370-й день війни Росії в Україні. Хроніка

23:20 На військовому аеродромі в місті Єйськ у Краснодарському краї пролунали вибухи, спалахнула пожежа. Про це повідомляють російські пабліки. Зі свідчень місцевих мешканців, пізно ввечері в місті було чутно два сильні вибухи.

 

 

21:57 Росіяни концентрують у районі Бахмута професійні та чисельні підрозділи ПВК "Вагнер", заявила заступниця міністра оборони Ганна Маляр в етері національного телемаратону. З її слів, регулярні російські війська є демотивованими, бо не розуміють, чому мусять гинути, натомість "вагнерівці" є найманцями і заохочуються заробітком. “Епіцентром бойових дій є Бахмут... Ситуація там дійсно напружена", – констатувала Маляр. Зі слів заступниці міністра, командування ЗСУ вирішило спрямувати на бахмутський напрямок нові сили – "прямо на місці були прийняті рішення щодо переміщення додаткових підрозділів".

 

 

21:14 Міністерство оборони адміністрації Придністров'я оголосило воєнні збори. Рекрутів скликають на три місяці і обіцяють платити гроші.

 

 

20:08 Кабінет Міністрів України на засіданні у вівторок припинив дію угоди з урядом РФ про співробітництво і взаємодію у сфері розбудови пунктів пропуску через українсько-російський державний кордон. Уряд також анулював угоду з урядом Білорусі щодо організації спільного контролю в пунктах пропуску на українсько-білоруському державному кордоні.

 

 

19:50 Керівник Головного управління розвідки Кирило Буданов заявив, що вихід на міжнародно визнані кордони України буде лише першим етапом завершення українсько-російської війни. "Завершення війни на першому етапі – це вихід на кордони 1991 року. Ось так буде, мабуть, коректно відповісти. Це викличе за собою зміну всієї архітектури безпеки, і економіки, і всього іншого у всьому регіоні. Тому я кажу: на першому етапі – це вихід на адмінкордони. Далі треба дивитися про смугу безпеки навколо України, як мінімум з російського боку. На глибину 100 кілометрів і більше. Ну і так далі", – сказав Буданов в інтерв'ю "Голосу Америки".

 

 

19:28 На паливо американської компанії Westinghouse Electric Sweden AB уже перевели сім енергоблоків українських атомних електростанцій, а з 2024 року цим паливом мають забезпечуватися всі 15 енергоблоків АЕС, повідомив "Енергоатом". Завдяки такому переходу атомна енергетика України набуде остаточної незалежності від Російської Федерації", – прокоментували в компанії. Україна спільно з Westinghouse працює над створенням внутрішнього виробництва ядерного палива із застосуванням технології цієї компанії. 

 

 

19:09 "До завершення опалювального сезону залишається півтора місяця, але можна із впевненістю сказати, що ми пройшли найважчий період. Витримали російський енергетичний терор та забезпечили тепло в оселях українців", – заявив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль на засіданні уряду у вівторок. Голова уряду нагадав, що вже 17 діб в енергетичній мережі немає дефіциту потужності.

 

 

18:46 Аґенція Bellingcat опублікувала супутникові знімки військового аеродрому в Мачулищах із російським літаком А-50, котрий нібито пошкодили двома вибухами кілька днів тому. На світлинах, знятих Planet Labs 28 лютого, видно літак із темними плямами на крилах. "Беллінґкет" зазначає, що колір облавку змінився – це може свідчити про те, що А-50 направду зазнав атаки. Водночас не виключається й версія, що ті сліди спричинені снігом.

 

 

18:29 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Російська федерація продовжує основні зусилля зосереджувати на наступальних діях на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках.

Ворог й надалі порушує норми міжнародного гуманітарного права, продовжує завдавати ударів, здійснювати артилерійські обстріли цивільних об’єктів та будинків мирного населення, намагається знищити критичну інфраструктуру нашої держави.

