392-й день війни Росії в Україні. Хроніка

21:18 Принц Вільям відвідав базу британських солдатів у Ряшеві. Представник корони подякував воякам за те, що вони "захищають наші свободи" і відзначив, що їхня пильність у відстеженні подій в Україні "направду важлива", пише The Guardian. Відразу після прибуття до Польщі Вільям заявив: "Наші держави мають міцні зв'язки. Через співпрацю у підтримці українців та їхньої свободи, що є також свободою нашою, ці зв'язки ще більше зміцнюються". У четвер принц має намір зустрітися з українськими переселенцями.

 

 

 

20:42 Фахівці ДСНС завершили рятувальну операцію у Запоріжжі в будинках, які зазнали російського ракетного удару. Постраждало 34 людини. Шпиталізовано 29 осіб. Одна людина померла в лікарні.

 

 

 

20:29 Уряд Південно-Африканської Республіки має намір провести окремі консультації про рішення Міжнародного кримінального суду про арешт Владіміра Путіна. "Ми вивчимо положення нашого законодавства, проведемо, напевне, обговорення у кабінеті міністрів, а також з нашими колегами в Росії для того, щоб визначити, як діяти далі", – заявила міністр з питань міжнародних відносин Наледі Пандор. Нагадаємо, у серпні ПАР прийматиме саміт BRICS, на якому очікується Путін.

 

 

19:53 Франція вже понад півтора місяця навчає майже тридцять українських пілотів на винищувачах Mirage 2000. Про це пише LeFigaro. UPD. У Повітряних силах ЗСУ не підтвердили інформації про навчання пілотів на "Міражах". Водночас, речник командування ПС ЗСУ Юрій Ігнат поінформував, що у Франції тренувалися авіанавідники, були курси виживання для авіаторів. "Але про навчання льотного складу зараз не йдеться", – сказав Ігнат "Радіо Свобода".

 

 

19:10 Вселенський патріарх Варфоломій назвав Російську православну церкву відповідальною за війну проти України. "Церква і керівництво Росії співпрацювали у злочині агресії та розділяють відповідальність за скоєні злочини, такі, як шокуюче викрадення українських дітей", - наголосив Предстоятель. Варфоломій заявив про потребу нейтралізувати здатність керівництва Московського патріархату підривати релігійну єдність та узаконювати злочини.

 

 

18:35 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Російська федерація продовжує збройну агресію проти України, зосередивши основні зусилля на спробах повного захоплення Донецької та Луганської областей у межах адміністративних кордонів. Противник продовжує вести наступальні дії на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках. Найзапекліші бої тривають у південній і північній частині Бахмута, також ворог проводив наступальні дії на Авдіївському напрямку з метою встановлення контролю над Авдіївкою та Мар’їнкою.

Російський агресор продовжує застосовувати звичну для нього тактику терору проти цивільного населення, обстрілює населені пункти, а також об’єкти критичної інфраструктури.

За добу противник завдав ракетного удару по Запоріжжю, внаслідок чого 2 російські ракети влучили в житловий багатоповерховий будинок, є загиблі і пораненні серед цивільних громадян. Також ворог завдав 41 авіаційний удар. Зокрема, окупанти використали 21 БпЛА типу Шахед-136 з Брянської області російської федерації, 16 з цих дронів було збито. Внаслідок ударів ворожих БпЛА, росіяни вразили територію гуртожитку фахового коледжу у Ржищеві на Київщині, є загиблі і пораненні серед цивільних громадян, а також пошкоджено об’єкт цивільної критичної інфраструктури на Житомирщині. Також загарбники здійснили понад 30 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Загроза завдання ворогом ударів залишається по всій території України.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без значних змін, формування наступальних угруповань противника не виявлено. Російське керівництво продовжує використовувати інфраструктуру республіки білорусь для підготовки своїх військ. Противник зберігає військову присутність у прикордонних районах. Протягом доби ворог здійснив обстріли районів населених пунктів Хрінівка, Михальчина Слобода Чернігівської області; Атинське, Волфине та Попівка Сумської області та Басове, Стрілеча, Глибоке і Вовчанськ на Харківщині.

