344-й день війни Росії в Україні. Хроніка

23:30 Зенітні ракетні комплекси SAMP/T розгорнуть в Україні впродовж семи-восьми тижнів, заявив міністр закордонних справ Італії Антоніо Таяні в етері телеканалу Rai.

 

 

22:21 Президент України Володимир Зеленський уперше провів подвійне засідання Ставки Верховного Головнокомандувача. "Спочатку – традиційний повний склад Ставки. Розглянули ситуацію на фронті, намагання Росії посилити тиск на Донбасі. Забезпечення армії. Підготовка кадрів та інші питання постійної уваги Ставки. А потім, у другій половині дня – додаткова зустріч членів Ставки у вузькому форматі. Для особливо вагомої розмови. Ми не залишимо без нашої відповіді жодну агресивну дію окупанта", – заявив Зеленський у вечірньому зверненні.

 

 

21:48 Міністри спорту Польщі, Латвії, Литви та Естонії звернулись до міжнародних спортивних організацій та федерацій із закликом не допускати повернення росіян та білорусів до міжнародних змагань. "Спроби повернути російських та білоруських спортсменів на міжнародні спортивні змагання під ширмою нейтралітету легітимізують політичні рішення та широку пропаганду цих країн, в тому числі через використання спорту як відволікаючого фактора від незаконної агресії проти України", – йдеться у заяві.

 

 

20:52 Весною Європейська комісія надасть усне оновлення щодо виконання Україною семи рекомендацій, а письмовий звіт стосовно розширення буде восени. Про це заявила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн на брифінгу за підсумками засідання уряду та Єврокомісії. "Україна є країною-кандидатом, і ми погодилися щодо виконання семи кроків. Україна вже демонструє хороший прогрес у цих семи кроках… Буде, звичайно, усне оновлення щодо прогресу для країн-членів ЄС. Це відбудеться весною. Але фокус перебуває на великому письмовому звіті стосовно розширення, який буде восени", – сказала президентка Єврокомісії.

 

 

20:13 Прокуратура повідомила підозру у заволодінні коштами, призначеними на відбудову інфраструктури, заступнику голови Сумської обласної військової адміністрації та виконувачу обов’язків директора одного з департаментів ОВА. Згідно з даними слідства, посадовці без відкритих тендерних торгів уклали договір на проведення будівельних робіт із підконтрольною фірмою у понищеному росіянами багатоквартирному будинку в Охтирці, погодивши кошторисну документацію із цінами, котрі вдвічі-втричі перевищують ринкові. Збитки оцінюються в 1,41 млн грн.

 

 

19:45 Вселенський Патріарх Варфоломій прийняв українську делегацію, у складі котрої були військовослужбовці та цивільні особи, які перебували у російському полоні, а також родичі громадян України, які досі перебувають у неволі. “У вашій особі я вітаю та благословляю український народ. Ми всі знаємо про його мужність та героїчність. Матір Церква демонструє свою підтримку молитвами, своєю любов'ю та турботою, всіма іншими можливими засобами для полегшення вашого болю”, – звернувся владика. Варфоломій зазначив, що такою підтримкою стала також і автокефалія для української Церкви, що дало можливість бути незалежними у релігійному житті. “Ми маємо повну віру в Божу волю та мужність українського народу. Ми впевнені у перемозі України, вона стане перемогою справедливості й правди. Весь вільний світ на боці України”, – сказав Варфоломій.

 

 

19:11 Європейський парламент схвалив резолюцію, у котрій закликає розпочати підготовку переговорів із Україною про вступ у ЄС. За резолюцію проголосувало 489 парламентарів; 36 були "проти". У тексті міститься вимога "працювати над початком переговорів про вступ і підтримати дорожню карту, яка окреслює наступні кроки, щоб забезпечити приєднання України до єдиного ринку ЄС". Євродепутати наголошують, що приєднання є процесом, заснованим на заслугах, який передбачає дотримання відповідних процедур, а також виконання пов’язаних з ЄС реформ і критеріїв вступу.

 

 

18:58 Збитки, спричинені російською аґресією, сягають 750 мільярдів доларів. Про це заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль під час брифінґу з президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн. "Стосовно великого відновлення – за оцінками Світового банку на 1 червня минулого року, Росія завдала збитків Україні і руйнувань на суму, яка необхідна для відновлення, – 350 мільярдів доларів. Станом на початок 2023 року ця сума може сягати від 600 до 750 мільярдів доларів", – сказав Шмигаль. Голова уряду додав, що головним джерелом для фінансування відновлення мають стати конфісковані російські активи.

