343-й день війни Росії в Україні. Хроніка

23:03 Президент Володимир Зеленський привітав дії правоохоронців у розслідуваннях резонансних кримінальних справ. "Сьогодні у нашої держави плідний день – плідний у протистоянні тим, хто навіть зараз намагався послаблювати Україну... Дякую всім правоохоронцям, які сьогодні продемонстрували силу права й держави. Дякую уряду України за оперативне кадрове реагування. Зокрема, сьогодні були звільнені керівники митниці... Сьогодні ж Службою безпеки України, ДБР, Бюро економічної безпеки та прокуратурою в межах відкритих кримінальних проваджень проведено десятки обшуків та інших дій у різних регіонах і щодо різних осіб... Рух до справедливості відчувається. І справедливість буде забезпечена", – прокоментував Зеленський. Президент заявив, що вкрай важливою є "чистота процесів" у структурах Міністерства оборони та сил оборони. "Будь-яке внутрішнє постачання, будь-які закупівлі – усе має бути абсолютно таким же чистим і чесним, як зовнішнє постачання для нашої оборони. Хто цьому заважатиме, той не залишиться у відповідних структурах", – наголосив він у вечірньому зверненні.

 

 

21:49 Росіяни намагаютсья розширити географію наступу на Лиманському напрямку, повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр. Попри великі втрати, російські загарбники продовжують наступальні дії також на Бахмутському, Авдіївському, Новопавлівському напрямках. "Російські війська активно намагаються вийти на кордони Донецької та Луганської областей. Наші воїни захищають кожен сантиметр української землі в умовах переваги ворога у кількості бійців та кількості озброєння. Відбивають атаки ворога та намагаються втримати оборону... Кожен день опору, позбавлення ворога можливості розосередити сили, знищення його техніки та особового складу – це ще один героїчний день, який наближає нас до перемоги", – прокоментувала Маляр.

 

 

20:19 Президент Австрії Александер Ван дер Беллен заявив після зустрічі з Володимиром Зеленським, що закон не дозволяє Австрії надати зброю Україні. "Австрія – нейтральна країна. Але воєнна нейтральність не означає, що ми ціннісно нейтральні... Ви, мабуть, знаєте, що нейтральність Австрії зафіксована в конституції, змінити її можна лише двома третинами у парламенті. Я такої готовності не бачу зараз… І ми не бачимо, що ми можемо надіслати. Але іншим ми не хочемо заважати постачати Україні зброю – Австрія тут не чинитиме перешкод. Але у зв'язку з цим ми намагаємося концентруватися у гуманітарній сфері. Вона не менш важлива", – сказав він.

 

 

19:50 Під час обстрілу села Єліне на Чернігівщині росіяни влучили міною в погріб, де перебували люди. Четверо осіб загинули.

 

 

19:24 В.о. керівника департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міноборони Олександр Лієв написав заяву на звільнення. Він сказав у коментарі "Громадському радіо", що дбає про те, щоб "не шкодити міністру оборони" Олексію Резнікову. Кілька днів тому антикорупційні активісти на чолі з Віталієм Шабуніним витягли на поверхню матеріали старого скандалу з Лієвим часів його роботи в передвоєнному Криму (до 2014 року) й закликали Резнікова провести чистку в команді.

 

 

18:51 Міському голові Чернігова Владиславу Атрошенку заборонили обіймати посаду терміном на один рік. Таке рішення ухвалив Львівський апеляційний суд. 15 вересня 2022 року НАЗК вручила Атрошенку адмінпротокол через те, що в липні Атрошенко дав вказівку водієві перевезти машину Tesla Model X, яка належить його дружині, за кордон. Такі дії міського голови, йдеться в ухвалі, становили приватний інтерес, про який голова міста мав би повідомити НАЗК.

 

 

18:39 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Протягом доби противник завдав 2 ракетних (по цивільній інфраструктурі населених пунктів Слов’янськ та Краматорськ Донецької області) та 2 авіаційних удари. Здійснив 24 обстріли з реактивних систем залпового вогню.

Загроза авіаційних та ракетних ударів залишається по всій Україні.

