324-й день війни Росії в Україні. Хроніка

22:25 Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що прогрес України на шляху до вступу в ЄС оцінять восени у так званому "пакеті розширення". "Щоб підтримувати цей процес, колегія відвідає Україну на початку лютого... Для нас важливо досягати разом з українським урядом якомога вищої якості, поєднуючи це зі швидкістю та амбіціями, щоб восени це відобразив звіт щодо розширення, що приведе, як можна сподіватися, до цікавого та позитивного рішення Ради", – розповіла фон дер Ляєн у Кіруні на пресконференції, присвяченій головуванню Швеції в Європейській раді. Президентка Єврокомісії назвала Україну "надзвичайно амбітною і сильною та швидкою у досягненні результатів", цитує аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

 

21:18 Уже п'ять країн готові передати Україні танки Leopard. Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. “Наша мета – зібрати танкову бригаду з “Леопардів”. Це для початку", – сказав голова МЗС. "Можна там трішки взяти, тут трішки взяти – там є різні модифікації... Я знаю ще принаймні три країни (крім Польщі та Фінляндії, – Ред.) які готові це зробити, але поки що не говорять, бо чекають підтримки Німеччини. Тому маємо вже п’ять країн, які готові передавати, але чекають на остаточне розв’язання питань із Німеччиною”, – поінформував Кулеба.

 

 

20:07 Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Україна завершує виконання семи рекомендацій Європейської комісії, котрі дозволять запустити наступні кроки для інтеграції. "Далі нас очікує шлях переговорів, який має увінчатися підписанням Угоди про вступ України до ЄС. Ми розраховуємо пройти цей шлях менш ніж за два роки. І тоді Україна стане повноправним членом ЄС. Будуть остаточно скасовані всі бар’єри на торгівлю, обмеження щодо руху робочої сили, Україна отримає доступ до структурних та інвестиційних фондів ЄС", – заявив Шмигаль на засіданні уряду.

 

 

19:33 Україна почала отримувати від союзників важке озброєння, заявив керівник Офісу президента Андрій Єрмак. "Щоб виграти цю війну, нам потрібна додаткова військова техніка, важка техніка. Наша співпраця з нашими союзниками продовжується, і все, що я можу наразі сказати, – це те, що ми почали отримувати важку техніку", – заявив Єрмак.

 

 

19:18 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

Протягом доби противник завдав 2 ракетних удари по цивільній інфраструктурі Костянтинівки Донецької області, а також 8 авіаційних ударів по позиціях наших військ. Здійснив понад 40 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Існує небезпека завдання ворогом авіаційних та ракетних ударів на всій території України.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках обстановка без суттєвих змін, наступальних угруповань противника не виявлено. В той же час, мінометних та артилерійських обстрілів зазнали райони населених пунктів Огірцеве, Вовчанськ, Бударки, Малі Проходи, Тернова, Білий Колодязь, Бологівка, Дворічна та Григорівка Харківської області.

На Куп’янському напрямку ворог обстрілював райони населених пунктів Вільшана, Куп’янськ, Орлянка, Кислівка, Табаївка і Берестове на Харківщині та Стельмахівка Луганської області.

На Лиманському напрямку вогневого ураження зазнали Макіївка, Невське і Червонопопівка на Луганщині.

На Бахмутському напрямку противник обстріляв Спірне, Білогорівку, Роздолівку, Яковлівку, Соледар, Красну Гору, Бахмут, Кліщіївку, Курдюмівку, Дружбу та Північне Донецької області. Тривають бої за Соледар.

На Авдіївському напрямку вогневого впливу зазнали Красногорівка, Авдіївка, Мар’їнка, Бердичі, Водяне і Новомихайлівка Донецької області.

На Новопавлівському напрямку обстріляно Вугледар, Времівку та Золоту Ниву Донецької області.

На Запорізькому напрямку ворожі танкові та артилерійські обстріли фіксувалися в районах населених пунктів Вільне Поле на Донеччині та Гуляйпільське, Шевченко, Чарівне, Гуляйполе, Мала Токмачка, Оріхів, Кам’янське, Зелений Гай і Малинівка на Запоріжжі.

