346-й день війни Росії в Україні. Хроніка

22:10 Президент України Володимир Зеленський позбавив українського громадянства низку скомпрометованих діячів. "Сьогодні ж я підписав відповідні документи, щоб зробити черговий крок для захисту та очищення нашої держави від тих, хто на боці агресора. Є подання від Служби безпеки щодо осіб, у яких зафіксована наявність російського громадянства. Завтра ж буде зроблений іще один юридичний крок на виконання санкційних рішень РНБО", – заявив Зеленський у вечірньому зверненні. Президент повідомив, що офіційний Київ намагається поширити свої рішення і на іноземні юрисдикції, бо "вороги вільного світу не мають права користуватися вільним світом заради своїх інтересів". Згідно з даними видання DT.ua, Президент позбавив громадянства Дмитра Табачника, Віталія Захарченка, Андрія Клюєва, Олександра Якименка, Олександра Клименка.

 

 

21:29 Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван зустрівся у Вашінґтоні зі своїми колегами з Польщі, Естонії, Литви та Латвії. Співрозмовники обмінялися думками щодо європейської безпеки і підтвердили непохитну підтримку України в умовах триваючої російської агресії. Салліван підтвердив відданість США безпеці членів Альянсу на східному фланзі.

 

 

20:50 Президент України Володимир Зеленський відбув переговори із прем'єр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком. "Подякував за старт тренувань українських екіпажів на Challenger. Також говорили про подальше розширення спроможностей української армії, різнобічну підтримку України на коротку й довгу перспективу", – прокоментував Зеленський у твіттер. 

 

 

20:11 Канада вислала до України перший танк Leopard 2. Про це повідомила міністр оборони Аніта Ананд. "Сьогодні літак канадских Повітряних сил вилетів із Галіфаксу із першим основним бойовим танком Leopard 2, які Канада відправляє в Україну. Канада стоїть пліч-о-пліч із народом України – і ми продовжуватимемо надавати Збройним Силам України обладнання, необхідне для перемоги", – прокоментувала Ананд. Раніше Канада оголосила, що надасть Україні чотири танки Leopard 2 у найближчі тижні.

 

 

 

19:20 Заступниця міністра оборони Ганна Маляр підсумувала становище на фронті за минулий тиждень: "Цього тижня російські окупаційні війська кинули всі сили на прорив нашої оборони та оточення Бахмута, розгорнули потужні наступальні дії на Лиманському напрямку. Але завдяки стійкості наших воїнів успіху не досягли".

 

 

18:57 В Одесі після аварії на підстанції вдалося підключити до електропостачання об’єкти, котрі подають місту воду і тепло. "Будемо працювати з обленерго, Міністерством енергетики, ДСНС та іншими службами для того, щоб перезаживлювати критичну інфраструктуру на автономні джерела, вивільнювати потужність і віддавати її звичайним споживачам у місті та області", – заявив на брифінґу голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький.

 

 

18:24 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Противник проводить перегрупування на окремих напрямках. Основні зусилля зосереджує на веденні наступальних дії на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках.

Протягом доби ворог здійснив 9 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках обстановка залишається незмінною, противник продовжує зберігати військову присутність у прикордонних з Україною районах, проте наступальних угруповань окупантів не виявлено. В той же час, обстрілів зазнали райони населених пунктів Сеньківка Чернігівської області; Глибоке, Зелене, Нескучне, Стариця, Вовчанськ, Чугунівка та Великий Бурлук Харківської області.

На Куп’янському напрямку ворог обстріляв райони населених пунктів Дворічна, Гряниківка, Куп’янськ, Піщане, Кислівка та Крохмальне Харківської області, а також Новоселівське і Стельмахівка на Луганщині.

На Лиманському напрямку вогневого впливу зазнали Терни Донецької області та Макіївка, Площанка і Діброва - Луганської.

На Бахмутському напрямку під вогневе ураження потрапили Спірне, Берестове, Веселе, Білогорівка, Роздолівка, Бахмут, Іванівське, Кліщіївка, Біла Гора, Дружба, Майорськ та Нью-Йорк.

