336-й день війни Росії в Україні. Хроніка

22:09 Президент України Володимир Зеленський зустрівся з верховним комісаром ООН у справах біженців Філіппо Гранді. "Обговорили важливість нагального доступу до депортованих у росію громадян України та захисту їхніх прав. Окремо розглянули тему масового злочинного вивезення державою-агресором українських дітей", – поінформував Зеленський. Верховний комісар ООН уже втретє відвідує Україну від початку повномасштабного вторгнення РФ.

 

 

21:12 Заступниця міністра оборони Ганна Маляр заявила про зростання інтенсивності боїв у районі Бахмута. "Ворог посилює тиск на Бахмутському та Вугледарському напрямках. Тривають важкі бої. Противник кидає у бій значну кількість особового складу, озброєння та військової техніки, намагаючись прорвати нашу оборону, зазнає значних втрат, але не відмовляється від своїх планів. Інтенсивність боїв зростає. Зараз на Донбасі проти їхньої переваги у кількості бійців та озброєння наша перевага у професійності військового командування та мужності воїнів", – прокоментувала Маляр.

 

 

20:31 Розпорядник адміністрації президента Білорусі Олександр Лукашенко усвідомлює, що в випадку встрявання у війну в Україні його державі буде важко втриматися у теперішніх кордонах, заявив секретар РНБО України Олексій Данілов. "Він розуміє, що якщо з його боку, не дай Боже, буде прийняте таке рішення, то в такому вигляді, в якому є на сьогодні Білорусь, буде вкрай складно утримати", – сказав Данілов в етері національного телемаратону.

 

 

20:03 Історичний центр міста-порту Одеса включили до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО під загрозою, повідомив міністр культури Олександр Ткаченко. З його слів, росіяни чинили шалений опір цьому рішенню на сесії ЮНЕСКО. "Впродовж двох днів, використовуючи безліч процедурних хитрощів, країна, яка порушує всі міжнародні угоди, намагалася винести це питання з порядку денного обговорення або принаймні перенести його. Цього зробити їм не вдалося. Тому відсьогодні Одеса знаходиться фактично під блакитним щитом захисту ЮНЕСКО. Попереду й у місцевої влади, й у центральної ще дуже багато роботи щодо критеріїв відповідності стандартам UNESCO", – прокоментував міністр. 

 

 

19:50 Президент США Джо Байден на спеціальному брифінгу офіційно повідомив про постачання 31 танка M1 Abrams Збройним Силам України. "Танки Abrams є найпотужнішими танками у світі та надзвичайно складними в експлуатації й обслуговуванні. Тому ми також надаємо Україні запасні частини й обладнання, необхідні для ефективної підтримки цих танків на полі бою", – додав Байден. Сполучені Штати розпочнуть тренування українських військовослужбовців, щоб опанувати американськими танками. "Це не є наступальною загрозою для Росії. Наступальної загрози для РФ немає. Якби російські війська повернулися в РФ, вони були би там, де їм місце, і ця війна закінчилася би вже сьогодні. Ось чого ми всі хочемо! Щоби ця війна закінчилася", – сказав Байден.

 

 

19:19 Турецька компанія Baykar передала українській армії два ударні безпілотні літальні апарати, повідомив заступник керівника Офісу президента Андрій Сибіга.

 

 

18:54 Президент України Володимир Зеленський відбув переговори із генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенберґом. Обговорили "подальшу консолідацію партнерів для підтримки України, зокрема розширення танкової коаліції, розблокування передачі принципово нових видів озброєння. Також говорили про необхідні кроки на шляху до подальшої інтеграції з НАТО", – поінформував голова держави.

 

 

18:38 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Протягом доби противник завдав 21 авіаційний та 5 ракетних ударів. Також здійснив 27 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Загроза російських авіаційних та ракетних ударів залишається по всій Україні.

