321-й день війни Росії в Україні. Хроніка

22:38 Президент України Володимир Зеленський підписав указ про припинення громадянства Медведчука Віктора Володимировича, Деркача Андрія Леонідовича, Козака Тараса Романовича, Кузьміна Рената Равелійовича. Цю інформацію голова держави підтвердив у вечірньому зверненні. "Якщо народні обранці обирають службу не народу України, а вбивцям, які прийшли в Україну, то й наші дії будуть відповідними. І це не останні такі рішення", – прокоментував Зеленський. Рішення ухвалено на підставі матеріалів, підготованих Службою безпеки України та Державною міграційною службою України.

 

 

 

21:50 Тривають важкі бої за утримання Соледару, заявила заступниця міністра оборони Ганна Маляр. "Ворог не зважає на великі втрати свого особового складу і продовжує активно штурмувати. Підступи до наших позицій просто усіяні тілами загиблих бійців противника. Наші бійці мужньо тримають оборону", – прокоментувала Маляр.

 

 

21:25 Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок у вівторок прибула з неанонсованим візитом до Харкова. Голова німецької дипломатії назвала місто "символом абсолютного божевілля російської агресивної війни в Україні" і "неймовірної волі до витримки і мужності українців". Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба розповів, що переговори у дорозі тривали три години. "Формула миру, санкції, трибунал, євроінтеграція, зброя – все це ми детально обговорили і готуємо відповідні рішення. Але, безумовно, кожної хвилини під час візиту нас незримо супроводжувала тема "Леопардів"... Я не маю сумнівів, що Україна отримає німецькі танки Leopard. Ба більше, я думаю, що і німецький уряд десь в глибині душі вже розуміє, що це рішення буде ухвалене. Засмучує лише те, що це рішення ЩЕ не ухвалене і через це ми втрачаємо дорогоцінний час і життя", – поділився Кулеба.

 

 

 

20:43 Слідчі Київської поліції відкрили кримінальне провадження через наругу над могилою померлого патріарха УПЦ МП Володимира (Сабодана). Вночі на 7 січня невідомі підпалили два білі клобуки на місці захоронення митрополита на території Києво-Печерської Лаври. Згідно з інформацією видання LB.ua, у відомостях про провадження описується коло підозрюваних – садівник лаври архідиякон Філарет (Новодон), монах Арсеній, позаштатний помічник намісника лаври Павла Лебедя Олексій Бондаренко.

 

 

19:11 Головне управління розвідки оприлюднило перехоплення телефонної розмови російського солдата з дружиною, під час котрої йшлося про приховування Росією інформації про втрати окупантів на військовій базі у Макіївці. Жінка розповідає що з Макіївки вивозили тіла вантажівками – нібито йдеться про 610 загиблих.

 

 

18:20 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Російські окупанти продовжують вести повномасштабну збройну агресію проти нашої держави. Для підтримання наступу та поповнення втрат в живій силі противник продовжує здійснювати заходи з мобілізації.

Ворог не припиняє завдавати ракетні та авіаційні удари, здійснювати артилерійські обстріли по критичній інфраструктурі та помешканнях цивільного населення на території України, тим самим порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни.

Протягом доби противник завдав 2 ракетних удари та здійснив 7 обстрілів з реактивних систем залпового вогню, в тому числі по цивільній інфраструктурі Донецької та Херсонської областей.

Загроза завдання ворогом авіаційних та ракетних ударів по об’єктах критичної інфраструктури залишається на всій території України.

Противник продовжує здійснювати обстріли позицій наших військ та цивільних об’єктів вздовж усієї лінії зіткнення.

На Сіверському напрямку обстрілів з мінометів та ствольної артилерії зазнали райони населених пунктів Синьківка Чернігівської області та Покровка Сумської області.

На Слобожанському напрямку противник здійснив обстріли позицій наших військ в районах 13 населених пунктів, зокрема: Соснівка, Зелене, Вовчанськ, Хатнє, Красне Перше та Дворічна Харківської області.

