270-й день війни Росії в Україні. Хроніка

21:03 Унаслідок російських обстрілів на Запорізькій атомній електростанції пошкоджено естакади зв‘язку зі спецкорпусами, баки запасу хімобессоленої води, система продувки парогенераторів, допоміжні системи одного з двох загальностанційних дизелів та інше обладнання інфраструктури станції. Також зафіксовано влучання в районі підстанції "Райдуга". "Характер та перелік пошкодженого обладнання ЗАЕС свідчить про те, що рашисти цілили та вивели з ладу саме ту інфраструктуру, яка була необхідна для запуску енергоблоків 5 та 6 і відновлення виробництва електроенергії Запорізькою АЕС для потреб України", – заявили в "Енергоатомі".

 

 

20:41 З початку повномасштабного вторгнення Росія випустила проти України понад 4700 ракет, повідомив Президент Володимир Зеленський у зверненні до учасників Міжнародної організації франкофонії.

 

 

 

18:41 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

За поточну добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області та Спірне, Яковлівка, Бахмутське, Бахмут, Опитне і Кліщіївка Донецької області.

За поточну добу противник завдав 2 ракетних удари по цивільній інфраструктурі міста Куп'янськ та здійснив близько 10 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ вздовж лінії зіткнення.

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках обстановка залишається без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань не виявлено.

Республіка білорусь і надалі підтримує збройну агресію російської федерації проти України, надаючи їй інфраструктуру, територію та повітряний простір. Літаки повітряно-космічних сил збройних сил російської федерації майже щоденно здійснюють польоти в повітряному просторі республіки білорусь. Літак Міг-31К, який підіймається з аеродрому Мачулищі, є носієм гіперзвукових ракет “Кинжал”, що здатні вражати об’єкти на всій території України. Саме через це ми вимушені так часто оголошувати повітряну тривогу у всіх областях нашої держави.

У прикордонних районах Брянської та Курської областей окупанти продовжують утримувати окремі підрозділи своїх військ.

На Слобожанському напрямку ворог здійснив обстріли по районах населених пунктів Дворічна, Огірцеве, Стрілеча, Стариця та Чайківка Харківської області.

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник веде оборону на захоплених рубежах, здійснює обстріли з мінометів, ствольної та реактивної артилерії, зокрема в районах населених пунктів Крохмальне і Табаївка Харківської області; Новоселівське, Макіївка, Площанка і Невське на Луганщині та Берестове Донецької області.

На Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках противник зосереджує основні зусилля на веденні наступальних дій. Проводить обстріли з танків та всього спектру артилерії в районах населених пунктів Андріївка, Бахмут, Бахмутське, Білогорівка, Верхньокам’янське, Веселе, Времівка, Вугледар, Кліщіївка, Майорськ, Опитне, Роздолівка, Парасковіївка, Соледар, Спірне та Яковлівка Донецької області.

На Запорізькому напрямку окупанти обороняються. Від артилерійського вогню противника постраждали райони населених пунктів Вищетарасівка, Гуляйполе, Дорожнянка, Залізничне, Новопіль, Оріхів та Червоне Запорізької області.

На Криворізькому та Херсонському напрямках противник веде позиційну оборону, удосконалює фортифікаційне обладнання. Вів вогонь з танків, ствольної та реактивної артилерії по районах населених пунктів Антонівка, Велетенське, Новокаїри, Новотягинка, Понятівка, Токарівка та міста Херсон.

В Каховському районі російські окупанти продовжують займатися мародерством та грабунками. Місцевих жителів позбавляють особистих автомобілів, мотоциклів та, навіть, велосипедів.

Противник продовжує зазнавати втрат. Так, до міської лікарні Скадовська, що на Херсонщині, привезли близько 100 поранених військовослужбовців російських окупаційних військ.

За уточненою інформацією, підтверджено вогневе ураження по місцях зосередження живої сили противника 19 листопада. У районах населених пунктів Пологи, Камʼянка, Михайлівка (Василівського району) та Енергодар Запорізької області загарбники втратили понад 100 осіб пораненими. Також ліквідовано близько 20 одиниць військової техніки різних типів та 2 склади боєприпасів. Крім того, знищено колону ворожої техніки поблизу населеного пункту Сиротине Луганської області.

