330-й день війни Росії в Україні. Хроніка

22:35 Міністри оборони Великої Британії Естонії, Латвії, Литви та Польщі, а також представники оборонних відомств Данії, Нідерландів, Словаччини та Чехії під час зустрічі в четвер підписали "Талліннську декларацію", в котрій підтвердили непохитну підтримку боротьби України проти російської агресії та намір надалі надавати їй засоби та зброю для самозахисту. "Ми зобов'язуємося спільно продовжувати надавати безпрецедентну допомогу, зокрема, базові бойові танки, важку артилерію, засоби протиповітряної оборони, боєприпаси та бойові машини піхоти для оборони України... і закликаємо  інших союзників й партнерів наслідувати цей приклад та надати власні аплановані пакети допомоги настільки швидко, наскільки це можливо, щоб забезпечити перемогу України на полі бою у 2023 році", – йдеться у спільній заяві.

 

 

21:19 У Москві на даху низки споруд зауважили важку техніку, подібну на ракетні системи "Панцир". Одна з машин стоїть на будівлі Міністерства оборони РФ.

 

 

 

20:52 Президент України Володимир Зеленський під час зустрічі з генеральним директором Міжнародної аґенціїз атомної енергії Рафаелем Гроссі привітав розміщення інспекторів МАГАТЕ на українських АЕС. Голова держави висловив сподівання, що такі місії унеможливлять подальші обстріли українських АЕС Росією. Співрозмовники окремо приділили увагу Запорізькій атомній електростанції, яка досі перебуває під тимчасовою російською окупацією. Президент відзначив необхідність присутності інспекторів МАГАТЕ на ЗАЕС. Зеленський наголосив на важливості демілітаризації станції та виведення з неї всіх без винятку представників Росії. 

 

 

20:10 Міністерство закордонних справ України засудило пропозицію панівної партії Грузії "Грузинська мрія" поновити авіасполучення між Тбілісі та Москвою. "Вважаємо, що подібна проросійська риторика не відповідає духу дружніх і стратегічних відносин України та Грузії, суперечить грузинському курсу на членство у Європейському союзі", – заявив речник МЗС Олег Ніколенко. На Михайлівській площі нагадали, що Україна завжди стояла пліч-о-пліч з Грузією, натомість відсутність дієвої солідарності з Україною з боку деяких політиків Грузії на тлі спроб Росії знищити українців у геноцидній війні є політичною підлістю.

 

 

19:17 Данія вирішила передати Україні САУ Ceasar. "Це серйозне зміцнення обороноздатності нашої армії, яке допоможе витіснити агресора з України та наблизити нашу спільну перемогу", – прокоментував Президент України Володимир Зеленський у твіттері.

 

 

18:39 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Протягом доби противник завдав 4 ракетних удари, з них 2 – по цивільній інфраструктурі Матвіївки Запорізької області, і 15 авіаційних ударів. Окрім того, здійснив понад 30 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. 

Небезпека авіаційних та ракетних ударів окупантів є на всій території України.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках наступальних угруповань противника не виявлено. Втім, на території республіки білорусь тривають спільні навчання повітряно-космічних сил російської федерації та військово-повітряних сил і військ протиповітряної оборони республіки білорусь. Ворог обстріляв з артилерії райони Бучків Чернігівської області; Попівки – Сумської  та Алісівки, Стрілечої, Зеленого, Тернової, Стариці, Огірцевого, Вовчанська, Бочкового, Волохівки, Чугунівки, Новомлинська, Дворічної та Куп’янська на Харківщині.

На Куп’янському напрямку обстріляно райони населених пунктів Курилівка, Іванівка, Котлярівка, Табаївка, Берестове і Першотравневе Харківської області, а також Новоселівське на Луганщині.

На Лиманському напрямку ворог обстріляв із усіх наявних вогневих засобів райони Новоєгорівки, Площанки, Невського, Червонопопівки, Кремінної та Серебрянського лісництва Луганської області.

На Бахмутському напрямку вогневого ураження зазнали Верхньокам’янське, Спірне, Білогорівка, Соледар, Красна Гора, Бахмут, Кліщіївка, Курдюмівка, Залізне та Веселе Донецької області. 