Протягом доби противник завдав ракетного та 2 авіаційних ударів. Здійснив понад 20 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Загроза завдання ракетних ударів залишається високою по всій території України.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Противник утримує свої підрозділи поблизу державного кордону України, проте формування наступальних угруповань не виявлено. Протягом доби ворог здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Єліне, Баранівка Чернігівської області; Рожковичі, Бачівськ, Гірки, Атинське, Стукалівка, Будки, Волфине Сумської області; Гатище, Ветеринарне, Стрілеча, Лук’янці, Тернова, Вовчанськ, Потихонове, Комісарове, Тихе, Устинівка та Анискине Харківської області.

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник вів наступальні дії в районах населених пунктів Макіївка, Невське та Білогорівка Луганської області. Успіху не мав. Здійснив артилерійські обстріли районів населених пунктів Дворічна, Гряниківка, Западне, Лиман Перший, Піщане, Кислівка, Табаївка Харківської області; Невське, Червонопопівка, Діброва, Білогорівка Луганської області та Спірне, Федорівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку противник продовжує вести наступ. Не припиняє штурмувати місто Бахмут. Наші захисники відбили атаки в районах населених пунктів Дубово-Василівка, Богданівка, Бахмут, Часів Яр і Біла Гора Донецької області. Ворожих обстрілів зазнали райони населених пунктів Оріхово-Василівка, Дубово-Василівка, Бахмут, Іванівське, Курдюмівка, Майорськ і Залізне.

На Авдіївському та Шахтарському напрямках противник продовжує атакувати позиції наших військ. Здійснив безуспішні наступальні дії в напрямку населених пунктів Кам’янка, Первомайське, Невельське, Мар’їнка та Побєда Донецької області. Обстріляв райони населених пунктів Веселе, Авдіївка, Водяне, Первомайське, Невельське, Красногорівка, Мар’їнка, Побєда, Вугледар, Пречистівка, Нескучне та Велика Новосілка, Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник обороняється, на окремих ділянках намагається створити умови для переходу у наступ. Здійснює артилерійські обстріли районів населених пунктів, що неподалік лінії зіткнення. Постраждали, зокрема, Времівка, Зелене Поле та Новопіль Донецької області; Ольгівське, Гуляйполе, Залізничне, Чарівне, Новоданилівка, Оріхів та Новоандріївка на Запоріжжі, а також Зеленівка Херсонської області та місто Херсон.

У Енергодарі Запорізької області, російські окупанти продовжують чинити тиск на мирне населення, зокрема, через обмеження подачі теплопостачання та гарячої води до помешкань. Після масових звільнень відзначається брак фахівців на атомній електростанції, через що загарбники вимушені брати на роботу людей без освіти та досвіду.

Останнім часом російські окупанти стали активніше займатись мародерством на тимчасово захопленій території Херсонської області, зокрема у місті Олешки. Особливим об’єктом уваги загарбників є транспортні засоби.

Авіація Сил оборони України за добу завдала 3 удари по районах зосередження окупантів. Підрозділи ракетних військ і артилерії, в свою чергу, уразили район зосередження живої сили та район зосередження озброєння і військової техніки противника, а також 2 позиції зенітно-ракетних комплексів окупантів.

 

 

18:14 Суд заарештував майно російського бізнесмена Ніколая Сердюка, причетного до фінансування збройної агресії проти України. "Рішення суду стосується шістьох компаній з виробництва і дослідження бурової техніки, а також виготовлення аграрної продукції у Київській та Сумській областях. Загальна вартість арештованих активів становить 60 млн грн", – ідеться у повідомленні Служби безпеки України. У СБУ зазначають, що "Сердюк є власником "московського дослідного заводу бурової техніки" і "Гідроінжбуду" та входить до найближчого оточення керівників фінансово-промислових груп Кремля". За вказівкою бізнесмена підконтрольні українські підприємства виробляли високотехнологічну продукцію для буріння нафтогазових свердловин і продавали її за кордон – "значну частину отриманих прибутків російський бізнесмен спрямовував на фінансування науково-випробувальних полігонів РФ".

 

 

17:52 Проросійська партія "Шор" зібрала в Кишиневі кількатисячний мітинг. Формальні вимоги опозиціонерів – покриття державною владою рахунків на газ, опалення та електрику за три зимові місяці. Поліція не пропустила на акцію кілька автобусів, зупинивши їх у передмісті під приводом перевірки технічного стану. У відповідь протестувальники перекривали трасу. 

