401-й день війни Росії в Україні. Хроніка

23:32 Близько 50 держав та міжнародних організацій уклали Бучанську декларацію щодо відповідальності Росії за скоєні в Україні злочини. Документ підписано за підсумками Бучанського саміту Faces of Justice. Учасники саміту рішуче засудили тяжкі злочини, які були скоєні на території України, включно з масовими вбивствами в Бучі, які стали символом жахіть російської агресії, і висловили підтримку зусиль прокурора Міжнародного кримінального суду та вдячність за виняткову та важливу діяльність МКС у забезпеченні притягнення до відповідальності винних і запобіганні їхній безкарності. У декларації висловлюється підтримка зусиль щодо розслідування та кримінального переслідування злочинів, скоєних на території України або проти України. Також учасники саміту підтримали створення міжнародного механізму з компенсації шкоди чи збитків, завданих унаслідок міжнародно-протиправних дій РФ.

 

#цитата

 

 

У повноцінній відповідальності Росії повинні бути три елементи. Перший – це національне правосуддя України, яке забезпечить відповідальність основної маси російських убивць і терористів. Друге – це Міжнародний кримінальний суд, який здатний притягти до відповідальності російських воєнних злочинців різного рівня в межах своєї юрисдикції. І третій обов’язковий елемент – це спецтрибунал; обов’язковий елемент – ми підкреслюємо для окремих країн та окремих лідерів, які мають іншу думку, – спецтрибунал щодо злочину агресії Росії проти України, який притягне до відповідальності винних у первинному злочині – злочині агресії, у злочині, який зробив можливими всі інші злочини цієї неспровокованої війни Росії проти України.

 

Володимир Зеленський,

Президент України

 

 

21:41 До Конституційного Суду надійшло подання від народних депутатів про конституційність "Харківських угод", укладених у 2010 році за президентури Віктора Януковича, котрі пролонґували термін базування Чорноморського флоту Росії до 2042 року в обмін на газову "знижку". Авторами подання є 49 народних депутатів із партій "Європейська солідарність" і "Голос".

 

 

21:06 Голови МЗС країн “Бухарестської дев’ятки” під час зустрічі у польському місті Лодзь обговорили подальшу підтримку України. "Країни B9 тут є лідерами, в тому числі, щодо гуртування союзників до більш рішучих дій, як це мало місце з передачею літаків МіГ-29 чи танків”, – заявив голова польської дипломатії Збігнєв Рау.

 

 

20:13 Китай виступає за відмову від розміщення ядерної зброї за кордоном, заявив заступник постійного представника Китаю при ООН Ґен Шуан на засіданні Ради Безпеки ООН, присвяченому обговоренню погроз президента РФ Владіміра Путіна щодо розміщення тактичної ядерної зброї у Білорусі. "Ми закликаємо до скасування угод про спільне використання ядерної зброї і виступаємо за відмову від розміщення ядерної зброї за кордоном усіма державами, що володіють ядерною зброєю", – цитує "Укрінформ". Дипломат нагадав позицію своєї країни "з українського питання", яка, за його словами "ясна і послідовна". З його слів, пропозиції Китаю "включають аспекти, що стосуються протидії збройним нападам на атомні електростанції та інші мирні ядерні об'єкти". "Ядерна зброя не повинна застосовуватися, і ядерна війна не повинна вестися", – сказав Ґен Шуан. "Слід протистояти загрозі ядерної зброї або її застосуванню", а також "запобігати розповсюдженню ядерної зброї та ядерній кризі", додав він.

 

 

19:41 Національний заповідник "Києво-Печерська лавра" звернувся до Господарського суду для усунення перешкод, які чинять представники УПЦ МП на шляху передачі майна Лаври власнику – державі. Як зазначив міністр культури Олександр Ткаченко, згідно зі статтею 381 Цивільного кодексу України власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпоряджання своїм майном. "Будемо вирішувати ситуацію в законний спосіб", – прокоментував Ткаченко.

