311-й день війни Росії в Україні. Хроніка

18:25 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

В період з 12:40 до 14:30 противник завдав масованого ракетного удару. За попередніми даними, усього було здійснено близько 20 пусків ракет. Кілька із них не долетіли до України і впали на території рф (інформація уточнюється). Силами і засобами протиповітряної оборони Повітряних Сил знищено 12 крилатих ракет у Київській, Житомирській та Хмельницькій областях. Також на Київщині збито ворожий БпЛА «Орлан-10», що здійснював повітряну розвідку під час ракетної атаки та намагався виявити позиції нашої ППО.

Крім того, окупанти провели 12 обстрілів з реактивних систем залпового вогню, зокрема по інфраструктурі населених пунктів Донецької та Херсонської областей.

Загроза ворожих авіаційних та ракетних ударів залишається на всій території України. Не нехтуйте сигналами повітряної тривоги навіть у свята.

Противник не припиняє наступальних дій на Лиманському і Бахмутському та здійснює спроби покращити тактичне положення на Куп’янському та Авдіївському напрямках.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках артилерійських та мінометних обстрілів зазнали райони населених пунктів Ходине, Атинське, Велика Рибиця, Запсілля і Рясне Сумської області та Уди, Стрілеча, Алісівка, Красне, Стариця, Гатище, Вовчанськ, Тернова і Катеринівка на Харківщині.

На Куп’янському напрямку ворог обстріляв райони населених пунктів Лозова Перша, Западне, Масютівка, Токарівка, Куп’янськ і Орлянське Харківської області та Новоселівське, Стельмахівка і Андріївка на Луганщині.

На Лиманському напрямку під вогневий вплив потрапили Площанка, Макіївка, Невське і Діброва Луганської області, а також Червонопопівка, Терни та Торське на Донеччині.

На Бахмутському напрямку обстріли ворога зафіксовано у районах понад 20 населених пунктів. Серед них – Спірне, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Костянтинівка, Курдюмівка, Майорськ та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку обстріляно Веселе, Авдіївку, Невельське, Мар’їнку, Красногорівку та Новомихайлівку на Донеччині.

На Новопавлівському напрямку під ворожий вогонь потрапили Времівка, Велика Новосілка, Пречистівка, Вугледар та Микільське Донецької області.

На Запорізькому напрямку ворог здійснив обстріли з танків, мінометів та ствольної артилерії в районах понад 15 населених пунктів. Серед них – Ольгівське, Гуляйполе, Степове, Чарівне та Дорожнянка Запорізької області.

На Херсонському напрямку від обстрілів, зокрема постраждала цивільна інфраструктура населених пунктів Антонівка, Токарівка, Миколаївка та Херсон.

Російські окупаційні війська посилили адміністративно-поліцейський режим на період проведення новорічних свят в окремих населених пунктах тимчасово зайнятої території. Так, з 31 грудня 2022 року по 6 січня 2023 року закрили на виїзд місто Генічеськ Херсонської області, а також заборонили виїзд жителям навколишніх сіл.

З метою облаштування системи інженерних загороджень на тимчасово окупованих та зайнятих територіях Донецької, Луганської та Херсонської областей окупанти залучають цивільних осіб з території російської федерації.

Українська авіація завдала 6 ударів по районах зосередження загарбників та 1 удар по позиціях зенітно-ракетних комплексів противника, а наші підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 2 райони зосередження живої сили і військової техніки та пункт управління загарбників.

 

 

18:01 Завдяки чудовій роботі ППО та завчасним технічним заходам у суботу, 31 грудня, вдалося уникнути серйозних пошкоджень енергосистеми від обстрілів, повідомив міністр енергетики Герман Галущенко.

 

 

17:54 У Волгоградській області РФ знову, вже втретє, впали уламки випущеної по Україні ракети, цього разу – на два житлові будинки в селищі Ліньово. Після вчорашньої атаки уламки ракети знайшли в Руднянському районі – як і після масованої російської ракетної атаки на Україну 16 грудня.

