328-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:25 Пані президентова Олена Зеленська виступила на Всесвітньому економічному форумі у Давосі. У промові перед присутніми вона звернулася до світової спільноти із закликом згуртуватися для припинення збройної агресії й закликала підтримати український план завершення війни. "Кожен пункт української "формули миру" має людський вимір", – заявила вона, перелічивши кожен із десяти пунктів плану. "Справедливість потрібна, щоб ніхто у світі ніколи не думав, нібито воєнні злочини та геноцидна політика можуть залишитися безкарними. Це потрібно не лише живим і загиблим українцям. Це потрібно світові, щоб ніхто не думав, що насильство можна повторити", – заявила Зеленська.

 

 

19:57 Головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний зустрівся у Польщі з керівником Об’єднаного комітету начальників штабів США генералом Марком Міллі. То була перша очна зустріч генералів. "Подякував генералу Міллі за непохитну підтримку і допомогу, надану Сполученими Штатами та союзниками Україні. Окреслив нагальні потреби Збройних Сил України, задоволення яких прискорить нашу Перемогу", – переповів Залужний.

 

 

19:12 Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав Європейський парламент цього тижня підтримати створення Спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України. "Жодної безкарності для політичного та військового керівництва росії. Вони мають бути притягнуті до відповідальності", – заапелював Кулеба.

 

 

18:45 Президент України Володимир Зеленський відбув переговори із президентом Німеччини Франком-Вальтером Штайнмаєром. Голова держави відзначив важливість ухвалених на початку цього року керівництвом Німеччини нових оборонних рішень, а також високо оцінив вагому підтримку України з боку ФРН у гуманітарній, фінансовій та оборонній сферах. У контексті підготовки зустрічі міністрів оборони країн-партнерів у форматі "Рамштайн" Зеленський акцентував на необхідності нарощування оборонної підтримки України для подальшого звільнення окупованих українських територій. При тому сторони приділили увагу обговоренню української формули миру. "Ми маємо спільно наближати цей момент. І я думаю, що в нас є всі шанси цього року отримати довгоочікуваний мир і перемогу здорового глузду над агресією", – підсумував Зеленський.

 

  

 

 

18:19 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Російські окупанти продовжують вести повномасштабну збройну агресію проти нашої держави.

Не маючи значних досягнень на полі бою, противник завдає ударів по мирним населеним пунктам. Російський агресор продовжує знищувати інфраструктуру та оселі цивільного населення, порушуючи норми міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни.

Протягом доби противник завдав 4 ракетних удари, 2 з яких по цивільному об’єкту міста Краматорськ Донецької області. Також ворог завдав 13 авіаційних ударів. Здійснив 23 обстріли з реактивних систем залпового вогню.

Загроза завдання авіаційних та ракетних ударів російською федерацією по цивільних об’єктах залишається високою на всій території України.

Противник не відмовляється від своїх намірів захопити Донецьку область в межах адміністративних кордонів. Основні зусилля зосереджує на ведені наступу на Бахмутському напрямку. Веде безуспішні наступальні дії на Авдіївському напрямку.

На Куп’янському та Лиманському напрямках ворог намагається покращити тактичне положення, на Новопавлівському, Запорізькому та Херсонському напрямках веде оборону.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках обстановка без суттєвих змін, наступальних угруповань противника не виявлено. Республіка білорусь продовжує підтримувати російську збройну агресію, триває ротація російських підрозділів, що проходять підготовку на території республіки білорусі.

Мінометних та артилерійських обстрілів зазнали райони населених пунктів Миколаївка Чернігівської області; Атинське Сумської області; Ветеринарне, Лук'янці, Стариця, Гатище, Вовчанськ, Рибалкине, Нестерне, Землянки, Бологівка, Кам’янка, Дворічна Харківської області.

На Куп’янському напрямку противник здійснив обстріли районів населених пунктів Кислівка, Котлярівка, Іванівка Харківської області, а також Новоселівське, Андріївка Луганської області.

На Лиманському напрямку ворог обстріляв з усього спектру артилерії райони населених пунктів Площанка, Червонопопівка, Кремінна, Діброва Луганської області; Терни і Ямполівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку вогневого ураження від ворожої артилерії зазнали райони населених пунктів Верхньокам’янське, Виїмка, Білогорівка, Веселе, Соледар, Красна Гора, Бахмут, Кліщіївка, Курдюмівка, Дружба, Залізне, Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку під ворожий вогонь потрапили Авдіївка, Водяне, Невельське, Георгіївка, Мар’їнка і Новомихайлівка на Донеччині.

