350-й день війни Росії в Україні. Хроніка

23:40 Президент України Володимир Зеленський після візиту до Великої Британії прилетів до Франції. У Парижі передбачається його зустріч із Еммануелем Макроном і Олафом Шольцом.

 

 

22:21 Росія запросила для участі в Раді безпеки ООН засновника гурту Pink Floyd Роджера Вотерса, який відкрито підтримує агресію РФ проти України. Постійний представник України в ООН Сергій Кислиця нагадав членам Радбезу, що Вотерс захоплюється воєнним злочинцем Путіним. "Коли я чую, як російський посол розповідає про чергову вигадану версію цілей так званої «спеціальної воєнної операції», все, що я можу йому сказати, це те, що свині можуть літати", – сказав Кислиця, апелюючи до відомої англійської приказки про нереальні бажання, а також до антисемітських шоу Вотерса, на яких він використовував надувних свиней із зіркою Давида. "Я здивований, що сьогодні він не надув гігантську повітряну кулю у формі свині в залі Радбезу, як це було на багатьох його шоу в минулому. Що б це могло бути цього разу, пане Вотерсе, – свині зі свастикою та серпом і молотом, як на деяких ваших виступах?" – обурився Кислиця. Дипломат зауважив, що "бринькати на гітарі" Вотерсу личить більше, ніж "читати лекції Раді Безпеки про те, як вона має виконувати свою роботу", переказує "Укрінформ". "Сьогодні російська делегація привнесла трохи попкультура, але як щодо того, аби замовити щось більш класичне? Як щодо «Лебединого озера» на 17 лютого – повнометражного, чотириактного, тригодинного дійства, яке росіяни так звикли переживати, коли помирає їхній черговий диктатор. Брежнєв, Андропов, Черненко... І ми знаємо ім'я наступного", – відрубав Кислиця.

 

 

 

21:50 Перші танки Challenger надійдуть в Україну в березні, заявив британський прем'єр Ріші Сунак під час спільної прес-конференції з українським Президентом Володимиром Зеленським. Відповідаючи на запитання журналістів про постачання Україні винищувачів, Сунак сказав, що вони були частиною переговорів. "Все можливо", – прокоментував голова британського уряду. Зі слів прем'єра, є також "потреби ланцюжка постачання", які супроводжують цей тип літаків. Ріші Сунак офіційно оголосив про розширення тренувальної місії для українських військовиків – у Британії навчатимуть ще й пілотів і моряків.

 

 

21:09 Шведський парламент схвалив запропоновані урядом зміни до державного бюджету, котрі передбачають виділення Україні рекордної військової допомоги на 4,3 млрд шведських крон (близько $406 млн). “Військове обладнання, без якого збройні сили Швеції протягом певного часу можуть обійтися, передадуть Україні. До пакета допомоги входить протитанкова зброя, обладнання для розмінування, протитанкові ракети Robot 57 та бойові машини піхоти CV90, загальною вартістю 4,3 млрд крон”, – ідеться у повідомленні Ріксдагу.

 

 

20:27 Президент України Володимир Зеленський разом із прем’єр-міністром Сполученого Королівства Ріші Сунаком відвідали військову базу Bovington Camp, на якій проходить підготовка українських військовослужбовців. Голова держави ознайомився з навчанням українських екіпажів на танку Challenger та іншій броньованій техніці. "Я побачив, що хлопці готові навчатися швидко. Наші військовослужбовці проявляють старанність і поспішають якнайшвидше опанувати нові навички, щоб повернутися додому й використати все, чого навчилися, для звільнення нашої території", – прокоментував Зеленський.

 

 

 

19:53 Російська федеральна служба з нагляду у сфері зв'язку, інформаційних технологій і масових комунікацій щоденно відстежує повідомлення про здоров'я Владіміра Путіна, а всі знайдені публікації збирають у таблички. Про це свідчать матеріали із комп'ютерної системи Головного радіочастотного центру Роскомнагляду, здобуті групою білоруських гакерів "Кіберпартизани". Російський ресурс "Аґентство" зауважив серед матеріалів декілька десятків табличок із однаковим заголовком "Критичний стан здоров'я президента РФ В.В.Путіна". Документи датовані квітнем-жовтнем 2022 року, файли створювалися поденно.