 

 

17:21 За попередніми даними, 31 грудня Росія випустила по Україні більше 20 крилатих ракет повітряного базування із застосуванням стратегічних бомбардувальників Ту-95мс з акваторії Каспійського моря та ракетних комплексів наземного базування, ППО знищила 12 із них: 6 – в межах Київської, 5 – Житомирської та 1 – Хмельницької областей, повідомив головнокомандувач Валерій Залужний.

 

 

17:04 Україна повернула 140 полонених, повідомив голова ОП Андрій Єрмак. Серед них захисники Маріуполя, острова Зміїний, добровольці ТРО зі Славутича та бійці з Бахмутського напрямку. 82 бійці ЗСУ, 15 з ТРО, 22 із НГУ, 11 з ВМС та 10 з ДПСУ. 132 чоловіки та 8 жінок, 22 офіцерів та 118 сержантів і солдатів. Із початку повномасштабного російського вторгнення з полону РФ вдалося звільнити 1596 військових і цивільних українців.

 

 

16:24 Внаслідок обстрілу частина Хмельницького залишилася знеструмленою. Як повідомив голова обласної адміністрації Сергій Гамалій, постраждало семеро осіб, троє перебувають у важкому стані.

 

 

16:10 Унаслідок обстрілу Києва у суботу загинув літній чоловік. Постраждало 20 осіб; 14 шпиталізовано. Про це повідомив міський голова Києва Віталій Кличко. Вибухи, зокрема, пошкодили палац "Україна" у центрі міста та зруйнували частину готелю. У Солом‘янському районі зазнали пошкоджень дві школи, одна – в Печерському.

 

 

 

15:34 До березня 2023 року проблема з наявністю в російській армії боєприпасів, зокрема артилерійських, стане дуже явною, повідомив начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов під час інформаційного телемарафону: "Вони вже давно пішли ва-банк. Це питання так широко зараз ще не тиражується, але в них вже з’явилися значні проблеми зі звичайними видами озброєння, мається на увазі з артилерійськими боєприпасами – там теж буде катастрофа. Ну, давайте казати так: до березня проблеми з боєприпасами будуть дуже явні". Запаси боєприпасів у росіян скоротяться до 30%, через їхній брак навесні кількість застосованих російськими загарбниками за добу боєприпасів впаде до 10–15 тисяч. Росія не прораховувала те, що війна буде тривати довго. Через це вона була вимушена скоротити кількість боєприпасів, яку раніше застосовувала за добу. Цей показник впав з 60 тисяч на початку повномасштабного вторгнення до 19–20 тисяч зараз.

 

 

14:41 Голова КНР Сі Цзіньпін привітав Президента України Володимира Зеленського з прийдешнім Новим роком.

 

 

13:14 Загальна сума збитків для українського довкілля, яку зафіксували в Державній екологічній інспекції, становить понад 1,5 трлн гривень. До єдиного реєстру збитків було внесено 1042 факти подій, які відбулися на території нашої країни внаслідок військової інтервенції Росії. "Зокрема, спеціалістами Держекоінспекції відібрано 854 проб ґрунтів та 1138 проб вод. У результаті заходів контролю розраховано шкоду навколишньому природному середовищу. Таким чином загальна сума збитків, завданих атмосферному повітрю, земельним та водним ресурсам, становить понад 1,5 трлн гривень", – заявив перший заступник голови Держекоінспекції Дмитро Заруба.

 

 

12:23 Державний департамент Сполучених Штатів Америки висловив занепокоєння через зближення Китаю з Росією. У такий спосіб речник зовнішнього відомства США прокоментував відеодзвінок Сі Цзіньпіна й Владіміра Путіна. "Хоч Пекін стверджує, що дотримується нейтралітету, але його поведінка дає зрозуміти, що він все ще підтримує тісні зв'язки з Росією", – цитує CNN. США попередили КНР про наслідки надання Росії військової допомоги для її війни проти України та допомоги в оминанні санкцій. Вашінґтон зазначає: ті, хто стають на бік Москви у несправедливій війні проти України, "опиняться на неправильному боці історії".

