338-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:13 У Києво-Могилянській академії заборонили використовувати російську мову. Нову норму прописали у правилах внутрішнього розпорядку НаУКМА, повідомив голова наглядової ради академії Геннадій Зубко. "Якщо викладання російською не ведеться в університеті вже дуже давно, то тепер заборона стосується і спілкування між собою мовою окупантів у Могилянці. Це стосується абсолютно всіх: викладачів, студентів, адміністративного персоналу", – поінформував Зубко.

 

 

19:22 Кабінет Міністрів України призначив заступника міністра інфраструктури Мустафу Найєма головою новоствореного Агентства відновлення та інфраструктурних проєктів. "Він переходить в агентство з посади заступника міністра і, фактично, очолить один з найважливіших напрямків роботи. В агентстві відновлення продовжиться робота у рамках стратегічного плану повоєнної відбудови. Це складний і комплексний процес, який включатиме десятки тисяч обʼєктів для відновлення в усіх галузях", – поінформував віцепрем'єр-міністр з відновлення України, міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков. Ключові задачі, котрі стоять перед новоствореним відомством, – запуск фактичної роботи з першими об'єктами відновлення; механізм взаємодії з донорами – урядами країн, міжнародними фінансовими інституціями, неурядовими організаціями; координація запитів від регіонів щодо пріоритетних проєктів відновлення.

 

 

18:59 Гіперзвукові ракети Х-47 "Кинджал" під час ракетного обстрілу 26 січня були спрямовані по об'єктах у Києві та Запоріжжі, заявив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат. "У них цих ракет мало, вони їх бережуть для ураження стратегічних цілей. Цього разу стратегічна ціль – це один з обʼєктів у Запоріжжі та один з обʼєктів енергетичної інфраструктури Києва", – розповів Ігнат в етері національного телемаратону. Він нагадав, що "Кинжал" летить балістичною траєкторією; винищувач МіГ-31К доправляє ракету у верхні шари атмосфери, запускає, і вона при заході на ціль летить із величезною швидкістю.

 

 

18:41 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Відзначається нарощування активності застосування авіації противника на всіх напрямках.

Російські окупанти протягом доби завдали 24 авіаційних та 7 ракетних ударів. Також здійснили понад 30 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Внаслідок ударів російської федерації по цивільній інфраструктурі міст Кіндрашівка Харківської області, Часів Яр Донецької області, селища Камишани та міста Херсон є загиблі та поранені серед мирного населення. Пошкоджено будівлі обласної цивільної інфекційної лікарні в Херсоні.

Не зважаючи на значні втрати, з метою покращити тактичне положення противник продовжує наступальні дії на Бахмутському, Лиманському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках. На Куп’янському, Запорізькому та Херсонському – обороняється.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках обстановка без змін, наступальних угруповань противника не виявлено. Обстрілів з танків, мінометів та артилерії зазнали райони населених пунктів Сеньківка і Тимоновичі Чернігівської області; Волфине і Тимофіївка – Сумської; а також понад 15 населених пунктів на Харківщині, зокрема Ветеринарне, Козача Лопань, Веселе, Вовчанськ, Варварівка, Бударки, Білий Колодязь, Мілове, Новомлинськ та Дворічна.

На Куп’янському напрямку противник здійснив мінометні та артилерійські обстріли районів населених пунктів Дворічне, Синьківка, Кучерівка, Іванівка, Котлярівка і Берестове Харківської області та Новоселівське, Стельмахівка і М’ясожарівка на Луганщині.

На Лиманському напрямку під вогневий вплив потрапили Макіївка, Невське і Діброва Луганської області.

На Бахмутському напрямку вогневого ураження зазнали райони понад 20 населених пунктів. Серед них – Веселе, Білогорівка, Благодатне, Бахмут, Часів Яр, Кліщіївка, Біла Гора, Дружба, Залізне і Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку під ворожий вогонь потрапили Бердичі, Авдіївка, Невельське, Красногорівка, Мар’їнка і Новомихайлівка.

На Новопавлівському напрямку противник знову обстріляв Богоявленку, Вугледар та Золоту Ниву Донецької області.