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник продовжує спроби зламати нашу оборону. Вів безуспішні наступальні дії у районах населених пунктів Макіївка та Білогорівка. Здійснив артилерійські обстріли районів населених пунктів Дворічна, Куп’янськ і Крохмальне Харківської області; Білогорівка - Луганської, а також Колодязі та Верхньокам’янське на Донеччині.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує ведення наступальних дій, проте його наступальний потенціал знижується. Противник не припиняє спроб захопити місто, втрачаючи значну кількість живої сили, озброєння та військової техніки. Наші захисники цілодобово відбивають численні атаки противника в районах населених пунктів Бахмут, Богданівка та Предтечине. Ворожих обстрілів зазнали населені пункти поблизу лінії зіткнення, серед них - Васюківка, Миньківка, Григорівка, Бахмут, Іванівське, Біла Гора, Дружба, Майорськ, Залізне та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках противник здійснив наступальні дії в районах населених пунктів Новокалинове, Степове, Бердичі, Авдіївка, Ласточкине, Сєверне, Водяне, Первомайське, Мар’їнка та Побєда – успіху не мав. Ворожих обстрілів зазнали зокрема, Авдіївка, Водяне, Карлівка, Красногорівка, Мар’їнка, Вугледар та Велика Новосілка Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник веде обороні дії. Обстрілів зазнали райони населених пунктів, що неподалік лінії зіткнення, зокрема, Гуляйполе, Залізничне, Гуляйпілське, Білогір’я, Мала Токмачка, Кам’янське Запорізької області, а також Гаврилівка, Берислав, Веселе, Антонівка, Дніпровське та місто Херсон.

В населеному пункті Веселе тимчасово зайнятої території Запорізької області, на території будівлі дитячого садочка російські окупаційні війська облаштували військовий шпиталь.

Російська злочинна влада продовжує заходи з примусової паспортизації населення тимчасово окупованих та зайнятих територій України. Так, в населених пунктах Херсонської області російська окупаційна так звана “влада” погрожує місцевим жителям з квітня припинити виплачувати пенсію в разі відсутності російського паспорта.

Водночас в Старобільському фаховому коледжі Луганського національного аграрного університету проводились збори викладачів, які висловлювали невдоволення щодо примусової паспортизації педагогічного складу, через вказівку окупаційного так званого “керівництва” навчального закладу до 1 червня усім працівникам коледжу отримати паспорт громадянина російської федерації. Викладачам не дають можливості звільнитися за власним бажанням. Окупантами було вжито заходів щодо силового розгону та припинення зборів.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала удару по зенітно-ракетному комплексу противника, а також 12 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів.

 

 

18:02 За оцінками Світового банку, відновлення економіки України після завершення розв’язаної Росією війни коштуватиме 411 млрд доларів, повідомляє Reuters. Попередня оцінка, вереснева, передбачала 349 млрд доларів. Найбільше потреб припадає на сферу транспортних комунікацій, житлово-комунальну сферу, енергетику та сільське господарство.

 

 

17:38 У Миколаївській області на російській протитанковій міні підірвався автомобіль із цивільними – загинуло троє чоловіків, які виїхали полем до лісосмуги збирати дрова.

 

 

17:15 Колишньому голові Фонду державного майна повідомили про підозру у кримінальній справі про махінації з коштами "Одеського припортового заводу" та "Об’єднаної гірничо-хімічної компанії". Як повідомило Національне антикорупційне бюро України, керівник ФДМУ стояв на чолі злочинної організації, котра впродовж 2019–2021 років заволоділа понад 500 млн грн. А сума неправомірної вигоди, отримана змовниками за весь час контролю "ОПЗ", становить понад 2 млрд грн. НАБУ не називає прізвищ, та у згаданий період ФДМУ очолював Дмитро Сенниченко.

 

 

16:31 У Польщі викрили російську шпигунську мережу, котра "полювала" за лініями передачі допомоги Україні. “Маємо справу з мережею, котра намагалася, в основному, моніторити те, що відбувається в Польщі для допомоги Україні. Йдеться як про пропагандистські дії, так і про диверсії”, – заявив держсекретар Ради міністрів Польщі, заступник міністра-координатора з питань спецслужб Станіслав Жарин в інтерв'ю RMF24. З його слів, зацікавлення Польщею з боку російських спецслужб є “величезним”, адже країна відіграє ключову роль для східного флангу НАТО і логістики, пов’язаної з допомогою Україні. На його думку, росіяни продовжуватимуть шукати способи дестабілізації.