 

 

 

19:20 Росіяни обстріляли селище Дворічна у Куп'янському районі. Від поранень загинули двоє мешканців – 48-річний чоловік та 45-річна жінка. У Чугуївському районі за день – п'ять поранених. У Вовчанську артилерійським вогнем пошкоджено щонайменше сім багатоквартирних та два приватні житлові будинки, повідомила обласна адміністрація.

 

 

18:55 Британський прем'єр-міністр Ріші Сунак доручив міністерству оборони вивчити питання про те, які літаки Велика Британія могла б надати Україні. Про це повідомляє SKY News, покликаючись на речника голови уряду. Водночас представник офісу Сунака наголосив на тому, що бойова авіація – то питання віддаленої перспективи, і нагадав, що для британських пілотів термін підготовки сягає п'яти років. "Це довгострокове рішення, а не короткострокова допомога, яка зараз найбільше потрібна Україні... Ми вважаємо, що правильно надавати і короткострокову допомогу в обладнанні на кшталт танків Challenger, додаткової зброї, далекобійних систем, які можуть допомогти перемогти у війні зараз, але також придивляємося до середньо- та довгострокової перспективи, щоб упевнитися, що Україна має всі засоби, яких потребує", – сказав речник прем'єра.
 

 

18:39 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Противник, намагаючись взяти під повний контроль Донецьку та Луганську області, продовжує зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках.

Протягом доби російські окупанти завдали 1 ракетного удару по цивільній інфраструктурі Слов’янська на Донеччині та 37 авіаційних ударів. Окрім того, ворог здійснив понад 40 обстрілів з реактивних систем залпового вогню, зокрема, по цивільній інфраструктурі Берислава та Комишан Херсонської області.

Високою залишається загроза подальших російських авіаційних та ракетних ударів по цивільних об’єктах на всій території України.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках без змін, ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Обстрілів зазнали райони понад 30 населених пунктів, зокрема, Заруцьке, Вовківка, Сохани, Павлівка, Юнаківка, Садки і Миропілля Сумської області та Уди, Червона Зоря, Красне, Липці, Стариця, Верхня Писарівка, Амбарне, Фиголівка, Дворічна і Западне на Харківщині. Ворог завдав авіаударів неподалік Козачої Лопані та Олійникового Харківської області.

На Куп’янському та Лиманському напрямках під вогневий вплив потрапили райони понад 15 населених пунктів. Серед них –Куп’янськ, Курилівка, Кислівка, Табаївка і Берестове Харківської області та Новоселівське, Стельмахівка, Кремінна, Кузьмине, Діброва і Білогорівка на Луганщині.

На Бахмутському напрямку обстрілів зазнали, зокрема, Білогорівка, Роздолівка, Бахмут, Богданівка, Іванівське, Миколаївка, Кліщіївка, Озарянівка, Олександро-Шультине, і Веселе Донецької області. А загалом – понад 20 населених пунктів. Ворог завдав авіаударів поблизу Іванівського.

На Авдіївському та Новопавлівському напрямках під обстріли потрапили Авдіївка, Водяне, Первомайське, Георгіївка, Мар’їнка, Побєда, Новомихайлівка, Вугледар, Золота Нива та Нескучне Донецької області. Авіаційні удари окупантів фіксувалися неподалік Авдіївки та Мар’їнки.

На Запорізькому напрямку вогневого ураження зазнали Времівка і Новопіль Донецької області та Ольгівське, Малинівка, Гуляйполе, Мала Токмачка, Новоданилівка, Новоандріївка, Щербаки і Кам’янське на Запоріжжі.

На Херсонському напрямку від ворожого вогню постраждали райони населених пунктів Зміївка, Берислав, Шляхове, Львове, Тягинка, Антонівка, Янтарне, Берегове, Велетенське та Херсон.

