268-й день війни Росії в Україні. Хроніка

23:54 Внаслідок ракетної атаки по Запоріжжю виникла пожежа на об'єкті інфраструктури, під завалами можуть бути люди, повідомив секретар міської ради Анатолій Куртєв. Ворожі ракети влучили в один із об'єктів інфраструктури.

 

 

19:04 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Протягом доби ворог завдав 5 ракетних ударів та здійснив більш як 10 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін. Республіка білорусь і надалі підтримує збройну агресію російської федерації проти України.

На інших напрямках ворог здійснював обстріли:

на Слобожанському напрямку – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії, по районах населених пунктів Ветеринарне, Глибоке, Дворічна, Огірцеве, Осиново, Стариця, Хатнє та Фиголівка Харківської області;

на Куп’янському та Лиманському напрямках – з артилерії різних типів, по районах населених пунктів Берестове, Кислівка, Котлярівка, Крохмальне, Піщане і Табаївка Харківської області; Греківка, Макіївка, Невське, Новоселівське, Площанка і Стельмахівка на Луганщині та Колодязі і Торське Донецької області;

на Бахмутському напрямку – з мінометів, ствольної та реактивної артилерії, по районах населених пунктів Андріївка, Бахмут, Бахмутське, Білогорівка, Верхньокам’янське, Кліщіївка, Курдюмівка, Озарянівка, Опитне, Майорськ, Роздолівка, Соледар, Яковлівка та Спірне на Донеччині;

на Авдіївському напрямку – з усього спектру артилерії, по районах населених пунктів Водяне, Красногорівка, Мар’їнка, Новомихайлівка, Нью-Йорк та Первомайське Донецької області;

на Новопавлівському напрямку – з різнокаліберної артилерії, по районах Богоявленки, Нескучного, Времівки, Вугледара та Новополя на Донеччині;

на Запорізькому напрямку – з мінометів, ствольної та реактивної артилерії, по районах населених пунктів Гуляйпільське, Залізничне, Оріхів, Щербаки і Павлівка Запорізької області та Пречистівка – Донецької;

на Криворізькому напрямку – з артилерії, в районі населеного пункту Милове, що на Херсонщині.

На Херсонському напрямку мінометних та артилерійських обстрілів, зокрема, зазнали райони населених пунктів Антонівка, Білозерка, Миколаївка, Одрадокам’янка та Чорнобаївка Херсонської області.

Підтверджено втрати противника в Херсонській області за попередні дні. Так, у місті Скадовськ, в результаті ураження району зосередження окупантів, втрати особового складу склали близько 50 осіб загиблими. А в місті Чаплинка підтверджується знищення складу боєприпасів.

За наявною інформацією, в місто Новоайдар на Луганщині зафіксовано переміщення окремих підрозділів російських окупаційних військ з Херсонського напрямку.

З метою нарощення інженерного обладнання оборонних рубежів в районі Михайлівки, що на тимчасово зайнятій території Запорізької області, для виготовлення захисних конструкцій окупанти планують використання потужностей підприємств у Пришибі Запорізької області.

Українська авіація протягом доби завдала 4 удари по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони за поточну добу уразили 2 пункти управління, 9 районів зосередження живої сили, озброєння і військової техніки, 2 склади боєприпасів та залізничний міст.

 

 

18:18 Майже половину енергосистеми України виведено з ладу внаслідок ракетних ударів Росії по критичній інфраструктурі. Про це заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль на спільному брифінгу з віцепрезидентом Єврокомісії Валдісом Домбровскісом у Києві. "На жаль, Росія продовжує ракетні удари по цивільній критичній інфраструктурі України, воюючи проти цивільного населення та позбавляючи його під час зими світла, водопостачання, тепла та зв'язку. Тільки протягом 15 листопада Росія випустила по українських містах близько 100 ракет. Майже половину нашої енергетичної системи виведено з ладу", – сказав Шмигаль, згідно з повідомленням "Укрінформу". Голова уряду додав, що Україна потребує додаткової підтримки від європейських партнерів як у сфері енергетики, постачання додаткового обладнання, так і додаткових фінансових ресурсів для закупівлі додаткових обсягів газу і також для більшої підтримки енергетичного сектору.

