352-й день війни Росії в Україні. Хроніка

21:41 Прем'єр-міністр Словаччини Едуард Гегер заявив, що офіційна Братіслава готова розпочати переговори про передачу Україні винищувачів МіГ-29 хоч зараз, повідомляє SKY News. Міністр оборони Ярослав Надь натомість зазначив, що Словаччині більше не потрібні літаки цього типу, тож вона може або передати МіГи Україні, або продати. "Втім рішення ще не ухвалено", – додав він.

 

 

20:25 Білий дім повідомив, що 20-22 лютого президент США Джозеф Байден відвідає Польщу. Американський лідер зустрінеться з президентом Польщі Анджеєм Дудою, а також керівниками "бухарестської дев'ятки"  (країни східного флангу НАТО), "щоб обговорити двосторонні відносини, а також наші колективні зусилля з підтримки України і зміцнити НАТО". Координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США Джон Кірбі анонсував, що Байден виступить із "сильним посланням" – ітиметься про те, щоб "чітко заявити українському народу, зокрема те, що Сполучені Штати продовжуватимуть підтримувати його, знаючи, що наступні тижні та місяці будуть важкими та критичними, особливо для Збройних сил України".

 

 

18:41 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Російська Федерація здійснила пуски понад 100 ракет під час чергового масованого ракетного удару по території нашої країни. За попередньою інформацією, ворог застосував 29 зенітних керованих ракет С-300 та 71 крилату ракету повітряного і морського базування. 61 крилату ракету знищено нашими захисниками. Крім того, загарбники завдали 12 авіаційних ударів, 2 з яких – із застосуванням БпЛА типу «Шахед-136». Зокрема по цивільній інфраструктурі.

Також ворог здійснив понад 20 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Загроза завдання ударів російською федерацією по цивільних об’єктах залишається високою на всій території України.

Противник, попри значні втрати, не відмовляється від намірів вийти на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей. Продовжує зосереджувати основні зусилля на ведені наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках, активно застосовує авіацію для завдання ударів по позиціях наших військ.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Разом з тим, ворог продовжує утримувати свої підрозділи у прикордонних з Україною районах. Противник не припиняє артилерійських обстрілів позицій наших військ, а також населених пунктів поблизу лінії зіткнення. Цієї доби вогневого впливу зазнали райони населених пунктів Сеньківка Чернігівської області; Студенок, Порохонь, Шпиль, Павлівка, Пономаренки Сумської області та Червона Зоря, Лук’янці, Огірцеве, Фиголівка Харківської області.

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник здійснив мінометні та артилерійські обстріли районів населених пунктів Гряниківка, Дворічна, Западне, Піщане, Крохмальне, Берестове Харківської області та Макіївка, Площанка, Діброва і Білогорівка – Луганської.

На Бахмутському напрямку танкових, мінометних та артилерійських обстрілів зазнали райони населених пунктів Миколаївка, Спірне, Веселе, Берестове, Білогорівка, Красна Гора, Часів Яр, Бахмут, Іванівське, Біла Гора, Курдюмівка, Південне і Майорськ Донецької області.

На Авдіївському та Новопавлівському напрямках під танкові, мінометні та артилерійські обстріли потрапили Авдіївка, Первомайське, Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка, Новомихайлівка, Золота Нива, Пречистівка, Вугледар і Велика Новосілка на Донеччині.

На Запорізькому напрямку вогневого ураження зазнали райони Времівки Донецької області та Ольгівського, Малинівки, Гуляйполя, Степового, Новоандріївки і Чарівного Запорізької області.

На Херсонському напрямку від ворожого артилерійського вогню постраждали передмістя та сам Херсон, а також Очаків Миколаївської області.

У населеному пункті Залізний Порт тимчасово зайнятої території Херсонської області російські загарбники намагаються провести паспортизацію місцевого населення. Для цього, до села перемістили паспортний стіл із населеного пункту Гола Пристань. Зважаючи на те, що черги охочих отримати російське громадянство немає, тим, хто погодиться, окупанти обіцяють грошову винагороду.

З метою обмеження доступу до інформації громадян України на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, мобільні оператори «фенікс» та «мкс» з 11 лютого вимикають мобільний інтернет користувачам.

Авіація Сил оборони протягом доби завдала 12 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів, а також 2 удари по позиціях зенітно-ракетних комплексів.

