Байден заявив про відсутність у США планів постачати Україні F-16.

За твердженням аналітиків, ця заява президента США не означає, що рішення з цього питання вже ухвалене.

 

 

Сполучені Штати не збираються передавати Україні винищувачі F-16, заявив американський президент Джо Байден. «Ні», – відповів він на запитання американських журналістів про те, чи Вашінґтон підтримує ідею передачі американських літаків Києву. Проте з відповіді глави Білого дому не було зрозуміло, чи означало «ні» президента – «ніколи» чи «не зараз».

 

Водночас видання Politico, покликаючись на анонімного американського чиновника, пише, що ця заява президента США Джо Байдена аж ніяк не означає, що рішення з цього питання вже ухвалене. «Поважної дискусії на високому рівні щодо F-16 ще не було», – запевнив він. За словами джерела, «не схоже, що заява Байдена є результатом перегляду внутрішньої політики, а є лише поточною позицією».

 

Газета нагадує, що в інтерв'ю MSNBC минулого тижня заступник радника з національної безпеки Джон Файнер (Jon Finer) заявив, що США «дуже обережно» обговорюватимуть питання про винищувачі з Києвом та союзниками. «Ми не відкидали жодних конкретних схем», – зазначив він. Зокрема, США могли б схвалити реекспорт F-16 із третіх країн.

 

Напередодні прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький підтвердив, що його країна готова передати Україні винищувачі F-16, але лише за умови «повної координації» з НАТО. Можливість поставки західних винищувачів Києву припустив і президент Франції Емманюель Макрон, наголосивши, що офіційного запиту про це Париж від Києва поки що не отримував. Тимчасом канцлер ФРН Олаф Шольц, виступаючи в Бундестазі 25 січня, відкинув можливість постачання німецьких бойових літаків Україні.

31.01.2023