274-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:49 Парламент Молдови прийняв декларацію про засудження Великого голоду (Голодомору) 1932-1933 років в Україні. Молдовські депутати заманіфестували, що Голодомор був наслідком "спланованих заходів із умислом фізично финищити опонентів комуністичного режиму і став ключовим інструментом політики масової колективізації і поневолення тих часів", повідомляє Newsmaker.md.

 

 

20:23 Росіяни обстріляли житловий район Херсона з артилерії та РСЗВ. Через обстріл загорілася багатоповерхівка; ворожі снаряди потрапили і на дитячий майданчик. Унаслідок атаки загинуло четверо людей, ще шестеро постраждало.

 

 

19:58 Верхня палата парламенту Ірландії – Seanad Éireann – визнала Голодомор 1932-1933 років в Україні геноцидом українського народу. "Ірландія належить до числа наших найближчих друзів, які не бояться називати речі своїми іменами", – прокоментували в українському посольстві. 

 

 

19:25 Кількість жертв ракетної атаки на Вишгород зросла. Про це повідомив очільник обласного управління поліції Андрій Нєбитов. "6 загиблих, 30 постраждалих, розбиті багатоповерхівки, зламані долі. Місто Вишгород з’явилося на 200 років раніше за Москву і, попри все, буде процвітати, коли її вже не буде, бо тут живуть незламні українці, яких ракетами не залякати", – прокоментував Нєбитов.

 

 

 

19:02 Енергохолдинг ДТЕК відновив роботу своїх електростанцій та електромереж після атаки на енергосистему 23 листопада. Як повідомили у компанії, відновлено електропостачання всіх об'єктів критичної інфраструктури – лікарень, водоканалів – у всіх регіонах, де працюють фахівці компанії (ідеться про Київ та область, Дніпропетровську, Одеську та Донецьку області). "Українська енергосистема вистояла. Російські терористи, які мріяли позбавити нас світла, нічого не досягли. І ніколи цього не зможуть. У найближчі години ситуація в енергосистемі буде стабілізована. Енергетики вистояли у важкому бою з підступним та безпринципним ворогом", – прокоментували у ДТЕКу.

 

 

18:40 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Противник продовжує збройну агресію проти нашої держави. Намагається утримати тимчасово захоплені території, зосереджує зусилля на стримуванні дій Сил оборони, здійснює інженерне обладнання оборонних рубежів, на окремих напрямках продовжує вести наступальні дії, переміщує особовий склад, озброєння та військову техніку до районів ведення бойових дій.

За поточну добу російські окупанти завдали 2 авіаційних удари, здійснили 16 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та цивільних обʼєктах.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено.

На Сіверському напрямку у прикордонних районах Брянської та Курської областей противник продовжує виконувати завдання з прикриття ділянки російсько-українського кордону, проведення демонстраційних і провокаційних дій. Обстріляв з артилерії райони населених пунктів Гай, Хрінівка і Ясна Поляна Чернігівської області та Басівка і Середина-Буда на Сумщині.

На Слобожанському напрямку, з прикордонних районів Бєлгородської області, противник обстріляв з мінометів, ствольної та реактивної артилерії райони населених пунктів Гур’їв, Стрілеча, Липці, Зелене, Стариця, Огірцеве, Фиголівка та Дворічна Харківської області. В районі населеного пункту Зелене діяв ворожий ударний БпЛА.

На Куп’янському та Лиманському напрямках окупанти обстріляли, зокрема, райони населених пунктів Берестове, Андріївка, Курилівка, Куп’янськ і Кислівка Харківської області; Площанка і Макіївка на Луганщині та Ямполівка і Торецьк Донецької області.