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 2 райони зосередження живої сили, склад боєприпасів, позицію зенітно-ракетного комплексу та ще 2 важливих об’єкти противника.

 

 

17:39 Наступний пакет обмежувальних заходів проти Росії передбачатиме санкції, спрямовані проти найбільш вразливих сфер російського військово-промислового комплексу, та вартуватиме їй понад €10 мільярдів. Про це повідомила на пресконференції президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. "Обмежувальні заходи будуть спрямовані проти товарів, які є майже незамінними і які неможливо отримати від будь-кого іншого. Ми дуже глибоко аналізуємо російську «машину війни», визначаємо технології або запасні частини, що використовуються військовим комплексом. У багатьох випадках ми є унікальним постачальником, тож здатні заборонити експорт цього", – сказала фон дер Ляєн. Під час виступу вона нагадала, що українські фахівці виявляли в іранських дронах компоненти, виготовлені в країнах ЄС. "Якщо там є компоненти, які, як ми бачимо, виходять з нашого регіону, з Європейського Союзу, ми маємо переконатися, що введена очевидна заборона на постачання цих компонентів. Ми дуже глибоко і детально розглядаємо це питання, і це важливо", – додала президентка Єврокомісії.

 

 

17:18 Головою наглядової ради НАК "Нафтогаз України" обрали Ентоні Марино, президента канадської енергетичної компанії Tenaz Energy.

 

 

16:42 Міністерство культури та інформаційної політики вносить пропозицію про відмову від імені Чайковського у назві Національної музичної академії України, повідомив міністр Олександр Ткаченко: "Згідно з дослідженнями музикознавців, діяльність Чайковського не була пов’язана з НМАУ в її історіогенезі, сам композитор ідентифікував себе як "корінна російська людина". За результатами розгляду надісланого листа Мінкультури просить Музичну академію внести подання для вирішення питання. У липні експертна рада Мінкульту вже рекомендувала відмовитися від імені Чайковського у назві Національної музакадемії. 26 грудня відбулися збори працівників академії, на яких вирішили, що позбавлення назви закладу імені Чайковського потребує додаткового вивчення.

 

 

16:01 Повітряні сили України наполягають, що за даними наших радіолокаційних засобів, дві ракети РФ, випущені нині по Україні, залетіли в повітряний простір Молдови й Румунії, заявив речник Повітряних сил Юрій Ігнат на спецбрифінгу: "Є радіолокаційні дані, засоби об’єктивного контролю. Безумовно, країни – члени НАТО теж спостерігали за цією ситуацією. Думаю, що будуть матеріали на підтвердження цього, ми дочекаємося того, що будуть надані матеріали, де дійсно пролітали ці ракети (одна чи більше). За нашими даними, радіолокаційними засобами спостерігалося саме дві ракети «Калібр»".

 

 

15:52 Президент України Володимир Зеленський назвав викликом для НАТО і для колективної безпеки проліт російських ракет повітряним простором Румунії. "Кілька російських ракет пройшли повітряним простором Молдови та Румунії. Черговий доказ того, що терор не знає й ніколи не знатиме жодних меж. Черговий доказ того, що захист України – це захист усієї Європи та світу, кожної країни, яка просто хоче жити... Це терор, який можна й треба зупинити. Світ повинен зупинити", – заявив Зеленський.

 

 

15:35 Служба безпеки України склала підозру прокремлівській пропагандистці Тетяні Монтян. "Перебуваючи на території країни-агресора, вона бере активну участь в інформаційно-психологічних спецопераціях російських спецслужб. Для цього регулярно виступає на російських телеканалах, де активно закликає до зміни меж державного кордону України та підтримки окупаційних угруповань. Також вона масово поширює дезінформацію про ситуацію в Україні через власні канали на Бтуб і в Телеграм, які нараховують майже півмільйона підписників", – поінформували в СБУ. 

 

 

15:11 Під час п'ятничної ракетної атаки над Львівщиною збили дев'ять ракет, проте є і влучання, повідомив голова Львівської обласної військово-цивільної адміністрації Максим Козицький. "Ворог поцілив в об‘єкт критичної енергетичної інфраструктури. Почалася пожежа. На місці працюють всі служби. Масштаби ушкоджень вивчають фахівці. Через це, а також через ситуацію в інших областях на Львівщині можливі перебої з електропостачанням", – поінформував Козицький. Очільник адміністрації повідомив, що одна з ракет упала неподалік від санаторію; вибухова хвиля пошкодила вікна будівлі. Козицький закликав водіїв оминати ділянку дороги неподалік від Буська, де ракета впала біля від автобусної зупинки.

