313-й день війни Росії в Україні. Хроніка

19:41 Саміт Україна-ЄС відбудеться 3 лютого, і його прийме Київ. Про це повідомив Офіс Президента за підсумками переговорів Володимира Зеленського та президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн. Попередній саміт відбувся у жовтні 2021 року.

 

 

18:48 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Противник завдав ракетного та 28 авіаційних ударів. Слід зазначити, що 27 авіаційних ударів російські окупанти завдали по цивільній інфраструктурі, використовуючи БпЛА “Шахед-136”. Усі ці дрони було збито.

Загроза подальших авіаційних та ракетних ударів залишається на всій території України. 

Противник, втрачаючи багато живої сили, продовжує зосереджуватися на веденні наступальних дій на Бахмутському та намагається покращити тактичне положення на Куп’янському та Авдіївському напрямках.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках обстановка без суттєвих змін. Ознак формування ворожих наступальних угруповань не виявлено. 

На Сіверському та Слобожанському напрямках обстрілів зазнали райони населених пунктів Єліне Чернігівської області; Майське –Сумської, а також Стрілеча, Стариця, Вовчанськ і Кам’янка на Харківщині.

На Куп’янському напрямку ворог обстріляв з мінометів  та реактивної артилерії райони Новомлинська, Дворічної, Лиману Першого, Вільшаної, Куп’янська, Орлянки, Котлярівки Харківської області та Андріївки і Стельмахівки Луганської області.

На Лиманському напрямку під вогонь противника потрапили Макіївка, Червонопопівка і Діброва на Луганщині, а також Терни Донецької області.

На Бахмутському напрямку окупанти продовжують обстрілювати райони населених пунктів Спірне, Білогорівка, Веселе, Соледар, Бахмут, Костянтинівка, Ступочки, Кліщіївка, Біла Гора, Курдюмівка, Майорськ та Нью-Йорк на Донеччині.

На Авдіївському напрямку ворожий вогонь зафіксовано у Бердичах, Авдіївці, Георгіївці, Мар’їнці та Водяному Донецької області.

На Новопавлівському напрямку під вогневий вплив потрапили Вугледар, Золота Нива, Велика Новосілка і Времівка на Донеччині.

На Запорізькому напрямку ворог завдав вогневого ураження по районах населених пунктів Новопіль Донецької області; Ольгівське, Гуляйполе, Дорожнянка, Гуляйпільське, Чарівне, Новоданилівка, Оріхів, Малі Щербаки, Степове, Кам’янське і Плавні Запорізької області та Мусіївка на Дніпропетровщині.

На Херсонському напрямку противник продовжує обстріли населених пунктів вздовж правого берега річки Дніпро. Зокрема, від артилерійських обстрілів постраждала цивільна інфраструктура Херсона, Антонівки та Берислава. Є поранені серед мирного населення.

31 грудня, в районі зосередження у населеному пункті Макіївка Донецької області, було знищено та пошкоджено до 10 одиниць ворожої військової техніки різних типів, втрати особового складу окупантів уточнюються.

Російські загарбники продовжують вчиняти протиправні дії стосовно місцевих жителів на тимчасово зайнятій території Херсонської області. Окупанти збирають інформацію про осіб, які займаються підприємницькою діяльністю, та вилучають у них автомобільний транспорт і товари.

Українська авіація протягом доби завдала 10 ударів по районах зосередження ворога та 5 – по позиціях його зенітно-ракетних комплексів.

 

 

18:03 У Вінниці чоловік напав із бритвою на священика УПЦ Московського патріархату. Як повідомили у поліції, інцидент трапився на території храму. Коли правоохоронці прибули на місце, то застали нападника у "неадекватному стані", і він не реагував на зауваження. Зловмисник почав наближатися до правоохоронців, погрожував фізичною розправою та вимахував лезом. Для того, щоб знешкодити порушника, поліціянт застосував табельну зброю. У Вінницькій єпархії УПЦ МП поінформували, що жертвою нападу став настоятель храму Покрови Божої Матері Антоній Ковтонюк. Священик отримав ножове поранення горла; його прооперували. Московський патріархат закликав масові медії "перестати розпалювати релігійну ворожнечу в Україні". Встановлено, що зловмисник перебуває на обліку у психоневрологічному диспансері, йому 47 років, раніше проблем із законом не мав.

 

 

 

17:14 Міністерство оборони Росії підтвердило обстріл бази росіян в окупованій Макіївці Збройними Силами України. Відомство Сєрґєя Шойґу стверджує, що справа обійшлася 63 загиблими.