На Бахмутському та Авдіївському напрямках загарбники зосереджують основні зусилля на веденні наступальних дій. Зафіксовано ворожі обстріли по обʼєктах в районах населених пунктів Білогорівка, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Нью-Йорк, Бердичі, Авдіївка, Опитне, Марїнка і Красногорівка Донецької області. Також ворог завдав авіаударів поблизу Спірного, Невельського і Кам’янки.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках окупанти обороняють захоплені раніше рубежі. Вогневого ураження зазнали райони населених пунктів Олександропіль, Новобахмутівка, Велика Новосілка, Вугледар, Времівка і Золота Нива Донецької області та Зелений Гай, Дорожнянка, Оріхів, Щербаки і Камʼянське на Запоріжжі.

На Криворізькому та Херсонському напрямках противник удосконалює фортифікаційне обладнання та логістичне забезпечення передових підрозділів. Задіяв різнокаліберну артилерію для обстрілів Придніпрянського Дніпропетровської області; Михайлівки, Качкарівки, Милового, Зміївки, Іванівки, Антонівки і Чорнобаївки на Херсонщині та самого міста Херсон.

За наявною інформацією, противник посилив контрдиверсійні та поліцейські заходи на тимчасово зайнятих територіях Скадовського району Херсонської області у зв’язку з ефективним вогневим ураженням об’єктів російських окупаційних військ. Зокрема, в населених пунктах Новомиколаївка та Красне, впродовж 22 листопада цього року, окупанти перевіряли будинки, телефони та документи місцевих жителів.

Авіація Сил оборони протягом поточної доби завдала 12 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника і 2 удари по позиціях ворожих зенітних ракетних комплексів.

 

 

18:19 Депутати румунського парламенту в середу 248 голосами підтримали Декларацію на спомин про штучний голод 1932–1933 років в Україні, у котрій проголосили Голодомор злочином проти людяності. У декларації, зачитаній на пленарному засіданні депутатом від групи національних меншин Ніколає Мирославом Петрецьким, Голодомор визнано злочином, вчиненим проти українського народу та людства, і рішуче засуджено як такий, що спричинив мільйони жертв, був позначений масовими порушеннями найголовніших цивільних прав і свобод, а також величезними стражданнями. Документ також висловлює солідарність з українським народом, який постраждав у цій трагедії, і віддає шану мільйонам жертв Голодомору, переказує аґенція "Інтерфакс". Під час обговорення низка депутатів називали Голодомор актом геноциду. Зокрема, депутат від Національної ліберальної партії Александр Мурар наголосив, що Румунія історичним рішенням приєднується до демократичних держав світу, які визнають і урочисто беруть на себе не тільки пам'ять про голод 1932–1933 років, а й "визнання геноциду, систематичних дій, прямих, цинічних, злочинних дій Радянського Союзу та його керівників щодо фізичного знищення української нації". 

 

 

18:04 Хмельницька АЕС підключила до енергосистеми України перший блок потужністю 1000 МВт, повідомив голова ОВА Сергій Гамалій.

 

 

17:42 Міського голову Харкова Ігоря Терехова оштрафували на 3400 гривень через використання недержавної мови (російської) під час телемаратону, повідомив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремень.

 

 

17:15 Gazeta Wyborcza довідалась про деталі розмови польського президента з фейковим Макроном. Виявилося, що цього вечора фейковий президент Латвії намагався поговорити з генсеком НАТО Столтенберґом, фейковий президент Польщі – з президентом Естонії, а фейковий прем'єр-міністр Великої Британії писав мейли прем'єр-міністру Польщі. Однак зі всієї цієї компанії на трюк ошустів купився тільки Анджей Дуда. Однак варто мати на увазі, що цьому посприяла розмова (власне перед цим) Дуди зі справжнім канцлером ФРН Олафом Шольцом, який, як напередодні і Джо Байден, дзвонив безпосередньо на приватний телефон польського президента по незахищеній лінії з Балі, де ці лідери були на зустрічі G20: Шольц попередив, що поруч перебуває президент Франції, який також стурбований і хотів би знати, яка там ситуація з ракетою. Можна припустити, що російські служби підслуховували те, що відбувалося на Балі, і російські пранкери відразу зателефонували Дуді. Було близько опівночі, йшла шістнадцята година робочого дня Дуди, якість зв'язку у всіх розмовах з Балі була поганою, а до того ж, коли (вже під час розмови Дуди з фейковим Макроном) служба польського президента уточнила у радника президента Франції автентичність співрозмовника свого патрона, той відповів, що президент Макрон "хотів зв'язатися або вже зв'язався з президентом Дудою".

