317-й день війни Росії в Україні. Хроніка

23:33 Міністр оборони України Олексій Резніков оприлюднив актуальні дані з кількості ракет у Росії:

 

 

 

18:45 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

Протягом доби противник завдав 1 ракетного удару та здійснив 12 обстрілів з реактивних систем залпового вогню, в тому числі по цивільній інфраструктурі Донецької та Дніпропетровської областей.

Загроза завдання ворогом авіаційних та ракетних ударів залишається на всій території України.

Для підтримання наступального потенціалу та поповнення втрат загарбники продовжують заходи з мобілізації.

Основні зусилля противник зосереджує спробах повного захоплення Донецької області в межах адміністративного кордону. Веде наступальні дії на Бахмутському та безуспішно намагається покращити тактичне положення на Куп’янському, Лиманському та Авдіївському напрямках. На інших - обороняється.

На Волинському і Поліському напрямках без суттєвих змін, ворог зберігає військову присутність у прикордонних районах, ознак формування ним наступальних угруповань не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках обстріляно райони населених пунктів Миколаївка Чернігівської області та Стрілеча, Красне, Амбарне, Бугруватка, Гатище, Зелене та Одрадне на Харківщині.

На Куп’янському та Лиманському напрямках під вогневий вплив ворога потрапили райони 19 населених пунктів. Серед них - Дворічна, Куп’янськ, Кислівка, Котлярівка, Крохмальне, Харківської області та Стельмахівка, Макіївка, Площанка і Діброва на Луганщині.

На Бахмутському напрямку вогневого ураження зазнали райони понад 15 населених пунктів. Зокрема, Спірне, Берестове, Білогорівка, Соледар та Бахмут Донецької області.

На Авдіївському напрямку ворог здійснив обстріли з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії по районах населених пунктів Авдіївка, Веселе, Невельське, Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка та Новомихайлівка на Донеччині.

На Новопавлівському напрямку обстріляно Времівку, Велику Новосілку, Вугледар і Парасковіївку Донецької області.

На Запорізькому напрямку від ворожого вогню постраждали райони 16 населених пунктів. Серед них - Зелене Поле і Новопіль на Донеччині; Гуляйполе, Залізничне, Чарівне, Щербаки і Степове Запорізької області та Нікополь - Дніпропетровської.

На Херсонському напрямку від ворожих артилерійських обстрілів, зокрема, постраждала цивільна інфраструктура населених пунктів Чорнобаївка, Берислав, Золота Балка та Херсон. Є постраждалі серед мирних жителів.

Противник продовжує зазнавати втрат. Підтверджено ураження 5 січня 2023 року пункту дислокації російських окупаційних військ у Гаврилівці Другій Херсонської області. Наразі відомо, що до місцевих лікарень привезли до 100 поранених військовослужбовців. Інформація щодо ліквідованих загарбників уточнюється.

Українська авіація протягом доби завдала удару по району зосередження російських окупантів. Результати ураження уточнюються.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України за добу здійснили вогневе ураження 2 районів зосередження живої сили та військової техніки противника.

 

 

18:01 Офіс президента наголосив: так зване "різдвяне перемир'я" від РФ – не діє. "6 січня. По всій Україні повітряна тривога. Діти в холодних бомбосховищах. У Херсоні атаковано пожежну станцію. Це сутність російського "перемир’я". Вбивати у спину, імітуючи тишу. Тож "Ніколи"... Ніколи не сприймайте слова Росії серйозно. Це завжди примітивний цинічний обман", – прокоментував радник із ОП Михайло Подоляк.

 

 

17:20 У Дніпрі демонтували пам'ятник російському вченому Міхаілу Ломоносову

 

 

16:58 Державне бюро розслідувань і прокуратура провели обшуки у маєтку голови окупаційної адміністрації Херсонської області Володимира Сальдо. Серед речей виявили документи РФ із прямими вказівками до вчинення злочинів проти України. Зокрема, правоохоронці вилучили відомості щодо структури окупаційної адміністрації та нарахування зарплатні в рублях. Знайдено конспекти, в яких нотувались особливості законодавства РФ. Також виявлено довідки щодо херсонських патріотів та активістів.

