271-й день війни Росії в Україні. Хроніка

19:21 На Кінбурнській косі – єдиній окупованій частині Миколаївської області – триває військова операція у режимі тиші. Про це в етері національного телемаратону розповіла начальниця об’єднаного пресцентру Сил оборони Півдня Наталія Гуменюк. Речниця зазначила: через те, що коса поєднана сушею із тимчасово окупованою територією, російські війська мають змогу доставляти туди боєприпаси та підтягувати резерви. Усе ж росіянам там буде важко втриматися через те, що терен із трьох сторін оточений водою. "У листопаді зазвичай там дуже сильно штормить. І втриматись там, навіть просто перебуваючи на місці, неможливо. Дуже потужні вітри, шторми. Змиває та зливає навіть природа ворога з цієї землі", – сказала Гуменюк. З її слів, деокупація Кінбурнської коси є важливою для того, щоб доєднати Миколаївський порт до "зернової угоди".

 

 

18:59 Олімпійський чемпіон, народний депутат Жан Беленюк написав заяву про вихід зі складу Національного олімпійського комітету через присутність у НОК понад двох десятків дискредитованих членів. Беленюк поширив пост українського футболіста Романа Зозулі, в котрому той згадав 22 скомпрометованих функціонерів-"олімпійців".

 

 

18:49 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

Противник продовжує збройну агресію проти нашої держави, не припиняє завдавати ударів по об’єктах промисловості. Намагається утримати тимчасово захоплені території, зосереджує зусилля на стримуванні дій Сил оборони, здійснює обладнання в інженерному відношенні лінії оборони, на окремих напрямках продовжує вести наступальні дії. Веде повітряну розвідку.

За поточну добу противник завдав 1 авіаційний, 2 ракетні удари та здійснив понад 10 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ вздовж лінії зіткнення.

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань не виявлено.

У прикордонних районах Брянської та Курської областей противник продовжує утримувати окремі підрозділи своїх військ.

На Слобожанському напрямку ворог здійснив обстріли в районах населених пунктів Ветеринарне, Стрілеча, Глибоке, Стариця, Огірцеве, Зарубинка, Амбарне та Дворічна Харківської області.

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник веде оборону, здійснив обстріли з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів, Котлярівка, Табаївка, Піщане і Крохмальне Харківської області; Новоселівське, Стельмахівка, Площанка і Макіївка на Луганщині та Ямполівка, Торське і Берестове Донецької області.

На Бахмутському на Авдіївському напрямках противник зосереджує основні зусилля на веденні наступальних дій.

На Новопавлівському напрямку противник веде активну оборону на захоплених рубежах. Проводить обстріли з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії обʼєктів в районах 21 населеного пункту. Серед них - Бахмут, Бахмутське, Білогорівка, Водяне, Вугледар, Соледар, Майорськ, Мар’їнка та Первомайське Донецької області.

На Запорізькому напрямку ворог обороняється. Здійснив обстріли наших позицій з мінометів, ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню. Від артилерійського вогню противника постраждали райони 9 населених пунктів.

На Криворізькому та Херсонському напрямках противник створює ешелоновану систему оборони, удосконалює фортифікаційне обладнання та логістичне забезпечення передових підрозділів, не припиняє артилерійські обстріли позицій наших військ і населених пунктів на правому березі річки Дніпро. Вів вогонь з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії по районах населених пунктів Осокорівка, Гаврилівка, Милове, Шляхове, Веселе, Висунці, Велетенське, Станіслав та Херсон.

На тимчасово окупованій території АР Крим тривають заходи прихованої мобілізації до лав російських окупаційних військ. Зокрема, в місті Сімферополь, 19 листопада поточного року, відбулась нарада за участі так званих керівників силових структур з представниками управління міста та головами селищних рад. Головним питанням цього збіговиська було невиконання визначених кількісних показників мобілізації.

З метою вирішення зазначеної проблеми, з 21 листопада 2022 року представники так званих військових комісаріатів та поліції на зазначеній тимчасово окупованій території розпочали вручення повісток під підпис.

Українська авіація протягом поточної доби завдала удару по району зосередження противника. Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони, в свою чергу, уразили пункт управління, склад паливно-мастильних матеріалів та район зосередження особового складу, озброєння та військової техніки.