 

 

19:13 До суду скерували обвинувальний акт щодо колишнього керівника СБУ Олександра Якименка. Його звинувачують в організації масових репресій проти мирних жителів у захопленій частині Херсонської області. "З 2014 року експосадовець переховувався в РФ, а на початку повномасштабного вторгнення допомагав окупантам у війні проти України. Зокрема, його призначили керівником створеної агресором «государственной службы безопасности в Херсонской области». На цій посаді він виконує завдання Москви щодо поширення кремлівського режиму та придушення руху опору в південному регіоні. Для цього організовує масові переслідування, викрадення і катування місцевих жителів. Щоденно людей піддають жорстоким тортурам – катують електричним струмом, не дають воду та їжу, а також імітують розстріл потерпілих", – заявили у Службі безпеки України. Правоохоронці встановили особи ще вісьмох зрадників, які разом із Якименком беруть участь у катуваннях мирних жителів.

 

 

18:50 Президент України Володимир Зеленський спільно з іноземними гостями пройшлися в Бучі вулицею Вокзальною, де минулого року було знищено велику колону ворожої техніки, котра рухалася на Київ з боку Гостомеля. "Людство має пам’ятати кожне українське місто, кожну вулицю, чиї героїзм і стійкість дають майбутнє всім, хто цінує життя", – прокоментував Зеленський. 

 

 

 

 

18:35 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Протягом доби противник завдав 5 ракетних та 12 авіаційних ударів, здійснив більш як 20 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Не маючи бажаних результатів на полі бою, ворог продовжує цинічно тероризувати мирних громадян нашої країни. Сьогодні російська федерація завдала чергового ракетного удару по цивільних об’єктах міста Запоріжжя та інших населених пунктів України, застосувавши балістичні ракети. Для авіаційних ударів противник також задіяв 6 ударних БпЛА типу «Шахед-136» – усі вони були знищені нашими захисниками.

Ймовірність завдання подальших ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Протягом цієї доби підрозділами Сил оборони України було відбито понад 30 атак противника. Найзапеклішими залишаються бої за населені пункти Білогорівка, Бахмут, Авдіївка та Мар’їнка.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. В рамках заходів бойової підготовки, завершились навчання підрозділів ССО збройних сил республіки білорусь. Водночас вище політичне керівництво цієї країни продовжує підтримувати російську агресію, надає противнику повітряний простір та територію. На білоруських полігонах триває підготовка підрозділів територіальних військ збройних сил російської федерації. Однак ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено.

Ворог і надалі зберігає військову присутність у прикордонних районах Курської та Бєлгородської областей.

Протягом доби противник здійснив обстріли населених пунктів Баранівка Чернігівської області, Соснівка, Волфине, Кіндратівка, Новомиколаївка, Попівка, Олександрівка Сумської області, а також населених пунктів Ветеринарне, Гоптівка, Стрілеча, Глибоке, Бочкове та Бударки на Харківщині.

На Куп’янському напрямку ворожих обстрілів зазнали Кам’янка, Фиголівка, Синьківка, Крохмальне Харківської області та Новоселівське – Луганської.

На Лиманському напрямку протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії неподалік населених пунктів Макіївка, Кремінна, Діброва, Білогорівка та в районі Серебрянського лісництва. Артилерійських обстрілів зазнали населені пункти, що поряд з лінією бойового зіткнення, а саме: Невське, Діброва, Білогорівка Луганської області, а також Спірне на Донеччині.

На Бахмутському напрямку ворог не припиняє штурмувати місто Бахмут, намагається взяти його під повний контроль. Протягом доби противник обстріляв населені пункти Оріхово-Василівка, Новомаркове, Григорівка, Бахмут, Іванівське, Озарянівка та Майорськ Донецької області.

На Авдіївському та Мар’їнському напрямках противник вів наступальні дії поблизу населених пунктів Новобахмутівка, Авдіївка та Первомайське, успіху не мав. Здійснив обстріли населених пунктів Степове, Тоненьке, Мар'їнка, Новомихайлівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку протягом доби ворог активно застосовував БпЛА для коригування вогню артилерії, здійснив обстріли населених пунктів Водяне, Вугледар, Велика Новосілка, Красногорівка та Новосілка Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник активних дій не проводив, удосконалював оборонні рубежі та позиції у фортифікаційному відношенні. Обстріляв, зокрема, населені пункти Времівка, Новосілка Донецької області; Ольгівське, Гуляйполе, Мала Токмачка, Новоданилівка, Оріхів, Малі Щербаки, Степногірськ Запорізької області, а також Херсон.

