349-й день війни Росії в Україні. Хроніка

22:08 Французький режисер Мішель Хазанавічус ("Оскар" за фільм "Артист") приєднався до благодійної платформи United24 і у вівторок прибув до України. "Мішель приєднався до амбасадорів і буде допомагати нам із відбудовою. Це наш перший голос United24 у Франції, і я вірю, що цей голос буде потужним", – прокоментував Президент України Володимир Зеленський. Згідно з інформацією голови держави, платформа змогла акумулювати вже майже 300 мільйонів доларів.

 

Мішель Хазанавічус із українською теністисткою Еліною Світоліною в Ірпені

 

 

21:13 Голові СБУ часів Віктора Януковича Олександру Якименку оголосили підозру. Як повідомила Служба безпеки України, на початку повномасштабного вторгнення Якименко підтримав російських окупантів і запропонував їм свою допомогу у війні проти України. Формально йому довірили портфель голови "государственной службы безопасности в Херсонской области". Якименко виконував завдання Москви з поширення влади кремлівського режиму та придушення руху опору. Слідство має інформацію, що Якименко стоїть за репресіями проти місцевих жителів; людей незаконно переслідують, викрадають і піддають жорстоким тортурам.

 

 

20:49 Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус під час неоголошеного візиту в Україну заявив про плани передати ЗСУ і наступні типи танків. "Наразі ведуться перемовини з партнерами та союзниками щодо передачі Україні танків типу Leopard 2A4", – сказав Пісторіус під час зустрічі з журналістами. Голова оборонного відомства пишається, що його держава може підтримати Україну та додав, що "все вказує на те, що це все відбудеться вчасно, ми на це сподіваємося". У Twitter Пісторіус написав, що обіцяні раніше бойові танки Leopard 2A6 мають привезти наприкінці березня. У Києві глава Бундесверу поспілкувався з Президентом України Володимиром Зеленським та міністром Олексієм Резніковим.

 

 

 

20:10 Міністр культури Олександр Ткаченко підписав наказ про те, що київські пам'ятники Миколі Ватутіну та Валерію Чкалову не надаються для Державного реєстру нерухомих пам’яток України. Відтак Київська міська державна адміністрація має демонтувати й перенести пам'ятники.

 

 

19:51 Федеральний уряд Німеччини видав німецьким оборонним компаніям ліцензії на експорт до 178 танків "Leopard 1A5" для України. Про це йдеться у повідомленні на офіційному сайті міністерства оборони Німеччини.

 

 

19:33 Пошуково-рятувальний загін ДСНС України вирушив до Туреччини.

 

 

19:02 До України прибув із візитом міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус. Голова Міноборони України Олексій Резніков опублікував у твіттері знимку з німецьким колегою і з подарунком від подарунком – моделлю танка "Леопард". "До Києва прибув перший Leopard 2. Їх буде більше!", – прокоментував Резніков. 

 

 

 

18:40 Першочерговими завданнями Служби безпеки України Василь Малюк назвав очищення СБУ, боротьбу з колаборантами, поплічниками ворога та зрадниками всіх рівнів. "Це вимагає від спецслужби комплексного підходу – коли кожен напрям діяльності розвивається однаково якісно і рівномірно", – заявив Малюк у Верховній Раді під час розгляду своєї кандидатури на посаду голови СБУ. Керівник спецслужби повідомив, що бійці СБУ присутні у найгарячіших точках війни. "Ми показали всьому світові, що таке український характер. А зараз маємо об’єднати зусилля та повернути наші території", – сказав Малюк.

 

 

18:16 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Протягом доби противник завдав 1 ракетний та 16 авіаційних ударів. Здійснив 14 обстрілів з реактивних систем залпового вогню, зокрема, по цивільних об’єктах Очакова на Миколаївщині та Антонівки Херсонської області.

Високою залишається загроза подальших російських авіаційних та ракетних ударів по всій території України.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках обстановка залишається незмінною, наступальних угруповань противника не виявлено. Обстрілів зазнали райони населених пунктів Заруцьке, Попівка і Садки Сумської області та Стрілеча, Мороховець, Зелене, Нескучне, Вовчанськ, Бударки, Вільхуватка, Красне Перше, Новомлинськ і Кам’янка на Харківщині.