 

 

17:47 Міністерство фінансів Норвегії затвердило угоду, котра передбачає надання Україні NOK2 млрд ($195,2 млн) на закупівлю майбутньої зими природного газу. Фінансування йтиме через Європейський банк реконструкції та розвитку. "У міру наближення зими в Україні Росія використовує енергію як зброю і завдає ударів по критично важливій інфраструктурі, намагаючись зламати спротив України. Дії Росії є серйозними порушеннями міжнародного права та завдають серйозних страждань народові України. Тому підтримка Норвегії в забезпеченні енергопостачання життєво важлива для України", – прокоментувала міністр закордонних справ Аннікен Гуйтфельдт.

 

 

17:02 Президент України Володимир Зеленський порівняв ракетні удари Росії по критичній інфраструктурі України із застосуванням зброї масового ураження. Про це голова держави сказав під час виступу на пленарному засіданні Парламентської асамблеї НАТО у Мадриді, заявивши, що росіяни хочуть знищити енергетичну інфраструктуру України, позбавити українців води та тепла у зимовий період. "Вони хочуть поставити життя мільйонів людей під пряму загрозу. Це рівнозначно застосуванню зброї масового ураження. Абсолютний злочин", – обурився Зеленський. Президент закликав країни-члени НАТО визнати Росію країною-спонсором тероризму на рівні парламентів – за прикладом Литви, Латвії, Естонії, Польщі та Чехії, передає УНІАН.

 

 

16:40 Унаслідок обстрілу росіянами Херсона загинула одна людина, а ще троє зазнали поранень, повідомив заступник керівника ОП Кирило Тимошенко. Як випливає зі знимок Андрія Дубчака, росіяни використали для обстрілу набої із флешетами.

 

 

 

16:29 Парламентська асамблея НАТО закликала створити спеціальний Міжнародний трибунал для засудження агресії Росії проти України, а також визнала РФ державою, що підтримує тероризм. Про це повідомив голова постійної делегації України в ПА НАТО, народний депутат від фракції "Слуга народу" Єгор Чернєв. "Парламентська асамблея НАТО закликала створити спеціальний Міжнародний трибунал щодо агресії Росії та визнала її державою-терористом", – заявив Чернєв, поінформувавши, що далі ця резолюція піде на адресу всіх парламентів Альянсу. Чернєв повідомив, що в документі було враховано побажання щодо збільшення постачання Україні озброєнь, розробки конкретних кроків щодо вступу Української держави в НАТО, створення механізму стягнення репарацій із РФ за завдані збитки. "Делегати особливо відзначили, що українська армія однозначно посилить НАТО, а тому членство України є бажаним та важливим і для самого альянсу", – додав Чернєв.

 

 

16:06 70,3% поляків вважає, що вибух ракети у селі Переводів не вплине на польсько-українські відносини. При тім 0,7% гадає, що трагедія "радше покращить", а 0,8% – "однозначно покращить" двосторонні реляції. Водночас 19,4% вважають, що відносини із Україною "радше погіршаться", і 1,2% – що "однозначно погіршаться", свідчить соціологічне опитування, замовлене RMF FM і Dziennik Gazeta Prawna.

 

 

15:49 Волонтери української зооорганізації UAnimals встановили у Нью-Йорку біля статуї розлюченого бика інсталяцію у вигляді російської ракети. Мета перформансу – привернути увагу до екоциду, котрий Росія вчиняє під час війни в Україні, розповів засновник організації UAnimals Олександр Тодарчук. "Цією акцією ми переосмислюємо зміст популярної статуї та показуємо, що розлютований бик може виявитись наляканою твариною, яка тікає від війни", – прокоментував Тодарчук.

 

 

 

15:24 Українські правоохоронці виявили у Херсоні чотири російські катівні. Російські воєнні злочинці розмістили їх у приміщеннях Херсонського ізолятора тимчасового тримання, слідчому ізоляторі та в одному з райвідділів поліції. У ході обшуків вилучено частини гумових кийків, дерев’яну биту, апарат, яким окупанти катували мирних мешканців струмом, лампу розжарювання та кулі зі стін, фрагмент металопластикової труби, кайданки та інші речі. 