Продовжується тенденція збільшення випадків втечі груп особового складу противника з підрозділів та військових частин. Так, у Старобільському районі тимчасово окупованої території Луганської області, окупанти розшукують 50 військовослужбовців, які дезертирували.

Авіація Сил оборони за добу завдала 6 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів. Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 8 районів зосередження живої сили, озброєння та військової техніки противника, склад пально-мастильних матеріалів, 2 зенітно-ракетних комплекси, артилерійський підрозділ на вогневій позиції, а також станцію радіоелектронної боротьби.

 

 

18:10 Українські Повітряні сили вже застосовують комплекти JDAM для авіаційних бомб. Про це розповів речник командування ПС ЗСУ Юрій Ігнат в етері національного телемаратону. "Це бомби західного зразка, якими наша авіація завдає успішних ударів по важливих цілях. Ці бомби трохи меншої потужності, але надзвичайно високоточні. Хотілось би мати таких бомб побільше для успіхів на фронті", – розповів Юрій Ігнат. Комплекти Joint Direct Attack Munition (JDAM) перетворюють звичайні авіабомби на всепогодні кориговані боєприпаси. Комплект включає інерційну систему навігації та GPS-приймач для підвищення точності, а також невеликі крила, що кріпляться в середній частині бомби, та хвостовий блок, який має кероване оперення, воно дозволяє бомбі коригувати свій курс під час польоту до цілі. У блоці знаходиться навігаційне та інше обладнання, зазначає портал "Мілітарний".

 

 

17:39 Президентка Молдови Мая Санду під час відвідин Бучі закликала лідерів демократичних держав забезпечити правосуддя над російськими воєнними злочинцями та їхніми діями в Україні. "Ми висловлюємо захоплення тими, хто відбив російську навалу. Ми згадуємо невинних жертв: дітей, жінок, сотень загиблих. Немає меж дурній брутальності російської навали. Ми відчуваємо це і в Молдові. Багато наших людей у Молдові спостерігали з сумом і страхом за тим, як спливали кров'ю Ірпінь і Бородянка, Буча", – заявила Санду на церемонії вшанування пам'яті загиблих. "Демократичні держави мають працювати разом, щоб було проведено розслідування щодо тих, хто вчинив ці жорстокі дії, і щоб вони були покарані. Злочини повинні мати наслідки. Злочини проти людства повинні мати важкі наслідки... Ми закликаємо до правосуддя. Без правосуддя миру ніколи не буде", – наголосила Санду.

 

 

 

17:13 В Офісі президента розкритикували п'ятничну заяву розпорядника адміністрації президента Білорусі Олександра Лукашенка про потребу негайно припинити бойові дії в Україні і припинити переміщення військ. "Будь-яке припинення вогню буде означати право рф залишитися на окупованих територіях. Цього категорично не можна допустити. Дивні «миротворці» виглядають комічно", – заявив радник керівника ОП Михайло Подоляк.

 

 

16:41 У Бучі лідери кількох держав мають підписати Бучанську декларацію. Про це заявив під час урочистостей прем’єр-міністр Хорватії Андрей Пленкович. "Ми сьогодні підписуємо Бучанську декларацію, в якій закликаємо до покарання тих, хто вчинив ці злочини. Це дуже важливі меседжі, які ми шлемо сьогодні з Бучі", – наголосив Пленкович. "Злочини, вчинені в Бучі, показали справжнє обличчя російської агресії. Якщо хтось у міжнародній спільноті раніше сумнівався і не міг визначитися з тим, що, можливо, було їм неочевидним, хоча нам це було очевидно з 24 лютого минулого року, то вони зрозуміли справжню мету [Росії] – залякати, поселити страх у їхніх душах і підкорити українців", – сказав хорватський прем'єр.

 

 

16:10 Голова іспанського уряду Педро Санчес на зустрічі з головою КНР Сі Цзіньпіном висловив підтримку українській "формулі миру" і закликав китайського лідера провести розмову з Володимиром Зеленським. "Я закликав голову Сі поговорити з Президентом Зеленським, щоб дізнатися з перших вуст про мирний план українського уряду", – сказав Санчес. Прем'єр Іспанії звинуватив президента РФ Владіміра Путіна у прагненні послабити ЄС як "багатосторонній проєкт миру та добробуту".