Зрештою, Дуда був свідомий, що розмовляє по незахищеній лінії, тому не сказав нічого такого, щоби він не міг сказати, наприклад, на пресконференції.

 

 

16:35 Виконавчий комітет Одеської міської ради підтримав проєкт рішення про демонтаж та перенесення пам’ятника Катерині II.

 

 

16:30 Українська розвідка не підтверджує інформації про те, що росіяни масово перевозять боєприпаси з отруйними речовинами, хоч на території України діють підрозділи радіаційного, хімічного та біологічного захисту збройних сил РФ, повідомив заступник начальника головного оперативного управління Генштабу ЗСУ Олексій Громов: "Може бути точкове застосування хімічної зброї, наприклад, зброї дратівливої дії, що діє на органи зору, на дихання. Вони намагались робити такі спроби. У наших військовослужбовців є в кожному підрозділі, при кожному військовослужбовці є засоби для захисту органів дихання і засоби захисту шкіри".

Вчора видання Politico повідомило з посиланням на шістьох не названих представників американської адміністрації, що розглядається можливість застосування Росією хімічної зброї, якщо російські війська продовжать зазнавати невдач на фронті. У Вашингтоні вважають, що Путін може вдатися до хімічної зброї швидше, ніж до ядерної, водночас видання підкреслює, що американська розвідка не має даних про безпосередню підготовку хімічної атаки з боку Росії.

 

 

16:23 Близько 10-15 тисяч особового складу силових структур республіки Білорусь готові взяти участь у так званій спеціальній військовій операції Російської Федерації – насамперед через привабливість високого грошового забезпечення, оцінив заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ бригадний генерал Олексій Громов, зазначивши, що готовність збройних сил Білорусі вести самостійні військові дії є низькою через відмову більшості особового складу брати участь у війні РФ проти України.

 

 

16:16 Сьогодні вдалося повернути з російського полону 50 українських воїнів: 20 нацгвардійців, 12 хлопців з ВМС, 10 бійців ЗСУ, 6 – ДПСУ, 2 – з Тероборони, серед них двоє офіцерів і 48 рядових та сержантів, 19 оборонців Маріуполя, 12 з яких були евакуйовані з «Азовсталі», а також 15 полонених з ЧАЕС та 7 з острова Зміїний, повідомив керівник Офісу президента України Андрій Єрмак.

 

 

16:03 Російська ФСБ застрелила страйкболістів із Воронежа, які були учасниками рольових ігор з тематики комп'ютерної гри STALKER, і назвала це ліквідацією українських диверсантів, що готувалися атакувати об'єкти енергетики РФ, вияснили журналісти The Moscow Times: феесбешники сприйняли емблему гри STALKER за символ українських націоналістів.

 

 

15:42 Служба безпеки України розшукала активи президента "Мотор-Січі" В'ячеслава Богуслаєва на сотні мільйонів гривень, котрі намагалися приховано вивезти з України його помічники. Серед вилученого майна – скіфське золото, цінності античних часів та Київської Русі, раритетні автомобілі, вогнепальна зброя. Власність передали на експертизу.

 

 

 

15:10 Речник Кремля Дмітрій Пєсков заявив, що Росія продовжуватиме обстріли, допоки Україна не виконає російські вимоги. "Влада України має всі можливості врегулювати ситуацію і припинити страждання народу, виконавши вимоги Росії", – сказав прессекретар Владіміра Путіна.