 

 

16:30 Служба безпеки України склала підозру голові центробанку РФ Ельвірі Набіулліній, яка запроваджує «рубльову зону» в тимчасово захоплених районах України. «У результаті слідчо-оперативних дій СБУ зібрала докази участі голови центрального банку рф Ельвіри Набіулліної у фінансуванні військових угруповань країни-агресора», – повідомили у СБУ. Банкірка організувала запровадження так званої «рубльової зони» у тимчасово захоплених районах півдня і сходу України. Набіулліна дала вказівку щодо відкриття «філій» підконтрольного Кремлю «Промсвязьбанку» на базі захоплених відділень українських фінустанов. Крім того, очільниця російського центробанку сприяла місцевим «адміністраціям» загарбників у блокуванні обігу гривні. «Щоб реалізувати це, ворог заборонив на захоплених територіях проведення електронних операцій і готівкових розрахунків у гривні, а також унеможливив інкасацію української валюти. За даними слідства, отримані таким чином "рубльові" надходження до бюджету РФ були спрямовані на фінансування потреб воєнно-промислового комплексу та окупаційних угруповань», –зазначили в СБУ.

 

 

14:48 Російська пропаганда у понеділок поширила фейк про те, начебто під Бахмутом загинув колишній народний депутат, "козак Гаврилюк" із Майдану – Михайло Гаврилюк (повідомлення росіян, за звичкою, підхопило багато українських журналістів). "Спішу втішити тих, хто сумував, і розчарувати тих, хто радів. Я живий. Не дочекаються. Дякую за турботу всім, хто хвилювався. Я це дуже ціную. Напевно, мусимо зробити висновки щодо нашої інформаційної гігієни", – відповів сам Михайло Гаврилюк. Аґенція УНІАН коментує: 31 грудня на фронті дійсно загинув воїн Гаврилюк – але не Михайло, а Володимир. Чоловік родом із Вінниччини, і він теж мав "козацькі" вуса – через це, очевидно, росіяни поплутали двох українських вояків.

 

 

14:12 Керівник Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що росіяни "Шахедами" намагаються знайти шляхи, щоб оминути українську ППО. "Тактика нічних польотів балалайок виглядає агонією. Вони хотіли знищити нашу енергоінфраструктуру ще в жовтні, але не змогли. Ми отримали більше сучасних систем ППО. Вони кинули багато зусиль на ракети та БПЛА в листопаді та грудні, щоб ми зустрічали новий рік у темряві, і в них не вийшло", – підкреслив Єрмак. "Зараз вони шукають маршрути і спроби, щоб хоч якось нас вколоти, але їхня тактика терору не спрацює. Наше ж небо перетвориться на щит", – додав керівник ОП.

 

 

13:53 Росіяни обстрілюють місто Берислав на Херсонщині. Російські солдати влучили снарядом у п'ятиповерховий будинок. Імовірно, стріляли із танка, повідомив міський голова Олександр Шаповалов. Вранці російські війська обстріляли бериславський ринок. Після цієї атаки повідомляли про п'ятьох поранених (троє людей – у важкому стані).

 

 

13:10 Закупівельні ціни на газ у Європі впали до найнижчого рівня з часу початку повномасштабної війни Росії проти України. Орієнтовні ціни на голландському ринку – €72,75 за мегават-годину; це майже вп'ятеро менше, ніж у серпні 2022 року, пише Le Figaro. Причина зниження ціни – значні запаси палива та тепла зима. 

 

 

12:46 Контррозвідники Служби безпеки України затримали на Львівщині зрадника, який передавав інформацію росіянам для війни проти українців. "З початку війни він збирав розвіддані про місця знаходження та переміщення підрозділів сил оборони України на Лиманському напрямку. А згодом зрадник перебрався на Львівщину, де продовжив розвідувально-підривну діяльності. Під виглядом внутрішньо переміщеної особи він оселився поблизу одного з енергетичних об’єктів. Чоловік продовжив збір інформації для ворожої спецслужби", – поінформували у спецслужбі.

 

 

12:02 Національна компанія "Укренерго" повідомила, що українська енергосистема зазнала пошкоджень унаслідок атаки дронами цієї ночі. "Ускладнилась ситуація з електропостачанням у Києві та центральному регіоні, у зв’язку з чим застосовуються аварійні відключення... Загалом станом на 11:00 2 січня ситуація в енергосистемі повністю контрольована. Тепла погода сприяє зниженню споживання як на свята, так і в будні дні, відповідно, зменшилася необхідність застосування обмежень у денні години доби", – йдеться у повідомленні. "Укренерго" зазначає, що українська енергосистема зазнала вже 11 хвиль масованих ракетних та 14 безпілотних атак, які завдали значних пошкоджень генерації та магістральним мережам. Диспетчерський центр "Укренерго" довів ліміти споживання до областей на вечірній час з метою попередження додаткових аварій.

