309-й день війни Росії в Україні. Хроніка

19:20 Керівник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов заявив, що бойові дії в Україні сягли того рівня, коли ані Україна, ані Росія не можуть досягати успіхів. "Вони (росіяни, – Ред.) планують щось, намагаються сконцентрувати певні сили трохи північніше Бахмута. Є намагання зібрати невеликі штурмові підрозділи на запорізькому напрямку, але все це абсолютно нам відомо. Все це контролюється й готуються адекватні дії на підрив всіх цих задумів. Росія зараз перебуває в повному тупику і ситуація застрягла. Станом на зараз ні ми не можемо їх на всіх напрямках одностайно вибити, ні вони нас", – сказав Буданов у інтерв'ю BBC. Очільник розвідки додав, що Україна чекає на постачання нових озброєнь, "які нам потрібні для успішного завершення війни проти Російської Федерації".

 

 

18:59 Міністерство оборони України підтримує розслідування інциденту з вибухом ракети на білоруській території. Про це йдеться у заяві міноборони. "Українській стороні відомі відчайдушні й наполегливі прагнення Кремля втягнути Білорусь у свою агресивну війну проти України. У цьому зв’язку українська сторона не виключає й свідомої провокації з боку держави-терориста Росії, яка проклала такий маршрут для своїх крилатих ракет, щоб спровокувати їхнє перехоплення у повітряному просторі над територією Білорусі. Українська сторона, залишаючи за собою безумовне право на оборону та захист власного неба, є водночас готовою до проведення в Україні об’єктивного розслідування інциденту, який стався 29 грудня у небі над територією Білорусі внаслідок відбиття масованого ракетного удару РФ. Україна готова запросити до участі у такому розслідуванні авторитетних експертів з числа держав, які не пов’язані з підтримкою держави-терориста Росії у будь-якій формі", – йдеться у заяві.

 

 

18:25 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Противник зосереджує зусилля на веденні наступальних дій на Бахмутському та Запорізькому і намагається покращити тактичне положення на Лиманському та Авдіївському напрямках. На Куп’янському та Новопавлівському веде активну оборону. На Херсонському напрямку проводить перегрупування військ на інші напрямки, підсилюється підрозділами територіальних військ, веде позиційну оборону.

Зранку російські окупанти завдали масованого ракетного удару по території України. Противник здійснив пуски крилатих ракет повітряного та морського базування, зенітних керованих ракет до ЗРК С-300 по об’єктах енергетичної та цивільної інфраструктури в східних, центральних, західних і південних регіонах України. За уточненими даними, було застосовано 69 крилатих ракет. Сили оборони України знищили 54 з них.

Також, протягом дня, противник завдав 10 ракетних, 23 авіаційних удари та здійснив 14 обстрілів з РСЗВ по позиціях наших військ та населених пунктах по лінії зіткнення.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках обстановка стабільна. Ворог зберігає військову присутність у прикордонних районах, ознак формування ним наступальних угруповань не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник обстріляв райони населених пунктів Липівка і Грем’ячка Чернігівської області; Будки, Іскрисківщина і Запсілля – Сумської та Гур’їв, Сотницький Козачок, Стрілеча, Зелене, Огірцеве, Гатище, Колодязне, Рідкодуб, Новомлинськ і Дворічна на Харківщині.

На Куп’янському та Лиманському напрямках вогневого ураження зазнали райони 19 населених пунктів. Серед них –Куп’янськ, Котлярівка, Табаївка, Кліщівка і Лозова Харківської області та Новоєгорівка, Ковалівка, Площанка, Макіївка, Невське і Діброва на Луганщині.

На Бахмутському напрямку обстріляно понад 15 населених пунктів. Зокрема, Андріївку, Спірне, Берестове, Білогорівку, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Кліщіївку, Курдюмівку та Ступочки Донецької області.

На Авдіївському напрямку ураження зазнали Орлівка, Авдіївка, Водяне, Веселе, Невельське, Мар’їнка та Новомихайлівка на Донеччині.

На Новопавлівському напрямку противник обстріляв Времівку, Новоукраїнку, Пречистівку та Вугледар Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках ворог здійснив обстріли позицій наших військ з танків, мінометів та ствольної артилерії в районах понад 35 населених пунктів. Серед них –Малинівка, Білогір’я, Мала Токмачка і Малі Щербаки Запорізької області та Зміївка, Антонівка, Зеленівка, Дніпровське, Велетенське на Херсонщині.

