304-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:07 Президент України Володимир Зеленський привітав українців із Різдвом:

 

Дорогий народе!

Цими днями мільйони людей в Україні та світі відзначають Різдво Христове. Поява на світ Сина Божого дарувала людям надію на спасіння, віру в перемогу добра й милосердя.

На жаль, цьогоріч для нас усі свята мають гіркий присмак. І традиційний дух Різдва ми можемо відчувати інакше. Не такою смачною й теплою може бути вечеря за сімейним столом. Біля нього можуть бути порожні стільці. І не такими яскравими можуть бути наші оселі та вулиці. І не так гучно й натхненно можуть лунати різдвяні дзвоники – через сирени повітряної тривоги або – ще гірше – постріли й вибухи. І все це разом може нести велику загрозу. Це – зневіра. У вищих силах та їхній могутності, у добрі та справедливості на світі. Втрата надії. Втрата любові. Втрата себе...

Та хіба не цього у своїй суті хочуть зло й темрява, які постали проти нас?

Ми протидіємо їм понад 300 днів і вісім років. І хіба ми дозволимо їм досягти бажаного?

У цій битві в нас є ще одна потужна й дієва зброя. Молот і меч нашого духу й свідомості. Мудрість Божа. Відвага й хоробрість. Чесноти, які схиляють нас робити добру справу й долати зло.

Головний акт мужності – витримка й доведення свого діла до кінця попри все. Наш шлях освітлює правда. Ми знаємо її. Ми захищаємо її. Наша правда – це боротьба за волю. Свобода має високу ціну. Але рабство – іще вищу.

Нам освітлюють шлях віра й терпіння. Терпіння та віра. Це сили-близнюки. Як було сказано, «хто володіє собою, кращий за завойовника міста». Терпіти – не означає змиритися з обставинами. Терпіння стежить, щоб ми не пустили жодного сумніву чи страху у свою свідомість. Це віра у свої сили.

У зла немає зброї, сильнішої за броню, дану нам Богом. Зло розбивається об цю броню, як об кам’яну стіну. Ми бачили це не раз. Ми витримали на початку війни, витримали атаки, погрози, ядерний шантаж, терор, ракетні удари. Витримаємо цю зиму. Бо знаємо, за що боремося.

Ми йдемо вперед крізь терни до зірок, знаючи, що чекає в кінці шляху. Бог – справедливий суддя, який добро нагороджує, а зло карає. На якому ми боці – очевидно. Хто є хто в цій битві – очевидно. Цьому є щонайменше сім доказів – вони відомі: «... очі горді, мова неправдива, руки, що проливають кров невинну, мозок, що кує злі задуми, ноги, які швидко біжать до лиходійства, діяння, що сіють розбрат, серця, сповнені ненависті». Усьому цьому ми протистоїмо. І є зразком для інших. Вірні, тобто ті, хто справді вірує, повинні бути для решти світу світлом. Більш як 300 днів українці прагнуть цього, доводять це, слугують прикладом для інших. Ми не праведники, не святі, але точно змагаємося за добро і б’ємося за світло. З вірою в біблійне пророцтво: «Хай підійметься всяка долина, знизиться всяка гора та підгірок, хай стане круте за рівнину, а пасма гірські – за долину. Народ, що в темряві ходить, Світло велике побачить, і над тими, хто сидить у краю тіні смерти, Світло засяє над ними! Бо Дитя народилося нам, даний нам Син Божий!»

Ми віримо, що сльози зміняться радістю, за відчаєм прийде надія, а смерть буде переможена життям.

Дорогий український народе!

Сьогоднішній день та всі прийдешні зимові свята ми зустрічаємо в непростих обставинах. Хтось побачить сьогодні першу зірку в небі над Бахмутом, Рубіжним, Кремінною. Вздовж тисяч кілометрів лінії фронту. Хтось – на трасі, в дорозі від українсько-польського кордону на Херсонщину чи Запоріжжя. Хтось побачить її крізь діри понівеченого кулями даху власної оселі. Хтось зустріне свято в чужих домівках, але не в чужих людей – українців, що дали прихисток українцям. На Закарпатті, Буковині, на Львівщині, Франківщині та в багатьох інших регіонах. Хтось почує «Щедрик» іншою мовою – у Варшаві, Берліні, Лондоні, Нью-Йорку, Торонто та в багатьох інших містах і країнах. А хтось зустріне це Різдво у неволі, але хай памʼятає, що ми йдемо й по цих наших людей, ми повернемо свободу всім українцям і українкам.