 

 

15:08 Росія не виконує своїх зобов'язань у рамках домовленостей щодо Сирії, досягнутих у 2019 році, заявив нині президент Туреччини Реджеп Ердоган: «У нас була угода з росіянами у Сочі у 2019 році. Вони взяли на себе зобов'язання очистити від терористів північ Сирії. На жаль, незважаючи на те, що ми їм нагадували багато разів знову і знову, вони цього не зробили». Турецька армія вчора завдала серію авіаударів по північних районах Іраку та Сирії, що стало відповіддю на вибух терориста-смертника у Стамбулі. Авіаудари, які призвели до знищення майже сотні об'єктів у Сирії й Іраку, можуть стати підготовкою до проведення повноцінної наземної операції, повідомляють знайомі зі ситуацією джерела.

Ердоган попередив, що не має наміру повідомляти Путіна про будь-які дії на території Сирії, звідки Росія масово виводила солдатів і техніку після початку вторгнення в Україну, Туреччина сама вирішує, які кроки робити.

 

 

14:55 Міністр оборони Польщі Маріуш Блащак привітав рішення Німеччини розмістити додаткові пускові установки Patriot на території Польщі. Міноборони планує підсилити ними оборону повітряного простору поблизу кордону з Україною.

 

 

14:38 Люксембург передасть українському війську позашляховики HMMWV, повідомив міністр оборони Франсуа Бауш. "Це зміцнить Україну у здійсненні свого права на самооборону“, – прокоментував він.

 

 

13:31 Якщо влада Ірану почне постачати Росії балістичні ракети, то українській армії можуть передати високоточні балістичні ракети, заявив голова Ради з нацбезпеки Ізраїлю Еяль Хулата під час форуму в Бахрейні. Однак невідомо, чи йдеться про передачу Україні балістичних ракет саме ізраїльського виробництва.

 

 

13:04 Портал OSINT-досліджень Oryx, котрий займається підрахунком втрат військової техніки на війні Росії проти України на підставі фото- та відеоматеріалів із відкритих джерел, встановив, що російська армія втратила вже понад вісім тисяч одиниць техніки. Згідно з поточною статистикою, росіяни втратили 8044 машини – 1504 танки, 718 бойових броньованих машин, 1748 бойових машин піхоти, 154 реактивні системи залпового вогню, 80 зенітних ракетних комплексів. При тім 4927 одиниць російської техніки знищено, 2619 вдалося захопити Збройним Силам України, 300 покинули росіяни, 198 пошкоджено. Наголосимо, Oryx підраховує лише ті втрати, котрі вдалося зняти на камеру; реальні втрати російської армії є більшими.

 

 

12:56 Державний концерн "Укроборонпром" розпочав виробництво українських стрілен 152-го калібру. "Ось вони, 152 мм нашої української люті. Вже незабаром по всій лінії фронту. Ловіть привіти, окупанти! Привітів буде багато", – йдеться у повідомленні "Укроборонпрому".

 

 

12:34 Уряд Італії планує планує продовжити декрет про військові та цивільні поставки в Україну на 2023 рік, заявив міністр оборони Ґвідо Крозетто в інтерв’ю, нині опублікованому в Il Foglio. Італійський уряд може надсилати допомогу Україні, не просячи щоразу дозволу парламенту, на підставі документа, термін дії якого закінчується наприкінці року. Міністерство оборони незабаром запропонує продовжити дію цього заходу на весь 2023 рік. 

 

 

11:59 Президент України Володимир Зеленський привітав українців із Днем гідності та свободи.

 

#дослівно

 

"Ми відзначаємо сьогодні День Гідності та Свободи. Свято, яке показує, що для нас гідність і свобода – це свято. Відповідь на питання, хто такі українці і що для них головне".

Ці слова я казав на цьому ж місці у цей же день рівно один рік тому. Що відтоді змінилося? Чимало. В нашій країні, Європі й усьому світі. Але дещо лишається незмінним. Це відповідь на питання, хто такі українці і що для нас головне. Дві цінності, нерозривно сплетені, як правий і лівий береги Дніпра. Як синій і жовтий кольори. Як слова Чубинського й музика Вербицького. Як дві нитки візерунка на вишиванці, де зашифровано наш генетичний код. Це гідність і свобода.

Ми завжди про це пам’ятали й не маємо права забути. Завжди це цінували й не маємо страху захищати. Ми завжди знали, чого хочемо. А цього року всі дізналися, що ми можемо. Це побачили друзі й вороги. Союзники й партнери. Переконалися ми самі. Хтось – укотре. Дехто – вперше. Але всі разом ми довели й продовжуємо доводити, що гідність і свобода для нас – свято. Це залишилося незмінним. І всі побачили, на що здатні українці.