 

 

16:17 Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що в Україні на різдвяні свята можуть вдатися до аварійних відключень електроенергії. "Тепла погода та святкові дні сприяли зниженню споживання електроенергії, що дозволило нам протягом новорічних свят не застосовувати відключення. Проте вже вчора, 5 січня, споживання зросло, тому в центральному та східному регіонах, а також в Одесі, Львові, Дніпрі були запроваджені графіки планових відключень. Відсьогодні очікується суттєве похолодання. Відповідно, зросте споживання та дефіцит в енергосистемі збільшиться. Крім цього, ворог готовий завдати чергового ракетного удару по цивільній та енергетичній інфраструктурі. Тому ми всі маємо бути готові до поновлення аварійних відключень", – попередив він.

 

 

15:09 Митрополит Київський Епіфаній підтвердив: Православна церква України претендує на простійну присутність принаймні в одному з храмів Києво-Печерської лаври. "Ми неодноразово про це заявляли, зверталися до уряду ще в червні з проханням надати один із храмів... Ми просили, що хочемо бути присутніми, хочемо молитися українською мовою, в Лаврі повинна линути молитва українською мовою в непростий час випробувань цією страшною війною", – сказав владика у коментарі LB.ua. З його слів, ПЦУ звертатиметься до державної влади, аби отримати місце у верхній частині Києво-Печерської лаври – а саме в Успенському соборі або Трапезному храмі. "Ми цього прагнемо, просимо і будемо просити державу, щоб Православна церква України також була присутня у Верхній частині Києво-Печерської лаври, мала право користуватися одним із храмів чи двома храмами. Це вже буде вирішено державою, чи це Успенський собор, чи Трапезний храм Верхньої лаври", – сказав Епіфаній.  

 

 

14:44 Президент Європейської ради Шарль Мішель не вірить у добросовісність російських заяв про "різдвяне перемир'я". "Є агресор – Кремль, і є жертва – український народ. Виведення російських військ – єдиний серйозний спосіб відновлення миру та безпеки. Оголошення про одностороннє припинення вогню є таким же фальшивим і лицемірним, як і незаконні та гротескні анексії й супутні референдуми", – прокоментував Мішель.

 

 

14:01 Міністерство культури України офіційно підтвердило: керівництво заповідника "Києво-Печерська лавра" дало дозвіл Київській митрополії Православної церкви України на проведення богослужіння в Успенському соборі 7 січня 2023 року. "Розглянувши звернення та враховуючи дозвіл МКІП, заповідник надав дозвіл на проведення богослужінь 7 січня 2023 року в Успенському соборі та укладено відповідну угоду", – йдеться в офіційному повідомленні.

 

 

13:46 Росіяни обстріляли пожежну частину в Херсоні. "Черговий артобстріл нашого підрозділу. Є загиблі та поранені. Це друга пожежна частина за два дні, яку обстріляв ворог, порушуючи всі принципи і норми міжнародного права", – поінформував голова ДСНС Сергій Крук. 

 

 

 

13:20 Московський патріархат не визнає рішення про припинення оренди храмів на території Києво-Печерської лаври і стверджує, що причетним загрожує кримінальна відповідальність через допуск предстоятеля Православної церкви України митрополита Епіфанія на територію комплексу. Юристи УПЦ МП кажуть, що договори оренди державного та комунального майна, термін дії яких завершується у період воєнного стану, вважаються продовженими на період дії воєнного стану.

 

 

13:13 Українським військовим вдалося пристосувати наявні пускові установки "Бук" для запуску Sea Sparrow, й у новий пакет військової допомоги Україні від США вперше увійдуть ці зенітні ракети з радіолокаційним наведенням, які можна запускати з моря або суші для перехоплення літаків чи крилатих ракет, повідомляють джерела Politico. До цього моменту Тайвань був єдиною країною, яка використовувала версію ракет наземного базування, тоді як ВМС США та кількох союзників використовують версію, встановлену на кораблях.