На Куп’янському напрямку ворог здійснив обстріли з танків та всього спектру артилерії в районах населених пунктів Вільшана, Орлянка, Кислівка Харківської області та Новоселівське, Стельмахівка Луганської області.

На Лиманському напрямку обстрілів з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії зазнали райони населених пунктів Макіївка, Невське, Червонопопівка Луганської області та Терни, Серебрянка Донецької області.

На Бахмутському напрямку противник здійснив обстріли з танків та артилерії різних типів позицій наших військ в районах населених пунктів Білогорівка, Бахмут, Кліщіївка, Біла Гора, Дружба, Парасковіївка Донецької області.

На Авдіївському напрямку ворог здійснив обстріли з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Авдіївка, Веселе, Невельське, Георгіївка, Мар’їнка, Первомайське Донецької області.

На Новопавлівському напрямку противник здійснив обстріли з танків та всього спектру артилерії позицій Сил оборони України в районах населених пунктів Времівка, Велика Новосілка, Вугледар Донецької області.

На Запорізькому напрямку ворог здійснив обстріли з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії позицій наших військ та цивільної інфраструктури в районах 18 населених пунктів, зокрема: Вільне Поле, Новопіль Донецької області; Ольгівське, Залізничне, Гуляйполе, Степове, Щербаки, Білогір’я Запорізької області.

На Херсонському напрямку противник не припиняє здійснювати обстріли населених пунктів вздовж правого берега річки Дніпро. Від артилерійських обстрілів постраждала цивільна інфраструктура 12 населених пунктів, зокрема: Антонівка, Веселе, Дудчани, Милове та Золота Балка Херсонської області і місто Херсон, є постраждалі серед мирних мешканців.

Противник продовжує зазнавати втрат. За наявною інформацією, лікарні в місті Бердянськ Запорізької області переповнені пораненими, тому російські окупаційні війська за останній тиждень облаштували ще 3 військові шпиталі.

Авіація Сил оборони України протягом поточної доби завдала 14 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника, а також 4 удари по позиціях зенітно-ракетних комплексів.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України за добу здійснили вогневе ураження двох пунктів управління, дві позиції ракетних військ і артилерії та 5 районів зосередження живої сили та військової техніки російських загарбників.

 

 

18:04 Влада Китаю ще в червні звільнила заступника міністра закордонних справ та головного експерта МЗС з Росії Ле Юйчена через те, що він не зміг заздалегідь дізнатися про вторгнення в Україну, пише Financial Times. Вважалося, що Ле Юйчен стане наступним прем'єр-міністром, проте тепер він обіймає посаду на два ранги нижчу – заступника голови Національної адміністрації радіо та телебачення. У розмові з FT п'ять високопоставлених китайських чиновників підкреслили, що Москва насправді не попереджала Пекін про підготовку вторгнення. Один із них стверджує, що 4 лютого Путін сказав Сі Цзіньпіню, що Росія «не виключає вжиття будь-яких можливих заходів» – це було розцінено як натяк на початок можливого обмеженого військового втручання, а не повномасштабної війни. Пекін тепер вважає ймовірним, що Росія не зможе подолати Україну і вона вийде з конфлікту «другорядною державою», яка значно ослабне в економічному та дипломатичному відношенні на світовій арені. Відповідно, Китай готує «фундаментальне перезавантаження» у зовнішній та економічній політиці, основна увага приділяється покращенню відносин з Європою, які постраждали через позицію Китаю щодо війни Росії з Україною. У європейських країнах мотивовані до зближення з Пекіном, сподіваючись, що Китай зможе допомогти утримати Москву від застосування ядерної зброї, кажуть європейські чиновники й аналітики.

 

 

17:46 Від початку повномасштабної агресії Росії Служба безпеки України викрила понад 600 російських агентів і шпигунів, які проводили розвідувально-підривну діяльність проти України. Зокрема, у результаті багатоетапної спецоперації затримано диверсійно-розвідувальну групу російської воєнної розвідки, яка займалася підготовкою до фізичної ліквідації міністра оборони та керівника Головного управління розвідки, а також відомого українського активіста. Загалом СБУ розслідує понад 1,5 тис. кримінальних проваджень за фактами державної зради та шпигунства; понад 340 скеровано до суду.