В Новотроїцькому Херсонської області окупанти проводять фільтраційні заходи щодо мирного населення. В першу чергу це стосується тих, хто працював в українських державних установах та відмовляється співпрацювати з російською окупаційною адміністрацією і виходити на роботу. Також загарбники погрожують, що особи, які до березня не отримають російські паспорти, автоматично підпадатимуть під фільтраційні заходи.

В населених пунктах Громівка, Чаплинка, Мала Кардашинка, Зелене, Чулаківка та Нововолодимирівка Херсонської області, російські окупаційні війська проводять щоденні обшуки, безчинства та грабежі місцевих жителів. Викрадають побутову техніку, телефони та усі цінні речі.

Авіація Сил оборони протягом минулої доби завдала 21 удару по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів та 3 удари по позиціях зенітно-ракетних комплексів. А наші артилеристи та ракетники уразили 2 пункти управління ворога,

2 райони зосередження живої сили, склад боєприпасів та склад пально-мастильних матеріалів.

 

 

18:01 Президент України Володимир Зеленський і прем'єр-міністр Ріші Сунак прибули гелікоптером у Лалвортський табір, що на південному узбережжі графства Дорсет, де розташована британська військова база. Там тренуються українські військовослужбовці.

 

 

 

17:42 Президент України Володимир Зеленський удостоївся аудієнції Короля Сполученого Королівства Чарльза ІІІ. Український Президент привітав короля з нещодавнім сходженням на престол і побажав миру й процвітання британському народові. Президент також висловив подяку британцям та уряду Його Величності й наголосив на тому, що Сполучене Королівство є одним із найближчих і найважливіших союзників України.

 

 

 

17:20 Після візиту до Лондона Президент України Володимир Зеленський відвідає Париж. Там планується його зустріч із президентом Франції Емманюелем Макроном і канцлером Німеччини Олафом Шольцем, повідомляє DPA.

 

 

16:50 Російська армія обстріляла з реактивних літаків місто Семенівка на півночі Чернігівщини неподалік від кордону. "Попередньо, один цивільний поранений. Ще троє – під завалами будівлі", – повідомили в оперативному командуванні "Північ". 

 

 

16:19 Музей Метрополітен у Нью-Йорку змінив назву картини французького художника Едгара Дега "Російські танцівниці" на "Танцівниці в українському вбранні". Про це у своєму Facebook повідомила історикиня мистецтва та журналістка Оксана Семенік. "Нарешті Metropolitan прочитав сто моїх листів, почув нас – і танцівниці Дега в українському вбранні стали не Russian Dancers, як це було ще буквально декілька днів тому, а Dancers in Ukrainian Dress", – написала Семенік.

 

 

 

15:56 Президент України Володимир Зеленський виступив у парламенті Великої Британії. Голова держави наголосив, що у минулих війнах "зло програло", і що він знає – "свобода переможе". "Сполучене Королівство йде разом з нами до найважливішої перемоги в нашому житті, це буде перемога над самою ідеєю війни", – сказав Зеленський. Торкаючись теми військової підтримки, Зеленський сказав, що Україна потребує військових літаків, і назвав їх "крилами свободи". "У Британії король є пілотом військово-повітряних сил. А в Україні зараз кожен пілот військово-повітряних сил є королем. Для нас, для наших сімей", – заявив Зеленський.

 

  

 

 

15:32 Міністр оборони Олексій Резніков повідомив про активізацію на антикорупційному напрямку роботи. Голова Міноборони ініціював перезавантаження антикорупційного управління Міноборони й оголосив про формування громадського антикорупційного механізму для недопущення зловживань. Із його слів, 17 експертів із різних громадських організацій уже відгукнулися на ініціативу і виявили бажання долучитися до формування цього громадського органу.

 

 

15:15 Спільна слідча група з розслідування збиття літака рейсу МН17 дійшла висновку, що “є вагомі ознаки того, що президент Росії приймав рішення щодо постачання тяжкого озброєння бойовикам “ДНР”. “Президент Росії Путін дозволив використовувати зброю, з якої був збитий рейс MH17 над Україною в 2014 році”, – повідомила Спільна слідча група. Під час пресконференції журналістам увімкнули аудіозаписи, на котрих росіяни говорять про те, що всі рішення щодо постачання “Буків” на територію України приймає найвище керівництво, тобто Путін, а також аудіо розмови Путіна та Ігоря Плотницького, лідера проросійських сепаратистів. 