 

 

14:35 Збройні Сили України опублікували звернення до народу Білорусі, в котрому застерегли білорусів про підготовку Росією диверсій "під чужим прапором". "Спецслужби РФ готують провокації на вашій території, метою їхніх терактів можуть бути об'єкти критичної інфраструктури, в тому числі – АЕС "Островець", – йдеться у зверненні, опублікованому на сторінці Генштабу ЗСУ у Facebook. У штабі певні, що Росія намагається втягнути Білорусь у війну проти України. "Ми не відповідали на жоден прояв агресії з вашої території. Тим більше ми не плануємо, і не збираємося, і не плануємо проводити жодних агресивних дій на території РБ. Це – офіційна позиція України"", – зазначається у заяві.

 

 

14:08 Європейський парламент більшістю голосів підтримав пропозицію Європейської комісії та ухвалив рішення про виділення для України надзвичайної макрофінансової допомоги обсягом у 18 мільярдів євро, з розрахунку 1,5 мільярда євро щомісяця протягом наступного року, для підтримки стійкості держави в умовах російської агресії та для виконання ключових соціальних функцій. Як повідомляє "Укрінформ", за таке рішення проголосувало 507 депутатів, "проти" – 38. Допомога надаватиметься у формі довгострокового кредиту, з терміном погашення 30 років, з можливістю продовження до 35 років. Перші виплати Україна має розпочати з 2033 року. Надання кредиту обумовлені продовженням реформ, зокрема у верховенстві права та у боротьбі з корупцією.

 

 

13:48 На енергоблоках Рівненської, Південноукраїнської та Хмельницької АЕС проводяться пускові операції, повідомила компанія "Енергоатом". Протягом дня за готовності енергосистеми блоки цих станцій будуть підключені до електромережі, постачання електроенергії для потреб наших громадян та економіки країни буде поновлено. "Уперше за сорокарічну історію української атомної енергетики всі енергоблоки АЕС були відключені... Тільки кардинальним посиленням тиску на кривавого агресора й подальшою його політичною, економічною, фінансовою ізоляцією тощо, а також продовженням надання Україні всієї необхідної зброї, міжнародне співтовариство може зупинити розв’язану кремлем злочинну війну і загрозу ядерного армагедону", – заявив президент компанії Павло Котін.

 

 

13:29 Прем'єр-міністр Словаччини Едуард Геґер подарував голові угорського уряду Віктору Орбану шалик національної команди з футболу невдовзі після того, як той з'явився на публіці з атрибутикою "Великої Угорщини". "Я помітив, що у Віктора Орбана застарілий шалик, тому подарував йому сьогодні новий", – прокоментував Геґер.

 

 

 

13:17 Представники України та Росії провели перші з кінця квітня прямі переговори, на яких сторони обговорили обмін військовополоненими та пов'язаний з ним експорт російського аміаку через український трубопровід, пише Reuters з посиланням на три поінформовані джерела. Зустріч відбулася 17 листопада у столиці Об'єднаних Арабських Еміратів Абу-Дабі за посередництва країн Перської затоки. Результат переговорів невідомий.

Трубопровід через Україну може перекачувати до 2,5 млн тонн газоподібного аміаку на рік із російського Поволжя до українського порту «Південний» у Чорному морі. Після вторгнення Росії в Україну його було закрито. Президент України Володимир Зеленський публічно оголосив, що відновлення експорту аміаку можливе тільки, якщо Росія розблокує Миколаївський порт і проведе обмін військовополоненими.

"Звільнення наших військовополонених є частиною переговорів про відкриття експорту російського аміаку", – підтвердив посол України в Туреччині Василь Боднар, додавши, що про переговори в Абу-Дабі йому невідомо.

Президент ОАЕ Мохаммед бен Заїд аль-Нахаян відвідав Москву минулого місяця, щоб обговорити з Путіним можливість посередництва в угоді щодо аміаку.