 

 

17:59 Кабінет Міністрів призначив Андрія Мельника, колишнього посла України у Німеччині, заступником міністра закордонних справ.

 

 

17:32 Легенда українського футболу Андрій Шевченко оголосив про вихід зі складу Національного олімпійського комітету через незгоду з персональним складом НОКу. "У найважчий час в історії моєї країни я гордий бути поруч з Україною і допомагати усім, чим можу, задля нашої перемоги. Я вважаю почесною роботу в Національному олімпійському комітеті, розумію важливість його розвитку. Водночас я не можу залишитися в складі НОК за такого складу. Ми платимо за свою свободу безмежно високу ціну життями найкращих з українців. Мусимо бути гідними їх", – пояснив Шевченко. Напередодні до складу Олімпійського комітету включили депутатів із "ОПЗЖ" Нестора Шуфрича, Григорія Суркіса та кілька інших одіозних кандидатур.  

 

 

17:04 Українські правоохоронці провели огляд місця вчинення воєнного злочину росіянами на Херсонщині – у квітні окупанти розстріляли в будинку сімох цивільних. "За попередньою інформацією, в будинку перебували працівники фірми, які охороняли поблизу села зрошувальні агрегати, а також неповнолітня дівчина", – поінформували у прокуратурі.

 

 

16:49 Президент України Володимир Зеленський відбув телефонну розмову із президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом. Лідери привітали продовження зернової угоди. Зеленський запевнив, що Україна залишатиметься ґарантом продовольчої стабільності. Також обговорили безпекову й енергетичну співпрацю. Перед цим турецький президент розмовляв із Владіміром Путіним.

 

 

16:08 Українські фахівці вже отримали доступ до місця падіння ракети на сході Польщі, повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. "Українські експерти вже працюють на місці трагедії у Пшеводуві, спричиненої російським ракетним терором проти України. Я вдячний польській стороні за надання їм доступу. Ми будемо продовжувати нашу співпрацю у відкритому та конструктивному руслі, як належить найближчим друзям", – прокоментував Кулеба.

 

 

15:47 Одна з крилатих ракет, збитих вчора біля Києва, виявилася не типу Х-555 (неядерна модифікація ракети Х-55, перероблена під звичайну боєголовку з класичною вибухівкою), а саме Х-55 (радянська ракета, яка розроблялася як носій ядерної зброї) з імітатором ядерної боєголовки і без вибухівки, повідомляє Defense Express і припускає, що не маючи змоги в задані терміни переробити Х-55 в Х-555, "пусту" ракету запустили, обдурюючи начальство, – або такою її запустили з відома командування, щоби збільшити число цілей для української ППО. Експерт із озброєнь інженер-ракетник Олександр Кочетков, підтвердивши, що запаси в російської армії дійсно вичерпані, сучасних ракет залишилося близько 25%, тому «застосовуються ракети з масово-габаритним макетом ядерної боєголовки», пояснив, що найімовірніше це була ракета, яка призначалася для навчань.

 

 

14:38 Нині о 22:14 "Укрзалізниця" відправить із Києва перший рейс поїзда Київ-Херсон, завтра орієнтовно о 09:00 він прибуде до Херсона. Ним виїдуть близько двох сотень пасажирів, які купили благодійні квитки на перший поїзд.

 

 

13:31 За тиждень після відступу з Херсона частка москвичів, які вважають, що «спецоперація» для російської армії проходить успішно, зменшилася лише на три відсотки і становить 48% проти 32%, які вважають перебіг воєнних дій неуспішним, свідчать дані вуличного опитування у Москві непровладної групи соціологів Russian Field 11–12 листопада. Водночас 81% опитаних стурбовані розвитком подій у зоні проведення «воєнної операції», хоча 61% респондентів довіряють командуванню російської армії (не довіряють 26% при тому, що 22% не підтримують вихід російської армії з Херсона). 42% москвичів вважають, що відхід російської армії з Херсона був викликаний воєнними причинами, 32% – що політичними.