Українська авіація протягом поточної доби завдала по ворогу 6 ударів: 3 – по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та 3 – по позиціях зенітних ракетних комплексів.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони у цей же час уразили 2 пункти управління, склад боєприпасів, район зосередження особового складу та ОВТ і 2 інші важливі об’єкти окупантів.

 

17:09 Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець назвав "вкидом" твердження росіян про масову страту полонених солдат ЗС РФ українськими військовослужбовцями під час боїв у селі Макіївка на Луганщині. Омбудсмен наголосив, що відео, котре тиражує російська пропаґанда, підтверджує законність дій українських вояків. "З окремих шматків відео про інцидент з російськими військовими на Луганщині можна зробити висновок, що скориставшись інсценуванням здачі в полон, росіяни вчинили воєнний злочин – відкрили вогонь на ураження військових Збройних Сил України. У такому випадку особи з-поміж російських військовослужбовців не можуть вважатися військовополоненим, а є такими, що ведуть бій і вчиняють віроломство. Вогонь у відповідь не є воєнним злочином. Навпаки – ті, хто хочуть скористатися захистом міжнародного права для вбивства, повинні бути покараними", – обурився Лубінець. Росія закидає українським солдатам страту російських полонених на підставі двох відеороликів: на першому записі видно кільканадцять військовиків РФ, котрі лежать ниць на сільському подвір'ї, але вкінці у кадрі з'являється російський солдат зі зведеним автоматом – і запис уривається; на іншому шматку, записаному з дрона, цих солдатів видно мертвими.

 

 

17:41 Україна може вступити до ЄС навіть без завершення війни, заявила віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина, відповідаючи на запитання журналістів на марґінесі Галіфакської безпекової конференції: "Я не буду робити жодних прогнозів щодо часу, але коли йдеться про членство, то динаміка війни не буде вирішальним фактором. Ми можемо вступити в ЄС навіть у разі, якщо війна не буде остаточно завершена".

 

 

16:33 Починаючи з минулого понеділка, 14 листопада, країни Європейського Союзу, за даними Aggregated Gas Storage Inventory, почали нетто-відбір газу зі сховищ. Заповнення сховищ від максимуму 95,5% зменшилося на кінець тижня до 95,3%. Поточні запаси газу (1065 ТВт-год в перерахунку на енергію) становлять 28,2% торішнього споживання. Українські запаси, за даними AGSI, становлять 103 ТВт-год (сховища заповнені на 32%), що становить 40% споживання за 2021 рік.

 

 

15:47 Допомога Україні в боротьбі проти російського вторгнення є "інвестицією в нашу власну безпеку", а неспроможність допомогти Україні забезпечити власне майбутнє може призвести до "світу тиранії та безладу"; війна, яку Російська Федерація веде проти України, стосується всього демократичного світу та може підірвати стабільність та процвітання Північної Америки та Європи, а її результат може визначити курс світової безпеки у цьому столітті, заявив міністр оборони США Ллойд Остін, виступаючи на безпековому форумі в Канаді. Він назвав чотири причини, чому Україна важлива для всього демократичного світу:

"По-перше, путінська війна з вибору є безпосередньою загрозою для безпеки в Європі.

По-друге, російська агресія є ясним викликом для наших європейських союзників.

По-третє, російська відверта жорстокість є прямим нападом на наші спільні цінності та верховенство права.

І, нарешті, російське вторгнення націлено проти міжнародного порядку, що заснований на правилах, які гарантують безпеку для всіх нас.

Росія не лише веде агресивну війну. Вона також навмисно нападає на цивільні об’єкти та цивільну інфраструктуру без жодної військової мети. Це не проколи чи винятки з правил – це звірства".

 

 

14:58 До України прибув міністр оборони Нової Зеландії Піні Генаре. Олексій Резніков висловив колезі подяку за чітку позицію щодо підтримки України, а також за активну участь у підготовці українських військовослужбовців. Представники іноземної делегації висловили беззастережну підтримку народу України у боротьбі з державою-окупантом. "Ми підтримуємо Україну, застосовуємо санкційний тиск на Росію і віримо у вашу перемогу. Ви є вільним народом!" – сказав Піні Генаре.