 

 

17:37 Президент України Володимир Зеленський скликав Ставку Верховного Головнокомандувача. "Члени Ставки розглянули загальну оперативну обстановку та ймовірний характер дій противника найближчим часом,.. стан забезпечення сил оборони боєприпасами й технікою, перебіг підготовки українських військовослужбовців за кордоном, зокрема потреби сил оборони щодо чисельності та спеціальностей", – поінформувала пресова служба Банкової.

 

 

17:20 Лідерами народних симпатій серед українців є Президент Володимир Зеленський (подобається 91% громадян), Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний (87%) і волонтер Сергій Притула (83%), свідчить дослідження громадської думки, проведене американським Національним демократичним інститутом. Найбільший рівень неприязні серед топових політиків зафіксовано у ставленні до Юрія Бойка (73%), Петра Порошенка (74%) та Юлії Тимошенко (79%).

 

 

Серед партій українці найбільш позитивно ставляться до ще не створеної політичної сили Сергія Притули (49%), "Слуги народу" (41%) та УДАРу (27%).

 

 

17:11 Збройні Сили України знищили два російські плавзасоби у гирлі Дніпра, повідомило Оперативне командування "Південь". "[Ворог] намагається випробовувати долю на переобладнаних цивільних моторних плавзасобах, просуваючи ДРГ поміж островів", – ідеться у повідомленні.

 

 

16:58 Президент України Володимир Зеленський зустрівся з прокурором Міжнародного кримінального суду Карімом Ханом. "Жахливі злочини, які вчинили на територіях України російські окупанти, не повинні залишитися непокараними. Винні в них мають бути притягнуті до відповідальності... Ми не одні у бажанні добитися справедливості для України і спільно зможемо повернути справедливість для Європи та світу. Щоб такі жахливі злочини не могли повторитися у майбутньому навіть теоретично", – прокоментував голова держави.

 

 

16:38 Розпорядник адміністрації президента Білорусі Олександр Лукашенко прибув до Китаю. Очікується його зустріч із Сі Цзіньпіном і підписання шерегу документів "у ключових сферах".

 

 

 

16:20 Обстріли Херсона тривають. Чотири людини загинули і п'ятеро травмовані, повідомив голова Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Прокудін.

 

 

15:42 Харківський ліцей №11 перейменували на честь колишнього учня Данила Дідіка, який загинув унаслідок теракту в Харкові у лютому 2015 року під час мирної ходи, приуроченої пам'яті Небесної сотні і скликаної на підтримку української Незалежності. Тоді на маршруті колони пролунав вибух – 15-річний хлопець отримав важку травму голови і помер наступного дня. Кампанія вшанування пам'яті Дані Дідіка тривала вісім років. "Сама війна поставила цю крапку", – визнав міський голова Ігор Терехов.

 

 

15:14 Керівниця Об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня Наталія Гуменюк оцінила як високий рівень загрози завдання ракетних ударів по Україні. "Ворог вишукує нову тактику, і ми спостерігаємо за цим. Ми бачимо, що вони намагаються виявити нашу протиповітряну оборону, адже вона перешкоджає результативності, яку б вони хотіли бачити від ракетних ударів", – заявила Гуменюк.

 

 

14:50 Новий закон про розширення прикордонної смуги до двох кілометрів уздовж кордонів із РФ і Білоруссю дозволить спростити процедуру виділення земель на користь ДПСУ задля побудови надійних фортифікацій, заявив речник Держприкордонслужби Андрій Демченко в етері національного телемаратону. "Не обов’язково, що це буде два кілометри повністю, це може бути і менше. Але це буде залежати від рельєфу місцевості від загрозливості напрямку, і націлено на те, щоб максимально укріпити як лінію кордону, так і прикордоння, і виключити всі ті юридичні нормативні моменти щодо виділення земель для військових частин ДПСУ, де будуть надалі облаштовуватися всі ці інженерні і фортифікаційні споруди", – сказав Демченко.

