310-й день війни Росії в Україні. Хроніка

21:10 Міністр оборони України Олексій Резніков записав звернення до росіян, у котрому заявив, що Росія на початку січня оголосить воєнний стан, закриє кордони для чоловіків і розпочне мобілізацію. "Я точно знаю, що у вас залишився приблизно один тиждень – поки що є хоч якийсь вибір. На початку січня російська влада закриє кордони для чоловіків, потім оголосять воєнний стан і розпочнуть чергову хвилю мобілізації. Кордони також будуть закриті в Білорусі", – заявив очільник Міноборони. Резніков наголосив: Кремль уже давно розуміє, що задум із війною проти України обернувся катастрофою. "Ті люди, які розв'язали криваву бійню, які скоїли жахливі воєнні злочини, тепер кажуть вам, що треба згуртуватися та захистити Росію", – сказав Резніков. Та насправді доведеться "захищати злочинців, їхні палаци, їхні банківські рахунки".

 

 

20:38 Видання "НВ" (раніше – "Новоє врємя") здійснює ребрендинґ – тепер воно називатиметься New Voice, а логотипом буде "NV". Про це повідомив головний редактор видання Віталій Сич. "Це і є наш основний бренд. Наш медіадім вже майже 100% діджитал, тому бренд NV – такий самий, як і домен сайту. Повна назва медіахолдингу буде звучати як New Voice. Власне, так вже рік називається наша англомовна версія", – поінформував Сич. Пан Віталій заявив, що його видання завжди відстоювало в Україні особисті й економічні свободи, прозахідні суспільні, політичні й економічні трансформації. "Сьогодні ми більше не хочемо мати нічого спільного з мовою і культурою країни, яка є антиподом усього, у що ми віримо і за що боремося усі ці роки", – наголосив Віталій Сич.

 

 

20:11 Президент Володимир Зеленський підтвердив, що Збройні Сили України здійснили просування на Донбасі. "Ключове – Донеччина, Луганщина – наш Донбас, де тривають найжорсткіші бої. Бахмут, Соледар, Кремінна... Загалом тримаємо позиції. Є й такі ділянки фронту, де потроху просуваємось. І я дякую всім нашим бійцям, які це забезпечують. Ви справжні герої!", – сказав Зеленський у вечірньому зверненні.

 

 

19:59 Прем'єр-міністр Денис Шмигаль запевняє, що Україна забезпечила себе достатньою кількістю продовольства на майбутній рік. "Ми допомогли вчасно провести найскладнішу в історії України посівну. Завдяки цьому зібрали вже понад 60 мільйонів тонн врожаю. І Україна точно забезпечила себе продовольством на наступний рік", – заявив Шмигаль під час засідання уряду. Прем'єр оголосив, що завдяки "зерновій ініціативі" було експортовано 15 мільйонів тонн продукції, а через дунайські порти України – понад 10 мільйонів тонн.

 

 

18:19 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Протягом доби російські загарбники завдали 16 авіаційних ударів, 15 з яких – по цивільній інфраструктурі. Зокрема, ворог застосував 8 БпЛА Шахед-136, усі вони були збиті. Крім того, ворог здійснив 17 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Від артилерійських обстрілів російськими окупантами мирних населених пунктів загинули цивільні люди.

Противник продовжує ведення наступальних дій на Лиманському та Бахмутському і намагається покращити тактичне положення на Куп’янському та Авдіївському напрямках.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках обстановка стабільна. Ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено. На двох останніх напрямках обстрілів зазнали райони населених пунктів Семенівка і Залізний Міст Чернігівської області; Запсілля і Велика Рибиця – Сумської, а також Мороховець, Тернова, Стариця, Вовчанськ, Бочкове, Чугунівка і Зарубинка на Харківщині.

На Куп’янському напрямку зафіксовано вогневий вплив поблизу населених пунктів Кам’янка, Дворічна, Вільшана, Куп’янськ, Котлярівка і Табаївка Харківської області та Новоселівське і Стельмахівка на Луганщині.

На Лиманському напрямку ворог обстріляв Невське і Діброву Луганської області, а також Червонопопівку і Торське на Донеччині.

На Бахмутському напрямку від вогню окупантів постраждали райони населених пунктів Спірне, Берестове, Соледар, Бахмутське, Підгородне, Бахмут, Костянтинівка, Біла Гора, Курдюмівка, Дружба, Майорськ та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку під ворожий вогонь потрапили Веселе, Авдіївка, Невельське, Мар’їнка та Новомихайлівка на Донеччині.

