396-й день війни Росії в Україні. Хроніка

18:21 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Протягом доби противник завдав 1 ракетного та 16 авіаційних ударів, здійснив понад 10 обстрілів із реактивних систем залпового вогню.

Високою залишається ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України, адже російська федерація надалі використовує тактику терору.

Противник зосереджує основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. На них, завдяки професійним і злагодженим діям, нашими захисниками відбито понад 50 ворожих атак.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань окупантів не виявлено. На території республіки білорусь тривають заходи бойової підготовки підрозділів збройних сил російської федерації. Противник продовжує зберігати військову присутність у прикордонних районах Курської та Бєлгородської областей. Протягом доби ворог здійснив обстріли по районах населених пунктів Нововасилівка, Бачівськ, Атинське, Волфине, Миропільське, Покровка, Попівка Сумської області, а також Тимофіївка, Ветеринарне, Гранів, Козача Лопань, Глибоке, Гатище, Колодязне, Дворічна, Западне і Кам’янка Харківської області.

На Лиманському напрямку протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії в районі населених пунктів Синьківка та Веселе. Здійснив артилерійські обстріли по районах Куп’янська Харківської області; Макіївки, Невського, Діброви, Білогорівки Луганської області, а також Колодязів, Лимана і Виїмки на Донеччині.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує штурмові дії міста Бахмут, а також в районі Іванівського Донецької області. Обстріляв населені пункти Васюківка, Бондарне, Залізнянське, Міньківка, Новомаркове, Григорівка, Бахмут, Іванівське, Майорськ та Нью-Йорк.

На Авдіївському та Мар’їнському напрямках противник вів наступальні дії в напрямку населених пунктів Новокалинове, Авдіївка, Сєверне, Первомайське та Мар’їнка. Успіху не мав. Численних ворожих обстрілів зазнали Новокалинове, Красногорівка, Кам’янка, Авдіївка, Нетайлове, Мар’їнка та Георгіївка Донецької області.

На Шахтарському напрямку протягом доби ворог обстріляв райони Новомихайлівки, Вугледара та Великої Новосілки Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує оборонні дії. Здійснив обстріли населених пунктів Ольгівське, Малинівка, Гуляйполе, Новоданилівка, Новоандріївка Запорізької області та Херсон, Золота Балка, Михайлівка, Берислав, Веселе, Козацьке, Миколаївка, Львове, Антонівка, Благовіщенське і Дніпровське Херсонської області.

Російські загарбники продовжують зазнавати величезних втрат. Це змушує їх облаштовувати свої шпиталі на території цивільних медичних закладів.

Так, в населеному пункті Нововасилівка Приазовського району Запорізької області російські окупаційні війська використовують місцеву лікарню як шпиталь. Станом на 25 березня в ній проходить лікування близько 200 поранених російських загарбників. Цивільному населенню заборонено доступ до лікувального закладу.

Авіація Сил оборони України за добу завдала 3 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів, підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 3 райони зосередження противника, станцію радіоелектронної боротьби та склад боєприпасів ворога.

 

 

17:49 У російському місті Киреївськ у Тульській області пролунав вибух. Як пише телеґрам-канал Baza, діаметр вирви на місці падіння невідомого предмета 10–15 метрів, а глибина ями – 6-8 метрів; радіус ураження через потужну вибухову хвилю сягав 500 метрів. Місцеві стверджують, що то був безпілотний літальний апарат. Унаслідок вибуху постраждало троє осіб. Киреївськ розташований за 450 кілометрів від кордону з Україною.

 

 

16:51 Міністерство закордонних справ України вимагає негайно скликати позачергове засідання Ради Безпеки ООН через наміри Росії розмістити на території Білорусі тактичну ядерну зброю. МЗС назвало наміри Росії "черговим провокативним кроком злочинного путінського режиму, що підриває засади Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, архітектуру ядерного роззброєння та систему міжнародної безпеки у цілому". "Україна закликає всіх членів світового співтовариства довести до злочинного путінського режиму категоричну неприйнятність його чергових ядерних провокацій та вжити рішучі заходи з метою ефективного стримування та запобігання будь-якій можливості застосування державою-агресором ядерної зброї. Росія вчергове підтверджує свою хронічну нездатність бути відповідальним розпорядником ядерної зброї як засобом стримування та попередження війни, а не інструментом погроз та залякування. Світ має об’єднатися проти того, хто ставить під загрозу майбутнє людської цивілізації", – йдеться в офіційній заяві МЗС. Зовнішньополітичне відомство окремо звернулося до білоруського суспільства з закликом "не допустити реалізації злочинних намірів", що "ще більше перетворить цю країну на заручника Кремля та матиме катастрофічні наслідки для її майбутнього".