На Херсонському напрямку обстрілів зазнали передмістя та місто Херсон.

Противник продовжує зазнавати втрат. Так, для поповнення некомплекту медичного персоналу до Новотроїцької центральної районної лікарні на тимчасово окупованій території Херсонської області прибуло поповнення з числа військових медиків збройних сил російської федерації. Станом на 12 січня 2023 року в лікарні, облаштованій під військовий шпиталь, перебувало до 160 поранених окупантів.

Українська авіація протягом доби завдала 9 ударів по районах зосередження загарбників, а наші підрозділи ракетних військ і артилерії уразили пункт управління, 6 районів зосередження живої сили, 1 зенітний ракетний комплекс та 3 склади боєприпасів ворога.

 

 

19:03 Голова слідчого комітету Росії Олександр Бастрикін заявив, що в першу чергу на війну в Україну треба мобілізовувати колишніх мешканців Середньої Азії, які отримали громадянство Росії. За його словами, за останні п'ять років російське громадянство отримали понад мільйон осіб, які прибули з країн Середньої Азії та Закавказзя, зокрема 550 тисяч колишніх громадян Таджикистану, Узбекистану та Киргизстану.

 

 

18:44 Працівники окупованої росіянами Запорізької атомної електростанції удостоєні міжнародної премії "Людина року з контролю над озброєннями", яку проводить організація Arms Control Association. "Незаконна та безпрецедентна окупація ЗАЕС Росією створила неконтрольовану ситуацію для ядерної та радіаційної безпеки. Незважаючи на переслідування та погрози з боку російських військ, український персонал продовжував керувати станцією та запобіг ядерній кризі", – прокоментувала директор з політики нерозповсюдження АСА Келсі Девен. Переможця визначили у ході онлайн-голосування, в котрому взяли участь понад 3,5 тисячі учасників з майже 80 країн.

 

 

18:03 Триває робота з передачі Україні ізраїльських технологій, пов'язаних із розумним оповіщенням про ракети та дрони, повідомив посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук: "Ця технологія офіційно передається ізраїльською стороною. І думаю, що за певний час ми отримаємо її повністю. Щоб щодо іранських дронів була конкретика, гадаю, потрібно декілька тижнів. Оскільки уряд лише розпочав роботу, йому потрібно ухвалювати рішення з урахуванням позиції США як основного стратегічного партнера та інтересів громадськості".

 

 

17:51 Генеральний штаб ЗСУ оприлюднив відео із Соледара з командиром групи аеророзвідки 45-ої бригади з позивним "Мадяр", який заявив про те, що бої тривають у самому місті. "Мадяр" закликав українців не піддаватися на повідомлення російської пропаґанди про те, начебто українське військо відкинули зі Соледара. "Ідуть запеклі бої прямо зараз... Є гарні новини від частини населених пунктів. Вони пробували обходити Соледар, у частині котрого відбуваються зараз інтенсивні стрілецькі бої, артбатл. Вдалося війську ЗСУ відтиснути ворога, і він був змушений відступити достатньо великими силами штурмовиків. Ми це все супроводжуємо, фільмуємо і завдаємо відповідні ураження по ворогу", – розповів воїн.

 

 

17:22 Зекам, що воювали у ПВК «Вагнера», пообіцяли місця в російській думі від «Єдиної Росії»: член комітету держдуми з оборони єдинорос Андрєй Гурулєв заявив, що вони мають необхідні для депутата компетенції. При цьому закон прямо забороняє обиратися в думу колишнім засудженим за тяжкими статтями до закінчення 10 років від дня зняття чи погашення судимості.

 

 

16:56 Кияни під час опитування підтримали перейменування трьох вулиць і двох станцій метро у столиці. Бульвар Перова перейменують на Воскресенський, проспект Визволителів – на Георгія Нарбута, вулицю Льва Толстого – на Павла Скоропадського. Станції "Дружби народів" перейменують на "Звіринецьку", "Площа Льва Толстого" – на "Площу Українських героїв". Майбутня станція метро, яка мала називатися "Проспект Правди", буде "Варшавською".

