375-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:31 Канцлер Німеччини Олаф Шольц назвав основою для переговорів із Росією виведення військ РФ із України і відмову Москви від імперських прагнень. "Потрібно, щоб Путін зрозумів, що він не досягне успіху зі своїм вторгненням і своєю імперіалістичною агресією, і що він повинен вивести війська. Це основа для переговорів", – сказав Шольц у інтерв’ю Фаріду Закарії на CNN. Він запевнив, що Німеччина не тисне на Україну задля неприйнятних компромісів. "Без українців не буде жодних рішень", – заявив він.

 

 

19:40 У неділю росіяни обстріляли село Бударки у Вовчанській громаді на Харківщині й влучили в автомобіль, у котрому перебувало подружжя. Від отриманих травм чоловік та жінка загинули. 

 

 

18:59 Переговори щодо Запорізької атомної електростанції зайшли у глухий кут, заявив міністр енергетики України Герман Галущенко в етері національного телемаратону. "Наша позиція, яку ми озвучуємо на всіх міжнародних майданчиках, зводиться до того, що будь-які переговори стосовно ЗАЕС мають базуватись: по-перше – на демілітаризації станції, по-друге – виході із ЗАЕС працівників "Росатому". По-третє, український персонал має отримати можливість спокійно, без тиску оперувати ядерним об‘єктом. Але у відповідь на це ми отримали нікчемний указ Путіна про те, що ЗАЕС – це "федеральна" власність", – розповів Галущенко.

 

 

18:45 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

Російська федерація основні зусилля зосереджує на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках.

Ворог й надалі порушує норми міжнародного гуманітарного права, продовжує завдавати ударів, здійснювати артилерійські обстріли цивільних об’єктів та будинків мирного населення, намагається знищити критичну інфраструктуру нашої країни.

Протягом поточної доби противник завдав 23 авіаційних та 4 ракетних удари. Здійснив понад 20 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Загроза ракетних ударів ворога залишається високоймовірною по всій території України.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Противник утримує свої підрозділи поблизу державного кордону України та продовжує інженерне обладнання позицій. Формування наступальних угруповань не виявлено. Протягом доби ворог здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Янжулівка і Тимоновичі Чернігівської області; Студенок, Будівельне, Вовківка, Атинське, Іскрисківщина, Волфине і Садки - Сумської та Бударки, Ветеринарне, Стрілеча, Красне, Тернова і Дворічанське на Харківщині.

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник вів безуспішні наступальні дії в районі населеного пункту Білогорівка Луганської області. Здійснив артилерійські обстріли районів населених пунктів Дворічна, Гряниківка, Піщане Харківської області; Білогорівка, Невське, Серебрянське лісництво Луганської області та Терни, Спірне і Роздолівка на Донеччині.

На Бахмутському напрямку противник продовжує вести наступ. Не припиняє штурмів Бахмута та навколишніх населених пунктів. Здійснив артилерійські та мінометні обстріли в районах населених пунктів Залізнянське, Оріхово-Василівка, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Курдюмівка, Широка Балка, Дружба, Григорівка, Майорськ, Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському та Шахтарському напрямках ворог здійснив безуспішні наступальні дії в напрямку населених пунктів Красногорівка, Кам’янка, Сєверне, Побєда та Мар’їнка Донецької області. Обстрілів зазнали 18 населених пунктів, зокрема, Веселе, Авдіївка, Водяне, Первомайське, Красногорівка та Вугледар Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник веде оборону, на окремих ділянках намагається створити умови для переходу у наступ. Здійснив артилерійські обстріли понад 35 районів населених пунктів. Серед них - Новосілка, Времівка Донецької області; Залізничне, Гуляйполе, Кам’янське Запорізької області, а також Веселе, Берислав, Чорнобаївка, Антонівка Херсонської області та місто Херсон. Є жертви серед цивільного населення та пошкодження цивільної інфраструктури.

У вищому військовому керівництві російської федерації назріває конфлікт через значні втрати та відсутність реальних досягнень на фронті. У лютому поточного року путін присвоїв командуючому східним військовим округом Мурадову звання генерал-полковника за доповідь про “успіхи” 155 бригади морської піхоти на Вугледарському напрямку. Зараз шойгу вимагає від генерала відпрацювати звання та взяти місто за будь-яку ціну. За наявною інформацією, керівництво бригади та військовослужбовці відмовляються знову йти в безглуздий наступ, у який їх відправляє безталанне керівництво – йти на штурм добре укріплених позицій ЗС України без будь-якого забезпечення та підготовки.

Авіація Сил оборони за добу завдала 10 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів. А підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 2 пункти управління противника.