 

 

16:16 Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль доручив розробити стратегію розвитку нових пунктів пропуску на західному кордоні. "Працюємо над розширенням пропускної здатності західного кордону. На нараді з Мінінфраструктури, Державним агентством відновлення та Державною митною службою обговорили наступні кроки для покращення логістики. Дав завдання митниці разом із Мінінфраструктури затвердити комплекс заходів і подати стратегію розбудови нових пунктів пропуску на західному кордоні. Розглядаємо також модернізацію вже наявних пунктів разом із під'їзними шляхами", – поінформував Шмигаль. З його слів, нові пункти пропуски сприятимуть не лише прискоренню перетину кордону, а й інтеграції України в ЄС, збільшенню товарообігу та відновленню економіки.

 

 

15:43 Міністр інформаційної політики Олександр Ткаченко обмовився про інститут цензорів для українських медій, коли відповідав на питання журналіста "РБК-Україна" про критичне інтерв'ю командира батальйону з 46-ї бригади "Купола" для The Washington Post. "Ким воно (інтерв'ю, – ред.) було погоджене? От це питання. У нас воєнний стан, у всіх ЗМІ теоретично мали б працювати цензори. Подібним чином це має працювати і з військовими, які знаходяться на полі бою. Я розумію, що періодично є різні емоційні реакції на ті чи інші події. Але потрібно зважати на речі, які можуть зашкодити нашим ЗСУ і нашій війні з ворогом", – сказав Ткаченко.

 

 

15:31 Кількість загиблих унаслідок атаки дронів, запущених Росією по Київщині, зросла до семи. Удень з-під завалів зруйнованих гуртожитків у Ржищеві дістали тіла ще трьох людей. "Зросла кількість жертв. Сім загиблих знайдено на 14:30", – заявила речниця ДСНС у Київській області Вікторія Рубан у коментарі "Українській правді".

 

 

 

14:55 Міністр оборони РФ Сєрґєй Шойґу заявив про створення Росією "суцільної зони контролю надводної обстановки" у районі Курильських островів. На острові Парамушир Росія розмістила дивізіон ракетного комплексу "Бастіон". З його слів, східний військовий округ зосередить основні зусилля "на вдосконаленні системи мобілізаційного розгортання, будівництві об'єктів військової інфраструктури та забезпечення військ сучасним озброєнням".

 

 

14:31 Міністр закордонних справ Бразилії Мауро Вієйра заявив, що його країна визнає рішення Міжнародного кримінального суду, водночас бразильський уряд іще не прийняв визначеного рішення на випадок приїзду Владіміра Путіна. "Бразилія є частиною Міжнародного кримінального суду, ми поважаємо і дотримуємося його рішень... Але МКС не охоплює всі країни, тому його сфера діяльності не є загальною, не є глобальною – вона обмежена. Ми маємо передовсім краще вивчити умови. Немає офіційної позиції з цього приводу", – сказав Вієйра в інтерв'ю Metrópoles. Коментуючи можливий візит Путіна до країн-учасниць Римського статуту, Вієйра сказав: "Будь-яка поїздка, будь-яка присутність його в країні, яка є членом Міжнародного кримінального суду, може призвести до ускладнень". Вієйра повідомив про намір Бразилії співпрацювати з Китаєм і вважає, що його держава може стати посередником між Україною та РФ.  

 

 

14:02 Президент України Володимир Зеленський під час поїздки на Донеччину відвідав госпіталь, у якому проходять лікування поранені українські військовослужбовці, зокрема захисники Бахмута.

 

 

 

13:41 Унаслідок повітряної атаки по Запоріжжю пошкоджено два дев'ятиповерхових будинки; частково зруйновано торці будівель, повідомили у ДСНС. За іншою адресою через обстріл загорівся дах станції технічного обслуговування. Як повідомив секретар міської ради Анатолій Куртєв, унаслідок ракетного удару постраждало 18 людей, зокрема двоє дітей.

 

 

 

13:29 Розпорядник адміністрації президента Білорусі Олександр Лукашенко підтримав накручування російської пропаганди про те, що постачання Україні бронебійних боєприпасів, у яких використовується збіднений уран, може стати приводом для ядерної ескалації. "Як тільки ці боєприпаси вибухнуть на позиції військ Росії, ви побачите, що відповідь буде страшна. Для всієї планети уроком буде. У Росії є не тільки об'єднаний уран, ви це прекрасно знаєте", – підспівав Лукашенко.