 

 

16:15 Державний концерн "Укроборонпром" випробував у повітрі український ударний дрон дальністю в тисячу кілометрів, повідомила на брифінґу речниця державного концерну "Укроборонпром" Наталія Сад. Представниця концерну відмовилася надати подробиці. "На сьогоднішній день проєкт з розробки безпілотного літального апарата з дальністю ураження понад тисячу кілометрів та можливістю корисного навантаження до 75 кілограмів досяг такого етапу, коли про нього ми, на жаль, говорити зараз нічого не можемо", – заявила пані Сад. Наступним етапом буде демонстрація можливостей дрона керівництву сил безпеки та оборони держави.

 

 

15:42 Державний департамент США пов'язує високу увагу Росії до боїв за Соледар із тим, що російська влада вже тривалий час не має хоч якихось успіхів у війні проти України. "Передовсім причина, чому запекла битва за таке місто, як Соледар – місто з приблизно 10 тисячами мешканців, принаймні до війни, – потрапляє в заголовки, полягає в можливості (і вона не підтверджена), що росіяни досягають або принаймні претендують на додаткові здобутки ціною великих втрат", – заявив речник Держдепу США Нед Прайс на брифінґу. У Вашінґтоні певні, що запеклі бої на Донбасі триватимуть і супроводжуватимуться успіхами та поразками для обох сторін. "Але будь-який подальший успіх Росії, навіть такою великою ціною у вигляді втрат особового складу та обладнання, ніколи не зможе змінити хід цієї війни. Жодне тактичне просування не зможе змінити стратегічний провал, з яким президент Путін і його війська зіткнулися з перших днів цієї війни, і стратегічну невдачу, яка лише посилилася ефективним контрнаступом України", – цитує "Радіо Свобода".

 

 

15:04 У Львові з охоронних дощок старого зразка, які розміщені на пам’ятках культурної спадщини, усувають напис "Українська Радянська Соціалістична Республіка". Рядочки з УРСР затирають, потім армованою стрічкою заклеюють світлу пляму, а далі зафарбовують спеціальною алкідною фарбою, розповів заступник начальника управління охорони історичного середовища Георгій Корнєєв. Самі дошки демонтовувати вважають недоцільним, оскільки вони належно ознаковують статус будинку, а також мають елементи української ідентики. "Можна сказати, що ці дошки – унікальні", – пояснив Корнєєв.

 

 

 

14:40 Президент України Володимир Зеленський назвав цей рік вирішальним для майбутнього Європи. "Ми маємо зробити так, щоб не було більше ніколи навіть можливості в будь-якого агресора мріяти про щось подібне й посягати на нашу з вами свободу. Ось за що ми боремося. Ось чому наша перемога зараз має бути однозначною. Такою, яку ні з чим не сплутати. Такою, про яку в Росії вже не забудуть. Такою, якою не можна буде маніпулювати", – сказав Зеленський у виступі перед Сеймом Литви з нагоди відзначення Дня захисників свободи. Український Президент нагадав, що росіяни, атакуючи Київ, "мріяли піти і на Вільнюс, і на Ригу, і на Варшаву, і на Прагу, і на Кишинів". "Вони хотіли, щоб наша з вами свобода впала. Але це вони впадуть. І зараз у них дедалі менше таких мрій, які були. Вони втрачають силу, якою так хизувалися... Агресор має бути розбитий. Саме на українській землі, куди він прийшов. Щоб не довелося ще потім воювати на землях інших народів Європи. І зараз – щоб Росія не отримала передишки, не встигла адаптуватись і не змогла відновити силу", – заапелював Зеленський.

 

 

14:10 Збройні Сили України спростовують інформацію про те, начебто росіяни захопили Соледар. "Ні, це не відповідає дійсності. Бої йдуть у місті", – заявив речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий у коментарі "РБК-Україна". Водночас розкривати деталей він не став із безпекових причин. Міністерство оборони РФ у п'ятницю заявило про те, що російська армія захопила Соледар.