 

 

14:36 Узагальнена інформація від національної компанії "Укренерго" про ракетну атаку росіян: "Основною ціллю Росії знову були електростанції та об’єкти високовольтної мережі. Географія уражень – східні, західні і південні регіони України. Найбільш складна ситуація наразі на Харківщині. Зараз там тривають аварійні відключення. Мережеві обмеження через атаку діють на Хмельниччині, а також зберігаються на Одещині та Київщині. Дефіцит в енергосистемі – значний. Ремонтні бригади "Укренерго" вже займаються ліквідацією наслідків прильотів та розпочинають аварійно-відновлювальні роботи".

 

 

14:19 Як заявив Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, з 21:50 9 лютого до 12:00 10 лютого росіяни здійснили 71 пуск крилатих ракет (Х-101/Х-555 – 43, "Калібр" – 28), а також до 35 ракет комплексу С-300. Крім цього, ворог застосував 7 ударних БПЛА типу “Shahed”. Силами і засобами Збройних Сил України та інших складових Сил оборони знищено 61 крилату ракету (86%) ворога та 5 дронів. Авіаційні та ракетні атаки здійснювались із застосуванням літаків стратегічної авіації (ТУ-95) з акваторії Каспійського моря і Волгодонська та носіїв крилатих ракет в акваторії Чорного моря. Удари ракетами комплексу С-300 були завдані з районів Бєлгородської області та тимчасово окупованої території Запорізької області в районі Токмак.

 

 

14:05 Служба безпеки України склала підозру народному депутатові від "ОПЗЖ" Олегу Волошину. "Як свідчать матеріали слідства, протягом 2020–2021 років цей парламентар сприяв військово-політичному керівництву РФ у підривній діяльності проти України", – йдеться у повідомленні СБУ. Зокрема Волошину закидають те, що він подавав викривлену інформацію про військово-політичну та соціальну сферу нашої держави у своїх виступах та інтерв’ю. Нардеп наразі переховується за кордоном.

 

 

13:49 У Росії в ізоляторі Новочеркаська помер кримськотатарський політв'язень Джеміль Гафаров, незаконно засуджений у справі "Хізб-ут-Тахрір". Про це повідомив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров. Російська репресивна система присудила Гафарову 13 років позбавлення волі. Політв'язень мав групу інвалідності через хворобу серця; під час одного з "судових засідань" пережив серцевий напад.

 

 

 

13:32 Внаслідок нинішніх нічних і денних ворожих обстрілів пошкоджено чотири ТЕС "ДТЕК Енерго", постраждали двоє енергетиків, повідомив енергохолдинг "ДТЕК".

 

 

13:27 Міністерство оборони Румунії повідомило, що за даними її радіолокаційних систем найближча точка траєкторії російських ракет до повітряного простору Румунії була зафіксована приблизно за 35 кілометрів на північний схід від кордону: система повітряного спостереження ВПС Румунії виявила 10 лютого повітряну ціль, запущену з Чорного моря з корабля Російської Федерації поблизу Кримського півострова. Найімовірніше – крилату ракету, яка пройшла через повітряний простір України, Республіки Молдова і повернулася в повітряний простір України. О 10:38 ранку два літаки МіГ-21 LanceR ВПС Румунії, які беруть участь у патрулюванні під проводом НАТО та на той час виконували навчальний політ, були перенаправлені в північну частину Румунії для доповнення варіантів реагування. Приблизно через дві хвилини ситуація прояснилася, й обидва літаки повернулися до виконання своєї початкової місії.

 

 

13:00 Українські військові збили 13 російських ракет над Одещиною, повідомив голова обласної військової адміністрації Максим Марченко.

 

 

12:31 Випущена російськими окупантами ракета влучила в об'єкт критичної інфраструктури на території Хмельницької громади, повідомив голова Хмельницької обласної військової адміністрації Сергій Гамалій. За попередньою інформацією, одну крилату ракету та один ударний безпілотний літальний апарат "Шахед" українські сили ППО збили.

