342-й день війни Росії в Україні. Хроніка

23:07 Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна так готується до нової фази російського наступу, щоб друга спроба агресора обернулася вже на остаточну поразку Росії. "Наші сили оборони й безпеки, державна влада України, наші партнери – ми всі разом спрямовуємо наші зусилля так, щоб Росії не лише не вдалося відігратися на полі бою, а щоб окупант втратив у своїх спробах реваншу останню надію на агресію. Програш Росії зробить безальтернативним надійний і тривалий мир", – заявив Зеленський у вечірньому зверненні.

 

 

22:31 Польща намагаться скоротити термін навчання українських військовослужбовців на бойових танках Leopard до п'яти тижнів – вдвічі менше, ніж звикло. Про це повідомляє Reuters. "Якщо ми інтенсифікуємо підготовку – інструктори, наш час і наші вихідні – ми зможемо підготувати цілий екіпаж за п'ять тижнів", – заявив Мацєй Банашинський, командир польського навчального центру Leopard. Курси проводять не лише для екіпажів, а й механіків.

 

 

21:48 Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук виступив у Національній асамблеї Франції. Спікер закликав французів підтримати надання Україні військової техніки, зокрема, літаків. "Дайте нам літаки! Дайте нам крила нашої перемоги! Крила, якими ми закриємо Україну та захистимо всю Європу!" – заапелював Стефанчук. Голова ВР також закликав французький парламент визнати Голодомор геноцидом українського народу.

 

 

 

20:50 На території одного з державних підприємств у місті Шостка на Сумщині прогримів вибух. Згідно з попередніми висновками, у промислову будівлю влучила ракета, пошкодивши дах, перекриття, вікна. Постраждало двоє цивільних.

 

 

20:22 Міністерство оборони вирішило повернути громадський контроль за закупівлями речового майна, пально-мастильних матеріалів і харчування, повідомив Олексій Резніков. Голова Міноборони доручив здійснити аналіз цін та процесу їх формування, зменшити термін договору з постачальниками, розробити нові підходи, які передбачатимуть механізми прозорості та підзвітності, переходу до меню (раціонів) зі збереження продуктового розмаїття, публікації цін тощо. "Ми застосуємо ці інструменти для підвищення прозорості закупівель не тільки для харчування, а й для речового майна, ПММ. Зараз проводимо перевірку цін по всій номенклатурі. Я буду особисто контролювати виконання цього плану і доповідати громадянському суспільству про прогрес і результати", – задекларував Резніков. Він повідомив, що в міністерстві запровадили внутрішнє правило звіряння всіх цін під час укладання контрактів із реєстром Мінекономіки та ринковими цінами.

 

 

19:43 Кабінет Міністрів припинив дію угоди між урядом України та урядом Росії про повітряне сполучення та співробітництво в галузі повітряного транспорту, укладену 12 січня 1994 року, та угоди про принципи співробітництва в галузі виробництва та постачання авіаційної техніки, підписаної 8 лютого 1993 року.

 

 

19:17 Президент України Володимир Зеленський відбув телефонну розмову з прем'єр-міністром Канади Джастіном Трюдо. "Детально поінформував його про стан справ на фронті та оборонні потреби України в бронетехніці, артилерії, авіації. Узгодили спільні дипломатичні кроки, зокрема щодо реалізації формули миру", – прокоментував Зеленський у twitter.

 

 

18:50 Сполучені Штати Америки не зауважили жодних ознак, щоб кошти, виділені Україні, використовувалися не за призначенням. Про це заявила представниця казначейства Меган Аппер у коментарі Reuters. "У нас немає жодних ознак того, що американські кошти були використані в Україні не за призначенням. Ми вітаємо поточні зусилля українського уряду щодо співпраці з нами для забезпечення належних гарантій, щоб американська допомога дійшла до тих, кому вона призначена", – заявили у Міністерстві фінансів США.

 

 

18:31 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Російська Федерація продовжує вести повномасштабну збройну агресію проти України. Ворог не полишає намірів знищити критичну інфраструктуру нашої держави, завдає ударів по цивільних об’єктах та помешканнях мирного населення.