 

 

16:09 У Великій Британії завершується навчання другої групи українських артилеристів на 155-міліметровій самохідній артилерійській установці AS90. Як поінформував перший заступник міністра оборони України Олександр Павлюк, понад тисяча британських військовослужбовців беруть участь у реалізації програми, яка здійснюється на об’єктах міністерства оборони Великої Британії на північному заході, південному заході та південному сході країни. “Навчання на AS90 відбувається в спеціалізованому закладі під контролем Королівської школи артилерії та проводиться офіцерами та солдатами Королівського артилерійського полку”, – повідомив Павлюк.

 

 

 

15:14 Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Маріано Гроссі наступного тижня відвідає Запорізьку атомну електростанцію, захоплену російськими військами. "Я вирішив ще раз з'їздити на Запорізьку АЕС, щоб на власні очі побачити, як змінилася ситуація з вересня (тоді Гроссі побував на окупованій станції вперше, – ред.), і поговорити з тими, хто експлуатує об'єкт у цих безпрецедентних та дуже складних умовах... Загрози ядерній безпеці надто очевидні, як і необхідність діяти зараз, щоб запобігти аварії з потенційними радіологічними наслідками", – заявив Гроссі.

 

 

14:27 Росіяни обстріляли два багатоповерхові будинки в Авдіївці. На знимках, оприлюднених керівником ОП Андрієм Єрмаком, видно, що зруйновано цілий під'їзд від першого поверху до даху.

 

 

 

13:51 Збройні Сили України не дали росіянам прорвати оборону на сході, наступ російських військ не має успіху. Про це заявив речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий в етері національного телемаратону, коментуючи думку експертів про те, що наступ російських військ захлинувся. "Ми не дали ворогу ніде прорвати систему нашої оборони, не дали йому досягнути значного успіху в стратегічній наступальній операції, не дали її розвинути, тому можна погодитися із цим твердженням... Ми контролюємо противника, розуміємо напрямки його дій, розуміємо його задум. Знаємо свої сили та засоби, на які розраховуємо. Знаємо, що нам їх вистачить для того, що втримати лінії фронту", – сказав Череватий.

 

 

13:33 Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що Будапешт не вимагає від України поступитися територіями Росії; питання кордону залежить тільки від переговорів Києва та Москви. "Зупинити війну і сісти за стіл переговорів не означає, що ви приймаєте status quo. Коли війна зупиниться і розпочнуться мирні переговори, не обов'язково, що кордони будуть там, де лінія фронту. Ми знаємо це і з нашої власної історії також... Припинення вогню має настати зараз", – сказав Сійярто Associated Press

 

 

13:05 Біля одного з пляжів на Одещині вибухнула морська міна, пошкодивши прибережну інфраструктуру. "Міна здетонувала, вдарившись у прибережні конструкції одного з місць відпочинку та базування малих плавзасобів. Пошкоджено кілька будівель. Лише через обмеження доступу до об'єкта там не було людей і ніхто не постраждав", – повідомило Оперативне командування "Півадень". Іще одну міну виявили і контрольовано знищили. Перед тим речник Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук попередив: у морі штормить, існує небезпека вибуху мін. "Ворожі вибухонебезпечні предмети можуть дрейфувати вздовж узбережжя. Також існує загроза детонації мін та викидання на берег", – заявляв Братчук.

 

 

12:34 В Україну прибув британський актор, посол доброї волі UNICEF Орландо Блум. Як повідомили в організації, мета візиту Блума – підтримати українських дітей. Актор побував в одному з пунктів дитячої мережі "Спільно". "Той, який я відвідав сьогодні, відкритий під землею на станції метро заради безпеки дітей. На кілька годин щодня батьки можуть залишити тут своїх маленьких дітей і дати їм відчуття нормальності, можливість пограти в ігри та просто побути дітьми. Тут також є багато приладдя для мистецтва та рукоділля, щоб діти могли творчо виражати себе подалі від тиску, що наростає в зоні бойових дій. Дітям в Україні потрібно повернути дитинство", – поділився думками Блум.

 

 

 

12:19 В Офісі президента заявили, що ядерні залякування Путіна є передбачуваною реакцією на поразки Росії. "Путін (Рф) дуже передбачуваний. Роблячи заяву про тактичну ядерну зброю в Білорусі, він зізнається, що йому страшно, він програє і йому лишилося тільки лякати тактикою. І друге: він знову фіксує свою участь у скоєнні злочину. Порушуючи договір про нерозповсюдження ядерної", – прокоментував радник керівника ОП Михайло Подоляк. 

