315-й день війни Росії в Україні. Хроніка

23:06 Президент США Джо Байден підтвердив, що Сполучені Штати Америки розглядають можливу передачу Україні бойових машин піхоти M2 Bradley, передає Reuters.

 

 

22:13 Франція надішле Україні бронетранспортери Bastion та колісні танки. Про це повідомив Президент України Володимир Зеленський після своєї розмови із Еммануелем Макроном. "Погодили подальшу співпрацю над суттєвим посиленням ППО України та інших оборонних спроможностей. Також домовилися працювати над реалізацією формулу миру", – поінформував Зеленський у twitter. Голова держави назвав Макрона "другом" і додав, що лідерство Єлисейського палацу "прискорює нашу перемогу". Як пише видання Le Figaro, Франція надішле Україні колісні танки AMX-10 RC та бронетранспортери Bastion. “Це перші танки західного виробництва, які будуть передані Україні”, – прокоментував Макрон.

 

 

20:54 7 січня митрополит Київський і всієї України Епіфаній звершить божественну літургію з нагоди Різдва Христового в Успенському соборі Києво-Печерської Лаври. Про це йдеться у повідомленні на офіційній сторінці Православної Церкви України. Початок богослужіння – о 9:00.

 

 

19:40 На Ізюмщині внаслідок детонації боєприпасу загинув начальник групи піротехнічних робіт аварійно-рятувального загону спеціального призначення ГУ ДСНС у Тернопільській області Сергій Гоцуляк.

 

 

19:08 Станом на грудень наповнення газосховищ у Європі становило майже 84%, заявила офіційна представниця Європейської комісії Дана Спінант. "Ми скоро освіжимо дані, але якщо розглядати порівняно з 2016-2018 роками, то це на 13% вище за середній показник. Ситуація із запасами газу в сховищах сприятливіша, ніж середня за ті роки", – сказала пані Спінант у середу на брифінгу у Брюсселі, передає "Інтерфакс-Україна". Представник Єврокомісії Тім Макфі вважає, що таке становище пояснюється як теплою погодою нинішньої зими, так і заходами, спрямованими на запобігання енергетичної кризи.

 

 

18:39 Командувач Військової місії Європейського Союзу адмірал Ерве Блежан у листопаді 2022 року під час виступу перед депутатами Національної асамблеї Франції стверджував, що Росія втратила 60% загального запасу бойових танків. Про це повідомляє видання "Європейська правда", цитуючи виступ Блежана на засіданні комітету з питань національної оборони. "За нашими найбільш достовірними оцінками, щонайменше 60 тисяч російських військових було вбито і втричі більше поранено, що означає, що близько 250 тисяч російських військових зараз нездатні до ведення бою... Росія втратила 60% свого танкового арсеналу, а також 70% свого запасу ракет, придатних для ураження наземних цілей", – заявляв керівник Військової місії ЄС.

 

 

18:10 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Ворог продовжує переміщувати до районів ведення бойових дій особовий склад, озброєння, військову техніку та боєприпаси. Крім залізничних перевезень використовує військово-транспортну та цивільну авіацію.

Протягом поточної доби противник завдав 3 ракетних удари по цивільних об’єктах міста Костянтинівка Донецької області, здійснив 9 авіаційних ударів та 14 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Загроза завдання ворогом авіаційних та ракетних ударів по об’єктах критичної інфраструктури залишається на всій території України.

Противник зосереджує зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському та Авдіївському і намагається покращити тактичне положення на Куп’янському напрямках. На Новопавлівському, Запорізькому та Херсонському веде оборону. Проводить інженерне обладнання позицій та мінування місцевості вздовж лівого берега річки Дніпро.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках обстановка стабільна, ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках танкових, мінометних та артилерійських обстрілів зазнали райони населених пунктів Карповичі, Леонівка і Грем’яч Чернігівської області; Нововасилівка Сумської та Красне, Стариця, Огірцеве, Гатище, Вовчанськ, Устинівка, Фиголівка та Дворічна на Харківщині.