Російські окупанти протягом доби завдали 3 авіаційних та 3 ракетних ударів. Також здійснили понад 20 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Пошкоджень зазнала цивільна інфраструктура у Харківській, Донецькій та Херсонській областях.

Загроза авіаційних та ракетних ударів залишається по всій Україні.

Противник продовжує вести наступальні дії на Лиманському та Бахмутському напрямках, зазнаючи великі втрати. Веде безуспішні наступальні дії на Авдіївському та Новопавлівському напрямках. На Куп’янському та Запорізькому напрямках веде оборону раніше захоплених рубежів.

На Херсонському напрямку обстрілює позиції наших підрозділів та цивільних об’єктів.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках обстановка без суттєвих змін, наступальних угруповань противника не виявлено.

На Сіверському напрямку противник здійснив обстріли з мінометів в районах населених пунктів Клюси, Містки, Гута-Студенецька, Леонівка Чернігівської області; Сопич, Волфине Сумської області та Леміщине Харківської області.

На Слобожанському напрямку противник не припиняє здійснювати обстріли позицій наших військ вздовж лінії зіткнення. В результаті мінометних та артилерійських обстрілів постраждали райони населених пунктів: Ветеринарне, Стрілеча, Глибоке, Зелене, Нескучне, Огірцеве, Вовчанськ, Стариця, Бударки Харківської області.

На Куп’янському напрямку ворог здійснив обстріл позицій наших військ в районах населених пунктів Іванівка, Куп’янськ, Кислівка, Котлярівка Харківської області та Новоселівське, Ковалівка Луганської області.

На Лиманському напрямку противник здійснив мінометні та артилерійські обстріли в районах населених пунктів Новоєгорівка, Невське, Червонопопівка, Кремінна, Діброва Луганської області.

На Бахмутському напрямку вогневого ураження зазнали райони населених пунктів: Верхньокам’янське, Спірне, Берестове, Білогорівка, Бахмут, Іванівське, Предтечине, Кліщіївка, Курдюмівка, Дружба та Майорськ Донецької області.

На Авдіївському напрямку під ворожий вогонь потрапили райони населених пунктів Бердичі, Тоненьке, Сєверне, Авдіївка, Водяне, Георгіївка, Мар’їнка, Побєда Донецької області.

На Новопавлівському напрямку вогневого ураження зазнали райони населених пунктів: Велика Новосілка, Нескучне, Новоукраїнка, Богоявленка, Вугледар та Микільські Дачі Донецької області.

На Запорізькому напрямку вогневого ураження зазнали райони 15 населених пунктів, зокрема: Времівка і Новопіль Донецької області; Малинівка, Гуляйполе, Чарівне, Оріхів, Новоданилівка Запорізької області.

На Херсонському напрямку обстрілів з реактивних систем залпового вогню, ствольної артилерії та мінометів зазнали райони 17 населених пунктів зокрема: Золота Балка, Берислав, Веселе, Миколаївка, Тягинка, Понятівка, Антонівка, Берегове, Янтарне Херсонської області та місто Херсон. Є жертви серед цивільного населення.

Окупанти посилили фільтраційні та контрдиверсійні заходи на тимчасово зайнятих територіях Херсонської області. Так, російські окупаційні війська обмежили в’їзд та виїзд з населеного пункту Улянівка, проводяться обшуки у місцевих мешканців та перевірка мобільних телефонів.

У Донецьку серед військовослужбовців російських окупаційних військ та найманців так званої пвк “вагнер” значно зросла кількість захворювань на особливо небезпечні інфекції, що може бути пов’язане з відсутністю нормальних санітарно-гігієнічних умов у місцях розташування підрозділів противника.

Авіація Сил оборони України протягом поточної доби завдала 9 ударів по районах зосередження живої сили, озброєння і військової техніки противника та 2 удари по позиціях зенітно-ракетних комплексів.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України за добу уразили 9 районі зосередження живої сили противника та 1 склад боєприпасів.