 

 

12:39 Міністерство закордонних справ України спростувало заяву глави МЗС Угорщини Петера Сіярто про те, що санкції не подіяли на російську економіку, а натомість рецесія в Європейській Унії поглибилася. Речник МЗС України Олег Ніколенко констатував, що "російська економіка відкотилася на тридцять років назад", і як би в Москві чи в Будапешті не намагалися применшити ефективність рішень ЄС, санкції працюють і обмежують можливості РФ фінансувати війну проти України. Ніколенко, зокрема, відзначив: падіння ВВП від 5,5 до 9%; зменшення обсягів торгівлі товарами і послугами на 30–35%; скорочення експорту нафти до ЄС на 90% до кінця року; вихід майже 1000 іноземних компаній, які становили 40% ВВП; інфляцію на рівні 22%; неможливість імпортувати технології та комплектуючі частини; стрімке скорочення виробництва; знецінення ринку капіталу.

 

 

12:23 Речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат підтвердив, що на аеродромі в тимчасово окупованому Джанкої у Криму пролунали вибухи.

 

 

12:14 Державне бюро розслідувань ідентифікувало понад 20 колишніх міліціонерів розформованого спецпідрозділу "Беркут", які сьогодні воюють проти України у складі російської армії або у складі окупаційних сивлоих органів. "Після початку повномасштабного вторгнення РФ ДБР розпочало перевірку на колабораційну діяльність колишніх спецпризначенців, які втекли з країни після Революції гідності. Слідчі ДБР виявили, що проти України воюють не лише фігуранти кримінального провадження щодо злочинів під час Євромайдану, а й 20 осіб щодо яких бракувало доказів причетності до злочинів під час Революції гідності", – йдеться у повідомленні ДБР.

 

 

11:47 Влада Ізраїлю дозволила країнам-членам НАТО постачати Україні озброєння, яке містить ізраїльські компоненти, а також профінансувала закупівлю "стратегічних матеріалів" для України, повідомило видання Haaretz. За даними трьох високопоставлених європейських дипломатичних чиновників, американці хотіли, щоб Ізраїль поставив Україні зенітні батареї, але після переговорів між урядами двох країн сторони вирішили, що Ізраїль профінансує стратегічні матеріали. Платіж на суму в кілька мільйонів доларів був перерахований країні-члену НАТО, яка бере активну участь у постачанні військової техніки в Україну. Ця країна закупила неназвані стратегічні матеріали і відправила їх в Україну. При цьому Ізраїль попросив усі сторони, що беруть участь в угоді з продажу стратегічних матеріалів, не розголошувати її публічно, щоб "не злостити Путіна".

 

 

11:36 Розслідування Швеції отримало докази, що вибухи на газотязі Nord Stream були наслідком диверсії, пише Independent. На місці виявили сліди вибухівки.

 

 

11:26 Міністерство культури та інформаційної політики заявляє, що не закликає до ізолювання представників російської культурної спільноти, які поділяють демократичні цінності та виступають із публічним засудженням війни в Україні:

"Міністерство культури та інформаційної політики виступає проти будь-якого культурного діалогу з агресором. З самого початку масштабної агресії, до моменту виведення військ, ми наголошуємо на важливості припинення співробітництва з усіма державними російськими інституціями сфери культури та медіа, а також з тими представниками російської федерації за кордоном, хто відверто виступає на підтримку підтриманої путінським режимом війни та хто не вважає за потреби висловити чітку позицію засудження, замовчуючи війну в Україні.

Окрім того, закликаємо відмовитися від співпраці в будь-яких проєктах з тими діячами культури, хто, порушуючи українське законодавство, перетинав кордони тимчасово окупованих українських територій – Луганської та Донецької областей та Криму.