 

 

 

14:39 Стало відомо, повідомляє Головне управління розвідки Міністерства оборони України, що російські спецслужби запланували здійснити найближчим часом на території Білорусі низку терактів – штучно спровокованих техногенних катастроф на об’єктах критичної інфраструктури. Місце проведення імовірних «інцидентів» – території, що межують з кордонами країн ЄС та України. Одна з головних цілей – білоруська атомна електростанція «Островець». Розробкою та реалізацією операції займаються російські спецслужби, білоруський КДБ просто поставлено до відома. Відповідальними за теракти традиційно призначать громадян країн НАТО й України, які начебто будуть перевдягнені у білоруську військову форму. Мета операції – створити необхідну для кремля суспільну думку в білоруському суспільстві, щоб втягнути білоруську армію у війну з Україною. Підрозділи білоруських КДБ, МВС та прикордонних військ уже приведено в стан підвищеної бойової готовності.

 

 

13:52 Учора ввечері та сьогодні вранці Запорізька атомна електростанція зазнала обстрілів. Як повідомляє Міжнародна аґенція з атомної енергії, вибухи пролунали і довкола АЕС, і на території самої станції. Частину будівель, систем і устаткування на самому майданчику ЗАЕС пошкоджено. Згідно з попереднім висновком, поламки не є критичними для безпеки. 

 

 

13:19 Франція передала українським силам дві батареї ЗРК Crotale та дві реактивні системи залпового вогню LRU. Про це повідомив міністр оборони Франції Себастьян Лекорню в інтерв’ю виданню Le Journal du Dimanche. “Так, дві батареї ракет Crotale. Але ми також вивчаємо український запит на радари, тому що виявлення ударів є критично важливими“, – сказав голова міноборони Франції. РСЗВ LRU є європейським варіантом M270A1. Пускові установки оснащені європейською системою управління вогнем (EFCS), розробленою Airbus Defense and Space, тлумачить портал "Мілітарний".

 

 

12:26 Фахівці завершили обстеження місця вибуху ракети в польському селі Переводів, повідомляє РАР. Станом на нинішній ранок поліцейські припинили охорону місця вибуху, слідчих та експертів теж нема.

 

 

12:03 Кабінет Міністрів України розпочинає добровільну евакуацію із південних регіонів України, котрі постраждали внаслідок російської окупації. Про це під час брифінгу у Миколаєві оголосила віцепрем’єрка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук. "Добровільна евакуація з деокупованих територій півдня України вже розпочинається, держава бере на себе всі витрати та відповідальність, пов’язані з цим процесом. Тобто йдеться про те, що кожен за бажання може виїхати в більш безпечні регіони, а держава забезпечить їх доставку, проживання, медичне забезпечення і таке інше", – поінформувала вона. "Наше завдання – дійти до кожного, запропонувати їм виїхати через Миколаїв або Кривий Ріг у західні області. У нас є на це кошти, є розуміння і найголовніше – досвід. Бо ми вже це робили на Харківщині, Донеччині тощо", – додала Верещук.

 

 

11:00 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 84 210 (+330) осіб,

танків – 2886 (+1) од.,

бойових броньованих машин – 5817 (+2) од.,

артилерійських систем – 1868 (+1) од.,

РСЗВ – 393 (+0) од.,

засобів ППО – 209 (+0) од.,

літаків – 278 (+0) од.,

гелікоптерів – 261 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1537 (+1) од.,

крилатих ракет – 480 (+0) од.

кораблів /катерів – 16 (+0) од.,

автомобільної техніки – 4371 (+3) од.,

спеціальної техніки – 161 (+0) од.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

84,5% танків (з них 1,1% за минулий тиждень),

33,5% бойових броньованих машин (з них 0,4% за минулий тиждень),

72,9% автомобільної техніки (з них 0,9% за минулий тиждень),

60,6% артилерійських систем (з них 0,9% за минулий тиждень),

35,3% РСЗВ (з них 0% за минулий тиждень),

22,3% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

29,3% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень),

14,9% засобів ППО (з них 0,2% за минулий тиждень).