 

 

18:19 Сили оборони України сповільнили темп наступальних дій на ділянці Сватове-Кремінна, заявив в етері національного телемаратону речник Східного угруповання військ Сергій Череватий. “Бойові задачі не завжди є наступальними. Працюємо на виснаження ворога. Коли будуть сприятливі фактори, війська неодмінно перейдуть до рішучих дій... Ми не росіяни і даремно не ризикуємо своїми військовослужбовцями. Якщо зараз несприятлива погода або потрібні додаткові резерви та засоби вогневої підтримки, ми діємо, як приписує здоровий глузд та адекватна сучасна військова наука. На цій ділянці ми системно працюємо по знищенню логістики ворога, його командних пунктів, завдаємо ударів по скупченню особового складу, складів ПММ, артилерійських боєприпасів”, – пояснив Череватий.

 

 

18:02 Франція передасть Україні ще 12 самохідних артилерійських установок Caesar калібром 155 мм та допоможе із навчанням українських військовослужбовців. Про це після зустрічі з міністром оборони України Олексієм Резніковим у Парижі оголосив його французький колега Себастьєн Лекорню.

 

 

17:27 Начальником управління патрульної поліції Львівської області призначили 31-річного Андрія Крутеня, який дотепер очолював патрульну поліцію Волині. Про це виданню ZAXID.NET повідомили у патрульній поліції Львівщини. Попереднього керівника Романа Пилипенка, який осоромився в скандалі з перепусткою своїй любасці, переводять в іншу область на нижчу посаду.

 

 

17:11 Частка отриманої з відновлюваних (сонячних та вітрових) джерел електроенергії у 2022 році перевищила отриману від спалювання газу (щодо спалюваного вугілля це сталося три роки тому) при різкому зменшенні частки атомної енергетики, свідчать дані британської дослідницької компанії Ember. Частка відновлюваних джерел становить 22,3%, газу –19,9%, вугілля – 16,0%, а атомна та гідроенергетика – 32,2%.

 

 

 

16:44 Китай уважно спостерігає за війною Росії проти України і врахує досвід застосування грубої сили для вирішення власних політичних інтересів. Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ у Токіо на пресконференції з прем'єр-міністром Японії Фуміо Кісідою. "Якщо президент Путін переможе в Україні, це стане меседжем про те, що авторитарні режими можуть досягати своїх цілей через грубу силу. Це є небезпечно. Те, що відбувається в Європі сьогодні, може статися у Східній Азії завтра", – цитує Bloomberg.

 

 

16:23 Президент Литви Гітанас Науседа закликав країни – члени НАТО відмовитися від принципу "червоних ліній", коли йдеться про допомогу Україні у відбитті злочинної російської агресії. Пан Науседа нагадав, що колись "червоними лініями" вважалося і постачання танків, і надання Україні статусу країни-кандидата на вступ до ЄС, а декотрі країни ще кілька місяців тому погоджувалися постачати лише бронежилети і каски. “Я бачив, як було намальовано багато "червоних ліній". Іноді у мене виникало враження, що ці "червоні лінії" намальовані не нами, західними країнами, демократіями, а терористичною державою Росія, яка намагається провести їх через страх і погрози. Вона намагається нав'язати їх", – сказав литовський президент у інтерв'ю LRT TV.

 

 

16:07 Позавчора коло 16-ої години невідомі гакери увійшли в систему електронних табло Ермітажу в Санкт-Петербурзі та вивели на них повідомлення про події в українській Бучі, пише російське видання "Фонтанка", не повідомляючи, що саме з'явилося на моніторах.

 

 

15:49 Україна веде активні переговори для розблокування рішень щодо передачі винищувачів і далекобійних ракет, здатних вражати цілі на відстані до 300 км, запевнив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

 

 

15:40 Вищий антикорупційний суд України (ВАКС) визнав необґрунтованим пред'явлену ексголові НАК "Нафтогаз України" Андрію Коболєву підозру в заволодінні шляхом зловживання своїм службовим становищем понад 229 млн грн, повідомив його адвокат Олексій Носов. Прокуратура вже подала апеляційну скаргу на це рішення ВАКС, тепер Апеляційна палата ВАКС має оцінити докази сторони захисту та висновки слідчого судді й ухвалити остаточне рішення у питанні обрання запобіжного заходу.