На Новопавлівському напрямку противник здійснив обстріли з артилерії та мінометів райони населених пунктів Вугледар, Микільські Дачі та Пречистівка Донецької області.

На Запорізькому напрямку від артилерійського вогню постраждали понад 10 населених пунктів, зокрема, Времівка, Новопіль на Донеччині та Темирівка, Полтавка, Малинівка, Гуляйполе, Мала Токмачка, Новоандріївка, Щербаки, Степове, Кам’янське і Плавні Запорізької області.

На Херсонському напрямку окупанти не припиняють терор цивільного населення. Зокрема, обстрілів з реактивних систем залплового вогню зазнали Антонівка та Херсон, постраждали мирні мешканці.

Російські окупанти намагаються ізолювати цивільне населення на тимчасово окупованих територіях Херсонської області від доступу до альтернативних джерел інформації. Поряд із зупинкою трансляції усіх українських телеканалів, загарбники зробили доступним мобільний зв'язок лише російських операторів.

За наявною інформацію російські окупанти посилюють пошукові заходи своїх дезертирів на тимчасово захоплених територіях. Під приводом пошуку українських диверсантів, загарбники здійснюють рейди по населеним пунктам Херсонської області.

Авіація Сил оборони України протягом доби завдала 10 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

Протягом доби нашими захисниками знищено ворожий літак Су-25.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України за добу уразили 2 пункти управління а також район зосередження окупантів, склад боєприпасів, станцію радіо-електронної боротьби та радіо-локаційну станцію.

 

 

17:45 Служба безпеки України оприлюднила відео бойової роботи "Альфи" по позиціях окупантів під Бахмутом. "Спецпризначенці Центру спецоперацій «А» СБУ влаштували пекло окупантам під Бахмутом. Під час аеророзвідки наші специ виявили траншеї ворога, вже всіяні трупами окупантів. А після серії влучань дронами-камікадзе по їхніх позиціях кількість «демобілізованих» росіян значно збільшилася", – прокоментували адміністратори сторінки СБУ у соцмережах.

 

 

17:13 Суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою для горе-президента Віктора Януковича у справі про вбивства на Майдані. "У листопаді 2021 року ДБР завершило розслідування щодо злочинів Януковича та інших дев’ятих високопосадовців під час акцій протесту у 2014 році. Встановлено, що через дії цієї організованої злочинної групи лише у зазначений період загинуло 76 громадян та понад 800 отримали тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості", – повідомило Державне бюро розслідувань. Раніше Януковичу присудили арешт у справах щодо узурпації влади, по "Харківських угодах", дезертирству тощо.

 

 

16:40 У місті Куп’янськ на Харківщині росіяни ракетним ударом зруйнували автотранспортний коледж. “Окупанти завдали удару ракетами С-300 по навчальному закладу. Зруйновано один із навчальних корпусів”, – поінформував заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко. 

 

 

16:01 Верховна Рада отримала офіційне повідомлення про смерть нардепа-колаборанта Олексія Ковальова. 28 серпня 2022 року Ковальова застрелили у Голій Пристані. Навесні він виїхав із Києва на окуповану Херсонщину і заявив, що там допомагатиме "налагоджувати життя". Проти нього відкрили кримінальне провадження щодо державної зради.

 

 

15:39 В Офісі президента задовольнили заяву Олексія Арестовича про відставку. Цю інформацію "Суспільному" підтвердив прессекретар Президента Сергій Никифоров. 

 

 

15:20 Омбудсмен Росії Татьяна Москалькова спростувала повідомлення, начебто вона обговорювала з уповноваженим із прав людини Верховної Ради України Дмитром Лубінцем обмін полоненими, котрий мав охопити близько тисячі поневолених. "Здивована публікаціями про можливі обміни полоненими між Росією та Україною, які поширилися у ЗМІ та соцмережах... У моїх переговорах з омбудсменом України Дмитром Лубінцем в Анкарі ніколи не йшлося про обміни, і я завжди роблю акцент на тому, що ці питання перебувають у компетенції міністерства оборони Росії", – відповіла Москалькова.

 

 

14:48 Служба безпеки України викрила на Полтавщині аґентурну мережу ФСБ, котра вистежувала бойові позиції комплексів протиповітряної оборони С-300 та склади з ракетно-артилерійським озброєнням ЗСУ. Двоє осіб, які переїхали зі сходу, намагалися виявити місця базування реактивних систем HIMARS і далекобійних гаубиць М777. "У разі виявлення українських військових об’єктів агенти рф планували їх знищити через підпал і потім детонацію боєкомплекту. У разі наявної інформації про значне скупчення військової техніки та чіткі географічні координати – передати дані для ліквідації через ракетний удар військами РФ", – переказали у спецслужбі. Координував двох інформаторів представник організації "МДБ ДНР" Дмитро Зіпір; він переховується на окупованій території Донецької області.