 

 

18:40 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Протягом доби противник завдав 2 ракетних удари по цивільній інфраструктурі міста Краматорськ Донецької області. Внаслідок чого пошкоджені 13 двоповерхівок, 3 чотириповерхівки, дитяча поліклініка, школа, гаражі та автівки, є жертви серед мирного населення. Також противник завдав 3 авіаційних удари. Здійснив понад 15 обстрілів з реактивних систем залпового вогню, зокрема, по цивільних об’єктах населеного пункту Комишани Херсонської області. Внаслідок цього отримали поранення 4 людей, включно із 5-річною дитиною, яка перебуває у стані середньої тяжкості. Також окупанти уразили цивільну інфраструктуру міста Очаків на Миколаївщині.

Високою залишається загроза подальших російських авіаційних та ракетних ударів по всій території України.

Противник продовжує активну розвідку та підготовку до наступу на окремих напрямках, здійснюючи заходи посилення своїх військ. Тривають наступальні дії на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках. Ворог зазнає великих втрат, особливо в особовому складі. На інших напрямках окупанти обороняються.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках наступальних угруповань противника не виявлено. На полігонах республіки білорусь триває підготовка підрозділів ворога. В той же час, завершено спільне навчання авіаційного компоненту регіонального угруповання військ збройних сил російської федерації та республіки білорусь. Повернення авіаційного угруповання противника на аеродроми постійного базування не відзначається.

Продовжуються обстріли військами російської федерації населених пунктів поблизу державного кордону, що спричиняють втрати серед цивільного населення та руйнування приватної власності. Окупанти обстріляли райони Клюсів і Єліного Чернігівської області; Муравейні, Студенка, Катеринівки, Вовківки і Волфиного на Сумщині та Ветеринарного, Козачої Лопані, Стрілечої, Глибокого, Тернової, Стариці, Гатища, Вовчанська, Вовчанських Хуторів і Охрімівки Харківської області.

На Куп’янському напрямку ворог обстріляв райони населених пунктів Куп’янськ, Кучерівка, Кислівка і Котлярівка Харківської області та Стельмахівка – Луганської.

На Лиманському напрямку противник обстріляв Макіївку, Червонопопівку та Діброву на Луганщині.

На Бахмутському напрямку вогневого впливу зазнали Спірне, Білогорівка, Парасковіївка, Веселе, Бахмут та Іванівське Донецької області.

На Авдіївському напрямку під ворожий вогонь потрапили Авдіївка, Веселе, Сєверне, Первомайське, Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка і Побєда.

На Новопавлівському напрямку окупанти обстріляли Вугледар, Богоявленку та Нескучне Донецької області.

На Запорізькому напрямку обстрілів з мінометів, ствольної та реактивної артилерії зазнали райони більш як 15 населених пунктів. Серед них – Ольгівське, Малинівка, Червоне, Гуляйполе, Чарівне, Білогір’я, Мала Токмачка, Новоданилівка, Новоандріївка та Плавні Запорізької області.

На Херсонському напрямку артилерійських обстрілів зазнали Херсон, а також Новокаїри, Червоний Маяк, Зміївка, Берислав, Миколаївка, Тягинка, Понятівка, Інженерне та Антонівка Херсонської області.

На тимчасово зайнятих територіях Донецької області росія готується до прихованої мобілізації. Зокрема, у місті Горлівка всі бюджетні та комунальні установи отримали наказ подати до окупаційного військового комісаріату списки осіб, які мають бронь. Усі ці люди будуть розглядатися спеціальними комісіями ворога з подальшим призовом на військову службу до лав противника.

В районі Тавільжанки Куп’янського району Харківщини, противник готується до руйнування дорожньої інфраструктури, мінування мостів, дамб та переїздів.

Авіація Сил оборони протягом минулої доби завдала 4 удари по районах зосередження окупантів. Також наші захисники знищили російський БПЛА типу “Мерлін”. А підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 3 райони зосередження живої сили та пункт управління противника.

 

 

17:39 Рада ЄС оголосила про затвердження сьомого пакета військової допомоги Україні розміром у 500 млн євро, а також виділила 45 млн євро на навчання українських військовослужбовців у рамках місії військової допомоги Євросоюзу (EUMAM Ukraine). "Ми продовжуватимемо підтримувати Україну доти, доки це буде потрібно", – прокоментував високий представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель.