 

 

12:26 За інформацією сил ППО, над Києвом збили 10 ракет. Є пошкодження електромереж, жертв немає, повідомив міський голова столиці Віталій Кличко.

 

 

12:15 Російська ракета впала біля автобусної зупинки в селі Кізлів за п'ять кілометрів від Буcька й не вибухнула, повідомив начальник Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький. Надзвичайники працюють над її знешкодженням. За попередньою інформацією, жертв чи постраждалих нема.

 

 

 

12:12 У Міністерстві оборони Молдови підтвердили перетин російською ракетою повітряного простору країни, яка пролетіла над Придністров'ям вздовж Дністра, увійшовши о 10:18 зі сторони Одеської області в повітряний Молдови над селом Мокра і вийшовши з нього над селом Косеуци біля Ямполя Вінницької області. Міністерство оборони Румунії не підтвердило інформацію про проліт російської ракети над територією країни, зазначивши, що пізніше нададуть оновлену інформацію.

 

 

12:01 У Хмельницькому пролунав вибух. Частина міста без електропостачання. Обласна адміністрація попередила про можливі збої і у водопостачанні. Відомо, що ракета влучила по об'єкту критичної інфраструктури у Хмельницькій міській громаді.

 

 

11:40 Унаслідок російського удару по Харкову семеро людей отримали поранення. Двоє перебувають у важкому стані, повідомила Харківська обласна військово-цивільна адміністрація. У місті зафіксовано влучання в електрогенеруючу інфраструктуру. У місті та в області загалом нарахували 12 "прильотів" по об'єктах критичної інфраструктури. У регіоні застосовуються аварійні та стабілізаційні відключення світла.

 

 

11:24 У ході сьогоднішньої ракетної атаки дві російські крилаті ракети "Калібр" перетнули державний кордон Молдови, орієнтовно о 10:33 перетнули повітряний простір Румунії, а потім знову зайшли у повітряний простір України у точці перетину кордонів трьох держав, повідомив Головнокомандувач ЗСУ. Ракети запускалися з акваторії Чорного моря. 

 

 

11:09 Збройні Сили України відбили атаку росіян на Вугледар, підбивши щонайменше 31 одиницю військової техніки. Про ці втрати свідчить відео, зняте з повітря бійцями 72-ої окремої механізованої бригади. Як аналізує портал "Мілітарний", на кадрах видно приблизно 15 танків моделей Т-72Б3 та Т-80БВМ, приблизно 12 БМП, 2 бронетранспортери МТ-ЛБ та інженерні машини. Портал Deepstate зазначає, що в атаці брала участь російська 155-та бригада морської піхоти – через великі втрати на війні українські військові оглядачі називають її "бригадою м'ясної піхоти". 

 

 

 

10:55 Зафіксовано влучання на декількох об’єктах високовольтної інфраструктури у східному, західному та південному регіонах. Як повідомила компанія "Укренерго", обстріли спричинили перебої з електропостачанням у частині областей. Вночі росіяни атакували енергетичну інфраструктуру дронами та ракетами, спрямовуючи їх на електростанції й об’єкти системи передачі. 

 

 

10:44 Під час поїздки до Брюсселя Президент України Володимир Зеленський зустрівся з королем Бельгії Філіпом І. Голова держави подарував королю фрагмент збитого в Україні російського літака Су-25. Пілоти залишили на ньому послання: "Разом ми переможемо".

 

 

 

10:29 Унаслідок масованих ранкових ракетних ударів у Запоріжжі пошкоджено обʼєкти енергетичної та промислової інфраструктури. На обʼєктах зафіксовано ушкодження покрівлі, вікон, складських приміщень, фасадів, парканів. На частині локацій виникли пожежі. "За годину у місті зафіксовано 17 ворожих прильотів – це найбільша кількість з початку повномасштабного вторгнення", – прокоментував секретар міської ради Андрій Куртєв.

 

 

10:18 Анджей Дуда та Володимир Зеленський зустрілися вчора пізно ввечері у Ряшеві, повідомляє сайт Канцелярії президента Польщі. Президенти обговорили поточну ситуацію на фронті та ситуацію з безпекою в нашому регіоні, а також необхідність подальших спільних зусиль для надання військової підтримки Україні у боротьбі з російською агресією. Розмова торкнулася і теми санкцій. Президент Зеленський подякував президенту Дуді за підтримку, яку Польща надає Україні, зокрема за турботу про мільйони українських біженців. Розмова також стосувалася запланованої президентом майбутньої дипломатичної діяльності та вибудовування порядку денного майбутнього саміту НАТО у Вільнюсі. Наступного тижня президент Анджей Дуда зустрінеться з генеральним секретарем НАТО, тому цей обмін думками й інформацією між президентами Польщі та України у контексті цієї діяльності тут дуже важливий.