 

 

17:16 Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів оцінює збитки для екології від російського вторгнення у 2 трлн грн. Про це повідомив міністр Руслан Стрілець під час виступу на міжнародній конференції "Об’єднані заради справедливості" у Львові. "Це забруднення землі, повітря, води, спалені ліси, знищені природні ресурси", – перелічив міністр. З його слів, найбільше в Україні зараз страждає ліс – через російську агресію майже 3 млн гектарів лісу.

 

 

15:51 Для захисту від нових плануючих бомб, які Росія почала застосовувати проти Україні, потрібні сучасні винищувачі, пояснив речник Повітряних сил Юрій Ігнат в ефірі телемарафону, підтвердивши інформацію, що росіяни почали використовувати проти України нові керовані плануючі бомби УПАБ-1500В вагою 1500 кілограмів. Напередодні портал Defense Express повідомляв, що російські війська кілька тижнів тому використали проти України плануючу авіабомбу УПАБ-1500В, скинувши її на обʼєкт у Чернігівській області. Цю бомбу Росія взяла на озброєння у 2019 році. Вона має супутникову систему навігації і бойову частину вагою 1010 кілограмів. Бомба призначена для знищення високозахищених об’єктів, її скидають літаки за 40 кілометрів від цілі з висоти 14 кілометрів. Бомба спричиняє більші руйнування, аніж ракети.

 

 

15:40 Головне управління розвідки підтвердило зваженість свого рішення про нагородження відзнакою блогерки Оксани Волощук (Ксюша Манекен) і ствердило, що ГУР до виконання завдань може залучати людей різних професій. "Завдання Головного управління розвідки МО України виконують багато публічних та непублічних людей, які не афішують свою діяльність. Воєнна розвідка – особливо в країні, яка воює, – це специфічна структура, що виконує інколи вкрай специфічні завдання. Зі зрозумілих причин, розвідка не може розкривати всі методи своєї діяльності на широкий загал... Неправильно публікувати усі інструменти досягнення поставлених завдань, принаймні до перемоги", – заявили у розвідці "Українській правді". Ксюша Манекен отримала відзнаку на зустрічі блогерів із Михайлом Подоляком в ОП. Кілька років тому вона висловлювала проросійські заяви про війну й окупацію Криму.

 

 

13:55 Росіяни обстріляли із мінометів село Понятівка на Херсонщині. Російський снаряд влучив у житловий будинок – загинули жінка та двоє дітей

 

 

13:16 Офіс генерального прокурора зафіксував 171 факт сексуального насильства, вчиненого росіянами, повідомила дружина Президента України Олена Зеленська на конференції United for Justice у Львові. Серед постраждалих – 39 чоловіків. При тому 13 жертв – неповнолітні, зокрема один хлопчик.

 

 

12:54 Речник Східного угруповання військ Сергій Череватий заявив, що перегрупування українських сил у Бахмуті є контрольованим, у місті проходять планові ротації. "Масового відходу українських сил немає", – сказав Череватий у коментарі CNN.

 

 

12:21 Росіяни обстріляли місто Куп'янськ на Харківщині. Зруйновано щонайменше п'ять житлових будинків, господарські споруди; сталися пожежі. Пошкоджено об'єкт транспортної інфраструктури (на світлинах видно приміщення залізничного вокзалу), будівлю освітнього закладу та пологовий будинок. Загинув 65-річний чоловік.

 

 

 

12:03 Через три місяці економіка Росії не зможе забезпечувати ведення агресивної війни проти України – за прогнозом керівника Головного управління розвідки МО України Кирила Буданова, у неї залишився час до кінця весни, щоби спробувати домогтися якихось успіхів на полі бою, далі скінчаться кошти для ведення війни: "Росія витратила величезну кількість людських ресурсів, озброєння і матеріалів. Її економіка і виробництво не в змозі покрити ці втрати. Вона змінила свій військовий ланцюг командування. Якщо російські військові не досягнуть своїх цілей цієї весни, у Росії скінчаться її інструменти війни".

 

 

11:38 Рятувальники вилучили з-під завалів багатоповерхівки у Запоріжжі вже 13 загиблих. Дім було атаковано Росією 2 березня.

 

 

11:16 На американській авіабазі в Тусоні (Аризона) два українські пілоти проходять перевірку на льотних тренажерах для визначення часу, що знадобиться для навчання їх польотам на винищувачах F-16, повідомляє CNN.