Усі побачили, які в нас захисники й захисниці. Як можна дати відсіч одній із найбільших армій світу й стати однією з найкращих армій світу. Хтось скаже: звучить гучно. Так.  Наше військо звучить гучно. І останні вісім років. І останні дев'ять місяців. Коли до загартованих бійців приєднуються музиканти, актори, олімпійські чемпіони, айтівці, науковці, бізнесмени. Сотні тисяч українців, які не сіли в літак, а стали в чергу до військкомату. І пліч-о-пліч стали на захист нашої мрії. Навіки вільної України.

І всі побачили, на що здатні наші цивільні. Всі побачили, які в нас громадяни! Як можна ставати живою стіною на шляху військових колон окупанта, голіруч спиняти й розвертати ворожі танки й БТРи. Попри постріли та шумові гранати виходити на мітинги в окупації. Берегти український прапор і дочекатися ЗСУ. Затопити своє село, щоб не дати оркам проходу на Київ. Збити російський безпілотник банкою консервації. Дати окупантам насіння, щоб на місці, де вони згинуть, соняшники проросли.

І всі побачили, які в нас лікарі, пожежники, рятувальники, залізничники, енергетики, фермери. Як можна бути на чергуванні кілька тижнів поспіль. Витягати з поля бою десятки поранених. Оперувати під бомбами й кулями. Під бомбами й кулями провести посівну та зібрати врожай. Читати лекції студентам онлайн, в окопі. Отримати диплом бакалавра онлайн, в окопі.

Усі побачили, які в нас волонтери й небайдужі люди. Як можна за лічені години зібрати на безпілотники, швидкі, оптику, на тепловізори. Як дістати все. Купити все. Привезти все. А потім дістати, купити й привезти знову, бо це було не все. І в кожному селі варили борщі в банках і закривали тушкованку на фронт, бо ми згоріли б від сорому, якби наші воїни їли прострочені пайки, як орки.

Ми готові віддати останнє, щоб український воїн виглядав гідно. Воював гідно. Перемагав гідно. І всі побачили, який у нас бізнес. Не олігархи, а сучасний, креативний, людяний і відповідальний бізнес. Як можна свій офіс, готель чи спортзал перетворити на прихисток для переселенців. Як бренди модного взуття шиють армійські черевики. Дизайнери жіночих суконь – бронежилети. Виробник садових меблів виготовляє їжаки. Зіркова модель готує їжу для бійців і біженців. Телеведуча робить «Бандера-смузі». Доктор наук сортує «гуманітарку» в Польщі. А оперний співак евакуює на своєму авто сотні людей.

Всі побачили, які в нас діти. Як вони відмовляються від смартфонів і гаджетів, щоб передати кошти на армію. Як миють машини та продають малюнки, збираючи на ЗСУ. Як хлопчик втікає з дому, щоб записатись у ТрО. Як дівчинка з простріленими ногами 15 кілометрів веде авто, щоб вивезти чотирьох поранених дорослих.

Усі побачили, який у нас народ! Готові віддати останнє. Готові стояти до останнього. Не втратили гідності. Мужності. Віри в себе. І об’єдналися. Щоб не втратити волю. Не втратити незалежність. Не втратити Україну.

Можемо залишитися без грошей. Без бензину. Без гарячої води. Без світла. Але не без волі. І це залишається незмінним.

Так, ми заплатили й продовжуємо платити за свободу дуже велику ціну. І ніколи не забудемо всіх, хто віддав за Україну своє життя. І ніколи не пробачимо всім, хто позбавив їх життя й хотів позбавити нас волі. Але головне, що це нікому не вдалось і ніколи не вдасться.

Ці слова я казав на цьому ж місці у цей же день рівно один рік тому. Що відтоді змінилося? Чимало. На нашій землі з’явилися воронки. У наших містах і селах – блокпости та їжаки. На наших вулицях буває темно. У наших домівках буває холодно. Змін багато, але вони не змінили найголовнішого. Бо найголовніше – не ззовні, а всередині. І це залишається незмінним. І тому ми витримаємо. Ми вистоїмо.

Всі. Різні. Але українці й українки. Захисники й захисниці. Всі, xто знає: треба бути гідним, а не здаватися. Бо здаватись українці не звикли. Тому що мають гідність. А тому – свободу!