Ворог активно веде розвідку, на окремих напрямках готується до наступу. Незважаючи на великі втрати, продовжує спроби наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках наступальних угруповань противника не виявлено. На полігонах республіки білорусь триває підготовка військ противника. В той же час, у прикордонних з Україною районах, ворог утримує визначені підрозділи, не припиняє здійснювати мінометні та артилерійські обстріли по районах українських населених пунктів. Серед них Клюси і Єліне Чернігівської області; Катеринівка, Вовківка, Олександрівка і Волфине – Сумської та Ветеринарне, Нескучне, Тернова, Огірцеве, Вовчанськ і Бударки на Харківщині.

На Куп’янському напрямку вогневого впливу зазнали райони Дворічної, Іванівки, Куп’янська, Кислівки, Котлярівки, Крохмального і Піщаного Харківської області та Новоселівського і Стельмахівки на Луганщині.

На Лиманському напрямку противник обстріляв Невське і Діброву Луганської області та Терни і Серебрянку Донецької області.

На Бахмутському напрямку танкових та артилерійських обстрілів зазнали райони населених пунктів: Верхньокам’янське, Спірне, Білогорівка, Веселе, Бахмут, Іванівське, Ступочки, Дружба та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку під ворожий вогонь потрапили Авдіївка, Первомайське, Невельське, Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка і Новомихайлівка.

На Новопавлівському напрямку артилерійських обстрілів зазнали Вугледар, Новоукраїнка, Пречистівка, Велика Новосілка та Нескучне Донецької області.

На Запорізькому напрямку під вогневий вплив потрапили більш як 20 населених пунктів, зокрема, Времівка Донецької області та Полтавка, Малинівка, Гуляйполе, Чарівне і Новоданилівка на Запоріжжі.

На Херсонському напрямку артилерійських обстрілів зазнали місто Херсон, а також Дмитрівка Миколаївської області.

Противник продовжує використовувати цивільну інфраструктуру на тимчасово захопленій території у власних цілях. Так, міську лікарню Дніпрорудного Запорізької області російські окупанти використовують як військовий шпиталь. Медикаменти та лікарів-хірургів привезено з російської федерації.

Російські загарбники продовжують чинити тиск на громадян України, порушувати права людини. Зокрема, у Старобільську Луганської області, російська окупаційна влада примушує людей віддавати дітей віком від 6 років до такого собі козацько-кадетського корпусу для начебто «правильного патріотичного виховання». Людям, які відмовляються віддавати своїх дітей до зазначеного корпусу, погрожують позбавленням батьківських прав.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України за добу уразили 3 райони зосередження живої сили та пункт управління окупантів.

 

 

18:06 Президент Росії Владімір Путін вимагає від підлеглих припинити обстріли російських регіонів, котрі межують із Україною. "Пріоритетне завдання – ліквідувати саму можливість обстрілів. Це справа вже військового відомства", – сказав він.

 

 

17:34 Парламент Болгарії визнав Голодомор 1932–1933 років геноцидом українського народу. 

 

 

17:19 Президент України Володимир Зеленський звинуватив керівництво Грузії у спробі вбити Міхеїла Саакашвілі. Під час пресконференції із президентом Австрії Александером ван дер Белленом Зеленський продемонстрував свіжі кадри, на яких зафіксовано змарнілого постарілого Саакашвілі. "Я вважаю, що на сьогодні уряд Грузії – що вони роблять? Вони його вбивають. Ви знаєте, що вони його отруїли і наразі потроху його, вибачте, вбивають", – обурився Зеленський. Президент поставив під сумнів так звану "нейтральність" офіційного Тбілісі, звинувативши грузинський уряд у проросійськості. "Це їхнє внутрішнє питання, – продовжив Зеленський. – Я говорю про арешт громадянина України Міхеіла Саакашвілі, якого публічно катують щодня. І я гадаю, що у них ціль – його вбити".