Ворог продовжує вести наступальні дії на Бахмутському напрямку, зазнаючи численних втрат. На Лиманському та Авдіївському напрямках вів безуспішні наступальні дії, усі атаки противника відбиті. На решті напрямків окупанти обороняються.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках обстановка без суттєвих змін, ворожих наступальних угруповань не виявлено. Артилерійських обстрілів зазнали райони понад двадцяти населених пунктів. Серед них – Михальчина Слобода, Леонівка і Ясна Зоря Чернігівської області та Бударки, Ветеринарне, Гатище, Вовчанськ, Красне Перше, Нескучне та Стрілеча на Харківщині.

На Куп’янському напрямку ворог обстріляв Синьківку, Іванівку, Котлярівку і Табаївку Харківської області та Стельмахівку на Луганщині.

На Лиманському під вогневе ураження потрапили Макіївка, Площанка, Червонопопівка і Невське Луганської області та Ямполівка – Донецької.

На Бахмутському напрямку вогневого впливу зазнали райони сімнадцяти населених пунктів. Зокрема, Спірне, Бахмут, Ступочки, Білогорівка, Красна Гора, Кліщіївка та Курдюмівка на Донеччині.

На Авдіївському напрямку під ворожий вогонь потрапили Авдіївка, Первомайське, Невельське, Красногорівка, Мар’їнка та Новомихайлівка Донецької області.

На Новопавлівському напрямку противник здійснив обстріли з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії по районах Богоявленки, Пречистівки та Золотої Ниви на Донеччині.

На Запорізькому напрямку від танкового та артилерійського вогню постраждали райони двадцяти населених пунктів. Серед них – Времівка, Вільне Поле і Новопіль Донецької області та Мала Токмачка, Новоданилівка і Оріхів на Запоріжжі.

На Херсонському напрямку артилерійських обстрілів зазнали шістнадцять населених пунктів, зокрема, Гаврилівка, Дудчани, Качкарівка, Білозерка, Новокаїри, Републіканець та Херсон.

Тільки за останні дні до Старобільської міської лікарні Луганської області доставлено близько 100 поранених російських загарбників. Через переповненість лікарні, після стабілізаційних заходів, їх перевозять до лікарень міста Луганськ або на територію росії.

В Горлівці Донецької області окупанти примушують працівників місцевих так званих республіканських підприємств отримувати паспорти російської федерації. У разі невиконання вимог до 1 березня 2023 року, працівників буде звільнено.

Ворог продовжує здійснювати тиск та залякувати місцеве населення на тимчасово окупованих територіях. Так, в Джанкойському районі Автономної республіки Крим окупанти провели обшуки в помешканнях понад двадцяти сімей кримських татар та здійснили 6 арештів, нібито через підозру у підготовці диверсій та терактів.

Українська авіація протягом доби завдала 14 ударів по районах зосередження ворога та 2 удари по позиціях його зенітно-ракетних комплексів. Також, Сили оборони України знищили літак Су-25, гелікоптер Ка-52 та 2 БпЛА типу “Орлан-10”. А наші підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 1 пункт управління, 9 районів зосередження живої сили та 3 склади боєприпасів противника.

 

 

18:11 Оборонний секретар Великої Британії Бен Воллес привітав рішення Німеччини надати танки Україні. "Росія має усвідомити, що міжнародне співтовариство дедалі рішучіше допомагає Україні протистояти цьому варварському та незаконному вторгненню”, – прокоментував він.

 

 

17:50 Міністр оборони України Олексій Резніков відбув переговори із міністром оборони США Ллойдом Остіном. "Обговорили результати “Рамштайн-8”, подальше посилення української армії, в тому числі постачання танків і технічне обслуговування нового озброєння. Невдовзі буде ще більше хороших новин. Ми маємо повну довіру та сильну підтримку США”, – прокоментував міністр.

 

 

17:24 Росіяни провели масовий обстріл міста Берислава на Херсонщині. "Посеред дня росіяни цілеспрямована атакували місце масового скупчення людей. Ворожі снаряди влучили в місцевий продуктовий магазин, в якому були люди. Через російський обстріл загинуло двоє людей. Троє місцевих жителів отримали поранення різного ступеня тяжкості", – поінформувала Херсонська обласна військово-цивільна адміністрація. 