 

 

11:31 Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний зустрічався в Києві з Валерієм Сахащиком – ветераном білоруського десанту, міністром оборони у так званому перехідному уряді Світлани Тіхановської. Як пише "Нашая Ніва", зустріч начебто відбулася у листопаді. Сахащик – колишній командир 38-ої окремої гвардійської десантно-штурмової бригади. Він засудив вторгнення Росії в Україну та використання Білорусі як союзника росіян, закликав білоруську армію не піддаватися на примус воювати проти українців.

 

 

 

11:23 Громадяни України відкидають можливість територіальних поступок задля досягнення миру та збереження незалежності, свідчать результати проведеного 4–27 грудня 2022 року Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) всеукраїнського опитування громадської думки: 85% опитаних вважають неприпустимими жодні територіальні поступки і лише 8% вважають, що для досягнення миру та збереження незалежності можна відмовитися від деяких територій.

 

 

 

11:02 Мета масового запуску росіянами "Шахедів" – виснажити українську систему ППО, завдати ударів по об’єктах критичної інфраструктури та бойовому духу українців, пояснив речник командування Повітряних сил Збройних Сил України Юрій Ігнат в ефірі телемарафону: "Виснажується система протиповітряної оборони, витрачаються і зенітні ракети, й інші засоби. Техніка не вічна і потребує ремонту. Дедалі більше залучається західного озброєння, яке вже давно опанували наші воїни, але все-таки його мало і треба більше". Сили оборони не мають достовірних даних про кількість дронів-камікадзе Shahed, які залишились у Росії. Проте якщо росіяни використовують безпілотники у такій кількості, то вони переконані, що поставки триватимуть. "Умовно, якщо ми говоримо про 250 БпЛА, то понад 100 дійсно знищено протиповітряною обороною. Скільки ще залишилось і скільки ще довезли – можна робити тільки певні припущення", – аналізує Ігнат.

 

 

10:26 Повномасштабне російське вторгнення в Україну знизило загальну вартість світового державного капіталу і державних пенсійних фондів на 2,2 трлн доларів. Настільки сильне падіння на ринках акцій і облігацій відбулося вперше за 50 років: вартість активів, якими керують суверенні фонди, впала до $10,6 трлн з $11,5 трлн, тоді як вартість активів державних пенсійних фондів – до $20,8 трлн із $22,1 трлн, –зазначається у звіті Global SWF.

 

 

10:19 У Києві застосовуються екстрені відключення електроенергії через пошкодження енергетичної інфраструктури внаслідок нічної терористичної атаки РФ, повідомив енергохолдинг "ДТЕК".

 

 

10:03 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Протягом останніх п’яти днів російські та українські війська, ймовірно, ведуть бої за контроль над трасою Р66 на північ від утримуваного Росією міста Кремінна Луганської області.

Траса Р66 є ключовим маршрутом постачання для північної ділянки російського фронту на Донбасі з Бєлгородської області Росії. З жовтня українська артилерія перешкоджає його використанню, але якби Україна змогла укріпитися на трасі, це, ймовірно, ще більше би підірвало російську оборону Кремінної.

 

 

09:35 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 107 440 (+720) осіб,

танків – 3031 (+0) од.,

бойових броньованих машин – 6093 (+9) од.,

артилерійських систем – 2027 (+6) од.,

РСЗВ – 423 (+0) од.,

засобів ППО – 213 (+0) од.,

літаків – 283 (+0) од.,

гелікоптерів – 269 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1836 (+44) од.,

крилатих ракет – 723 (+0) од.

кораблів /катерів – 16 (+0) од.,

автомобільної техніки – 4725 (+5) од.,

спеціальної техніки – 181 (+0) од.

Найбільших втрат противник зазнав на Лиманському, Бахмутському та Авдіївському напрямках. Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

88,7% танків (з них 0,4% за минулий тиждень),

35,1% бойових броньованих машин (з них 0,4% за минулий тиждень),

78,8% автомобільної техніки (з них 1,2% за минулий тиждень),

65,8% артилерійських систем (з них 0,9% за минулий тиждень),

38,0% РСЗВ (з них 0,4% за минулий тиждень),

22,7% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

30,2% гелікоптерів (з них 0,2% за минулий тиждень),

15,1% засобів ППО (з них 0,1% за минулий тиждень).