На Авдіївському напрямку ворог обстрілював Авдіївку, Первомайське, Георгіївку, Мар’їнку, Побєду та Новомихайлівку.

На Новопавлівському напрямку танкових, мінометних та артилерійських обстрілів зазнали Вугледар, Пречистівка, Нескучне, Времівка та Велика Новосілка Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках обстрілів з мінометів, ствольної та реактивної артилерії зазнали райони населених пунктів Гуляйполе, Чарівне, Мала Токмачка, Новоданилівка, Оріхів, Щербаки Запорізької області та Антонівка і Херсон.

Щоб поповнити втрати в живій силі, противник намагається залучити до участі в бойових діях засуджених жінок. Впродовж тижня окупанти завербували близько 50 осіб із жіночої виправної колонії міста Сніжне тимчасово окупованої території Донецької області. Також відомо, що їх направлено на територію російської федерації для проходження підготовки.

Наша авіація протягом доби завдала 3 удари по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів. А підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України уразили пункт управління, 2 райони зосередження живої сили противника, зенітно-ракетний комплекс та склад пально-мастильних матеріалів.

 

 

17:58 Державна прикордонна служба заявила про відбиття штурму російських загарбників у передмісті Бахмута. "Учора аеророзвідка виявила приготування противника до наступу на місто-фортецю Бахмут. По місцю зосередження окупантів мінометники здійснили вогневий наліт. Отримавши втрати противник перегрупувався для атаки", – йдеться у повідомленні ДПСУ. Згодом три групи штурмовиків намагались прорвати оборону – вогнем з автоматичних та станкових гранатометів прикордонники змусили загарбників відступити. Згідно з попередніми даними, втрати загарбників склали – чотири вбитих і сім поранених.

 

 

17:34 Рада ЄС, а також країни G7 та Австралія офіційно затвердили стелю цін на нафтопродукти з Росії на рівні $100 за барель на бензин та дизпальне і $45 на продукцію з низькою доданою вартістю.

 

 

16:49 Кабінет Міністрів на нинішньому  засіданні з подання міністра оборони Олексія Резнікова ухвалив рішення про запровадження системи Delta у Силах оборони та дозволив розмістити її в хмарі поза межами України, щоб захистити систему від ракетних та кібератак ворога.

Delta — це платформа з ситуаційної обізнаності, яку створив Центр інновацій та розвитку оборонних технологій Міністерства оборони України. Центр інновацій Міноборони постійно вдосконалює платформу Delta і додає новий функціонал, що дає нашим військовим значну перевагу над ворогом.

 

 

15:40 Україна має повне право звільняти окупований Крим, зокрема збройним шляхом. Про це заявив радник керівника ОП Михайло Подоляк, коментуючи погрози заступника голови ради безпеки РФ Дмітрія Мєдвєдєва. "Міжнародне право чітке. Україна може звільняти свої території, застосовуючи будь-які інструменти. Крим – Україна. Тому погрози офіційних осіб РФ про "удари відплати" – це тільки фіксація наміру вчинення масових убивств і спроба лякати у традиційному стилі РФ. Завжди ігноруйте Мєдвєдєва". Заступник голови радбезу РФ заявив, що Москва може використати всю доступну зброю, зокрема ядерну, у відповідь на удари по Криму.

 

 

15:11 Республіканка Вікторія Спартц (конгресвумен у Палаті представників США від 5-го округу Індіани) оголосила, що після закінчення каденції наступного року не буде балотуватися на жодну посаду і зосередиться на вихованні дітей-старшокласників. 

Вікторія Спартц (з родини Кульгейко) народилася в Носівці на Чернігівщині, закінчила Київський національний економічний університет, в 2006 році отримала громадянство США. Є першою етнічною українкою в американському конгресі, але відома якраз гучною критикою виділення Україні військової допомоги.