 

 

16:50 Голова Служби безпеки України Василь Малюк заявив, що гучні обшуки та підозри цих днів – то є виконання доручення Президента по боротьбі з "внутрішнім ворогом". Зі слів Малюка, йдеться про роботу з особами, котрі своїми діями шкодять безпеці держави у різних сферах – зрадників України й агентів російських спецслужб, представників організованої злочинності, посадовців, чиновників і корупціонерів, котрі підривають економіку країни та функціонування оборонно-промислового комплексу. "Ми виконуємо завдання, поставлене Президентом України Володимиром Зеленським, і синхронно завдаємо глобального удару по внутрішньому ворогу. І яскраве свідчення цьому – масові обшуки, вручення підозр і затримання зловмисників різного калібру... Кожен злочинець, який має зухвалість шкодити Україні, особливо в умовах війни, повинен чітко усвідомити – ми вдягнемо кайданки йому на руки", – заявив Малюк.

 

 

16:08 Служба безпеки України оголосила підозру колишньому очільнику департаменту державних закупівель та постачання матеріальних ресурсів Міністерства оборони через розтрату державних коштів. Згідно з даними слідства, посадовець закупив для ЗСУ майже три тисячі бронежилетів на понад 100 млн грн. Втім, за даними декількох незалежних експертиз, ці вироби не відповідають вимогам IV класу бронежилетів і не можуть належним чином захистити українських воїнів.

 

 

15:47 Релігієзнавча експертиза статуту УПЦ Московського патріархату довела наявність церковно-канонічного зв'язку із Російською православною церквою, повідомила Державна служба з етнополітики та свободи совісті. Експертна група дійшла висновку, що ухвалення нової редакції Статуту про управління УПЦ МП 27 травня 2022 року та постанови собору не привели до розриву зв'язку з Москвою, а відносини між УПЦ МП і РПЦ не є відносинами однієї самостійної (автокефальної) Церкви з іншою самостійною автокефальною Церквою. "УПЦ також не має статусу автономної Церкви, який би визнавався іншими Церквами, а отже, з точки зору еклезіології та канонічного права є структурним підрозділом РПЦ, що має окремі права самостійного утворення без власної канонічної суб’єктності", – йдеться у повідомленні.

 

 

15:21 Кабінет Міністрів України звільнив Олександра Щуцького з посади першого заступника голови Державної митної служби України. Іншого заступника голови, Руслана Черкасського, наразі відсторонено від посади; проти нього відкрито дисциплінарне провадження. Наразі в.о. голови Митної служби буде Сергій Звягінцев.

 

 

14:56 Державне бюро розслідувань повідомило про підозру колишньому очільнику Міністерства енергетики та вугільної промисловості Ігорю Насалику. За даними джерел "Суспільного", Насалика підозрюють у підписанні збиткових для держави угод на користь пов’язаних із олігархом Дмитром Фірташем компаній на суму 1,5 мільярда гривень.

 

 

14:40 Служба безпеки України заявила про викриття масштабних схем привласнення коштів колишнім менеджментом ПАТ "Укрнафта" та ПАТ "Укртатнафта" – у пресрелізі йдеться про 40 млрд гривень. Встановлено, що протиправні механізми були поєднані з ухилянням від сплати податків і легалізацією коштів, здобутих злочинним шляхом. На фото, оприлюднених СБУ, зафіксовано Ігоря Коломойського під час обшуків. 

 

 

 

14:11 Міністр закордонних справ Литви Габріеліус Ландсбергіс заявив, що наявність послів Росії у європейських столицях є нонсенсом, адже вони займаються не дипломатією, а виправдовуванням воєнних злочинів. "У більшості випадків немає великої користі від того, щоби мати посла, російського посла, у будь-якій європейській столиці. Як ми бачимо, то вже не дипломатична інституція, а пропагандистська інституція, яка приховує воєнні злочини і загалом пропагує геноцидну адженду", – сказав Ландсбергіс.

 

 

13:52 Колишній президент Грузії Міхеїл Саакашвілі вийшов на зв'язок із судом через режим відеоконференції з клініки Vivamedi. Саакашвілі схуд, змарнів, виглядає старим.

 

 

 

13:29 В естонському місті Тирва створили Парк свободи, і там звели піщану скульптуру Президента України Володимира Зеленського в поставі, котра нагадує Статую свободи. Про це повідомила прем'єр-міністр Естонія Кая Каллас, опублікувавши у соцмережах фотографію скульптури. "Знаки підтримки України естонським народом є по всій країні – люди плетуть захисні сітки, роблять окопні свічки, допомагають іншим чином", – прокоментувала Каллас.