Це залишається незмінним. Ми все подолаємо. Пересилимо. Переживемо. Переможемо!

І в День Гідності та Свободи зберемось на майдані Незалежності. Там, де завжди захищали гідність і свободу. На граніті, на барикадах під час Помаранчевої революції та Революції Гідності. Там, де ми відзначали 30-річчя незалежності України. І там, де ми відзначимо День Перемоги України. У мирному Києві, у мирній Україні я скажу про важливе. Про головне. Те, що лишилося незмінним. І залишиться незмінним.

 

Президент України Володимир Зеленський

 

 

11:34 У Кременчуці за рішенням міськради цивілізовано демонтували пам'ятник Алєксандру Пушкіну. Постамент із бюстом стояв на бульварі Пушкіна, який перейменували на бульвар Українського Відродження.

 

 

 

10:47 Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив, що недавній обстріл Запорізької АЕС був "одним із найбільш інтенсивних" за всі місяці. А вибухи пролунали впритул до реакторів. "Обстріли були небезпечно близькими. Ми говоримо про метри, а не про кілометри", – заявив Гроссі. При тім він не став покладати відповідальність за провокації на росіян, використавши фразу: "Хто б не обстрілював Запорізьку АЕС, він іде на великі ризики". Гендиректор МАГАТЕ вважає недавні вибухи "тривожним дзвіночком". "Нам пощастило, що потенційно серйозного ядерного інциденту не відбулося. Наступного разу ми можемо не бути такими щасливими. Маємо зробити все, що є в наших силах, щоб такого наступного разу не було", – заявив Гроссі.

 

 

10:39 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Протягом минулих семи днів тривають інтенсивні артилерійські перестрілки навколо Сватівського напрямку в Луганській області на північному сході України.  Як і на інших ділянках фронту, російські війська продовжують віддавати перевагу спорудженню оборонних позицій, майже напевно частково укомплектованих погано підготовленими мобілізованими резервістами.

Оскільки південно-західна лінія російського фронту на східному березі Дніпра стала більш захищеною, Сватівський напрямок, ймовірно, став більш вразливим оперативним флангом російських військ.

Оскільки Сватове є важливим населеним пунктом Луганської області, російські лідери, найімовірніше, вважатимуть утримання контролю над ним своїм політичним пріоритетом. Однак командири, ймовірно, роблять спробу впоратися з військовими реаліями утримання надійної оборони, одночасно намагаючись забезпечити ресурсами наступальні операції південніше Донецька. Як оборонні, так і наступальні можливості Росії продовжують обмежуватися гострим браком боєприпасів та кваліфікованого персоналу.

 

 

10:08 В окупованій росіянами Макіївці, що в Донецькій області, зайнялися цистерни і стаціонарні ємності на території нафтобази. Причина – "влучання вибухонебезпечного предмета".

 

 

09:35 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 84 600 (+390) осіб,

танків – 2892 (+6) од.,

бойових броньованих машин – 5822 (+5) од.,

артилерійських систем – 1870 (+2) од.,

РСЗВ – 393 (+0) од.,

засобів ППО – 209 (+0) од.,

літаків – 278 (+0) од.,

гелікоптерів – 261 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1537 (+0) од.,

крилатих ракет – 480 (+0) од.

кораблів /катерів – 16 (+0) од.,

автомобільної техніки – 4378 (+7) од.,

спеціальної техніки – 161 (+0) од.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

84,6% танків (з них 0,9% за минулий тиждень),

33,6% бойових броньованих машин (з них 0,3% за минулий тиждень),

73,0% автомобільної техніки (з них 0,5% за минулий тиждень),

60,7% артилерійських систем (з них 0,6% за минулий тиждень),

35,3% РСЗВ (з них 0% за минулий тиждень),

22,3% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

29,3% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень),

14,9% засобів ППО (з них 0,2% за минулий тиждень).

 

 

 

07:29 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Противник намагається утримати тимчасово захоплені території, зосереджує зусилля на стримуванні дій підрозділів Сил оборони України, на окремих напрямках продовжує вести наступальні дії.

За минулу добу наші воїни відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Бахмут, Білогорівка, Курдюмівка, Мар’їнка, Новомихайлівка, Первомайське, Підгородне, Спірне, Стельмахівка та Яковлівка Донецької області.