 

 

17:11 Президент Польщі Анджей Дуда категорично відкинув аргументи про те, начебто Росія розпочала війну, бо захищає якісь "зони впливу". “Важко знайти щось більш обурливе, коли хтось у демократичній країні пише, що росія має право захищати свою сферу впливу. Вибачте, ми віримо в демократію чи ні? Бо якщо ми віримо в демократію, то я як поляк маю право сказати, з ким хочу дружити і який устрій мати”, – сказав Дуда під час візиту до Риги. Польський президент відзначив, що поляки не хочуть бачити у себе “русскій мір”. “Нехай Росія залишить собі свій “рускій мір”, якщо їй це подобається. Нам це не подобається”, – цитує "Укрінформ". Дуда заявив, що готовий навіть до відновлення залізної завіси на кордоні з РФ: "Якщо мені доведеться мати справу з агресивною державою по той бік східного кордону, яка хоче вбити своїх сусідів, яка хоче забрати їхню землю, яка хоче забрати їхню свободу, – я той, хто готовий побудувати залізну завісу до хмар, щоб відвести їх від нас”.

 

 

16:50 Міністр оборони Олексій Резніков запевнив, що Україна готова гарантувати партнерам, що далекобійні ракети не битимуть по території РФ. Про це Резніков сказав на спільному засіданні Кабінету Міністрів України та Європейської комісії. "Якби у нас була можливість завдати удару на відстані 300 кілометрів, російська армія не змогла б забезпечувати оборону і була змушена програти. Україна готова надавати будь-які гарантії, що ваша зброя не буде залучена до атак на російську територію. Ми маємо достатньо цілей на тимчасово окупованій території України і готові координувати цілі з нашими партнерами", – заявив Резніков.

 

 

16:10 Заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк підтвердила, що депутати "ОПЗЖ" Наталія Королевська, Юрій Солод та Олег Волошин понаписували заяви про складення повноважень. "Ми їх точно позбавимо мандатів на найближчому засіданні", – анонсувала Кондратюк.

 

 

15:43 Wall Street Jounal, прореспубліканське видання, пише в нинішній редакційній статті: "Підтримка України з боку США не є вправою з розбудови нації чи вимушеною інтервенцією. Американці не воюють і не гинуть. Допомога Києву – це традиція доктрини Рейгана: допомагати тим, хто бореться та гине за власну свободу. Білий дім може зробити більше, щоб швидше допомогти Україні – ракетами великої дальності вже і реактивними літаками якнайшвидше".

 

 

15:36 Європейський Союз до першої річниці російського вторгнення має ухвалити десятий санкційний пакет проти Росії, повідомила президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн. "Ми сьогодні робимо так, щоб Путін заплатив за цю звірячу війну... І до роковин початку повномасштабного наступу ми повинні мати 10-й пакет санкцій", –заявила Урсула фон дер Ляєн на пресконференції з Президентом України Володимиром Зеленським. З її слів, наразі ЄС спільно з партнерами із G7 готує нову граничну ціну на нафту з Росії. Також Росія має заплатити за руйнування, завдані Україні. "Вона повинна буде віддавати кошти на реконструкцію. Як це зробити, ми визначаємося", – сказала Урсула фон дер Ляєн.

 

 

15:03 Працівники Державного бюро розслідувань затримали представників злочинної групи, яка привласнювала кошти, виділені на харчування військовослужбовців Збройних Сил України. Як повідомляє пресслужба ДБР, одним із епізодів розслідування є діяльність фірм, які, зокрема, постачали яйця за завищеними цінами для потреб Міністерства оборони.

 

 

14:28 У ході нової фази повномасштабного вторгнення Росія може спробувати атакувати Україну з території Білорусі, щоб оточити Київ зі заходу. Про це заявив прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький у інтерв'ю німецькій газеті Bild. "Гадаю, що українці не можуть виключати атаки з боку Білорусі, на півночі України, з метою оточення Києва зі Заходу", – сказав голова польського уряду. Моравецький нагадав, що Росія мобілізувала 200–250 тисяч нових солдатів. "Ми не можемо забувати, що ресурси Росії є направду великими, а її кишені – глибокими. Вона має дуже багато оснащення, багато зброї і багато людей", – сказав Моравецький, закликавши зберігати непохитність у допомозі України. 

 

 

14:09 Росіяни знову завдали ракетних ударів по житловій забудові у центрі Краматорська. За інформацією від Донецької обласної військово-цивільної адміністрації, серед цивільних мешканців є поранені.