 

 

14:13 Організатори тенісного турніру Australian Open у Мельбурні заборонили використовувати на трибунах російські прапори після скарги українського посла на провокацію, влаштовану росіянами під час матчу українки Катерини Байндль проти Камілли Рахімової, повідомляє Reuters. Під час гри москалі повісили позаду триколор РФ і, як пишуть, мали футболку з зображенням Путіна. "Наша початкова політика полягала в тому, що вболівальники могли приносити прапори, але не могли використовувати їх, щоб викликати безлади. Вчора у нас трапився інцидент, коли біля корту було розміщено прапор... Заборона починає діяти негайно", – пояснили організатори.  

 

 

 

13:41 Міністром оборони Німеччини після відставки Крістін Лямбрехт призначено 62-річного міністра внутрішніх справ Нижньої Саксонії Бориса Пісторіуса, повідомляє прессекретар канцлера Олафа Шольца: Пісторіус «саме та людина зі своєю компетентністю, наполегливістю та великим серцем, щоб очолити Бундесвер через цей поворотний момент». Пісторіус запам'ятався тим, що одразу після початку війни в Україні заборонив публічно демонструвати букву «Z», яка стала символом російської агресії у Нижній Саксонії: «Для мене незрозуміло, як цей символ Z міг бути використаний у нашій країні для виправдання цього злочину». У бундесвері перед Пісторіусом стоять великі завдання у світлі війни Росії проти України. Він прийшов на зміну Крістін Лямбрехт, 57-річній юристці, яку критикували за брак досвіду на міністерській посаді. Перед відставкою Лямбрехт йшли активні обговорення питання передачі Україні сучасних німецьких танків Leopard. Колишня міністерка виступала проти того, щоб Берлін почав постачати танки, поки це не зроблять інші союзники.

 

 

13:16 Пошуково-рятувальні роботи у Дніпрі в будинку, атакованому росіянами, завершено. Загинуло 44 людини (зокрема 5 дітей), травмовано 79 осіб (зокрема 16 дітей). Загалом під час операції вдалося врятувати 39 осіб, зокрема 6 дітей. 

 

 

12:57 Проросійський пропаґандист Руслан Коцаба, підозрюваний в Україні у державній зраді, втік до Сполучених Штатів Америки. Ця придибенція виявилася під час судового процесу у Коломийському міськрайонному суді 16 січня, коли ані підсудний, ані сторона обвинувачення не з'явилися на засідання. "Це відбувається у режимі відеоконференцзв'язку з будівлі посольства України в США. Не з'явилися сьогодні ні Руслан Коцаба, ні його захисник, ані представник прокуратури", – сказав голова суду Віктор Васильковський у коментарі "Суспільному". Сам Коцаба записав відео, в котрому повідомив, що він у США. 

 

 

 

12:25 Духовенство Мукачівської єпархії УПЦ Московського патріархату співало у храмі переспів пісні "Батько наш Бандера...", замінивши декілька рядків на честь свого предстоятеля: "Батько наш Онуфрій, УПЦ нам мати. Ми за свою церкву будем воювати". Відео зі співами оприлюднила Вінницька єпархія УПЦ МП на своїй сторінці у YouTube. Як пише видання mukachevo.net, кліп знімали у монастирі у селі Приборжавське, на Хустщині.

 

 

12:01 Кількість загиблих унаслідок російського удару по багатоповерхівці в Дніпрі зросла до 44 людей, повідомив міський голова Дніпра Борис Філатов. 

 

 

11:20 Олексій Арестович написав заяву про складення повноважень позаштатного радника керівника Офісу президента.  

 

 

11:09 Міський голова Первомайського Харківської області Микола Бакшеєв виступив за перейменування міста. "Назва міста Первомайський є назвою більшовицькою, відображає ідеологію і діяльність комуністичної партії. Топонім є калькою російської мови і має бути зміненим і відповідати стандартам української державної мови. Тому перейменування вкрай необхідне та важливе... Залишати російську назву, яку дали більшовики в результаті перемоги радянської влади над українським державотворчим процесом у російсько-українській борні, не є можливим", – обґрунтував Бакшеєв. Місто Первомайський отримало назву у 1952 році; до того селище називалося Лихачеве.