 

 

10:12 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Із 7 лютого 2023 року російські війська, ймовірно, досягли тактичних успіхів у двох ключових секторах. На північній околиці міста Бахмут на Донбасі сили "групи Вагнера" просунулися на 2–3 км далі на захід, контролюючи сільську місцевість поблизу магістралі М-03, що веде до міста. Російські війська все більше домінують на північних підступах до Бахмута.

На півдні російські підрозділи просунулися навколо західної околиці міста Вугледар, де вони відновили наступальні операції наприкінці січня 2023 року.

Однак росіяни, ймовірно, зазнали особливо значних втрат навколо Вугледара, оскільки були введені недосвідчені підрозділи. Можливо, російські війська втекли та покинули щонайменше 30 майже неушкоджених броньованих машин під час одного інциденту після невдалого штурму.

 

 

10:09 У Чорному морі шторм зменшився до 3–4 балів, і росіяни вивели 3 ракетоносії, серед яких і один підводний із загальним залпом "Калібрів" до 20 ракет, повідомили в оперативному командуванні "Південь". Напередодні ворог запускав розвідувальні безпілотники, один із яких був збитий силами протиповітряної оборони.

 

 

10:00 Президент України Володимир Зеленський в рамках саміту лідерів ЄС в Брюсселі зустрівся, в компанії лідерів Болгарії, Кіпру, Греції, Хорватії, Австрії та Словенії, з прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном та запросив його відвідати Київ.

 

 

 

09:35 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 135 740 (+730) осіб,

танків – 3258 (+3) од.,

бойових броньованих машин – 6471 (+3) од.,

артилерійських систем – 2251 (+3) од.,

РСЗВ – 463 (+0) од.,

засобів ППО – 233 (+1) од.,

літаків – 295 (+0) од.,

гелікоптерів – 286 (+1) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1970 (+0) од.,

крилатих ракет – 796 (+0) од.

кораблів /катерів – 18 (+0) од.,

автомобільної техніки – 5126 (+5) од.,

спеціальної техніки – 211 (+0) од.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

95,3% танків (з них 1,2% за минулий тиждень),

37,3% бойових броньованих машин (з них 0,4% за минулий тиждень),

85,4% автомобільної техніки (з них 0,7% за минулий тиждень),

73,1% артилерійських систем (з них 1,0% за минулий тиждень),

41,6% РСЗВ (з них 0,3% за минулий тиждень),

23,6% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

32,1% гелікоптерів (з них 0,2% за минулий тиждень),

16,6% засобів ППО (з них 0,6% за минулий тиждень).

 

 

 

09:20 Вночі року росіяни завдали ударів по містах та об’єктах критичної інфраструктури України, застосовано сім дронів-камікадзе «Shahed-136/131» зі східного узбережжя Азовського моря та шість крилатих ракет морського базування «Калібр» – із російського фрегата у Чорному морі. Силами та засобами Повітряних сил ЗС України знищено 5 крилатих ракет «Калібр» та 5 ударних дронів «Shahed-136/131».

З районів російського Бєлгорода та окупованого Токмака росіяни завдали масованого удару зенітними ракетами С-300. По Харківській та Запорізькій областях запущено до 35 зенітних керованих ракет (С-300).

Близько 08:30 здійснено пуски крилатих ракет зі стратегічних бомбардувальників Ту-95мс.

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках в районах Кремінної, Бахмута, Авдіївки, Опитного, Мар’їнки і Вугледара. Активно застосовує оперативно-тактичну та армійську авіацію для завдання ударів по позиціях наших військ.

За минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Гряниківка і Масютівка Харківської області; Стельмахівка і Діброва - Луганської та Федорівка, Красна Гора, Бахмут, Іванівське, Авдіївка, Красногорівка, Парасковіївка і Пречистівка на Донеччині.

