Німці українцям: «Після Marder’ів будуть ще й Leopard’и»

У четвер ввечері, п’ятого січня, бундесканцлер Німеччини Олаф Шольц і президент Сполучених Штатів Джо Байден у телефонній розмові домовилися про те, що США поставлять Києву бойові машини Bradley, а Німеччина – свої БМП Marder, та ще й систему протиповітряної і протиракетної оборони Patriot. Хоча раніше німецький уряд запевняв, що не може дати Patriot Україні, оскільки Бундесвер взяв на себе в рамках НАТО зобов'язання саме перед Польщею щодо посилення захисту її неба. Але, як бачимо, здоровий глузд врешті взяв гору. Бо зрозуміло, що ця система ППО і ПРО значно потрібніша Україні, мирні міста якої страждають від перманентних ракетних обстрілів російського агресора.

 

 

Тривалий час у питанні військової допомоги Україні німецька влада чітко дотримувалася принципу: ми цього не надаємо, оскільки інші цього не надають. Чи слід останнє рішення Берліна про підтримку України трактувати як позитивне зрушення в цьому аспекті, як відхід від попередньої глибоко хибної політики ФРН? Лише до певної міри.

 

Бо, як ми вже сказали, США ще раніше заявили, що поставлять Києву бойові машини Bradley. Ба більше, навіть досить поміркована в цьому питанні Франція завила, що надасть Україні десятки легких бойових танків AMX-10 RC. Після рішень Вашінґтона та Парижа посилився тиск на канцлера Олафа Шольца, якому вже не було куди відступати.

 

Marder – доволі непогана машина, але не слід забувати, що вона вже далеко не нова. Ще понад 50 років тому перші партії цих БМП були виготовлені для Бундесверу.

 

Поки що невідомо, коли перші Marder’и та Bradley прибудуть в Україну, але в будь-якому разі це будуть перші наступальні бойові машини західного виробництва, які ми отримаємо. Досі Києву надавали підтримку у вигляді моделей ще радянської побудови. Хоча не слід забувати, що Україна вже отримувала й добре освоїла зенітні комплекси та самохідні гаубиці від західних виробників. Проте цей вид зброї прийнято вважати оборонним. Наступальну техніку Захід досі остерігався давати, аби «не провокувати Москву на розширення конфлікту».  

 

 

Тож ситуація потрохи (а останнім часом і не потрохи) змінюється, за що український президент Володимир Зеленський поспішив подякувати Джо Байдену та Олафові Шольцу, говорячи про «велику перемогу» України.

 

Про які обсяги німецької допомоги може йти мова? Остаточних цифр ще не було названо. Спробуємо зробити невеличкі підрахунки. Оборонний концерн Rheinmetall має намір до літа випустити 100 БМП Marder для експорту. Проте 40 з них призначені для Греції, яка у відповідь віддасть Україні таку ж кількість своїх бойових машин піхоти радянської розробки. Таким чином, безпосередньо Україні може бути надано ще 60 Marder’ів. Це щодо нових машин. Але водночас у Німеччині тривають роботи з ремонту тієї бронетехніки, яка перебувала на складах Бундесверу. Деякі з машин незабаром будуть готові до використання.

 

Загалом із початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну 24 лютого 2022 року Німеччина передала Україні озброєння та військової техніки на загальну суму 2,25 мільярда євро. Зокрема це самохідні гаубиці Panzerhaubitze 2000, зенітні самохідні установки Gepard та зенітно-ракетний комплекс Iris-T, який сам здатен захистити ціле місто.

 

Знаменно, що в чинній урядовій коаліції в Німеччині, яку називають «світлофорною», саме провідна партія – СДПН – найбільше гальмувала постачання Україні новітньої зброї. У той час, як коаліційні партнери – Вільна демократична партія і партія «Союз90/Зелені» – вимагали пришвидшити процес і щоразу гучніше закликали канцлера Шольца продовжити постачання зброї Києву.

 

Глава ВДП і міністр фінансів ФРН Крістіан Лінднер у четвер привітав рішення канцлера. Він написав у Twitter, що поставки бойової машини піхоти Marder відбувається «за погодженням зі союзниками». «У згоді з нашими союзниками Німеччина зараз здійснить поставки #Marder. Утримання від одноосібних дій було правильним рішенням, навіть якщо в майбутньому рішення можуть ухвалюватися швидше. Сила виживання #Ukraine має переважати жорстокість Путіна», – написав політик на своїй сторінці у Twitter.

 

Віцеканцлер ФРН Роберт Габек («зелені») також заявив, що зроблений крок є правильним. «Україна має право захищатися від російської аґресії, і наш обов'язок – допомогти їй у цьому», – наголосив він.

 

Водночас голова фракції «зелених» у Бундестазі Брітта Гассельманн закликала до ще більшої підтримки України. «Ми не залишимо невинних людей наодинці», – написала вона у Twitter і додала, що ще є очікування від Німеччини.

 

                        Марі-Аґнес Штрак-Ціммерманн

 

Такої ж думки дотримується і голова оборонного комітету Бундестаґу Марі-Аґнес Штрак-Ціммерманн (ВДП), яка привітала той факт, що «саме інститут канцлера» нарешті проклав шлях для передачі Marder’ів. «Це сталося доволі пізно, але не надто пізно. Наші зусилля дали результат», – заявила вона у Twitter. Вона відразу ж виступила за те, щоб не зупинятися на цьому. «Не відпустимо. Після Marder’ів будуть ще й Leopard’и».

 

Голова Комітету з європейських справ Бундестаґу Антон Гофрайтер («зелені») заявив у програмі Morgenmagazin на телекналі ARD, що стратегія має полягати в тому, щоб підтримувати Україну навіть сильніше, ніж раніше було обіцяно. Він зізнався, що хотів би, щоб Німеччина ініціювала європейські дії «з постачання Україні Leopard 2».

 

Саме наявність в арсеналі Збройних Сил України достатньої кількості важких німецьких бойових танків Leopard 2 вкрай важлива й може докорінно змінити хід російсько-української війни. Україна вже місяцями просить у Німеччини ці бойові машини, аби змогти розпочати операцію з широкомасштабного контрнаступу та звільнення окупованих Росією територій.

 

Експерт із питань зовнішньої політики опозиційного ХДС Родеріх Кізеветтер також закликав канцлера Шольца зробити для України більше. «Західні бойові танки здатні переломити ситуацію. Що швидше танки #Leopard потраплять до #Ukraine, то швидше вона відновить повний суверенітет і територіальну цілісність», – написав він у Twitter.

 

06.01.2023