На Новопавлівському напрямку противник здійснив обстріли по Вугледару, Пречистівці та Времівці Донецької області.

На Запорізькому напрямку вогневого впливу ворога зазнали Темирівка, Гуляйполе, Дорожнянка, Новоандріївка, Степове, Кам’янське і Степногірськ Запорізької області та Нікополь і Приміське на Дніпропетровщині.

На Херсонському напрямку, зокрема від обстрілів з реактивних систем залпового вогню, постраждала цивільна інфраструктура Качкарівки та Херсона.

Станом на 29 грудня поточного року лікарня в Біловодську Луганської області переповнена пораненими російськими військовослужбовцями.

В районі міста Донецьк було поранено та знищено до 10 озброєних окупантів. Крім того, знищено 2 одиниці військової техніки, а ще 3 пошкоджено.

Наша авіація завдала 5 ударів по районах зосередження окупантів. Також, протягом цієї доби, збито ворожий розвідувальний БпЛА типу “Орлан-10”.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України, в той же час, уразили 6 районів зосередження живої сили та військової техніки противника, 5 складів боєприпасів та радіолокаційну станцію.

 

 

17:50 Китайський лідер Сі Цзіньпін у розмові з президентом Росії Владіміром Путіним заявив, що Пекін продовжує наполягати на дипломатичному завершенні війни в Україні і вважає таку позицію "об'єктивною і справедливою". При тому Сі визнав, що шлях до мирних переговорів не буде легким, повідомляє Reuters, покликаючись на китайські медіа.

 

 

17:28 За час війни територію України намагалися незаконно покинути 12 тисяч військовозобов'язаних, повідомила Державна прикордонна служба України. "З початку повномасштабної війни розпочато понад 2100 кримінальних проваджень: понад 430 з них – за незаконне переправлення осіб, за підробку документів – 1650, за ухилення від призову – більш ніж 20. Понад 950 особам оголошені підозри у вчиненні цих злочинів та більше ніж 350 осіб вже притягнені до кримінальної відповідальності. Також зафіксовано 410 марних спроб підкупу прикордонників на суму понад 4,9 млн грн", – ідеться у повідомленні ДПСУ.

 

 

16:53 У четвер під час повітряної атаки на Україну Росія задіяла "все, що може рухатися", зокрема запускала дрони "Шахед" та била із зенітно-ракетних систем С-300. Про це заявив представник Головного управління розвідки Міністерства оборони Андрій Юсов під час телемаратону. "Ми бачимо, що попри масований ракетний удар, інфраструктура України вистояла і вистоїть обов’язково", – сказав Юсов. Представник розвідки підтвердив, що ракетний потенціал ворога зменшується: "Вони не можуть підтримувати таку високу інтенсивність і з точки зору регулярності, і з точки зору кількості".

 

 

16:22 В окупованому Донецьку загинув заступник керівника контрольно-слідчого відділу військового слідчого управління слідчого комітету РФ підполковник Євґєній Рибаков. Як повідомили у Москві, причиною смерті став артилерійський обстріл.

 

 

15:40 У російському полоні перебуває 3,4 тисячі українських військовослужбовців, повідомила уповноважена Президента з питань забезпечення прав захисників України Альона Вербицька. З її слів, 15 тисяч українців вважаються зниклими безвісти – йдеться або про примусово вивезених із окупованих територій, а також про військовополонених, доля яких невідома.

 

 

15:18 У Краматорську демонтували пам'ятник Пушкіну.

 

 

14:54 Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна домагатиметься делегітимізації Росії в ООН уже тим, що порушить питання про виключення росіян. Про це Кулеба сказав у інтерв'ю виданню "РБК-Україна". "Я завжди дуже заточений на результат. Але коли йдеться про позбавлення Росії статусу постійного члена Радбезу ООН, мене буде робити щасливим навіть сам процес. Я із задоволенням куплю собі попкорн XXL і буду дивитись, як вони будуть бігати, пояснювати, що українці дурні, що українці не розуміються на статуті ООН, що насправді все легітимно… Ми робимо набагато більшу річ, ніж власне виганяємо їх звідти. Ми їх делегітимізуємо. Ми сіємо сумнів в усіх. Ми відкрили двері шафи, і всі побачили, що там, у шафі, не парадна посольська форма і навіть не скелет у формі, а просто купа російського лайна. І тепер всі це знають, і Росії з цим жити", – сказав Кулеба.