На Куп’янському та Лиманському напрямках обстрілів з танків та всього спектру артилерії зазнали райони 15 населених пунктів. Серед них – Масютівка, Западне, Куп’янськ, Котлярівка, Берестове Харківської області та Іванівка, Площанка, Невське, Червонопопівка і Діброва на Луганщині.

На Бахмутському та Авдіївському напрямках обстріляно райони понад 30 населених пунктів. Зокрема це Спірне, Берестове, Веселе, Бахмут, Часів Яр, Бердичі, Авдіївка, Невельське, Красногорівка та Мар’їнка Донецької області.

На Новопавлівському напрямку під вогневе ураження окупантів потрапили Золота Нива, Вугледар, Микільські Дачі і Пречистівка на Донеччині.

На Запорізькому та Херсонському напрямках ворог здійснив обстріли позицій наших військ з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах понад 40 населених пунктів. Не припиняє тероризувати мирне населення міст та селищ вздовж правого берега річки Дніпро. Від артилерійських обстрілів російських окупантів постраждала цивільна інфраструктура Дорожнянки, Залізничного, Білогір’я, Лук’янівського і Кам’янського Запорізької області та Гаврилівки, Дудчан, Іванівки, Антонівки і Дніпровського на Херсонщині.

В місті Луганськ, в неврологічному відділені Луганської обласної клінічної лікарні, окупанти лікують понад 100 найманців приватної військової компанії “вагнер”.

Щодо втрат ворога. Підтверджено вогневе ураження 3 січня місця зосередження живої сили та військової техніки окупантів в районі населеного пункту Токмак Запорізької області. Втрати противника склали близько 80 військовослужбовців пораненими та мертвими.

Наша авіація протягом доби завдала 17 ударів по районах зосередження загарбників, а також 4 удари по позиціях зенітно-ракетних комплексів ворога.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони за поточну добу здійснили вогневе ураження пункту управління, 2 районів зосередження живої сили і військової техніки та складу боєприпасів ворога.

 

17:43 Україна минулого року експортувала сільськогосподарської продукції, за попередніми даними, на $20 млрд. Це приблизно наполовину менше, ніж роком раніше, заявив міністр агарної політики та продовольства України Микола Сольський в етері національного телемаратону. З його слів, у 2021 році більшу частину валютного виторгу отримав український агросектор, натомість у 2022-му значну частину маржі з експорту сільськогосподарських культур отримали інфраструктурні та логістичні компанії, зокрема іноземні. "Кораблі, які йдуть з українським зерном, страхові послуги та все інше через військові ризики та умови, в яких ми живемо, значно подорожчали. Але це все одно стаття №1 щодо валютних надходжень країни, і є великі шанси, що у наступного року ситуація буде схожою", – сказав міністр у відеоінтерв'ю.

 

 

16:33 У Повітряних силах ЗСУ вважають некоректним зіставляти ціну іранських безпілотників із ціною дорогих ракет для систем ППО, котрі доводиться витрачати на "мопеди". Зі слів речника ПС Юрія Ігната, для української армії головне – порятунок мирних життів. "Зрозуміло, що ракети, які використовуються – і NASAMS, IRIS-T – це дорогі ракети... Чи будемо ми їх застосовувати, чи підніматимемо в небо винищувачі, щоб збивати "Шахеди"? Це дорого, але будемо... Тут ідеться про життя і критичну інфраструктуру. Якщо "Шахед" влучає в об'єкт критичної інфраструктури, гинуть люди і будуть великі збитки. Порівнювати абсолютно не коректно", – сказав речник Повітряних сил в етері національного телемаратону. Видання The New York Times опублікувало статтю, в якій ішлося про те, що вартість виготовлення іранських дронів становить приблизно 20 тисяч доларів – а українська армія використовує ракети приблизно всемеро дорожчі.