 

 

17:06 Перші бойові танки Leopard можуть надійти в Україну з Німеччини приблизно через три місяці, заявив на засіданні Бундестагу міністр оборони ФРН Борис Пісторіус. З його слів, підготовка та налагодження маршрутів постачання розпочнеться "дуже швидко".

 

 

16:41 Європейський суд із прав людини у Страсбурзі визнав прийнятною до розгляду міждержавну справу “Україна та Нідерланди проти Росії”. Основні скарги уряду України стосуються систематичних порушень з боку сепаратистських рухів "ДНР" і "ЛНР" та військовослужбовців Росії. Уряд Нідерландів скаржився через збиття літака рейсу MH17. Суд, зокрема, визначив дату окупації українського Донбасу – ЄСПЛ зазначив, що ці території “з 11 травня 2014 року та щонайменше до 26 січня 2022 року були під юрисдикцією Російської Федерації", зазначає "Укрінформ". Суд також встановив, що держава-відповідач мала значний вплив на воєнну стратегію сепаратистів; надавала їм зброю та інше військове обладнання у значних масштабах; здійснювала артилерійські обстріли на запит сепаратистів; надавала політичну та економічну підтримку сепаратистам.

 

 

16:19 Президент Росії Владімір Путін заявив про те, що Сполучені Штати Америки продовжують тримати частину Німеччини під окупацією після падіння Берлінської стіни. "Формально, юридично на території Німеччини перебувають американські окупаційні війська – а по факту так і є, їх там дуже багато", – сказав Путін на зустрічі зі студентами в Москві.

 

 

15:59 Міністр оборони України Олексій Резніков подякував Німеччині та німецькому керівництву за рішення про постачання танків. "Через 120 годин після засідання Рамштайну-8 ми отримали дозвіл на Leopards!.. Це був довгий і непростий шлях, десятки перемовин, але ми з вами цього досягли! Завдяки героїзму наших захисників і захисниць, завдяки всім Українцям, які завзято прагнуть перемоги і роблять для цього усе. Це завжди було одним із моїх ключових аргументів в цих перемовинах", – прокоментував Резніков.

 

 

15:21 36-та окрема бригада морської піхоти імені контр-адмірала Михайла Білинського оприлюднила кадри бойової роботи по колоні російських військ біля села Водяне на Донецькому напрямку. ЗСУ знищили понтонну переправу ворога і кілька груп броньованої техніки загарбників. Вогонь вівся, зокрема, із ПТРК й артилерії з кількох напрямків. Вкінці українські хлопці посипали росіян мінами з дронів. "Зухвалий "атріцатєльний" наступ "втарой армії міра" був вщент розгромлений під час ефективного та злагодженого оборонного бою наших захисників на Донеччині", – прокоментували у бригаді. Бій відбувся 15 січня.

 

 

15:03 Президент України Володимир Зеленський підписав закон щодо посилення відповідальності для військовослужбовців за невиконання наказів керівництва. Зокрема, закон забороняє пом'якшувати покарання чи давати умовні строки для військовиків, засуджених за окремі види злочинів: непокора, невиконання наказу, погрози чи насильство щодо начальника, самовільне залишення військової частини, дезертирство, самовільне залишення поля бою.

 

 

14:58 Енергохолдинг ДТЕК у січні розпочав імпорт електроенергії з країн Європи, що дозволить дещо зменшити дефіцит електрики в Україні. Поточна потужність на передачу електроенергії дозволяє імпортувати біля 500 млн кВт-год електроенергії на місяць.

 

 

14:42 Україна в лютому отримає від Німеччини 10 тисяч терміналів Starlink, повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. Станом на 13 січня він казав, що в Україні наразі працює 30 тисяч терміналів Starlink. Одна з останніх масштабних партій – 8 тисяч терміналів – надійшла з Польщі.

 

 

14:14 Європейські країни хочуть надати Україні сорок основних бойових танків для двох батальйонів, США оснащують ще один, пише Spiegel. 14 німецьких танків можуть бути поставлені до кінця березня. Окрім навчання, пакет допомоги Україні також включає логістику, боєприпаси й обслуговування систем. Один європейський батальйон сформують танки з ФРН, Фінляндії, Іспанії та Нідерландів, другий – з Польщі та Норвегії. Крім того, Велика Британія оголосила про передачу 14 танків Challenger 2, Португалія –чотири танки Leopard 2, Франція розглядає можливість передати танки Leclerc.