Хоч би де ми були, ми будемо сьогодні разом. І разом подивимось у вечірнє небо. І разом згадаємо ранок 24 лютого. Згадаємо, скільки пройшли. Згадаємо «Азовсталь», Ірпінь, Бучу, Краматорськ, Зміїний, Чорнобаївку, Ізюм, Херсон. Ми загадаємо бажання. Одне на всіх. І відчуємо радість. Одну на всіх. І зрозуміємо істину. Одну на всіх. Про те, що жодні дрони-камікадзе не здатні загасити різдвяну зорю. Ми побачимо її сяйво навіть під землею, в бомбосховищі. Ми наповнимо теплом і світлом наші серця. Їх не здатні поранити жодні «Кинджали». Вони зламаються об наш сталевий дух. І наша боротьба триватиме без упину. Їй не загрожують планові чи аварійні відключення. І ми ніколи не відчуємо дефіциту хоробрості й незламності.

Ми пережили багато гірких новин і будемо заслужено стрічати благу вість. Ми співатимемо колядки – бадьоро, як ніколи, – щоб гучніше за звук генератора. Ми почуємо голоси й привітання рідних – у душі, навіть якщо ляжуть зв'язок та інтернет. І навіть у суцільній темряві ми знайдемося, щоб міцно обійняти одне одного. І якщо не буде тепла, будемо обійматися довго, щоб зігріти одне одного.

Ми будемо відзначати свої свята! Як завжди. Ми будемо усміхатись і радіти. Як завжди. Відмінність одна: ми не будемо чекати дива, адже творимо його самі.

Христос народився! Славімо його!

 

 

19:29 У Білорусі три батальйони відправили до українського кордону. "Мотострілецький батальйон та два танкових батальйони отримали завдання висунутися в райони, які межують з державним кордоном України. Своєю чергою, на території Київської області на одному з важливих державних об’єктів критичної інфраструктури відбулось тренування з підрозділами, які здійснюють охорону та оборону зазначеного об’єкта", - заявив командувач Об’єднаних сил ЗСУ Сергій Наєв.

 

 

18:10 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Російські окупанти продовжують порушувати норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни. Так, протягом доби, противник завдав 3 ракетних удари по цивільних об’єктах в Запорізькій області. Також здійснив понад 10 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Противник зосереджує зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському та Авдіївському напрямках і намагається покращити тактичне положення на Куп’янському напрямку.

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках обстановка без суттєвих змін. Ворог зберігає військову присутність, проте, ознак формування ним наступальних угруповань не виявлено.

На Слобожанському напрямку мінометних та артилерійських обстрілів зазнали райони населених пунктів Гур’їв Козачок, Козача Лопань, Кудіївка, Стрілеча, Тернова, Стариця, Вовчанськ, Нестерне, Землянки, Хатнє і Амбарне Харківської області.

На Куп’янському напрямку ворог обстріляв райони населених пунктів Новомлинськ, Куп’янськ, Кислівка, Табаївка і Крохмальне Харківської області та Стельмахівка і М’ясожарівка - Луганської.

На Лиманському напрямку загарбники завдали вогневого ураження по Макіївці, Червонопопівці і Діброві Луганської області, а також Тернах на Донеччині.

На Бахмутському напрямку противник здійснив обстріли з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії по районах населених пунктів Спірне, Берестове, Веселе, Яковлівка, Соледар, Парасковіївка, Бахмут, Часів Яр, Опитне, Ступочки, Кліщіївка, Біла Гора, Диліївка, Клебан-Бик, Озарянівка, Північне та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку обстріляно Кам’янку, Авдіївку, Водяне, Невельське, Мар’їнку та Новомихайлівку на Донеччині.

На Новопавлівському напрямку під вогонь окупантів потрапили Вугледар, Новоукраїнка, Велика Новосілка та Времівка Донецької області.

На Запорізькому напрямку ворог обстрілював райони населених пунктів Малинівка, Червоне, Чарівне, Білогір’я, Новоданилівка, Малі Щербаки і Степове Запорізької області та Марганець і Нікополь на Дніпропетровщині.

На Херсонському напрямку противник продовжує тероризувати мирне населення. Від обстрілів постраждала цивільна інфраструктура Червоногригорівки Дніпропетровської області та Бургунки, Антонівки і Херсона. Є загиблі і поранені серед мирних українських громадян.