 

 

13:03 Ізраїль вирішив зупинити постачання до Росії іранських дронів і балістичних ракет, які використовуються для завдання ударів по цивільній інфраструктурі в Україні, кажуть джерела американського видання Axios: ще 20 жовтня МЗС Ізраїлю розіслало до кількох десятків ізраїльських посольств, які працюють у ключових країнах світу, секретну телеграму із закликом порушити питання про постачання іранських безпілотників та ракет до Росії. Відповідно, ізраїльські дипломати у багатьох країнах передали розвіддані місцевим урядам та НАТО. У Москві посол Ізраїлю порушив питання перед заступником міністра закордонних справ Росії та передав стурбованість Тель-Авіва.

Ізраїльський уряд хоче організувати міжнародну конференцію на тему іранських безпілотників, сподіваються використати тему іранської військової допомоги Росії для посилення міжнародного тиску на Тегеран.

 

 

12:32 Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок анонсувала зустріч міністрів закордонних справ країн "Великої сімки" в Бухаресті наступного тижня, на якій вони обговорять допомогу українській енергетичній системі. Вона назвала атаки РФ на цивільну інфраструктуру України неприпустимим та нелюдським злочином: "Путіну подобається занурювати народ України в холод і темряву своїми ракетами. Він ніколи не зламає їхнього прагнення свободи і нашої підтримки".

 

 

12:09 Енергосистема України поступово відновлюється після сьомої масованої хвилі російських ракетних ударівповідомили у НЕК "Укренерго". Ціллю вчорашньої атаки були переважно об’єкти генерації, що спричинило системну аварію та масові знеструмлення споживачів в Україні та Молдові. Ситуація залишається складною, але контрольованою: НЕК "Укренерго" реалізує відповідний протокол дій по поверненню блоків електростанцій в роботу та разом з обленерго застосовує резервні схеми заживлення споживачів. В першу чергу заживлюються об’єкти критичної інфраструктури по всій країні: водоканали, теплокомуненерго, системи водовідведення тощо. Ремонтні бригади "Укренерго" та обленерго не припиняють аварійно-відновлювальні роботи з моменту завершення атаки.
Через специфіку атаки, яка спричинила зупинку атомних електростанцій, відновлення живлення в країні триває довше, ніж після попередніх атак. Наразі всі електростанції в Україні поступово повертаються в роботу: спочатку гідро- та теплоелектростанції, пізніше – атомна генерація. На вечір 24 листопада диспетчерський центр "Укренерго" прогнозує зменшення дефіциту в системі.
Але для того, щоб тримати її стабільну роботу в таких умовах, "Укренерго" продовжує застосовувати графіки обмежень споживання, закликаючи споживачів, яким вже повернули енергоживлення, не нехтувати заходами економії електроенергії.

 

 

12:00 Станом на 11:30 усі абоненти Львівщини, що залишилися вчора без електрики, знову заживлені в обхід пошкодженої підстанції, повідомив голова Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький. Вчора під час повітряної тривоги росіяни двома ракетами з літаків дальньої авіації РФ зі східного напрямку нанесли удари по електропідстанції на території області, яку вже атакували раніше, підстанція зазнала критичних ушкоджень, внаслідок чого 1,5 млн абонентів Львівського, Яворівського та Червоноградського районів залишилися без електрики.

 

 

11:25 Посли країн "Групи семи" висловили обурення ракетними атаками Росії на енергетичну систему України. "Посли G7 у Києві приголомшені триваючими атаками Росії на українську енергетичну систему протягом 9 місяців російської повномасштабної агресії проти України. Ми стоїмо з українцями, розділяючи їхню скорботу про невинно втрачені життя та стикаючись із нестачею води та світла разом з ними", – заявили дипломати.