 

 

14:31 Прем’єр-міністр Португалії Антоніу Кошта підтвердив намір надіслати в Україну бойові танки Leopard 2. Наразі португальці співпрацюють із Німеччиною для відновлення техніки, оскільки частина танків інтенсивно використовувалася, декотрі не обслуговувалися. Португалія вже визначалися з кількістю машин, котрі нададуть Україні, втім про саме передачу повідомлять пізніше, "у належний час". Кошта додав, що зважаючи на ініціативи, які розглядають у Європі, танки можуть надійти в Україну наприкінці березня.

 

 

14:09 "Ситуація складна", – заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль після технологічної аварії на високовольтній підстанції на Одещині. "Масштаб аварії суттєвий, швидко відновити енергоживлення – зокрема критичної інфраструктури – неможливо", – поінформував голова уряду. Кабінет Міністрів доручив утворити цілодобовий урядовий штаб. Основна мета – подати електроенергію на критичну інфраструктуру та багатоквартирні будинки, опалення яких залежить від електропостачання. Впродовж доби до Одеси мають підвезти всі потужні генератори, доступні в Міненерго, а також газотурбінну електростанцію потужністю 25 МВт, надану партнерами зі США. До Одеси вирушили міністр енергетики та керівник "Укренерго".

 

 

13:27 Міністр оборони Франції Себастьєн Лекорню підтвердив, що зенітно-ракетні комплекси Mamba SAMP/T нададуть Україні навесні. "З Гвідо Крозетто ми ухвалили рішення поставити в Україну навесні 2023 року ЗРК SAMP/Т-MAMBA. Ця система дасть змогу захистити цивільне населення та інфраструктуру від російських нападів", – поінформував Лекорню у твіттері.

 

 

13:12 "Укрпошта" видала вже мільйон LED-ламп. Найактивніше обмінювали жарівки у Києві, Дніпрі, Харкові та Львові: кияни за тиждень отримали понад 162 тис. сучасних ламп, дніпряни – понад 88 тис., харків'яни – 80 тис., львів’яни – 69 тис. Зафіксовано випадок, коли на обмін принесли радянську жарівку 70-х років. "Наші оператори не розгубилися: а чи не однаково, скільки лампі років? Аби вона працювала", – описали в "Укрпошті".

 

 

12:51 Масштабна аварія на магістральній мережі в Одеській області, що сталася через відмову обладнання, яке неодноразово відновлювали після російських атак, загрожує більш тривалими обмеженнями електропостачання Одеси та прилеглих районів, поки що неможливо визначити конкретний час, коли його буде повністю відновлено, повідомили в НЕК "Укренерго".

 

 

12:33 Армія РФ зосереджує наступальні сили на сході України, однак південний регіон також залишається під загрозою, пояснила ситуацію на фронті речниця оперативного командування "Південь" Наталія Гуменюк в ефірі телемарафону: "Те, що вони перекидають більш підготовлені сили на схід – зрозуміло, що там зараз сконцентрований їхній пріоритет. Але південний регіон завжди залишався у них у полі зору, вони не випускають його з-під контролю і тримають як додатковий напрямок, на якому може бути завдано несподіваного активного удару".

 

 

12:00 Споживання електроенергії в енергомережі України порівняно з робочим днем знизилось, а також дещо збільшилося виробництво на теплових електростанціях, відповідно зменшився дефіцит потужності, підтвердили нинішній прогноз Міненерго в "Укренерго". Збільшення генерації обумовлено тим, що вийшов з ремонту один блок на тепловій електростанції та завдяки відновленню трансформаторного обладнання на підстанції "Укренерго" включено в роботу ще один блок на одній з електростанцій.

 

 

11:54 З полону звільнено 116 українців – оборонців Маріуполя, херсонських партизанів, снайперів з Бахмутського напрямку та інших героїв, повідомив керівник Офісу президента України Андрій Єрмак. З них 87 воїнів ЗСУ, двоє з яких - із ССО, 8 бійців ТрО, 7 з Нацгвардії, 6 з Нацполіції, 5 із ДПСУ, двоє з ВМС та один представник ДСНС. З них двоє офіцерів та 114 рядових і сержантів.
Також вдалося повернути тіла загиблих іноземних волонтерів-добровольців Крістофера Метью Перрі та Ендрю Тобіаса Метью, а також тіло Євгенія Кулика – українського воїна- добровольця, який служив у Французькому іноземному легіоні та після початку повномасштабного російського вторгнення повернувся захищати Україну.