 

 

 

 

13:10 Президентові АТ "Мотор Січ" В'ячеславові Богуслаєву оголосили нову підозру –сприяння діяльності терористичної організації. Богуслаєву інкримінують фінансування терористичної банди "ДНР". "Серед іншого, він співпрацював з українським підприємством, яке з 2014 року перебуває під контролем так званої «ДНР». Його метою було постачання авіакомплектуючих до підприємств військово-промислового комплексу РФ. Встановлено, що через оборудку «бюджет» терористичної організації «ДНР» отримав понад 290 млн російських рублів у вигляді «податків» від реалізації авіапродукції для потреб рашистів. Одержані гроші керівники окупаційної адміністрації Донецька спрямовували на потреби військових угруповань РФ, які беруть участь у бойових діях проти Сил оборони на східному фронті", – йдеться у повідомленні СБУ.

 

 

12:43 Компанія General Atomics готова продати Україні два безпілотники Reaper MQ-9 за символічну ціну в один долар. Про це повідомляє The Wall Street Journal. Водночас замовнику обійшлися б у 10 мільйонів доларів підготовка та доставка літаків в Україну.

 

 

12:21 Президент Польщі Анджей Дуда запропонував Володимирові Зеленському прийняти російську капітуляцію у Переяславі. "Коли ви переможете Росію, коли росіяни прийдуть сюди на колінах, щоб підписати мир, то веди їх у Переяслав – нехай вони там підпишуть мир із вами, нехай перекреслять усі ті роки радянських і російських впливів і тієї неволі від часів царизму аж донедавна, від чого ви зараз знову обороняєтеся", – розповів Дуда під час свого візиту до Литви.

 

 

12:00 Сьогодні в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 13 російських кораблів, серед яких 3 носії крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить близько 20 ракет (як і вчора), попередили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

11:28 Обшуки Службою безпеки України та Державним бюро розслідувань в Арсена Авакова стосувалися розслідування аварії гелікоптера, повідомив сам ексміністр.

 

 

11:22 Служба безпеки України та Бюро економічної безпеки у рамках розслідування в "Укртатнафті" та "Укрнафті" здійснюють обшук будинку Ігоря Коломойського в Дніпріповідомляє УП з посиланням на джерела у правоохоронних органах. Йдеться про розтрату нафтопродуктів на 40 млрд гривень та ухилення від сплати митних платежів на великі суми. Минулого вересня у справі "Укрнафти" був обшук НАБУ в Коломойського вдома у Буковелі.

 

 

11:14 Президент США Джо Байден у межах візиту до Польщі наприкінці лютого може у Ряшеві або у Варшаві зустрітися із президентами України Володимиром Зеленським та Польщі Анджеєм Дудою, повідомляє з посиланням на дипломатичне джерело у Києві Dziennik Gazeta Prawna. Очікується, що буде обговорено гарантії безпеки та постачання озброєння для України, зокрема ймовірну передачу літаків від Польщі з дозволу США. Зеленський має представити свій мирний план із десяти пунктів, зокрема створення спецтрибуналу для розслідування воєнних злочинів, скоєних російськими окупантами.

 

 

10:59 Нинішнє споживання електроенергії в енергомережі України на рівні вівторка, далі зберігається значний дефіцит потужності, повідомили в Укренерго. До всіх обленерго доведені дещо збільшені ліміти споживання, які діють упродовж доби, наразі їх перевищення не фіксується.

 

 

10:35 Президент-елект Чехії Петр Павел в першому інтерв'ю закордонним медіа заявив, що відразу після війни Україну треба прийняти в НАТО: "Українська армія буде, мабуть, найдосвідченішою армією в Європі. Україна заслуговує бути частиною спільноти демократичних країн".

 

 

10:04 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Останніми днями вздовж річки Дніпро на півдні України відбувся, ймовірно,  один із найінтенсивніших обстрілів у конфлікті. Він включав продовження російських артилерійських обстрілів міста Херсон зі східного берега.

29 січня 2023 року місцева влада повідомила про ще трьох загиблих цивільних у Херсоні, а два пришвартовані на річці іноземні судна були пошкоджені, що призвело до розливу нафти.

