337-й день війни Росії в Україні. Хроніка

21:24 Україна розпочала серійне виробництво самохідних артилерійських установок "Богдана" з "натовським" калібром 155 міліметрів. Про це повідомив міністр оборони Олексій Резніков. "Одна така артсистема успішно пройшла випробування на полі бою. Нові артсистеми Міноборони профінансувало ще навесні 2022 року. Танки західного виробництва, які надійдуть за кілька місяців, на фронті буде підтримувати українська – у всіх розуміннях цього слова – артилерія", – прокоментував голова Міноборони.

 

 

 

20:45 Міністр оборони Канади Аніта Ананд на брифінгу у четвер оголосила про передачу Україні чотирьох танків Leopard 2. "Ці танки дадуть змогу Україні звільнити ще більше територій і захистити свій народ від брутального вторгнення Росії", – заявила Ананд.

 

 

20:21 До "Кримської платформи" приєдналася Коста-Рика. "Розширення "Кримської платформи" за рахунок країн Глобального Півдня – це підтвердження того, що питання деокупації Криму є пріоритетним для всього світу. Сьогодні питання звільнення Криму – це не лише наш національний інтерес, а інтерес кожної держави, яка поділяє принципи Статуту ООН", – поінформувала заступниця міністра закордонних справ Еміне Джеппар.

 

 

19:44 Президент України Володимир Зеленський у четвер скликав засідання Ставки Верховного Головнокомандувача. Учасники заслухали доповіді командувачів військ оперативних напрямків щодо стану справ на фронті, детально розглянули ситуацію на Бахмутському напрямку. Ставка обговорила надходження озброєння й техніки та її оперативного розподілу по угрупованнях військ. Окремо приділили увагу підготовці українських захисників за кордоном.

 

 

19:17 Сполучені Штати Америки оголосили російську "Приватну військову компанію Ваґнера" ​​транснаціональною злочинною організацією, повідомила аґенція Reuters. "Таке рішення було ухвалене у світлі трансконтинентальної загрози, що походить від ПВК "Ваґнер". Угруповання несе відповідальність та бере участь у нападах на жінок, дітей та цивільних осіб, а також займається викраденнями, насильницьким переміщенням людей, нападами на школи, лікарні, релігійні об'єкти чи місця, де цивільні особи шукають притулку. Всі ці дії є серйозним порушення прав людини та порушенням міжнародного гуманітарного права", – наголошується у повідомленні Мінфіну США.

 

 

18:52 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Ворог не полишає намірів знищити критичну інфраструктуру нашої держави, завдає ударів по цивільних об’єктах та помешканнях мирного населення. Загроза авіаційних та ракетних ударів по всій території України залишається й надалі.

Протягом цієї доби противник завдав 37 авіаційних ударів. 17 із них  з використанням БпЛА типу Shahed-136. Усі ці дрони було збито. Окрім того, російські окупанти здійснили 59 пусків ракет, 47 із яких знищено. На жаль, є влучання в цивільні об’єкти, є загиблі серед мирних жителів. Також загарбники здійснили 53 обстріли з реактивних систем залпового вогню.

Для досягнення раніше заявлених цілей, не зважаючи на значні втрати, противник продовжує наступ на Бахмутському та Новопавлівському напрямках. На Лиманському та Авдіївському напрямках ворог вів безуспішні дії з метою покращення тактичного положення. На решті напрямків – обороняється.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках без змін, наступальних угруповань противника не виявлено. Триває спільне навчання авіаційного компоненту регіонального угруповання військ збройних сил російської федерації та республіки білорусь. В той же час, обстрілів з мінометів та артилерії зазнали райони населених пунктів Тимоновичі Чернігівської області; Павлівка і Тимофіївка – Сумської, а також Стрілеча, Тернова, Стариця, Вовчанські Хутори, Колодязне і Новомлинськ на Харківщині.

На Куп’янському напрямку противник обстріляв райони населених пунктів Дворічне, Орлянка, Піщане, Берестове і Лозова Харківської області; Стельмахівка - Луганської, а також Іванівка на Донеччині.