 

 

15:28 Прем’єр-міністр Словенії Роберт Голоб частину своєї промови в Бучі виголосив українською мовою. Він зазначив, що безпричинна війна, нав’язана Росією, сьогодні об’єднала всіх словенців. "Сьогодні всі ми – українці. Ваш прапор тепер і наш прапор. У Словенії ми вивішуємо його перед усіма державними установами, а також перед моїм кабінетом прем’єр-міністра. Сьогодні ми пов’язані як ніколи. Разом з вами і ми козацького роду. І разом з нами ви знову запануєте у своїй сторонці", – заявив Голоб.

 

 

15:09 Президент України Володимир Зеленський заявив на урочистостях з нагоди річниці визволення міста від росіян у Бучі: бучанська трагедія показала російське зло без маски. “Минув рік від того дня, коли відбулося вигнання російських окупантів із нашого міста Буча. Міста, про яке тоді світ ще не знав. Міста, про яке відтоді світ уже не забуде. Ми не дамо забути. Людська порядність не дасть забути”, – сказав голова держави. Зеленський заявив, що український народ зупинив "найбільшу антилюдську силу нашого часу, силу, яка зневажає і хоче знищити все те, що дає значення людині". "Чому Росія вбиває? Для чого Росія знущається, катує, тероризує? Вона прагне знищити гідність людей, щоб людина значила нуль, щоб звичайна людина на території, яку кремль контролює, була тільки пилом під ногами тих, хто утримує владу”, – заявив Зеленський.

 

 

 

14:42 Міністр оборони Олексій Резніков під час зустрічі з делегацією комітету Євросоюзу з питань політики та безпеки заявив, що Україні для контрнаступу потрібна важка техніка та якісна підготовка резервів. "Завдяки постачанню західного озброєння ЗСУ мають успіхи на полі бою. Проте ми готуємось до контрнаступальної операції, тому Україні необхідні, насамперед, важка техніка та підготовлені резерви. Ми зацікавлені у проведенні тренувань українських військових на всіх рівнях: від індивідуальної підготовки солдата до колективних навчань підрозділів бригадного рівня", – заявив Резніков.

 

 

14:21 Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн у річницю звільнення Бучі заявила, що страти були частиною плану Кремля зі знищення українців. "Те, що трапилося в Бучі рік тому, не було ізольованим епізодом. Ці холоднокровні страти були частиною більшого плану. Кремлівського плану зі знищення українців. Їхньої національної ідентичності. Сенсу їхнього життя", – прокоментувала фон дер Ляєн у твіттері. Президентка Єврокомісії наголосила, що воєнних злочинців слід покарати. "Ми продовжуємо підтримувати зусилля, щоб забезпечити можливість притягнення Путіна до відповідальності за злочин агресії. У цьому контексті ми продовжуємо підтримувати створення спеціального трибуналу, якщо це необхідно. Ми хочемо правосуддя для України та українців", – додала вона.

 

 

14:08 Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі розпочала свою щорічну президентську доповідь на позачерговому засіданні парламенту з хвилини мовчання у пам'ять жертв Бучі. "Перш ніж я почну своє звернення, хочу висловити солідарність нашому другу – Україні. Сьогодні річниця трагедії в Бучі, і прошу вшанувати пам’ять загиблих хвилиною мовчання", – сказала Зурабішвілі. Президентка у своєму виступі наголосила, що національний інтерес і волевиявлення грузинського народу збігаються, і що їхня спільна мета – це європейське майбутнє Грузії. "У 2021 році ви були тою владою, яка пообіцяла народу, що до 2024 року Грузія подасть заявку на членство в ЄС. Правляча партія одноголосно назвала цей європейський шлях «нашим цивілізаційним вибором»", – нагадала Зурабішвілі.

 

 

13:59 Голова уряду Іспанії Педро Санчес прибув до Китаю з офіційним візитом. Як пише El Pais, Санчес намагатиметься переконати лідера Китаю, що мирний план повинен демонструвати підтримку України, інакше в ньому немає жодного сенсу.

 

 

13:46 У Бучі розпочалися урочисті заходи за участі прем'єр-міністра Словацької Республіки Едуарда Геґера, прем'єр-міністра Хорватії Андрея Пленковича, прем'єр-міністра Словенії Роберта Ґолоба, президентки Молдови Маї Санду, а також Президента України Володимира Зеленського.  Сьогодні минає рік із дня окупації Бучі – і роковини унаочнення жахливих російських воєнних злочинів.