Противник продовжує використовувати мережу цивільних закладів охорони здоров’я на тимчасово окупованій території для лікування поранених російських військовослужбовців та найманців приватних військових компаній. Так, в Біловодську Старобільського району Луганської області продовжують лікування понад 100 поранених представників ПВК “вагнер”. Крім того, в місті Токмак на території так званого “військового шпиталю” лікують близько 120 поранених окупантів.

У місті Донецьк загарбники організували вивезення медичного обладнання та медичних працівників з Донецької обласної клінічної лікарні імені Калініна до Маріуполя.

28 грудня, в результаті вогневого ураження підрозділами Сил оборони ворожих позицій в районі Бердянська Запорізької області, ліквідовано понад 50 окупантів.

Українська авіація завдала 12 ударів по районах зосередження загарбників та удар по позиції зенітно-ракетного комплексу противника. А наші ракетники і артилеристи за поточну добу уразили 4 пункти управління та 3 райони зосередження живої сили окупантів.

 

 

16:26 Міністерство оборони Білорусі заявило, що на білоруській території впала українська ракета комплексу С-300. Згідно з заявою, інцидент трапився у районі села Горбаха Іванівського району Брестської області за 17 км від кордону.

 

 

16:01 У прикарпатському селі, у котрому в один із будинків влучила російська ракета, проводили евакуацію мешканців. Як повідомила голова Івано-Франківської ОВА Світлана Онищук, у хаті мешкає жінка з дитиною. На момент влучання ракети (вона не розірвалася) обоє перебували у сусідній кімнаті. евакуація охопила 15 дворів, розташованих у радіусі 150 метрів.

 

 

 

 

15:49 В Україні під час атаки 29 грудня російські ракети уразили 28 об’єктів у десяти областях, зокрема 10 об'єктів критичної інфраструктури. Про це заявив пресофіцер Держслужби із надзвичайних ситуацій Олександр Хорунжий. "Було уражено 10 областей, пошкоджено 28 об’єктів. З них 18 – це приватні житлові будинки, решта – об’єкти критичної інфраструктури... Унаслідок обстрілів у нас травмовано трьох чоловіків, одну жінку й одну дитину", – заявив Хорунжий в етері національного телемаратону.

 

 

15:00 78% українців вважають, що держава тією чи іншою мірою має втрутитися в діяльність УПЦ (МП), свідчать дані проведеного 4-27 грудня соціологічного опитування КМІС. Зокрема, серед них 54% вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні, ще 24% виступають за дещо «м’якший» підхід, що передбачає встановлення державного контролю та нагляду. Лише 12% респондентів вважають, що нічого не варто робити і не варто втручатися у справи УПЦ (МП), а розслідувати лише окремі можливі випадки правопорушень.

 

 

 

14:30 За минулий тиждень підрозділи ЗСУ просунулися на 2½ км у напрямку Кремінної в Луганській області, повідомив заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ бригадний генерал Олексій Громов. Росіяни зазначають: якщо ЗСУ прорвуть оборонні рубежі на рівні Сватове–Кремінна і, відповідно, бойові дії перенесуться до Луганська, то значна частина підрозділів окупантів, особливо мобілізовані, планують здаватися у полон.

 

 

14:26 Міністр закордонних справ Росії Сєрґєй Лавров заявив, що Росія відмовляється вести переговори на умовах "формули миру", запропонованої Президентом України. "Володимир Зеленський плекає ілюзію домогтися за допомогою Заходу виведення наших військ із російської території Донбасу, Криму, Запоріжжя та Херсонщини, виплат Росією репарацій, явки з повинною в міжнародні трибунали тощо. Зрозуміло, що ми на таких умовах ні з ким розмовляти не будемо", – сказав Лавров у інтерв'ю, опублікованому на офіційному сайті МЗС Росії.

 

 

14:10 Нині над російським Енгельсом, де розміщена база стратегічних бомбардувальників, спостерігали роботу системи ППО, повідомило російське видання Baza. Пізніше губернатор Саратовської області заявив, що знищено безпілотник, його уламки пошкодили паркан приватного будинку, автомобіль та гараж, в одному з будинків вибило вікно на балконі. Люди не постраждали. В місті поширюється інформація про необхідність евакуації з Енгельса. Повітряний простір над Саратовською областю закритий, літаки облітають Саратов та Пензу, обираючи інші маршрути.