 

 

14:21 "Союзники по НАТО погодилися, що Україна стане членом нашого Альянсу, але водночас це довгострокова перспектива", – заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ на спільній пресконференції з прем’єр-міністром Фінляндії Санною Марін у Гельсінкі. Він додав, що наразі пріоритет – "щоб Україна перемогла як суверенна незалежна держава, і тому нам потрібно підтримувати Україну", передає Daily Mail.

 

 

13:59 У Московській області у районі Коломни неподалік від об'єкта "Газпрому" впав безпілотний літальний апарат. Російські інформаційні телеґрам-канали стверджують, що безпілотник виявили за кілька метрів від компресорної станції. Телеґрам-канал Shot, аналізуючи фотографію розбитого дрона, припускає, що то БПЛА UJ-22 Airborne, який виготовляють в Україні.

 

 

13:22 В окупованому Криму активісти руху спротиву "Жовта стрічка" перетворюють російську воєнну символіку – літери Z – на пісочні годинники у кольорах жовтого та синього кольорів. Акція має назву – "Наближається час свободи". Перемальовані знаки, зокрема, зафіксували в Ялті, Сімферополі, Севастополі, Саках. Раніше пісочні годинники вже бачили у Новій Каховці, Мелітополі та Бердянську. 

 

 

 

13:09 На білоруський військовий аеродром "Мачулищі" прилітали два військово-транспортні літаки із центру обслуговування суден дальнього радіолокаційного стеження. Згідно з висновком моніторингового проєкту "Беларускі Гаюн", це може бути додатковим доказом, що у Мачулищах пошкоджено російський А-50, котрий використовувався для наведення цілей по Україні. 

 

 

12:43 Після повномасштабного вторгнення 2022 року кількість кібератак із боку Росії збільшилася вдвічі, а перед річницею воєнної агресії – у шість разів. Про це заявив голова Служби безпеки України Василь Малюк в інтерв'ю виданню The Independent. "Цілі їхні різні: державні ресурси, об'єкти критичної інфраструктури тощо. Але ми успішно протистоїмо ворогу і в кіберпросторі", – сказав Малюк.

 

 

12:18 Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав створити трибунал щодо злочину агресії РФ проти України. "Ми не припиняємо ні на мить роботи над створенням Спеціального трибуналу для притягнення до відповідальності політичного та військового керівництва Росії та їх поплічників за злочин агресії проти України. Всі звірства росіян є похідними від нього. Потрібно усунути причини, а не лише симптоми", – заявив Кулеба під час спеціального міністерського заходу на полях 52-ї сесії Ради з прав людини ООН "Агресія проти України: вплив на права людини і гуманітарну ситуацію в Україні та світі". До зустрічі приєдналося 55 країн, зокрема на рівні міністрів були репрезентовані Франція, Швеція, Бельгія, Данія, Словенія, Ісландія, Коста-Ріка, Ліхтенштейн, Маршалові Острови. Кулеба привернув увагу до численних воєнних злочинів росіян, злочинів проти людяності та геноциду, зокрема викрадення українських дітей і їхнього примусового всиновлення в російських сім'ях. "Росія втілює, мабуть, наймасштабнішу в сучасній історії операцію з викрадення дітей. Конвенція про запобігання геноциду чітко визначає це як злочин геноциду", – обурився голова МЗС.

 

 

12:09 Росіяни обстріляли житлову забудову у Херсоні. Загинула людина.

 

 

11:56 Державний секретар США Ентоні Блінкен відвідав Казахстан і зустрівся із президентом Касимом-Жомартом Токаєвим.

 

 

11:40 Росіяни обстріляли частину ДСНС у Святогірську. Загинув один рятувальник, чотирьох поранено. "Це усвідомлений і цинічний удар", – прокоментував голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

 

 

11:35 Міноборони опублікувало документи про ціни на харчування, за якими відбувається постачання у військові частини. Ціна враховує не тільки саму вартість продуктів, а ще й доставку, в тому числі у безпосередній близькості до фронту, а також зберігання, заміну продуктів та інші додаткові послуги, оскільки Міноборони закуповує не продукти зі списку, а послугу з організації харчування військової частини. Зокрема зазначається, що ціна на яйця становить від 8 до 9 грн за штуку.