 

 

11:05 Станом на 10:30 в енергосистемі внаслідок масованих ракетних та дронових атак по енергетичній інфраструктурі зберігався значний дефіцит потужності, особливо у ранковий і вечірній піки споживання, а через несприятливі погодні умови (рвучкий вітер, обледеніння проводів) у центральних регіонах є локальні відключення у мережах операторів систем розподілу, живлення відновлюється, повідомили в Укренерго. До всіх операторів систем розподілу доведені ліміти споживання на всю добу.

 

 

11:00 Щонайменше 600 громадян України стали жертвами насильницьких зникнень у Херсонській області, переважно їх вивозили до окупованого Росією Криму, заявив голова правління правозахисної організації «Крим SOS» Олексій Тільненко.

 

 

10:48 У Дніпрі вранці з-під завалів дістали тіло ще однієї загиблої дитини, кількість жертв ракетного удару сягнула 41 (з них 4 дитини), всього травмовано 79 осіб (із них 16 дітей) і врятовано 39 осіб, повідомив заступник голови Офісу президента України Кирило Тимошенко.

 

 

10:24 Росія вивела у Чорне море ракетоносії з майже рекордною кількістю крилатих ракет "Калібр", попередила речниця пресцентру ОК "Південь" Наталія Гуменюк в ефірі телемарафону: "Протягом дня підводний човен відвідав пункт базування, і це цілком може свідчити про переспорядження. Це означає, що сьогодні ми оцінюємо загальний залп ракет на бортах усіх 6 ракетоносіїв, які перебувають наразі на бойовому чергуванні, до 44 ракет. Ракетна небезпека залишається актуальною".

 

 

10:00 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

14 січня 2023 року Росія відновила ракетні удари великої дальності по українській інфраструктурі, перші за приблизно 15 днів, запустивши десятки ракет. Як і під час попередніх восьми хвиль ударів з 11 жовтня 2022 року, Росія в першу чергу була націлена на українську електромережу.

Велика протикорабельна ракета Х-22 (AS-4 KITCHEN), випущена із середнього бомбардувальника Ту-22М3, очевидно, вразила житловий будинок у місті Дніпро, що призвело до загибелі щонайменше 40 людей. Росія неправдиво заявила, що відповідальність несе українська ракета ППО. Х-22, як відомо, неточна при використанні проти наземних цілей, оскільки її радарна система наведення погано розрізняє цілі в міських районах. Подібна зброя відповідальна за інші інциденти з масовими жертвами серед цивільного населення, включаючи обстріл торгового центру в Кременчуці 27 червня 2022 року.

Оскільки такі ракети, як Х-22, непридатні для завдання високоточного удару, воєнні дані свідчать про те, що дисфункція потенціалу Росії завдавати удари на великій відстані є більш глибокою. Ймовірно, їй важко динамічно ідентифікувати цілі та отримати доступ до швидкої та точної оцінки бойових збитків.

 

 

09:51 НАЕК "Енергоатом" розраховує запустити один із дев'яти доступних Україні енергоблоків АЕС, що наразі в ремонті, на початку лютого, повідомив президент компанії Петро Котін.

 

 

09:35 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 116 950 (+870) осіб,

танків – 3121 (+3) од.,

бойових броньованих машин – 6215 (+11) од.,

артилерійських систем – 2104 (+5) од.,

РСЗВ – 441 (+3) од.,

засобів ППО – 220 (+0) од.,

літаків – 286 (+0) од.,

гелікоптерів – 276 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1872 (+0) од.,

крилатих ракет – 749 (+0) од.

кораблів /катерів – 17 (+0) од.,

автомобільної техніки – 4877 (+7) од.,

спеціальної техніки – 190 (+0) од.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

91,3% танків (з них 0,8% за минулий тиждень),

35,8% бойових броньованих машин (з них 0,3% за минулий тиждень),

81,3% автомобільної техніки (з них 0,8% за минулий тиждень),

68,3% артилерійських систем (з них 0,8% за минулий тиждень),

39,6% РСЗВ (з них 0,4% за минулий тиждень),

22,9% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

31,0% гелікоптерів (з них 0,1% за минулий тиждень),

15,7% засобів ППО (з них 0,3% за минулий тиждень).

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Російські загарбники продовжують вести повномасштабну збройну агресію проти нашої держави.

Завдаючи ударів по населених пунктах, ворог продовжує знищувати інфраструктуру та помешкання цивільного населення, тим самим порушує норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни.

Протягом минулої доби противник завдав 2 ракетних і 7 авіаційних ударів та здійснив понад 70 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Зокрема, по цивільній інфраструктурі, є поранені та загиблі серед мирного населення.

Високою є небезпека подальших російських авіаційних та ракетних ударів по об’єктах на всій території України.