 

 

13:54 Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн передала Президентові України Володимирові Зеленському звіт щодо заповненої Україною другої частини опитувальника для отримання статусу кандидата на членство в Європейському Союзі. "Дуже радий, що він такий тонесенький, це гарна новина", – прокоментував Зеленський. Голова держави додав, що цей звіт стане основою для подальшої роботи урядовців.

 

 

 

13:35 Головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний і керівник Офісу президента Андрій Єрмак відбули телефонну розмову з головою Об'єднаного комітету начальників штабів генералом Марком Міллі і радником президента США з питань національної безпеки Джейком Салліваном. Українська сторона поінформувала про теперішню ситуацію на фронті, зокрема на Донецькому та Південному напрямках. Співрозмовники також обмінялися думками про можливі дії ворога у найближчій перспективі. Єрмак запевнив, що українська влада налаштована всебічно сприяти очищенню органів влади від корупційних ризиків.

  

 

13:10 Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест через негуманне поводження із Міхеілом Саакашвілі. "У найгірших традиціях НКВС СРСР грузинська влада застосовує до Міхеіла Саакашвілі психологічне та фізичне насильство, відмовляє йому в терміново необхідній медичній допомозі, свідомо створюючи безпосередню загрозу його життю. Грубе порушення прав людини щодо українського громадянина йде врозріз із задекларованим курсом Тбілісі на здобуття членства в ЄС, свідчить про згортання демократії в Грузії. Закликаємо грузинську владу негайно припинити знущатися над Міхеілом Саакашвілі та передати його Україні. Не грайтеся із життям людини заради політичної помсти", – заявили у МЗС.

 

 

12:48 Європейський Союз запустить програму гуманітарного розмінування в Україні на 25 мільйонів євро, повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль за підсумками зустрічі з верховним представником Європейського Союзу з питань зовнішньої та безпекової політики Жозепом Боррелем.

 

 

12:14 Генеральний прокурор Андрій Костін зустрівся з делеґацією зі США для обговорення ініціативи зі створення Спеціального міжнародного трибуналу щодо злочину агресії та механізмів забезпечення компенсації тим, хто постраждав від дій РФ. "Серед іншого, говорили про те, що світ не покарав Путіна за окупацію Криму та Донбасу в 2014-му. У 2022-му він наважився на повномасштабне вторгнення, бо розраховував на безкарність. Ми більше не допустимо безкарності. Російське керівництво має понести індивідуальну відповідальність за розв’язання агресивної війни проти України. Адже агресія – найвищий міжнародний злочин, що є причиною десятків тисяч воєнних злочинів", – заявив Костін.

 

 

12:00 Споживання електроенергії в енергомережі України дещо зменшилося порівняно з початком тижня, відповідно зменшився і дефіцит в енергосистемі, хоча він усе ще залишається суттєвим: генеруючих потужностей в системі достатньо, щоб покрити близько 80% від потреб споживачів, повідомили в Укренерго. Відповідно, збільшені доведені до всіх обленерго ліміти споживання.

 

 

11:52 Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець вимагає у Грузії доступу до Міхеїла Саакашвілі. Омбудсмен сприймає занедбання стану здоров'я Саакашвілі у грузинській медичній системі як катування. "За тим, як погіршується його стан, публічно слідкують всі. І це неприпустимо!.. Вимагаю терміново відпустити його на лікування! Також звертаюся до всіх правозахисних інституцій, щоб терміново вплинули на владу Грузії. Україна не стоятиме осторонь, коли її громадяни перебувають у таких умовах і потребують невідкладної допомоги", – заявив Лубінець.

 

 

11:37 У листі до голови ООН Іран звинуватив Ізраїль в ударі безпілотника по військовому заводі поблизу центрального міста Ісфаган і пообіцяв відповідь.

 

 

11:22 Влада США може дозволити іншим країнам передати Україні винищувачі F-16 американського виробництва, які перебувають на озброєнні з 1980-х років, але малоймовірно, що Сполучені Штати відправлять власні літаки, пише Politico з посиланням на високопосадовця Пентагону. Українські пілоти зможуть пройти навчання на F-16 за три-шість місяців, залежно від їхнього досвіду.