На Запорізькому напрямку постраждали, зокрема, Залізне, Іллінка, Времівка і Зелене Поле на Донеччині, а також Ольгівське, Малинівка, Мала Токмачка, Малі Щербаки, Кам’янське і Плавні Запорізької області. Загалом 20 населених пунктів.

На Херсонському напрямку обстрілів з реактивних систем залпового вогню, ствольної артилерії та мінометів зазнали райони населених пунктів Золота Балка, Гаврилівка, Дудчани, Червоний Маяк, Монастирське, Томарине, Бургунка, Тягинка, Станіслав та Херсон.

Ворог продовжує використовувати мережу цивільних закладів охорони здоров’я на тимчасово окупованій території для лікування своїх поранених військових. Так, у місті Хрустальний Ровеньківського району Луганської області, в приміщені міської лікарні окупанти розгорнули “польовий шпиталь”, де лікують російських військовослужбовців та найманців ПВК “вагнер”. Разом з тим, в Каїрах Каховського району Херсонської області, на базі Каїрського психоневрологічного інтернату, також лікуються російські окупанти.

росія продовжує грабувати. За наявною інформацією, в Енергодарі, з 2 лютого, ворог створює на атомній електростанції комісію для перевірки двох ліній електроживлення по 750 КВт з метою планування відновлювальних робіт та подачі живлення для транзиту електроенергії із Запорізької АЕС до росії.

У тимчасово зайнятому курортному селищі Залізний Порт Скадовського району Херсонської області, російська так звана "адміністрація" здійснює перепис та конфіскацію в українських громадян не перереєстрованого за російським законодавством бізнесу (пансіонати, кафе, ресторани).

Авіація Сил оборони завдала 7 ударів по районах зосередження окупантів, а також удар по позиціях зенітно-ракетних комплексів. Протягом поточної доби підрозділи зенітних ракетних військ Повітряних Сил ЗСУ збили російський Су-25 та вертоліт Мі-8.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України в той же час уразили 2 райони зосередження живої сили загарбників.

 

 

18:14 Національна гвардія України заявила про те, що Окремий загін спеціального призначення "Aзов" надалі залишається у складі Нацгвардії, натомість статус 3-ої штурмової бригади ЗСУ отримав підрозділ сил спеціальних операцій "Азов". "Окремий загін спеціального призначення «Aзов» Національної гвардії України – це підрозділ, створений 5 травня 2014 року у складі МВС. У листопаді 2014 року підрозділ увійшов до складу Національної гвардії України з подальшою комплектацією його відповідно до завдань Національної гвардії України. У той же час, 9 березня 2022 року на базі підрозділу територіальної оборони «Aзов», що почав формуватися у Києві з перших днів російського вторгнення 2022 року, було створено підрозділ ССО «Aзов». 26 січня 2023 цей підрозділ став 3-ю окремою штурмовою бригадою Сухопутних військ ЗС України. Підрозділ «Aзов» у складі ЗС України слід відрізняти від Окремого загону спеціального призначення «Aзов» у складі Національної гвардії. Хоча завдання цих підрозділів Сил оборони України єдині – захист нашої держави, її суверенітету й територіальної цілісності", – заявили у Нацгвардії.

 

 

17:55 Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна потребує 300-500 танків уже зараз для того, щоб планувати наступальні операції зі звільнення своєї землі. Про це Зеленський сказав у інтерв'ю Sky News. "Якщо говорити відверто і чесно, то кількість танків і термін постачання мають більш вирішальну і критичну важливість, ніж саме рішення, яке було прийняте. Ми маємо ситуації, коли нам мали надати зброю, але ми все ще не отримали її. Іноді постачання зброї триває місяцями, ви розумієте?" – сказав Зеленський.

 

 

17:27 Кабінет Міністрів України схвалив постанову, котра забороняє на час війни виїзд чиновників за кордон без поважних причин. Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль. "Народні депутати, урядовці, представники місцевої влади, прокурори, судді та багато інших посадовців можуть перетинати державний кордон на підставі службового відрядження. Виїхати за кордон для переговорів, для лікування, для догляду за неповнолітніми дітьми – можна. Кататися на відпочинок – ні", – поінформував Шмигаль.

 

 

17:01 У московському аеропорту "Внуково" під час жорсткої посадки зазнав ушкоджень вертоліт Мі-8. Згідно з попередньою інформацією, гелікоптер належить до спеціального льотного загону "Росія", котрий обслуговує перших осіб РФ.