На Лиманському напрямку під вогонь з танків та артилерії потрапили Макіївка, Невське, Червонопопівка, Діброва та Кузьмине на Луганщині, а також Ямполівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку вогневого ураження, зокрема, зазнали Спірне, Білогорівка, Красна Гора, Бахмут, Кліщіївка, Біла Гора, Північне та Нью-Йорк на Донеччині.

На Авдіївському напрямку обстріляно Авдіївку, Водяне, Георгіївку і Мар’їнку.

На Новопавлівському напрямку вогневого впливу зазнали Вугледар, Велика Новосілка та Времівка Донецької області.

На Запорізькому напрямку від артилерійського вогню постраждали райони понад 20 населених пунктів, зокрема, Новопіль на Донеччині, а також Червоне, Гуляйполе, Залізничне, Мала Токмачка, Новоданилівка, Оріхів і Степове Запорізької області.

На Херсонському напрямку окупанти знову обстріляли з артилерії передмістя та сам Херсон.

Тривають контррозвідувальні заходи в окремих тимчасово захоплених населених пунктах Херсонської області. Російські окупанти активно розшукують українських патріотів. А у будівлі колишнього Горностаївського РВ УМВС України у Херсонській області, російські загарбники облаштували катівню. До неї можна потрапити просто за нічим не підкріплену підозру у співпраці зі Збройними Силами України.

У тимчасово окупованому українському Сімферополі усі бюджетні установи, під приводом реформування, отримали вказівку про штатне скорочення працівників на 10 відсотків. Також відомо, що списки осіб, що потрапили під "оптимізацію", мають бути складені вже до 1 лютого цього року.

Авіація Сил оборони протягом доби завдала 8 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника, а також удар по позиції зенітно-ракетного комплексу ворога. Крім того, протягом доби наші захисники збили 3 розвідувальних БпЛА окупантів.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України за добу уразили 3 пункти управління, район зосередження живої сили противника, район зосередження артилерії та 2 інших важливих військових об’єкта загарбників.

 

 

18:04 Росія не дає згоди на обмін поневоленими за формулою "всіх на всіх", заявив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець. "Якби такий обмін залежав лише від нас, ми його давно зробили б", – сказав Лубінець в інтерв'ю "Суспільному". З його слів, першою ініціативою був обмін всіх на всіх у межах однієї категорії. "Коли ми беремо Женевські конвенції, є визначений пріоритет – спочатку повертаються військовополонені жінки, потім поранені. Від України постійно лунають заклики провести обмін всіх на всіх. Наприклад, поранених. Але вони не хочуть цього робити", – сказав омбудсмен. Лубінець підкреслив, що росіяни покликаються на паритет у кількісних показниках. "Російська сторона буде вимагати: скільки вони повертають – стільки ж вони хочуть отримати. Важкопоранених українських військовополонених на території Росії більше, ніж важкопоранених військовополонених росіян на території України. Тому ми і пропонуємо не обмін, а репатріацію, тобто повернення", – розповів Лубінець.

 

 

17:40 Франція передасть Україні 3 млн євро на ядерну безпеку, повідомила міністерка закордонних справ Катрін Колонна під час свого візиту до Одеси. Пані Колонна відбула кількагодинні переговори з Дмитром Кулебою у бомбосховищі під одеським театром опери та балету. Очільниця МЗС запевнила, що Франція перебуває на постійному зв’язку з урядом України та передає все необхідне. Йдеться про техніку, зокрема танки, броньовані авто та системи ППО, а також про підготовку військовослужбовців.

 

 

17:11 Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук заявив, що Микола Тищенко перебуває в Таїланді не за депутатськими обов'язками. "Миколу Тищенка нікуди за кордон не відряджав. Відповідно, і розпорядження на відрядження до Таїланду я як Голова Верховної Ради України не підписував", – поінформував Стефанчук. 23 січня Рада національної безпеки та оборони прийняла рішення, що під час воєнного стану посадові особи державної влади, керівники органів місцевого самоврядування та державної влади на місцях, народні депутати тощо не мають права виїжджати за кордон, якщо то не службові потреби.

 

 

16:39 Велика Британія планує надіслати до України танки Challenger 2 до кінця березня, заявив у парламенті заступник міністра оборони Алекс Чок. 