 

 

13:47 Верховна Рада припинила повноваження народних депутатів Віктора Медведчука, Тараса Козака, Андрія Деркача та Рената Кузьміна, котрих Президент України позбавив українського громадянства після виявлення російських паспортів, а також Андрія Аксьонова – нардепа, викритого на співпраці з сепаратистськими рухами (написав заяву про добровільну відмову від мандата).

 

 

13:01 У Херсоні росіяни обстріляли базу з комунальними автобусами. Згідно з інформацією від обласної адміністрації, пошкоджено 16 автобусів, легкові автівки, склади та будівлю для охорони. Попередньо, один працівник зазнав поранень.

 

 

12:39 Національний олімпійський комітет України ухвалив рішення про відставку Григорія Суркіса та Нестора Шуфрича під час засідання генасамблеї НОК. Комітет також звільнив українського олімпійського чемпіона Жана Беленюка, який зчинив хвилю обурення через призначення олімпійськими функціонерами скомпрометованих політиків, і його однодумця Андрія Шевченка – за власними заявами. Із НОК також виключено Андрія Кожем'якіна, Георгія Зубка, Євгена Проніна, інформує Трибуна.

 

 

12:13 Україна отримає французькі бронемашини AMX-10 RC, котрі ще називають "легкими танками", впродовж двох найближчих місяців. Про це повідомляє міністерство оборони Франції за підсумками розмови міністра Себастьєна Лекорню з українським колегою Олексієм Резніковим. У розмові Лекорно підтвердив непохитну підтримку України Францією у протистоянні російській агресії і засудив обстріли української цивільної інфраструктури росіянами.

 

 

12:01 «Україна як країна та Збройні Сили України стали членами НАТО. Де-факто, але не де-юре. Тому що у нас є зброя та розуміння, як її використати… Я впевнений, що в найближчому майбутньому ми станемо членами НАТО де-юре», – заявив міністр оборони України Олексій Резніков в інтерв'ю ВВС і висловив упевненість, що Україна отримає від Заходу довгоочікуване озброєння, зокрема танки й винищувачі, оскільки і Україна, і Росія, схоже, готуються до нових наступів навесні.

 

 

11:36 В Україні на тлі війни виріс рівень довіри до органів державної влади. Для прикладу, рівень довіри до уряду, парламенту, СБУ виріс утричі, свідчить соціологічне опитування Київського міжнародного інституту соціології. Лідером серед усіх соціальних інституцій є Збройні Сили України, далі – Президент, потім – волонтери. 

 

 

11:21 Станом на 11:00 споживання електроенергії знаходиться на рівні вчорашнього дня, відповідно зберігається дефіцит потужності в енергосистемі, особливо виражений у ранковий та вечірній максимуми споживання, повідомили в Укренерго. Для забезпечення балансу в енергосистемі до всіх областей доведені ліміти споживання, які діють з 02:00 до 24:00. Але вже на вихідні очікується поступове потепління по всій Україні, внаслідок чого прогнозується зменшення споживання.

 

 

11:11 За оцінками воєнної розвідки України, Росія намагається створити двомільйонну армію. Під час першої хвилі мобілізації до зс рф було призвано 300 тисяч осіб, Після нетривалої підготовки мобілізованих направляють у зону ведення бойових дій в Україні. Ймовірно, що керівництво Росії найближчими днями оголосить про проведення чергової хвилі мобілізації і до ЗС РФ потраплять ще 500 тисяч росіян, що дозволить їй створити стратегічні резерви. Масштаб мобілізаційних заходів, які проводить країна-агресор, свідчить про плани її керівництва створити армію чисельністю близько двох мільйонів осіб.

 

 

10:21 Перший заступник міністра закордонних справ України Еміне Джапарова анонсувала винесення Україною на розгляд Генеральної Асамблеї резолюції про створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії Російської Федерації і закликала держави ООН підтримати її: "Право сили, яке Росія варварськи практикує щодо України, дає чіткий сигнал усім присутнім у цій залі: ніхто більше не перебуває у безпеці. Якщо країна, яка зловживає правами та привілеями постійного члена Ради Безпеки, нападає на іншу державу-члена ООН, це означає лише одне – безпека зруйнована, міжнародний мир поставлений під сумнів, верховенство права брутально порушується".