 

 

14:18 Станом на 30 грудня в енергосистемі дефіцит потужності перебуває на тому ж рівні, що й до четвергової масованої ракетної атаки росіян. Про це повідомила Національна енергетична компанія "Укренерго". "Завдяки професійним діям диспетчерського центру «Укренерго» наслідки пошкоджень мали значно менший вплив на роботу енергосистеми, ніж того очікував ворог. Енергосистема у плановому режимі відновлює нормальну роботу. Продовжується набір потужності генерацією. Водночас внаслідок влучань у деякі енергооб’єкти складною залишається ситуація у південному та східному регіонах", – поінформували в "Укренерго". Ремонтні бригади спільно працюють над усуненням пошкоджень; до всіх областей довели ліміти споживання, перевищення яких призводить до необхідності застосування аварійних відключень.

 

 

13:44 У п'ятницю Президент України Володимир Зеленський збирав ставку Верховного Головнокомандувача. Учасники заслухали доповіді щодо оперативної ситуації на фронті та можливих дій ворога у найближчій перспективі. Учасники засідання акцентували увагу на забезпеченні підрозділів сил оборони на найгарячіших ділянках озброєнням та іншими засобами. Також розглядалося питання вдосконалення протиповітряної оборони України, зокрема для захисту об’єктів критичної інфраструктури. Також ішлося про відновлення енергетичної системи України після нещодавніх ракетних атак Росії.

 

 

13:12 У "Дії" закінчилося опитування про дату святкування Різдва. 59% респондентів проголосували за те, щоб відзначати свято 25 грудня, а 25,5% – за те, щоб залишитися на 7 січня. При тім 13,6% годяться на те, щоб в Україні практикували обидві дати Різдва. Загалом в опитування взяло участь 1 531 353 користувачів.

 

 

 

12:28 Колишня очільниця відділу соціально-психологічного забезпечення виправної колонії Херсона прийшла з повинною до правоохоронців. Раніше СБУ та ДБР оголосили її в розшук за колабораційну діяльність. "Після захоплення міста вона підтримала загарбників і вступила до лав окупаційної адміністрації РФ. Там її призначили очільницею «отдела кадров» у створеній агресором «исправительной колонии». На цій «посаді» агітувала місцевих жителів підтримати країну-агресора та приєднатися до лав каральної установи рашистів. За це обіцяла «крісла» в окупаційному органі та лояльність російських загарбників", – повідомили в СБУ. Наразі жінка під арештом.

 

 

12:01 Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба назвав "психологічним переламом" рішення про надання систем Patriot Україні. "Це ще одне свідчення, що ще одне табу зняте, ще одна стіна впала... Що б не говорили європейські союзники США по НАТО, вони все одно орієнтуються на рішення США. Так було з артилерією, коли американці дали – вони дали, так було з Хаймарсами. Те саме будемо зараз робити з Patriot, американці дали – будемо з іншими говорити", – заявив голова МЗС в інтерв'ю "РБК-Україна". Кулеба визнав, що система Patriot дуже складна в управлінні. Саме цей аргумент часто використовують, щоб не надавати Україні сучасну зброю. "Але у мене уже багато місяців відповідь на нього дуже проста: українці швидше опановують вашу сучасну зброю, ніж ви ухвалюєте рішення про її надання. Ви ухваліть рішення, а ми навчимося", – сказав Кулеба.

 

 

11:36 Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що Збройні Сили України можуть зайти на територію Росії, якщо цього потребуватимуть безпекові інтереси України. "Якщо для захисту нашої країни треба буде опинитися там, де ми вважатимемо за необхідне, – ми там будемо. І ні в кого питати не будемо. І всі ці балачки, що не треба когось там дратувати, – це нісенітниця", – сказав Данілов у інтерв'ю Kyiv Post.

 

 

11:25 Росія підтвердила, що утримує в полоні 3392 громадян України, повідомила радниця – уповноважена Президента України з питань забезпечення прав захисників Альона Вербицька. Водночас приблизно 15 тисяч людей наразі вважаються зниклими безвісти в Україні, серед них багато цивільних.

 

 

11:15 Супутникові знимки російської авіабази "Енгельс" не вказують на значні пошкодження після атак безпілотниками 26 і 29 грудня, натомість помітне зменшення присутніх там літаків – з 26 бомбардувальників наприкінці листопада тепер є лиш 11, пише "The War Zone".