 

 

16:18 Народного депутата Миколу Тищенка планують виключити із фракції "Слуги народу" і зняти з посади заступника голови фракції. Про це повідомив керівник "Слуги народу" у парламенті Давид Арахамія, коментуючи таїландські вакації Тищенка. Посольство України в Таїланді анонсувало на п'ятницю зустріч нардепа з українською громадою у Бангкоку "для обговорення питань покращення взаємодії".

 

 

15:50 Унаслідок четвергової ракетної атаки в Україні загинуло 11 осіб, повідомив в етері національного телемаратону речник ДСНС Олександр Хорунжий. "Як дронами, так і ракетами були ураження в 11 областях. Всього виникли дві пожежі внаслідок цих уражень, пошкоджені 35 будівель, постраждали 11 осіб і загинули, на жаль, теж 11 осіб", –поінформував Хорунжий.

 

 

15:15 Приблизно о 14:00 сили протиповітряної оборони повітряного командування "Південь" збили над морем керовану авіаційну ракету Х-59, випущену по Одещині.

 

 

14:52 Окремий полк спеціального призначення “Азов” ЗСУ став 3-ою штурмовою бригадою у складі Сухопутних військ ЗСУ. Про це повідомив офіцер підрозділу, історик Олександр Алфьоров.

 

 

14:27 Росіяни пішли на штурм Вугледара. Про це повідомив аеророзвідник 72-ої окремої механізованої бригади імені Чорних запорожців Ігор Луценко. "Росіяни штурмують Вугледар. Підтримайте хлопців хоч подумки", – звернувся Луценко. Росіяни обстрілюють Вугледар із артилерії, "Градів", дронів, систем "Солнцепьок", повідомив заступник міського голови Максим Вербовський. "Ситуація дуже складна. Наразі третій день поспіль іде штурм міста. Але хлопці тримають оборону. Місто під Україною. Всі ці три дні інтенсивні обстріли міста та громади. За позавчорашній день 42 будинки пошкодженні, але насправді їх набагато більше", – заявив Вербовський у коментарі "Суспільному".

 

 

14:11 Нині противник здійснив 55 пусків ракет різного базування (51 крилата ракета: до двох Х-47 “Кинджал” із двох літаків МіГ-31К, до сорока –“Х-101/Х-555” із шести стратегічних бомбардувальників Ту-95МС з акваторії Каспійського моря, до дев'яти “Калібрів” із кораблів та підводних човнів з акваторії Чорного моря та чотири керовані авіаційні ракети Х-59 із літаків Су-35). Силами та засобами Повітряних сил ЗС України у взаємодії з підрозділами інших складових Сил оборони знищено 47 крилатих та керованих авіаційних ракет, а три із чотирьох керованих авіаційних ракет Х-59 не досягли своїх цілей, повідомили в Командуванні Повітряних сил ЗСУ. "Мета росіян залишається незмінною – психологічний тиск на українців та руйнування критичної інфраструктури. Але нас не зламати!" – прокоментував головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний. 

 

 

13:26 Управління внутрішньої безпеки СБУ спільно з Державним бюро розслідувань викрило співробітника одного з підрозділів СБУ у Запорізькій області, який проводив розвідувально-підривну діяльність на користь російських спецслужб. Встановлено, що після повномасштабного вторгнення він почав приховано збирати установчі дані своїх колег по службі та секретну інформацію про матеріали досудового розслідування резонансних справ. Відкрито кримінальне провадження – "державна зрада".

 

 

13:11 Сьогодні вночі та зранку росіяни знову завдали удару ракетами та дронами по енергетичній інфраструктурі України, є влучання та пошкодження обладнання у південному, центральному, південно-західному регіонах, повідомили в Укренерго. У Дніпровському регіоні на одному з енергооб’єктів знищено основне високовольтне обладнання. Дефіцит в системі значний, до всіх областей доведені ліміти споживання.

 

 

13:01 Міністр закордонних справ Франції Катрін Колонна у четвер прибула до Одеси. "Я в Одесі! Для того, щоб відзначити підтримку Францією суверенітету України – і сьогодні, і вчора", – поділилася Колонна у twitter. 