 

 

17:29 Служба безпеки України почала досудове розслідування щодо проросійської журналістки Діани Панченко, яка працювала на телеканалах Віктора Медведчука. "Згідно з матеріалами слідства, проросійські сюжети цієї журналістки маніпулюють свідомістю глядачів в інтересах РФ. Серед іншого, мова йде про створений нею нібито документальний фільм про зруйнований росіянами Маріуполь, в якому, на думку слідчих, використовуються пропагандистські наративи ворога", – йдеться у повідомленні СБУ. Провадження відкрите за ч.2 ст.436-2 Кримінального кодексу України – виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Росії проти України, глорифікація її учасників.

 

 

16:02 Очільник Головного управління розвідки Міністерства оборони Кирило Буданов заявив, що Україна готує великі наступальні дії цієї весни, аби звільнити всі окуповані Росією території. "Ідеться про звільнення територій і остаточну поразку Російської Федерації", – сказав Буданов у інтерв'ю ABC News. З його слів, найбільш запеклі бої очікуються у березні. Деокупація відбуватиметься по всій території України, "від Криму до Донбасу". Зі слів голови розвідки, мета офензиви – "повернення до кордонів 1991 року, таких, як Україну визнають всі суб'єкти міжнародного права".

 

 

15:45 Гакери, які називають себе "Об'єднаним штабом опору", заявили про те, що їм вдалося отримати доступ до медичних документів управління справами при адміністрації президента Білорусі, котрі, зокрема, включають документацію про ПЛР-тести перед зустрічами Олександра Лукашенка із російським президентом Владіміром Путіним. Як пише видання zerkalo.io, довідки на ім'я Лукашенка та його сина Миколи містять низку помарок. Зокрема, у результатах тестів трапляються різні номери паспортів. До того ж, Лукашенки нерідко отримували довідки в одну дату чи години; у кількох довідках збігаються час тестування і час видачі довідки – що було б неможливим, якби тестування проводилося навсправжки. Тож гакери припускають, що Лукашенко міг не здавати цих ПЛР-тестів.

 

 

15:19 Посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук розкритикував контакт між міністром закордонних справ Ізраїлю Елі Коеном і головою МЗС РФ Сєрґєєм Лавровим. Корнійчук сприймає розмову з Москвою як зміну політики країни, адже це перша розмова на рівні міністрів від початку війни, повідомляє The Times of Israel. Посол України звернув увагу на тьмяну політику Ізраїлю щодо війни і відсутність реакції на масовані удари по критичній інфраструктурі України. "Ізраїль унікальний з точки зору наших партнерів. Він мовчить", – прокоментував Корнійчук.

 

 

14:50 Українські сили завдали удару по базі росіян у місті Василівка на Запорожжі. "Передаємо привіт оркам, які компактно розмістились у комендатурі тимчасово окупованої Василівки Запорізької області. Чекаємо на підтверджені і приємні новини, але виття поранених вже чути і кульки для вбитих місцева вата вже розпаковує", – йдеться у повідомленні на телеґрам-канпалі Управління стратегічних комунікацій ЗСУ.

 

 

14:19 Українські війська зірвали плани ворога з оточення Бахмута до різдвяних свят, проте противник і далі виношує плани захопити регіон, заявив командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський. "Нам вдалося зірвати плани ворога. Навіть в умовах переваги противника в силах і засобах вони не змогли виконати поставлене їхнім командуванням завдання – захопити Соледар та оточити Бахмут до 26 грудня. Водночас противник не відмовився від своїх планів вийти на межі Донецької області", – сказав Сирський. Він додав, що наступальне угруповання військ ворога продовжує "повзучий" наступ у Донецькій області. "Численні штурми наших позицій тривали навіть у новорічну ніч, а за перші три дні нового року інтенсивність бойових дій поступово зростала. Попри те, що наш ворог на найгарячіших ділянках фронту має перевагу в озброєнні та особовому складі, рівень їхніх безповоротних втрат набагато більший, ніж у нас", – наголосив він.