Під час війни неможливе жодне російсько-українське примирення через культуру. За жодних обставин. Будь-які тези про «братні народи» і спільну культуру є лише маніпулятивними, які ми у Міністерстві культури та інформаційної політики наполегливо закликаємо сприймати, як такі, що принижують субʼєктність українського народу та його власну культурну спадщину.

Кремль використовує культуру як пропагандистське знаряддя за прикладом фашистів. Намагання зараз, під час активних бойових дій на нашій території, давати слово на одних майданчиках представникам агресора та України – є спробою нівелювати жахіття війни, легітимізуючи російські пропагандистські наративи щодо України. Участь українських митців та артистів у спільних проєктах з росіянами під гаслами «ми – за мир» – є спробою маніпуляції щодо справжніх причин війни в Україні, розв’язаної  путінським режимом. Наголошуємо, що Міністерство культури та інформаційної політики України не підтримує подібні формати заходів. Разом із тим, ми звертаємось до українських митців за кордоном з проханням бути голосом самобутньої української культури на світових сценах та дискусійних платформах.

Водночас зауважимо, що ми не закликаємо до ізолювання тих представників російської культурної спільноти, які поділяють демократичні цінності та виступають із публічним засудженням війни в Україні. Які називаючи речі своїми іменами та зазначають, що політична відповідальність за агресію в Україні лежить на російській федерації, адже Україна толерантна європейська держава, яка базується на демократичних цінностях. Тим не менш ми не вбачаємо можливим та доцільним представникам української культури співпрацювати чи будь-яким іншим чином взаємодіяти з ними в публічній площині. Тому що не можна допускати зміщення фокусу з реальності: тяжкої боротьби, яку український народ веде багато років за свою незалежність й ідентичність, та зі злочинів, що їх прямо зараз здійснює росія проти українців."

 

 

10:46 Кількість жертв обстрілу міста Вільнянськ у Запорізькій області зросла до дев'яти – вночі під завалами знищеного будинку виявили ще два тіла. 

 

 

10:40 Оператор системи передачі НЕК "Укренерго" категорично спростувала і назвала фейком інформацію, що з'явилася у низці телеграм-каналів, про те, що з 17 листопада планується повне знеструмлення міст і областей унаслідок обстрілів.

Сьогодні, 18 листопада, по всій Україні впродовж доби застосовуються графіки погодинних відключень. Можливе введення додатково аварійних відключень: непросту ситуацію в енергосистемі ускладнює те, що через різке похолодання щодня збільшується споживання електроенергії в тих регіонах України, де  вже відновлено електропостачання після масованих ракетних ударів 15 листопада по енергетичній інфраструктурі.

 

 

10:02 МАГАТЕ не знайшло в Україні слідів виготовлення «брудної бомби» і закликало Росію вивести своїх військових із території Запорізької АЕС, заявила Рада керуючих організації в резолюції від 17 листопада: "Рада керуючих схвалює оцінку генерального директора, що агентство не виявило ознак незадекларованої ядерної діяльності або матеріалів, пов'язаних з розробкою пристроїв для розсіювання радіації ("брудних бомб")" на трьох інспектованих АЕС в Україні – Чорнобильській, Південноукраїнській та Запорізькій.

 

 

09:49 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Після відведення своїх сил із західного берега річки Дніпро російські сили продовжують приділяти першочергову увагу переоснащенню, реорганізації та підготовці оборони у більшості секторів в Україні.

Підрозділи спорудили нові траншейні системи біля кордону з Кримом, а також біля річки Сіверський Донець між Донецькою та Луганською областями. Деякі з цих місць знаходяться на відстані до 60 км позаду поточної лінії фронту, що свідчить про те, що російські планувальники готуються на випадок подальших великих українських проривів.

Цілком ймовірно, що Росія спробує з часом передислокувати частину сил, виведених з-під Херсона, для посилення і розширення своїх наступальних операцій в районі міста Бахмут Донецької області.