 

 

11:01 Кількість російських суден у Чорному морі на бойовому чергуванні зменшилась, нині тут перебуває 11 кораблів, серед яких один носій крилатих ракет "Калібр" із загальним залпом 8 ракет (вчора було три носії з загальним залпом 20 ракет), попередили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

10:43 Путін віддав наказ до березня захопити території Донецької та Луганської областей, і є ознаки того, що Росія готується до нової спроби масованого наступу та захоплення сходу України, повідомив у коментарі Kyiv Post представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Черняк: «Ми спостерігаємо, що російсько-окупаційні війська передислоковують на схід додаткові штурмові групи, підрозділи, озброєння та військову техніку. За даними воєнної розвідки України, Путін віддав наказ до березня захопити території Донецької та Луганської областей». Росія використовує територію Білорусі для підготовки мобілізованих солдатів та не має достатніх сил і засобів, щоб розпочати найближчими тижнями масований наступ на Україну з цього напрямку, "але це також, безумовно, ризики, які треба враховувати".

 

 

10:12 До Києва на чолі з президентом Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн для участі у спільному з українським урядом засіданні прибули 15 європейських комісарів: виконавчий віцепрезидент з питань Європи, придатної для цифрової епохи, Маргрете Вестагер, виконавчий віцепрезидент з економіки Валдіс Домбровскіс, високий представник Жозеп Боррель, віцепрезидент із міжвідомчих відносин та прогнозування Марош Шефчович, віцепрезидент з питань цінностей та прозорості Вєра Юрова, віцепрезидент з просування європейського способу життя Маргарітіс Схінас, комісар з питань зайнятості та соціальних прав Ніколас Шміт, комісар з економіки Паоло Джентілоні, комісар з сільського господарства Януш Войцеховський, комісар з питань юстиції Дідьє Рейндерс, комісар з питань внутрішніх справ Ілва Йоганссон, комісар із кризового управління Янез Ленарчич, комісар у справах добросусідства та розширення Олівер Варгеї, комісар з питань довкілля, океанів та рибальства Віргініюс Сінкевічюс, комісар з фінансових послуг, фінансової стабільності та союзу ринків капіталу Мейрід МакГіннес.

 

 

 

10:00 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Роль Росії як надійного експортера озброєнь, найімовірніше, підірвана її вторгненням в Україну та міжнародними санкціями.

Ще до вторгнення частка Росії на міжнародному ринку озброєнь зменшувалася. Тепер, зіткнувшись із суперечливими викликами, Росія майже напевно надасть перевагу розгортанню новостворених озброєнь у власних військах в Україні, а не постачанню їх експортним партнерам.

Дефіцит комплектуючих, ймовірно, впливає на виробництво на експорт такого обладнання, як бронемашини, ударні гелікоптери та системи протиповітряної оборони. Крім того, здатність Росії забезпечувати підтримку чинних експортних контрактів, як-от постачання запчастин і технічне обслуговування, ймовірно, буде серйозно порушена протягом щонайменше наступних трьох-п'яти років.

 

 

09:35 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 129 030 (+610) осіб,

танків – 3211 (+2) од.,

бойових броньованих машин – 6382 (+0) од.,

артилерійських систем – 2212 (+5) од.,

РСЗВ – 458 (+0) од.,

засобів ППО – 222 (+1) од.,

літаків – 293 (+0) од.,

гелікоптерів – 284 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1951 (+0) од.,

крилатих ракет – 796 (+0) од.

кораблів /катерів – 18 (+0) од.,

автомобільної техніки – 5064 (+3) од.,

спеціальної техніки – 200 (+0) од.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

93,9% танків (з них 0,8% за минулий тиждень),

36,8% бойових броньованих машин (з них 0,2% за минулий тиждень),

84,6% автомобільної техніки (з них 1,1% за минулий тиждень),

71,8% артилерійських систем (з них 1,0% за минулий тиждень),

41,1% РСЗВ (з них 0,5% за минулий тиждень),

23,5% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

31,9% гелікоптерів (з них 0,1% за минулий тиждень),

15,9% засобів ППО (з них 0,1% за минулий тиждень).

 

 

 

09:57 Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу заявив, що розглядає питання щодо надання Україні військової допомоги, включаючи ізраїльську систему протиповітряної оборони "Залізний купол".

 

 

08:55 Внаслідок нічного обстрілу Краматорська двоє людей загинуло, 21 особа звернулася по медичну допомогу, з них 8 госпіталізували. Одного потерпілого вдалося реанімувати та направити до Дніпра, повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко. У ДСНС України повідомили про трьох загиблих і 18 травмованих.

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Протягом минулої доби противник завдав 6 ракетних, 4 з яких по цивільній інфраструктурі населених пунктів Слов’янськ, Краматорськ та Дружківка Донецької області, а також 4 авіаційних удари. Здійснив 73 обстріли з реактивних систем залпового вогню. Від ворожих ударів загинули мирні люди.