RIM-7 Sea Sparrow ("Морський горобець") – керована корабельна зенітна ракета малої дальності з напівактивною радіолокаційною головкою самонаведення, розроблена на початку 1960-х на базі ракети класу "повітря–повітря" AIM-7 Sparrow. Дальність стрільби – від 1,5 км до 20–30 км, висота ураження – від 6 до 15240 метрів.

 

 

13:00 На різдвяну Службу Божу митрополита Епіфанія в Успенському соборі Києво-Печерської лаври заповідник "Києво-Печерська лавра" за дозволом Мінкульту вчора по обіді уклав з Православною церквою України відповідну угоду, повідомило BBC з посиланням на в.о. генерального директора Національного заповідника Олександра Рудника. В угоді йдеться про разову оренду для богослужіння з 08:00 до 12:00 7 січня.

 

 

12:28 Жодне тимчасове перемир’я "не замінить справедливого миру відповідно до Статуту ООН та міжнародного права", заявив речник генерального секретаря ООН Стефан Дюжаррік. Водночас Антоніу Гутерреш заохочує будь-яке перемир’я в Україні. "Можливість перспективи цього святого періоду, з припиненням усіх бойових дій, завжди вітається генеральним секретарем", – сказав Дюжаррік, відповідаючи на прохання журналістів прокоментувати заяви президента РФ Владіміра Путіна про так зване "різдвяне припинення вогню".

 

 

12:17 Лише 10% українців вірять, що між політичним та військовим керівництвом існує серйозний конфлікт, частка таких респондентів із вересня до грудня знизилася майже у півтора раза – з 14% до 10%.

 

 

 

12:00 Є інформація, що на Різдво росіяни готують теракти в храмах на тимчасово окупованих територіях, повідомила віцепрем'єр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук і закликала українських громадян бути обережними та за можливості утриматися від відвідування місць із великим скупченням людей.

 

 

11:22 Служба безпеки України завершила контррозвідувальні заходи на об'єктах УПЦ (МП) у Херсонській, Кіровоградській, Дніпропетровській та Рівненській областях і повідомила, що виявила листівки заборонених проросійських партій, російські триколори та колишні склади окупантів.

 

 

11:05 Станом на 11:00 6 січня споживання електроенергії в Україні продовжує зростати через поступове зниження температури. Для забезпечення балансу в енергосистемі до всіх областей України доведені ліміти споживання, які діють з 08:00 до 23:00, перевищення яких призведе до застосування аварійних обмежень, повідомили в "Укренерго". Наразі у нічний період електростанції виробляють достатньо електроенергії для покриття споживання. Вже найближчим часом очікується значне похолодання, що призведе до стрімкого збільшення споживання, яке наразі енергосистема не в змозі покрити у повному обсязі через пошкодження й окупацію ворогом низки електростанцій, які виробляють електроенергію, зокрема і найпотужнішої – Запорізької АЕС.

 

 

10:59 Час табу щодо зброї для України минув, заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. "Цього року Україна отримає від союзників зброю, яку не вдалося отримати у 2022. Вже перший тиждень 2023 доводить це. Колісні танки та броньовані машини від Франції, бронетранспортери Bradley та Marder від США та Німеччини, додаткова німецька батарея «Patriot», боєприпаси і багато чого іншого", – привітав Кулеба. Голова МЗС додав, що ми "вступаємо у вирішальну фазу". "Мета може бути лише одна – перемога України. Лише так можна забезпечити тривкий і справедливий мир і безпеку в Європі", – прокоментував міністр.