 

 

 

12:42 Наступна зустріч Контактної групи з питань оборони України (формат "Рамштайн") відбудеться 14 лютого в штаб-квартирі НАТО в Брюсселі, повідомила речниця Північноатлантичного альянсу Оана Лунгеску.

 

 

12:21 У небі над Одещиною збили 3 ракети "Калібр"повідомив голова Одеської ОВА Максим Марченко.

 

 

12:10 У повітряному просторі Києва було зафіксовано біля 20 ракет різного типу, всі вони знищені; на жаль, внаслідок падіння частин ракет загинув 55-річний чоловік –оновили ранкову інформацію в Київській міській військовій адміністрації.

 

 

12:03 Україна отримає достатню кількість боєприпасів для танків Leopard від компанії Rheinmetal. Точна кількість не названа, але в компанії запевнили, що зможуть задовольнити потреби – військово-промисловий виробник вже значно збільшив свої потужності з виробництва боєприпасів, особливо в секторі великих калібрів, пише Tagesschau.

 

 

12:00 Турецьке судно Tuzla потрапило під обстріл у Херсоні, на облавку виникла пожежа. Як пише Reuters, інцидент трапився 24 січня. Згідно з даними головного редактора проєкту BlackSeaNews Андрія Клименка, Tuzla стояла в українських водах майже рік – суховантаж прибув до Херсона з турецького порту Самсун буквально за декілька годин до початку війни, о 18:13 23 лютого. 

 

 

11:43 За добу в районі Соледара було 85 обстрілів та вісім бойових зіткнень, жорсткі бої тривають, повідомив спікер Східного угруповання Збройних Сил України Сергій Череватий: "Наші сили організовано вийшли звідти, зайняли заздалегідь підготовлені рубежі оборони. Вийшли не хаотично, не було паніки, не було жодної втечі, масового взяття в полон, що хотів ворог і роздмухував у своїх телеграм-каналах".

Усього минулої доби на бахмутському напрямку ворог здійснив 199 обстрілів, він залишається найбільш гарячим, там постійно тривають бої, зокрема в районі Соледара, Верхньокам'янського

 

 

11:17 США та європейські країни обговорюють постачання винищувачів Україні, незважаючи на побоювання ескалації конфлікту, пише Politico із посиланням на західних військових чиновників.

 

 

11:02 На Одещині внаслідок ракетного обстрілу ворога пошкоджені два об'єкти енергетичної інфраструктури, жертв немає – повідомив начальник Одеської районної військової адміністрації Юрій Крук.

 

 

10:49 У результаті влучання ракети в нежитлову забудову в Голосіївському районі Києва загинула людина, двоє поранених, повідомив міський голова Віталій Кличко.

 

 

10:25 В Дніпровському районі Києва пролунали вибухи, пише міський голова Віталій Кличко.

 

 

10:14 Внаслідок ранкової російської атаки є влучання ракет у Вінницькій області, жертв немає, повідомив голова Вінницької ОВА Сергій Борзов.

 

 

10:07 Росіяни випустили в напрямку Києва понад 15 крилатих ракет, завдяки відмінній роботі ППО всі повітряні цілі було збито, повідомив начальник КМВА Сергій Попко.

 

 

10:05 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Росія, ймовірно, завершила підготовку 2-ої гвардійської мотострілецької дивізії в Білорусі, яка проходила навчання з осені 2022 року. Більшість її особового складу повернулася до Росії, після чого майже напевно буде знову задіяна в операціях в Україні.

Ця дивізія входить до складу 1-ої гвардійської танкової армії і зазнала значних втрат на початкових етапах конфлікту. Зараз вона складається переважно з мобілізованих військовослужбовців, які експлуатують стару взяту зі складу техніку. Її боєздатність, ймовірно, буде обмеженою, незважаючи на кількатижневу підготовку.

Існує реальна можливість того, що інші російські підрозділи проходять ротацію в Білорусі для аналогічної підготовки і що Росія продовжить використовувати цю модель для відновлення і підготовки підрозділів для підтримки своїх сил в Україні.