 

 

17:19 В Україну на АЕС прибудуть моніторингові місії Міжнародного агентства з атомної енергії для моніторингу стану безпеки в умовах військових впливів, яких зазнає Україна та українські ядерні установки. "Україна запросила влаштувати моніторингові місії МАГАТЕ на всіх інших атомних електростанціях, включаючи і Чорнобильську. МАГАТЕ погодилося з цією пропозицією, і найближчим часом ці місії будуть розгорнуті на всіх АЕС", – повідомив в.о. голови Державної інспекції ядерного регулювання Олег Коріков під час брифінгу. З його слів, МАГАТЕ зможе на власні очі переконатися, як ракетні удари впливають на стан атомних станцій та здійснення контролю стану безпеки станцій в умовах війни.

 

 

16:54 Збройні Сили України намагаються завдати максимальної шкоди російським військам у боях біля Соледара на Бахмутському напрямку. Про це повідомив речник Східного угруповання ЗСУ Сергій Череватий в етері національного телемаратону. Він запевнив, що наші захисники потурбуються про те, щоб навіть за невеликі здобутки на фронті окупанти заплатили великими втратами у своїх лавах. "Саме захисники Соледара зараз роблять все можливе, щоб виснажити ворога, максимально знизити його потенціал, щоб навіть якісь його тактичні невеликі успіхи (отримані надзусиллями і великими втратами) вели до великої "піррової" перемоги", – сказав Череватий.

 

 

16:22 ​​Прокуратура Києва скерувала до суду обвинувальний акт щодо викладачки столичної гімназії, яка поширювала повідомлення, спрямовані на підтримку дій РФ та виправдовування російської збройної агресії. Інструкторка з фізичного виховання визнавала правомірною окупацію українських територій, стверджувала, що Київ є власністю Москви, і висловлювала сподівання на перемогу РФ. Жінка чекає суду під вартою. 

 

 

15:41 Сили спеціальних операцій оприлюднили кадри захоплення ворожих позицій на околицях Бахмута. "Вночі під прикриттям підрозділу вогневої підтримки Сил оборони оператори ССО України провели штурм опорного пункту, який утримували російські солдати. Цей опорний пункт раніше утримувався українськими військовими, утім був втрачений внаслідок ворожих атак. Завдяки професійній злагодженій роботі підрозділ ССО швидко винищив противника, який чинив опір", – ідеться в коментарі від ССО. У ході операції українські воїни знищили 13 окупантів і взяли у полон п'ятьох.

 

 

15:17 Україна має отримати від союзників і партнерів все необхідне озброєння та обладнання для того, щоб оборонитися від російської агресії, заявила під час пресконференції у Брюсселі президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн. "Я багато разів говорила від початку російського вторгнення, що Україна має отримати все військове обладнання, якого вона потребує і з яким може впоратися. Це, зрозуміло, включає сучасні системи протиповітряної оборони, а також інші види сучасного озброєння, необхідні для того, щоб захистити Україну. Тому що вони також захищають основоположні принципи Хартії ООН, фундаментальні права та міжнародне законодавство", – наголосила очільниця Єврокомісії. Президент Європейської ради Шарль Мішель заявив: "Європейська рада багато разів наголошувала на необхідності надавати більше військової допомоги Україні, щоб вони були здатні захистити себе. Ми знаємо, що вони воюють за своє майбутнє, але вони також б’ються за захист наших спільних цінностей".

 

 

14:49 Український бізнесмен Костянтин Жеваго вніс заставу розміром в 1 мільйон євро і вийшов з-під варти. Про це повідомили джерела "Української правди". Жеваго начебто мешкає в курортному Куршевелі. У будні мусить мельдуватися у поліцейському відділку, не може покидати кордони Франції.

