети для систем ППО NASAMS.

 

 

10:02 Зранку близько 07:30 намісникові Києво-Печерської лаври митрополиту Павлу працівники СБУ вручили підозру у розпалюванні міжрелігійної ворожнечі, повідомляють в УПЦ МП. Джерела УП в правоохоронних органах вказують і на підозру за ст.436 ККУ  "пропаганда війни".

 

 

09:50 Низка держав – членів НАТО запропонувала голові Єврокомісії Урсулі фон дер Ляєн у 2023 році очолити НАТО після відставки нинішнього генерального секретаря альянсу Єнса Столтенберґа, повідомило британське видання The Sun з посиланням на дипломатичне джерело. Термін перебування фон дер Ляєн на посаді голови Єврокомісії спливає тільки 2024 року. Але, як пише The Sun, "Лондон, найімовірніше, накладе вето на її кандидатуру, пославшись на погані результати на чолі міноборони Німеччини". Натомість на цю посаду претендує британський міністр оборони Бен Воллес. Офіційні вибори генсека НАТО не передбачені, Альянс призначає його на основі консенсусу всіх 30 країн-членів.

 

 

09:35 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 173 990 (+630) осіб,

танків – 3616 (+1) од.,

бойових броньованих машин – 6981 (+4) од.,

артилерійських систем – 2683 (+8) од.,

РСЗВ – 527 (+1) од.,

засобів ППО – 279 (+1) од.,

літаків – 306 (+0) од.,

гелікоптерів – 291 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2248 (+0) од.,

крилатих ракет – 911 (+0) од.

кораблів /катерів – 18 (+0) од.,

автомобільної техніки – 5528 (+7) од.,

спеціальної техніки – 296 (+2) од.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

105,8% танків (з них 0,6% за минулий тиждень),

  40,3% бойових броньованих машин (з них 0,2% за минулий тиждень),

  92,1% автомобільної техніки (з них 0,7% за минулий тиждень),

  87,1% артилерійських систем (з них 1,7% за минулий тиждень),

  47,3% РСЗВ (з них 0,4% за минулий тиждень),

  24,5% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

  32,7% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень),

  19,8% засобів ППО (з них 0,1% за минулий тиждень).

 

 

 

09:20 Базовий сценарій чотирирічної програми розширеного фінансування EFF Міжнародного валютного фонду для України передбачає згортання війни в середині 2024 року, тоді як негативний – наприкінці 2025 року, повідомив керівник місії Фонду Гевін Грей. Прогнозований  дефіцит фінансування в базовому сценарії $115 млрд, а в несприятливому – $240 млрд.

 

 

09:00 Інтенсивність російських атак за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Протягом минулої доби противник завдав 5 ракетних та 16 авіаційних ударів, здійснив 39 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

31 березня російська федерація завдала чергового ракетного удару по цивільних об’єктах, застосувавши балістичні ракети.

Для авіаударів противник також задіяв 6 ударних БпЛА типу «Шахед-136». Проте усі вони були знищені нашими захисниками.

Ймовірність подальших ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається досить високою.

Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Протягом минулої доби, завдяки організованим та злагодженим діям підрозділів Сил оборони України, а також особистій мужності кожного захисника, було відбито 70 атак противника на зазначених напрямках. Найінтенсивніші бої тривають за населені пункти Білогорівка, Бахмут, Авдіївка та Мар’їнка.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін.

Вище політичне керівництво республіки білорусь продовжує підтримувати російську агресію, надає противнику повітряний простір та свою територію. На білоруських полігонах здійснюється підготовка підрозділів територіальних військ збройних сил російської федерації. Разом з тим, ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено. Ворог і надалі зберігає військову присутність у прикордонних районах Курської та Бєлгородської областей.

Протягом минулої доби противник здійснив обстріли населених пунктів Баранівка Чернігівської області; Катеринівка, Соснівка, Старикове, Волфине, Кіндратівка, Новомиколаївка, Миропілля, Попівка та Олександрівка Сумської області, а також населених пунктів Ветеринарне, Гоптівка, Стрілеча, Глибоке, Нескучне, Бочкове і Бударки на Харківщині.

На Куп’янському напрямку ворожих обстрілів зазнали населені пункти, що поряд з лінією бойового зіткнення: Кам’янка, Фиголівка, Масютівка, Синьківка, Крохмальне Харківської області та Новоселівське на Луганщині.

На Лиманському напрямку, протягом минулої доби, противник вів безуспішні наступальні дії неподалік населених пунктів Макіївка, Кремінна, Червонопопівка, Діброва, Білогорівка та в районі Серебрянського лісництва. Артилерійських обстрілів зазнали Невське, Червонопопівка, Діброва, Білогорівка Луганської області, а також Спірне – Донецької.

На Бахмутському напрямку ворог не припиняє штурмувати місто Бахмут, намагається взяти його під повний контроль. Протягом минулої доби наші захисники відбили атаки противника в районах населених пунктів Богданівка та Іванівське. Від ворожих обстрілів постраждали Васюківка, Оріхово-Василівка, Новомаркове, Григорівка, Бахмут, Іванівське, Озарянівка та Майорськ Донецької області.