 

 

12:00 Міністерство закордонних справ ФРН різко розкритикувала заяву Путіна про розміщення тактичної ядерної зброї у Білорусі, назвавши її "подальшою спробою ядерного залякування" з боку Росії.

 

 

11:30 Генштаб Північної Македонії схвалив передачу Україні 12 гелікоптерів Мі-24, повідомила міністр оборони країни Славянка Петровська: Північна Македонія готова передати 12 вертольотів Мі-24, які у 2001 році вона придбала в України, натомість планує купити на Заході нові. Тепер питання має розглянути уряд.

Всього в країні є 12 штурмових Мі-24 (4 з них були модернізовані у співпраці з ізраїльською компанією Elbit Systems) і 4 багатоцільових Мі-8/17.

 

 

11:00 Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов назвав заяву президента РФ Путіна про розміщення тактичної ядерної зброї в Білорусі кроком до внутрішньої дестабілізації країни:

"Заява Путіна про розміщення тактичної ядерної зброї в Білорусі – крок до внутрішньої дестабілізації країни – максимально підвищує рівень негативного сприйняття і суспільного відторгнення у білоруського суспільства Росії та Путіна. Кремль узяв Білорусь у ядерні заручники".

 

 

10:30 Сьогодні в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 10 російських кораблів, серед яких 2 носії крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить 8 ракет, попередили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

10:00 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

З початку березня 2023 року Росія, ймовірно, запустила щонайменше 71 іранський ударний безпілотний літальний апарат серії "Шахед" проти цілей по всій території України.

Ці атаки відбулися після двотижневої паузи в запусках БПЛА наприкінці лютого 2023 року. Росія, ймовірно, почала отримувати регулярно невелику кількісті БПЛА "Шахед".

Росія, ймовірно, запускає "Шахеди" з двох напрямків: з Краснодарського краю на сході Росії та з Брянської області на північному сході. Це дозволяє їй гнучко завдавити удари по широкому сектору України і скорочує час польоту до цілей на півночі України. Це також може бути подальшою спробою розтягнути українську протиповітряну оборону.

 

 

09:45 За минулу добу російські окупанти здійснили 49 обстрілів Херсонської області, випустивши 210 снарядів із важкої артилерії та "Градів", 9 осіб отримали поранення, повідомив голова обласної військової адміністрації Олександр Прокудін.

 

 

09:30 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 170 550 (+660) осіб,

танків – 3595 (+15) од.,

бойових броньованих машин – 6947 (+15) од.,

артилерійських систем – 2631 (+8) од.,

РСЗВ – 522 (+2) од.,

засобів ППО – 277 (+1) од.,

літаків – 305 (+0) од.,

гелікоптерів – 291 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2216 (+2) од.,

крилатих ракет – 911 (+0) од.

кораблів /катерів – 18 (+0) од.,

автомобільної техніки – 5486 (+3) од.,

спеціальної техніки – 282 (+3) од.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

105,2% танків (з них 1,7% за минулий тиждень),

  40,1% бойових броньованих машин (з них 0,4% за минулий тиждень),

  91,4% автомобільної техніки (з них 1,2% за минулий тиждень),

  85,4% артилерійських систем (з них 1,8% за минулий тиждень),

  46,9% РСЗВ (з них 1,3% за минулий тиждень),

  24,4% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

  32,7% гелікоптерів (з них 0,1% за минулий тиждень),

  19,7% засобів ППО (з них 0,5% за минулий тиждень).

 

 

 

09:15 Немає жодних ознак, які б вказували на те, що Росія готується застосувати ядерну зброю, заявило міністерство оборони США після погрози президента РФ Путіна про те, що Москва і Мінськ домовилися розмістити тактичну ядерну зброю на території Білорусі.

 

 

09:00 Інтенсивність російських атак за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Протягом минулої доби окупанти завдали 34 авіаційних та 4 ракетних удари, здійснили понад 70 обстрілів з реактивних систем залпового вогню, зокрема по цивільній інфраструктурі населених пунктів. Є поранені серед мирного населення.

Високою залишається ймовірність завдання росією ракетних та авіаційних ударів по всій території України.

Противник надалі зосереджує основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. На них наші воїни відбили понад 85 атак загарбників.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін, ознак формувань наступальних угруповань не виявлено. Протягом минулої доби ворог обстріляв райони населених пунктів Городище Чернігівської області; Харківка, Нововасилівка, Українське та Бачівськ Сумської області, а також Червона Зоря, Ветеринарне, Стрілеча, Красне, Нескучне, Вовчанськ, Вільча і Красне Перше на Харківщині.