 

 

09:40 За даними Повітряних сил, росіяни запустили по Україні понад 30 ракет зі шести Ту-95, повідомив речник Повітряних сил Юрій Ігнат в ефірі національного марафону. Ворог наразі зосередився на центральній частині України, але все може змінитися. В Чорному морі стоять ворожі носії крилатих ракет "Калібр", тож ймовірне збільшення кількості випущених ракет.

 

 

09:22 Минулої ночі російські окупаційні війська обстріляли Павлівську громаду Запорізької області двома ракетами С-300, пошкоджено один із об'єктів енергетичної інфраструктури, повідомляє Запорізька обласна військова адміністрація

 

 

09:15 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 123 860 (+780) осіб,

танків – 3175 (+14) од.,

бойових броньованих машин – 6334 (+27) од.,

артилерійських систем – 2169 (+26) од.,

РСЗВ – 452 (+2) од.,

засобів ППО – 220 (+0) од.,

літаків – 292 (+2) од.,

гелікоптерів – 282 (+1) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1908 (+6) од.,

крилатих ракет – 749 (+0) од.

кораблів /катерів – 18 (+0) од.,

автомобільної техніки – 4986 (+19) од.,

спеціальної техніки – 195 (+1) од.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

92,9% танків (з них 1,0% за минулий тиждень),

36,5% бойових броньованих машин (з них 0,5% за минулий тиждень),

83,1% автомобільної техніки (з них 1,4% за минулий тиждень),

70,4% артилерійських систем (з них 1,3% за минулий тиждень),

40,6% РСЗВ (з них 0,9% за минулий тиждень),

23,4% літаків (з них 0,4% за минулий тиждень),

31,6% гелікоптерів (з них 0,6% за минулий тиждень),

15,7% засобів ППО (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

08:53 Канада розглядає можливість відправити Україні більше десятка танків Leopardповідомляє Ottawa Citizen з посиланням на джерела в міністерстві оборони та промисловості.

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Протягом минулої доби противник завдав 37 авіаційних та 10 ракетних ударів, зокрема, по цивільній інфраструктурі міст Дніпро та Запоріжжя. Здійснив 97 обстрілів з реактивних систем залпового вогню, під ураження потрапили і житлові будинки у Херсоні. За попередньою інформацією, вночі ворог застосував 24 ударних іранських дрони “Шахед-136”. Всі вони знищені Силами оборони України.

Є велика небезпека подальших російських авіаційних та ракетних ударів по всій території України.

Зазнаючи численних втрат, ворог не припиняє наступальних дій на Бахмутському та Новопавлівському напрямках. На Лиманському та Авдіївському напрямках вів безуспішні наступальні дії. На Куп’янському, Запорізькому та Херсонському – обороняється.

Сили оборони відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Червонопопівка Луганської області та Верхньокам’янське, Спірне, Роздолівка, Благодатне, Бахмут, Кліщіївка, Мар’їнка, Вугледар і Павлівка на Донеччині.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках обстановка без суттєвих змін, наступальних угруповань противника не виявлено.

На Сіверському напрямку противник обстріляв райони Леонівки, Ясної Поляни та Михальчиної Слободи Чернігівської області та Будівельного, Волфиного і Тимофіївки на Сумщині.

На Слобожанському напрямку обстрілів зазнали райони двадцяти населених пунктів. Серед них – Бударки, Вовчанські Хутори, Липці, Вовчанськ, Красне і Нескучне Харківської області.

На Куп’янському напрямку вогневого впливу зазнали Синьківка, Іванівка, Котлярівка і Табаївка Харківської області та Стельмахівка на Луганщині.

На Лиманському напрямку ворог обстріляв позиції наших військ в районах населених пунктів Макіївка, Площанка, Червонопопівка і Невське Луганської області та Веригінського лісництва та Ямполівки на Донеччині.

На Бахмутському напрямку вогневого ураження зазнали двадцять два населені пункти, зокрема, Іванівське, Краснополівка, Спірне, Бахмут, Озарянівка, Нью-Йорк, Кліщіївка та Курдюмівка Донецької області.

На Авдіївському напрямку під ворожий вогонь потрапили Авдіївка, Водяне, Первомайське, Бердичі, Невельське, Красногорівка, Мар’їнка та Новомихайлівка.