На Авдіївському та Мар’їнському напрямках противник вів наступальні дії поблизу населених пунктів Новобахмутівка, Авдіївка, Первомайське та Мар’їнка Донецької області, успіху не мав. Минулої доби, лише в районі Мар’їнки військовослужбовцями Сил оборони було відбито близько 20 ворожих атак. Водночас, ворог здійснив обстріли населених пунктів Степове, Тоненьке, Сєверне, Мар'їнка та Новомихайлівка.

На Шахтарському напрямку протягом минулої доби ворог активно застосовував БпЛА для коригування вогню артилерії, здійснив обстріли населених пунктів Водяне, Вугледар, Велика Новосілка, Красногорівка та Новосілка Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник активних дій не проводив, удосконалював оборонні рубежі та позиції. Здійснив обстріли населених пунктів. Серед них – Времівка, Новосілка Донецької області; Ольгівське, Гуляйполе, Чарівне, Мала Токмачка, Новоданилівка, Оріхів, Малі Щербаки, Степногірськ Запорізької області, а також Херсон.

Після ефективного вогневого ураження по районах зосередження живої сили та техніки противника, у Троїцькому районі Луганської області окупанти посилили контррозвідувальний режим. Проводиться перевірка місцевих жителів, у окремих населених пунктах відключено мобільний зв'язок.

Продовжують фіксуватися випадки використання загарбниками цивільної інфраструктури та приватної власності у власних цілях. Зокрема, у окремих населених пунктах Щастинського району Луганської області, відзначено виселення людей із власних осель для розквартирування військовослужбовців російських окупаційних військ.

Авіація Сил оборони за минулу добу завдала 10 ударів по районах зосередження окупантів. Підрозділи ж ракетних військ і артилерії уразили 9 районів зосередження живої сили, озброєння та військової техніки противника, склад пально-мастильних матеріалів, 2 зенітно-ракетних комплекси, артилерійський підрозділ на вогневій позиції, а також станцію радіоелектронної боротьби.

 

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Президент Росії Путін 31 березня схвалив нову концепцію зовнішньої політики Росії, яка, ймовірно, спрямована на підтримку спроб Кремля сприяти створенню потенційної антизахідної коаліції. Нова концепція зовнішньої політики малює Захід як антиросійську та міжнародну дестабілізуючу силу значно більшою мірою, ніж попередня концепція зовнішньої політики Росії 2016 року, і прямо заявляє, що США та їхні "сателіти" розв’язали гібридну війну, спрямовану на послаблення Росії.

• Президент Білорусі Лукашенко продовжує використовувати гучні публічні заяви, щоб зобразити Білорусь як суверенну державу, незважаючи на її нинішню фактичну окупацію російськими військами. Лукашенко повторив шаблонну риторику про те, що він є рівноправним партнером російського президента Путіна у захисті Росії та Білорусі, явно описавши Білорусь як мішень західної гібридної війни – наратив, який Лукашенко просуває з 2020 року. Лукашенко, ймовірно, прагне використати наратив про те, що Білорусь є повністю суверенною державою та рівноправним партнером Росії у союзній державі, щоб він міг використати інформаційний вплив і вимагати, щоб російські війська залишили Білорусь після завершення вторгнення Росії в Україну. Лукашенко також заявив, що підтримує мирні переговори «якнайшвидше» і запропонував допомогу в переговорах в якості посередника.

• Речник Кремля Дмітрій Пєсков одразу відкинув пропозицію Лукашенка про припинення вогню та зазначив, що Кремль не зацікавлений у серйозних переговорах. Однак Пєсков, ймовірно маючи на меті залишити відкритою можливість для початку нових інформаційних операцій щодо російських інтересів у припиненні вогню, заявив, що Путін і Лукашенко можуть обговорити пропозицію про перемир’я в Україні. Кремль може прийняти рішення просувати перемир’я найближчими тижнями, намагаючись заморозити лінію фронту в Україні через побоювання, що українські контрнаступи можуть призвести до того, що українські сили звільнять більше території.

• Заступник голови ради безпеки Росії Мєдвєдєв використав висловлювання щодо відправки миротворчих сил в Україну для продовження інформаційних операцій, які зображують Захід відповідальним за ескалації.

• Російські війська продовжували наземні наступи на лінії Сватове–Кремінна.

• Російські війська досягли певних успіхів у межах Бахмута, а українські війська відновили позиції біля Бахмута. Геолокаційні кадри, опубліковані 31 березня, свідчать, що українські війська провели контратаку на південний захід від Бахмута та відновили втрачені позиції на південь від Іванівського (близько 7 км на південний захід від Бахмута).

• Російські війська продовжували наступальні дії на лінії фронту Авдіївка–Донецьк.

• Українські удари по місцях зосередження російських військ на півдні України, ймовірно, змушують російське угруповання в цьому районі змінювати тактику, щоб уникнути ризику ударів.

• Російські офіційні особи продовжують заявляти, що російські війська не планують офіційної другої хвилі мобілізації.

• Російські чиновники продовжують відправляти українських дітей у табори до Росії.

01.04.2023