На Авдіївському напрямку під ворожий вогонь потрапили Костянтинівка, Бердичі, Авдіївка, Водяне, Первомайське, Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка, Побєда і Новомихайлівка на Донеччині.

На Новопавлівському напрямку противник здійснив обстріли з танків та всіх типів артилерії по районах населених пунктів Микільські Дачі, Вугледар, Золота Нива, Велика Новосілка і Нескучне Донецької області.

На Запорізькому напрямку від танкового, мінометного та артилерійського вогню постраждали понад 15 населених пунктів, зокрема, Малинівка на Донеччині та Ольгівське, Гуляйполе, Білогір’я, Оріхів, Мала Токмачка, Новоданилівка, Новоандріївка, Малі Щербаки і Кам’янське на Запоріжжі.

На Херсонському напрямку окупанти обстріляли, зокрема, Новоолександрівку, Гаврилівку, Качкарівку, Милове, Республіканець, Одрадокам’янку, Іванівку, Молодіжне, Інженерне, Антонівку та Херсон.

Противник і далі зазнає значних втрат у живій силі. Зокрема, у Новосвітлівці на Луганщині, в місцевій лікарні знаходиться понад 200 поранених з числа нещодавно примусово мобілізованих жителів тимчасово окупованих територій Луганської області.

Авіація Сил оборони України протягом доби завдала 21 удар по районах зосередження ворога та 6 – по позиціях його зенітно-ракетних комплексів.

А наші ракетники і артилеристи уразили 6 пунктів управління, 7 районів зосередження ворога та склад боєприпасів окупантів.

 

 

18:08 Нижня палата парламенту Нідерландів підтримала надання Україні зенітно-ракетних комплексів Patriot, повідомляє NOS.

 

 

17:44 Президент Європейської ради Шарль Мішель під час візиту до Києва зустрівся з Президентом України і виступив у Верховній Раді. Як переповідає нардеп Ярослав Железняк, Мішель проголосив у виступі перед парламентом: "Я приїхав сказати вам – сьогодні ми всі українці!” Президент Євроради висловив упевненість, що Україна переможе у війні завдяки своєму духу, і ЄС буде підтримувати українців. “Україна – це ЄС, а ЄС – це Україна. І ми будемо разом!" – наголосив Мішель.

 

 

17:00 Прокуратура відкрила кримінальне провадження стосовно митрополита УПЦ Московського патріархату Павла через розпалювання релігійної ворожнечі, повідомив народний депутат Ярослав Юрчишин. Йдеться про епізод, коли Павло під час літургії на різдвяні свята називав "сущим бісом" Епіфанія, а прибічників автокефалії – "гидотою", "безбожниками", "бандитами".

 

 

16:39 Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба очікує, що Україні вдасться отримати два найбільш жадані види озброєння – бойові винищувачі та далекобійні ракети. Про це Кулеба сказав під час панельної дискусії в Українському домі у Давосі. "Так, це вимагає часу, і так, ми хотіли б, щоб це не вимагало стільки часу, аби партнери прийняли рішення. Але зрештою ми отримуємо все, про що просимо, окрім двох великих речей, які принципово ще не були розблоковані, – західні бойові винищувачі та далекобійні ракети. Все інше розблоковане в тому чи іншому вигляді", – сказав голова української дипломатії. Кулеба додав, що на початку повномасштабної війни майже всі розмови з потенційними постачальниками починалися з заперечення. "Ми бачимо, як речі прискорюються… Коли ми розблокуємо далекобійні ракети та літаки – я абсолютно переконаний у цьому – наш перелік найбільш найпотрібнішої зброї буде завершений", – підсумував міністр.

 

 

16:10 Президент Європейської ради Шарль Мішель перебуває з візитом в Україні. У четвер він відвідав українських військовослужбовців у реабілітаційному центрі у Києві, котрий фінансується з бюджету Європейського Союзу. “Вражений мужністю ветеранів... Україна непорушна”, – прокоментував Мішель у твіттері.