На Куп’янському та Лиманському напрямках під вогневий вплив потрапили райони більш як 30 населених пунктів. Серед них - Дворічна, Гряниківка, Кучерівка, Котлярівка, Крохмальне, Вишневе Харківської області та Новоселівське, Стельмахівка, Новоєгорівка, Макіївка, Площанка, Невське, Піщане, Кремінна, Діброва і Білогорівка на Луганщині.

На Бахмутському напрямку обстрілів зазнали , зокрема, Залізнянське, Красна Гора, Бахмут, Іванівське, Миколаївка, Ступочки, Кліщіївка, Курдюмівка, Нью-Йорк та Веселе Донецької області. А загалом - понад 15 населених пунктів.

На Авдіївському та Новопавлівському напрямках під танкові, мінометні та артилерійські обстріли потрапили Авдіївка, Водяне, Нетайлове, Мар’їнка, Новомихайлівка, Богоявленка, Вугледар, Велика Новосілка, Золота Нива та Нескучне Донецької області.

На Запорізькому напрямку вогневого ураження зазнали райони понад 20 населених пунктів, зокрема, Новопіль, Ольгівське, Малинівка, Гуляйполе, Залізничне, Мала Токмачка, Оріхів, Новоданилівка, Малі Щербаки і Степове Запорізької області.

На Херсонському напрямку від ворожого вогню постраждали 17 населених пунктів. Зокрема, Михайлівка, Гаврилівка, Милове, Зміївка, Новоберислав, Козацьке, Іванівка, Микільське, Антонівка та Херсон.

В Мелітополі Херсонської області окупанти примушують працівників державних установ, які отримали громадянство російської федерації, відмовитись від українського громадянства у письмовій формі. Погрожують звільненням з роботи.

Авіація Сил оборони протягом доби завдала 7 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів та 2 удари по позиціях зенітно-ракетних комплексів. Також наші захисники знищили російський штурмовик СУ-25 та ворожий БПЛА типу “Орлан”.

 

 

18:00 Близько 82% громадян Німеччини назвали Росію країною, котра становить найбільшу загрозу для миру в світі, свідчить дослідження Sicherheitsreport 2023. Два роки тому цей показник становив 32%. Існують певні регіональні відмінності: російську загрозу відчувають 84% мешканців західних земель і 73% – східних, повідомляє "Німецька хвиля". При тім 60% респондентів вважають найнебезпечнішою країною Китай, 52% – Північну Корею. Серед питань, котрі найбільше тривожать німців – інфляція (86%) та війна в Україні (85%).

 

 

17:42 Національна компанія "Укренерго" анонсувала повне зняття лімітів споживання у всіх областях на один день для вимірювання фактичного споживання (по 2–4 області одночасно на добу). "По всій Україні, починаючи з 8 лютого, буде змінено ліміти споживання. По кожній області в один день протягом двох тижнів не буде обмежень, а в інші дні можливі зміни у звичних графіках відключень. Це необхідно для того, щоб було здійснено вимірювання фактичного споживання у кожній області", – йдеться у повідомленні оператора. "Укренерго" прагне визначити фактичне споживання кожною областю за нормальної роботи енергосистеми. "Такі виміри дозволять враховувати при встановленні лімітів релокацію підприємств, міграцію населення, фактичні зміни у загальному рівні та структурі споживання", – пояснили у НЕК.

 

 

17:31 Уряд доручив відправити до Туреччини пошуково-рятувальний загін Державної служби з надзвичайних ситуацій загальною чисельністю 87 осіб для надання допомоги у ліквідації наслідків землетрусу. "Міністерству внутрішніх справ та Державній службі з надзвичайних ситуацій відправити до Турецької Республіки літаками Ан-32 та Ан-26 та автомобільним транспортом зведений пошуково-рятувальний загін Державної служби з надзвичайних ситуацій загальною чисельністю 87 осіб, зокрема десять осіб – членів екіпажів літаків, для надання допомоги у ліквідації наслідків землетрусу", – йдеться у розпорядженні Кабміну.