 

 

11:04 Дефіцит потужності в енергосистемі відсутній і наразі не прогнозується, ліміти до областей не доводилися, повідомили в Укренерго. В енергосистемі працюють усі види електростанцій, через водопілля активно працюють гідроелектростанції, імпорт електроенергії незначний. Вчора ввечері було відновлено живлення Одеси та Одеського району, наразі за тимчасовими схемами, у Харківській та Сумській областях внаслідок обстрілів є пошкодження мереж обленерго та знеструмлення населених пунктів, тривають ремонтні роботи. Мережеві обмеження в інших регіонах відсутні.

 

 

10:46 "Ситуація в районі Бахмута вкрай напружена. Незважаючи на суттєві втрати, ворог кинув у наступ найбільш підготовлені штурмові загони "Ваґнера", які намагаються прорвати оборону наших військ та оточити місто", – розповів командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський, підкресливши, що українські титани з ЗСУ продовжують захищати східну "фортецю".

 

 

10:05 У небі над Санкт-Петербургом виявлено невідомий об'єкт, у зв'язку з чим аеропорт Пулково перестав приймати літаки, пише російське видання Baza.

 

 

10:00 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

19 січня 2023 року аматорські авіаспотери спостерігали, як російський літак раннього повітряного попередження A-50 у супроводі двох винищувачів МіГ-31K вилетів з авіабази Мачулищі в Білорусі для участі у спільних російсько-білоруських навчаннях 16 січня – 1 лютого 2023 року.

26 лютого 2023 року білоруське партизанське угруповання BYPOL та лідери опозиції в екзилі повідомили, що в результаті атак безпілотного літального апарата на авіабазу Мачулищі A-50 було пошкоджено. BYPOL повідомила про два вибухи та пошкодження передньої та середньої частин A-50, а також антени радара.

A-50 — російський літак раннього попередження та управління. Його роль полягає у створенні розпізнаної повітряної картини та забезпеченні координації сусідніх винищувачів.

Атрибуція та пошкодження офіційно не підтверджені. Однак втрата A-50 була би значною, оскільки він має вирішальне значення у російських повітряних операціях для забезпечення картини повітряного бойового простору. Це, ймовірно, призведе до того, що залишаться в строю 6 наявних А-50, що ще більше обмежить російські повітряні операції.

 

 

09:30 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 149 240 (+550) осіб,

танків – 3388 (+3) од.,

бойових броньованих машин – 6630 (+9) од.,

артилерійських систем – 2383 (+3) од.,

РСЗВ – 478 (+3) од.,

засобів ППО – 247 (+0) од.,

літаків – 300 (+0) од.,

гелікоптерів – 288 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2051 (+3) од.,

крилатих ракет – 873 (+0) од.

кораблів /катерів – 18 (+0) од.,

автомобільної техніки – 5252 (+4) од.,

спеціальної техніки – 230 (+0) од.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

99,2% танків (з них 1,6% за минулий тиждень),

38,2% бойових броньованих машин (з них 0,4% за минулий тиждень),

87,5% автомобільної техніки (з них 0,7% за минулий тиждень),

77,3% артилерійських систем (з них 1,2% за минулий тиждень),

42,9% РСЗВ (з них 0,6% за минулий тиждень),

24,0% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

32,3% гелікоптерів (з них 0,1% за минулий тиждень),

17,6% засобів ППО (з них 0,3% за минулий тиждень).

 

 

 

09:02 Вночі на нафтобазі «Роснєфті» у краснодарському місті Туапсе зафіксовано пожежу, російські телеграм-канали повідомляють про атаку безпілотників, які пошкодили будівлю бойлерної поряд із нафтосховищем, не пошкодивши нафтових резервуарів.

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Російська федерація основні зусилля зосереджує на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках. Минулої доби наші воїни відбили понад 60 атак противника на зазначених напрямках.