 

 

13:58 Споживання електроенергії в Україні зростає через поступове зниження температури та активізацію роботи бізнесу після святкових днів, заявили в компанії "Укренерго". Для забезпечення балансу в енергосистемі до всіх областей України довели ліміти споживання. "Пошкодження об’єктів генерації та магістральних мереж складні та масштабні. Їх відновлення все ще потребує значних ресурсів та часу", – додали в "Укренерго".

 

 

13:23 Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба очікує, що наступне засідання Контактної групи з питань оборони України (йдеться про так званий "Рамштайн-8") буде "дуже важливим для оголошення нових рішень". "Президент Зеленський та вся його дипломатична команда інтенсивно працює над новими рішеннями щодо постачання нових типів західної зброї. Йдеться насамперед про постачання танків західного зразка та іншої бронетехніки", – сказав Кулеба на брифінґу. Голова МЗС запевнив, що незабаром українське військо матиме "додаткову броньову та вогневу міць". Офіційний Київ працює над тим, аби Німеччина передала Україні танки Leopard. "Я казав минулого року, що переконаний – у 2023 році ми отримаємо те, що не могли з різних причин отримати в 2022-му", – заявив міністр.

 

 

13:00 Станом на грудень 74% українських громадян вважали свої домогосподарства готовими до можливих проблем з опаленням взимку, свідчать результати опитування КМІС, проведеного 4–27 грудня минулого року. У вересні таких було 70%.

 

 

 

12:31 Кабінет Міністрів України розглядає можливість створення децентралізованої енергосистеми. "Російські атаки штовхають нас до докорінної реформи – побудови децентралізованої енергетичної системи. Тоді вона буде менш вразливою до ворожих нападів", – заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль. Водночас наразі для уряду пріоритетом є успішне завершення опалювального сезону, відновлення пошкоджень енергоструктури та забезпечення безперебійної роботи критичної інфраструктури.

 

 

12:21 Росія використала близько 660 іранських «шахедів» із передбачених контрактом з Іраном 1750 одиниць. Наразі РФ очікує нову партію дронів – у попередніх було зазвичай по 250–300 штук, повідомив представник Головного управління розвідки Міноборони Вадим Скібіцький.

 

 

11:59 Одіозний російський політик Дмітрій Роґозін після осколкового поранення на незаконно окупованій Росією території України у Донецьку попросив посла РФ передати шматок металу, вилучений зі своєї спини, президентові Франції Емманюелеві Макрону. Роґозін звинувачує французів із їхніми системами Ceasar – як і решту альянтів України – у воєнних злочинах. 

 

 

11:42 Кабінет Міністрів на час воєнного стану спростив порядок ввезення на митну територію Україну дронів, касок і бронежилетів: "На час дії воєнного стану пропуск через митний кордон України гуманітарної допомоги – засобів індивідуального захисту, товарів для їх виробництва, безпілотників та їх частин – здійснюється за місцем перетину митного кордону". Відповідні зміни до постанови №174 «Деякі питання пропуску гуманітарної допомоги через митний кордон України в умовах воєнного стану» були ініційовані Міністерством економіки спільно з Міноборони і Збройними Силами України та підтримані урядом: визначено, що перевізник заповнює та подає в паперовій або електронній формі декларацію на відповідний товар. У переліку такої гуманітарної допомоги – безпілотні літальні апарати, їх частини цивільного призначення та подвійного використання від донорів, каски і бронежилети, виготовлені відповідно до технічних умов, військових стандартів, стандартів НАТО, нитки і тканини (матеріали) для виготовлення бронежилетів. У новій редакції постанови скасовуються також і заходи нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності та необхідність оформлення гарантійних листів.

 

 

11:19 За оцінками розвідки, за місяць в Росії виробляють 15-20 балістичних ракет "Калібр" та приблизно 30 ракет Х-101, розповів представник Головного управління розвідки Міноборони Вадим Скібіцький. Запаси старих ракет Х-22 оцінюють в 160 одиниць.