 

 

09:30 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 83 460 (+350) осіб,

танків – 2879 (+1) од.,

бойових броньованих машин – 5808 (+4) од.,

артилерійських систем – 1865 (+5) од.,

РСЗВ – 393 (+0) од.,

засобів ППО – 209 (+0) од.,

літаків – 278 (+0) од.,

гелікоптерів – 261 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1536 (+5) од.,

крилатих ракет – 480 (+6) од.

кораблів /катерів – 16 (+0) од.,

автомобільної техніки – 4366 (+4) од.,

спеціальної техніки – 161 (+1) од.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

84,3% танків (з них 1,2% за минулий тиждень),

33,5% бойових броньованих машин (з них 0,4% за минулий тиждень),

72,8% автомобільної техніки (з них 1,5% за минулий тиждень),

60,5% артилерійських систем (з них 1,2% за минулий тиждень),

35,3% РСЗВ (з них 0% за минулий тиждень),

22,3% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

29,3% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень),

14,9% засобів ППО (з них 0,3% за минулий тиждень).

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Противник зосереджує зусилля на стримуванні дій Сил оборони на окремих напрямках та продовжує обладнувати оборонні рубежі на лівому березі Дніпра. Водночас, веде наступальні дії на Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках. Постійно веде повітряну розвідку.

За минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Новоселівське і Стельмахівка Луганської області та Білогорівка, Верхньокам’янське, Спірне, Опитне, Первомайське, Водяне та Новомихайлівка Донецької області.

Ворог не припиняє обстрілювати позиції наших військ та населені пункти, що неподалік лінії зіткнення. За минулу добу російські загарбники завдали 5 авіаційних та 27 ракетних ударів, здійснили понад 50 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Протягом минулої доби від ракетних ударів постраждали об’єкти цивільної інфраструктури в населених пунктах Балаклія та Ізюм Харківської області; Вільнянськ Запорізької області; Дніпро та Нікополь на Дніпропетровщині; Очаків Миколаївської області та Одеса.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін. Зберігається загроза завдання противником ракетних та авіаційних ударів з території та повітряного простору республіки білорусь.

На інших напрямках ворог здійснював обстріли:

на Сіверському напрямку – з мінометів та ствольної артилерії, в районах населених пунктів Грем’яч і Сеньківка Чернігівської області та Горки, Середина-Буда, Українське і Фотовиж на Сумщині;

на Слобожанському напрямку – з танків та артилерії різних типів, по районах населених пунктів Глибоке, Огірцеве, Осинове, Стариця і Хатнє Харківської області;

на Куп’янському та Лиманському напрямках – з танків та всього спектру артилерії, по районах населених пунктів Берестове, Кислівка, Крохмальне, Піщане і Табаївка на Харківщині; Греківка, Макіївка, Невське і Стельмахівка Луганської області та Колодязі на Донеччині;

на Бахмутському напрямку – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії, по районах населених пунктів Андріївка, Бахмут, Бахмутське, Білогорівка, Верхньокам’янське, Кліщіївка, Курдюмівка, Озарянівка, Опитне, Майорськ, Нью-Йорк, Соледар, Спірне та Яковлівка Донецької області;

на Авдіївському напрямку – з танків та артилерії, по районах населених пунктів Водяне, Красногорівка, Мар’їнка, Новомихайлівка, Первомайське Донецької області;

на Новопавлівському напрямку – з мінометів, ствольної та реактивної артилерії, по районах населених пунктів Богоявленка, Времівка та Вугледар Донецької області;

на Запорізькому напрямку – з мінометів, по районах Залізничного, Малих Щербаків та Щербаків Запорізької області;

на Херсонському напрямку – зі ствольної та реактивної артилерії, по районах населених пунктів Антонівка, Одрадокам’янка та Чорнобаївка на Херсонщині.

В Білгородській області розпочато активне вербування працівників промислових підприємств до приватної військової компанії “вагнер”. Так, за домовленістю з керівництвом Оскольського електрометалургійного комбінату, працівників призовного віку будуть залучати до військових зборів на базі ПВК “вагнер” терміном 30 днів зі збереженням заробітної плати. Збори планується проводити партіями по 25% працівників зазначеної категорії від комбінату. По завершенню - учасникам буде запропоновано підписати контракт з приватною військовою компанією.