В той же час противник завдав 8 ракетних та 32 авіаційних удари. Здійснив 85 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Загроза подальших ракетних ударів є значною по всій території України.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках формування наступальних угруповань ворога не виявлено. Окупанти обстріляли населені пункти Тимоновичі і Берилівка Чернігівської області; Старикове, Бруски, Бувалине, Кружок, Манухівка, Атинське, Порозок Сумської області та Червона Зоря, Ветеринарне, Стрілеча, Гатище, Вовчанськ і Вовчанські Хутори на Харківщині.

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник провів безуспішні наступальні дії в районах населених пунктів Макіївка, Площанка, Кремінна, Діброва та Білогорівка Луганської області. Здійснив артилерійські обстріли по районах населених пунктів Дворічна, Лиман Перший, Гряниківка, Курилівка, Кислівка і Табаївка Харківської області; Новоселівське, Невське, Червонопопівка і Діброва - Луганської та Спірне і Роздолівка на Донеччині.

На Бахмутському напрямку Сили оборони відбили атаки противника в районах населених пунктів Васюківка, Оріхово-Василівка, Берхівка, Ягідне та Бахмут Донецької області. Ворожих обстрілів зазнали Залізнянське, Дубово-Василівка, Берхівка, Бахмут, Іванівське, Ступочки, Костянтинівка, Кліщіївка, Залізне, Озарянівка, Майорськ, Південне та Нью-Йорк.

На Авдіївському та Шахтарському напрямках противник продовжує атакувати позиції наших військ, здійснив декілька безуспішних наступів в напрямку Кам’янки, Красногорівки та Мар’їнки Донецької області. Здійснив артилерійські та мінометні обстріли районів населених пунктів Авдіївка, Ласточкине, Нетайлове, Водяне, Первомайське, Красногорівка, Невельське, Мар’їнка, Богоявленка, Новомихайлівка, Велика Новосілка, Нескучне та Вугледар.

На Запорізькому напрямку вогневого ураження зазнали райони понад 20 населених пунктів. Серед них – Времівка і Новопіль Донецької області; Комишуваха, Ольгівське, Малинівка, Гуляйполе, Залізничне, Чарівне, Оріхів та Новоандріївка Запорізької області.

На Херсонському напрямку від артилерійського вогню російських окупаційних військ постраждало 25 населених пунктів Херсонської області, зокрема, Гаврилівка, Качкарівка, Веселе, Тягинка, Інженерне, Антонівка, Берегове та Херсон.

Противник обмежує пересування цивільного населення на тимчасово захопленій території Херсонської області. Зокрема, в’їзд в населений пункт Промінь дозволено тільки громадянам з місцевою реєстрацією та за наявністю спеціальної перепустки.

Протягом минулої доби підрозділи Сил оборони знищили 11 іранських ударних БпЛА типу “Шахед-136” та 1 – типу “Зала”.

Наша авіація завдала 4 удари по районах зосередження окупантів. А підрозділи ракетних військ і артилерії уразили один пункт управління, два райони зосередження живої сили противника та дві позиції протиповітряної оборони.

 

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Російські офіційні особи просувають інформаційну операцію, яка неправдиво представляє війну Росії в Україні як екзистенційну для подальшого існування Російської Федерації.

• Російські чиновники продовжують проводити інформаційні операції, намагаючись перешкодити наданню Заходом військової допомоги Україні.

• Українські військові продовжують реагувати на занепокоєння Заходу щодо можливостей України та суґерують, що їхні сили готуються до весняного контрнаступу на півдні.

• Як повідомляється, захоплений російський військовий посібник свідчить, що російські сили впроваджують нову тактику нападу, щоб компенсувати поточні обмеження бойової спроможності у світлі наступальних невдач. 26 лютого український офіцер запасу опублікував фотографію захопленого російського посібника, в якому детально описано тактику новоствореного «штурмового загону», який є підрозділом розміром з батальйон, оптимізованим для фронтального нападу на укріплені райони.