 

 

10:42 Президент США Джо Байден заявив на засіданні свого кабінету, що війна в Україні перебуває критичній точці, і США мають зробити усе, аби допомогти українцям протистояти російській агресії. Байден також привітав домовленості, яких йому вдалося досягнути у ході переговорів із канцлером Німеччини Олафом Шольцом. Так, Вашінґтон анонсував постачання до України БМП "Бредлі", а Берлін – БМП "Мардер"; також Німеччина готова надати Україні додаткову батарею системи ППО Patriot.

 

 

10:01 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

31 грудня 2022 року збройні формування «ЛНР» і «ДНР» були офіційно введені до складу збройних сил Росії. Президент Путін під час візиту до Ростова-на-Дону вручив цим формуванням бойові прапори.

Росія стверджує, що «ЛНР» і «ДНР» є невід’ємними частинами Російської Федерації після призначених референдумів про приєднання у вересні 2022 року. Однак приховано вона контролює обидві з 2014 року, створивши 1-й армійський корпус «ДНР» і 2-й армійський корпус «ЛНР» і підтримавши їх російськими військовими.

Статус та ідентичність ДНР і ЛНР, ймовірно, залишаються суперечливими в російській системі. Ще до вторгнення в лютому 2022 року ці території значно обтяжували російські фінанси. Тепер, коли Кремль відкрито зобов’язався їх підтримувати, вони, ймовірно, стануть великими політичними, дипломатичними та фінансовими витратами для Росії, які сягатимуть далеко за межі поточної фази конфлікту.

 

 

09:55 Пентагон розглядає можливість навчання українських військових роботі зі системою протиракетної оборони "Patriot" у СШАпередає СNN.

 

 

09:35 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 110 250 (+530) осіб,

танків – 3064 (+23) од.,

бойових броньованих машин – 6124 (+16) од.,

артилерійських систем – 2059 (+8) од.,

РСЗВ – 431 (+5) од.,

засобів ППО – 215 (+0) од.,

літаків – 285 (+1) од.,

гелікоптерів – 272 (+1) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1844 (+0) од.,

крилатих ракет – 723 (+0) од.

кораблів /катерів – 16 (+0) од.,

автомобільної техніки – 4797 (+38) од.,

спеціальної техніки – 182 (+0) од.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

89,7% танків (з них 1,0% за минулий тиждень),

35,3% бойових броньованих машин (з них 0,3% за минулий тиждень),

80,0% автомобільної техніки (з них 1,5% за минулий тиждень),

66,8% артилерійських систем (з них 1,4% за минулий тиждень),

38,7% РСЗВ (з них 0,7% за минулий тиждень),

22,8% літаків (з них 0,2% за минулий тиждень),

30,5% гелікоптерів (з них 0,3% за минулий тиждень),

15,3% засобів ППО (з них 0,1% за минулий тиждень).

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Протягом минулої доби противник завдав 17 авіаційних ударів та здійснив 59 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Зокрема, і по цивільній інфраструктурі.

Небезпека авіаційних та ракетних ударів ворога залишається на всій території України.

Основні зусилля противник зосереджує на спробах встановлення контролю над Донецькою областю, веде наступальні дії на Бахмутському та Лиманському напрямках. Намагається покращити тактичне положення на Куп’янському та Авдіївському напрямках, успіху не має.

За минулу добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Стельмахівка, Макіївка і Площанка Луганської області та Спірне, Соледар, Красна Гора, Бахмут, Кліщіївка, Курдюмівка, Первомайське, Мар’їнка і Побєда на Донеччині.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено.

На Слобожанському напрямку артилерійських та мінометних обстрілів зазнали райони населених пунктів Стрілеча, Стариця, Огірцеве, Гатище, Вовчанськ, Устинівка і Фиголівка Харківської області.

На Куп’янському напрямку зафіксовано ворожий вогонь у районах населених пунктів Тавільжанка, Дворічна, Вільшана, Синьківка, Куп’янськ, Кислівка, Котлярівка, Табаївка, Крохмальне і Берестове на Харківщині та Куземівка, Новоселівське та Стельмахівка Луганської області.

На Лиманському напрямку вогневого впливу зазнали Макіївка, Площанка, Кузьмине та Діброва на Луганщині.