 

 

11:00 Дефіцит потужності в енергосистемі України відсутній уже три тижні і не прогнозується, повідомили в Укренерго. Споживання в межах вихідного дня, в енергосистемі працюють усі види електростанцій. В окремі години є обмеження навантаження об’єктів «зеленої» генерації. Через рвучкий сильний вітер можливі пошкодження в мережах обленерго та пов’язане з цим тимчасове припинення електропостачання.

 

 

10:39 Україна пропонує створити міжнародний компенсаційний механізм відшкодування завданих Росією збитків, який базуватиметься на міжнародному договорі: компенсації мають виплачуватися за рахунок активів підсанкційних росіян і суверенних активів РФ, заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль на конференції United for Justice у Львові.

 

 

10:12 Станом на нинішній ранок російські військові вивели в Чорне море два надводні та два підводні кораблі-носії крилатих ракет із загальним залпом у 24 «Калібри», повідомив речник Одеської ОВА Сергій Братчук.

 

 

10:00 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Наприкінці лютого 2023 року російські мобілізовані резервісти розповіли, що отримали наказ штурмувати український бетонний опорний пункт, маючи на озброєнні лише "вогнепальну зброю та лопати". "Лопати", очевидно, є інструментами для окопування, які використовуються для рукопашного бою.

Смертоносність стандартного саперного інструмента МПЛ-50 ["малая пехотная лопата"] особливо міфологізована в Росії. Майже не змінившись з моменту його розробки в 1869 році, він продовжує використовуватися як зброя, що підкреслює жорстокість і низькотехнологічність бойових дій, які стали характерними для більшої частини війни. Один із резервістів розповів, що не був "ні фізично, ні психологічно" підготовлений до бойових дій.

Останні дані свідчать про збільшення кількості ближніх боїв в Україні. Це, ймовірно, є результатом того, що російське командування продовжує наполягати на наступальних діях, переважно піхотних, при меншій підтримці артилерійського вогню через брак боєприпасів у Росії.

 

 

09:41 В Україні на неділю, 5 березня, планується 22-й день поспіль без обмежень споживання електроенергії та застосування графіків погодинних відключень через дефіцит ресурсу або проблем із пропускною спроможністю мереж, повідомляють оператори системи розподілу 

 

 

09:15 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 153 120 (+930) осіб,

танків – 3414 (+5) од.,

бойових броньованих машин – 6692 (+9) од.,

артилерійських систем – 2426 (+12) од.,

РСЗВ – 488 (+1) од.,

засобів ППО – 248 (+1) од.,

літаків – 302 (+0) од.,

гелікоптерів – 289 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2071 (+5) од.,

крилатих ракет – 873 (+0) од.

кораблів /катерів – 18 (+0) од.,

автомобільної техніки – 5299 (+10) од.,

спеціальної техніки – 232 (+2) од.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

99,9% танків (з них 0,8% за минулий тиждень),

38,6% бойових броньованих машин (з них 0,4% за минулий тиждень),

88,3% автомобільної техніки (з них 0,8% за минулий тиждень),

78,7% артилерійських систем (з них 1,5% за минулий тиждень),

43,8% РСЗВ (з них 1,2% за минулий тиждень),

24,2% літаків (з них 0,2% за минулий тиждень),

32,4% гелікоптерів (з них 0,1% за минулий тиждень),

17,6% засобів ППО (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Протягом минулої доби противник завдав 6 ракетних та 24 авіаційних удари, здійснив понад 65 обстрілів з реактивних систем залпового вогню, зокрема по цивільній інфраструктурі. Є загиблі та поранені серед мирного населення.

Загроза завдання російською федерацією ракетних ударів залишається високою по всій території України.

Ворог зосереджує основні зусилля на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках. Минулої доби нашими захисниками було відбито понад 130 атак противника на зазначених напрямках.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін, наступальних угруповань противника не виявлено. Ворог обстріляв населені пункти Бачівськ, Уланове, Кучерівка, Білокопитове, Старикове, Ходине, Рижівка, Атинське, Голишівське, Павлівка та Садки Сумської області та районів 35 населених пунктів Харківської області. Серед них – Ветеринарне, Красне, Огірцеве, Бударки, Дворічанське, Новомлинськ та Дворічна.

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник вів наступальні дії в районах Невського, Серебрянського лісництва та Білогорівки Луганської області, успіху не мав. Здійснив артилерійські обстріли районів населених пунктів поблизу лінії зіткнення. Серед них - Гряниківка, Кислівка, Піщане, Крохмальне Харківської області; Стельмахівка, Невське, Червонопопівка, Білогорівка Луганської області та Терни, Спірне, Федорівка і Роздолівка на Донеччині.