В Горностаївці Херсонської області російські окупанти увели цілодобову комендантську годину в період з 25 грудня 2022 року по 03 січня 2023 року. Майже на 10 діб місцевим жителям заборонено залишати помешкання та переміщуватися по населеному пункту.

Авіація Сил оборони України протягом доби завдала 3 удари по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки ворога. А наші ракетники і артилеристи уразили два райони зосередження живої сили та зенітний ракетний комплекс С-300 окупантів.

 

 

16:01 Зросла кількість жертв ранкового обстрілу Херсона росіянами: згідно з даними Офісу президента, загинуло семеро людей, а 58 зазнали поранень. Стан 18 потерпілих оцінюють як важкий.

 

 

15:25 "Станом на 24 грудня в енергосистемі зберігається суттєвий дефіцит електроенергії. Працюють всі види генерації, але через обстріли та пошкодження обладнання припинила виробіток одна з електростанцій... "Найбільш складна ситуація в Києві та Київській області через наслідки атаки дронів 19 грудня, та на сході та півдні – там Росія завдала нові артилерійські удари по прифронтових районах, є пошкодження на об’єктах енергетичної інфраструктури. Там, де це можливо, ремонтні роботи йдуть цілодобово", – повідомляє компанія "Укренерго".

 

 

14:17 Чотирьох російських військовослужбовців, затриманих у жовтні під час бойової операції бійцями Служби безпеки України, засудили до одинадцяти років ув'язнення. Слідство встановило, що двоє найманців приватної військової компанії та двоє військовослужбовців 16-ї окремої бригади спеціального призначення під час захоплення селища Борова в Ізюмському районі катували трьох учасників АТО. "Українських військових загарбники піддавали тортурам. Вони надягли на руки чоловікам пластмасові стяжки та мішки на голову. Після цього викрали їх та утримували в ямі на базі відпочинку без води та продуктів харчування. Одного з учасників АТО окупанти били молотком по кінцівках", – ідеться у повідомленні. Росіян засудили за ч.2 ст.28 та ч.1 ст.438 Кримінального кодексу – порушення законів та звичаїв війни, вчинене за попередньою змовою групою осіб.

 

 

13:20 Харківська обласна рада прийняла рішення про перейменування Харківського академічного російського драматичного театру імені Пушкіна. Із назви театру прибрали слова "російський" та "Пушкіна", повідомила депутатка облради Галина Куц. "За" проголосував 81 депутат, двоє утрималися.

 

 

12:54 Херсонська обласна рада на своєму засіданні у п'ятницю ухвалила рішення про позбавлення права слова та участі у засіданнях депутатів-колаборантів – Едуарда Репілевського та Віталія Булюка. Також депутати затвердили розпорядження про дострокове припинення повноважень першого заступника голови облради Єгора Устинова.

 

 

12:13 Через дефіцит електроенергії у Києві вирішили припинити роботу трамваїв і тролейбусів. На всіх маршрутах наземного електротранспорту відтепер курсують автобуси. 

 

 

11:59 Росіяни завдали удару по центру Херсона. Внаслідок удару загинуло п'ятеро людей. Згідно з уточненою інформацією, поранено 35 осіб, при тім 16 зазнали важких ушкоджень. "Країна-терорист продовжує нести русскій мір у вигляді обстрілів цивільного населення. Херсон. Зранку, у суботу, у переддень Різдва, у центральній частині міста. Це не військові обʼєкти, це не війна за правилами. Це терор, це вбивста заради залякування та задоволення. Світ має бачити та розуміти, проти якого абсолютного зла ми воюємо", – прокоментував заступник керівника ОП Кирило Тимошенко.

 

 

 

11:43 Президент Росії Путін отримує інформацію про хід війни в Україні із запізненням і після цензури, пише The Wall Street Journal із посиланням на офіційних осіб США та Європи, російських чиновників і близьких до Кремля людей. Письмовий звіт про стан справ на фронті Путін отримує щоранку, інформація в ньому ретельно вивірена, щоб наголосити на успіхах і применшити невдачі російської армії. При цьому шлях фронтових зведень на стіл Путіна займає кілька днів і проходить через кілька служб. Воєначальники звітують перед ФСБ Росії, та редагує звіти і надсилає їх до Ради безпеки РФ, після чого її секретар Патрушев передає їх Путіну.