 

 

14:57 Президент України Володимир Зеленський під час зустрічі з прем’єр-міністром Сполученого Королівства Ріші Сунаком поінформував колегу про ситуацію на фронті та ключові потреби Збройних Сил в озброєнні та військовій техніці. Зеленський наголосив на важливості отримання Україною необхідної зброї від союзників для того, щоб зупинити російський наступ і звільнити всі тимчасово окуповані українські території. Під час зустрічі Зеленський і Сунак обговорили оборонну співпрацю, реалізацію "формули миру", євроатлантичну інтеграцію України, майбутню підтримку з боку Великої Британії, можливість залучення британської сторони до повоєнної відбудови нашої країни, недопущення російських і білоруських спортсменів до участі в Олімпійських іграх 2024 року.

 

 

 

14:32 Генеральна секретарка Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич заявила, що створення спеціального трибуналу з розслідування злочину агресії проти України потребуватиме укладання окремих договорів, і не виключила, що світова спільнота використає досвід "Нюрнберга". “Пропонувалися різні варіанти створення спеціального трибуналу – усі вони в кінцевому підсумку ґрунтуються на договорах. Серед пропозицій є спецтрибунал, який може бути створений за багатосторонньою угодою між Україною та іншими зацікавленими державами за прецедентами Нюрнберзького міжнародного військового трибуналу, Міжнародного військового трибуналу для Далекого Сходу або Міжнародного кримінального суду”, – ідеться в документі, розісланому урядам країн – членів організації. 

 

 

14:10 Служба безпеки України провела службову перевірку щодо свого колишнього голови Івана Баканова. Як повідомили "Українській правді" в СБУ, результати перевірки засекречено. "Служба безпеки інформує громадськість про свою діяльність з урахуванням усіх наявних норм і обмежень", – пояснили у спецслужбі. 

 

 

13:49 Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець вийшов зі складу Європейського інституту омбудсмана. Причина – незаконне вивезення членом організації Йозефом Зігеле двох українських дітей із Австрії до Росії. Лубінець наголосив, що дії Зігеле є порушенням Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, а насильницька передача дітей "є однією з ознак геноциду". Висловлюючи протест, Лубінець порвав членський квиток. 

 

 

13:35 Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак опублікував фотографію зустрічі з Володимиром Зеленським у Лондоні. Сам Зеленський по прибутті до Сполученого Королівства заявив: "Велика Британія однією з перших прийшла на допомогу Україні. І сьогодні я в Лондоні, щоб особисто подякувати британському народу за підтримку і прем’єр-міністру Ріші Сунаку за його лідерську позицію".

 

 

 

 

13:11 Неконтрольоване скидання води російськими загарбниками на Каховській ГЕС призводить до стрімкого зниження води в Каховському водосховищі та загрожує безпечній роботі окупованої РФ Запорізької АЕС та водопостачанню низки українських міст. Про це йшлося на засіданні Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій під головуванням прем'єр-міністра Дениса Шмигаля. "Рівень 13,2 метра мінімальний для забору води до охолоджувального резервуару. У разі зупинки водопостачання почнуться проблеми з охолодженням реакторів, а це призведе до катастрофи", – повідомив на засіданні перший заступник начальника Запорізької ОВА Геннадій Тимченко. Великі міста, які беруть воду з нижнього б'єфу, зокрема Енергодар, Мелітополь та Бердянськ, вже зіткнулися з проблемою водопостачання.

 

 

12:46 Літак із Президентом України Володимиром Зеленським прибув до лондонського аеропорту Станстед, повідомляє Sky News. Голова Української держави прибув до Великої Британії на облавку літака Королівських військово-повітряних сил. Зеленський вирушить на Даунінґ-стріт для зустрічі з прем'єр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком, а о 13:00 виступить перед парламентом. Пізніше Президент попрямує на південний захід Англії, де зустрінеться з українськими військовослужбовцями, які перебувають на військових навчаннях. Букінгемський палац підтвердив, що король Чарльз матиме аудієнцію з українським лідером.