 

 

17:15 Херсонська обласна прокуратура склала підозру депутату Херсонської обласної ради від партії колаборанта "Блок Володимира Сальдо". "За даними слідства, підозрюваний раніше служив у правоохоронних органах та звільнився у званні генерал-майора міліції. Під час тимчасової окупації Херсона він співпрацював із співробітником ФСБ РФ", – ідеться у повідомленні Офісу генпрокурора. Депутат керував процесами утвердження окупаційної влади, координував створення псевдоправоохоронних та незаконних судових органів на території області. Підозрюваний, зокрема, контактував і з колишніми правоохоронцями, і з чинними, схиляючи їх до співпраці.

 

 

16:57 Кабінет Міністрів України припинив дію угод між урядами України, Республіки Білорусь та Росії про співпрацю у галузі авіаційного пошуку та порятунку.

 

 

16:40 Бійці 110-ої окремої механізованої бригади імені генерал-хорунжого Марка Безручка підірвали російський екскаватор під час копання окопів. Відео атаки з дрона опублікували Сухопутні війська ЗСУ на офіційній сторінці у Facebook. 

 

 

16:19 Кабінет Міністрів підтримав проєкти указів Президента України про призначення нових керівників обласних державних адміністрацій: Дніпропетровської області – Сергія Лисака; Запорізької області – Юрія Малашка; Херсонської області – Олександра Прокудіна.

 

 

15:52 Відтепер обміняти лампи розжарювання на нові LED-лампи можна не лише в обласних центрах, а й у відділеннях "Укрпошти" в містах та селищах міського типу по всій країні (крім Дніпропетровської та Донецької областей). До кінця лютого завдяки пересувним відділенням "Укрпошти" лампи мають надійти й до найменших сіл по всій країні. Станом на вівторок українці обміняли вже 1,5 млн старих жарівок.

 

 

15:33 Міська голова Парижа Анн Ідальго змінила свою думку і виступила проти участі російських спортсменів у Олімпійських іграх 2024 року. "Доки триває ця війна, ця російська агресія проти України, неможливо йти парадом так, ніби нічого не трапилося, щоб [російська] делегація прибула до Парижа, а на Україну лилися бомби", – сказала Ідальго в етері радіо France Info.

 

 

15:16 Секретар РНБО Олексій Данілов запевняє, що Україна має зброю власного виробництва, здатну знищувати цілі на території Росії. "Щодо російської території, то нам ніхто не забороняє знищувати цілі зброєю українського виробництва. Чи є у нас така зброя? Так, є", – заявив Данілов в інтерв’ю CNN.

 

 

14:59 Російський телеґрам-канал SHOT пише, що безпілотником, котрий розірвався неподалік від Калуги, був радянський Ту-141 ("Стриж"), перероблений українським оборонпромом під дрон-камікадзе. На місці падіння в лісі виявили авіаційну бомбу ОФАБ-100-120. У Калузькій області дислокується дивізія ракетних військ стратегічного призначення.

 

 

 

 

14:34 Президент Європейської ради Шарль Мішель запросив Президента України Володимира Зеленського взяти особисту участь у спеціальному засіданні Європейської ради, котре має відбутися у Брюсселі 9–10 лютого. Про це повідомив речник Шольца Баренд Лейтц, додавши, що детальної інформації з міркувань безпеки не розголошуватимуть.

 

 

14:07 Міська рада Дніпра спільно з НАБУ виграли суд проти компанії Ігоря Коломойського за міський аеропорт. Про це повідомив голова міста Борис Філатов. "Після всіх судових суперечок, «хвороб» самих суддів, численних перенесень засідань та інших дивних див ми виграли цю справу. Тепер можу сподіватися, що Коломойський більше не паразитуватиме на аеропорті міста... І хоча попереду ще касаційний суд, переконаний, що наше летовище вже вирвали з його рук", – прокоментував Філатов.

 

 

13:51 Міністр оборони України Олексій Резніков пообіцяв відреагувати на критику, висловлену щодо його діяльності. "Тримаймо стрій. Дякую усім за підтримку та конструктивну критику. Робимо висновки. Продовжуємо реформи. Навіть під час війни. Зміцнюємо оборону, працюємо на перемогу. Все буде Україна!" – написав Резніков на своїй сторінці у Facebook.