За минулу добу ворог завдав 2 ракетних удари та здійснив понад 60 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Російських ракетних ударів зазнали об’єкти цивільної інфраструктури міста Куп’янськ Харківської області.

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено.

На Слобожанському напрямку у прикордонних районах Бєлгородської області визначеними підрозділами противник продовжує виконувати завдання з прикриття російсько-українського кордону, проведення демонстраційних і провокаційних дій. Здійснив мінометні обстріли в районах населених пунктів Амбарне, Бочкове, Ветеринарне, Огірцеве та Стариця Харківської області.

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник веде оборону на зайнятих раніше рубежах. Зафіксовано артилерійські обстріли, зокрема, в районах населених пунктів Крохмальне і Табаївка Харківської області; Макіївка, Невське, Новоселівське, Площанка і Стельмахівка на Луганщині та Берестове Донецької області.

На Бахмутському та Авдіївському напрямках противник зосереджує основні зусилля на веденні наступальних дій. Проводить обстріли з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Андріївка, Бахмут, Бахмутське, Білогорівка, Верхньокам’янське, Веселе, Кліщіївка, Курдюмівка, Красногорівка, Мар’їнка, Новомихайлівка, Озарянівка, Опитне, Первомайське, Роздолівка, Соледар, Спірне та Яковлівка на Донеччині.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог веде оборону. Від артилерійського вогню противника постраждали райони населених пунктів Богоявленка, Времівка, Вугледар, Золота Нива і Пречистівка Донецької області; Дорожнянка, Залізничне, Малинівка, Оріхів, Степове і Чарівне Запорізької області та місто Нікополь на Дніпропетровщині.

На Криворізькому та Херсонському напрямках противник веде позиційну оборону, удосконалює фортифікаційне обладнання та логістичне забезпечення передових підрозділів. Для уточнення позицій наших військ та коригування вогню артилерії веде повітряну розвідку БпЛА. Вів вогонь зі ствольної та реактивної артилерії по районах населених пунктів Веселе, Висунці, Клапая та міста Херсон.

В населеному пункті Любимівка тимчасово зайнятої території Херсонської області окупанти, під виглядом пошуку диверсійно-розвідувальних груп, незаконно проникають у приватні будинки та грабують майно місцевих мешканців.

Підтверджено ураження колони російських окупаційних військ в районі населеного пункту Сиротине Луганської області. Інформація щодо втрат противника уточнюється.

На тимчасово зайнятих територіях Луганської області тривають заходи примусового переселення місцевих жителів. Зокрема, до міста Луганськ примусово переміщено мешканців Біловодська.

Авіація Сил оборони протягом поточної доби завдала по ворогу 6 ударів: 3 по районах зосередження окупантів та 3  по позиціях його зенітних ракетних комплексів.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони за поточну добу уразили 2 пункти управління, склад боєприпасів, 5 районів зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та 2 інші важливі об’єкти противника.

 

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Головне управління військової розвідки України повідомило 20 листопада, що російські спецслужби планують напади під чужими прапорами на білоруські об'єкти критичної інфраструктури з метою тиску на білоруських військових для вступу у війну в Україні. Український Генеральний штаб додав, що українські офіційні особи не спостерігали формування жодних білоруських штурмових груп. ISW продовжує оцінювати як малоймовірне вторгнення білоруських сил в Україну.

• Російські та українські джерела повідомили, що 20 листопада тривають бої вздовж лінії СватовеКремінна. Російські джерела зазначили, що погіршення погодних умов впливає на бойові дії.

• Український військовий посадовець заявив, що українські сили звільнили 12 населених пунктів у Луганській області з початку східного контрнаступу.

• Міністерство оборони Росії заявило, що завдало удару по зосередженню українських військ у районі Новоселівського Луганської області. Раніше МО Росії заявляло, що відбило українські атаки на населений пункт, і ця заява може свідчити про те, що українські війська просунулися до населеного пункту.

 

ISW обговорює зростання впливу спільноти мілблогерів (військовий кореспондент або воєнкор) у Росії, незважаючи на її все більш критичні коментарі щодо ведення війни. Повідомляється, що спільнота мілблогерів складається з понад 500 незалежних авторів і стала авторитетним голосом щодо російської війни. [1] Спільнота зберігає сильно провоєнні та російські націоналістичні погляди та пов’язана з відомими російськими націоналістичними ідеологами. Тісні стосунки мілблогерів зі збройними силами – чи то збройними силами Росії, чеченськими спецпідрозділами, найманцями "Групи Ваґнера" чи маріонетковими формуваннями – дали цій спільноті авторитетніший голос у російському інформаційному просторі, ніж міністерству оборони Росії. Російський президент Путін захищав мілблогерів від атак міністерства оборони та захищав їхню незалежність, незважаючи на посилення утисків і цензури по всій Росії.