Херсон залишається найрегулярніше обстрілюваним великим українським містом за межами Донбасу. Точна причина, чому Росія витрачає свої обмежені запаси боєприпасів саме тут, незрозуміла. Однак, ймовірно, командування частково має на меті підірвати моральний дух цивільного населення і стримати будь-які українські контратаки через річку Дніпро.

 

09:35 США готують черговий пакет військової допомоги Україні на суму $2 млрд, який має передбачати "крилаті бомби" GLSDB дальністю 150 км, інші високоточні боєприпаси, протитанкові "Джавеліни" та допоміжне обладнання для систем протиповітряної оборони Patriot.

GLSDB (Ground-Launched Small Diameter Bomb — "бомба малого діаметра наземного запуску") — нові (розробка 2019 року) малогабаритні високоточні боєприпаси компаній Boeing та SAAB, що поєднують в собі авіаційну бомбу малого діаметра GBU-39 (SDB) з ракетним двигуном M26. Бомба має «крила», які розкладаються в повітрі, що дозволяє вражати цілі на відстані до 150 км. Може запускатися з уже наявних в Україні ракетних систем MLRS-M270 чи HIMARS. Для наведення на ціль зброя використовує глобальну систему позиціонування (GPS) та інерціальну навігаційну систему. Орієнтовна ціна одиниці – $40 тис. (вартість одиниці ATACMS оцінюється в понад $1 млн)

 

 

09:35 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 128 420 (+920) осіб,

танків – 3209 (+8) од.,

бойових броньованих машин – 6382 (+4) од.,

артилерійських систем – 2207 (+10) од.,

РСЗВ – 458 (+4) од.,

засобів ППО – 221 (+0) од.,

літаків – 293 (+0) од.,

гелікоптерів – 284 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1951 (+0) од.,

крилатих ракет – 796 (+0) од.

кораблів /катерів – 18 (+0) од.,

автомобільної техніки – 5061 (+13) од.,

спеціальної техніки – 200 (+0) од.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

93,9% танків (з них 1,0% за минулий тиждень),

36,8% бойових броньованих машин (з них 0,3% за минулий тиждень),

84,5% автомобільної техніки (з них 1,4% за минулий тиждень),

71,6% артилерійських систем (з них 1,2% за минулий тиждень),

41,1% РСЗВ (з них 0,5% за минулий тиждень),

23,5% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

31,9% гелікоптерів (з них 0,2% за минулий тиждень),

15,8% засобів ППО (з них 0,1% за минулий тиждень).

 

 

 

08:57 У 2022 році Україна отримала 500 військових ешелонів зі зброєю й амуніцією, які відправили країни Заходу, доставку яких забезпечили військові США, – заявив американський полковник Тодд Еллісон під час форуму Railway Direction Days 2022.

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Окупанти протягом минулої доби завдали 5 авіаційних та 6 ракетних ударів. Здійснили понад 65 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Ураження зазнала цивільна інфраструктура населених пунктів Сумської, Харківської, Миколаївської та Херсонської областей.

Високою залишається небезпека російських авіаційних та ракетних ударів по всій Україні.

Противник не припиняє наступальних дій на Лиманському та Бахмутському напрямках. Зазнає великих втрат. Веде безуспішні наступальні дії на Авдіївському та Новопавлівському напрямках.

Минулої доби підрозділи Сил оборони відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Ямполівка, Спірне, Роздолівка, Благодатне, Красна Гора, Бахмут, Кліщіївка та Парасковіївка Донецької області.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках без суттєвих змін, наступальних угруповань противника не виявлено. З мінометів та артилерії обстріляні райони населених пунктів Рожковичі, Басівка, Олександрівка і Грабовське Сумської області та Ветеринарне, Стрілеча, Глибоке, Зелене, Нескучне, Огірцеве, Вовчанськ, Стариця і Бударки на Харківщині.

На Куп’янському напрямку ворог обстріляв позиції наших військ в районах Іванівки, Куп’янська, Кислівки і Котлярівки Харківської області та Новоселівського і Ковалівки – Луганської.