 

 

13:42 Папа Франціск нині зранку прийняв делегацію Всеукраїнської ради Церков і релігійних організацій, яка цими днями здійснює робочий візит до Апостольської столиці. Він у письмовій формі вручив заздалегідь приготовану промову, поділившись кількома словами, сказаними експромтом, попросивши вибачення за те, що ця зустріч буде короткою: «Вибачте мені, я б залишився з вами увесь ранок, але ми є невільниками також і часу». Папа запевнив у своїй близькості, зазначивши, що регулярно приймає посланців Президента України, постійно перебуває в діалозі з представниками українського народу і сказав: «Дякую вам за цю вашу єдність, це для мене багато значить. Це схоже до дітей в сім’ї, де один є там, інший деінде – але коли мама хвора, всі збираються разом».

 

 

13:26 Українські війська вийшли з Соледара, повідомив речник Східного угруповання Збройних Сил України Сергій Череватий у коментарі AFP, не уточнивши, коли це відбулося: "Після багатомісячних важких боїв, зокрема протягом останніх тижнів, ЗСУ залишили Соледар і відійшли до околиць на заздалегідь підготовлені позиції".

 

 

13:11 Уряд Німеччини офіційно оголосив своє рішення про передачу Україні танків Leopard 2 та дозвіл іншим країнам на передачу цих танків німецького виробництва Україні. Наразі йдеться про передачу Німеччиною 14 машин.

 

 

12:50 На основі відкритих джерел журналістам BBC і "Медіазони" вдалося встановити імена 92 російських військовослужбовців, які загинули від обстрілу ПТУ в окупованій Макіївці поруч із Донецьком – це на три особи більше, ніж офіційна цифра загиблих від міноборони Росії. Імена вдалося встановити на основі відкритих джерел – журналісти враховували публікації місцевих чиновників, ЗМІ та навчальних закладів, де раніше навчалися загиблі, а також публікації родичів. Мартиролог не є повним.

 

 

12:09 У Маріуполі пролунав вибух у казармі, де перебувало понад 200 військовослужбовців РФ. "Деталі з'ясовуються", – зазначили у муніципалітеті.

 

 

11:45 "Група Семи", у якій зараз головує Японія, провела розширену зустріч на рівні голів МЗС з питань екстреної допомоги Україні, спрямованої на відновлення її енергетичного сектору та іншої критично важливої інфраструктури. Про це повідомив під час брифінґу у Вашінґтоні речник Державного департаменту США Нед Прайс. Зокрема йшлося про можливість закупівлі електротрансформаторів та пріоритетного обладнання.

 

 

11:27 Президент України Володимир Зеленський своїм указом увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України щодо розширення переліку санкцій, накладених на групу осіб, зокрема намісника Києво-Печерської лаври Павла (Лебедя) та колишнього народного депутата Вадима Новинського. Перелік обмежень розширено за рахунок включення до нього повної заборони на вчинення правочинів щодо цінних паперів, емітентами яких є особи, до яких застосовано санкції, а також анулювання офіційних візитів, засідань та переговорів з питань укладення договорів чи угод.

 

 

11:15 Споживання електроенергії нині збільшується через похолодання, відповідно до рівня, значно збільшується і дефіцит потужності, повідомили в Укренерго. До всіх обленерго доведені ліміти споживання, які діють упродовж доби.

 

 

11:11 П'ятьох керівників обласних прокуратур – Запорізької, Кіровоградської, Полтавської, Сумської та Чернігівської – звільнено з посад за власним бажанням, повідомляє Офіс генерального прокурора.

 

 

11:03 Нині в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 11 російських кораблів, серед яких 4 носії крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить близько 28 ракет, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

10:32 Головнокомандувач Збройних Сил генерал Валерій Залужний отримав за заповітом американця українського походження Григорія Степанця один мільйон доларів і передав їх на потреби української армії, пише The New York Times із посиланням на родину Степанця.