Кремль дозволив постійно зростаючій неформальній спільноті мілблогерів отримати квазіофіційну, але незалежну позицію, незважаючи на посилення внутрішніх репресій і цензури. Кремль історично оприлюднював свій державний наратив через російські федеральні ЗМІ, телебачення та друковані ЗМІ, але дозволив дуже індивідуалістичній і часто критичній спільноті мілблогерів висунути власні наративи щодо цієї війни. Спільнота мілблогерів складається з широкого кола персонажів, починаючи від тих, хто підтримує Кремль і водночас критикує російське військове командування, до тих, хто прямо звинувачує президента Росії Путіна у послідовних військових невдачах Росії в Україні. Те, що Кремль терпить спільноту міблогерів, дивує, враховуючи його цензуру інших більш традиційних ЗМІ, в тім числі опозиційних і іноземних ЗМІ.

Російські мілблогери – це не просто фани війни – вони постають як група з особливим голосом у Росії. Мілблогери пропонують дуже неформальну платформу, яка різко відрізняється від структурованої презентації війни російського міноборони. Мілблогери переважно публікують власноруч створений контент на російських платформах соціальних медіа, таких як Telegram, VK і RuTube, у невимушеній та доступній формі. Більшість відомих мілблогерів або працюють на передовій, або мають джерела в російських військових структурах, що дозволяє їм формувати оцінки на основі розповідей з перших рук, незалежно від інформації міністерства оборони та цензури.

Однак мілблогери не повністю відокремлені від російського уряду. Російське розслідувальне видання The Bell, наприклад, виявило, що творець одного з найвпливовіших російських Telegram-каналів Рибарь є колишнім співробітником пресслужби міноборони Росії. Інші мілблогери є кореспондентами російських державних ЗМІ, таких як «Комсомольская правда», «Ріа» та «РіаФан», де вони продовжують висвітлювати війну вкрай впевнено та навіть пропонують рекомендації щодо покращення проведення російської військової кампанії. Деякі маріонеткові чиновники з окупованих Донецької та Луганської областей також працюють як мілблогери, оскільки вони висловлюють свою думку, діляться аналітикою інших мілблогерів, поширюють кадри з передової незалежно від Кремля і часто суперечать офіційній лінії МО та Кремля.

Вибрані мілблогери зараз обіймають офіційні посади в Кремлі. Путін просував деяких відомих мілблогерів із великою кількістю послідовників, щоб охопити націоналістичну групу, до якої вони звертаються, і, найголовніше, щоб запобігти повороту цієї групи проти путінізму. Путін, наприклад, призначив відомого російського мілблогера та кореспондента «Комсомольской правды» Сашу Коца у склад російської ради з прав людини. Путін особисто зустрівся з деякими російськими мілблогерами та запросив їх взяти участь у його промові про анексію 30 вересня. Однак взаємодія Путіна з цими мілблогерами не пом’якшила їхніх коментарів щодо війни. Вони продовжують критикувати російські військові зусилля й особливо російське міноборони, навіть коли Путін їх захищає та просуває.

Деякі російські мілблогери мають тісні зв’язки з відомими націоналістичними ідеологами. Націоналіст і колишній депутат Держдуми РФ Захар Прілєпін (відомий створенням добровольчого батальйону в окупованій Донецькій області 2017 року) і засновник сучасної Націонал-більшовицької партії Едуарда Лімонова, як повідомляється, прославляв російського мілблогера Семена Пегова (відомого під псевдонімом Wargonzo). Мілблогери також ведуть подкасти з широко відомими російськими неонаціоналістами, такими як Алєксандр Дуґін та радянський телеведучий часів перебудови Алєксандр Любимов. Приналежність мілблогерів і взаємне просування з цими діячами сприяють максималістській меті повного панування Росії в Україні в інформаційному просторі. Дуґін навіть прямо звинуватив Путіна у військових невдачах Росії після виходу росіян з міста Херсона, фактично критикуючи Путіна за те, що він не в повній мірі сприйняв ідеологію російського націоналізму.