 

 

14:10 Міністерство оборони Грузії відкидає звинувачення у відмові постачати до України зенітно-ракетні комплекси "Бук", висловлені тимчасовим повіреним у справах України Андрієм Касьяновим. Міноборони стверджує, що отримало "Буки" не в користування, а закупило їх за багатомільйонним контрактом. Офіційний Тбілісі інформує, що надає Україні гуманітарну та політичну підтримку, проте відмовляється від передачі озброєнь чи техніки подвійного призначення – не хоче бути учасником війни.

 

 

13:51 Європейський Союз і НАТО підписали двосторонню декларацію про партнерство, яке визначить співпрацю між двома організаціями на наступні роки. У церемонії підписання, що відбулася у штаб-квартирі Альянсу, у вівторок узяли участь генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ, президент Європейської ради Шарль Мішель та президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.

 

 

13:31 Збройні Сили України не відмовляються від планів наступу на позиції росіян на окупованих територіях, незважаючи на очікувану масову мобілізацію в РФ. Про це заявив представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Черняк. "Вони розуміють, що програють, і доказом цього можуть бути спорудження фортифікаційних споруд як у Запорізькій області, як на півдні окупованої Херсонщини, так і на півночі тимчасово окупованого Криму. Тобто вони чітко розуміють, що там їм треба буде вести бойові дії, і вони вже там споруджують оборонні споруди", – сказав Черняк у коментарі "Суспільному". Наразі не можна розкривати точних планів наступу, однак, зі слів спікера, "є задача Верховного головнокомандувача, є плани Збройних Сил по визволенню територій України".

 

 

13:09 Генштаб ЗСУ оприлюднив інформацію про знищення російського судна, котре фіґурує у зведенні з вражими втратами за минулу добу: "У дельті річки Дніпро в районі острова Білогрудий сили оборони Таврійського напрямку артилерійськими засобами уразили ворожий катер". Тип катера наразі уточнюється.

 

 

12:48 Вірменія відмовилася приймати військові навчання ОДКБ цього року. Як повідомив вірменський прем’єр-міністр Нікол Пашинян, це пов'язано з розчаруванням Росією в її бездіяльності у карабаському конфлікті.

 

 

12:10 Служба безпеки України передала до суду обвинувальний акт проти очільника Тульчинської єпархії УПЦ МП у Вінницькій області Іонафана. Як свідчать матеріали слідства, фігурант поширював серед вірян пропагандистські листівки, у котрих закликав до захоплення влади та зміни меж державного кордону України. Також на одному із сайтів РПЦ він розміщував публікації на підтримку російських окупантів та їхніх воєнних злочинів. Митрополиту загрожує вісім років позбавлення волі.

 

 

11:41 Німеччина може передати Україні танки Leopard лише за умови координації своїх дій із партнерами, заявив канцлер Німеччини Олаф Шольц: "Німеччина не піде на це сама. Німеччина завжди залишатиметься єдиною зі своїми друзями та союзниками".

 

 

11:01 Оборонний секретар Сполучених Штатів Америки Ллойд Остін і міністр оборони Великої Британії Бен Воллес відбули переговори, під час котрих ішлося про допомогу Україні у протистоянні російській агресії. "Сторони обговорили поточні зусилля, спрямовані на підтримку України, зокрема шляхом виділення допомоги у галузі безпеки", – йдеться в офіційному повідомленні Пентагону.

 

 

10:33 Франція та Польща переконують Німеччину розблокувати до франко-німецького саміту 22 січня передачу Україні танків Leopard, повідомляє Politico з посиланням на обізнані джерела. Аби відправити ці танки до України, треба отримати дозвіл від країни-виробника, а саме німецька компанія Krauss-Maffei Wegmann їх продукує. Одним з елементів тиску на Берлін з боку Парижа була заява президента Емманюеля Макрона про постачання французьких колісних танків. Таким чином Франція показала Німеччині, що табу на відправку західних танків в Україну порушено. 

 

 

10:28 Під час обстрілу Краматорська росіяни влучили в автомобіль із людьми. Двоє осіб, які перебували в автівці, загинули.