На Лиманському напрямку вогневого ураження зазнали Новоєгорівка, Невське, Червонопопівка, Кремінна і Діброва на Луганщині.

На Бахмутському напрямку під ворожий вогонь потрапили Верхньокам’янське, Спірне, Берестове, Білогорівка, Бахмут, Іванівське, Предтечине, Кліщіївка, Курдюмівка, Дружба та Майорськ Донецької області.

На Авдіївському напрямку обстріляно Бердичі, Тоненьке, Сєверне, Авдіївку, Водяне, Георгіївку, Мар’їнку і Побєду.

На Новопавлівському напрямку вогневого ураження зазнали райони населених пунктів Велика Новосілка, Нескучне, Новоукраїнка, Богоявленка, Вугледар та Микільські Дачі Донецької області.

На Запорізькому напрямку під вогневий вплив потрапили райони 20 населених пунктів, Серед них Времівка і Новопіль Донецької області та Малинівка, Гуляйполе, Чарівне, Оріхів і Новоданилівка на Запоріжжі.

На Херсонському напрямку обстрілів з реактивних систем залпового вогню, ствольної артилерії та мінометів зазнали райони 21 населеного пункту. Зокрема це Золота Балка, Миколаївка, Тягинка, Понятівка, Антонівка, Берегове, Янтарне та Херсон. Є жертви серед цивільного населення.

Противник продовжує зазнавати втрат. Так, в районі Новоіванівки Луганської області облаштовано ще один військовий шпиталь. На лікуванні перебуває близько 100 російських військовослужбовців. Ступінь важкості поранення зазвичай занижують та не обліковують у медичних документах. Після надання мінімальної допомоги – відправляють на передову.

Авіація Сил оборони протягом минулої доби завдала 9 ударів по районах зосередження ворога та 2 удари по позиціях його зенітно-ракетних комплексів.

Ракетники і артилеристи уразили 13 районів зосередження живої сили противника, 1 пункт управління та 1 склад боєприпасів.

 

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Введення російських регулярних військ на лінію фронту в Бахмуті відтермінувало кульмінацію наступу "групи Ваґнера" і зберегло ініціативу в російських операціях навколо міста. Прогноз ISW від 27 грудня про те, що російський наступ на Бахмут досягає апогею, виявився неточним.

• ISW не прогнозує неминучого падіння Бахмута, і надзвичайно малоймовірно, що російські сили зможуть здійснити раптове оточення українських сил у Бахмуті.

• Російське військове командування переоцінює російські військові можливості для швидкого просування в Донецькій області та на цілому театрі бойових дій.

• Російські регулярні війська можуть замінити виснажені сили ПВК "Ваґнера", передислокувавши їх із Бахмута на лінію фронту в Запорізькій області.

• Міністерство оборони Росії може намагатися повністю вивести війська "Ваґнера" з-під Бахмута, щоб створити регулярну російську військову командну структуру як єдиного переможця боїв під Бахмутом у припущенні, що російські сили візьмуть місто.

• Українські офіційні особи, як і ISW, далі оцінюють, що неминучий наступ російських військ у найближчі місяці є найбільш вірогідним варіантом розвитку подій, а також припускають, що українські війська планують розпочати більш масштабний контрнаступ.

• Відомі російські мілблогери продовжують викривати російські воєнні невдачі в Україні через все публічніші та розкрученіші платформи.

• Росія продовжує використовувати антитерористичні закони як зброю, щоб виправдати внутрішні репресії.

• Російські війська 31 січня продовжували обмежені наземні атаки, щоб відновити втрачені позиції на лінії Сватове–Кремінна.

• Російські війська продовжували наступальні дії вздовж лінії фронту в Донецькій області.

• Російські війська навряд чи отримають значну вигоду десь на сході України від свого локалізованого наступу навколо Вугледара.

• Ймовірно, російські війська віддають перевагу диверсійній та розвідувальній діяльності над захопленням територій на півдні України.

• Генеральний прокурор Росії Іґорь Краснов визнав провал російської мобілізації, намагаючись представити невдачі у виконанні та порушення політики як вирішені.

• Російська окупаційна влада продовжує використовувати програми залучення молоді та освітні програми для зміцнення соціального контролю над окупованими територіями.

 

01.02.2023