 

 

10:20 Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба натякнув, що почалася підготовка до передачі Україні винищувачів F16:

"– Тепер F16?

– Так.

– Беру в роботу, друже.

Це я щойно отримав запитання від одного європейського колеги. І відповів йому. Він знає, що робити".

 

 

10:03 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

 • Як повідомлялося раніше, Росія працювала над підготовкою невеликої кількості основних бойових танків Т-14 «Армата» для першого оперативного розгортання в Україні.

• Однак в останні місяці російські війська неохоче приймали першу партію Т-14, що надійшла до них, оскільки машини були в дуже поганому стані.

• Незрозуміло, які саме аспекти машин викликали таку реакцію, але протягом останніх трьох років російські офіційні особи публічно описували проблеми з двигуном і тепловізійними системами Т-14. У 2021 році міністр оборони Сєрґєй Шойгу назвав запланований випуск на 2022 рік лише «дослідно-промисловою» партією. Тому малоймовірно, що хоч якісь розгорнуті танки Т-14 будуть відповідати звичайним стандартам для того, щоб нова техніка вважалася придатною до експлуатації.

 

 

09:35 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 123 080 (+910) осіб,

танків – 3161 (+9) од.,

бойових броньованих машин – 6307 (+23) од.,

артилерійських систем – 2154 (+6) од.,

РСЗВ – 450 (+2) од.,

засобів ППО – 220 (+0) од.,

літаків – 290 (+1) од.,

гелікоптерів – 281 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1902 (+5) од.,

крилатих ракет – 749 (+0) од.

кораблів /катерів – 18 (+0) од.,

автомобільної техніки – 4967 (+23) од.,

спеціальної техніки – 194 (+0) од.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

92,5% танків (з них 0,7% за минулий тиждень),

36,4% бойових броньованих машин (з них 0,4% за минулий тиждень),

82,8% автомобільної техніки (з них 1,2% за минулий тиждень),

69,9% артилерійських систем (з них 1,0% за минулий тиждень),

40,4% РСЗВ (з них 0,7% за минулий тиждень),

23,2% літаків (з них 0,2% за минулий тиждень),

31,5% гелікоптерів (з них 0,4% за минулий тиждень),

15,7% засобів ППО (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:23 Очікується, що нині президент США Джо Байден оголосить про розблокування постачання німецьких Leopard 2 і про контракти на три десятки танків M1 Abrams для України, повідомляють компетентні джерела аґенції AP. Ймовірно, танки будуть закуплені в рамках майбутнього пакета Ініціативи сприяння безпеці України.

 

 

08:57 Виробництво артилерійських боєприпасів в США вийшло в січні на рівень 90 тис. снарядів місячно, збільшившись удвічі від вересня, пише The New York Times. На початку минулого року в США виробляли 14,4 тис. на місяць. Міністерство оборони США планує підтримувати цей рівень протягом двох років, щоб компенсувати дефіцит, спричинений війною в Україні, і створити запаси на випадок майбутніх конфліктів.

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Протягом доби противник завдав 4 ракетних та 26 авіаційних ударів. Також здійснив понад 100 обстрілів із РСЗВ.

Високою є загроза російських авіаційних та ракетних ударів на всій території України.

Ворог, зазнаючи численних втрат, все ж не припиняє наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках. На Куп’янському, Запорізькому та Херсонському – обороняється.

Підрозділи Сил оборони України відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області та Роздолівка, Красна Гора, Бахмут, Новобахмутівка, Красногорівка, Мар’їнка і Чарівне на Донеччині.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках ознак наступальних угруповань противника не виявлено. Обстрілів зазнали райони понад 40 населених пунктів. Серед них Хрінівка та Карповичі Чернігівської області; Глухів, Бояро-Лежачі, Атинське, Соляники та Павлівка Сумської області, а також Гатище, Вовчанськ, Вовчанські Хутори, Бударки та Дворічна на Харківщині.

На Куп’янському напрямку противник обстріляв райони населених пунктів Вільшана, Синьківка, Іванівка, Котлярівка, Табаївка Харківської області, а також Новоселівське і Стельмахівка на Луганщині.