 

 

 

15:54 Збройні Сили України знищили на Кінбурнській косі на Миколаївщині загін росіян і ворожу техніку, розповіла в етері загальнонаціонального телемаратону керівниця об’єднаного пресцентру Сил оборони Півдня Наталія Гуменюк. “Ми продовжуємо бойове відпрацювання по тих позиціях, які ворог час від часу там займає для того, щоб атакувати Очаківський напрямок. Наша робота досить результативна, і за минулу добу є знищення автомобільної техніки і до 10 одиниць ворога. Це говорить про те, що спокою їм там немає”, – сказала Гуменюк. Вона додала, що загарбники мають сухопутний коридор на косу і можуть завдавати ураження по Очакову. Минулої доби росіяни пошкодили в Очаківській громаді житлові будинки.

 

 

15:26 Швеція передасть Україні броньовані машини піхоти та артилерійські системи Archer. Про це повідомив прем'єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон. Вартість загального пакета допомоги становитиме $419 мільйонів. Він також включатиме додаткові протитанкові гранатомети NLAW, передає Reuters. "Українська перемога в цій війні має вагу, яку навіть неможливо описати", – прокоментував Крістерссон.

 

 

14:45 Європейський парламент ухвалив резолюцію, в котрій проголошується підтримка створення міжнародного трибуналу для покарання винуватців агресії проти України. "За" проголосувало 472 депутати, "проти" – 19, передає "Укрінформ". "Європейський парламент… підкреслює необхідність та невідкладність лідерства європейських інституцій та країн-членів у створенні спеціального додаткового трибуналу для засудження злочину агресії проти України, що був скоєний політичним та військовим керівництвом російської федерації та її союзників; вважає, що такий трибунал має бути заснований на основі міжнародної угоди між країнами-однодумцями за підтримки Генеральної Асамблеї ООН", – йдеться у документі. Європейські політики наголошують, що спеціальний трибунал "повинен мати юрисдикцію для проведення розслідування та покарання вищого політичного та військового керівництва Російської Федерації". Окремо засуджується діяльність "нелегітимного лідера Білорусі" Олександра Лукашенка. 

 

 

14:13 Міністри закордонних справ та оборони Дмитро Кулеба й Олексій Резніков закликали українських партнерів надати Збройним Силам танки західного зразка, зокрема Leopard 2. "Росія не змінила своїх цілей щодо України, які полягають у руйнуванні однієї з найбільших держав у Європі та знищенні 45-мільйонного українського народу. Росія супроводжує свою агресію численними воєнними злочинами та злочинами проти людяності, зокрема й свідомими вбивствами цивільного населення, масованими ракетними обстрілами мирних українських міст, цілеспрямованим нищенням цивільної інфраструктури", – йдеться у заяві міністрів. 

 

 

13:50 Міністерство закордонних справ України засудило заяву російського міністра Сєрґєя Лаврова, в якій він порівняв росіян із євреями, котрі начебто потерпають від спроби глобальної коаліції "остаточно вирішити російське питання". "Глава МЗС РФ порівняв росіян, які ведуть загарбницьку війну, з мільйонами євреїв, вбитими нацистами під час Голокосту. Виявляється, це не російські ракети розстрілюють житлові будинки в Україні, а Захід сформував коаліцію, щоб вирішити «російське питання». Ми рішуче засуджуємо ганебну заяву Сергія Лаврова, яка паплюжить пам'ять мільйонів жертв Голокосту", – заявив речник МЗС Олег Ніколенко.

 

 

13:27 Національне антикорупційне бюро України і Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомили про підозру колишньому голові правління НАК "Нафтогаз України" Андрію Коболєву – йому інкримінують заволодіння коштами шляхом призначення премій, виписаних після перемоги України над Росією у Стокгольмському арбітражі ($10 млн).

 

 

12:42 Розпорядник адміністрації президента Білорусі Олександр Лукашенко визнав, що Україна не чинить дій, спрямованих на ескалацію конфлікту вздовж українсько-білоруського кордону. Про це Лукашенко заявив у ході зустрічі з міністром закордонних справ Росії Сєрґєєм Лавровим у притаманній собі манері – коли намагається виголосити щось ніби нейтральне в момент, коли каже загалом гидку думку. "Вони намагаються і Україну використати проти Білорусі. Але що мене вражає і приємно дивує – Україна тримається, вона на провокації проти Білорусі не йде, хоча її активно підштовхують наші західні сусіди".