 

 

13:30 Міністерство закордонних справ України розчароване рішенням Тбіліського міського суду щодо відмови у відстрочці або звільненні Міхеіла Саакашвілі від покарання у зв’язку із важким станом здоров’я. "Суд не взяв до уваги висновок лікарів про тяжкість захворювання Міхеіла Саакашвілі. Він також відмовив у переведенні громадянина за кордон для лікування. Влада Грузії має негайно припинити зводити політичні рахунки з українським громадянином, ґарантувати дотримання його прав та передати його Україні", – йдеться у коментарі зовнішньополітичного відомства. МЗС запевняє, що продовжуватиме захищати інтереси Саакашвілі і наполягає на його звільненні.

 

 

13:12 Підтримка України у війні проти Росії з боку американців залишається стабільною, фіксує опитування компанії Gallup 3–22 січня. Тільки 31% дорослого населення США воліє, щоб США сприяли швидкому завершенню війни, навіть якщо це дозволить Росії зберегти за нею окуповану територію (ця цифра не змінилася з серпня), натомість 65% прагне підтримувати Україну у поверненні її території, навіть якщо це призведе до затяжного конфлікту; прихильники підтримки України становлять більшість у всіх партійних групах американського електорату: 81% серед демократів, 53% – серед республіканців та 59% – серед незалежних.

Так само в меншості прихильники зменшення допомоги Україні: 28% по всіх країні, 10% – серед демократів, 47% – серед республіканців та 35% – серед незалежних.

 

 

12:52 Верховна Рада схвалила законопроєкти Президента про продовження строку дії воєнного стану та строку проведення загальної мобілізації ще на 90 днів, починаючи із 19 лютого.

 

 

12:33 Голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко заявив, що не виключає жодних сценаріїв довкола Бахмута – аж до виходу українських сил. "Не виключаємо ми будь-які сценарії. Але діємо виключно по вертикалі. Всі військові перебувають на рубежах захисту. І вживаються всі максимальні заходи, щоб цього не відбулося", – сказав Кириленко в інтерв’ю "Радіо Свобода", відповідаючи на запитання про те, що чи готується він до можливого захоплення Бахмута російськими військами. "Для ЗСУ, для військового командування захист рідної землі, територій, суверенітету держави, безумовно, є найвищим пріоритетом. Але при цьому ми розуміємо, що життя та здоров’я наших захисників є одним з основних пріоритетів. Тому, вибачте, використовувати захисників як гарматне м’ясо ніхто не буде. Наразі Бахмут тримається. Ми робимо все можливе, щоб якомога більше знищити ворога, щоб його наступальний запал був загашений", – сказав Кириленко.

 

 

12:09 У небі над Бахмутом військовослужбовці Прикордонної служби збили російський військовий літак. "Ворожий штурмовик прикривав з повітря піхоту, яка наступала на лінію оборони захисників. Прикордонник відкрив вогонь із ПЗРК та збив російський бойовий літак – попередньо, Су-25", – поінформували у ДПСУ. Доля пілота наразі невідома.

 

 

11:58 Верховна Рада призначила Ігоря Клименка на посаду міністра внутрішніх справ, ухвалу підтримав 321 народний депутат, повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

 

 

11:53 Споживання електроенергії поступово зростає, водночас дещо зросло і виробництво електроенергії (після аварійного ремонту включено в роботу один блок на одній із теплових електростанцій), дефіцит потужності, особливо у вечірні години, залишається на рівні попередньої доби, повідомили в Укренерго та Міненерго. В Одеській області зберігаються мережеві обмеження. Через дефіцит потужності найбільша частка відключених споживачів у Одеській і Львівській областях та в м. Києві.

В цілому кількість знеструмлених споживачів на нинішній ранок на 42% нижча, ніж у минулий вівторок.

 

 

11:32 Верховна Рада призначила на посаду голови Служби безпеки України Василя Малюка. "За" проголосувало 324 депутати. На голосуванні був Президент України Володимир Зеленський, він відзначив роль Малюка у протидії російській агресії, в поверненні та звільненні українських героїв.

 

 

10:34 Станом на 7 лютого в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває два російські кораблі, серед них уже п’ятий день поспіль немає носіїв крилатих ракет «Калібр», свідчить щоденний рапорт Військово-морських сил Збройних Сил України.

 

 

10:25 Швейцарія близька до того, щоб порушити багатовікову традицію як нейтральна держава, оскільки проукраїнські зміни в суспільних і політичних настроях тиснуть на уряд, щоб скасувати заборону на експорт швейцарської зброї для війни зони, оцінює Reuters. Опитування соцопитування Sotomo, результати якого опубліковано в неділю, показало, що 55% швейцарців підтримують дозвіл на реекспорт зброї в Україну. "Якби ми поставили це питання до війни, відповідь, ймовірно, була б меншою, ніж 25%. Розмови про зміну нейтралітету були табу в минулому", – сказав Лукас Голдер, співдиректор компанії GFS-Берн.