 

 

10:17 НЕК "Укренерго" з 10 січня знову повернулося до цілодобового доведення лімітів енергоспоживання обласним енергопостачальним компаніям, тоді як у перші новорічні дні вночі були відсутні обмеження. Збільшення обмежень пояснюють похолоданням і зростанням споживання промисловістю та бізнесом із початком робочого тижня. 

 

 

10:03 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

За останні чотири дні російські війська та сили "Ваґнера" здійснили тактичне просування до невеликого міста Соледар на Донбасі, ймовірно, вони контролюють більшу частину населеного пункту. Соледар розташований за 10 км на північ від Бахмута, захоплення якого, ймовірно, залишається головною оперативною метою Росії.

Соледарський напрямок, найімовірніше, є спробою Росії охопити Бахмут з півночі та порушити українські лінії комунікацій. Частина бойових дій зосереджена на входах до 200-кілометрових занедбаних тунелів соляних шахт, які проходять під районом. Обидві сторони, ймовірно, занепокоєні тим, що шахти можуть бути використані для проникнення в їхній тил.

Незважаючи на посилення тиску на Бахмут, Росія навряд чи оточить місто найближчим часом, оскільки українські сили утримують стабільні оборонні рубежі в глибині та контролюють шляхи постачання.

 

 

09:53 У Вашингтоні розглядається питання щодо можливості включення до чергового пакета військової допомоги Україні бойових машин піхоти Stryker, повідомило Politico з посиланням на свої джерела. США можуть оголосити про цю нову партію озброєнь для Києва наприкінці наступного тижня  можливо, під час наступної зустрічі Контактної групи з оборони України, яка має відбутися в Німеччині. 

 

 

09:35 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 112 470 (+710) осіб,

танків – 3084 (+4) од.,

бойових броньованих машин – 6154 (+7) од.,

артилерійських систем – 2073 (+4) од.,

РСЗВ – 434 (+0) од.,

засобів ППО – 217 (+0) од.,

літаків – 285 (+0) од.,

гелікоптерів – 275 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1860 (+4) од.,

крилатих ракет – 723 (+0) од.

кораблів /катерів – 17 (+1) од.,

автомобільної техніки – 4817 (+8) од.,

спеціальної техніки – 183 (+0) од.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

90,3% танків (з них 1,3% за минулий тиждень),

35,5% бойових броньованих машин (з них 0,3% за минулий тиждень),

80,3% автомобільної техніки (з них 1,2% за минулий тиждень),

67,3% артилерійських систем (з них 1,1% за минулий тиждень),

39,0% РСЗВ (з них 0,9% за минулий тиждень),

22,8% літаків (з них 0,2% за минулий тиждень),

30,9% гелікоптерів (з них 0,6% за минулий тиждень),

15,4% засобів ППО (з них 0,1% за минулий тиждень).

 

 

08:55 Естонія має намір до кінця січня запропонувати правову базу щодо конфіскації та передачі Україні підсанкційних російських активів на 20 млн євро – ще до того, як Європейська комісія розробить угоду для всіх країн ЄС про те, як розпорядитися €300 млрд заблокованих резервів Центробанку РФ та замороженими активами російських фізичних осіб, які потрапили під санкції.

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Російські загарбники продовжують вести повномасштабну збройну агресію проти нашої держави. Не припиняють завдавати ударів, здійснювати артилерійські обстріли по критичній інфраструктурі та помешканнях цивільного населення на території України, тим самим порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни.

Протягом минулої доби противник завдав 8 ракетних та 31 авіаційний удар. Здійснив 63 обстріли з реактивних систем залпового вогню, в тому числі по цивільній інфраструктурі міст Харків, Херсон, Краматорськ Донецької області та Очаків на Миколаївщині. Є постраждалі серед мирного населення.

Загроза завдання ворогом авіаційних та ракетних ударів по об’єктах критичної інфраструктури залишається на всій території України.

Противник веде наступальні дії на Бахмутському, Авдіївському та Лиманському напрямках, намагається покращити тактичне положення на Куп’янському напрямку. Зосереджує зусилля на захопленні Донецької області в межах адміністративного кордону, успіху не має.

За минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Білогорівка, Червонопопівка Кузьміне Луганської області та Соледар, Білогорівка, Підгородне, Бахмут, Кліщіївка, Водяне, Курдюмівка, Майорськ, Мар’їнка і Побєда Донецької області.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник здійснив обстріли позицій наших військ та цивільних об’єктів в районах населених пунктів Бучки Чернігівської області; Старикове, Шалигіне, Волфине, Попівка, Басівка і Петрушівка Сумської області та Стрілеча, Зелене, Амбарне і Гатище на Харківщині.

На Куп’янському та Лиманському напрямках ворог здійснив обстріли з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії по районах 22 населених пунктів. Серед них  Дворічна, Куп’янськ, Кислівка, Котлярівка і Крохмальне Харківської області та Стельмахівка, Макіївка, Площанка і Діброва Луганської області.

На Бахмутському напрямку противник обстріляв райони понад 25 населених пунктів. Зокрема, Спірне, Берестове, Білогорівка, Соледар та Бахмут Донецької області.

На Авдіївському напрямку вогневого впливу зазнали Авдіївка, Веселе, Невельське, Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка та Новомихайлівка Донецької області.

На Новопавлівському напрямку обстріляно Времівку, Велику Новосілку та Вугледар на Донеччині.

На Запорізькому напрямку під вогневе ураження потрапили райони 21 населеного пункту. Серед них  Зелене Поле і Новопіль Донецької області та Гуляйполе, Гуляйпільське, Чарівне, Щербаки і Степове на Запоріжжі.

На Херсонському напрямку від ворожих артилерійських обстрілів постраждала цивільна інфраструктура Чорнобаївки, Антонівки, Золотої Балки та Херсона.

Окупанти продовжують проводити заходи з мобілізації місцевого населення на тимчасово окупованих територіях України. Так, у Горлівці Донецької області 6 січня цього року, в ході чергового рейду мобілізовано до 30 осіб, 4 із них  з інвалідністю. Після 2 днів так званої підготовки на полігоні “Восточний” їх направили до однієї з військових частин російських окупаційних військ.

Противник продовжує зазнавати втрат. Так, до лікарні в Новотроїцькому Херсонської області за перший тиждень 2023 року привезли близько 120 окупантів.

Авіація Сил оборони протягом поточної доби завдала 18 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника, а також 3 удари по позиціях його зенітно-ракетних комплексів.

Також наші воїни збили 2 ворожих розвідувальних БпЛА типу «Орлан».

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України уразили пункт управління, 5 районів зосередження живої сили та військової техніки противника та 2 позицій зенітно-ракетних комплексів окупантів.

 

 

07:17 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Фінансист "Групи Ваґнера" Євгеній Прігожин продовжує використовувати рапорти про успіхи цієї групи в Соледарі для зміцнення її репутації як ефективної бойової сили.

• Російський президент Путін продовжує відкривати двері для подальшої інституціалізації корупції в Росії через внутрішні законодавчі маніпуляції.

• Заступник голови ради безпеки Росії Дмітрій Мєдвєдєв, ймовірно, оцінив готовність російського інформаційного простору до цензури діячів, які вважаються проукраїнськими прихильниками, отримавши певне схвалення націоналістичної спільноти мілблогерів.

• Російські й українські війська продовжували наступальні дії на лінії СватовеКремінна.

• Можливо, українські партизани завдають ударів по російських критичних наземних лініях комунікацій у тилових районах Луганської області.

• Російські війська проводили наземні атаки по всій лінії фронту в Донецькій області та закріпилися в районі Соледара й Бахмута.

• Російські війська продовжували укріплювати позиції на східному (лівому) березі Херсонської області.

• Російські війська продовжували зводити оборонні укріплення та перевозити військову техніку в Запорізькій області на тлі побоювань щодо можливого контрнаступу України в цьому районі.

• Російські та українські джерела вказували, що друга хвиля мобілізації може бути неминучою або вже триває.

 

10.01.2023