 

 

13:33 У Королівському замку на Вавелі в Кракові відкрилася виставка скульптур Йоанна Ґеорґа Пінзеля зі збірки Львівської національної галереї мистецтв імені Бориса Возницького. Виставка триватиме до 22 жовтня 2023 року.

 

 

 

13:11 У найближчі дні Фінляндія стане повноцінним членом НАТО, заявив генеральний секретар Організації Північноатлантичного договору Єнс Столтенберґ. Очільник Альянсу привітав рішення парламенту Туреччини щодо членства Фінляндії – після четвергового голосування в Анкарі всі 30 союзників ратифікували протокол.

 

 

12:54 В Офісі президента вкрай скептично поставилися до заяв директора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі про те, що навколо Запорізької АЕС неможливо встановити режим безпеки. "Це підкреслює якість цих міжнародних інституцій і впливи на ці інституції Росії. Вони суттєві. На жаль, це тільки голослівні твердження, які не мають ніякого бажання бути реалізованими у якомусь конкретному логічному плані. Тобто приїхали, щось заявили, виконали свою місію. "Дивіться, ми зафіксували, що все без змін, щось стріляє. Тут є тяжке озброєння Росії, під арештом перебувають представники українського персоналу, над ними знущаються". Це всім подобається – МАГАТЕ саме для цього тут було, щоб зафіксувати недієздатність як таку. Безумовно, це сарказм. Це свідчить про ефективність і компетентність цих міжнародних інститутів. Ми починали з ООН – так само й МАГАТЕ", – заявив радник керівника ОП Михайло Подоляк.

 

 

12:39 У селі Посад-Покровське на Херсонщині троє енергетиків підірвалися на міні. Двоє чоловіків загинули, один поранений.

 

 

12:24 Уряд вирішив, що українські спортсмени не братимуть участі в турнірах, де будуть представлені атлети з Росії чи Білорусі. Зокрема у змаганнях, які є відбірковими етапами для Олімпіади–2024. Як заявив міністр Кабінету Міністрів Олег Немчінов в етері національного телемаратону, таким чином український уряд відреагував на оновлені рекомендації Міжнародного олімпійського комітету щодо участі в змаганнях російських і білоруських атлетів. Зі слів Немчінова, спортсменам доведеться поставити інтереси народу понад професійні амбіції. "Я хочу сказати нашим колегам-спортсменам, які переживають, що через заходи МОК та допущення росіян чи білорусів до змагань, а відповідно українці не зможуть взяти участі, що поламається кар'єра чи щось інше. Зате залишиться життя ваше і ваших дітей", – сказав Немчінов.

 

 

12:13 Комісію Міністерства культури та інформаційної політики з приймання-передачі державного майна Києво-Печерської лаври другий день поспіль не пустили на територію монастиря для проведення перевірки. Як повідомляє аґенція "Інтерфакс-Україна", священнослужителі та парафіяни вишикувалися біля 111-го корпусу й не допустили членів комісії всередину. Представники Мінкульту прийняли рішення завершити свою роботу у п'ятницю. Директорка департаменту культурної спадщини Мінкультури Мар'яна Томин заявила, що державні служби подаватимуть позов до суду щодо усунення перешкоджання користуванню майном (а надання доступу є обов'язком орендувальника). "Це наш такий план, іще раз зафіксувавши перешкоджання", – заявила Томин. З її слів, із понеділка, 3 квітня, комісія виконає всі належні юридичні дії та дочекається рішення суду для подальших дій.

 

 

12:05 У Бахмуті час грає проти ворога, пише заступниця міністра оборони України Ганна Маляр:

"Грамотні дії нашого командування на Бахмутському напрямку та мужність бійців зробили для ворога ці тривалі бої найдорожчими за час повномасштабного вторгнення.
Адже витрачені ворогом на захоплення Бахмута час, зброя, техніка та величезна кількість загиблих з точки зору військової доцільності не виправдовують себе.
Втім, ворог не полишає свої плани та пішов на принцип і підняв ставки на шкоду собі. Це дуже «по-російськи», логікою не зрозуміти".