 

 

11:01 Росіяни влучили ракетою по відділку поліції в Лимані на Донеччині. Постраждав один поліціянт; він перебуває у стані середньої тяжкості.

 

 

 

10:22 49% українців вважають вступ до НАТО найкращим варіантом гарантування безпеки для України, свідчить опитування (13–21 грудня ц.р.) Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва та Центру Разумкова. 17% українців переконані, що найкращим гарантом безпеки для України може стати лише сама Україна шляхом розвитку власних збройних сил. 9% продовжують підтримувати позаблоковий статус для України з міжнародними безпековими гарантіями. 9% респондентів вважають, що надійніше буде укласти угоду про стратегічну оборону з декількома країнами без США, а 7% опитаних вважають, що угоду про стратегічну оборону варто укладати лише зі США.

 

 

 

10:03 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

29 грудня 2022 року російські війська завдали чергову хвилю далекобійних ударів по території України, знову переважно по об'єктах енергосистеми. Починаючи з жовтня, Росія дотримується загальної схеми проведення інтенсивної хвилі ударів кожні сім-десять днів.

Майже напевно, що Росія дотримується такого підходу, намагаючись перевантажити українські засоби протиповітряної оборони. Однак існує реальна можливість того, що Росія порушить цю схему і знову завдасть удару найближчими днями, намагаючись підірвати моральний дух українського населення в період новорічних свят.

 

 

09:51 Світові ринки акцій та облігацій за минулий рік втратили 30 трильйонів доларів, найбільше з часів кризи 2008 року, оцінює Financial Times. Ринкова вартість компаній на світових фондових біржах впала на 25 трлн доларів, що вперше супроводжувалося втратами на ринку облігацій. Основними причинами падіння стали підвищення відсоткових ставок на тлі високої інфляції та війна Росії в Україні, яка порушила ланцюжки глобальних постачань.

 

 

09:35 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 105 960 (+710) осіб,

танків – 3029 (+3) од.,

бойових броньованих машин – 6075 (+16) од.,

артилерійських систем – 2016 (+6) од.,

РСЗВ – 423 (+0) од.,

засобів ППО – 213 (+1) од.,

літаків – 283 (+0) од.,

гелікоптерів – 269 (+1) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1746 (+6) од.,

крилатих ракет – 711 (+58) од.

кораблів /катерів – 16 (+0) од.,

автомобільної техніки – 4707 (+24) од.,

спеціальної техніки – 180 (+0) од.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

88,6% танків (з них 0,5% за минулий тиждень),

35,0% бойових броньованих машин (з них 0,4% за минулий тиждень),

78,5% автомобільної техніки (з них 1,2% за минулий тиждень),

65,4% артилерійських систем (з них 0,8% за минулий тиждень),

38,0% РСЗВ (з них 0,4% за минулий тиждень),

22,7% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

30,2% гелікоптерів (з них 0,2% за минулий тиждень),

15,1% засобів ППО (з них 0,1% за минулий тиждень).

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Протягом доби російські загарбники завдали 16 авіаційних ударів, 15 з яких  по цивільній інфраструктурі. Зокрема, ворог застосував 8 БпЛА Шахед-136, усі вони були збиті. Крім того, ворог здійснив 17 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Від артилерійських обстрілів російськими окупантами мирних населених пунктів загинули цивільні люди.

Противник продовжує ведення наступальних дій на Лиманському та Бахмутському і намагається покращити тактичне положення на Куп’янському та Авдіївському напрямках.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках обстановка стабільна. Ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено. На двох останніх напрямках обстрілів зазнали райони населених пунктів Семенівка і Залізний Міст Чернігівської області; Запсілля і Велика Рибиця  Сумської, а також Мороховець, Тернова, Стариця, Вовчанськ, Бочкове, Чугунівка і Зарубинка на Харківщині.