На Бахмутському напрямку противник обстріляв Верхньокам’янське, Спірне, Берестове, Білогорівку, Веселе, Яковлівку, Соледар, Красну Гору, Бахмут, Кліщіївку, Білу Гору, Курдюмівку, Диліївку, Озарянівку, Північне, Майорськ та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку під вогневе ураження потрапили Красногорівка, Авдіївка, Невельське, Георгіївка, Мар’їнка та Новомихайлівка на Донеччині.

На Новопавлівському напрямку окупантами обстріляно Микільське, Вугледар та Пречистівку Донецької області.

На Запорізькому напрямку вогневого впливу зазнали Времівка, Зелене Поле і Новопіль на Донеччині; Гуляйполе, Дорожнянка, Залізничне, Гуляйпільське, Чарівне, Новоданилівка, Щербаки, Степове і Приморське Запорізької області та Нікополь на Дніпропетровщині.

На Херсонському напрямку, зокрема, від артилерійських обстрілів постраждала цивільна інфраструктура населених пунктів Херсон, Чорнобаївка та Токарівка.

У населеному пункті Каховка Херсонської області російські окупанти намагаються заборонити обіг української гривні, здійснюють рейди торговельними точками та погрожують вилученням не лише готівки, а й товару, у разі виявлення українських грошей.

За наявною інформацією, з 1 січня, у місті Донецьк, співробітники так званих військових комісаріатів розпочали збір інформації про громадян 2006 року народження для постановки на військовий облік.

У звʼязку з високою ефективністю засобів вогневого ураження Сил оборони, у місті Старобільськ Луганської області противник посилив адміністративний та контррозвідувальний режими. Окупанти перевіряють мобільні телефони місцевих жителів. Особлива увага приділяється особам, у яких в списках є номери абонентів українських операторів зв’язку.

Авіація Сил оборони завдала 15 ударів по районах зосередження ворога, а також 3 удари по позиціях його зенітно-ракетних комплексів.

Також, протягом доби, наші захисники збили ворожий літак Су-25 та гелікоптер Мі-8.

Наші підрозділи ракетних військ і артилерії здійснили вогневе ураження 2 районів зосередження живої сили та військової техніки противника.

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Оголошення президента Росії Владіміра Путіна про 36-годинне припинення вогню з нагоди святкування російського православного Різдва є інформаційною операцією, спрямованою на шкоду репутації України.

• Формулювання Путіним припинення вогню на релігійному ґрунті посилює ще одну російську інформаційну операцію, яка неправдиво виставляє Україну пригнічувачем релігійних груп і позиціонує Путіна як справжнього захисника християнської віри.

• Путін не змінив своїх фундаментальних максималістських цілей в Україні.

• Фінансист «Ваґнера» Євгєній Прігожин стверджував, що ув’язнені, які добровільно пішли в «Групу Ваґнера» в Україні, отримали помилування, – ймовірно, для того, щоб посилити свій вплив і політичну владу, посилити вербування в’язнів у «Групу Ваґнера» та заспокоїти злочинців у погонах «Групи Ваґнера».

• Російські сили продовжували обмежені контратаки, щоб відновити втрачені позиції вздовж лінії Сватове–Кремінна, і стверджували, що українські сили продовжували контрнаступальні операції в цьому районі.

• Повідомляється, що українські сили провели успішну контратаку, а російські сили продовжували наступальні операції навколо Бахмута та на захід від міста Донецьк.

• Російські війська продовжували діяти диверсійно-розвідувальними групами на Дніпрі та зміцнювати позиції на східному (лівому) березі Херсонської області.

• Російські мілблогери заявили про нещодавні успіхи Росії у Запорізькій області для, ймовірно, відволікання увагу від повільного російського наступу навколо Бахмута, що може наближатися до апогею.

• Ймовірно, мобілізовані російські військовослужбовці продовжують становити величезну частину втрат російських військових в Україні.

 

06.01.2023