 

 

16:39 В Україні приступили до формування перших у світі ударних рот із безпілотних літальних апаратів. "Вже відібрано найпрофесійніших військовослужбовців, які очолять ударні роти. Кожна з них отримає дрони та боєприпаси, Starlink та інше необхідне обладнання, щоб долати ворога... Робимо все, щоб забезпечити воїнів сучасними технологіями", – прокоментували у Генштабі ЗСУ.

 

 

16:11 Речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат назвав винищувач F-16 найкращим кандидатом багатоцільового літака для української авіації. Україна експлуатує чотири бойові літаки – винищувачі Су-27 і Су-29, штурмовик Су-25 і бомбардувальник Су-24. Натомість F-16 міг би об'єднати всі функції. Ігнат зазначив, що українські військові пілоти вже були у США та спілкувалися з конгресменами та сенаторами щодо потреб у літаках. "Це дуже допомогло б Україні на шляху до нашої перемоги й деокупації наших земель", – зазначив він. Ігнат розповів, що список льотчиків, які можуть проходити навчання на літаках, вже давно складено. "Однак наголошу, що не пілотами єдиними. Потрібно готувати авіаційних інженерів. Небо помилок не прощає, тому цих людей потрібно готувати не менш ретельно, ніж пілотів… Щоб літак злетів, а головне – виконав завдання, працює сотня людей", – пояснив він. Зокрема, йдеться про підготовку аеродромної інфраструктури.

 

 

15:41 Біля Вугледара і Бахмута йдуть бої на виснаження, заявив речник Східного угруповання військ Сергій Череватий в етері національного телемаратону. "На Бахмутському напрямку, Авдіївському та Вугледарському напрямках вони постійно вдаються до штурмів. Наша задача – не дати ворогу прорвати оборону, виснажити та знекровити його і зменшити наступальний потенціал", – сказав Череватий. Зі слів офіцера, після Соледара ворог готується прориватися далі. Після відходу із міста сили української оборони відійшли на заздалегідь підготовлені позиції, вибудували оборону і систему ураження. На Бахмутському напрямку ворог зазнає колосальних втрат у живій силі та техніці, проте продовжує спроби прорвати оборону. "Ворог справді намагається досягнути проміжного успіху, але завдяки зусиллям наших сил оборони йому не вдається", – додав Череватий.

 

 

15:19 Рада Європейського Союзу ухвалила формальне рішення про продовження чинності антиросійських санкцій іще на шість місяців – до 31 липня.

 

 

14:50 Кремль визнав, що президент Росії Владімір Путін помилував засуджених, завербованих у "Приватну воєнну компанію Ваґнера" для війни проти України. Прессекретар Путіна Дмітрій Пєсков сказав у коментарі The Financial Times, що зеків помилували "в суворій відповідності зі законодавством".

 

 

14:31 Перша група українських військовослужбовців прибула у п'ятницю до Німеччини для проходження навчання на панцеромобілі піхоти Marder, пише Spiegel.

 

 

14:12 Президент Росії Путін доручив готувати новий наступ в Україні в лютому-березні, незважаючи на попередні невдачі на фронті, пише Bloomberg із посиланням на джерела, близькі до Кремля. Наступ російських військ має розпочатися до того, як Київ отримає від США та ЄС сучасні танки. Після втрати половини захоплених земель України навіть Путін не може заперечувати слабкість збройних сил Росії, кажуть співрозмовники агентства. Вони стверджують, що у Кремлі стали реалістичніше ставитися до воєнних планів і визнавати, що утримання нинішньої лінії фронту вже буде досягненням. Однак, незважаючи на це, Путін, як і раніше, переконаний, що він не може програти у цій війні, яку він вважає для себе «екзистенційною». Він далі розраховує, кажуть джерела, що здобути перемогу йому дозволять переважаючі сили та готовність Росії до найбільших людських втрат із часів Другої світової війни. Тому нова хвиля мобілізації можлива вже цієї весни.

 

 

13:56 Секретар РНБО Олексій Данілов натякнув, що Україна отримає західні винищувачі. На своїй сторінці у Facebook він опублікував відео із бойовим літаком F-16 і дописав: "Незабаром в небі України".