 

 

14:03 Співробітники Служби безпеки України проводять контррозвідувальні (безпекові) заходи на семи об’єктах УПЦ (МП) у Хмельницькій області, це:

- Єпархіальне управління Шепетівської єпархії УПЦ та Свято-Михайлівський кафедральний собор (м. Шепетівка);

- Різдво-Богородичний чоловічий монастир (с. Городище Шепетівського р-ну);

- Жіночий монастир святої праведної Анни (м. Славута);

- Храм Свято-Різдво-Богородичної парафії (м. Славута);

- Храм Святих мучениць Віри, Надії, Любові і Софії (м. Шепетівка);

- Собор ікони Божої Матері «Неопалима купина» (м. Нетішин);

- Свято-Воскресенський храм (смт Віньківці).

 

 

 

14:00 Співробітники Служби безпеки України вручили меру Полтави Олександру Мамаю підозру через несанкціоноване поширення даних про Збройні Сили України. За даними слідства, фігурант поширив дані, яких не розміщували у відкритому доступі ні Генеральний штаб ЗСУ, ні Міноборони, ні інші уповноважені державні органи.

 

 

13:57 Нині близько 7-ї години ранку ворог атакував Україну крилатими ракетами повітряного базування Х-101/Х-555 зі стратегічних бомбардувальників Ту-95мс з району Волгодонська Ростовської області та північного району Каспійського моря, а також крилатими ракетами «Калібр» із кораблів у Чорному морі. Також було здійснено до шести пусків крилатих ракет Х-22 та Х-32 із дальніх бомбардувальників Ту-22М3, два пуски протирадіолокаційних ракет Х-31П, а по по об’єктах інфраструктури прифронтових міст застосовано зенітні керовані ракети С-300, уточнили в командуванні Повітряних сил ЗСУ. Усього, за попередніми даними, окупаційні війська застосували 69 ракет. Силами і засобами Повітряних сил, у взаємодії з іншими складовими Сил оборони України, знищено 54 ворожі крилаті ракети.

 

 

13:46 Росіяни нині зранку підняли в повітря 13 літаків-носіїв крилатих ракет, кожен літак має по вісім підвісок (разом 104), з них було випущено понад половину, непрямо пояснив оголошену Михайлом Подоляком кількість у 120 ракет речник командування Повітряних сил Збройних Сил України Юрій Ігнат.

 

 

13:39 У результаті ранкової ракетної атаки пошкоджено енергетичний об'єкт в Івано-Франківській області, повідомила голова Івано-Франківської обласної військової адміністрації Світлана Оніщук. В області зафіксовано також падіння ракет без вибуху, їхнє знешкодження відбудеться пізніше.

 

 

13:33 По Львівській області зранку росіяни випустили 6 ракет, з них 4 сили ППО збили, але є два влучення в електропідстанцію, повідомив голова Львівської ОДА Максим Козицький.

 

 

13:02 Унаслідок російської атаки на Київщині пошкоджено десять приватних будинків у Бучанському районі, один – у Вишгородському. У Фастівському районі уламками пошкоджено медичний заклад.

 

 

12:35 У ході ракетної атаки Росія обстріляла одну з теплоелектростанцій, повідомила компанія ДТЕК. "Унаслідок удару було суттєво пошкоджено обладнання станції. Через обстріл один із працівників отримав легкі поранення", – поінформували у компанії. Це вже не перша атака росіян на цю станцію.

 

 

12:27 Внаслідок ранішньої масованої ракетної атаки росіян є певні пошкодження об‘єктів генерації та електромереж, повідомив міністр енергетики Герман Галущенко. Станом на 11:00 складна ситуація на заході країни, в Одеському та Київському регіонах. Будуть аварійні відключення світла.

 

 

12:19 У небі Києва сили ППО знищили всі 16 випущених по столиці ракет, повідомила Київська міська військова адміністрація. Уламками збитих ракет пошкоджено три приватні будинки та один автомобіль у Дарницькому районі, промислове підприємство в Голосіївському районі та дитячий майданчик у Печерському. Відомо про трьох постраждалих.