 

 

11:11 Палата представників Конгресу США 225 голосами «за» при 201 «проти» підтримала схвалений напередодні Сенатом зведений закон про бюджет США на 2023 рік (OMNIBUS), який включає додаткове фінансування України обсягом $45 млрд.

 

 

10:27 Приватна військова компанія "Вагнера" частково диктує російську стратегію на Донбасі через політичні амбіції свого ватажка Євгенія Прігожина, вважає начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов в інтерв'ю The New York Times. Мета "хрестового походу" Прігожина на Бахмут – витіснити командирів регулярної російської армії. Позиції найманців укріпив союз Прігожина з командувачем російських військ в Україні Серґєєм Суровікіним проти міністра оборони Серґєя Шойгу. Альянс Прігожина і Суровікіна призвів до передачі важкого озброєння підрозділам "Вагнера", розширивши роль ПВК у війні. Буданов наголосив, що захоплення Бахмута не вважається стратегічно важливим, але покращило б позицію Росії на сході, відкривши дороги до інших міст Донбасу, які перебувають під контролем України.

 

 

10:12 Депутати Полтавської міської ради не підтримали рішення про демонтаж пам’ятників Пушкіну та радянським воєначальникам Ватутіну і Зигіну. Проти обох рішень виступив міський голова, на початку засідання фракція "Слуги народу" (9 депутатів) через конфлікт з ним покинула засідання, в результаті за перенесення пам’ятнику Пушкіну бракло 7 голосів з мінімально необхідних 22, за демонтаж пам’ятників Ватутіну і Зигіну – два голоси.

 

 

09:56 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

З жовтня Росія посилила свої сили в Україні десятками тисяч резервістів. Незважаючи на пом’якшення оперативного дефіциту особового складу, нестача боєприпасів, найімовірніше, залишається ключовим обмежуючим фактором російських наступальних операцій.

Росія, ймовірно, обмежила ракетні удари великої дальності по українській інфраструктурі приблизно до одного разу на тиждень через обмежену кількість крилатих ракет. Так само Росія навряд чи збільшила свої запаси артилерійських боєприпасів настільки, щоб забезпечити можливість широкомасштабних наступальних операцій.

Вразливість нинішнього оперативного плану Росії полягає в тому, що навіть просто для підтримки оборонних операцій уздовж довгої лінії фронту потрібні значні щоденні витрати снарядів і ракет.

 

 

09:35 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 101 430 (+480) осіб,

танків – 3006 (+1) од.,

бойових броньованих машин – 5994 (+8) од.,

артилерійських систем – 1988 (+4) од.,

РСЗВ – 418 (+4) од.,

засобів ППО – 212 (+0) од.,

літаків – 283 (+0) од.,

гелікоптерів – 267 (+1) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1706 (+8) од.,

крилатих ракет – 653 (+0) од.

кораблів /катерів – 16 (+0) од.,

автомобільної техніки – 4627 (+5) од.,

спеціальної техніки – 178 (+0) од.

Найбільших втрат ворог зазнав на Куп'янському, Авдіївському та Бахмутському напрямках. Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

88,0% танків (з них 0,6% за минулий тиждень),

34,6% бойових броньованих машин (з них 0,2% за минулий тиждень),

77,1% автомобільної техніки (з них 0,8% за минулий тиждень),

64,5% артилерійських систем (з них 1,3% за минулий тиждень),

37,5% РСЗВ (з них 0,7% за минулий тиждень),

22,7% літаків (з них 0,2% за минулий тиждень),

30,0% гелікоптерів (з них 0,3% за минулий тиждень),

15,1% засобів ППО (з них 0,1% за минулий тиждень).

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Протягом минулої доби російські окупанти завдали 3 ракетних та 10 авіаційних ударів, зокрема, по цивільній інфраструктурі в Донецькій області. Також ворог здійснив 62 обстріли з реактивних систем залпового вогню, в результаті чого постраждали цивільні об’єкти міста Херсон, є жертви серед мирного населення.

Підрозділи Сил оборони України відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Андріївка Луганської області та Ямполівка, Роздолівка, Бахмутське, Бахмут, Північне, Нью-Йорк, Красногорівка, Водяне і Мар’їнка на Донеччині.

На Волинському та Поліському напрямках ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено.

На Сіверському напрямку ворог обстріляв з мінометів район населеного пункту Гірки Сумської області.