На Бахмутському напрямку противник не полишає спроб оточити місто Бахмут. Протягом минулої доби наші захисники відбили численні атаки в районах населених пунктів Васюківка, Залізнянське, Оріхово-Василівка, Дубово-Василівка, Григорівка, Іванівське та Бахмут Донецької області. Ворожих обстрілів зазнали, зокрема, Федорівка, Васюківка, Залізнянське, Оріхово-Василівка, Дубово-Василівка, Григорівка, Богданівка, Бахмут, Іванівське, Ступочки, Предтечине, Кліщіївка, Курдюмівка, Дружба, Олександро-Шультине, Озарянівка, Диліївка, Торецьк, Майорськ та Північне Донецької області.

На Авдіївському та Шахтарському напрямках противник безуспішно атакував позиції наших військ поблизу населених пунктів Кам’янка, Сєверне, Водяне, Первомайське, Невельське, Красногорівка, Марїнка та Побєда. Здійснив артилерійські та мінометні обстріли в районах понад 30 населених пунктів. Зокрема, Новобахмутівки, Очеретиного, Бердичів, Водяного, Первомайського, Максимільянівки, Побєди, Новомихайлівки, Новоукраїнки та Великої Новосілки.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник обороняється та намагається покращити тактичне положення для відновлення наступу. Здійснив артилерійські обстріли районів понад 40 населених пунктів. Серед них – Ольгівське, Гуляйполе, Залізничне, Білогір’я, Кам’янське Запорізької області; Берислав, Ольгівка, Львове, Микільське, Дніпровське Херсонської області та місто Херсон, а також місто Очаків Миколаївської області. Є загиблі та поранені серед цивільного населення.

В місті Нова Каховка Херсонської області, окупанти використовують цивільне населення в якості “живого щита”. Зокрема, з метою збиття засобів ураження, які призначені для військових об’єктів ворога, окупаційні війська розміщують свої засоби ППО серед житлових кварталів міста.

російська окупаційна армія втрачає контроль на полі бою над так званими "козачими батальйонами". Зокрема, в районі Вугледара виконує завдання ворожий козачий батальйон “Степ/Тигр”, командування якого вкрай незадоволене керівництвом збройних сил російської федерації та нехтує взаємодією з підрозділами російської окупаційної армії.

Авіація Сил оборони за добу завдала 18 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів, а також 2 удари по зенітно-ракетних комплексах, 1 – по складу боєприпасів противника та 1 – по автомобільному мосту. Також, наші захисники збили 4 розвідувальних і ударних БпЛА різних типів.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 3 райони зосередження противника, 2 позиції зенітно-ракетних комплексів, а також 2 станції РЕБ ворога.

 

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Схоже, що російські війська забезпечили достатню позиційну перевагу, щоби провести переломні операції в певних частинах Бахмута, але ще не змусили українські сили відступити та, найімовірніше, не зможуть найближчим часом оточити місто.

• Мета перелому полягає в тому, щоби змусити противника залишити підготовлені оборонні позиції, і вона відрізняється від мети оточення, яка полягає в захопленні та знищенні сил противника. Можливо, росіяни мали намір оточити українські сили в Бахмуті, але українське командування дало сигнал, що радше відступить, ніж піде на ризик оточення.

• Міністр оборони Росії Сєрґєй Шойґу провів зустріч із командувачем Східного військового округу генерал-полковником Рустамом Мурадовим на заході Донецької області, щоб, ймовірно, оцінити масштаби втрат росіян навколо Вугледара та можливість подальшого наступу на цьому напрямку.

• Повідомляється, що китайський уряд розлючений на Кремль через оприлюднення дискусій про продаж зброї.

• Голова комітету держдуми РФ з оборони Андрєй Картаполов закликав російські компанії купувати власні системи ППО для захисту від безпілотників.

• Повідомляється, що група "Ваґнера" відкрила щонайменше три нові центри вербування в російських спортивних клубах у період з 2 по 4 березня, можливо, щоб збільшити базу вербування "Ваґнера" після втрати можливості вербувати ув’язнених.

• Російські війська вели наступальні дії на лінії Куп'янськ–Сватове–Кремінна.

• Російські війська продовжували оточувати Бахмут і здійснювали наземні удари вздовж лінії фронту в Донецькій області.

• Українські джерела продовжують повідомляти, що російські війська намагаються підготуватися до наступальних операцій на півдні України.

• Глава Чеченської республіки Рамзан Кадиров продовжує очевидні спроби посилити чеченський вплив у Росії через сприяння спецназу Чечні і молодіжну політику.

• Російські окупаційні адміністрації посилюють правоохоронні заходи на окупованих територіях.

05.03.2023