 

 

11:51 Прем'єр-міністр Словацької Республіки Едуард Геґер, прем'єр-міністр Хорватії Андрей Пленкович і прем'єр-міністр Словенії Роберт Ґолоб прибули до Києва, де візьмуть участь у саміті з нагоди річниці визволення Бучі. Очікується, що до них долучиться президент Молдови Мая Санду.

 

 

11:43 Сили оборони продовжують боронити Бахмут, завдаючи великих втрат ворогу на сході, пише командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський. На деяких ділянках ворог помітно нервує, бо час грає проти них, а людського ресурсу для штурмів наших позицій залишається менше. В умовах постійного впливу артилерії противника наші воїни навчились взаємодіяти з підрозділами РЕБ, швидко виявляти малорозмірні та малопомітні ворожі БПЛА в повітрі, точно їх вражати й активно захищати нашу артилерію від ударів ворожих баражуючих боєприпасів типу "ланцет".

 

 

11:28 За 33 дні окупації в Бучі росіяни вбили 1400 людей, з них 37 дітей, повідомив Президент України Володимир Зеленський на річницю звільнення міста.

 

 

11:22 Сьогодні в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 10 російських кораблів, серед яких один підводний носій крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить 4 ракети, повідомили в Оперативному командуванні "Південь".

 

 

11:10 Споживання електроенергії в Україні нині нижче, ніж у попередні два дні, виробництва електроенергії достатньо для покриття споживання, при цьому в енергосистемі зберігається достатній резерв потужності, повідомили в "Укренерго". У Житомирській області все ще є мережеві обмеження. В інших регіонах обмежень, які б призводили до необхідності обмеження споживання, немає.

 

 

11:01 Питання про те, щоб послати в Україну миротворчий контингент військ країн ЄС, близьке до того, щоби стати легітимним, констатував прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан в щотижневій радіопрограмі Kossuth Rádió Jó reggelt: "Ми близькі до межі, яка раніше вважалася непорушною".

 

 

10:41 Кабінет Міністрів спростив процедуру ввезення низки товарів подвійного призначення, необхідних безпосередньо для забезпечення відсічі агресору чи в якості комплектуючих для виробників українського озброєння, зокрема дронів. "Рішення має значно покращити забезпечення як безпосередньо наших захисників на фронті, так і виробників для виготовлення сучасної потужної зброї", – прокоментувала міністр економіки Юлія Свириденко.

 

 

10:29 Перша група українських військовослужбовців – 65 осіб – завершила навчання на системах протиповітряної оборони ППО Patriot у Сполучених Штатах Америки і повернулася до Європи, повідомив речник Пентагону Пет Райдер. Вишкіл проходив у Форт-Сілл, Оклахома. Відтак українці пройдуть додаткові навчання у Європі безпосередньо на системах Patriot, які надали Сполучені Штати, Німеччина та Нідерланди.

 

 

10:14 Росія сподівається, що питання про приєднання Вірменії до Римського статуту Міжнародного кримінального суду буде врегульовано "в союзницькому ключі", заявила офіційна представниця МЗС РФ Захарова. Раніше державне агентство ТАСС повідомило, що Кремль попереджав Єреван "про вкрай негативні" наслідки в разі приєднання Вірменії до Римського статуту. Вірменія оголошувала про плани ратифікувати Римський статут ще наприкінці 2022 року; 24 березня конституційний суд підтвердив, що ця ратифікація не суперечить основному закону країни. У Москві це рішення, опубліковане через кілька днів після видачі ордера на арешт Путіна, викликало різке неприйняття.

 

 

10:00 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

23 березня 2023 року українські ССО оприлюднили кадри знищення російської РЛС "Зоопарк-1М" на Донецькому напрямку.

Зусилля обох сторін нейтралізувати контрбатарейні радари супротивника були постійним елементом конфлікту. Таких систем порівняно небагато, але вони значно мультиплікують сили. Вони дозволяють командирам швидко знаходити та вражати ворожу артилерію.

Однак через наявність активної електромагнітної сигнатури вони вразливі до виявлення і знищення. Росія втратила щонайменше шість РЛС "Зоопарк-1М" і, ймовірно, їх в Україні залишилась дуже обмежена кількість. Відновлення парку контрбатарейних радарів є ключовим пріоритетом для обох сторін, але Росія може зіткнутися з труднощами, оскільки ці системи залежать від поставок високотехнологічної електроніки, які були перервані санкціями.