 

 

10:00 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Цілком ймовірно, що Росія намагається відновити великі наступальні операції в Україні з початку січня 2023 року. Її оперативною метою майже напевно є захоплення решти контрольованих Україною частин Донецької області.

Російським військам вдається просуватися вперед лише на кілька сотень метрів за тиждень. Це майже напевно пов'язано з тим, що Росії зараз не вистачає боєприпасів і маневрених підрозділів, необхідних для успішних наступальних дій. Вище командування, ймовірно, розробляє плани, що вимагають від недоукомплектованих і недосвідчених підрозділів досягнення нереальних цілей через політичний і професійний тиск.

Російські лідери, ймовірно, і надалі вимагатимуть масштабних наступальних дій. Залишається малоймовірним, що Росія зможе наростити сили, необхідні для того, щоб суттєво вплинути на результат війни протягом найближчих тижнів.

 

 

09:53 СБУ ліквідувала схему підпільного фінансування російських силових структур через компанії, що належать Оксані Марченко, дружині підозрюваного у держзраді екснардепа Віктора Медведчука. Вона є кінцевим бенефіціаром мережі київських компаній і підприємства у Ялті, які переводили мільйонні суми на рахунки Росгвардії та МВС РФ в окупованому Криму. Ці компанії, встановило слідство, платили окупантам нібито за "охорону нерухомості Медведчука" на території півострова. Під час 11 обшуків на об’єктах нерухомості підозрюваної, в офісах її київських компаній та за адресами проживання їхніх топменеджерів співробітники СБУ виявили документи, комп’ютери, флешки та мобільні телефони із доказами оборудок, а також печатки та банківські картки, які використовували у незаконній діяльності.

 

 

09:35 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 133 190 (+1030) осіб,

танків – 3245 (14) од.,

бойових броньованих машин – 6413 (+28) од.,

артилерійських систем – 2232 (+1) од.,

РСЗВ – 461 (+0) од.,

засобів ППО – 227 (+0) од.,

літаків – 294 (+0) од.,

гелікоптерів – 284 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1958 (+0) од.,

крилатих ракет – 796 (+0) од.

кораблів /катерів – 18 (+0) од.,

автомобільної техніки – 5107 (+3) од.,

спеціальної техніки – 203 (+0) од.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

95,0% танків (з них 1,1% за минулий тиждень),

37,2% бойових броньованих машин (з них 0,4% за минулий тиждень),

85,1% автомобільної техніки (з них 0,8% за минулий тиждень),

72,4% артилерійських систем (з них 0,8% за минулий тиждень),

41,4% РСЗВ (з них 0,3% за минулий тиждень),

23,6% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

31,9% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень),

16,2% засобів ППО (з них 0,4% за минулий тиждень).

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Протягом минулої доби противник завдав 6 ракетних та 24 авіаційних удари. Здійснив 75 обстрілів з реактивних систем залпового вогню, зокрема, по цивільних об’єктах Харківської, Донецької, Дніпропетровської та Херсонської областей, є жертви серед цивільного населення.

Високою залишається загроза подальших російських авіаційних та ракетних ударів по всій території України.

Противник продовжує проводити перегрупування на окремих напрямках. Основні зусилля зосереджує на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках.

За минулу добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Новоселівське, Кремінна і Діброва Луганської області та Верхньокам’янське, Веселе, Залізнянське, Красна Гора, Бахмут, Іванівське і Парасковіївка Донецької області.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках наступальних угруповань противника не виявлено. В той же час, обстрілів зазнали райони населених пунктів Попівка і Олександрівка Сумської області та Стрілеча, Глибоке, Красне, Гатище, Вовчанськ і Дворічна –Харківської.

На Куп’янському напрямку ворог обстріляв з танків, мінометів та артилерії райони населених пунктів Іванівка, Кучерівка, Кислівка та Котлярівка на Харківщині, а також Новоселівське і Стельмахівка Луганської області.