 

 

15:08 Компанія Quantum-Systems GmbH в рамках фінансованої урядом ФРН програми військової допомоги ЗСУ поставить українській армії 105 додаткових розвідувальних БПЛА Vector зі значною тривалістю польоту.

 

 

14:59 У європейських містах запрацювали перші 11 хабів для збору комп'ютерної техніки для українців, постраждалих від війни, у межах ініціативи Laptops for Ukraine. "Будь-яка європейська соціально відповідальна компанія може взяти участь у зборі ноутбуків, планшетів, смартфонів для українських шкіл, лікарень, державних адміністрацій та інших установ, які постраждали від збройної агресії РФ", – повідомили у Міністерстві цифрової трансформації України. Наразі хаби збору техніки встановлено у Парижі, Трієрі, Гранаді, Ойпені, Антверпені, Брюсселі, Карлових Варах, Празі, Любляні, Таллінні, Ораді.

 

 

14:41 Українська Гельсінська спілка з прав людини і Харківська правозахисна група різко розкритикували правозахисну організацію Human Rights Watch за оприлюднену 31 січня доповідь про використання українськими збройними силами протипіхотних мін ПФМ-1 в районі Ізюму в Харківській області:

" Ми намагалися зупинити цю публікацію, звернувшись 29 січня напряму до керівництва HRW. Ми пропонували спочатку вивчити це питання через консультації разом з нами з військовими з Міністерства оборони. Проте наші зусилля виявилися марними.

Незалежно від коректності дослідження, оприлюднення такого звіту несе значні репутаційні ризики для України та, безсумнівно, вплине на зусилля держави щодо забезпечення постачання західної зброї. HRW, як і Amnesty International, користуються значною громадською довірою в Європі та США, і такі звіти підживлюють російську пропаганду та підривають суспільну підтримку постійної військової допомоги Україні з боку західних урядів.

Один з ключових принципів законодавства про свободу інформації проголошує, що інформація публікується, якщо шкода від публікації менша, ніж шкода від відмови від публікації. Ми переконані, шо в ситуації, коли Україна є об'єктом агресії значно більш могутньої у військовому відношенні держави, публікація такої доповіді принесе велику шкоду, значно більшу, ніж користь від отримання результатів дослідження.

Ми глибоко обурені тим, що HRW фактично підтримує нашого ворога".

 

 

14:14 Міністри оборони Австрії та Угорщини Клаудія Таннер та Крістоф Салай-Бобровницький під час зустрічі в Будапешті обговорили оборонну співпрацю і спільно задекларували, що не постачатимуть озброєння Україні, повідомляє Euractiv. Таннер вважає, що найбільша небезпека полягає в тому, що війна може поширитися на Європу – навіть якщо це не конвенційні бойові дії, а гібридна війна чи міґраційна криза.

 

 

13:52 Начальник Головного управління розвідки Міноборони України генерал-майор Кирило Буданов в інтерв'ю The Washington Post підтвердив свої прогнози щодо повернення Криму до літа: «Крим нам повернуть. Я вам більше скажу: все це почалося в Криму у 2014 році, там усе закінчиться»

 

 

13:28 Демократичні країни мають запровадити спеціальний збір на відновлення України для всіх громадян Росії понад вартість візи або повністю закрити росіянам в'їзд, запропонував у Foreign Affairs колишній посол США у Москві директор Інституту міжнародних досліджень Стенфордського університету Майкл Макфол.

 

 

13:01 Україна за рік покращила свої позиції в Індексі сприйняття корупції на один бал. У рейтингу, котрий укладає організація Transparency International, наша держава набрала 33 пункти зі 100 можливих. Тепер Україна посідає 116 місце зі 180 країн у СРІ. "Набрані Україною 33 бали у 2022 році – це найвищий показник нашої країни з часу запуску оновленої методології СРІ. Таким чином за останні 10 років показник України зріс на 8 балів. Попри російське вторгнення, наша країна показала, що її прогрес в боротьбі з корупцією – це сталий процес, який продовжується навіть у найскладніший період існування держави", – прокоментували в організації "Transparency International Україна".