Протягом минулої доби противник завдав 52 авіаційних та 6 ракетних ударів, 2 з яких – по цивільній інфраструктурі міста Краматорськ Донецької області. Також окупанти здійснили 63 обстріли з реактивних систем залпового вогню, зокрема по цивільній інфраструктурі Донецької та Херсонської областей.

Високою залишається загроза подальших російських авіаційних та ракетних ударів по всій території України.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках без змін, ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено. Обстрілів зазнали райони 27 населених пунктів. Серед них Сеньківка і Гай Чернігівської області; Нововасилівка, Студенок, Волфине, Басівка, Миколаївка, Олександрівка, Велика Писарівка на Сумщині та Уди, Ветеринарне, Козача Лопань, Малі Проходи, Стариця і Дворічна Харківської області.

На Куп’янському та Лиманському напрямках під вогневе ураження потрапили райони населених пунктів Синьківка, Куп’янськ, Піщане, Берестове, Харківської області; Новоселівське, Стельмахівка, Червонопопівка, Діброва і Серебрянське лісництво Луганської області та Торське на Донеччині.

На Бахмутському напрямку обстрілів зазнали райони населених пунктів Миколаївка, Спірне, Васюківка, Веселе, Берестове, Білогорівка, Красна Гора, Часів Яр, Богданівка, Іванівське, Бахмут, Олександро-Шультине, Торецьк, Північне та Майорськ Донецької області.

На Авдіївському та Новопавлівському напрямках під танкові, мінометні та артилерійські обстріли потрапили Кам’янка, Авдіївка, Первомайське, Водяне, Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка, Богоявленка, Новомихайлівка, Нескучне, Золота Нива, Пречистівка і Вугледар Донецької області.

На Запорізькому напрямку вогневого ураження зазнали райони населених пунктів Времівка і Новопіль на Донеччині та Темирівка, Ольгівське, Староукраїнське, Гуляйполе, Червоне, Степове, Щербаки, Новоандріївка, Оріхів, Новоданилівка, Мала Токмачка і Чарівне Запорізької області.

На Херсонському напрямку від ворожого вогню постраждали райони 22 населених пунктів, в тому числі: Качкарівка, Токарівка, Веселе, Антонівка, Садове, Комишани, Берегове та Херсон.

Російські загарбники продовжують здійснювати фільтраційні заходи на тимчасово зайнятій території Херсонської області. Так, в місті Гола Пристань співробітники фсб російської федерації проводять перевірки документів та особистих речей місцевих жителів, особливу увагу приділяють телефонам.

З метою поповнення втрат, до населеного пункту Мирне Запорізької області, російські окупанти привезли найманців з так званого ПВК "вагнер", з числа завербованих ув’язнених.

Авіація Сил оборони протягом минулої доби завдала 18 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів та 4 удари по позиціях зенітно-ракетних комплексів.

Сили протиповітряної оборони за добу збили 3 БпЛА противника. За попередньою інформацією, 2 типу “Орлан-10” та 1 “Оріон”.

Підрозділи ракетних військ і артилерії в той же час уразили 2 пункти управління ворога, 5 районів зосередження живої сили, склад боєприпасів та позицію ППО противника.

 

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Фінансист "групи Вагнера" Євгєній Прігожин заявив, що ця ПВК повністю припинила вербування ув'язнених.

• Кремль продовжує здійснювати заходи з поступової підготовки оборонно-промислової бази Росії до затяжної війни в Україні.

• Відомий російський мілблогер, пов'язаний з "Вагнером", закликав до відставки міністра оборони Росії Серґєя Шойгу через скандал із закупівлею російської військової форми.

• Кремль продовжує демонструвати, що він не бажає стримувати розкольницьку риторику з боку ультранаціоналістичних провійськових діячів.

• Російські війська продовжили наступальні операції вздовж лінії Сватове–Кремінна.

• Російські війська провели обмежені наземні атаки на заході Донецької області та в районі Авдіївки–Донецька, а також продовжили наступальні операції навколо Бахмута.

• Російські війська провели обмежену наземну атаку в Запорізькій області.

• Російські джерела стверджують, що російські військові інтегрували добровольче формування "Донецької народної республіки" до складу збройних сил Росії.

• Російські джерела повідомили, що російська влада затримала українську диверсійно-розвідувальну групу, яка намагалася вбити російських окупаційних чиновників.

 

10.02.2023