 

 

10:04 Росія уклала угоду з Іраном про початок виробництва на своїй території дронів, повідомляє The Washington Post із посиланням на дані розвідки США і трьох посадовців. Російські й іранські офіційні особи завершили угоду під час зустрічі в Ірані на початку листопада, виробництво може розпочатися протягом найближчих місяців. Придбавши власну складальну лінію, Росія різко збільшить свої запаси відносно недорогих, але дуже руйнівних систем озброєнь. Домовленість також передбачає суттєві економічні та політичні вигоди для Ірану, який сподівається уникнути нових санкцій, якщо безпілотники збиратимуть у Росії.

За словами представників розвідки США, із серпня Росія використала проти України понад 400 бойових безпілотників іранського виробництва, багато – для ударів по об'єктах цивільної інфраструктури.

 

 

09:14 Спільний координаційний центр поновив у суботу навігаційні інструкції у зв'язку з продовженням "зернової угоди" до 18 березня 2023 року. Нова інструкція, видана турецькою владою, набула чинності 19 листопада і діятиме до 18 березня 2023 року.

Загальний тоннаж зерна й іншої агропродукції, експортованих із трьох українських портів, становить 11,5 млн тонн.

Вчора з українських портів вийшли п'ять суховантажних суден з 244 143 тоннами зерна та іншого продовольства в рамках ініціативи. Два судна Captain Adams (62 тис. тонн кукурудзи) та Tasos (65 тис. тонн пшениці) прямують до Республіки Корея. Судно Panagia Kanala доставить до Бельгії 44,9 тис. тонн ріпаку. Суховантаж Odysseus N перевезе до Китаю 62 843 тонни соняшникового шроту. Судно Annabella переправить до Єгипту 9,4 тис. тонн соєвих бобів.

70 суден очікують дозволу зайти у порти України, а 26 завантажених суден готуються до огляду в турецьких територіальних водах.

 

 

09:07 У всіх регіонах України нині з 8-ї години до кінця доби будуть застосовуватися планові відключення, додаткових аварійних відключень не прогнозують, повідомили в "Укренерго", зазначивши, що вже вдалося дещо пом’якшити обмеження споживання.

 

 

09:00 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Нещодавній відхід російських військ із західних районів Херсона був проведений у відносно доброму порядку порівняно з попередніми великими відступами російських військ під час війни.

Під час відступу втрати техніки, найімовірніше, обчислювалися десятками, а не сотнями, водночас значну частину залишеної техніки російські сили успішно знищили, щоб уникнути її використання Україною.

Цей відносний успіх, ймовірно, частково пояснюється більш ефективним єдиним оперативним командуванням під керівництвом генерала Серґєя Суровікіна. Однак сили залишаються роз'єднаними через погане керівництво молодшого і середнього рівня та культуру приховування. Наприклад, за останні місяці дві роти, підпорядковані Східному військовому округу, втекли після вбивства їхнього командира. Інші офіцери, ймовірно, збрехали, намагаючись приховати інцидент.

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Противник продовжує збройну агресію проти нашої держави та не припиняє завдавати ударів по об’єктах промисловості. Зосереджує зусилля на стримуванні дій Сил оборони, здійснює обладнання в інженерному відношенні лінії оборони. На окремих напрямках продовжує вести наступальні дії.

За минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки російських окупантів в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області та Спірне, Яковлівка, Бахмутське, Бахмут, Опитне і Кліщіївка на Донеччині.

Ворог завдав одного авіаційного та 4 ракетних удари, здійснив 59 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

В порушення норм Міжнародного гуманітарного права, законів та звичаїв ведення війни, ракетних ударів російської федерації зазнали об’єкти цивільної інфраструктури міст Святогірськ та Краматорськ.

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань не виявлено.

У прикордонних районах Брянської та Курської областей противник утримує свої підрозділи. Не виключається, що ворог здійснить спроби збройних провокацій на державному кордоні, а також спроби проникнення диверсійно-розвідувальних груп противника з території російської федерації та республіки білорусь.