На Куп’янському напрямку зафіксовано вогневий вплив поблизу населених пунктів Кам’янка, Дворічна, Вільшана, Куп’янськ, Котлярівка і Табаївка Харківської області та Новоселівське і Стельмахівка на Луганщині.

На Лиманському напрямку ворог обстріляв Невське і Діброву Луганської області, а також Червонопопівку і Торське на Донеччині.

На Бахмутському напрямку від вогню окупантів постраждали райони населених пунктів Спірне, Берестове, Соледар, Бахмутське, Підгородне, Бахмут, Костянтинівка, Біла Гора, Курдюмівка, Дружба, Майорськ та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку під ворожий вогонь потрапили Веселе, Авдіївка, Невельське, Мар’їнка та Новомихайлівка на Донеччині.

На Новопавлівському напрямку противник здійснив обстріли по Вугледару, Пречистівці та Времівці Донецької області.

На Запорізькому напрямку вогневого впливу ворога зазнали Темирівка, Гуляйполе, Дорожнянка, Новоандріївка, Степове, Кам’янське і Степногірськ Запорізької області та Нікополь і Приміське на Дніпропетровщині.

На Херсонському напрямку, зокрема від обстрілів з реактивних систем залпового вогню, постраждала цивільна інфраструктура Качкарівки та Херсона.

Станом на 29 грудня поточного року лікарня в Біловодську Луганської області переповнена пораненими російськими військовослужбовцями.

В районі міста Донецьк було поранено та знищено до 10 озброєних окупантів. Крім того, знищено 2 одиниці військової техніки, а ще 3 пошкоджено.

Наша авіація завдала 5 ударів по районах зосередження окупантів. Також, протягом цієї доби, збито ворожий розвідувальний БпЛА типу “Орлан-10”.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України, в той же час, уразили 6 районів зосередження живої сили та військової техніки противника, 5 складів боєприпасів та радіолокаційну станцію.

 

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• У ніч з 29 на 30 грудня російські війська завдали удару по Києву з використанням безпілотників іранського виробництва.

• Президент Росії Путін відкрив двері для подальшої інституціалізації корупції в Російській Федерації.

• Російські війська продовжували контратаки на лінії СватовеКремінна.

• Українські війська завдали ударів по місцях зосередження російських військ у Луганській області.

• Російські війська продовжували наступальні дії в районі Авдіївки, а також у Бахмуті, де, можливо, темпи наступальних операцій росіян сповільнилися порівняно з попередніми днями.

• Російське джерело стверджує, що російські війська здійснили наземні атаки в Запорізькій області.

• Російські й українські джерела продовжували обговорювати, чи і коли відбудеться друга хвиля мобілізації в Росії.

• Російські чиновники продовжують проводити політику інтеграції окупованих територій до складу Російської Федерації.

 

 

00:01 Коротке різдвяне і новорічне звернення генерала Валерія Залужного:

Ми не обирали війну. Але ми прийняли бій. І сам Бог на нашому боці.

На наших плечах і плечах наших рідних  важкі випробування, біль і страждання. Це Різдво має присмак сліз і колір крові.

Проте нам вистачить сил здолати ворога.

У боротьбі народжується Нація.

Хай вас, рідні, береже Господь!

Нехай наша Перемога стане початком розквіту України і кінцем для росії!

Всіх, хто в строю, хто зараз утримує наші позиції. Рідних і близьких наших захисників і захисниць. Всіх, хто молиться, вірить, допомагає Збройним Силам. Всіх, хто разом з нами протистоїть світовому злу,  з Новим роком і Різдвом Христовим!

Головнокомандувач ЗС України генерал Валерій Залужний

 

31.12.2022