На Лиманському напрямку вогневого ураження зазнали Макіївка, Площанка, Червонопопівка, Невське, Терни та Ямполівка Луганської області.

На Бахмутському напрямку під вогневий вплив ворога потрапили понад 30 населених пунктів. Зокрема, Верхньокам’янське, Спірне, Білогорівка, Краснополівка, Красна Гора, Бахмут, Іванівське, Кліщіївка, Ступочки, Біла Гора, Курдюмівка, Дружба, Північне, Залізне та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку від вогню окупантів постраждали Новобахмутівка, Бердичі, Орлівка, Авдіївка, Водяне, Первомайське, Невельське, Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка, Новомихайлівка та Михайлівка на Донеччині.

На Новопавлівському напрямку обстріляні Новоукраїнка, Вугледар, Пречистівка, Нескучне, Богоявленка, Велика Новосілка, Золота Нива та Микільське Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках від танкового та артилерійського вогню постраждали райони понад 40 населених пунктів. Серед них Староукраїнка, Залізничне, Мала Токмачка і Новоандріївка Запорізької області, а також Золота Балка, Михайлівка, Новоберислав, Одрадокам’янка, Іванівка, Велетенське Херсонської області та місто Херсон, де загарбники обстріляли пологовий будинок, школу та поліклініку.

росія вербує ув’язнених громадян України, яких було примусово вивезено до російських місць позбавлення волі. Зокрема, в Краснодарі відбувається активне вербування таких осіб до складу приватної військової компанії “вагнер”. Більшість українських ув’язнених не задоволені примусовою зміною становища та зневажливим ставленням до них російських ув’язнених. Найбільш активно закликають до участі у війні проти України людей, які відбувають покарання за тяжкі кримінальні злочини.

З Каховки на Херсонщині окупанти вивозять медичне обладнання центральної міської лікарні до міста Генічеськ Херсонської області.

Авіація Сил оборони протягом минулої доби завдала 8 ударів по районах зосередження противника, а також 3 удари по позиціях його зенітно-ракетних комплексів.

У той же час наші захисники знищили СУ-25, 3 ударних російських вертольоти КА-52, 3 БПЛА типу «Орлан», 1 типу «Мерлін» та 1 БПлА типу «Ланцет».

Артилеристи та ракетники уразили пункт управління противника та 9 районів зосередження окупантів.

 

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Начальник генштабу Росії Валєрій Ґєрасімов продовжує спроби показати себе та регулярний російський військовий командний склад справжніми захисниками Росії.

• 23 січня російське видання РБК повідомило, що міністр оборони Росії Сєрґєй Шойгу призначив генерал-полковника Сєрґєя Кузовлєва командувачем Південного військового округу (ПВО), а генерал-лейтенанта Євгенія Нікіфорова – командувачем Західного військового округу (ЗВО).

• Російські сили продовжували обмежені контратаки на лінії Сватове–Кремінна, а українські сили, як повідомляється, продовжували контрнаступальні операції поблизу Кремінної.

• Російські війська продовжували завдавати наземні удари в районі Бахмута й Авдіївки-Донецька. Російські війська досягли незначних територіальних здобутків поблизу Бахмута.

• Російські джерела стверджували – ймовірно, щоб відвернути увагу від відсутності прогресу в Бахмуті, – що російські війська розпочали наступ навколо Вугледара.

• Російські війська, ймовірно, продовжували проводити обмежені та локалізовані наземні атаки в Запорізькій області, але, ймовірно, не досягли територіальних здобутків, що ще більше підриває попередні заяви про захоплення територій офіційного представника Запорізької області Рогова.

• Українські спецпризначенці 23–24 січня провели рейд на річці Дніпро в Херсонській області.

• Російська влада, ймовірно, продовжує зусилля з мобілізації етнічних меншин для боротьби в Україні.

• Повідомляється, що російська оборонно-промислова база нарощує виробництво безпілотників і боєприпасів.

• Українські партизани здійснили атентат на члена Запорізької окупаційної адміністрації.

 

25.01.2023