 

 

 

09:22 Вночі російські окупанти завдали масованого удару безпілотниками-камікадзе іранського виробництва «Shahed-131/136», всі 39 ударних БпЛА знищені, повідомляє Генеральний штаб ЗСУ. Крім того, захисники неба знищили два БпЛА оперативно-тактичного рівня «Орлан-10» та керовану авіаційну ракету Х-59. До відбиття нападу залучено зенітні ракетні підрозділи, винищувальну авіацію Повітряних сил та мобільні вогневі групи. Дедалі активніше залучається техніка та озброєння, надані Україні нашими західними партнерами.

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Протягом минулої доби противник завдав 51 авіаційний удар, зокрема застосував 44 БпЛА “Шахед-136”. Всі вони були збиті підрозділами Сил оборони України. Інформацію про нічний удар по столиці буде оголошено дещо пізніше. Також ворог здійснив 55 обстрілів з РСЗВ, зокрема і по дитячій лікарні міста Херсон.

Загроза завдання ворогом авіаційних та ракетних ударів по об’єктах критичної інфраструктури залишається на всій території України.

Противник продовжує зосереджувати зусилля на веденні наступальних дій на Бахмутському напрямку. Намагається покращити тактичне положення підрозділів своїх військ на Куп’янському, Лиманському та Авдіївському напрямках. На Новопавлівському та Запорізькому напрямках веде оборону раніше зайнятих рубежів. На Херсонському – здійснює перегрупування військ, веде оборону та обстріли позицій наших військ та цивільних об’єктів вздовж лінії зіткнення.

За минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Стельмахівка і Білогорівка Луганської області та Роздолівка, Білогорівка, Соледар, Красна Гора, Бахмут, Кліщіївка, Озерянівка, Опитне і Красногорівка на Донеччині.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках мінометних та артилерійських обстрілів зазнали райони населених пунктів Леонівка Чернігівської області; Вільна Слобода, Есмань, Катеринівка і Шалигине – Сумської та Огірцеве, Вовчанськ і Новомлинськ на Харківщині.

На Куп’янському напрямку ворог обстріляв райони понад 15 населених пунктів. Серед них Андріївка, Куп’янськ, Кучерівка, Лиман Перший, Вільшана, Орлянське, Кислівка і Котлярівка Харківської області та Новоселівське і М’ясожарівка на Луганщині.

На Лиманському напрямку ворожий вогонь зафіксовано неподалік Новоєгорівки, Площанки, Невського, Червонопопівки Луганської області та Тернів і Діброви Донецької області.

На Бахмутському напрямку обстріляно понад 15 населених пунктів. Зокрема це Берестове, Білогорівка, Бахмут, Кліщіївка, Курдюмівка, Ступочки, Біла Гора, Костянтинівка та Диліївка на Донеччині. Також ворог завдав авіаудару біля Білогорівки.

На Авдіївському напрямку під вогневий вплив потрапили Водяне, Георгіївка, Мар’їнка та Новомихайлівка Донецької області.

На Новопавлівському напрямку вогневого ураження зазнали Нескучне, Времівка, Велика Новосілка та Вугледар на Донеччині.

На Запорізькому напрямку обстріли з танків, мінометів та ствольної артилерії фіксувались у районах населених пунктів Новосілка і Новопіль Донецької області та Ольгівське, Залізничне, Оріхів, Новоандріївка, Щербаки, Степове і Мусіївка на Запоріжжі.

На Херсонському напрямку від ворожих обстрілів постраждала цивільна інфраструктура Тягинки, Новотягинки, Понятівки, Дар’ївки, Садового, Станіслава та Херсона.

Підтверджено вогневе ураження 31 грудня районів зосередження живої сили та техніки окупантів на тимчасово зайнятій території Запорізької області. В районах населених пунктів Тарасівка, Басань, Пологи, Бердянськ, Токмак втрати противника склали понад 175 поранених військовослужбовців, знищено 12 одиниць озброєння і військової техніки різного типу та склад боєприпасів ворога. Інформація щодо ліквідованих окупантів уточнюється.

Авіація Сил оборони завдала 13 ударів по районах зосередження загарбників. Підрозділи ракетних військ і артилерії в свою чергу за добу уразили 5 районів зосередження живої сили та військової техніки ворога.

 

 

07:34 У новорічну ніч Сили оборони України завдали удар по місцю базування російських військовослужбовців в окупованій Макіївці Донецької області, внаслідок якого загинуло 400 та поранено 300 окупантів, повідомило Управління стратегічних комунікацій ЗСУ.

02.01.2023