• У посібнику йдеться про те, що російські війська намагаються взяти на озброєння менші за чисельністю і більш маневрені загальновійськові формування, ніж використовували раніше під час війни. Повідомляється, що штурмовий загін має шість основних бойових танків Т-72, 12 БМП, а також колекцію переносних термобаричних систем залпового вогню, протитанкових керованих ракетних комплексів, буксируваної артилерії та самохідних мінометів. Штурмовий загін складається з трьох штурмових рот і танкової частини. Кожна штурмова рота має командний елемент, два штурмові «взводи» (чисельність взводу значно нижча від звичайної), групу БПЛА, групу бойових броньованих машин (БМП), взвод вогневої підтримки та взвод артилерійської підтримки, резервну секцію та секцію медичної евакуації. Кожна рота має один танк і чотири бойові машини піхоти БМП/БМД-2 з протитанковими установками, великокаліберними кулеметами та мінометами. Український офіцер запасу зазначив, що штурмові "взводи" чисельністю 12-15 осіб, розбиті на тактичні групи по три людини, є основними маневровими елементами строю. Повідомляється, що десантно-штурмове відділення проводить штурм менш ніж за хвилину після початку артобстрілу відкритих укріплених позицій, при цьому командир взводу керує мінометним вогнем.

• Тактика штурмового загону також свідчить про те, що російські військові, можливо, намагаються інституціоналізувати тактику, використану "групою Ваґнера" в Бахмуті з марґінальним тактичним ефектом. Ця нове тактичне форсування свідчить про те, що російські війська замінили розформовану батальйонну тактичну групу цими меншими і більш мобільними маневреними формуваннями. У посібнику йдеться про те, що російські війська використовують танки Т-72 для безпосередньої вогневої підтримки з тилу, а не як невід'ємну частину загальновійськової бригади. Зростаюча залежність від мотопіхоти і зменшення ролі танків у вогневій підтримці з тилу вказує на те, що російське військове керівництво надає пріоритет захисту основних бойових танків над захистом піхоти, що відображає нещодавні повідомлення про масові втрати техніки, яких зазнали російські бронетанкові підрозділи протягом першого року війни. Посібник вказує на те, що російські військові вдаються до застосування спрощеної форми комбінованої війни, яка, ймовірно, мала б компенсувати загальну деградацію російської живої сили і техніки, і яку легше використовувати недосвідченим і ненавченим мобілізованим військовослужбовцям, включеним до складу таких загонів. ISW вже повідомляла про те, що "Ваґнер" значною мірою покладається на лобові атаки невеликими групами, що зменшує залежність від масованих обстрілів, оскільки запаси російської артилерії та техніки зменшилися. Наступ групи "Ваґнера" на Бахмут з високим ступенем виснаження не зміг здобути оперативно значних успіхів, тому інституціоналізація елементів тактики "Ваґнера", ймовірно, ще більше унормує лобові атаки з низьким ступенем виснаження. Така тактика, найімовірніше, призведе до розтрати російської бойової потужності і не зможе ефективно протистояти звичайним українським батальйонам і бригадам. Штурмові загони, можливо, зможуть досягти тактичних переваг за рахунок своєї простоти, але, мабуть, швидко послабляться через малий розмір і тактику виснаження. Російські війська навряд чи зможуть швидко здійснити оперативно значущі прориви за допомогою цих формувань.

• Директор Центрального розвідувального управління США Вільям Бернс 25 лютого заявив, що ЦРУ впевнене: керівництво Китаю розглядає можливість надання Росії летального обладнання, але не прийняло остаточного рішення і ще не надало Москві летальної допомоги.

• Українські офіційні особи заявили, що російські війська концентрують сили і нарощують активність уздовж лінії фронту в Луганській області.

• Російські війська продовжували вести наземні атаки на північний захід від Сватового та поблизу Кремінної.

• Російські сили продовжували здійснювати наземні атаки вздовж лінії фронту в Донецькій області, і російські джерела поширювали інформацію, що сили "групи Ваґнера" захопили територію на північ від Бахмута.

• Українські офіційні особи повідомили, що російські війська продовжують зосереджуватися на створенні оборонних укріплень на східному (лівому) березі Херсонської області та в Криму.

• Російські війська продовжують витрачати свої і без того обмежені запаси високоточних боєприпасів.

• Російські чиновники оголосили, що з 1 березня на окупованих територіях набудуть чинності всі заходи соціальної підтримки.

28.02.2023