 

 

11:16 Досліджуючи факти зґвалтувань під час окупації російськими військами північної частини Київської області й інших територій, британський адвокат Вейн Джордаш, який допомагає Україні в розслідуванні воєнних злочинів окупантів, дійшов висновку про планування сексуального насильства "на більш систематичному рівні" – російські командири заохочували сексуальне насильство на тимчасово захоплених територіях України або навіть віддавали відповідні накази.

Зґвалтування, відповідно до Женевських конвенцій, є воєнним злочином. Широко поширене або систематичне сексуальне насильство може бути прирівняне до злочинів проти людяності.

 

 

11:01 Вчорашні російські ракетні обстріли вперше призвели до повного відключення від енергомережі всіх чотирьох українських АЕС, але на ранок три з них, крім окупованої ЗАЕС, вже знову об'єднані з енергосистемою. Очікується, що до вечора почнеться видача електроенергії від цих АЕС у мережу, що значно скоротить її дефіцит, повідомив міністр енергетики Герман Галущенко в ефірі національного телемарафону. Російська ракетна атака 15 листопада призвела до відключення від енергосистеми двох блоків Хмельницької АЕС й одного блоку Рівненської АЕС.

 

 

10:46 Постійний представник України в ООН Сергій Кислиця опублікував у twitter фотографію у футболці з написом Fuck you Putin. У такий спосіб дипломат відреаґував на обстріл України ракетами в середу і виступ російського посла Васілія Нєбєнзі на Радбезі ООН. "Слухати посланця Путлера у Радбезі ООН, так, як було цього разу, – один із найжахливіших моїх обов’язків. Хоч я й знаю, що його місце в пеклі вічне, терористичний напад Путлера на Україну не залишає мені дипломатичних варіантів. У пеклі буде «плач і скрегіт зубів», але йому не буде покаяння", – прокоментував Кислиця.

Під час виступу на Радбезі Нєбєнзя заявив, що Росія не припинить обстрілювати Україну, допоки Захід не відмовиться від підтримки українців зброєю, а керівництво самої держави не виконає вимог РФ на переговорах. "Підрив боєздатності української армії, котра загрожує безпеці та територіальній цілісності Росії, – одна з цілей "спеціальної воєнної операції", і вона буде реалізовуватися воєнними методами, допоки київський режим не займе реалістичну позицію", – сказав Нєбєнзя.

 

 

 

10:34 Російські ракетні обстріли вчора призвели до блекауту української енергосистеми, чим пояснюється складність ситуації з енергопостачанням у країні, проте о 4-й ранку енергосистему вдалося знову об'єднати, повідомив міністр енергетики Герман Галущенко в ефірі національного телемарафону, додавши, що вже заживлено критичні об'єкти інфраструктури у всій країні. "Розраховуємо, що до вечора почнуть працювати атомні станції", – очікує міністр.

 

 

10:25 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 85 720 (+310) осіб,

танків – 2898 (+1) од.,

бойових броньованих машин – 5839 (+7) од.,

артилерійських систем – 1889 (+1) од.,

РСЗВ – 395 (+0) од.,

засобів ППО – 209 (+0) од.,

літаків – 278 (+0) од.,

гелікоптерів – 261 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1547 (+10) од.,

крилатих ракет – 531 (+51) од.

кораблів /катерів – 16 (+0) од.,

автомобільної техніки – 4400(+4) од.,

спеціальної техніки – 161 (+0) од.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

84,8% танків (з них 0,6% за минулий тиждень),

33,7% бойових броньованих машин (з них 0,2% за минулий тиждень),

73,3% автомобільної техніки (з них 0,6% за минулий тиждень),

61,3% артилерійських систем (з них 0,8% за минулий тиждень),

35,5% РСЗВ (з них 0,2% за минулий тиждень),

22,3% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

29,3% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень),

14,9% засобів ППО (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:39 Міністр оборони Польщі Маріуш Блащак після масового обстрілу об'єктів енергетики України в середу звернувся до Німеччини з проханням розмістити в Україні системи Patriot, котрі раніше пропонувалося розгорнути у Польщі. "Це захистить Україну від подальших жертв і відключення електроенергії та підвищить безпеку на нашому східному кордоні", – прокоментував Блащак.