 

 

12:12 Сьогодні вранці російський агресор здійснив пуски крилатих ракет повітряного та морського базування, зенітних керованих ракет до ЗРК С-300 по об’єктах енергетичної інфраструктури України. За попередніми даними, всього в ударі було застосовано 69 ракет, з них 54 ворожі крилаті ракети знищено Силами і засобами Сил оборони України, повідомив Генштаб ЗСУ.

 

 

11:29 90% Львова без електроенергії, повідомив міський голова Андрій Садовий. "Трамваї та тролейбуси у місті не курсують. Можуть бути перебої з водопостачанням. Переходимо на роботу дизель-генераторів на об'єктах критичної інфраструктури", – поінформував мер.

 

 

11:12 Внаслідок масштабної ракетної атаки наземні вибухи зафіксовані у Києві, Харкові, Львові, Сумській, Одеській та Івано-Франківській областях. Ще над низкою областей спрацювала українська ППО і ворожі ракети вдалося збити. В селі на Івано-Франківщині ракета влучила в будинок і не вибухла.

 

 

 

10:41 За попередньою інформацією сил ППО, над Києвом знищено 15 ракет, повідомив міський голова Віталій Кличко. Пізніше він уточнив, що 16.

 

 

10:14 Над Одеською областю збито 21 ракету, повідомив голова ОВА Максим Марченко.

 

 

09:43 Зранку росіяни випустили по Україні більше 120 ракет, повідомив радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк.

 

 

09:31 У кількох областях через загрозу ракетних обстрілів превентивно застосовані екстрені відключення світла, щоб уникнути значних пошкоджень, якщо ворогу вдасться вразити енергетичні об'єкти, повідомили в ДТЕК.

 

 

09:27 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• Рано-вранці 26 грудня 2022 року російська авіабаза "Енгельс" вдруге за три тижні зазнала нападу. Російські медіа повідомили, що удар по об'єкту, який є однією з основних оперативних баз стратегічної бомбардувальної авіації Росії, завдали безпілотні літальні апарати (БПЛА).

• Росія вже давно надає дуже високий пріоритет підтримці передової наземної протиповітряної оборони, але стає все більш очевидним, що вона стикається з необхідністю протидіяти повітряним загрозам глибоко всередині Росії.

• Одним із викликів для Росії, ймовірно, є винятковий попит на її парк сучасних систем протиповітряної оборони середньої дальності, таких як «Панцир», які відіграють важливу роль у протидії БПЛА. Окрім забезпечення точкової оборони стратегічних об’єктів, таких як Енгельс, ці системи наразі потрібні у великій кількості для захисту польових штабів поблизу лінії фронту в Україні

 

 

09:11 Після нічної атаки дронів-камікадзе ворог атакує Україну з різних напрямків крилатими ракетами повітряного та морського базування з літаків стратегічної авіації та кораблів. Крім того, спостерігається висока активність тактичної авіації окупантів, повідомили в командуванні Повітряних сил ЗСУ.

 

 

09:00 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 104 560 (+790) осіб,

танків – 3018 (+1) од.,

бойових броньованих машин – 6047 (+13) од.,

артилерійських систем – 2004 (+5) од.,

РСЗВ – 423 (+5) од.,

засобів ППО – 212 (+0) од.,

літаків – 283 (+0) од.,

гелікоптерів – 268 (+1) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1717 (+10) од.,

крилатих ракет – 653 (+0) од.

кораблів /катерів – 16 (+0) од.,

автомобільної техніки – 4675 (+15) од.,

спеціальної техніки – 179 (+0) од.

Найбільших втрат противник зазнав на Бахмутському та Лиманському напрямках. Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

88,3% танків (з них 0,4% за минулий тиждень),

34,9% бойових броньованих машин (з них 0,4% за минулий тиждень),

77,9% автомобільної техніки (з них 0,8% за минулий тиждень),

65,0% артилерійських систем (з них 0,6% за минулий тиждень),

38,0% РСЗВ (з них 0,8% за минулий тиждень),

22,7% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

30,1% гелікоптерів (з них 0,1% за минулий тиждень),

15,1% засобів ППО (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Протягом минулої доби противник завдав 30 авіаційних та 7 ракетних ударів, зокрема, по цивільній інфраструктурі міст Костянтинівка Донецької області та Харків. Також здійснив понад 70 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Цієї ночі російські окупанти вчергове завдали удару по енергетичній інфраструктурі Харкова, застосувавши для цього 13 іранських БпЛА “Шахед-136”. 11 цих дронів підрозділи Сил оборони України збили.