 

 

13:15 Під час робочої поїздки в Донецьку область Президент України Володимир Зеленський відвідав передові позиції українських військових на Бахмутському напрямку. Він заслухав доповіді про оперативну ситуацію та перебіг бойових дій на ділянці фронту, поспілкувався з військовослужбовцями та подякував їм за захист України.

Президент вручив військовослужбовцям державні нагороди. Зокрема орден «Золота Зірка» від глави держави отримав артилерист капітан Ілля Вергун, якому присвоєно звання Героя України.

 

 

 

12:39 Росія атакує Запоріжжя. Одна з ракет влучила просто у житловий багатоповерховий будинок. "Прямо зараз російська ракета влучила у багатоповерховий будинок. Росія зі звірячою жорстокістю обстрілює місто. Влучання по житлових кварталах, де мешкають звичайні люди, діти. Країна-терорист прагне знищити наші міста, нашу державу, наших людей. Це не може стати «просто звичайним днем» в Україні, будь-де ще в Європі чи світі. Треба більше єдності і рішучості світу, щоб швидше перемогти російський терор і захистити життя", – заявили у Запорізькій обласній адміністрації. Як поінформував керівник ОП Андрій Єрмак, росіяни також обстрілюють об'єкти на Хортиці.

 

 

 

12:13 Міністерство Великої Британії розкритикувало коментар російського президента Владіміра Путіна про британські снаряди зі збідненим ураном для ЗСУ. В оборонному відомстві наголосили, що такий матеріал є стандартним для боєприпасів, призначених пробивати броню, "і це не має нічого спільного з ядерною зброєю". "Росія знає це і вмисно поширює дезінформацію", – заявив речник міноборони у коментарі Sky News.

 

 

12:00 У Житомирській області через значні пошкодження мереж внаслідок неодноразових атак росіян діють обмеження споживання, в інших регіонах обмежень у мережах "Укренерго", які б призводили до необхідності обмеження споживачів, немає, ліміти споживання до областей не доводились, повідомили в "Укренерго". Споживання менше порівняно із середою минулого тижня, що обумовлено потеплінням; працюють усі види електростанцій, виробництва електроенергії достатньо для покриття споживання. Триває також незначний імпорт електроенергії.

 

 

11:51 Колишньому командиру батальйону міліції особливого призначення "Беркут" ГУМВС України у Львівській області повідомили про підозру в організації теракту та умисних вбивств мітингувальників 18 лютого 2014 року під час Революції гідності. Згідно з даними слідства, підозрюваний, виконуючи явно злочинний наказ керівництва, для залякування населення організував вчинення підпорядкованими співробітниками терористичного акту. Підозрюваний уможливив невибіркове застосування "Беркутом" спеціальних засобів та вогнепальної зброї – його дії призвели до вбивств трьох мітингувальників і спричинення ушкодження 125 людям (тяжкі тілесні ушкодження – п’ятьом, середньої тяжкості – 43, легкі – 77). 

 

 

11:38 Залізничну станцію у місті Джанкой на півночі окупованого Криму після атаки дронами використовувати неможливо, заявила керівниця Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня Наталія Гуменюк у коментарі "Радіо Свобода". Вона додала, що атака на залізничний вузол є "одним із елементів плану, який передує активним діям". "Ворог у Криму був вражений тим, що ми все ж таки туди рушимо і будемо продовжувати цей свій рух, ми не зупинимося і маємо намір зупинитися тільки на кордонах 1991 року. Поки що це офіційна версія – і це все, що ми можемо сказати про те, чим саме був уражений ворог. Наразі ми говоримо про те, що атака по вузловій станції – це один з елементів нашого плану, який передує тим самим активним діям, на які всі дуже чекають, тому що виснаження логістики ворога і в деяких напрямках навіть припинення її – це запорука вдалих дій на потім", – сказала Гуменюк.

 

 

11:22 Кабінет Міністрів реорганізував державний концерн "Укроборонпром" на акціонерне товариство "Українська оборонна промисловість".

 

 

11:09 На Київщині зросло число жертв нічної атаки дронами – з-під завалів будівлі гуртожитку вилучили тіло 40-річного чоловіка; загалом загинуло чотири особи. Як повідомляв раніше керівник поліції Київщини Андрій Нєбитов, п'ятьох людей вважали зниклими безвісти. 

 

 

11:00 Служба безпеки затримала ворожого інформатора, який збирав розвіддані про локації Сил оборони та коригував російські обстріли соціальних установ на Донеччині. СБУ встановила, що саме за його наводкою окупанти завдали ракетного удару по школі у Краматорську 5 березня цього року.