Загроза російських авіаційних та ракетних ударів залишається по всій Україні.

Ворог активно веде розвідку, на окремих напрямках готується до наступу. Незважаючи на великі втрати, продовжує спроби наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках.

Минулої доби наші воїни відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Новоселівське, Площанка, Невське, Червонопопівка, Діброва, Кузьмине і Білогорівка Луганської області та Спірне, Білогорівка, Васюківка, Благодатне, Красна Гора, Бахмут і Кліщіївка Донецької області.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках наступальних угруповань противника не виявлено. Загарбники обстріляли райони населених пунктів Клюси і Єліне Чернігівської області; Муравейня, Катеринівка, Вовківка, Олександрівка і Волфине – Сумської та Ветеринарне, Стрілеча, Глибоке, Зелене, Нескучне, Тернова, Огірцеве, Стариця, Вовчанськ і Бударки на Харківщині.

На Куп’янському напрямку ворог здійснив обстріли з танків та артилерії по районах населених пунктів Дворічна, Синьківка, Іванівка, Куп’янськ, Кислівка, Котлярівка, Табаївка, Крохмальне, Піщане Харківської області та Новоселівське і Стельмахівка – Луганської.

На Лиманському напрямку під ворожий вогонь потрапили Новоєгорівка, Невське і Діброва на Луганщині та Терни і Серебрянка Донецької області.

На Бахмутському напрямку вогневого впливу зазнали Верхньокам’янське, Спірне, Білогорівка, Веселе, Парасковіївка, Бахмут, Іванівське, Предтечине, Ступочки, Дружба та Нью-Йорк на Донеччині.

На Авдіївському напрямку під ворожий вогонь потрапили Сєверне, Авдіївка, Первомайське, Невельське, Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка, Побєда та Новомихайлівка.

На Новопавлівському напрямку артилерійських обстрілів зазнали Вугледар, Богоявленка, Новоукраїнка, Пречистівка, Велика Новосілка та Нескучне Донецької області.

На Запорізькому напрямку обстріляно понад 20 населених пунктів, зокрема, Времівка на Донеччині та Полтавка, Малинівка, Гуляйполе, Чарівне, Оріхів і Новоданилівка Запорізької області.

На Херсонському напрямку артилерійських обстрілів зазнали Берислав, Антонівка та Херсон, а також Дмитрівка на Миколаївщині.

Противник продовжує насаджувати російське громадянство громадянам України тимчасово окупованих територій Донецької області. У місті Горлівка тривають примусові заходи щодо отримання водіями нових посвідчень за російським стандартом, що за відсутності паспорту громадянина російської федерації є неможливим. Працівникам транспортних підприємств загарбники визначили термін до 01 травня 2023 року. Тих, хто не виконає вимоги, будуть звільняти.

У одному з підрозділів окупантів, що діє у Луганській області, станом на 09 січня 2023 року завершились тримісячні контракти. Через це, близько 300 військовослужбовців цього формування не отримують грошове забезпечення. До того ж, вони не можуть звільнитись з військової служби через оголошену мобілізацію.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України за минулу добу уразили пункт управління, 3 райони зосередження живої сили противника та склад пально-мастильних матеріалів.

 

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Українські офіційні особи продовжують попереджати про наміри Росії провести вирішальну наступальну операцію на Донбасі в лютому та/або березні, підтримуючи оцінку найбільш вірогідного сценарію ISW.

• Російський президент Путін, можливо, готує чергове російське вторгнення у північно-східні райони України, а, можливо, намагається посилити внутрішні інформаційні операції та зосередити українські сили на північних прикордонних районах.

• Російські війська продовжували наземні атаки на північний схід і південний захід від Бахмута.

• Російські війська 1 лютого продовжували обмежені наземні атаки, щоб відвоювати втрачені позиції на лінії Сватове–Кремінна.

• Російські війська продовжують безуспішні операції, щоб перешкодити українським військам закріпитися на островах у дельті річки Дніпро в Херсонській області.

• Російські чиновники планують запропонувати мораторій на закон про держзакупівлі, щоб спростити процедури витрачання коштів на тлі дедалі дорожчої війни.

• У попередні місяці зусилля "групи Вагнера" з вербування ув'язнених могли сповільнитися.

• 30 січня в окупованому Криму кримські партизани ймовірно здійснили теракт із застосуванням саморобного вибухового пристрою.

02.02.2023