Противник продовжує ведення наступальних дій на Бахмутському та Авдіївському напрямках. Намагається покращити тактичне положення на Лиманському напрямку.

Підрозділи Сил оборони відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Стельмахівка, Андріївка, Площанка і Червонопопівка Луганської області та Білогорівка, Соледар, Бахмутське, Підгородне, Бахмут, Кліщіївка, Курдюмівка, Авдіївка, Красногорівка, Мар’їнка та Побєда на Донеччині.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках обстановка залишається стабільною, ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках артилерійських обстрілів зазнали райони населених пунктів Грем’ячка і Липівка Чернігівської області; Зноб-Трубчевськ, Чернацьке, Іскрисківщина, Будки і Запсілля Сумської області, а також Червона Зоря, Ветеринарне, Красне, Огірцеве, Гатище, Вовчанськ, Вовчанські Хутори, Стариця, Тернова, Новомлинськ та Дворічна на Харківщині.

На Куп’янському та Лиманському напрямках ворог обстріляв райони понад 20 населених пунктів. Серед них Синьківка, Вільшана, Куп’янськ, Кислівка і Крохмальне Харківської області; Стельмахівка, Площанка, Червонопопівка і Діброва – Луганської, а також Ямполівка на Донеччині.

На Бахмутському напрямку противник здійснив обстріли з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії по районах понад 25 населених пунктів. Зокрема це Спірне, Білогорівка, Соледар, Григорівка, Бахмутське, Часів Яр, Бахмут, Костянтинівка, Майорськ та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку під ворожий вогонь потрапили Бердичі, Авдіївка, Первомайське, Мар’їнка та Новомихайлівка на Донеччині.

На Новопавлівському напрямку обстріли зафіксовано біля Времівки, Великої Новосілки, Вугледара та Пречистівки Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках обстріляно райони понад 25 населених пунктів. Серед них Гуляйполе, Малинівка, Чарівне і Дорожнянка Запорізької області та Республіканець, Козацьке і Львове на Херсонщині. Знову від ворожих обстрілів постраждала цивільна інфраструктура Олешків та Херсона. Є постраждалі серед мирних громадян.

27 грудня, в районах населених пунктів Токмак, Титове, Чернігівка, Пологи та Бердянськ Запорізької області, втрати окупантів склали 3 одиниці військової техніки різного типу, командний пункт, вузол зв’язку та близько 230 військовослужбовців пораненими. Інформація щодо загиблих уточнюється.

Наша авіація протягом минулої доби завдала 17 ударів по районах зосередження ворога та 4 удари по позиціях його зенітно-ракетних комплексів.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України уразили 5 пунктів управління, 3 райони зосередження живої сили та склад боєприпасів окупантів.

 

 

08:26 В Одесі демонтували пам'ятник російському полководцю Суворову та імператриці Катерині ІІ. Монументи передадуть до Одеського художнього музею для його тимчасового зберігання.

 

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Російський наступ на Бахмут, ймовірно, досяг апогею.

• Російські війська, схоже, готуються до вирішального наступу в Луганській області. Менш імовірно, що вони проведуть новий наступ у Запорізькій області взимку 2023 року.

• Кремль продовжує демонструвати, що Росія не має справжнього наміру вести переговори з Україною, наполягаючи на тому, щоб Україна визнала незаконну анексію Росією українських земель.

• Кремль продовжує зображати передачу США систем протиповітряної оборони Patriot як ескалацію в російсько-американських відносинах, але ISW доволі впевнено прогнозує, що Росія не буде навмисно прагнути в результаті цього ескалації до великого конфлікту з НАТО.

• Українські війська продовжували контрнаступальні операції в напрямку Кремінної, де російські війська продовжували контратаки з метою повернення втрачених позицій.

• Російські війська продовжували наступальні операції навколо Бахмута, Донецька та на заході Донецької області.

• У Херсонській та Запорізькій областях російські війська продовжували оборонні та ротаційні операції.

• Кремль затвердив додаткові кошти на розбудову оборонних укріплень та намагається укомплектувати особовим складом фортифікаційні споруди у прикордонних районах Росії та на окупованій території України.

 

29.12.2022