 

 

12:32 "Українцям треба дати все необхідне для якнайшвидшого закінчення війни і негайно розпочати процес прийняття України до НАТО. Якби це сталося раніше, то війни би не було", – заявив Борис Джонсон і обґрунтував свої тези на шпальтах The Washington Post.

 

 

12:20 Президент Бразилії Лула да Сілва запропонував посередництво у переговорах між Україною та Росією лідера Китаю Сі Цзіньпіна. Да Сілва бачить потребу створити групу з достатньо сильних і поважних країн, щоби сісти за стіл переговорів із обома сторонами війни в Україні. Про це бразильський президент заявив на спільній пресконференції з канцлером Німеччини Олафом Шольцом. Да Сілва також заявив, що його країна не постачатиме Україні снарядів для зенітних самохідних установок Gepard, про що просив канцлер Шольц.

 

 

12:04 Сполучені Штати не збираються передавати Україні винищувачі F-16заявив американський президент Джо Байден, відповівши коротким "ні" на запитання, чи Вашінґтон підтримує ідею передачі американських літаків Києву. Проте незрозуміло, означало "ні" президента "ніколи" чи "не зараз". Politico ж, покликаючись на анонімного американського чиновника, пише, що ця заява Байдена аж ніяк не означає, що рішення з цього питання вже ухвалене: "Поважної дискусії на високому рівні щодо F-16 ще не було. Не схоже, що заява Байдена є результатом перегляду внутрішньої політики, вона є лише поточною позицією".

 

 

11:49 Танки Challenger 2 надійдуть до України з Великої Британії у травні або на початку червня, заявив міністр оборони Бен Воллес.

 

 

11:28 Контррозвідка Служби безпеки України викрила та затримала агента головного управління генштабу ЗС РФ під час контрдиверсійних заходів у прифронтових районах Донбасу – депутата Сіверської міської ради від забороненої в Україні партії "ОПЗЖ": "З жовтня минулого року він збирав розвіддані про дислокацію підрозділів Сил оборони на території Бахмутського району. Також він передавав координати місцевих об’єктів критичної інфраструктури, зокрема енергогенеруючих підприємств". 

 

 

11:15 Нині в Чорному морі на бойовому чергуванні є 12 російських кораблів, серед яких 3 носії крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить близько 20 ракет, попередили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

11:03 Споживання електроенергії в Україні через похолодання продовжує зростати, в енергосистемі зберігається значний дефіцит ще й через те, що протягом доби декілька блоків теплових електростанцій виведено в ремонт із технологічних причин, повідомили в Укренерго. До всіх обленерго доведені ліміти споживання, які діють упродовж доби, але станом на ранок 31 січня перевищення лімітів не зафіксовано, аварійні відключення диспетчерським центром НЕК “Укренерго” не застосовувалися.

 

 

10:49 Для свого захисту Україна потребує заміни морально та фізично застарілих радянських літаків різних типів єдиним типом багатоцільового винищувача, ними можуть стати F-16, потреба в яких оцінюється у кількості до двох сотень, заявив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат. Авіаційне угрупування росіян, яке зосереджене на чотирьох десятках аеродромів у Росії, Білорусі та на окупованих територіях, у п’ять-шість разів переважає українську авіацію за кількістю бойових машин. The Guardian прогнозує, що міністр оборони України Олексій Резніков під час свого візиту до Парижа попросить у президента Франції Емманюеля Макрона бойові винищувачі для української армії.

 

 

10:22 Міністерство закордонних справ України вважає неприйнятними висловлювання президента Хорватії, який заявив про те, що тимчасово окупований Кримський півострів нібито "ніколи більше не буде Україною", – заявив речник МЗС Олег Ніколенко. Водночас він зазначив, що ми високо цінуємо та дякуємо уряду Хорватії та хорватському народу за непохитну підтримку українців у боротьбі проти агресії Росії.