 

 

12:04 Сьогодні в Києві демонтують пам'ятник радянському льотчику Валерію Чкалову. Нагадаємо, напередодні Міністерство культури та інформаційної політики вилучило пам'ятники Чкалову і Миколі Ватутіну із Державного реєстру нерухомих пам'яток України. Ватутіна демонтують завтра.

 

 

11:50 Російський неонацист, засновник приватної військової компанії "Е.Н.О.Т." Ілля Манґушев помер у лікарні після пострілу в голову. Причиною смерті стало вогнепальне поранення, котре, як кажуть соратники, Манґушев отримав через конфлікт між російськими воєнізованими угрупованнями на території Луганської області. Влітку Манґушев влаштував у Росії скандальний перформанс під час свого виступу – виголошував промову з черепом у руці, котрий, як казав, є справжніми людськими рештками і належить загиблому бійцеві українського "Азову".

 

 

11:29 Міністр молоді та спорту України, президент Національного олімпійського комітету Вадим Гутцайт не виключив, що Україна бойкотуватиме Олімпійські ігри у Парижі 2024 року. "Це крайній захід… Моє особисте бачення – що життя наших українців важливіше, ніж будь-які змагання. Але я розумію складність цього питання. Тому це питання може бути розглянуте лише виключно нашою всією олімпійською сім'єю як крайній захід, коли ми вже все зробимо для недопуску росіян та білорусів на змагання. І коли більше нічого не зможемо зробити, ми ухвалюватимемо колегіально це рішення", – сказав Гутцайт в етері національного телемаратону у середу.

 

 

11:03 Споживання електроенергії в енергетичній мережі України зросло через зниження температури, водночас дещо зросло і виробництво електроенергії: хоча один блок на одній із електростанцій виведений в аварійний ремонт, після аварійного ремонту обладнання включено в роботу інший блок на іншій електростанції у центральному регіоні, зросла і генерація з відновлюваних джерел енергії. Однак дефіцит потужності зберігається, найбільше – у вечірні години, повідомили в Укренерго. В Одеській області зберігаються мережеві обмеження. Ліміти споживання не доводились до Запорізької, Донецької та Миколаївської областей, де сьогодні планується провести виміри фактичного споживання (однак через пошкодження водогону внаслідок обстрілів росіян вимірів у Миколаївській області наразі проводити не будуть, оскільки пошкоджена критична інфраструктура є значним споживачем, що вплине на показники вимірів). До решти операторів систем розподілу (обленерго) доведені ліміти споживання, які діють упродовж доби.

 

 

11:00 Президент України Володимир Зеленський сьогодні відвідає Велику Британію, щоб зустрітися з прем’єр-міністром Ріші Сунаком, повідомили в офісі голови британського уряду.

 

 

10:31 Через шторм у Чорному морі Росія тримає один корабель, всі ракетоносії заведені в пункти базування й укриваються від шторму, повідомила керівниця Обʼєднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк.

 

 

10:28 За словами Данілова, росіяни, як і раніше, намагаються вийти на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей, однак під час запланованого наступу армія Росії може завдати удару в інших регіонах, зокрема на північному сході від Харкова чи на південь від Запоріжжя, пояснив секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов в інтерв'ю Reuters.

 

 

10:00 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Після того, як Росія відвела свої сили із західного берега Дніпра в листопаді 2022 року, на складній мережі островів і водних шляхів, які складають дельту Дніпра, тривали перестрілки та розвідка.

Російські війська майже напевно використовували малі човни, щоб спробувати зберегти присутність на ключових островах; Україна неодноразово успішно використовувала далекобійну артилерію для нейтралізації російських аванпостів. Обидві сторони, ймовірно, також розгорнули невеликі групи на Кінбурнській косі, яка контролює Дніпровську затоку.