На Слобожанському напрямку мінометних та артилерійських обстрілів зазнали райони населених пунктів Гур’їв, Ветеринарне, Кудіївка, Гоптівка, Стариця, Огірцеве, Вовчанськ, Амбарне, Новомлинськ та Дворічна на Харківщині.

На Куп’янському напрямку ворог здійснив обстріли з танків, мінометів та артилерії по районах Кислівки, Котлярівки, Табаївки, Крохмального Харківської області та Новоселівського, Стельмахівки та М’ясожарівки Луганської області.

На Лиманському напрямку під вогонь потрапили Макіївка, Площанка, Червонопопівка, Терни та Діброва на Луганщині.

На Бахмутському напрямку противник обстріляв з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії райони двадцяти п’яти населених пунктів. Серед них – Спірне, Берестове, Соледар, Бахмут, Кліщіївка, Часів Яр, Ступочки, Біла Гора, Диліївка та Опитне Донецької області.

На Авдіївському напрямку обстріли зафіксовано поблизу Кам’янки, Авдіївки, Веселого, Водяного, Первомайського, Невельського, Красногорівки, Георгіївки, Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області. Також ворог завдав авіаудару біля Авдіївки.

На Новопавлівському напрямку під артилерійський вогонь потрапили Вугледар, Пречистівка та Велика Новосілка на Донеччині.

На Запорізькому та Херсонському напрямках обстрілів з реактивної та ствольної артилерії зазнали понад п’ятдесят населених пунктів. Серед них –Времівка, Малинівка, Дорожнянка, Мала Токмачка Запорізької області та Херсон, Гаврилівка, Новодмитрівка, Бургунка, Інженерне і Чорнобаївка на Херсонщині.

Через значні втрати російських військ, окупаційна влада продовжує перепрофілювання лікарень Луганської області у військові шпиталі. Так сталося з місцевими медзакладами в Біловодську та Марківці.

19 грудня в місті Старобільськ до хірургічного відділення районної лікарні, яке облаштоване під військовий шпиталь, привезли близько 100 поранених військовослужбовців противника.

Противник продовжує зазнавати втрат. 22 грудня в Запорізькій області Сили оборони знищили 2 артилерійські системи з боєкомплектом. Понад 70 військовослужбовців противника отримали поранення. Інформація щодо ліквідованих окупантів уточнюється.

Українська авіація протягом доби завдала 13 ударів по районах зосередження особового складу і ОВТ та удар по позиціях зенітно-ракетного комплексу противника.

Підтверджено збиття 9 ворожих БпЛА різних типів.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України уразили 2 пункти управління, 2 склади боєприпасів та 11 районів зосередження живої сили загарбників.

 

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• ISW оцінює, що принаймні з жовтня 2022 року Кремль здійснює підготовку для нового найнебезпечнішого плану дій (НПД) — поновлення наступу з боку Білорусі, можливо на Київ. Можливо, Кремль проводить інформаційну операцію, а може й насправді готується до цього плану, який ISW продовжує оцінювати як малоймовірний, але можливий.

• Відомі російські провійськові мілблогери посилюють ймовірність цього плану в зимово-весняний період.

• Російські військові продовжують накручувати індикатори проведення цього плану, посилюючи або інформаційну операцію, спрямовану на встановлення його правдоподібності, або підготовку до нього.

• Російські військові чіткіше здійснюють підготовку для наступу на північному заході Луганської області.

• Повідомляється, що Президент України Володимир Зеленський готується представити мирний план у лютому 2023 року, який може бути приурочений до невдалого російського зимового наступу.

• Відновлення публічних виступів президента Путіна, ймовірно, свідчить про те, що він став більше турбуватися про свою популярність та імідж у Росії.

• Російські війська 22–23 грудня провели щонайменше дві розвідувальні операції на півночі та північному сході України.

• Ймовірно, за останні 72 години українські війська досягли тактичних успіхів на схід і південь від міста Бахмут.

• Російські війська продовжують укріплювати оборонні позиції в лівобережній Херсонській та Запорізькій областях і ведуть оборонні дії на півдні України.

• Кремль посилює свої зусилля цензури, щоб заглушити занепокоєння щодо розширення чисельності збройних сил Росії та другої хвилі мобілізації.

• Українські партизани продовжують напади на російських чиновників на окупованих територіях.

 

 

24.12.2022