Противник не полишає своїх намірів захопити повністю Донецьку області. Веде наступальні дії на Бахмутському та Авдіївському напрямках.

За минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки окупантів в районах понад 20 населених пунктів, в тому числі: Білогорівка Луганської області; Верхньокам’янське, Спірне, Краснополівка, Сіль, Соледар, Білогорівка, Бахмут, Північне, Кам’янка, Водяне, Невельське, Мар’їнка, Побєда Донецької області.

На Куп’янському, Лиманському та Новопавлівському напрямках ворог намагається покращити тактичне положення, на Запорізькому та Херсонському продовжує оборонятися.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках обстановка без суттєвих змін, наступальних угруповань противника не виявлено. Танкових, мінометних та артилерійських обстрілів зазнали райони понад п’ятнадцяти населених пунктів. Серед них  Красне, Нескучне, Веселе, Гатище, Вовчанськ, Нестерне, Землянки, Новомлинськ, Дворічна і Кам’янка Харківської області.

На Куп’янському та Лиманському напрямках ворог обстріляв райони понад 15 населених пунктів. Зокрема це Кислівка, Котлярівка, Вишневе Харківської області, а також Новоселівське, Андріївка, Макіївка, Кремінна, Діброва, Терни і Ямполівка Луганської області.

На Бахмутському напрямку вогневого ураження зазнали, зокрема, Виїмка, Білогорівка, Соледар, Красна Гора, Парасковіївка, Бахмут, Кліщіївка, Курдюмівка, Нью-Йорк та Веселе на Донеччині, а загалом понад 15 населених пунктів.

На Авдіївському напрямку під ворожий вогонь потрапили Авдіївка, Водяне, Первомайське, Георгіївка, Мар’їнка і Новомихайлівка на Донеччині.

На Новопавлівському напрямку обстріляно Вугледар, Микільські Дачі та Велику Новосілку Донецької області.

На Запорізькому напрямку від артилерійського вогню постраждали понад 15 населених пунктів, зокрема, Времівка, Новопіль на Донеччині та Полтавка, Малинівка, Гуляйполе, Мала Токмачка, Новоандріївка, Степове, Кам’янське і Плавні на Запоріжжі.

На Херсонському напрямку окупанти не припиняють терору цивільного населення. Мінометних та артилерійських обстрілів, зокрема, зазнали Саблуківка, Качкарівка, Ольгівка, Тягинка, Інгулець та Херсон.

На тимчасово зайнятих територіях, в населених пунктах Заводівка, Горностаївка та Каїри Херсонської області, окупанти зупинили трансляцію усіх українських телеканалів, транслюється тільки російське телебачення.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України за добу уразили пункт управління, 11 районів зосередження окупантів, склад пально-мастильних матеріалів та склад боєприпасів ворога.

 

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Кремль продовжує спростовувати заяви фінансиста "групи Вагнера" Євгенія Прігожина про те, що тільки сили "Ваґнера" захопили Соледар Донецької області.

• Речник Кремля Дмітрій Пєсков, виглядає, опосередковано звинуватив Прігожина у навмисному винесенні конфлікту між міноборони РФ та компанією "Ваґнера" в російський інформаційний простір.

• Прігожин продовжив свої зусилля, спрямовані на підрив довіри до МО РФ та пов'язаних із Путіним суб'єктів.

• Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ заявив, що російсько-українська війна перебуває у "вирішальній фазі" – це не означає, що війна перебуває у фінальній фазі або що російські війська планують задіяти всі ресурси у майбутніх діях.

• Відомий мілблогер відродив дискусії, які велися до лютого 2022 року, про наміри Кремля повернути близького соратника Путіна Віктора Медведчука до влади в Україні.

• Призначення начальника генерального штабу РФ генерала армії Валєрія Герасімова командувачем театру воєнних дій російських військ в Україні не викликало значної хвилі критики в російському націоналістичному мілблогерському дискурсі.

• Російські війська продовжували локальні наступальні дії з метою відновлення втрачених позицій навколо Сватового та на Куп'янському напрямку, в той час як українські війська продовжували наступальні операції навколо Кремінної.

• Російські війська захопили нові території на північ від Бахмута і, можливо, посилюють атаки на південь від Бахмута в районі Кліщіївки.

• Російські війська продовжили наземні обстріли в районі Авдіївки та Донецька.

• Російські війська продовжували зусилля з накопичення живої сили у східній (лівобережній) частині Херсонської області та розробки нових логістичних маршрутів між Росією та півднем України.

• Низька дисципліна серед російських військ продовжує становити пряму загрозу для російських солдатів та обмежувати ефективність сил.

 

17.01.2023