 

 

09:21 Президент України Володимир Зеленський у своєму виступі на засіданні Ради Безпеки ООН закликав позбавити Росію права голосувати в ООН:

Росія давно намагається перетворити Радбез ООН на майданчик для риторики. Але ж Радбез створювався як найпотужніший у світі майданчик для рішень і дій. Ось це ми з вами й можемо продемонструвати.

Радбез має дати чітку оцінку вчинкам держави-терориста відповідно до розділу 7-го Статуту ООН. Україна пропонує, щоб Радбез ухвалив таку резолюцію – про засудження будь-яких форм енергетичного терору.

Побачимо, чи зможе хтось у світі разом із Росією сказати, що терор проти цивільних людей – це нібито добре.

Я підтверджую запрошення від України щодо місії експертів ООН на обʼєкти критичної інфраструктури нашої держави, які зазнали чи можуть зазнати ударів російськими ракетами.

Потрібно здійснити належну оцінку пошкоджень і руйнувань. Потрібно зафіксувати, що це удари саме по тій інфраструктурі, яка забезпечує життя десятків мільйонів людей.

І нарешті треба відновити справедливість всередині самих структур ООН.

Держава-терорист не повинна брати участі в будь-яких голосуваннях щодо питань її агресії, її терору.

Це глухий кут, коли той, хто спричинив війну, коли той, хто відповідальний за терор, блокує будь-яку спробу Радбезу ООН виконати свій мандат.

Це нонсенс, що право вето зберігається для того, хто несе злочинну війну.

Треба вивести світ із цього глухого кута.

Це абсолютно можливо.

Світ не має бути заручником одного міжнародного терориста.

Росія робить усе, щоб електрогенератор був більш потужним і потрібним інструментом, ніж Статут ООН. Ми ж маємо й можемо повернути реальний сенс усім речам і передусім Статуту ООН.

 

 

09:09 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

За останні два тижні Росія, ймовірно, передислокувала основні підрозділи ПДВ (повітряно-десантних сил) на Донецький і Луганський фронти на Донбасі. З вересня по жовтень більшість сильно ослаблених підрозділів ПДВ були задіяні на обороні утримуваної Росією території на захід від річки Дніпро в Херсонській області.

Деякі підрозділи ПДВ, ймовірно, були посилені мобілізованими резервістами. Хоча цей погано підготовлений персонал послабить нібито елітний потенціал ПВД, Росія, ймовірно, все одно спрямує ці підрозділи на напрямки, які вважатиме особливо важливими.

Потенційні оперативні завдання ПДВ включають підтримку оборони на ділянці Креміннна–Сватове Луганської області або посилення наступальних дій на місто Бахмут Донецької області.

 

 

08:13 Станом на нинішній ранок у Києві повністю відновили водопостачання на лівому березі й частково на правому, але 70% мешканців залишаються без електроенергії, повідомив міський голова Віталій Кличко.

 

 

08:00 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

За минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Андріївка, Бахмут, Кліщіївка, Красногорівка, Мар’їнка, Озарянівка, Опитне та Яковлівка Донецької області.

За минулу добу противник завдав 78 ракетних та 23 авіаційні удари, здійснив більше 70 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

В ході масованого удару по жилих будівлях та енергетичній інфраструктурі в Києві, Київській, Вінницькій, Львівській, Кіровоградській, Запорізькій, Харківській та Донецькій областях російські окупаційні війська випустили 67 крилатих ракет та до 10 ударних БпЛА “Ланцет”. 51 ракету та 5 зазначених безпілотників Сили оборони України збили.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено.

На Сіверському напрямку ворог обстріляв з реактивної та ствольної артилерії райони населених пунктів Гай і Хрінівка Чернігівської області та Басівка, Середина Буда і Ясна Поляна на Сумщині.