 

 

 

11:03 У Руднянському районі Волгоградської області РФ знову знайшли уламки ракет – "величезні сірі уламки" за 20 кілометрів від села. Візуально вони нагадують частини крилатої ракети великої дальності Х-101/Х-102. 16 грудня після попередньої масованої російської ракетної атаки на Україну у Волгоградській області вже знаходили фрагменти ракет. Місцева влада тоді заявляла, що уламки належать міноборони РФ, але потім цей пост видалила.

Вчора речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат повідомив, що росіяни зранку підняли в повітря 13 літаків, які сумарно можуть нести 104 крилаті ракети, однак України досягли – разом з ракетами морського базування – 69 ракет. Можливо, що частина випущених Росією ракет впала, не долетівши до України.

 

 

10:32 Міноборони Білорусі заявляє, що ракета, яка вчора впала на прикордонну територію РБ, була українською, і розглядає дві версії: ненавмисний пуск зенітної керованої ракети через низьку навченість розрахунку чи несправностість ракети або навмисна провокація Збройних Сил України, повідомив начальник управління зенітних ракетних військ Білорусі полковник Кирило Казанцев. 

 

 

10:03 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Генерал-лейтенант Євгеній Нікіфоров, ймовірно, перейме командування Західною групою військ (ЗГВ) Росії в Україні. Він стане щонайменше четвертим командувачем формування з моменту вторгнення та замінить генерал-полковника Сєрґєя Кузовлєва, якого призначили лише три місяці тому.

Як начальник штабу російської Східної групи військ (СГВ) у перші тижні вторгнення, Нікіфоров брав активну участь у плануванні катастрофічної спроби СГС і повітряно-десантних військ наступати на Київ з північного заходу через Чорнобильську зону.

Тепер ЗГВ майже напевно має завдання утримувати правий фланг Росії, район Луганської області навколо Кремінної та Сватового. Оскільки обидві сторони ймовірно можуть спробувати наступати у цьому секторі, Нікіфоров матиме важливу оперативну роль у конфлікті. Постійна плинність російських старших офіцерів, ймовірно, відображає внутрішні розбіжності щодо майбутнього ведення війни міністерством оборони Росії.

 

 

09:23 Президент США Джо Байден підписав закон про урядові видатки на суму 1,7 трильйона доларів, який включає приблизно 45 мільярдів доларів на надзвичайну допомогу Україні.

 

 

09:16 Рекордна частка українців підтримує вступ України до Європейського Союзу – 79%, свідчить опитування Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва та Центру Разумкова з 13 по 21 грудня 2022 року. Порівняно з груднем минулого року, частка громадян, які виступають за членство України в ЄС, зросла на 24%. Водночас за рік частка тих, хто проти вступу країни до ЄС, впала на 27%. Вступ до Європейського Союзу знаходить підтримку абсолютної більшості респондентів незалежно від віку, макрорегіону проживання, рівня освіти чи майнового стану.

 

 

09:05 Всі 16 БПЛА типу "Shahed", які вночі атакували Україну з південно-східного та північного напрямків, сили ППО повітряних командувань "Схід" та "Центр", а також інших підрозділів знищили, хоча для подолання системи протиповітряної оборони України ворог намагався використати русло Дніпра, повідомляють у Повітряних силах ЗСУ.

 

 

08:45 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 105 250 (+690) осіб,

танків – 3026 (+8) од.,

бойових броньованих машин – 6059 (+12) од.,

артилерійських систем – 2010 (+6) од.,

РСЗВ – 423 (+0) од.,

засобів ППО – 212 (+0) од.,

літаків – 283 (+0) од.,

гелікоптерів – 268 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1740 (+23) од.,

крилатих ракет – 711 (+58) од.

кораблів /катерів – 16 (+0) од.,

автомобільної техніки – 4683 (+8) од.,

спеціальної техніки – 180 (+1) од.

Найбільших втрат противник зазнав на Бахмутському та Лиманському напрямках. Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

88,6% танків (з них 0,6% за минулий тиждень),

34,9% бойових броньованих машин (з них 0,4% за минулий тиждень),

78,1% автомобільної техніки (з них 0,9% за минулий тиждень),

65,2% артилерійських систем (з них 0,7% за минулий тиждень),

38,0% РСЗВ (з них 0,4% за минулий тиждень),

22,7% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

30,1% гелікоптерів (з них 0,1% за минулий тиждень),

15,1% засобів ППО (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

08:35 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Протягом минулої доби противник завдав 85 ракетних та 35 авіаційних ударів, а також здійснив 63 обстріли з реактивних систем залпового вогню.