 

 

10:08 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

За останні три дні Росія, ймовірно, перетворила свої зондувальні атаки навколо міст Павлівка та Вугледар у більш скоординований штурм.

Ці населені пункти розташовані за 50 км на південний захід від Донецька, і Росія вже використовувала 155-ту морську піхотну бригаду під час невдалого штурму цього ж району в листопаді 2022 року. Елементи 155-ої бригади знову задіяні у складі сил кількісно щонайменше з бригаду, які, ймовірно, просунулися на кілька сотень метрів за невелику річку Кашлагач, яка протягом кількох місяців позначала лінію фронту.

Російське командування, ймовірно, має на меті розробити новий напрямок наступу на підконтрольну Україні територію Донецької області та відволікти українські сили від Бахмутського напрямку, де точаться запеклі бої. Існує реалістична ймовірність того, що Росія продовжить досягати локальних успіхів на цьому напрямку. Однак малоймовірно, що Росія має достатньо незадіяних військ у цьому районі, щоб досягти оперативно значного прориву.

 

 

09:53 В уряді розробили план із цифровізації військово-лікарської комісії з метою знизити черги та навантаження на поранених військових, повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

 

 

09:35 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 127 500 (+850) осіб,

танків – 3201 (+0) од.,

бойових броньованих машин – 6378 (+9) од.,

артилерійських систем – 2197 (+1) од.,

РСЗВ – 454 (+1) од.,

засобів ППО – 221 (+0) од.,

літаків – 293 (+0) од.,

гелікоптерів – 284 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1951 (+4) од.,

крилатих ракет – 796 (+0) од.

кораблів /катерів – 18 (+0) од.,

автомобільної техніки – 5048 (+7) од.,

спеціальної техніки – 200 (+1) од.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

93,6% танків (з них 1,1% за минулий тиждень),

36,8% бойових броньованих машин (з них 0,4% за минулий тиждень),

84,3% автомобільної техніки (з них 1,5% за минулий тиждень),

71,3% артилерійських систем (з них 1,4% за минулий тиждень),

40,8% РСЗВ (з них 0,4% за минулий тиждень),

23,5% літаків (з них 0,2% за минулий тиждень),

31,9% гелікоптерів (з них 0,3% за минулий тиждень),

15,8% засобів ППО (з них 0,1% за минулий тиждень).

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Російська федерація продовжує вести повномасштабну збройну агресію проти України.

Ворог не припиняє нищити критичну інфраструктуру нашої держави, завдає ракетних ударів, здійснює артилерійські обстріли цивільних об’єктів та помешкань мирного населення.

Так, протягом минулої доби, противник завдав 3 авіаційних та 4 ракетних удари. Здійснив понад 60 обстрілів з реактивних систем залпового вогню, зокрема, по житлових будинках міст Херсон та Очаків. Є постраждалі серед мирних жителів.

Високою залишається загроза авіаційних та ракетних ударів по всій території України.

Противник продовжує вести наступальні дії на Лиманському та Бахмутському напрямках, зазнаючи великих втрат. Веде безуспішні наступальні дії на Авдіївському та Новопавлівському напрямках. На Куп’янському та Запорізькому напрямках обороняє раніше захоплені рубежі. Відзначається зневіра особового складу підрозділів російської федерації у рішеннях власного військово-політичного керівництва та виснаження особового складу від інтенсивності бойових дій.

За минулу добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Новоселівське, Білогорівка Луганської області та Ямполівка, Спірне, Красна Гора, Парасковіївка, Бахмут, Кліщіївка, Іванівське, Авдіївка, Водяне, Первомайське і Вугледар на Донеччині.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках обстановка без суттєвих змін, наступальних угруповань противника не виявлено. На полігонах республіки білорусь триває підготовка підрозділів противника.