 

 

10:27 Біля Севастополя пролунали вибухи. Голова міської окупаційної адміністрації Міхаіл Развожаєв стверджує, що аеропорт Бельбек атакували безпілотники – то спрацювала система протиповітряної оборони.

 

 

10:15 Кабінет Міністрів затвердив нові правила організації і ведення військового обліку. Під військовий облік підпадають юнаки віком від 16 років. У "Дії" з'явиться функція, яка дозволить надавати дані про себе до військового комісаріату. На військовий облік ставатимуть жінки, які мають медичну або фармацевтичну спеціальність; решта – за бажанням. На роботу чи навчання можуть приймати лише за наявності підтвердження, що військовозобов'язаний перебуває на військовому обліку.

 

 

10:03 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

31 грудня 2022 року Україна завдала удару по будівлі учбового закладу в окупованому Росією місті Макіївка поблизу Донецька, яку Росія цілком очевидно використовувала для військових цілей. Будівля була повністю зруйнована і, як підтвердило МО РФ, загинуло 89 російських військовослужбовців.

Враховуючи масштаби пошкоджень, існує реальна ймовірність того, що поруч з місцем розміщення військ зберігалися боєприпаси, які здетонували під час удару, спричинивши вторинні вибухи.

Будівля розташована лише за 12,5 км від Авдіївської ділянки фронту, яка є однією з нагарячіших точок конфлікту. Російські військові мали досвід небезпечного зберігання боєприпасів задовго до нинішньої війни, але цей інцидент показує, як непрофесійні дії призводять до високого рівня втрат серед російських військовослужбовців.

 

 

09:51 Якщо будуть вирішені відповідні юридичні питання, то Німеччина готова конфіскувати заморожені активи Росії для відновлення України, а союзники Берліна підуть її слідом, пише Bloomberg з посиланням на компетентні офіційні особи.

 

 

09:35 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 108 910 (+720) осіб,

танків – 3038 (+2) од.,

бойових броньованих машин – 6106 (+6) од.,

артилерійських систем – 2039 (+6) од.,

РСЗВ – 424 (+0) од.,

засобів ППО – 215 (+1) од.,

літаків – 283 (+0) од.,

гелікоптерів – 270 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1842 (+3) од.,

крилатих ракет – 723 (+0) од.

кораблів /катерів – 16 (+0) од.,

автомобільної техніки – 4745 (+10) од.,

спеціальної техніки – 181 (+0) од.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

88,9% танків (з них 0,6% за минулий тиждень),

35,2% бойових броньованих машин (з них 0,3% за минулий тиждень),

79,1% автомобільної техніки (з них 1,2% за минулий тиждень),

66,2% артилерійських систем (з них 1,1% за минулий тиждень),

38,1% РСЗВ (з них 0,1% за минулий тиждень),

22,7% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

30,3% гелікоптерів (з них 0,2% за минулий тиждень),

15,3% засобів ППО (з них 0,2% за минулий тиждень).

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Противник протягом минулої доби завдав 7 ракетних, 18 авіаційних ударів та здійснив понад 85 обстрілів з реактивних систем залпового вогню, зокрема по цивільній інфраструктурі міст Краматорськ Донецької області, Запоріжжя та Херсон. Є постраждалі серед мирного населення.

Загроза ворожих авіаційних та ракетних ударів залишається на всій території України.

Окупанти зосереджують зусилля на веденні наступальних дій на Бахмутському та намагаються покращити тактичне положення підрозділів своїх військ на Куп’янському, Лиманському та Авдіївському напрямках. На Новопавлівському, Запорізькому та Херсонському напрямках ворог обороняється.