Небезпека авіаційних та ракетних ударів по критичній інфраструктурі країни залишається й надалі. Російські окупанти продовжують тероризувати цивільне населення України.

Противник намагається наступати на Бахмутському та покращити тактичне положення на Лиманському та Куп’янському напрямках.

За минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Стельмахівка і Білогорівка Луганської області та Соледар, Іванівське, Кліщіївка, Кам’янка, Авдіївка, Веселе, Водяне, Красногорівка і Мар’їнка на Донеччині.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках обстановка залишається стабільною, ознак формування ворожих наступальних угруповань не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках обстріляно з артилерії райони населених пунктів Леонівка Чернігівської області; Павлівка - Сумської; Глибоке, Зелене, Тернова, Стариця, Вовчанськ, Бочкове і Чугунівка на Харківщині. Також загарбники задіяли для удару армійську авіацію поблизу Великої Писарівки Сумської області.

На Куп’янському та Лиманському напрямках вогневого впливу зазнали райони 17 населених пунктів. Серед них Дворічна, Вільшана, Котлярівка, Вишневе та Кам’янка Харківської області; Площанка, Червонопопівка, Невське, Діброва на Луганщині та Торське Донецької області. Ворог завдав удару силами армійської авіації біля Діброви.

На Бахмутському напрямку обстріляно райони 20 населених пунктів. Зокрема, Спірне, Берестове, Білогорівка, Соледар, Бахмутське, Підгородне, Бахмут, Залізне, Нью-Йорк, Кліщіївка та Курдюмівка Донецької області. Крім того, окупанти задіяли ударні БпЛА в районах Курдюмівки, Майорська та Залізного.

На Авдіївському напрямку ворог завдав вогневого ураження біля Авдіївки, Веселого, Красногорівки, Марʼїнки і Новомихайлівки Донецької області. Авіаудари зафіксовано неподалік Кам’янки та Авдіївки.

На Новопавлівському напрямку з танків та ствольної артилерії загарбники били поблизу Вугледара, Пречистівки, Золотої Ниви, Великої Новосілки та Нескучного Донецької області. Завдали авіаційного удару в районі Микільського.

На Запорізькому та Херсонському напрямках під вогневий вплив потрапили понад 25 населених пунктів. Серед них Степове, Ольгівське, Дорожнянка, Мала Токмачка, Малі Щербаки, Мирне Запорізької області та Берислав, Козацьке, Іванівка, Чорнобаївка і Станіслав на Херсонщині. Ворожа оперативно-тактична та армійська авіація діяла у районах Гуляйполя і Степового Запорізької області та Новосілки – Херсонської.

Авіація Сил оборони протягом попередньої доби завдала 12 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння, військової техніки та удар по позиції зенітно-ракетного комплексу противника. А наші підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 5 пунктів управління, 5 районів зосередження живої сили та склад боєприпасів окупантів.

 

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Російські війська завдали чергової серії ракетних ударів по критичній інфраструктурі України.

• Міністр закордонних справ Росії Сєрґєй Лавров підтвердив небажання Росії вести реальні переговори з Україною.

• Начальник Головного управління військової розвідки України Кирило Буданов заявив, що бойові дії в Україні зайшли в глухий кут.

• Кремль продовжує, використовуючи розпливчасті формулювання, маніпулювати російським законодавством, щоб надати державі все більш широкі повноваження для усунення інакодумства.

• Неодноразові українські удари по законних військових цілях у тилових районах Російської Федерації демонструють неефективність російської протиповітряної оборони проти безпілотників і загострюють критику того, що Росія не може захистити власну територію.

• Українські війська продовжували контрнаступ у районі Кремінної, а російські війська вели обмежені контратаки на лінії Сватове–Кремінна.

• Російські війська продовжували наступальні операції в районі Авдіївки, а також навколо Бахмута, де, ймовірно, прискорюється потенційний апогей російського наступу.

• Російські війська продовжували вести оборону в Херсонській області.

• Мобілізаційна робоча група Кремля провела своє перше засідання 29 грудня. Цей майданчик для критики ходу мобілізації, ймовірно, створить тертя з міністерством оборони РФ.

• Російська окупаційна влада продовжує посилювати репресії правоохоронних органів у безуспішних спробах придушити партизанський тиск на окупованих територіях.

 

30.12.2022