 

 

12:11 Предстоятель Православної Церкви України Епіфаній у празник Богоявлення звершив літургію в Успенському соборі Києво-Печерської лаври. У своїй проповіді митрополит Київський закликав піднести молитви за невинних жертв Дніпра та Броварів. "Дорогі брати й сестри, цими днями посеред моря страждань, які Росія принесла війною у наш рідний дім, дві трагедії особливо зворушили людські серця. Терористичний напад Москви на місто Дніпро, місто, яке з гордістю носить ім'я нашої благословенної ріки, другого Йордану і хрестильної купелі Руси-України. Цей напад забрав життя багатьох невинних дітей і дорослих... Також вчора жертвами авіаційної катастрофи у Броварах стали дорослі і діти. За жертв цих трагедій, за тих, чиє життя трагічно обірвалось через беззаконну війну, нав'язану нам Росією, сьогодні ми піднесемо свої заупокійні молитви", – звернувся Епіфаній.

 

 

11:58 До нового пакета військової допомоги від США увійдуть 50 бойових машин піхоти M2 Bradley, а також близько 100 колісних панцеромобілів Stryker, повідомляє Associated Press. Цей пакет мають оголосити на зустрічі на базі "Рамштайн" у Німеччині 20 січня, пише Politico. Збройним Силам України, зокрема, нададуть високоточні бомби GLSDB (Ground-Launched Small Diameter Bomb) з дальністю ураження понад 150 кілометрів, які можна запускати з установок HIMARS та M270.

 

 

11:39 Президент України Володимир Зеленський припустив, що на чолі Росії стоїть мрець. "Я не впевнений, що той президент Росії, який іноді з’являється – телевізійники зрозуміють – на хромакеї... Він з’являється – я не зовсім розумію, що це він. Я не зовсім до кінця розумію, що він живий, або це він приймає рішення, або хто там приймає рішення, що за коло осіб", – заявив Зеленський під час спілкування на "Українському сніданку" у Давосі.

 

 

11:16 Цього тижня американське й українське командування проведуть зустріч високого рівня в Німеччині, щоб відпрацювати планування наступу, пише The New York Times, посилаючись на високопоставленого американського посадовця. Ці навчання мають на меті узгодити військові плани України з тими видами озброєнь і матеріалів, які надають союзники по НАТО. Джерела газети зазначають, що зустріч пройде в атмосфері зміни позиції адміністрації Байдена стосовно Криму: можливе обговорення удару по сухопутному коридору, який з’єднує Крим із Росією, та про Керченському мосту.

 

 

10:44 Сполучені Штати Америки нададуть 125 мільйонів доларів на електричні компоненти, які допоможуть ремонтним бригадам в Україні усувати наслідки російських ударів по енергетичній інфраструктурі. Про це повідомила очільниця Аґенції США з міжнародного розвитку (USAID) Саманта Павер.

 

 

10:21 Міністерство інфраструктури звинуватило Росію у вмисному саботажі інспекції суден у Босфорі у рамках "зернової ініціативи", через що в протоці постійно стоїть велика черга з понад 100 кораблів. "Починаючи з жовтня 2022 року, делегація Росії в Спільному координаційному центрі (СКЦ) почала штучно гальмувати процес інспекції суден. По-перше, як тільки обсяг експорту почав зростати, російська сторона скоротила кількість інспекційних команд з 5 до 3 без будь-якого пояснення. По-друге, штучно збільшують час на проведення самих інспекцій через перевірку показників роботи суден, які не регламентовані документами СКЦ та не мають жодного відношення до зернової угоди. Так на перевірку одного судна йде від 4 годин, а в день відбувається 5–7 перевірок при мінімально необхідних 16–18", – пояснив представник України у СКЦ Руслан Сахаутдінов. Станом на 18 січня інспекції очікує 121 судно. Середній час очікування – від 2 до 5 тижнів.

 

 

09:55 Болгарія таємно постачала Україні озброєння та паливо у перші місяці війни, повідомляє Die Welt. Болгарська армія має значні резерви боєприпасів радянського виробництва, сумісні з озброєнням ЗСУ. Згідно з даними журналістів, постачання з Болгарії навесні 2022 року могли становити до 30% усіх боєприпасів і до 40% дизельного палива, які тоді надійшли українській армії.