Обидві сторони, ймовірно, прагнуть зберегти присутність у цих районах, щоб контролювати морський доступ до стратегічно важливої річки та попереджати про будь-які спроби їхніх супротивників розпочати великий напад через річку. Малоймовірно, що Росія намагатиметься штурмувати Дніпро: це було б надзвичайно складно і дорого.

 

 

09:30 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 134 100 (+910) осіб,

танків – 3253 (+8) од.,

бойових броньованих машин – 6458 (+15) од.,

артилерійських систем – 2236 (+4) од.,

РСЗВ – 461 (+0) од.,

засобів ППО – 228 (+1) од.,

літаків – 295 (+1) од.,

гелікоптерів – 285 (+1) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1961 (+3) од.,

крилатих ракет – 796 (+0) од.

кораблів /катерів – 18 (+0) од.,

автомобільної техніки – 5112 (+5) од.,

спеціальної техніки – 211 (+3) од.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

95,2% танків (з них 1,2% за минулий тиждень),

37,2% бойових броньованих машин (з них 0,4% за минулий тиждень),

85,2% автомобільної техніки (з них 0,8% за минулий тиждень),

72,6% артилерійських систем (з них 0,8% за минулий тиждень),

41,4% РСЗВ (з них 0,3% за минулий тиждень),

23,6% літаків (з них 0,2% за минулий тиждень),

32,0% гелікоптерів (з них 0,1% за минулий тиждень),

16,3% засобів ППО (з них 0,4% за минулий тиждень).

 

 

 

09:00 Президент США Джо Байден у своїй промові перед обома палатами Конгресу запевнив, що Сполучені Штати продовжать підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно, і висловив впевненість, що вторгнення Путіна в Україну – це тест, під час якого Америці варто було відповісти на важливі для себе питання: "Чи ми збережемо наші основні базові принципи? Ми боротимемося з тероризмом? Ми захистимо демократію? Це дуже важливо і для цього необхідно підтримувати світ, припиняючи дії агресора, який загрожує вашій безпеці. І через рік ми знаємо відповідь: так, ми зробимо це. І ми це зробили".

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Противник, намагаючись взяти під повний контроль Донецьку та Луганську області, продовжує зосереджувати основні зусилля на ведені наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках в районах Кремінна, Бахмут, Авдіївка, Опитне, Мар’їнка і Вугледар. Зазнає значних втрат. Особливо у живій силі.

За минулу добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Новоселівське, Червонопопівка, Шипилівка і Білогорівка Луганської області та Верхньокам’янське, Федорівка, Оріхово-Василівка, Дубово-Василівка, Спірне, Виїмка, Бахмут, Красна Гора, Парасковіївка, Іванівське, Часів Яр, Кам’янка, Водяне, Первомайське, Красногорівка, Авдіївка, Мар’їнка та Богоявленка Донецької області.

Протягом доби противник завдав 8 ракетних ударів, 5 з яких - по цивільній інфраструктурі міста Харків, та 21 авіаційний удар. Окрім того, ворог здійснив 39 обстрілів з реактивних систем залпового вогню, зокрема, по цивільній інфраструктурі Миколаївщини та Херсонщини. Пошкоджено житлові будинки.

Високою залишається загроза подальших російських авіаційних та ракетних ударів по всій території України.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках без змін, ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Обстрілів зазнали райони населених пунктів Заруцьке, Попівка і Садки Сумської області та Ветеринарне, Стрілеча, Красне, Глибоке, Липці, Стариця, Мороховець, Зелене, Нескучне, Гатище, Вовчанськ, Бударки, Вільхуватка, Красне Перше, Новомлинськ і Кам’янка на Харківщині. Окупанти задіяли БпЛА з бойовим навантаженням в районі Волфиного Сумської області.

На Куп’янському та Лиманському напрямках під вогневий вплив потрапили райони понад 40 населених пунктів. Серед них – Дворічна, Гряниківка, Кучерівка, Куп’янськ, Курилівка, Кислівка, Котлярівка, Табаївка, Берестове, Крохмальне, Вишневе, Червонопопівка і Кузьмине Харківської області та Новоселівське, Стельмахівка, Новоєгорівка, Макіївка, Площанка, Невське, Піщане, Кремінна, Діброва і Білогорівка на Луганщині. Ворог завдав авіаударів в районах Котлярівки, Крохмального та Білогорівки.