 

 

10:03 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Російський оборонно-промисловий сектор із високою ймовірністю вдається до використання праці засуджених, намагаючись задовольнити виробничі потреби у воєнний час. У листопаді 2022 року Уралвагонзавод, найбільший російський виробник танків, повідомив місцевим ЗМІ, що після зустрічі з Федеральною службою виконання покарань працевлаштує 250 ув'язнених (ФСИН).

У Росії існує давня традиція використання праці ув'язнених, і з 2017 року примусова праця була відновлена як окреме кримінальне покарання. Маючи один із найвищих показників ув'язнення у світі, ФСИН здійснює нагляд за розгалуженою імперією з понад 400 тисяч ув'язнених і його часто звинувачують у надзвичайній жорстокості та корупції.

Ув'язнені є унікальним людським ресурсом, який російське керівництво може використовувати для підтримки "спеціальної військової операції", водночас добровольці далі в дефіциті. Праця засуджених, ймовірно, буде особливо затребувана виробниками відносно низькотехнологічних озброєнь, таких як Уралвагонзавод, які очевидно перебувають під сильним тиском з боку Москви щодо збільшення обсягів виробництва.

 

 

09:35 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 114 130 (+740) осіб,

танків – 3098 (+4) од.,

бойових броньованих машин – 6167 (+8) од.,

артилерійських систем – 2086 (+4) од.,

РСЗВ – 437 (+0) од.,

засобів ППО – 218 (+0) од.,

літаків – 286 (+1) од.,

гелікоптерів – 276 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1865 (+0) од.,

крилатих ракет – 723 (+0) од.

кораблів /катерів – 17 (+0) од.,

автомобільної техніки – 4833 (+7) од.,

спеціальної техніки – 184 (+0) од.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

90,7% танків (з них 0,9% за минулий тиждень),

35,6% бойових броньованих машин (з них 0,2% за минулий тиждень),

80,6% автомобільної техніки (з них 0,6% за минулий тиждень),

67,7% артилерійських систем (з них 0,8% за минулий тиждень),

39,2% РСЗВ (з них 0,5% за минулий тиждень),

22,9% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

31,0% гелікоптерів (з них 0,4% за минулий тиждень),

15,5% засобів ППО (з них 0,1% за минулий тиждень).

 

 

 

09:16 Ніч у Соледарі була гарячою, тривали бої, ворог кинув ледь не всі основні сили на донецький напрям та підтримує високу інтенсивність наступу, наші бійці відважно намагаються втримати оборону, повідомила заступниця міністра оборони України Ганна Маляр: "Це складний етап війни, але ми у цій війні переможемо".

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

За минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Стельмахівка, Макіївка і Білогорівка Луганської області та Спірне, Роздолівка, Сіль, Красна Гора, Підгородне, Бахмут, Кліщіївка, Предтечине, Курдюмівка, Водяне, Невельське, Красногорівка, Мар’їнка та Велика Новосілка Донецької області.

В той же час противник завдав 5 ракетних ударів по мирних містах Костянтинівка, Краматорськ та Запоріжжя. Також окупанти здійснили 52 обстріли з РСЗВ та 18 авіаударів.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил білорусі та росії продовжують виконувати завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках обстріляно райони населених пунктів Сеньківка та Карповичі Чернігівської області; Порохонь та Бачівськ Сумської області, а також Стрілеча, Зелене, Тернова, Стариця, Огірцеве, Гатище, Вовчанськ, Чугунівка та Рідкодуб на Харківщині.

На Куп’янському напрямку вогневого ураження зазнали райони населених пунктів Дворічна, Западне, Синьківка, Орлянка, Кислівка, Котлярівка, Колісниківка, Берестове, Богуславка, Іванівка Харківської області та Стельмахівка на Луганщині.