 

 

13:45 Офіс уповноваженого Верховної Ради з прав людини верифікував перебування на території РФ понад 14 тисяч українських дітей, проте їх загальна кількість може сягати більше 150 тисяч, повідомив омбудсмен Дмитро Лубінець.

 

 

12:41 Експертна комісія Міністерства культури та інформаційної політики України рекомендувала Київській міській державній адміністрації демонтувати та перенести надмогильний пам'ятник радянському генералу Миколі Ватутіну, а також визнати об'єкт таким, що відповідає критеріям і ознакам пам'ятки монументального мистецтва: "Це твір відомого скульптора Євгена Вучетича. Його монументальні скульптури встановлені, зокрема, перед будівлею ООН у Нью-Йорку, у Берліні – в колишньому секторі радянської окупації, а також у Москві та інших містах на колишній території СРСР". У Мінкультури заявили, що, спираючись на визнання експертною комісією мистецької цінності скульптури, міністерство рекомендуватиме КМДА взяти її на облік як музейний предмет та перемістити до музейних фондів: "Таким місцем зберігання може стати, наприклад, музей-заповідник "Битва за Київ у 1943 році" (с. Лютіж Київської обл.), оскільки на Лютізькому плацдармі розташовувався командний пункт Ватутіна. КМДА, у свою чергу, повинна буде прийняти рішення про демонтаж, визначити його спосіб та забезпечити демонтаж і переміщення монумента з урахуванням подальшого зберігання".

 

 

12:08 Японія запроваджує додаткові персональні санкції проти 22 росіян, а також розширює експортні обмеження. Перелік підсанкційних компаній поповнили корпорація "Іркут", АТ "Московський машинобудівний завод "Авангард", ПАТ "Камаз", конструкторські бюро, науково-технічні центри etc.

 

 

12:00 Лідерка партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко провела початок нового року на вакаціях у Дубаї. Про це йдеться у журналістському розслідуванні "Української правди". Тимошенко заскочили на віллі п'ятизіркового готелю Kempinski на насипному острові Палм-Джумейра. ЮВТ начебто провадила відлюдькуватий спосіб відпочинку – не виходила на набережну, а в автомобіль сідала на підземному паркінґу. Згідно з даними "УП", до Дубая вже перебралися депутати від "ОПЗЖ" Наталія Королевська та її чоловік Юрій Солод і Вадим Столар. Часто прилітає депутат Суто Мамоян. Там постійно проживає олігарх Валерій Хорошковський, голова Служби безпеки України при Вікторові Януковичу.

 

 

11:48 Підготовки до російського наступу на Таврійському напрямку не спостерігається, заявив керівник об’єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку Євген Єрін, відповідаючи на питання про загальну тенденцію щодо нинішньої поведінки РФ на цьому напрямку: "У цілому якоїсь масштабної наступальної операції і підготовки до неї ми наразі не бачимо, бо всі основні зусилля ворог зосереджує на сусідніх Донецькому і Луганському напрямках. Там він підтягує всі сили, і його основна задача поки що там. Якщо там буде якесь затишшя тощо – тоді вже будемо очікувати, що, можливо, почнеться і на інших напрямках".

На Запорізькому напрямку ситуація залишається стабільно складною – Росія продовжує завдавати артилерійського вогню, ракетних ударів по населених пунктах та цивільній інфраструктурі, внаслідок чого є постраждалі серед цивільного населення: "Тут продовжується активність ворога малими групами, розвідувальними або трохи такими диверсійними діями, на окремих ділянках фронту щодо перевірки, можна сказати так, на міцність нашої оборони. Наразі сили оборони відбили всі ці спроби, і ворог був змушений відступити. Лінія фронту змін не зазнала".

 

 

11:21 Народного депутата Миколу Тищенка виключили зі складу парламентської фракції "Слуги народу", повідомили у пресслужбі президентської партії.