На Бахмутському напрямку обстрілів зазнали, зокрема Спірне, Берестове, Білогорівка, Роздолівка, Залізнянське, Парасковіївка, Красна Гора, Бахмут, Іванівське, Миколаївка, Предтечине, Кліщіївка, Курдюмівка, Нью-Йорк і Веселе Донецької області. А загалом – понад 30 населених пунктів.

На Авдіївському та Новопавлівському напрямках під танкові, мінометні та артилерійські обстріли потрапили Авдіївка, Водяне, Мар’їнка, Побєда, Новомихайлівка, Вугледар, Золота Нива та Нескучне Донецької області. Авіаційні удари окупантів фіксувалися неподалік Авдіївки, Невельського та Мар’їнки. В районі Водяного російські загарбники скидали з БпЛА на позиції наших військ аерозольні сльозогінні гранати нелетальної дії К-51.

На Запорізькому напрямку вогневого ураження зазнали райони понад 30 населених пунктів, зокрема, Новопіль, Ольгівське, Малинівка, Гуляйполе, Залізничне, Мала Токмачка, Оріхів, Новоданилівка, Новоандріївка, Щербаки, Малі Щербаки і Степове Запорізької області. Ворог завдав авіаударів поблизу Ольгівського і Гуляйполя.

На Херсонському напрямку від ворожого вогню постраждали 17 населених пунктів. Зокрема, Михайлівка, Гаврилівка, Милове, Зміївка, Новоберислав, Козацьке, Львове, Тягинка, Іванівка, Микільське, Антонівка, Янтарне, Берегове, Велетенське та Херсон.

В населеному пункті Каїри Каховського району Херсонської області російські окупаційні війська примусово відбирають у місцевого населення цивільні автомобілі.

Авіація Сил оборони протягом минулої доби завдала 12 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів та 2 удари по позиціях зенітно-ракетних комплексів. Також наші захисники знищили російський штурмовик СУ-25, вертоліт Мі-24 та 2 ворожі БПЛА типу “Орлан”. Наші артилеристи та ракетники уразили 2 пункти управління ворога, 7 районів зосередження живої сили та склад боєприпасів.

 

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Міністр оборони Росії Сєрґєй Шойгу, ймовірно, намагається представити міністерство оборони Росії як ефективний і активний апарат керівництва, оскільки російські військові готуються до нового великого наступу в Україні.

• Російське військове командування, можливо, поспішає розпочати широкомасштабну наступальну операцію зі захоплення Донецької області в нереалістичні терміни та ймовірно без достатньої бойової потужності.

• Російський націоналістичний інформаційний простір продовжує висловлювати занепокоєння через неспроможність Росії провести швидку та багатопланову рішучу наступальну операцію у встановлений термін.

• Російська державна енергетична компанія «Газпром» може створити власну приватну охоронну службу, ймовірно, з метою врегулювати діяльність пов'язаних із державою парамілітарних груп і зруйнувати діяльність недержавних приватних військових компаній

• Можливо, Кремль виконує деякі вимоги, раніше озвучені фінансистом "групи Ваґнера" Євгєнієм Прігожиним, щоб налагодити стосунки з іншими націоналістичними діячами, які виступали за подібну політику.

• Російська держдума додатково формалізувала інститут схем соціальних виплат на окупованих територіях України з метою подальшої зміцнення адміністративного контролю над окупованими територіями.

• Російські війська здійснили обмежені наземні атаки поблизу Сватового та Кремінної.

• Російські війська продовжували наземні атаки навколо Бахмута.

• Російські війська не захопили підтверджено нових територій на південному напрямку.

• Російські чиновники, схоже, інвестують у залізничну інфраструктуру, щоб підвищити ефективність військового матеріально-технічного забезпечення.

• Повідомляється, що міноборони Росії пропонує законопроєкт, який дозволить усім військовослужбовцям, у тім числі на строковій службі, добровільно брати участь у російських миротворчих місіях.

 

08.02.2023