 

 

09:30 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Росія, ймовірно, розглядає можливість розміщення невеликої кількості своїх нових основних бойових танків Т-14 «Армата» в Україні. Наприкінці грудня 2022 року зображення показали Т-14 на полігоні на півдні Росії: це місце пов’язували з діяльністю перед розгортанням для операції в Україні.

Це сталося після того, як проурядові російські ЗМІ заявили, що Т-14 готуються до розгортання. Однак неясно, чи Росія вже перекинула ці танки в Україну.

Будь-яке розгортання Т-14, ймовірно, буде ризикованим рішенням для Росії. Одинадцять років розробки програми супроводжувалися затримками, скороченням запланованого розміру парку та повідомленнями про проблеми з виробництвом. Додатковим викликом для Росії є налагодження свого логістичного ланцюга для Т-14, оскільки він більший і важчий за інші російські танки.

Виробництво, ймовірно, обчислюється лише кількома десятками одиниць, а командири навряд чи довірятимуть цій машині в бою.

 

 

08:42 Європейський єврейський конгрес різко відреагував на вчорашню заяву міністра закордонних справ Росії Лаврова: "Ми шоковані та обурені цим ганебним порівнянням, зробленим міністром Лавровим, між діями коаліції демократичних країн і гітлерівськими утисками і вбивством шести мільйонів євреїв під час Голокосту. Це спотворення Голокосту на базовому рівні, і ми закликаємо Лаврова однозначно вибачитися і відкликати ці коментарі".

Вчора Лавров заявив, що Сполучені Штати створили коаліцію європейських держав для остаточного вирішення "російського питання" так само, як Гітлер організував "остаточне вирішення єврейського питання" в Європі.

 

 

08:31 За оцінками американської розвідки, в районі Соледара і Бахмута тривають жорстокі бої, однак росіяни не мають повного контролю над жодним із цих населених пунктівзаявив у середу під час телефонного брифінгу представник Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі.

 

 

08:15 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 118 530 (+760) осіб,

танків – 3136 (+6) од.,

бойових броньованих машин – 6235 (+10) од.,

артилерійських систем – 2122 (+14) од.,

РСЗВ – 442 (+0) од.,

засобів ППО – 220 (+0) од.,

літаків – 287 (+0) од.,

гелікоптерів – 277 (+1) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1882 (+6) од.,

крилатих ракет – 749 (+0) од.

кораблів /катерів – 17 (+0) од.,

автомобільної техніки – 4896 (+7) од.,

спеціальної техніки – 190 (+0) од.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

91,8% танків (з них 1,1% за минулий тиждень),

36,0% бойових броньованих машин (з них 0,4% за минулий тиждень),

81,6% автомобільної техніки (з них 1,1% за минулий тиждень),

68,9% артилерійських систем (з них 1,2% за минулий тиждень),

39,7% РСЗВ (з них 0,4% за минулий тиждень),

23,0% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

31,1% гелікоптерів (з них 0,1% за минулий тиждень),

15,7% засобів ППО (з них 0,2% за минулий тиждень).

 

 

 

08:01 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Минулої доби підрозділи Сил оборони України відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області та Терни, Верхньокам’янське, Соледар, Сіль, Красна Гора, Бахмут, Кліщіївка, Олександро-Шультине, Курдюмівка, Водяне, Мар’їнка, Побєда і Парасковіївка Донецької області.

В той же час противник завдав 25 авіаційних ударів та здійснив понад 85 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Загроза завдання авіаційних та ракетних ударів російською федерацією по цивільних об’єктах залишається високою на всій території України.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках обстановка залишається сталою. У прикордонних з Україною районах наступальних угруповань противника не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил російської федерації та республіки білорусь продовжують виконувати завдання. Таким чином противник демонструє свою присутність поблизу державного кордону. Здійснив мінометні та артилерійські обстріли по районах населених пунктів Бучки Чернігівської області; Попівка – Сумської; Бударки, Землянки, Гатище, Зелене, Вовчанськ, Тернова, Красне, Кам’янка, Чугунівка, Новомлинськ та Дворічна Харківської області.