На Новопавлівському напрямку противник здійснив обстріли Богоявленки, Пречистівки та Золотої Ниви Донецької області.

На Запорізькому напрямку від танкового та артилерійського вогню постраждали райони двадцяти п’яти населених пунктів, Серед них – Времівка, Вільне Поле, Новопіль Донецької області та Мала Токмачка, Новоданилівка і Оріхів на Запоріжжі.

На Херсонському напрямку окупанти продовжують обстрілювати мирні міста і села. Постраждали двадцять населених пунктів, зокрема, Берислав, Антонівка, Дудчани, Качкарівка, Білозерка, Новокаїри, Републіканець та Херсон. Є жертви серед цивільного населення.

На тимчасово окупованій територій Автономної республіки Крим ворог проводить підготовчі заходи до чергової хвилі мобілізації. Так, до 29 січня поточного року всі так звані державні, та приватні установи повинні подати списки осіб на бронь до військових комісаріатів. Наступна масова хвиля мобілізації запланована на кінець лютого. В той же час, з 1 лютого поточного року всі ремонтні та будівельні роботи на бюджетних підприємствах та в установах будуть припинені, а всі заплановані кошти перенаправлені на забезпечення збройної агресії проти України.

Авіація Сил оборони протягом минулої доби завдала 14 ударів по районах зосередження ворога та 2 удари по позиціях його зенітно-ракетних комплексів.

Окрім того, знищено 2 ворожі літаки Су-25, гелікоптер Ка-52, 4 БпЛА типу “Орлан-10” і один типу “Суперкам”.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України за добу уразили 1 пункт управління, 12 районів зосередження живої сили та 4 склади боєприпасів російських окупантів.

 

 

08:30 Голова ОП Андрій Єрмак повідомив про перші збиття російських ракет.

 

 

08:15 Через загрозу ракетної атаки у Києві, Київській, Одеській та Дніпропетровській областях застосовуються екстрені відключення світла, повідомив енергохолдинг ДТЕК.

 

 

08:05 По всій Україні оголосили повітряну тривогу, загроза масованого ракетного удару.

 

 

07:51 Вночі Сили оборони України збили всі 24 дрони-камікадзе "Шахед", що атакували Україну зі східного узбережжя Азовського моря, з них 15 дронів збито над Києвом.

 

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Російські війська можуть здійснювати обмежені нищівні атаки вздовж більшої частини лінії фронту в Україні з метою розосередити і відволікти українські війська та розпочати вирішальну наступальну операцію в Луганській області.

• Російські військові, схоже, зміщують свою увагу на розгорнуті в Луганській області регулярні війська і відходять від нетрадиційної структури сил "групи Ваґнера", зосереджуючи її на Бахмуті.

• Кремль і російські мілблогери намагалися применшити значення надання Заходом танків Україні, що вказує на те, що вони, ймовірно, вважають ці системи загрозливими для російських перспектив.

• Російські війська стверджували, що українські війська проводили контрнаступальні операції під Сватовим, тоді як російські війська продовжували обмежені наземні атаки під Кремінною.

• Українські сили, ймовірно, просунулися вперед у районі Кремінної.

• Українські офіційні особи визнали, що українські сили відійшли з Соледара.

• Російські війська продовжили наступальні операції в районі Бахмута й Авдіївки-Донецька. За повідомленнями, російські війська продовжували локальні наступальні операції поблизу Вугледара.

• Російські війська продовжували здійснювати дрібномасштабні наземні атаки по всій лінії фронту в Запорізькій області, ймовірно, з метою зафіксувати українські сили у Запорізькій області.

• Російські мілблогери розділилися щодо достовірності надмірно роздутої інформаційної операції чиновника окупаційної влади Запорізької області Володимира Рогова.

• Кремль намагається применшити значення нових обмежень на перетин російського кордону, ймовірно, намагаючись стримати паніку в російському суспільстві щодо ймовірної другої хвилі мобілізації.

• Російський президент Путін, можливо, намагається провести чергову хвилю мобілізації приховано через побоювання підірвати свою підтримку серед росіян.

 

26.01.2023