На Слобожанському напрямку, у прикордонних районах Бєлгородської області, визначеними підрозділами противник продовжує прикриття російсько-українського кордону, проводить демонстраційні і провокаційні дії. Здійснив мінометний обстріл в районі населеного пункту Стариця Харківської області.

На Куп’янському та Лиманському напрямках окупанти ведуть оборону на захоплених рубежах. Ворожі обстріли з мінометів, ствольної та реактивної артилерії зафіксовано, зокрема, в районах населених пунктів Крохмальне, Табаївка Харківської області; Новоселівське, Стельмахівка, Макіївка, Площанка і Невське Луганської області та Берестове на Донеччині.

На Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках противник зосереджує основні зусилля на веденні наступальних дій. Проводить обстріли з танків та всього спектру артилерії в районах населених пунктів Верхньокам’янське, Спірне, Білогорівка, Роздолівка, Веселе, Яковлівка, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Опитне, Кліщіївка, Андріївка, Курдюмівка, Озарянівка, Красногорівка, Первомайське, Мар’їнка, Новомихайлівка, Вугледар та Времівка Донецької області.

На Запорізькому напрямку окупанти обороняються на захоплених рубежах. Від артилерійського вогню противника постраждали райони населених пунктів Новопіль, Нове, Червоне, Гуляйполе, Дорожнянка, Залізничне, Мала Токмачка, Оріхів, Плавні, Степногірськ та Вищетарасівка Запорізької області.

На Криворізькому та Херсонському напрямках противник веде позиційну оборону, удосконалює фортифікаційне обладнання та логістичне забезпечення передових підрозділів, не припиняє артилерійські обстріли позицій наших військ і населених пунктів на правому березі річки Дніпро. Для уточнення позицій наших військ та коригування вогню артилерії, веде повітряну розвідку БпЛА.

Вів вогонь з танків, ствольної та реактивної артилерії по районах Качкарівки, Токарівки, Антонівки, Чорнобаївки та міста Херсон.

За наявною інформацією, командування російських окупаційних військ планує перекинути окремі підрозділи, виведені в ході відступу з правого берега річки Дніпро на Херсонщині, для продовження бойових дій в Донецькій та Луганській областях. Мобілізовані особи, з яких, в більшості, складаються ці формування, дуже обурені перспективами реалізації зазначених планів.

В Луганській області російські окупанти встановлюють додаткові блокпости для виявлення та затримання дезертирів.

Підтверджено результати вогневого ураження підрозділами Сил оборони скупчень живої сили противника 18 листопада, у населених пунктах Василівка, Новобогданівка, Михайлівка (Василівського району) та Комиш-Зоря на тимчасово зайнятій території Запорізької області. Втрати окупантів склали понад 160 осіб пораненими. Знищено близько 10 одиниць військової техніки різних типів та склад боєприпасів. Інформація щодо загиблих уточнюється.

За минулу добу наші воїни збили БпЛА типу “Орлан-10” та уразили пункт управління і склад боєприпасів противника.

 

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Повідомляється, що російські війська починають зміцнювати свої позиції в окупованих Луганській, Донецькій та на сході Запорізької областей особовим складом з Херсонської області та мобілізованими військовослужбовцями.

• Представники розвідки США заявили, що російські й іранські офіційні особи на початку листопада завершили угоду щодо виробництва іранських безпілотників на території Росії.

• Українські війська продовжували контрнаступальні дії на рубежі Сватове–Кремінна.

• Російські війська продовжували наступальні операції в районі Бахмута, Авдіївки та на захід від Донецька, незважаючи на повідомлення про значні втрати навколо Бахмута.

• Російські війська продовжували зусилля з укріплення районів навколо наземних комунікацій на півдні України, борючись з частковою втратою можливості використання мосту через Керченську протоку.

• Російські ЗМІ продовжили активні дискусії щодо майбутньої другої хвилі мобілізації.

• З січня 2022 року кількість російських ув'язнених скоротилася приблизно на 6,5%, ймовірно, через інтенсивне вербування "Групою Вагнера".

• Російська влада працює над встановленням контролю над інформаційним простором на окупованих територіях та виявленням українських партизанів.

 

20.11.2022