 

 

09:46 Генерація електроенергії продовжує повністю забезпечувати потреби споживачів, повідомив міністр енергетики України Герман Галущенко. На Житомирщині можливі обмеження електропостачання окремих категорій споживачів через ремонти мережевої інфраструктури, також через наслідки негоди можливі відключення споживачів у деяких районах Харківської області.

 

 

09:35 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 173 360 (+460) осіб,

танків – 3615 (+5) од.,

бойових броньованих машин – 6977 (+3) од.,

артилерійських систем – 2675 (+4) од.,

РСЗВ – 526 (+0) од.,

засобів ППО – 278 (+0) од.,

літаків – 306 (+0) од.,

гелікоптерів – 291 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2248 (+9) од.,

крилатих ракет – 911 (+0) од.

кораблів /катерів – 18 (+0) од.,

автомобільної техніки – 5521 (+3) од.,

спеціальної техніки – 294 (+3) од.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

105,8% танків (з них 1,0% за минулий тиждень),

  40,3% бойових броньованих машин (з них 0,3% за минулий тиждень),

  92,0% автомобільної техніки (з них 0,6% за минулий тиждень),

  86,8% артилерійських систем (з них 1,7% за минулий тиждень),

  47,2% РСЗВ (з них 0,5% за минулий тиждень),

  24,5% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

  32,7% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень),

  19,8% засобів ППО (з них 0,1% за минулий тиждень).

 

 

 

09:15 Вночі з 21:10 по 01:30 росіяни з Брянської області атакували Україну (через Сумську та Чернігівську області) 10 ударними безпілотниками "Shahed-136/131", також у небі зафіксовано до п’яти інших повітряних цілей, імовірно повітряних куль. Дев’ять із них було знищено: один – підрозділом ППО Сухопутних військ та вісім – силами та засобами воїнів Повітряних сил – зенітних ракетних підрозділів і мобільних вогневих груп Повітряного командування "Схід". Один БПЛА пошкодив об'єкт критичної інфраструктури в Ізюмському районі.

 

 

09:00 Інтенсивність російських атак за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Протягом минулої доби противник завдав 11 ракетних та 4 авіаційних удари, здійснив 43 обстріли з реактивних систем залпового вогню.

Ворог продовжує ігнорувати закони та звичаї війни, застосовує тактику терору проти мирних громадян нашої держави. Вночі, із застосуванням ЗРК С-300 противником було здійснено 9 ракетних пусків по цивільній інфраструктурі міста Харків. Для завдання авіаційних ударів, задіяв 10 ударних БпЛА типу «Шахед-136», 9 з них знищили наші захисники.

Ймовірність подальших ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається досить високою.

Противник зосереджує основні зусилля на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Підрозділи Сил оборони України відбили понад 80 атак противника. В епіцентрі бойових дій залишаються населені пункти Білогорівка, Бахмут, Авдіївка та Мар’їнка.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін, ознак формувань наступальних угруповань не виявлено. На території республіки білорусь тривають заходи бойової підготовки підрозділів територіальних військ збройних сил російської федерації. Противник продовжує зберігати військову присутність у прикордонних районах Курської та Бєлгородської областей. Протягом минулої доби ворог здійснив обстріли населених пунктів Гірськ Чернігівської області, Нововасилівка, Нова Гута, Стукалівка, Іскрисківщина, Волфине, Катеринівка Сумської області, а також понад 15 населених пунктів на Харківщині, серед них: Козача Лопань, Стрілеча, Олійникове, Нескучне, Вільча, Красне Перше, Тополі.

На Куп’янському та Лиманському напрямках ворог вів безуспішні наступальні дії в районах Стельмахівки, Кузьминого та Берестового. Артилерійських обстрілів зазнали Дворічанське, Западне, Дворічна, Масютівка, Синьківка Куп’янськ і Крохмальне Харківської області; Новоселівське, Невське і Білогорівка Луганської області, а також Роздолівка, Колодязі, Торське, Сіверськ та Спірне на Донеччині.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує штурмові дії міста Бахмут наші захисники відбили 22 атаки. В той же час, противник вів безуспішні наступальні дії в районі Оріхово-Василівки Донецької області. Здійснив обстріли населених пунктів Міньківка, Оріхово-Василівка, Дружківка та Бахмут Донецької області.