У зв’язку зі значними втратами особового складу та недостатньою кількістю медичного персоналу в підрозділах окупантів на території України, на тимчасово окупованих територіях Луганської області, наказом так званого міністерства охорони здоров’я, працівників медичних закладів регіону зобов’язали стати на військовий облік для подальшого доукомплектування вакантних посад.

За минулу добу Сили оборони України збили 4 крилаті ракети, 2 керовані авіаційні ракети та 5 БпЛА “Шахед-136”.

Українські підрозділи ракетних військ і артилерії за поточну добу уразили 4 пункти управління, 22 райони зосередження живої сили, озброєння і військової техніки, 6 складів боєприпасів та 4 інших важливих об’єкти окупантів.

 

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• 17 листопада російські війська завдали чергової хвилі ракетних ударів по території України.

• Російські сили у східній Херсонській області, ймовірно, частково вразливі до української кампанії блокування, такої ж, яку українські сили успішно використали, щоб відвоювати західну Херсонську область.

• Президент Росії Володимир Путін 17 листопада підписав указ про зміну складу Ради при президенті Росії з питань громадянського суспільства і прав людини.

• Російські джерела продовжували стверджувати, що українські війська ведуть контрнаступальні дії на лінії Сватове-Кремінна.

• Російські війська продовжували наземні атаки в районі Бахмута, Авдіївки та на південний захід від Донецька.

• 17 листопада українські війська продовжили обстріли російських військових засобів і районів зосередження на східному березі Херсонської області та в тилових районах Запорізької області.

• Російська влада продовжує стикатися з незадоволеними мобілізованими та низьким моральним духом на передовій.

• Російські окупаційні чиновники продовжували нищити українську культуру на окупованих Росією територіях.

 

 

06:00 Поточна оперативна обстановка на півдні України: підсумок минулої доби від Оперативного командування "Південь":

Наші підрозділи продовжують стабілізаційні заходи, закріплення на деокупованих територіях, встановлення вогневого контролю над транспортно-логістичними шляхами та дислокацією військ окупантів на лівобережжі.

Ворог продовжує облаштування оборонних споруд та рубежів, здійснює передислокацію підрозділів з метою уникнення вогневих уражень з правого берега.

Російські окупаційні війська продовжують примусову евакуацію населення України та вивезення майна з тимчасово зайнятих територій Херсонської області. Зокрема, окупанти примусово вивозили населення з Новокиївки.

В Новій Каховці припинила роботу центральна міська лікарня. Все медичне обладнання та машини швидкої допомоги вивезено в напрямку тимчасово окупованої території АР Крим.

По тилових регіонах України продовжує терор ракетно-дроновими атаками із ураженням критичної інфраструктури.

З метою уточнення положення наших військ та корегування вогню артилерії триває застосування безпілотної аеророзвідки.

Окупанти обстрілюють правий берег реактивними системами залпового вогню, мінометами та важкою артилерією. Тримають під вогневим ураженням Чорнобаївку, Антонівку і сам Херсон. Внаслідок одного з обстрілів обласного центру від осколкових поранень загинув місцевий мешканець. Також поблизу влучання мінометного снаряда пошкоджено вікна в багатоповерховому будинку.

З РСЗВ ворог вдарив вдень по Марганецькій громаді, що на Нікопольщині. Минулося без постраждалих.

Підбиття підсумків втрат ворожого війська ускладнено через віддаленість місць влучань. На даному етапі відомо про радіолокаційну станцію в районі Нової Каховки та бойову броньовану машину в районі Голої Пристані. Решта потребує дорозвідування.

В Чорному морі продовжується функціонування зернових коридорів за планом Стамбульського координаційного центру.

Корабельне угруповання ворожого флоту складається з 7 бойових кораблів, серед яких 1 підводний ракетоносій, споряджений 4 ракетами «Калібр».

 

18.11.2022