 

 

11:04 Споживання електроенергії залишається на тому ж рівні, що і до масованої атаки 26 січня, відповідно в енергосистемі зберігається значний дефіцит потужності: остання атака росіян завдала суттєвих пошкоджень декільком об’єктам високовольтної мережі, а енергосистема все ще відновлюється після попередніх серій ворожих ракетних обстрілів, які спричинили пошкодження енергоблоків електростанцій, повідомили в Укренерго. До всіх обленерго доведені ліміти споживання, які діють упродовж доби. Диспетчерський центр бачить перевищення лімітів у десяти областях, через що застосовуються аварійні відключення у Харківській, Донецькій, Запорізькій, Кіровоградській, Київській, Черкаській, Житомирській, Волинській, Львівській, Рівненській областях. Упродовж доби можливі аварійні відключення і в інших областях.

Енергосистема України вже пережила 13 ракетних атак ворога та 15 ударів БПЛА по енергооб’єктах. Крім цього, понад 10 ГВт основних встановлених потужностей наразі недоступні українській енергосистемі і перебувають під контролем ворога. Це найбільша в Україні та Європі Запорізька АЕС, Запорізька ТЕС, Луганська ТЕС, Вуглегірська ТЕС, Каховська ГЕС. На тимчасово окупованих територіях півдня також розташована і більшість вітрових та сонячних електростанцій. А крім АЕС, решта електростанцій – це ключові регулюючі потужності. Саме вони забезпечують покриття споживання у пікові ранкові та вечірні години, у які наразі найбільший дефіцит.

 

 

10:28 Міжнародний валютний фонд вивчає можливість надання Україні багаторічного пакета допомоги сумою 16 мільярдів доларів, щоб покрити потреби країни та стати каталізатором для збільшення міжнародного фінансування, пише Bloomberg. Реалізація програми залежить від низки умов, включаючи схвалення з боку країн "Великої сімки", а також від донорів та кредиторів України, які забезпечують стійкість боргу країни.

 

 

10:03 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

За останні шість днів російські інтернет-коментатори стверджували, що російські війська досягли значних успіхів, прорвавши українську оборону на двох ділянках: у Запорізькій області під Оріховим та за 100 км на схід, у Донецькій області, під Вугледаром.

Російські підрозділи, ймовірно, провели локальні пробні атаки під Оріховим та Вугледаром, але дуже малоймовірно, що Росія насправді досягла якихось суттєвих успіхів.

Існує реальна можливість того, що російські військові джерела навмисно поширюють дезінформацію, намагаючись показати, що російська операція набирає обертів.

 

 

09:50 Польща відправить в Україну 60 танків, із них 30  PT-91 Twardy (модернізована версія радянського танка Т-72), крім раніше анонсованих 14 танків Leopard 2, повідомив прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький.

 

 

09:35 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 124 710 (+850) осіб,

танків – 3182 (+7) од.,

бойових броньованих машин – 6340 (+6) од.,

артилерійських систем – 2180 (+11) од.,

РСЗВ – 452 (+0) од.,

засобів ППО – 221 (+1) од.,

літаків – 292 (+0) од.,

гелікоптерів – 283 (+1) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1941 (+33) од.,

крилатих ракет – 796 (+47) од.

кораблів /катерів – 18 (+0) од.,

автомобільної техніки – 5001 (+15) од.,

спеціальної техніки – 199 (+4) од.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

93,1% танків (з них 1,2% за минулий тиждень),

36,6% бойових броньованих машин (з них 0,5% за минулий тиждень),

83,5% автомобільної техніки (з них 1,6% за минулий тиждень),

70,8% артилерійських систем (з них 1,5% за минулий тиждень),

40,6% РСЗВ (з них 0,8% за минулий тиждень),

23,4% літаків (з них 0,4% за минулий тиждень),

31,8% гелікоптерів (з них 0,7% за минулий тиждень),

15,8% засобів ППО (з них 0,1% за минулий тиждень).

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Слава Україні! Розпочалася триста тридцять восьма доба російського широкомасштабного вторгнення.

Протягом минулої доби противник завдав 44 авіаційних удари. 18 із них  з використанням БпЛА типу Shahed-136. Усі дрони-камікадзе збиті. Здійснив 70 пусків ракет, 47 з яких було знищено. Також, здійснив 125 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. На превеликий жаль, внаслідок ворожих ударів загинули мирні жителі та зруйновано цивільні об’єкти.

Високою залишається небезпека авіаційних та ракетних ударів по всій території України.