На Лиманському напрямку протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії поблизу Синьківки, Кремінної, Білогорівки та Виїмки. Вогневого впливу зазнали райони населених пунктів Піщане, Дворічна, Куп’янськ і Табаївка Харківської області; Стельмахівка, Макіївка, Невське, Діброва і Білогорівка на Луганщині, а також Виїмка та Веселе Донецької області.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує штурмові дії міста Бахмут, яке утримують наші захисники, а також в районах Богданівки і Предтечиного. Обстріляв населені пункти Оріхово-Василівка, Новомаркове, Бахмут, Часів Яр, Ступочки, Олександро-Шультине, Костянтинівка, Північне та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському та Мар’їнському напрямках противник вів безуспішні наступальні дії в напрямку населених пунктів Керамік, Авдіївка, Тоненьке, Сєверне, Водяне, Первомайське, Мар’їнка та Новомихайлівка. Численних ворожих обстрілів зазнали Авдіївка, Сєверне, Тоненьке, Нетайлове, Красногорівка, Мар’їнка, Побєда, Новомихайлівка, Парасковіївка і Пречистівка на Донеччині.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести обороні дії. Здійснює обстріли населених пунктів Ольгівське, Малинівка, Новоданилівка, Оріхів, Новоандріївка і Степове на Запоріжжі та Херсон, Козацьке, Львове, Іванівка, Комишани і Кізомис Херсонської області.

В Бердянську Запорізької області російська окупаційна так звана “адміністрація” видала розпорядження місцевим жителям до 1 квітня отримати в міській комендатурі перепустки для переміщення по тимчасово зайнятих територіях Запорізької області. Але при умові успішного проходження фільтрації.

Перепустки видаватимуться окремо на людей та на транспортні засоби.

Авіація Сил оборони за добу завдала 11 ударів по районах зосередження загарбників. Також наші захисники збили ворожі БпЛА типу “Орлан-10” та “Суперкам”.

Підрозділи ракетних військ і артилерії, в свою чергу, уразили 3 пункти управління та 5 районів зосередження живої сили, озброєння та військової техніки противника.

 

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Президент Росії Путін в інтерв'ю державному російському телеканалу 25 березня розпочав передбачувану чергову інформаційну операцію, спрямовану на знеохочення українського опору і підрив західної підтримки України в той час, коли російські наступальні дії досягли виснаження, а Україна готується до контрнаступу.

• Путін просував фальшивий наратив про те, що Захід не може забезпечити постачання зброї Україні через обмеженість західного виробництва, і гіперболізував потенціал Росії щодо мобілізації власного військово-промислового комплексу. Коментарі Путіна – це інформаційна операція, покликана відродити ауру радянської військової промисловості та масованих сил. Вони не відображають нинішніх російських реалій або балансу економічної потужності чи військово-промислового потенціалу між Росією та колективним Заходом.

• Путін просунув ще одну інформаційну операцію, оголосивши, що Росія до 1 липня розмістить тактичну ядерну зброю в Білорусі, і відновив заїжджені інформаційні операції про потенціал ядерної ескалації. Оголошення про розміщення тактичної ядерної зброї в Білорусі не має відношення до ризику ядерної війни, який залишається надзвичайно низьким. Ймовірно, Путін намагався розмістити російську ядерну зброю в Білорусі ще до вторгнення в Україну в лютому 2022 року і, можливо, обрав цей момент для цього, щоб забезпечити негайну інформаційну операцію, яку він зараз проводить. Президент Білорусі Олександр Лукашенко запропонував розмістити ядерну зброю Росії на території Білорусі 30 листопада 2021 року.

• Російські звичайні війська можуть втрутитися в наступ "групи Ваґнера" навколо Бахмута, щоб запобігти передчасному завершенню наступу.

• Російські війська не мають такого рівня вогневого контролю над українськими наземними лініями комунікацій до Бахмута, Авдіївки та, ймовірно, інших ділянок фронту, про який стверджують російські мілблогери.

• Російські війська проводили обмежені обстріли вздовж лінії Куп'янськ–Сватове–Кремінна.

• Російські війська продовжували проводити наземні атаки в Бахмуті та на його околицях і здобули обмежені позиції в місті.

• За повідомленнями, російські війська провели масову ротацію сил у Новій Каховці на східному (лівому) березі Дніпра.

• Фінансист "групи Ваґнера" Євґєній Пріґожин 25 березня звинуватив російську владу в тому, що вона переписує історію, щоб викреслити його ПВК, змусивши державний телеканал RT скоротити висвітлення діяльності "групи Ваґнера".

• Центр "Український спротив" 24 березня повідомив, що московські еліти змагаються за фінансування "відновлення" окупованих територій, а насправді планують використовувати ці проєкти для просування власних інтересів.

 

26.03.2023