 

 

10:41 Україна досягла із Міжнародним валютним фондом домовленості по програмі розширеного фінансування (EFF) на понад $15 мільярдів. "Команда МВФ досягла домовленості на рівні персоналу з українською владою щодо чотирирічної програми за підтримки МВФ обсягом 11,6 мільярда SDR (приблизно $15,6 мільярда), або 577% квоти України", – поінформували у МВФ. Остаточне рішення має схвалити Виконавча рада МВФ. 

 

 

10:30 Генерація електроенергії продовжує повністю забезпечувати потреби споживачів, повідомив міністр енергетики України Герман Галущенко. На Житомирщині та Київщині можливі обмеження електропостачання через ремонти мережевої інфраструктури.

 

 

10:20 Сьогодні в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 13 російських кораблів, серед яких 2 носії крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить 16 ракет, повідомила керівник об’єднаного пресцентру Сил оборони півдня Наталія Гуменюк в ефірі телемарафону.

 

 

10:10 Підкаліберні снаряди із осердям зі збідненого урану, про які говорила заступник міністра оборони Великої Британії баронеса Голді, це не якась екзотична зброя, а штатний боєприпас, який використовують багато армій світу, пояснив військовий оглядач BBC Павло Аксьонов:

Такі снаряди складаються з тонкого осердя, яке виготовляють із важких та міцних сплавів із застосуванням вольфраму або збідненого урану, та оболонки, яка, навпаки, має бути легкою.

Осердя на вигляд схоже на стрілу з оперенням. Ідея полягає в тому, щоб снаряд розганявся в каналі ствола зброї як звичайний боєприпас, а вже під час польоту, позбавляючись оболонки, але не сильно втрачаючи в масі, перетворювався на тонку "стрілу", яка не зустрічає великого опору повітря. Такий снаряд може летіти на величезній швидкості і, стикаючись з бронею, виділяти велику кінетичну енергію – основний фактор бронебійного снаряда.

Підкаліберні снаряди – один із найефективніших боєприпасів для боротьби з бронетехнікою, їх застосовували ще у Другій світовій війні, ними озброюють усі сучасні танки. Багато які з них використовують збіднений уран.

Для гармати L30 танка Challenger-2 розроблено два типи таких боєприпасів – L26A1 та L27A1. Для гармати Rheinmetall Rh-120, якою озброєні німецький Leopard-2 та американський Abrams M1, також розроблені підкаліберні снаряди з урановими осердями.

У СРСР та Росії такі снаряди розробляли з 1980-х років. Для гармати 2А46М-4, якою озброєні танки сімейства Т-80, та гармати 2А46М-5, яку встановлюють на Т-90А та Т-90М, кілька років тому було створено снаряд 3БМ59 "Свинець-1" з урановим сердечником. Ще один, найпоширеніший танковий боєприпас із застосуванням збідненого урану, – 3БМ32 "Вант".

При цьому в СРСР та Росії створювали також танкові снаряди з використанням вольфрамових сплавів.

Однозначної думки про те, наскільки може бути шкідливий для здоров'я збіднений уран, який використовують у конструкції снарядів, немає, але це дуже ефективні боєприпаси з високою бронепробивністю. І в будь-якому разі, для тих, хто перебуває в танку, в який влучив такий снаряд, можлива токсичність його сердечника – найменша з проблем.

Отже, зважаючи на все, різку реакцію російського керівництва викликала не так присутність збідненого урану у складі снарядів для британських танків, як те, що вони зможуть більш ефективно вражати російські.

 

 

10:00 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Протягом останніх днів українські сили розпочали локальний контрнаступ на захід від міста Бахмут Донецької області, що, ймовірно, зменшить тиск на трасу Н-32, яка перебуває під загрозою. Бої навколо центру міста тривають, і українська оборона залишається під загрозою оточення з півночі та півдня.

Однак існує реальна можливість того, що російський наступ на місто втрачає набуту обмежену динаміку, частково через те, що деякі підрозділи міноборони РФ були передислоковані в інші сектори.

 

 

09:25 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 167 490 (+920) осіб,

танків – 3557 (+5) од.,

бойових броньованих машин – 6887 (+8) од.,

артилерійських систем – 2589 (+3) од.,

РСЗВ – 509 (+2) од.,

засобів ППО – 272 (+2) од.,

літаків – 305 (+0) од.,

гелікоптерів – 290 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2183 (+16) од.,

крилатих ракет – 909 (+2) од.