За минулу добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Стельмахівка і Білогорівка Луганської області та Соледар, Красна Гора, Бахмут, Майорськ, Мар’їнка, Новомихайлівка, Побєда і Красногорівка Донецької області.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках обстановка без суттєвих змін, ворог зберігає військову присутність у прикордонних районах, ознак формування його наступальних угруповань не виявлено. Обстріляв райони населених пунктів Карповичі, Леонівка і Грем’яч Чернігівської області; Ромашкове і Рожковичі  Сумської та Стрілеча, Красне, Зелене, Тернова, Стариця, Огірцеве, Вовчанськ і Амбарне на Харківщині.

На Куп’янському та Лиманському напрямках вогневого впливу зазнали понад 15 населених пунктів. Серед них  Новомлинськ, Дворічна, Куп’янськ, Котлярівка і Табаївка Харківської області та Макіївка, Площанка і Діброва на Луганщині.

На Бахмутському та Авдіївському напрямках противник обстріляв райони понад 25 населених пунктів. Зокрема, Краматорськ, Спірне, Білогорівка, Яковлівка, Соледар, Бахмут, Кліщіївка, Водяне та Мар’їнка Донецької області.

На Новопавлівському напрямку вогневого ураження зазнали Времівка, Велика Новосілка, Нескучне, Вугледар та Микільське на Донеччині.

На Запорізькому та Херсонському напрямках постраждали райони понад 25 населених пунктів. Ворог не припиняє обстрілів цивільної інфраструктури міст та селищ вздовж правого берега річки Дніпро. Уражено цивільну інфраструктуру Запоріжжя та Херсона.

Ворог продовжує зазнавати втрат. Зокрема, підтверджено ураження противника 2 січня в районах населених пунктів Токмак, Мелітополь, Бердянськ, Пологи та Василівка Запорізької області: знищено 2 склади боєприпасів, до 10 одиниць військової техніки різного типу, уражено 2 пункти дислокації окупантів, ліквідовано та поранено до 260 військовослужбовців збройних сил російської федерації.

Авіація Сил оборони протягом доби завдала 12 ударів по районах зосередження загарбників та удар по позиції зенітно-ракетного комплексу противника.

Українські ракетники і артилеристи уразили 2 пункти управління, 5 районів зосередження живої сили і військової техніки, склад боєприпасів та пункт управління БпЛА окупантів.

 

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Президент Росії Путін затвердив низку доручень для російських відомств та високопосадовців, які, ймовірно, спрямовані на заспокоєння широкої критики забезпечення та виплат пільг російським військовослужбовцям і ведення пропаганди війни.

• Путін підтвердив, що Росія використовує різноманітні соціальні схеми для виправдання переміщення українських дітей до Росії.

• Системні провали зусиль Росії сформувати збройні сили продовжують позначатися на її кадровому потенціалі на шкоду оперативному потенціалу Росії в Україні.

• Зниження кадрового потенціалу російських військових, ймовірно, ще більше загострить критику російських мілблогерів на адресу російських силових структур та міністерства оборони Росії.

• Фінансист "групи Вагнера" Євгєній Прігожин спробував виправдати відсутність прогресу в Бахмуті, частково підтримавши оцінку ISW про те, що російські сили в Бахмуті досягли апогею.

• Російські війська продовжували обмежені контратаки вздовж лінії СватовеКремінна, тоді як українські сили продовжували завдавати удари по об'єктах російської військової логістики в Луганській області.

• Російські війська продовжили наступальні операції поблизу Бахмута й Авдіївки і, можливо, посилюють своє угруповання на заході Донецької області.

• За повідомленнями, станом на 2 січня українські війська зайняли позиції на Великому Потьомкінському острові в дельті річки Дніпро.

• Президент Росії Путін підписав указ, який обіцяє додаткові пільги військовослужбовцям збройних сил Росії та Росгвардії, які охороняють російсько-український кордон.

 

 

00:46 Росіяни обстріляли об'єкт інфраструктури у Запоріжжі. "В результаті прильоту на об'єкті інфраструктури зруйновано виробничі будівлі... Постраждали також житлові будинки, що розташовані поруч", – повідомив голова обласної адміністрації Олександр Старух.

 

04.01.2023