На Лиманському напрямку ворог обстріляв Греківку, Макіївку, Невське, Червонопопівку та Діброву Луганської області.

На Бахмутському напрямку вогневого ураження зазнали Спірне, Білогорівка, Роздолівка, Соледар, Красна Гора, Парасковіївка, Підгородне, Бахмут, Кліщіївка, Курдюмівка, Озарянівка, Дружба та Північне на Донеччині.

На Авдіївському напрямку обстріляно Красногорівку, Авдіївку, Мар’їнку та Новомихайлівку.

На Новопавлівському напрямку вогневого впливу зазнали Вугледар, Пречистівка та Золота Нива Донецької області.

На Запорізькому напрямку ворог здійснив обстріли з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії по районах населених пунктів Времівка і Вільне Поле на Донеччині та Гуляйполе, Залізничне, Гуляйпільське, Червоне, Чарівне, Білогір’я, Мала Токмачка, Оріхів і Кам’янське Запорізької області.

На Херсонському напрямку мінометних та артилерійських обстрілів, зокрема, зазнали Антонівка та Херсон.

Російські окупанти продовжують чинити тиск на місцеве населення тимчасово захопленої території Херсонської області, які відмовляються співпрацювати з окупаційною владою, здійснюють побудинкові обходи. До того ж, загарбників турбує проукраїнська налаштованість громадян регіону, що становить для них загрозу.

У окремих населених пунктах Мелітопольського району Запорізької області противник проводить фільтраційні заходи. Під час перевірки особливу увагу окупанти приділяють телефонам, шукають підтвердження співробітництва із Силами оборони України.

Стало відомо про замовлення цивільного спецодягу з логотипами «роснефть» та «електросталь» для особового складу одного із підрозділів загарбників, що діє на Новопавлівському напрямку у Волноваському районі Донецької області. Очевидно, що з певною метою противник намагається приховати свою належність до російських окупаційних військ.

Авіація Сил оборони України протягом минулої доби завдала 16 ударів по районах зосередження противника, а також 5 ударів по позиціях його зенітно-ракетних комплексів.

В той же час наші захисники збили ворожий літак Су-25 та безпілотний літальний апарат типу «орлан-10».

Українські підрозділи ракетних військ і артилерії в свою чергу уразили 3 пункти управління, 12 районів зосередження живої сили та військової техніки противника, ворожий зенітний ракетний комплекс С-300, 3 склади боєприпасів, а також 3 інших важливих об’єкти окупантів.

 

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Російські війська, ймовірно, захопили Соледар 11 січня, але ця маленька перемога навряд чи передвіщає неминуче оточення Бахмута.

• Російський президент Путін, ймовірно, шукає офірних цапів у боротьбі російської оборонної промисловості з технічними та технологічними проблемами, а також зберігає нереалістичні очікування щодо здатності Росії швидко замінити втрати.

• Українська розвідка підтвердила, що вище російське військове керівництво готується до значних військових реформ у наступному році, хоча ISW продовжує оцінювати, що Росії буде важко швидко – якщо взагалі можливо – реалізувати заплановані реформи.

• За повідомленнями, російські й українські війська продовжили наступальні операції вздовж лінії Сватове–Кремінна.

• Російські війська продовжили наступальні операції навколо Бахмута, Авдіївки та на захід від Донецька.

• Російські війська продовжували оборонні операції на східному (лівому) березі річки Дніпро.

• Російські чиновники та окупаційна влада, можливо, готуються до масової депортації громадян України з окупованих територій до РФ.

• Голова комітету держдуми з оборони Андрій Картаполов заявив, що російські військкомати можуть підвищити призовний вік уже навесні цього циклу призову.

• Головнокомандувач сухопутних військ РФ Олєг Салюков (призначений одним із трьох заступників начальника генштабу Валєрія Герасімова на посаді командувача театру військових дій в Україні) прибув до Білорусі для контролю за ходом навчань із бойового злагодження спільного російсько-білоруського регіонального угруповання військ.

 

13.01.2023