 

 

11:02 Вранці сталася друга за добу масштабна аварія на підстанції "Укренерго", через це Одеса та частина Одеського району тимчасово знеструмлені, повідомили в ДТЕК. Енергетики працюють над заживленням критичної інфраструктури, електропостачання буде відновлено, коли фахівці "Укренерго" усунуть аварію.

 

 

11:00 Сьогодні в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 9 російських кораблів, серед яких жодного носія крилатих ракет "Калібр"повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

10:50 Нині, 4 лютого 2023 р., ситуація з електропостачанням продовжує поліпшуватися. Так, через зниження попиту на електричну енергію у вихідний день, а також увімкнення після ремонтів блоків теплової генерації очікуваний дефіцит електричної потужності на вечірній максимум становитиме до 12% від потреби, що на 5,5% менше вчорашнього, втішили в Міненерго. У зв’язку з бойовими діями найскладніша ситуація зі знеструмленнями в Донецькій, Херсонській та Харківській областях. Через дефіцит генеруючої потужності найбільша частка відключених споживачів – у Волинській, Одеській та Чернівецькій областях.

 

 

10:15 Кількість біженців з України, зареєстрованих у Європі зі статусом тимчасового захисту, станом на 31 січня 2023 року досягло 4,82 млнповідомило Управління Верховного комісара ООН у справах біженців. Порівняно з даними на 22 листопада, їхня кількість збільшилася на 72,26 тис.

Найбільше біженців зі статусом тимчасового захисту в Польщі – 1,56 млн (+55 тис.) Далі: Німеччина – 881 тис. (-140 тис.), Чехія – 485 тис. (+23 тис.), Італія – 169 тис. (+5 тис.), Іспанія – 161 тис. (+7 тис.), Велика Британія – 159 тис. (+13 тис.) та Болгарія 152 тис. (+6 тис.). Більше ста тисяч офіційних українських біженців перебуває ще у трьох країнах – Франції (119 тис.), Румунії (111 тис.) та Словаччині (107 тис.)

 

 

10:00 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Російські військові офіційно включили окуповані території України до свого Південного військового округу. 3 лютого 2023 року російське державне інформаційне агентство ТАСС повідомило, що Донецька і Луганська "народні республіки", Запорізька і Херсонська області переходять під тризіркове командування [генерал-лейтенанта] зі штаб-квартирою в Ростові-на-Дону.

Це сталося після січневої заяви міністра оборони Сєргєя Шойгу про те, що воєнна експансія включатиме створення «самодостатніх угруповань сил» в Україні.

Цей крок підкреслює, що російські військові, ймовірно, прагнуть інтегрувати нещодавно окуповану територію в довгострокову стратегічну концепцію. Однак навряд чи це матиме негайний вплив на кампанію: в даний час Росія розгортає сили з усіх російських військових округів під командуванням спеціально розгорнутого штабу.

 

 

09:35 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 130 590 (+720) осіб,

танків – 3218 (+3) од.,

бойових броньованих машин – 6394 (+6) од.,

артилерійських систем – 2220 (+5) од.,

РСЗВ – 460 (+0) од.,

засобів ППО – 225 (+3) од.,

літаків – 294 (+0) од.,

гелікоптерів – 284 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1956 (+4) од.,

крилатих ракет – 796 (+0) од.

кораблів /катерів – 18 (+0) од.,

автомобільної техніки – 5081 (+13) од.,

спеціальної техніки – 203 (+1) од.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

94,2% танків (з них 0,6% за минулий тиждень),

36,9% бойових броньованих машин (з них 0,2% за минулий тиждень),

84,7% автомобільної техніки (з них 0,7% за минулий тиждень),

72,1% артилерійських систем (з них 0,8% за минулий тиждень),

41,3% РСЗВ (з них 0,6% за минулий тиждень),

23,6% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

31,9% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень),

16,1% засобів ППО (з них 0,3% за минулий тиждень).