кораблів /катерів – 18 (+0) од.,

автомобільної техніки – 5434 (+6) од.,

спеціальної техніки – 270 (+4) од.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

104,1% танків (з них 1,6% за минулий тиждень),

  39,7% бойових броньованих машин (з них 0,4% за минулий тиждень),

  90,6% автомобільної техніки (з них 0,7% за минулий тиждень),

  84,0% артилерійських систем (з них 1,6% за минулий тиждень),

  45,7% РСЗВ (з них 0,5% за минулий тиждень),

  24,4% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

  32,5% гелікоптерів (з них 0,1% за минулий тиждень),

  19,2% засобів ППО (з них 0,5% за минулий тиждень).

 

 

 

09:20 Припускається, що Путін може здійснити спробу ще одного весняного наступу, можливо, на інших напрямках – і США готові продовжувати забезпечувати Україну "всім, що потрібно" для захисту, повідомив представник Ради національної безпеки США Джон Кірбі.

 

 

09:15 Унаслідок нічної атаки російських окупантів дронами в Житомирській області пошкоджено один із об'єктів інфраструктуриповідомив голова ОВА Віталій Бунечко. Три безпілотники були збиті підрозділами протиповітряної оборони. Жертв і постраждалих немає.

 

 

09:10 У Київській області внаслідок російської нічної атаки дронами біля 3-ї години загинуло троє людей, ще 7 поранено, повідомили  в Київській обласній військовій адміністрації. Пошкоджено гуртожиток у містечку Ржищів на правому березі Дніпра. Станом на 05:50 пожежу локалізовано

 

 

 

09:05 Вночі близько 23:30 росіяни атакували Україну ударними дронами-камікадзе іранського виробництва типу «Shahed-136/131», загалом зафіксовано пуски 21 ворожого БпЛА з північного напрямку (Брянська область). Силами та засобами Повітряних сил Збройних Сил України та інших складових Сил оборони України знищено 16 із 21 БпЛА, переважно в зоні відповідальності ПК "Центр" ПС ЗСУ, повідомило командування Повітряних сил. Над Києвом знищено всі 8 спрямовані на місто БпЛА.

 

 

09:00 Інтенсивність російських атак за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Російська федерація продовжує збройну агресію проти України, не полишає намірів щодо повної окупації Донецької та Луганської областей. Противник веде наступальні дії на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках, на інших – обороняється. Минулої доби підрозділи Сил оборони відбили 114 ворожих атак на східній ділянці фронту.

Російський агресор не перестає ігнорувати закони і звичаї війни, обстрілює населені пункти, а також об’єкти критичної інфраструктури.

За минулу добу окупанти завдали 10 ракетних та 32 авіаційні удари, а також здійснили 90 обстрілів з реактивних систем залпового вогню, зокрема, по цивільних об’єктах.

Загроза завдання ударів залишається по всій території України . Так, цієї ночі, 22 березня, противник завдав чергового масованого авіаційного удару БпЛА «Шахед-136». За попередньою інформацією, 16 дронів із 21 запущеного ворогом було знищено нашими захисниками.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без значних змін, формування наступальних угруповань противника не виявлено. Вище керівництво республіки білорусь продовжує підтримувати збройну агресію російської федерації, надає свою інфраструктуру для підготовки підрозділів противника. Ворог зберігає військову присутність у прикордонних районах. Протягом минулої доби здійснив обстріли районів населених пунктів Хрінівка і Михальчина Слобода Чернігівської області; Атинське, Іскрисківщина, Волфине, Павлівка, Басівка, Юнаківка і Попівка на Сумщині та Басове, Козача Лопань, Стрілеча, Глибоке, Вовчанськ і Великий Бурлук Харківської області.

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник продовжує спроби зламати нашу оборону. Вів безуспішні наступальні дії у районах населених пунктів Кремінна, Діброва, Білогорівка та Веселе. Здійснив артилерійські обстріли районів населених пунктів Красне Перше, Дворічна, Масютівка, Куп’янськ, Крохмальне та Берестове Харківської області; Новоселівське, Невське і Білогорівка – Луганської, а також Торське, Спірне та Федорівка на Донеччині.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує ведення наступальних дій, втрачаючи значну кількість живої сили, озброєння та військової техніки. Наші захисники цілодобово відбивали численні атаки противника в районах населених пунктів Оріхово-Василівка, Григорівка, Богданівка, Іванівське, Бахмут, Кліщіївка та Майорськ. Ворожих обстрілів зазнали, зокрема, Васюківка, Залізнянське, Міньківка, Оріхово-Василівка, Григорівка, Бахмут, Іванівське, Ступочки, Предтечине, Часів Яр, Курдюмівка, Озарянівка та Північне Донецької області.

На Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках противник здійснив наступальні дії в районах Новобахмутівки, Новокалинового, Красногорівки, Степового, Бердичів, Авдіївки, Сєверного, Водяного, Первомайського, Мар’їнки та Побєди – успіху не мав. Майже 20 невдалих спроб наступу було здійснено ворогом в районі Мар’їнки. Ворожих обстрілів зазнали Ласточкине, Бердичі, Орлівка, Авдіївка, Тоненьке, Георгіївка, Невельське, Красногорівка, Мар’їнка та Вугледар на Донеччині.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник обороняється. Обстрілів зазнали райони населених пунктів Новопіль Донецької області; Ольгівське, Малинівка, Червоне, Чарівне, Гуляйполе, Мала Токмачка, Новоданилівка, Новоандріївка і Кам’янське – Запорізької, а також Херсон, Берислав, Понятівка, Дар'ївка та Антонівка.

Протягом минулої доби Авіація Сил оборони України завдала 6 ударів по районах зосередження окупантів. В той же час, наші захисники збили 15 ворожих БпЛА різних типів, а також 2 керовані авіаційні ракети Х-59.

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили склад боєприпасів, 2 зенітно-ракетних комплекси, радіолокаційну станцію та один інший важливий об’єкт противника.

 

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Президент Росії Путін, схоже, готується зробити Раду Безпеки Організації Об'єднаних Націй зброєю в якості методу проєкції російської влади напередодні вступу Росії до ротаційного головування в РБ ООН у квітні. Посол Росії в ООН Васілій Нєбєнзя заявив, що Росія планує провести неформальне засідання РБ ООН на початку квітня для обговорення "реальної ситуації" з "українськими дітьми, вивезеними до Росії". Нєбєнзя стверджував, що Росія планує провести зустріч щодо оголошення Міжнародним кримінальним судом ордерів на арешт Путіна та російського уповноваженого з прав дитини Марії Львової-Бєлової за депортацію українських дітей до Росії.

• Результати другого дня візиту президента Китаю Сі Цзіньпіна до президента Росії Путіна продовжують свідчити про те, що Путін не зміг забезпечити необмежене двостороннє партнерство з Китаєм, на яке він, ймовірно, сподівався.

• Путін неправдиво зобразив надання Заходом Україні боєприпасів зі збідненим ураном (непридатних для використання в ядерній або радіологічній зброї) як значну ескалацію, щоб посилити інформаційні операції, спрямовані на стримування західної допомоги Україні у сфері безпеки і покласти тягар переговорів на Захід. Протитанкові боєприпаси на Заході зазвичай виготовляють зі збідненого урану (тобто урану, який менш радіоактивний, ніж природний уран) через його високу щільність і проникаючий ефект, який він створює.Такі боєприпаси не можна використати для виробництва ні ядерної, ні радіологічної зброї.

• "Група Ваґнера" може втратити більшу частину своїх ув'язнених у найближчі тижні, оскільки у в'язнів закінчуються шестимісячні військові контракти.

• ФСБ і Росгвардія порушили кримінальну справу щодо заступника начальника Центрального округу Росгвардії генерал-майора Вадима Драгомирецького. Драгомирецького підозрюють в отриманні багатомільйонних хабарів і зловживанні службовим становищем, його чекає подальше звільнення з посади.

• Міністерство оборони США оголосило, що санкціонувало президентське бюджетні зміни для надання близько 350 мільйонів доларів допомоги Україні.

• Російські війська продовжували обмежені наступальні дії на лінії Куп’янськ–Сватове–Кремінна.

• Російські війська не досягли жодних підтверджених успіхів у Бахмуті та його околицях і продовжували наступальні дії вздовж околиць Донецька.

• Кремль продовжує криптомобілізаційні кампанії з вербування чоловіків по всій Росії для контрактної служби, щоб уникнути оголошення другої хвилі мобілізації.

• Російська окупаційна влада продовжує сприяти депортації українських дітей до Росії.

 

22.03.2023