На Лиманському напрямку вогневого впливу зазнали Терни Донецької області та Площанка, Червонопопівка, Кремінна і Діброва на Луганщині.

На Бахмутському напрямку під ворожий вогонь потрапили Спірне, Берестове, Білогорівка, Красна Гора, Бахмут, Кліщіївка, Курдюмівка та Озарянівка.

На Авдіївському напрямку вогневого ураження зазнали Авдіївка, Первомайське, Невельське, Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка, Побєда та Новомихайлівка.

На Новопавлівському напрямку ворожі обстріли зафіксовано по Вугледару, Пречистівці, Золотій Ниві та Нескучному Донецької області.

На Запорізькому напрямку обстріляно райони 23 населених пунктів, зокрема, Новопіль, Ольгівське, Гуляйполе, Чарівне, Мала Токмачка, Степове на Запоріжжі та Великомихайлівка Дніпропетровської області.

На Херсонському напрямку мінометних та артилерійських обстрілів зазнали райони 19 населених пунктів. Серед них – Гола Пристань, Золота Балка, Качкарівка, Милове, Антонівка та Херсон.

Окупанти продовжують зазнавати втрат. Для реабілітації поранених та прикриваючись цивільними, противник облаштував черговий військовий шпиталь у Херсонській області. На першому поверсі Каїрського психоневрологічного будинку-інтернату розмістили військовослужбовців збройних сил російської федерації, а цивільних пацієнтів перевели на інші поверхи. Медичне обладнання окупанти вилучили та перевезли з районної лікарні населеного пункту Велика Лепетиха.

Авіація Сил оборони протягом доби завдала 9 ударів по районах зосередження особового складу і військової техніки окупантів та 2 удари по позиціях зенітно-ракетних комплексів. А наші підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 8 районів зосередження живої сили противника.

 

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Українські посадовці оцінюють, що російські війська готуються розпочати широкомасштабний рішучий наступ на сході України від середини до кінця лютого.

• Окремі голоси російських націоналістів продовжували висловлювати скептицизм щодо здатності Росії розпочати успішний наступ наприкінці лютого.

• Канцлер Німеччини Олаф Шольц спростував брехливий наратив президента Росії Путіна про те, що надання Україні німецьких танків загрожує безпеці Росії.

• Призначені Кремлем російські та окупаційні чиновники продовжують впроваджувати схеми соціальних виплат, орієнтовані на дітей та підлітків в окупованих районах України, з метою посилення соціального контролю та інтеграції цих територій до Росії.

• Російський президент Путін продовжує відкривати двері для подальшої інституціалізації корупції в Росії через законодавчі маніпуляції.

• Кремль продовжує відмовляти фінансисту "групи Вагнера" Євгєнію Прігожину в наданні легітимності та повноважень у Росії.

• Привабливість Прігожина в російському націоналістичному інформаційному просторі також може зменшуватися, оскільки він продовжує надмірно компенсувати зниження інтенсивності атак "Вагнера" навколо Бахмута.

• Неспроможність західних санкцій блокувати поставки компонентів зброї Ірану, ймовірно, сприяли здатності Росії обійти західні санкції та придбати бойові безпілотники через військову співпрацю з Іраном.

• Російські війська, ймовірно, досягли тактичних успіхів на північний схід від Куп’янська між 4 і 6 лютого, і російські джерела стверджували, що російські війська просунулися на захід від попередніх позицій на лінії Сватове–Кремінна 5 і 6 лютого.

• Українські війська станом на 6 лютого зберігають позиції в Білогорівці Луганської області, незважаючи на заяви Росії про захоплення Білогорівки 3 лютого.

• Російські війська продовжували наземні атаки на північний схід і південь від Бахмута, але станом на 6 лютого не оточили населений пункт.

• Російські війська здійснили обмежені наземні удари в районі міста Авдіївка–Донецьк.

• Українські сили продовжували обмежені спроби форсувати річку Дніпро.

• Російським звичайним і нерегулярним силам може бути все важче вербувати з російських виправних колоній через високі втрати серед колишніх новобранців з-поміж ув'язнених.

• Російські війська продовжують боротися з етнічною напругою та напругою між нерегулярними формуваннями.

• Російські офіційні особи та окупаційна влада можуть посилювати оперативну безпеку, щоб приховати нові дислокації російських військ на Донбасі.

 

07.02.2023