 

 

 

09:30 Україна у 2023 році має намір ввести в експлуатацію 500 МВт нових потужностей із виробництва електроенергії з відновлюваних джерел, а також збільшити у найближчій перспективі імпорт електроенергії з Європи до 2 ГВт, заявив міністр енергетики Герман Галущенко на саміті "Україна – ЄС".

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Протягом минулої доби противник завдав 20 авіаційних та 3 ракетні удари, зокрема по цивільній інфраструктурі Харківської та Миколаївської областей, є жертви серед цивільного населення. Здійснив понад 90 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Залишається загроза російських авіаційних та ракетних ударів по всій території України.

Противник продовжує наступальні дії на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках, зазнає великих втрат.

За минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Греківка, Невське, Кремінна і Діброва Луганської області та Верхньокам’янське, Красна Гора, Парасковіївка, Бахмут і Іванівське Донецької області.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках без змін, наступальних угруповань противника не виявлено. В той же час, обстрілів зазнали райони населених пунктів Сеньківка, Тимоновичі і Янжулівка Чернігівської області; Вільна Слобода - Сумської та Ветеринарне, Глибоке, Огірцеве, Зелене, Нескучне, Гатище і Вовчанськ на Харківщині.

На Куп’янському напрямку ворог здійснив обстріли з танків, мінометів та артилерії в районах населених пунктів Новомлинськ, Дворічна, Западне, Голубівка, Куп’янськ і Кислівка Харківської області та Новоселівське і Стельмахівка на Луганщині.

На Лиманському напрямку обстріляно Терни і Торське Донецької області та Макіївка, Червонопопівка і Діброва – Луганської.

На Бахмутському напрямку вогневого ураження зазнали Спірне, Веселе, Білогорівка, Роздолівка, Парасковіївка, Бахмут, Іванівське, Нью-Йорк та Дружба.

На Авдіївському напрямку під ворожий вогонь потрапили Тоненьке, Водяне, Новомихайлівка, Георгіївка та Мар’їнка.

На Новопавлівському напрямку танкових, мінометних та артилерійських обстрілів зазнали Пречистівка, Велика Новосілка, Нескучне, Богоявленка та Вугледар Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках постраждали райони 24 населених пунктів, зокрема, Новопіль і Времівка на Донеччині; Ольгівське, Малинівка, Гуляйпільське, Новоданилівка, Мала Токмачка Запорізької області та Качкарівка, Республіканець, Козацьке і Херсон.

Противник розпочав заходи з евакуації населення з тимчасово окупованих територій. За наявною інформацією, до виїзду готують колаборантів із сім’ями у Троїцькому районі Луганської області.

Авіація Сил оборони протягом минулої доби завдала 8 ударів по районах зосередження окупантів. Знищено 4 БпЛА противника типу «Орлан-10». А наші ракетники та артилеристи уразили пункт управління, 2 райони зосередження живої сили противника та 1 важку вогнеметну систему “Cолнцепьок”.

 

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Адміністрація Байдена оголосила 3 лютого про новий пакет військової допомоги Україні на суму 2,2 млрд доларів, включаючи високоточні ракети великої дальності для HIMARS.

• Російський президент Путін продовжив кампанію проти окремих опозиційних голосів у внутрішньому інформаційному просторі, продовжуючи підтримувати критично налаштованих націоналістичних блогерів.

• Російські чиновники через законодавчі маніпуляції продовжують інформаційну операцію про те, що війна в Україні є прямою загрозою безпеці Росії.

• Російські війська продовжували наступальні операції на лінії Сватове–Кремінна з активізацією у районі Кремінної.

• Російські війська продовжували наступальні операції навколо Бахмута.

• Російські війська не захопили жодних підтверджених територій на півдні України.

• За оцінками західних посадовців, російські війська зазнали майже 200 тисяч втрат у війні в Україні.

• Російські чиновники продовжують використовувати організовані урядом неурядові організації, що діють на окупованих територіях, щоб створити видимість масової підтримки російської окупації.

 

 

04.02.2023