Підрозділи Сил оборони минулої доби відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Площанка, Невське і Червонопопівка Луганської області та Верхньокам'янське, Парасковіївка, Бахмут, Кліщіївка, Водяне, Невельське, Мар’їнка і Вугледар на Донеччині.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках обстановка залишається сталою, наступальних угруповань противника не виявлено. Проте, триває спільне навчання, під виглядом якого російська федерація нарощує авіаційне угруповання на території білорусі.

Артилерійських обстрілів зазнали райони населених пунктів Тимоновичі і Сеньківка Чернігівської області; Тимофіївка, Павлівка і Велика Писарівка на Сумщині, а також Стрілеча, Тернова, Варварівка, Стариця, Вовчанські Хутори, Охрімівка, Бударки, Колодязне та Новомлинськ Харківської області.

На Куп’янському напрямку противник обстріляв Дворічне, Синьківку, Подоли, Орлянку, Піщане, Табаївку, Берестове та Лозову на Харківщині; Стельмахівку Луганської області, а також Іванівку на Донеччині.

На Лиманському напрямку під вогонь ворога потрапили райони Макіївки, Невського, Червонопопівки, Кремінної, Діброви та Кузьминого Луганської області, а також Ямполівка на Донеччині.

На Бахмутському напрямку вогневого ураження зазнали Спірне, Білогорівка, Роздолівка, Красна Гора, Парасковіївка, Бахмут, Кліщіївка, Біла Гора, Північне та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку обстріляно Бердичі, Авдіївку, Водяне, Красногорівку, Георгіївку та Мар’їнку.

На Новопавлівському напрямку вогневого ураження зазнали Вугледар, Велика Новосілка та Времівка Донецької області.

На Запорізькому напрямку від артилерійського вогню постраждали райони понад 20 населених пунктів, зокрема, Новопіль на Донеччині, а також Полтавка, Червоне, Гуляйполе, Залізничне, Мала Токмачка, Новоданилівка, Оріхів, Новоандріївка і Степове Запорізької області та Вищетарасівка на Дніпропетровщині.

На Херсонському напрямку окупанти знову обстріляли Херсон.

Наша авіація протягом минулої доби завдала 8 ударів по районах зосередження противника, а також удар по позиції його зенітно-ракетного комплексу. Крім того, збито 3 ворожих розвідувальних БпЛА.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України уразили 4 пункти управління, район зосередження живої сили противника, 2 райони зосередження артилерії, склад боєприпасів та 2 інших важливих ворожих об’єкта.

 

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Російські війська 26 січня завдали чергової масованої серії ракетних ударів та ударів із безпілотників по Україні.

• Нещодавня сутичка між фінансистом "групи Ваґнера" Євгєнієм Прігожиним і колишнім російським офіцером Ігорєм Гіркіним викриває нову сферу конкуренції між російськими націоналістичними групами за політичний вплив у Росії на тлі воєнних невдач в Україні.

• Президент Росії Путін продовжив свою кампанію проти критичних та опозиційних голосів, розправившись із кількома великими опозиційними медіа.

• Міністерство фінансів США оголосило про нові санкції, спрямовані на глобальну мережу підтримки "групи Ваґнера", ймовірно, у відповідь на її зусилля з активізації діяльності за межами України.

• Російські джерела стверджують, що українські війська відновили контрнаступальні операції під Кремінною.

• Російські війська продовжили наземні атаки навколо Бахмута, на західних околицях Донецька та в районі Вугледара.

• Українські офіційні особи повідомили, що російські війська в Запорізькій області не проводять наступальних операцій у масштабах, необхідних для повномасштабного наступу.

• Російські мілблогери стверджували, що російські війська продовжують проводити обмежені та локальні наземні атаки в Запорізькій області.

• "Група Ваґнера", ймовірно, зазнала значних втрат у виснажливих наступальних операціях на сході України за останні кілька місяців. Велика кількість втрат, ймовірно, обмежує здатність "групи Ваґнера" продовжувати наступальні операції у високому темпі та, ймовірно, спонукатиме до подальших зусиль щодо вербування в’язнів.

• За повідомленнями, російські окупаційні чиновники продовжують "націоналізувати" майно та закривати культові споруди українських євангельських християн-баптистів в окупованій Запорізькій області, намагаючись зробити пов’язану з Кремлем православну Церкву московського патріархату домінуючою конфесією в регіоні.

 

27.01.2023