На Авдіївському та Мар’їнському напрямках противник вів наступальні дії в напрямку населених пунктів Новобахмутівка, Новокалинове, Степове, Авдіївка, Сєверне, Водяне, Красногорівка та Мар'їнка Донецької області, успіху не мав. Здійснив обстріли населених пунктів Новокалинове, Керамік, Новоселівка Перша, Бердичі, Авдіївка, Невельське, Красногорівка, Мар'їнка, Георгіївка, Курахове, Острівське, Побєда та Новомихайлівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку протягом доби ворог обстріляв населені пункти Вугледар, Пречистівка, Золота Нива, Шахтарське та Велика Новосілка на Донеччині.

На Запорізькому та Херсонському напрямках окупанти завдали вогневого ураження по понад 30 населених пунктах. Серед них – Новосілка, Новопіль Донецької області; Ольгівське, Чарівне, Білогір'я, Мала Токмачка, Новоданилівка, Новоандріївка, Щербаки Запорізької області та Новоолександрівка, Козацьке, Іванівка, Інженерне, Янтарне і Кізомис на Херсонщині.

Авіація Сил оборони за минулу добу завдала 6 ударів по районах зосередження окупантів. А підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 1 пункт управління, 6 районів зосередження живої сили ворога, 2 склади боєприпасів та 2 склади пально-мастильних матеріалів.

 

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Президент Росії Путін 30 березня підписав указ про початок піврічного циклу весняного призову на строкову військову службу, до якого з 1 квітня по 15 липня призвуть 147 тисяч росіян. Путін навряд чи розгорне новопризвані війська для участі в бойових діях в Україні через побоювання щодо стабільності свого режиму. У відповідь на контрнаступ України в Харківській області у вересні 2022 року Путін не відправляв призовників із циклів призову навесні 2022 року, а натомість для стабілізації лінії фронту мобілізував резервістів.

• Початок нового періоду призову, навіть із дещо збільшеною кількістю призовників, може фактично зменшити потенціал Росії для навчання резервістів та іншого персоналу, набраного за допомогою криптомобілізаційних кампаній.

• Президент Росії Путін призначив відомого мілблогера, колишнього "міністра безпеки ДНР" і нинішнього командира батальйону "Восток" Олександра Ходаковського регіональним представником Росгвардії в Донецькій області. Його призначення свідчить про намагання Росії стягнути більше сил з окупованої Донецької області і йде в руслі спроб Кремля формалізувати успадковані нерегулярні російські маріонеткові угруповання в Донецькій і Луганській областях, підпорядкувавши їх структурам, контрольованим Кремлем. Це призначення може допомогти Путіну розділити та підкорити впливові спільноти, які Кремль не повністю контролює. Змішана реакція на призначення Ходаковського з боку різних російських мілблогерів – особливо серед російських військових ветеранів – свідчить про значний розкол у ветеранській спільноті російських націоналістів. Призначення Ходаковського також свідчить про те, що Путін продовжує надавати перевагу лояльності над компетентністю у своїх підлеглих.

• Західні офіційні особи повідомили, що "група Ваґнера" та регулярні російські сили, ймовірно, втратили значну кількість живої сили в районі Бахмута.

• ФСБ заарештувала кореспондента Wall Street Journal Евана Ґершковіча в Єкатеринбурзі за звинуваченням у шпигунстві.

• Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що українська влада не має наміру силою виганяти Українську православну церкву Московського патріархату (УПЦ МП) з Києво-Печерської лаври.

• Російська влада затримала виконувачку обов'язків заступника голови Брянської області Елену Єгорову та другого заступника губернатора Тетьяну Кулешову за підозрою в отриманні хабаря.

• Російські війська здійснили обмежені наземні атаки на північ від Куп’янська та вздовж лінії Сватове–Кремінна.

• Російські війська продовжували наступальні дії в районі Бахмута, а також на ділянці Авдіївка–Донецьк.

• Директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив, що плани щодо забезпечення безпеки Запорізької атомної електростанції змінилися.

• Помилувані засуджені "групи Ваґнера" після закінчення контрактної служби у "Ваґнері" продовжують вчиняти злочини в Росії.

• Російська окупаційна влада продовжує намагатися підготуватися до виборів у вересні 2023 року шляхом подальшої інтеграції окупованих територій у російський правовий апарат.

 

 

31.03.2023