Продовжуються обстріли військами російської федерації населених пунктів поблизу державного кордону, що спричиняють втрати серед цивільного населення та руйнування приватної власності. Окупанти обстріляли райони населених пунктів Хрінівка, Гута-Студенецька і Красний Хутір Чернігівської області; Сопич, Волфине, Шпиль, Басівка, Запсілля, Мезенівка, Велика Писарівка Сумської області та Ветеринарне, Глибоке, Стрілеча, Борисівка, Нескучне, Стариця, Огірцеве, Верхня Писарівка, Вовчанськ, Бударки, Новомлинськ та Дворічна на Харківщині.

На Куп’янському напрямку від ворожого вогню постраждали Синьківка, Куп’янськ, Іванівка, Кислівка і Котлярівка Харківської області та Новоселівське і Андріївка на Луганщині.

На Лиманському напрямку обстріляні Новоєгорівка, Макіївка, Невське, Червонопопівка, Кремінна Луганської області та Ямполівка, Діброва, Ямпіль і Спірне на Донеччині.

На Бахмутському напрямку вогневого впливу зазнали Верхньокам’янське, Спірне, Білогорівка, Веселе, Красна Гора, Парасковіївка, Бахмут, Іванівське, Кліщіївка, Озарянівка, Дружба, Іванопілля та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку під ворожий танковий, мінометний та артилерійський вогонь потрапили Бердичі, Тоненьке, Сєверне, Водяне, Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка та Побєда Донецької області.

На Новопавлівському – обстріляно Водяне, Богоявленка, Новоукраїнка, Вугледар, Микільські Дачі та Нескучне Донецької області.

На Запорізькому напрямку постраждали, зокрема, Времівка і Новопіль на Донеччині, а також Ольгівське, Білогір’я, Чарівне, Мала Токмачка, Новоданилівка, Оріхів, Кам’янське і Новоселівка Запорізької області. Загалом понад 20 населених пунктів.

На Херсонському напрямку обстрілів з реактивних систем залпового вогню, ствольної артилерії та мінометів зазнали райони населених пунктів Одрадокам’янка, Іванівка, Токарівка, Антонівка, Первомайське, Велетенське та Херсон.

Противник продовжує зазнавати великих втрат та почав використовувати додаткові цивільні медичні установи для розміщення поранених російських загарбників. У місті Луганськ на території пологового будинку міської лікарні № 3 та пологового будинку обласної лікарні окупанти розгорнули “польовий шпиталь”, де лікують російських військовослужбовців. У зв’язку з використанням противником двох пологових будинків для лікування поранених росіян в місті можливо прийняти пологи лише в Луганському обласному перинатальному центрі, де катастрофічно не вистачає місць та створюються ризики і несприятливі умови для пологів.

Авіація Сил оборони України протягом доби завдала 4 удари по районах зосередження ворога, а підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 3 пункти управління, 4 райони зосередження та 2 склади боєприпасів окупантів.

 

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Західні, українські та російські джерела продовжують вказувати на те, що Росія готується до неминучого наступу, підтверджуючи оцінку ISW, що наступ у найближчі місяці є найбільш вірогідним варіантом дій.

• Іранські державні медіа повідомили, що 29 січня Іран і Росія встановили прямі фінансові канали зв'язку між іранськими банками і більш ніж 800 російськими банками.

• Російські війська продовжували наземні атаки з метою відновлення втрачених позицій на захід від Кремінної, в той час як українські війська проводили контрнаступальні операції на північний захід від Сватового.

• Українські війська продовжували завдавати удари по скупченнях російських військ у тилових районах Луганської області.

• Російські війська продовжували наземні атаки по всій лінії фронту в Донецькій області.

• Російські війська продовжували здобувати незначні територіальні здобутки поблизу Бахмута.

• Російські війська не проводили жодних підтверджених наземних атак у Запорізькій області.

• Міністерство оборони Росії продовжило заходи з переведення російських військових на професійну основу, хоч стикається з постійною негативною реакцією на ці заходи.

• Російські війська й окупаційна влада продовжують переслідувати кримських татар, намагаючись пов'язати антиросійські настрої з екстремістською або терористичною діяльністю.

 

 

31.01.2023