Путін, ймовірно, заблокував спроби міноборони провести чистку або іншим чином контролювати мілблогерів. 14 жовтня ISW повідомила, що невідомі високопосадовці російського міноборони намагалися притягнути до кримінальної відповідальності найвідоміших мілблогерів. Російські мілблогери публічно критикували міноборони Росії за спробу цензури, продовжували звичайне висвітлення війни та не повідомляли про кримінальні звинувачення. Раніше невідомі російські чиновники атакували російських мілблогерів, звинувачуючи їх у розголошенні позицій Росії українським силам. Однак Путін, очевидно, підтримав мілблогерів, нещодавно прокоментувавши важливість прозорості та точності у звітах про війну  коментар, який міг бути спрямований лише на висвітлення мілблогерів.

Відомість спільноти мілблогерів, ймовірно, є прямим результатом нездатності Кремля створити ефективну присутність у Telegram через загальну нездатність Путіна підготувати свій народ до серйозної та тривалої війни. Російський медіастатистичний центр Brand Analytics зазначив, що з початку війни 24 лютого до 1 жовтня кількість російських блогерів у Telegram зросла на 58%, а використання заборонених західних соціальних мереж, таких як Instagram і Twitter, помітно скоротилося. Telegram також має найвищий відсоток збільшення щоденної публікації контенту (23%) порівняно з іншими російськими соціальними мережами за цей період. Bell зазначив, що кількість читачів Рибаря різко зросла у вересні та жовтні до понад мільйона підписників на тлі часткової мобілізації та початку українських контрнаступів на сході та півдні. Зростання популярності Telegram і випадок Рибаря демонструють недовіру росіян до офіційних наративів Кремля та пошук точнішого звітування. Український уряд, варто зазначити, дотримувався протилежного підходу. Замість того, щоб намагатися централізувати висвітлення війни, Київ доручив усім регіональним чиновникам запустити офіційні Telegram-канали для надання інформації про війну в режимі реального часу.

Кремль намагається наслідувати успіх російських провоєнних силовиків в інтернеті. Чеченський лідер і силовик Рамзан Кадиров є російським мілблогером з найбільшою кількістю підписок на Telegram  понад три мільйони. Telegram-канал Кадирова дуже нагадує формат інших мілблогерів і містить відеовисловлювання Кадирова, кадри бойових дій і невідфільтровану думку про хід «спецвійськової операції». Канал Кадирова, однак, має більш послідовний наратив, ніж індивідуальний мілблогерів, враховуючи його особисті інтереси в просуванні своїх військ. Мілблогери, афілійовані з Wagner Group, також пропагують найманство за рахунок критики російського Міноборони та традиційних сил. З іншого боку, відомі кремлівські пропагандисти державного телебачення Владімір Соловйов і Марґаріта Симонян мають лише 1,4 мільйона та 500 тис. підписників у Telegram відповідно, і вони почали повторювати критику деяких російських мілблогерів у своїх каналах Telegram.

Путін продовжує посилювати підтримку незалежності репортажів мілблогерів, навіть коли він посилює зусилля з мобілізації російського населення на війну. Ці два явища майже напевно пов’язані. Путін, ймовірно, визнає, що Кремль і особливо міноборони втратили будь-яку довіру багатьох росіян до правдивості своїх заяв, тому має необхідність покладатися на такі голоси, які про-військові росіяни вважають достовірними, щоб зберегти підтримку зростаючих жертв, яких він вимагає. Захист Путіним критики мілблогерів на адресу обраних ним посадовців є дивовижним. Це свідчить про те, що він розглядає збереження підтримки принаймні якогось помітного сегменту російського населення як центр тяжіння для військових зусиль, якщо не для виживання свого режиму, і що він готовий витримати критику з боку групи, яку він сприймає як лояльну, щоб забезпечити цей центр тяжіння. Чи залишаться мілблогери лояльними до Путіна і військових зусиль, якщо російські військові продовжуватимуть боротися і зазнаватимуть невдач? Як відреагує Путін, якщо вони цього не зроблять? Ці питання можуть стати важливими в міру того, як Путін збільшує свої вимоги до населення, яке не бажає забезпечувати гарматне м'ясо для війни, що зазнає невдачі.

 

21.11.2022