На Слобожанському напрямку у прикордонних районах Бєлгородської області противник утримує підрозділи своїх військ для проведення демонстраційних дій. Періодично веде обстріли з мінометів та ствольної артилерії по позиціях Сил оборони, а також районах населених пунктів Бологівка, Ветеринарне, Глибоке, Дворічне, Ізбицьке, Красне, Кудіївка, Огірцеве та Стрілеча Харківської області.

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник обороняється. Цинічно обстрілює з танків, мінометів та ствольної артилерії, зокрема, райони населених пунктів Берестове, Вільшана, Вишневе, Кислівка, Крохмальне, Табаївка Харківської області; Макіївка, Новоселівське, Стельмахівка та Площанка Луганської області та Терни, Торське і Ямполівка на Донеччині.

На Бахмутському та Авдіївському напрямках противник зосереджує зусилля на веденні наступальних дій. Здійснив обстріли з танків та всього спектру артилерії по районах населених пунктів Авдіївка, Андріївка, Бахмут, Бахмутське, Берхівка, Верхньокам’янське, Виїмка, Водяне, Григорівка, Кліщіївка, Красногорівка, Мар’їнка, Невельське, Первомайське, Роздолівка та Яковлівка.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог веде оборону. Зафіксовано обстріли районів населених пунктів Велика Новосілка, Времівка, Вугледар, Новопіль, Пречистівка і Шахтарське Донецької області та Гуляйполе, Зелений Гай, Дорожнянка, Оріхів, Полтавка, Степногірськ, Темирівка і Червоне на Запоріжжі.

На Криворізькому та Херсонському напрямках противник не припиняє артилерійських обстрілів позицій наших військ і населених пунктів на правому березі річки Дніпро. Задіяв ствольну та реактивну артилерію для обстрілів населених пунктів Антонівка, Берислав, Велетенські, Білозерка, Дніпровське, Дудчани, Качкарівка, Новоолександрівка, Понятівка, Станіслав, Токарівка, Широка Балка Херсонської області та міста Херсон, веде позиційну оборону. Ворог удосконалює логістичне забезпечення передових підрозділів та покращує фортифікаційне обладнання позицій на зазначених напрямках.

На тимчасово окупованій території АР Крим активно ведуться роботи з виготовлення залізобетонних конструкцій. Готову продукцію вивозять в напрямку міста Армянськ.

Медичному персоналу лікарень тимчасово окупованої Горлівки Донецької області окупаційна влада надала вказівку вилучати документи загиблих найманців приватної військової компанії “вагнер”, не проводити судмедекспертизу тіл та пакувати їх у санітарні мішки для транспортування. Пункт призначення наразі невідомий.

Авіація Сил оборони протягом минулої доби завдала 6 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника і по 2 позиціях зенітних ракетних комплексів.

Підрозділи українських ракетних військ і артилерії уразили 4 райони зосередження особового складу та озброєння та військової техніки, позицію протиповітряної оборони та ще один важливий об’єкт ворога.

 

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Російські військові завдали чергових масованих скоординованих ракетних ударів по критичній інфраструктурі України.

• Російські політики продовжують пропагувати відверто геноцидну риторику проти України.

• Кремль продовжує переслідувати свої максималістські цілі та, ймовірно, робить розпливчасті заяви про свої наміри з метою ввести в оману західні країни, щоб вони тиснули на Україну до переговорів.

• Російські джерела стверджують, що українські війська продовжували контрнаступальні дії на напрямках Кремінної та Сватового.

• Російські війська продовжували наступальні дії в районі Бахмута й Авдіївки.

• Російські війська продовжували оборонятися на східному (лівому) березі Дніпра в Херсонській області.

• Кремль продовжує криптомобілізацію за рахунок інших російських спецслужб.

• Російські війська й окупаційні чиновники продовжували примусово переселяти жителів і конфісковувати їхнє майно.

24.11.2022