На Куп’янському напрямку противник обстріляв райони Курилівки, Петропавлівки, Кислівки, Іванівки, Крохмального, Синьківки, Берестового і Табаївки Харківської області, а також Стельмахівки на Луганщині.

На Лиманському напрямку ворог обстріляв позиції Сил оборони біля Дружелюбівки на Харківщині та Новоєгорівки, Невського, Червонопопівки та Діброви Луганської області.

На Бахмутському напрямку вогневого ураження ворожої артилерії зазнали райони 22 населених пунктів. Серед них - Верхньокам’янське, Білогорівка, Веселе, Майорськ, Красна Гора, Бахмут, Кліщіївка, Курдюмівка та Дружба.

На Авдіївському напрямку під ворожий вогонь потрапили Авдіївка, Водяне, Невельське, Первомайське, Георгіївка, Мар’їнка і Новомихайлівка на Донеччині.

На Новопавлівському напрямку противник знову обстрілював Велику Новосілку, Золоту Ниву та Вугледар Донецької області.

На Запорізькому напрямку від артилерійського вогню постраждали 24 населених пункти, зокрема, Времівка і Новопіль на Донеччині та Полтавка, Малинівка, Гуляйполе, Щербаки, Степове, Кам’янське і Плавні Запорізької області.

На Херсонському напрямку окупанти не припиняють терор цивільного населення. Зокрема, обстрілів з реактивних систем залпового вогню та ствольної артилерії зазнали райони понад 20 населених пунктів. Серед них – Антонівка, Берегове, Веселе, Качкарівка, Янтарне та Херсон. Постраждали мирні громадяни.

Наша авіація протягом минулої доби завдала 13 ударів по районах зосередження противника та 3 – по позиціях зенітно-ракетних комплексів окупантів.

В той же час, збито ворожий гелікоптер Ка-52 та БпЛА “Мерлін-ВР”.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України за добу уразили 3 пункти управління, 5 районів зосередження окупантів, 1 склад боєприпасів та 2 інші важливі об’єкти ворога.

 

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Промова президента Росії Владіміра Путіна з нагоди річниці блокади Ленінграда продовжила демонструвати, що Путін залишається невпевненим у своїй здатності суттєво впливати на російський інформаційний простір.

• Промова Путіна, ймовірно, є частиною ширших інформаційних зусиль, спрямованих на те, щоб загорнути "спеціальну військову операцію" в російський національний міф про "Велику вітчизняну війну" (Другу світову війну) з метою посилення підтримки росіянами затяжної війни і мобілізації.

• Міністр закордонних справ Росії Серґєй Лавров посилив ці зусилля, спрямовані на збільшення російської підтримки затяжної війни, прямо і безглуздо заявивши, що Україна і Захід здійснюють геноцид російського народу.

• Путін продовжує докладати зусиль для відновлення оборонно-промислової бази Росії для підтримки затяжної війни в Україні.

• Путін і Лавров продовжують заперечувати український суверенітет і відверто відкидають прямі переговори з Україною.

• Фінансист "групи Ваґнера" Євгеній Пріґожин стає все сміливішим у своїх словесних нападках на міністерство оборони Росії та Кремль.

• Пріґожин та інші відомі російські діячі створюють новий простір для критики президента Росії Путіна, не боячись покарання.

• Російські війська продовжили обмежені контратаки, щоб повернути втрачені позиції під Кремінною.

• Російські війська продовжили наступальні операції поблизу Соледара, Бахмута, Авдіївки та Донецька.

• Міністерство оборони Росії продовжує намагання применшити роль "групи Ваґнера" у заявлених тактичних успіхах у районі Соледара.

• Українські офіційні особи зазначили, що російські війська концентруються в Запорізькій області, можливо, для проведення масштабної оборонної або наступальної операції.

• Дедалі ширше використання російськими військами запалювальних боєприпасів для завдання рутинних ударів на півдні України підтверджує нещодавню оцінку ISW про те, що російські війська, ймовірно, стикаються з нестачею звичайних артилерійських снарядів.

• Українські та російські джерела продовжують вказувати на те, що російська влада, ймовірно, готується до другої хвилі мобілізації.

 

19.01.2023